Warto być feministką? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-06-23, 22:23   #121
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125
Dot.: Warto być feministką?

Cytat:
Napisane przez marthinisa Pokaż wiadomość
Moim zdaniem przykłady jakie podajesz to jest dobre wychowanie bo odnosi się do obu płci. Jeśli pomagam nosić zakupy mojej babci i otwieram jej drzwi do samochodu to jest przyklad dobrego wychowania. Jeśli w ten sam sposób zachowa się mężczyzna w stosunku do kobiety to jest już dżentelmeństwo? Kultura i szacunek nie posiadają płci. Jeśli ktoś mi otworzy drzwi to miło niezależnie od tego czy to będzie kobieta czy mężczyzna, ale nie oburzę się jeśli tego nie zrobi.

i tak na marginesie uważam że brak dobrych manier i kultury u współczesnych, zanikające zachowania typu pomoc w "tachaniu siat", ustępywanie miejsca, otwieranie drzwi nie są wynikiem feminizmu, bez przesady...Niektórzy młodzi ludzie nawet nie znają słowa feminizm.
W kwestii otwierania drzwi - zauważyłam, że bardzo wiele kobiet traktuje to jako rzecz tak oczywistą, że nawet nie podziękują. Otwieranie drzwi to uprzejmy gest, ale nie obowiązek, więc ja zawsze dziękuję, kiedy facet otwiera mi drzwi, wchodze i przytrzymuję drzwi tak, aby on mógł wejśc za mną.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-24, 19:10   #122
marthinisa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez larva Pokaż wiadomość
O takie rzeczy, jak równouprawnienie, sprawiedliwosć, etc. powinniśmy walczyć jako SPOŁECZEŃSTWO, razem zusammen do kupy alles.
Jest jakaś partia w Polsce tylko dla mężczyzn? Nie.
A tylko dla kobiet? Tak.
To jest równosć feministek? Pfff. Sufrażystkom jestem wdzieczna. Tylko sufrażystkom.
Nikt nie broni meżczyznom stworzenia partii reprezentujących ich interesy. Jeżeli czują się dyskryminowani to proszę bardzo. Jak już pisałam każdy kto czuje się dyskryminowany ma prawo do walki o zmianę sytuacji.

---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Ostatnio natknalem sie na nastepujaca informacje: naukowcy z University of Pennsylvania przeprowadzili badania wg ktorych amerykanskie kobiety czuja sie mniej szczeliwe niz kiedys, zarowno w stosunku do probki kobiet sprzed 30lat jak i w stosunku do mezczyzn.

Co o tym sadzicie?
Jest to bardzo prawdopodobne. A powody mogą być różne, naprzykład coraz większe wymagania stawiane kobietom i co najgorsze często przez same kobiety. Weźmy przykład rodziny - kobieta ma być idealną matką, prowadzić świetnie godpodarstwo domowe, być dziwką w łóżku a do tego jeszcze atrakcyjnie wyglądać. Kobiety nie pozwalają sobie na chwile słabości, wstydzą przyznać się że sobie z czyms nie radzą, że potrzebują pomocy.
Można powiedzieć, że same chciałyśmy! Że po co nam to było, że feminizm przyniósł więcej szkód niż pożytku. Uważam jednak, ze problem tkwi a tym, że otrzymując równe prawa, możliwość rozwoju kariery zawodowej etc nie zostały jednocześnie odciążone w sferze np. prowadzenia domu.

Wystarczy nie umierać.

Woody Allen
marthinisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-24, 19:11   #123
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Nikt nie broni meżczyznom stworzenia partii reprezentujących ich interesy.
Jak rozumiem to ma byc zart ?

Primo, by sie podniosl wielki wrzask, ze patriarchat srutu tutu itd.
Secundo, potrzebne takie partie jak rybie rower. Ja chce zeby partia reprezentowala nie tylko mnie ale tez rodzine i osoby mi bliskie, obojga plci.

Co jest zenujace w tym calym interesie - walka o prawa wybranej grupy pod sztandarem walki o rownouprawnienie wszystkich

Cytat:
Jak już pisałam każdy kto czuje się dyskryminowany ma prawo do walki o zmianę sytuacji.
No spoko, taka dygresja - od odczuwania dyskryminacji, do dyskryminacji moze byc dluga droga, szczegolnie przy tej calej politycznej poprawnosci.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-24, 19:15   #124
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Prosty przykład.
Jak ja mam być szczęśliwa, kiedy podczas przygotowań do studniówki noszę stoły z 3 piętra na parter, a panowie rozchodzą się do domów? Albo stoją i perfidnie patrzą na mnie? Mam ochotę w takich chwilach zastosować kilka chwytów z krav magi, których mnie tato nauczył
Jako ta słabsza chcę pomocy, to źle? Nie robię z siebie słodkiej idiotki, no ale
I to jest przykład na to, ze kobiety są teraz niby mniej szczęśliwe niż 30 lat temu ? No wybacz, ale jeżeli nie umiecie się dogadać i podzielić zadaniami, to siebie za to wiń, a nie feminizm. Nie można było kolegów poprosić o pomoc i włączenie się we wspólne sprzątanie po wspólnej imprezie ?

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
W kwestii otwierania drzwi - zauważyłam, że bardzo wiele kobiet traktuje to jako rzecz tak oczywistą, że nawet nie podziękują. Otwieranie drzwi to uprzejmy gest, ale nie obowiązek, więc ja zawsze dziękuję, kiedy facet otwiera mi drzwi, wchodze i przytrzymuję drzwi tak, aby on mógł wejśc za mną.
Dokładnie. Zresztą. To wszystko kwestia uprzejmości, dogadania się.
Ja tam zawsze grzecznie i z uśmiechem proszę o pomoc obcych facetów (jak już sama nie daję z czymś rady ) i nie zdarzyło sie, żeby który odmówił. Polacy są fajni, uczynni generalnie. Ale trzeba też umieć to docenić, podziękować a nie traktować męską uprzejmość i pomoc jak oczywistą oczywistość

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2009-06-24 o 19:18
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-24, 19:17   #125
marthinisa
Rozeznanie

Cytat:
Jak rozumiem to ma byc zart ?

Primo, by sie podniosl wielki wrzask, ze patriarchat srutu tutu itd.
Secundo, potrzebne takie partie jak rybie rower. Ja chce zeby partia reprezentowala nie tylko mnie ale tez rodzine i osoby mi bliskie, obojga plci.
Partia, partią - a co z organizacjami?

Wystarczy nie umierać.

Woody Allen
Stary 2009-06-24, 19:31   #126
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Dokładnie. Zresztą. To wszystko kwestia uprzejmości, dogadania się.
Ja tam zawsze grzecznie i z uśmiechem proszę o pomoc obcych facetów (jak już sama nie daję z czymś rady ) i nie zdarzyło sie, żeby który odmówił. Polacy są fajni, uczynni generalnie. Ale trzeba też umieć to docenić, podziękować a nie traktować męską uprzejmość i pomoc jak oczywistą oczywistość
Pozwole sobie, a co mi tam Pewnie ten usmiech myla ze szczerzeniem zabkow na zasadzie "nie pomozecie - to zagryze"

Cytat:
Partia, partią - a co z organizacjami?
Zalezy jakimi, w jakim celu i na jakiej zasadzie powolanymi...

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2009-06-24, 19:39   #127
marthinisa
Rozeznanie

Cytat:

Zalezy jakimi, w jakim celu i na jakiej zasadzie powolanymi...
No na przykład Stowarzyszenie Centrum Praw Ojca i Dziecka, której jednym z celów jest "walkę o równouprawnienie mężczyzn-ojców w sądach rodzinnych, rodzinnych ośrodkach diagnostyczno-konsultacyjnych i urzędach państwowych".
Organizacja reprezentuje interesy mężczyzn ojców, którzy czują się dyskryminowani wobec prawa.

Wystarczy nie umierać.

Woody Allen
Stary 2009-06-24, 21:41   #128
lilithin
Wtajemniczenie

Cytat:
No na przykład Stowarzyszenie Centrum Praw Ojca i Dziecka, której jednym z celów jest "walkę o równouprawnienie mężczyzn-ojców w sądach rodzinnych, rodzinnych ośrodkach diagnostyczno-konsultacyjnych i urzędach państwowych".
Organizacja reprezentuje interesy mężczyzn ojców, którzy czują się dyskryminowani wobec prawa.
No właśnie, to już inna sprawia, ale ojcowie są dyskryminowani. Znam przypadek, gdzie matka porzuciła dwoje małych dzieci, bo poznała kogoś i pojechała za granicę. Przez kilka lat nie odzywała się, ojciec się zajmował dziećmi, a tu nagle matce się przypomniało, że miała rodzinę i wróciła. I niestety, ale sądu nie obchodziło to, że przez większą część życia dzieci była nieobecna i niezainteresowana. Matka to matka i wygrała prawo do opieki, ojciec widuje dzieci w weekendy.
lilithin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-25, 03:17   #129
marthinisa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lilithin Pokaż wiadomość
No właśnie, to już inna sprawia, ale ojcowie są dyskryminowani. Znam przypadek, gdzie matka porzuciła dwoje małych dzieci, bo poznała kogoś i pojechała za granicę. Przez kilka lat nie odzywała się, ojciec się zajmował dziećmi, a tu nagle matce się przypomniało, że miała rodzinę i wróciła. I niestety, ale sądu nie obchodziło to, że przez większą część życia dzieci była nieobecna i niezainteresowana. Matka to matka i wygrała prawo do opieki, ojciec widuje dzieci w weekendy.
Myślę, że takich przykładów jest mnóstwo. Badania pokazują, że jedynie w 10 % przypadków dzieci przekazywane są pod opiekę ojców, sama znam rodziny, w których to kobiety otrzymywały pełną opiekę rodzicielską mimo że nie powinny.
Podałam tą organizację jako przykład, że tak powiem 'wybitnie męskiej' organizacji, która reprezentuje interesy jednej płci, która czuje się dyskryminowana.

Wystarczy nie umierać.

Woody Allen
Stary 2009-06-25, 03:32   #130
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Myślę, że takich przykładów jest mnóstwo. Badania pokazują, że jedynie w 10 % przypadków dzieci przekazywane są pod opiekę ojców, sama znam rodziny, w których to kobiety otrzymywały pełną opiekę rodzicielską mimo że nie powinny.
Podałam tą organizację jako przykład, że tak powiem 'wybitnie męskiej' organizacji, która reprezentuje interesy jednej płci, która czuje się dyskryminowana.
Wg mnie nie reprezentuje interesy jednej plci, tylko danej konktretnej grupy i tak sie sklada, ze akurat w tym przypadku beda to osoby jednej plci. Jak juz jestemy przy feministkach, to one nie reprezentuja interesow wszystkich kobiet, tylko roszcza sobie prawo do reprezentowania wszystkich kobiet, czego koniec koncow nie czynia

Tak czy siak, chodzilo mi bardziej o przyklad podobny do partii kobiet.

Stary 2009-06-25, 09:43   #131
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Pozwole sobie, a co mi tam Pewnie ten usmiech myla ze szczerzeniem zabkow na zasadzie "nie pomozecie - to zagryze"

A pozwalaj sobie. Tym bardziej, że znowu twoje "pewnie" ma niewiele wspólnego z prawdą

Cytat:
Napisane przez lilithin Pokaż wiadomość
Po prostu sędziom się w głowach nie mieści, że jakiś facet nie wykręca się, jak to zwykle bywa, ze zobowiązań wobec własnych dzieci, tylko domaga się przyznania prawa do opieki nad nimi. Tak duży to wyjątek, że aż umyka w ich codziennej rutynie Inaczej mówiąc - nie tylko prości ludzie myślą schematami. Niestety.

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2009-06-25 o 09:57
Stary 2009-06-25, 11:28   #132
larva
Wtajemniczenie

Cytat:
I to jest przykład na to, ze kobiety są teraz niby mniej szczęśliwe niż 30 lat temu ? No wybacz, ale jeżeli nie umiecie się dogadać i podzielić zadaniami, to siebie za to wiń, a nie feminizm. Nie można było kolegów poprosić o pomoc i włączenie się we wspólne sprzątanie po wspólnej imprezie ?
To nie jest kwestia nieumiejętnosci dogadania się. Tylko miałam to niewatpliwe szczęście mieć w klasie panów, którzy uważali, że kobieta to gatunek niższy, którego zadaniem jest rodzić dzieci, to trochę pracy im nie zaszkodzi.
Zresztą, to we wszystkim były śmierdzące lenie, mniejsza z tym.
larva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-25, 12:28   #133
sine.ira
BAN stały

Cytat:
To nie jest kwestia nieumiejętnosci dogadania się. Tylko miałam to niewatpliwe szczęście mieć w klasie panów, którzy uważali, że kobieta to gatunek niższy, którego zadaniem jest rodzić dzieci, to trochę pracy im nie zaszkodzi.
Zresztą, to we wszystkim były śmierdzące lenie, mniejsza z tym.
No ale to jest właśnie myślenie typowo anachroniczne...sprzed stuleci. Panów po prostu ktoś w tym "duchu" wychował. I tyle. Co to ma wspólnego z feminizmem i rzekomym mniejszym poczuciem szczęścia u współczesnych kobiet ? Skoro ten ruch właśnie podobne myślenie neguje ? Faktem jest, że świadomość istnienia na świecie podobnych Twoim kolegom neandertali jest smutne, ale na szczęście coraz mniej już takich. I to jest akurat powód do radości
Stary 2009-06-25, 15:17   #134
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
A pozwalaj sobie. Tym bardziej, że znowu twoje "pewnie" ma niewiele wspólnego z prawdą
Poczucie humoru widze nieobecne do odwolania ?

Stary 2009-06-25, 16:06   #135
marthinisa
Rozeznanie

Cytat:
Wg mnie nie reprezentuje interesy jednej plci, tylko danej konktretnej grupy i tak sie sklada, ze akurat w tym przypadku beda to osoby jednej plci. Jak juz jestemy przy feministkach, to one nie reprezentuja interesow wszystkich kobiet, tylko roszcza sobie prawo do reprezentowania wszystkich kobiet, czego koniec koncow nie czynia

Tak czy siak, chodzilo mi bardziej o przyklad podobny do partii kobiet.
Tak się składa, że organizacje feministyczne reprezentują również interesy konkretnej grupy - akurat osób jednej płci
Dodatkowo pewne uogólnianie jest zjawiskiem dość powrzechnym - mam lewicowe poglądy co nie znaczy że wszystkie partie lewicowe czy centrolewicowe rerezentują moje interesy, pomimo, że zwą się właśnie 'lewicowymi'.
Podobnie jest z feminizmem - funkcjonuje wiele odłamów, od redykalnych, przez feminizm liberalny czy ekofeminizm. Niby wszystkie mają w nazwie feminizm,ale skupiają wokół siebie określone grupy kobiet i mężczyzn, o określonych interesach i celach.

Poza tym wątek dotyczy feminizmu a nie Partii Kobiet, która dla niektorych feministek jest nietrafionym pomysłem.

To tyle ode mnie. Mówi się, że o polityce i religii w towarzystwie nie dyskutuje się. Może warto by dorzucić do tej listy feminizm?
Takie dyskusje najczęściej mają strukturę - moje-Twoje i "nie zmienia się nic", a juz nieco znudzona jestem argumentowaniem, więć Do Widzenia

Wystarczy nie umierać.

Woody Allen
Stary 2009-06-25, 16:11   #136
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Poczucie humoru widze nieobecne do odwolania ?
Dotyczy to tylko Twoich "dowcipów". Więc na przyszłość radzę się nie wysilać
Stary 2009-06-25, 16:23   #137
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

radykalny feminizm mnie drazni...

"kobieta" nie pozwalajaca pocalowac "mezczyznie" sie w reke, wyrywajaca sie gdy ten usiluje to zrobic, afery z pierwszenstwem w drzwiach itp

z drugiej strony jak kobiety walcza o swoje prawa...gdy sa dyskryminowane...jak to jest np na rynku pracy , w momencie gdy kobiety z wyzszym wyksztalceniem zarabiaja nieraz 30% placy mezczyzn, a w zarzadach firm wsrod dyrektoriw i prezesow jest ich zaledwie 3 %- odrazu oceniane sa przez pryzmat stereotypu feministki

generalnie ciezki temat

...noszę twe serce z sobą (noszę je w moim sercu).

aniko 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-25, 16:54   #138
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Tak się składa, że organizacje feministyczne reprezentują również interesy konkretnej grupy - akurat osób jednej płci
Jakiej konkretnej grupy? Feministki nie twierdza, ze reprezentuja po prostu kobiety?

Cytat:
To tyle ode mnie. Mówi się, że o polityce i religii w towarzystwie nie dyskutuje się. Może warto by dorzucić do tej listy feminizm?
Takie dyskusje najczęściej mają strukturę - moje-Twoje i "nie zmienia się nic", a juz nieco znudzona jestem argumentowaniem, więć Do Widzenia

Rozne rzeczy sie mowi, akurat nie widze zasadnosci tego, ale mniejsza juz o to. Na razie

Cytat:
Dotyczy to tylko Twoich "dowcipów". Więc na przyszłość radzę się nie wysilać
Nie wiem skad wniosek, ze to bylo zwiazane z jakimkolwiek wysilkiem. Oczywiscie, tylko to co Ty mowisz ma sens i tylko Twoje dowcipy sa smieszne. Nudna jestes

Stary 2009-06-25, 19:42   #139
sine.ira
BAN stały

hehe żal
Nie chcę cię martwić ale humoru, czaru i polotu masz tyle co stołowa noga, więc proszę po raz drugi - daruj sobie.
OK ? Z góry dziękuję

Tak tak, wiem - i ty również i ty też. Oraz ja i moje opinie ci zwisają (wzajemnie zresztą) bla bla bla.... To już mówiłeś więc to też sobie daruj. Jak i swoją ulubioną emotę:

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2009-06-25 o 19:44
Stary 2009-06-25, 20:16   #140
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
hehe żal
Nie chcę cię martwić ale humoru, czaru i polotu masz tyle co stołowa noga, więc proszę po raz drugi - daruj sobie.
OK ? Z góry dziękuję

Tak tak, wiem - i ty również i ty też. Oraz ja i moje opinie ci zwisają (wzajemnie zresztą) bla bla bla.... To już mówiłeś więc to też sobie daruj. Jak i swoją ulubioną emotę:
Nie wiem po co robisz z siebie nie wiadomo co, tudziez przyjmujesz taka poze; no chyba ze faktycznie taka jestes, ale to nie moj problem. Jak Tobie cos nie pasi, to nie czytaj, sama sobie daruj jak Ci cudze teksty przeszkadzaja.

Stary 2009-06-25, 20:30   #141
sine.ira
BAN stały

Problemu nie rozwiąże moje nieczytanie głupot, które wypisujesz ale to, że przestaniesz je generować z mózgownicy.

Nie wiem jak ty, ale ja kończę OT
Stary 2009-06-25, 20:44   #142
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Problemu nie rozwiąże moje nieczytanie głupot, które wypisujesz ale to, że przestaniesz je generować z mózgownicy.

Nie wiem jak ty, ale ja kończę OT
Cytat:
Napisane przez Podpis Sine.iry
Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego J.Piłsudski

No i wszystko jasne, zapamietam sobie na przyszlosc. No ciao, ciao.

Edytowane przez Wyrak
Czas edycji: 2009-06-25 o 20:45
Stary 2009-06-25, 22:59   #143
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Warto być feministką?

Czasem się nie dziwię feministkom i ich zdaniu o niektórych mężczyznach. Dzisiaj miałam klienta, który zasłużył na tytuł buraka roku... Pan mi dzisiaj powiedział "niby żartem" (trochę mu się ten żart nie udał...), że "kobieta to przecież nie człowiek tylko bardziej takie zwierze". No nie mogę powiedzieć klientowi wy.pi.pi.pi.laj ale tak sobie myślę, że czasem pasowało by móc...
Stary 2009-09-28, 11:36   #144
Nika0503
Zakorzenienie

Witajcie, chciałam teochę podyskutować także o feminizmie, ponieważ uważam , że jest to bardzo ważny temat, ale zarówno kobiety i mężczyźni nie potrafią dojść w tej kwesti do porozumienia, a szkoda.

Ja osobiście mam problem z uznaniem siebie za faministkę. Ktoś poruszał już wątek - różnych odmian feminizmu, to ważne by wiedzieć, że istnieją bardzo różne, często sprzeczne ze sobą odmiany feminizmu. Ja osobiście częściowo jestem zwolenniczką wybranych spraw o które walczą feministki i ładnie napiszę o sobie : Jestem za równouprawnieniem, ale takim, które szanuje odmienność obojga płci
Uważam, że jeśli kobieta czuje swoje powołanie jako matka i gospodyni domowa i czuje się w tym spełniona, to powinna być matką i gospodynią, jeśli chce pracować w kopalni jako górnik, bądź też chce być żołnierzem - to powinna to robić - zgodnie z własnymi upodobaniami, zgodnie z samą sobą
Oczywiście równouprawnieniem dla mnie jest obalenie wielu bardzo niesłusznych stereotypów także takich, w których mężczyźni są dyskryminowani. Wciąż uważa się, że są zawody / czynności które nie są męskie. Kucharz, fryzjer, itp. Uważam, że tu także należy zrobić porządek Bardzo lubię gdy mój tato gotuje i wcale nie uznaję tego za coś niemęskiego. Niestety w społecznościach małomiasteczkowych, czy na wsiach - takie przekonania są bardzo głęboko zakorzenione - a szkoda.

Jestem za - w sprawach takich jak Kobieta w pracy - gdy za te same czynności, czy w tym samym zawodzie na jednym szczeblu kobiety zarabiają mniej, a niekiedy wykonuja swoją pracę lepiej od mężczyzn. Należy także pamiętać o kobietach w ciąży, które jak wiadomo - często zostają zwalniane z pracy nie zawsze od razu gdy pracodawca dowie się o ciąży kobiety, ale często po powrocie z urlopu macieżyńskiego, nie ma już w firmie dla niej miejsca , lub jest pracownikiem nieopłacalnym...

Nie podoba mi się, że w pewnej odmianie feminizmu kobiety uważają swoją płeć za lepszą i dążą do tego by to kobiety rządziły światem (skrajny feminizm, daleko odbiega od idei równouprawnienia) .

Moim zdaniem walka kobiet o równouprawnienia ściśle wiązana jest zawsze z feminizmem - każdy przejaw walki kobiiety o swoje prawa jest traktowany jako feminizm. Na dodatek społeczeństwo nie do końca ma należytą wiedzę na temat feminizmu co prowadzi do wielu sporów, sprzeczności itp.itd. Prosty przykład, powiedziałam kiedyś do znajomych , że bardzo mnie irytuje gdy mężczyzna uznaje kobietę za płeć gorszą i przejawia się to w jego zachowaniu . Od razu zostałam okrzyknięta feministką.

Cytat:
Jakiej konkretnej grupy? Feministki nie twierdza, ze reprezentuja po prostu kobiety?
Podobnie mogę zapytać, czy ojcowie twierdzą, że reprezentują nie tylko mężczyzn? Ojcem może być w świetle prawa (i biologii jak dla mnie) tylko mężczyzna, a więc ojcowie reprezentują mężczyzn, czyli konkretną grupę - związaną z płcią. Oczywiście dla ogółu społeczeństwa walczą o swoje prawa.
Nika0503 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-19, 10:55   #145
nosferatku
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez svelinnea Pokaż wiadomość
Niezwykle drażniący jest stosunek sporej części Polaków do feminizmu jako zupełnie zbędnej, histerycznej narracji sfrustrowanych kobiet. Tymczasem gdziekolwiek się nie rozejrzeć, kolą w oczy kultywowane stereotypy na temat kobiet. Przyznaję, że moja irytacja spowodowana jest głównie przez bliską znajomą, która straszliwie narzeka na niemożliwość ułożenia sobie życia z jakimkolwiek mężczyzną. Tymczasem w obecności przedstawicieli wspomnianej płci zmienia się w słodką, wiecznie omdlewającą kobietę - dziecko, mimozkę, którą trzeba ochraniać i ciągle głaskać. Jej "dziecinny" wygląd wzmaga wrażenie. Wszystko jej się zmienia: głos, mimika, kontroluje każde swoje słowo. Co więcej, mężczyźni ciągle się na to nabierają, co ona wykorzystuje, rozkochując ich w sobie a następnie rozwiązując znajomość. Mam wrażenie, że jest od tego typu wrażeń uzależniona. Próbowałam jej delikatnie zasugerować, że pada ofiarą klasycznych wyobrażeń na temat "słabej kobiecości", ona gra świadomą, tymczasem nie jest w stanie uwolnić się od "kalki", którą powtarza aż do znudzenia. Coraz więcej znajomych ma jej dosyć, coraz trudniej jej znaleźć "ofiarę", przez co wpada w depresję... Bardzo to nieprzyjemne, nie mówiąc już o gorszych przypakach dyskryminacji w tym kraju - czy naprawdę nie warto mówić o tych rzeczach wprost, nawet narażając się na zarzut histerii i narzekactwa? Może COKOLWIEK uda się zmienić. Czy nie irytuje was wciskanie nas w idylliczne, nie pasujące do niczego obrazki, na dodatek wyniszczające nas z czasem? Bo kogo interesuje stara mimoza?
Stary wątek, up up?
Ja nie chcę nic sugerować, ale może po prostu Twoja koleżanka jest taka troszkę głupiutka i bezmyślna?Albo... Taki problem "wyniszczającej mimozy" to jest sprawa dla psychologa, nie kwestia ideologiczna.

Mnie tam nikt w nic nie wciska. Chcę być uroczutka, to sobie jestem, chcę nosić koszulę, sprane spodnie i przetarte glaniory, plując, klnąc i paląc-też mi wolno.

I jakoś nikt nie protestuje.
nosferatku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości