![]() |
#121 |
Zadomowienie
|
Dot.: Ja kontra teściowa-jak wytrzymać pod jednym dachem?
Jak zwykle dzieci cierpią przez Rodziców. Przeraża mnie fakt, ze nic nie chcerz zmienić w Waszym zyciu.
![]() |
#122 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale pamietaj, że na wszystko co wsadziłaś w to mieszkanie, nawet na wyposazenie typu meble, agd - musisz mieć jakis papier. To moze być faktura imienna. Mozesz być w sytuacji, że będziesz musiała UDOWODNIĆ, że to jest Twoje. Ja nie wiem czy rodzeństwo Twojego męża sie do tego posunie, ale radzę być ostrożną.
![]() |
![]() |
#123 |
Raczkowanie
|
Teściowej nie zmienisz. Powiem wiecej, bedzie jeszcze gorzej, coraz gorzej, bo jest coraz starsza. Bedzie wyprawiac jeszcze gorsze rzeczy, a wasze zycie stanie się piekłem.
Dzieci podrosna i bedziecie sie gniezdzic w małym mieszkanku. Jedni drugim beda siedziec na glowie. Beda rosły ich potrzeby, a na nic nie bedzie pieniedzy. Przy takim zageszczeniu i problemach bedziecie sie nieustannie klocic, a teściowa będzie dawac czadu nieustannie. Twoje dzieci beda sie wstydziły wlasnego domu, bedzie im wstyd zapraszac tam znajomych, ktorym juz wielki telewizor i konsola do gier nie bedzie imponowal - a swoja droga, nie szkoda wam wzroku dzieci, ktore w malym pomieszczeniu patrza na wielki ekran? Dzieci nie beda chodzily szybko spac i wasze zycie seksualne tez legnie w gruzach. Jak dzieci nie beda mogły wytrzymac w tym domu, słabych warunkach materialnych, to szybko wyniosa sie na podworko i bedzie je wychowywac ulica - nie obawiasz sie tego? Ale skoro przyjmujesz, ze jestes w sytuacji bez wyjscia, maz nie moze wiecej zarabiac, Ty nie mozesz znalezc lepszej pracy, co pozwoliloby wam na zmiane mieszkania...no to pewnie tak jest. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:39 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ---------- A teraz idę luli, bo rano muszę śniadanko synowi do szkoły szykować, dobrej nocy. I jak zwykle czekam na opinie. Jutro poczytam.Pa. ![]()
Malutka streva Edytowane przez streva Czas edycji: 2009-09-01 o 20:50 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Rozeznanie
|
streva, a pomyslalas o tym ze jak tesciowej sie umrze to bedziecie musieli 'wykupic' od rodzenstwa ich czesc mieszkania ktora bedzie im sie nalezala? o ile oczywiscie nie spisala testamentu, w ktorym ktores z nich jest spadkobierca <wtedy byscie nie mieli za duzo do gadania>
czy nie lepiej juz teraz zaczac zbierac na mieszkanie? przeciez w ciagu kilku lat moze umrzec, wiec predzej czy pozniej bedziecie musieli dac wieksza kase na mieszkanie, a czy to bedzie to czy inne to bez roznicy, tyle ze w innym byscie mieli wiecej miejsca ![]()
![]() |
#126 |
Raczkowanie
|
To ja juz nic nie rozumiem.
Najpierw piszesz, ze macie 1500zl na 4 osoby, komornika na karku, a teraz, ze finansowo jest dobrze, syn ma wielki telewizor, markowe ciuchy, miła atmosfera. To jak jest tak dobrze, to czemu jest tak zle? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jak ja nie lubię gdy ktoś się obnosi pieniędzmi zarobionymi przez rodziców jakby to była jego własna zasługa. Moim zdaniem to totalny brak klasy i kiepskie wychowanie, kojarzy mi się z dorobkiewiczami zachłyśniętymi nowo zdobytym bogactwem. Są jeszcze szkoły z internatem, moja mama do takiej uczęszczała od 14 roku życia (wtedy podstawówka była 7 klasowa). |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja również mogę napisać :???????????????????????? ???????? Dałyśmy się wciągnać w jakaś prowokacje? Jeśli tak to mogłam ten czas poświecić Madzia.a ![]()
-------- Homo homini amicus esse debet........ Edytowane przez niro Czas edycji: 2009-09-01 o 21:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie chodzilo o skromne zycie rodzicow, bo tego sie nikt normalny nie wstydzi - chociaz w sumie swiat dzieci jest bardzo okrutny. ale chodzilo bardziej o babcie i cuda, ktore bedzie wyprawiac. A życie w takim zageszczeniu rodzi konflikty i to jest nawet poparte badaniami naukowymi, ze czlowiek musi miec iles tam metrow kwadratowych do swojej dyspozycji, zeby mogl normalnie funkcjonowac. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zadomowienie
|
ja jestem tylko ciekawa jednego; 1500zł, starczy Wam na rachunki, życie konsole i markowe ciuchy? Przecież buty nike to wydatek ok 300zł, do tego jakaś bluza z metką 15-200 czyli 500zł idzie na jedno dziecko? a gdzie pampersy, mleko, kosmetyki dla małego?
no ja tu nic nie czaje...
![]() |
#132 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
starym zramolałym czlowiekiem i ojcem mozna byc i wieku lat 25 wiec nie o wiek tu chodzi tylko ludzka naturę i sposob wychowania ,widac tesciowa w wieku lat 40 byla juz staruszuką psychicznie i stad obawy męża.plus wychowywanie nie przez rodzicow. z drugiej strony ty nie mialas w tej kwestii nic do powiedzenia ?? Cytat:
to sie mylisz. a co by ci bronilo miec lat 40 i dziecko i wychowywac je tak jak teraz to robisz? Sex przy dziecku ?? sama mam prawie 10 letnia córke i nie wierze w to co czytam ,wiesz ze za to mozna pojsc siedziec ?i wiesz ze mozna cie zidentyfikować w sieci ? Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2009-09-01 o 22:33 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Konto usunięte
|
Dokładnie. Ta cała historia zaczyna się powoli rozłazić na szwach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | ||||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Albo najpierw myślą, potem robią a nie odwrotnie. Zazwyczaj jeśli się do życia podchodzi, że "jakoś to będzie" to wychodzi wtedy zupełnie nijako... Ze wszystkich moich dzieciatych znajomych nikt nie jest w takiej sytuacji jak ty. Większość ma domki czy mieszkania, nie gnieżdżą się z rodzicami na kilku metrach czy dziećmi w jednym pokoju. Takie coś zdarzało się 30 lat temu gdy nie było na tyle mieszkań, ale w dzisiejszych czasach zadbać o własne lokum nie jest ciężko. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mnie się wydaje, że siedzicie u babci z wygodnictwa, a długi, inwestycje na remont i inne wydatki to tylko wymówki. Wymyśliliście sobie, że tam będziecie mieszkać a później weźmiecie sobie mieszkanie i dlatego nic nie robicie by się wynieść. Wolelibyście zmienić teściową niż mieszkanie. Rozumiem, że ci nie pasuje jej zachowanie ale albo możesz się z nim pogodzić skoro taki masz plan, że "nie zamierzasz niczego zmieniać" jak pisałaś albo się wynieść. Innych opcji nie ma.
![]() |
![]() |
#135 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ---------- Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
W takiej sytuacji finansowej w jakiejsie znajdujecie, aspirowanie do logo jest co najmniej dziwne. Osoby mające 1500 zlotych na 4 osoby kupują ubrania zwykle w ciuchlandach, a nie wyszukują Nike;ów na aukcjach.
![]() |
#137 |
Raczkowanie
|
Rodzina męża mnie akceptuje, tylko teściowa nie. Ja nie chciałam poruszac w tym wątku stylu mojego zycia rodzinnego, ani mojej sytuacji finansowej. Teściowa od początku była przeciwko mnie, bo jej podobała się była dzieczyna mojego męża. Pisałam o tym. Teściowa zawsze była przyzwyczajona, że mó mąż ją wozi do sklepu, oddaje część wypłaty. No nie miał wyjścia, samochód nie był jego, tylko jej, więc odmówic wspólnych zakupów nie mógł. Był tylko dla niej (mój teść zmarł 13 lat temu). A tu pojawiłam się ja. Z tamtą dzieczyną był kilka lat. Ze mną ożenił się szybciej. Więc pytam, jak do niej przemówić, że nie jestem tą, która zabrała mu syna, tylko normalną dziewczyną, która dała mu dzieci i jako jedyne jej dziecko mój mąż ma normalne zycie (pozostałe jej dzieci są rozwiedzione). I nie poruszajcie już tematu mojego życia i sytuacji finansowej, bo nie o to w tym wątku chodzi.
---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ---------- Takie Nike na aukcjach potrafią kosztować nie więcej niż 50zł, więc myślę, że nie jest to zbyt duży wydatek.
![]() |
#138 |
Konto usunięte
|
Nie wiem, może mam wybujałą wyobraźnię ale moim zdaniem cała ta historia z teściową jest grubymi nićmi szyta. Ktoś na samym początku zauważył że autorka chyba prędzej spodziewała się współczucia i głaskania po głowie a tu bęc! zderzenie z rzeczywistością. Co post - inne zdanie.
Droga autorko: Nie mogę zrozumieć za nic twojej postawy: psioczysz na teściową (kobieto, ona ma 76 lat i jest u siebie), śmierdzi ci zapach gdy ona smaży/gotuje itd, nie możecie się dogadać, ona wyzywa was, wy kłócicie się z nią.. to co ty tam jeszcze robisz? Masz do niej pretensje o milion rzeczy ale czy robisz coś w kierunku by to zmienić? Czy wy jeszcze potraficie normalnie, bez wzajemnego bluzgania, ze sobą rozmawiać? Cos mi się wydaje że to ty za wiele wymagasz. Nie wiem, może się mylę, ale czytając twoje posty odnoszę wrażenie że niespecjalnie zależy ci ani na polepszeniu warunków swojego bytu i swojej rodziny, ani na stworzeniu choć minimalnie pozytywnych relacji z teściową. Ciągle czegoś oczekujesz - a dajesz coś w zamian? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Raczkowanie
|
Pisałam wcześniej, że mąż jeździ co roku do Anglii, ma tam zapewnioną pracę na 3-4 miesiące. Tyle czasu wystarcza (bynajmniej w naszym przypadku) aby potem dobierać do naszych zarobków ( w tym przypadku jego pensji zarobionej już tu i mojego zasiłku wychowawczego). Jak już jesteśmy przy moim wychowawczym, to od stycznia wracam do pracy, mały do żłobka, więc nie wiem co jeszcze tu pisać.
![]() |
#140 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
co do kwoty ubrania: dla mnie to dużo, wolę ciucholandy a co do nieporuszania kwestii finansowej: to po co ją poruszałaś? poza tym uważam że to bardzo ważny aspekt w tej sprawie, pokazał wiele rzeczy które ty chciałaś ukryć. I własnie przez to posypały się gromy na twoją głowę, co jak widać, niespecjalnie jest to dla ciebie wygodne, ponieważ okazało się że sami jesteście sobie winni |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam wrażenie, że Ty nie chcesz zauwazać pewnych rzeczy, albo sie nie orientujesz jak to działa.
-------- Homo homini amicus esse debet........ Edytowane przez niro Czas edycji: 2009-09-02 o 10:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli nie pomyliłam się w swojej ocenie. Gnieciecie się u teściowej bo liczycie na mieszkanie za friko po jej śmierci. Inaczej przecież nie inwestowalibyście w remont. Co nieco przepisów kojarzę, i wiem, że wyprowadzka i ewentualne wymeldowanie pozbawiło by was prawa do tego lokalu. Jeśli chcecie mieć mieszkanie za darmo to niestety musicie trochę pocierpieć. Jedni biorą kredyty, mają święty spokój, ale muszą je spłacać, inni wolą nie mieć kredytu i użerać się z teściową. Cytat:
---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:28 ---------- Cytat:
Ciekawe co będzie jak za 20 lat autorka wątku z mężem i 2 synami wraz z synowymi i ich dziećmi zostaną na tych 2 pokojach... Bo może podejście ich dzieci będzie podobne (po co się męczyć, jakoś to będzie, mieszkanie się weźmie po rodzicach itp.).
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-09-02 o 10:34 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja wolałabym jednak mieć swoje 30m2 w bloku choćby z lat 80. W mieszkaniu nie ma C.O - węgiel nosić z piwnicy - piece pewnie kaflowe. Wysokie pewnie na 4m skoro antresola się zmieściła ( na kolanach pewnie po niej nie chodzi ). Faktycznie jest się o co "bić". Tracić najlepsze lata życia na przepychanki z tesciowa... jak ktoś lubi... Swoją doga ciekawe ile na wolnym rynku kosztuje tego typu mieszkanie (oczywiście nie mam na myśli kamiennic w centrum Krakowa ).
-------- Homo homini amicus esse debet........ Edytowane przez niro Czas edycji: 2009-09-02 o 10:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ---------- Mamy jeden piec, to jest centralne i nie jest aż takie koszmarne
![]() |
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Właściwie czy zastanawiałaś się sama o co tobie tak na prawdę chodzi, co byś ty chciała? Kilka stron wcześniej pytałam co powoduje najczęściej konflikty z teściową, czyli o co się kłócicie? Może po prostu ty narzekasz dla samego ponarzekania sobie? Tak też można, ale pewnie zdajesz sobie sprawę z tego, że nic ci to nie da. Tylko działanie może coś zmienić, bierność nie zmieni niczego na pewno.
![]() |
![]() |
#147 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Znam kilka kobiet, które narzekały na swoje teściowe, jakie to one nie zapatrzone w synków, a synowe to zło itp. A później nagle synek oświadczył, że się żeni i same gadały jaką to złą kobietę sobie wybrał ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Raczkowanie
|
Powracając do tematu osobnego zamieszkania. Mam bardzo dużo koleżanek i naprawdę prawie każda mieszka z rodziną (czy to starsza ciocia, czy babcia, czy rodzice). Mają równie ciasno jak ja. (pomijając już kwestie "jak się żyje z rodziną). Chodzi mi o to, że w moim otoczeniu nie stać praktycznie nikogo na zakup mieszkania. Ja naprawdę nie wiem, jak to inni robią, że stać młodych na zakup mieszkania.
Z naszymi zarobkami i obciążeniem komorniczym nikt mi nie da kredytu na 200 tys. zł! Owszem, mam znajomych, którzy mają mieszkania, ale to jest głównie zasługa rodziców. ---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#149 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Raczkowanie
|
Nie usprawiedliwiam się tym, napisałam to, bo z tego, co zauważyłam, to większość z Was ma już swoje mieszkania i w nich będziecie mieszkać ze swoją rodziną. A ja mam też koleżanki, które mieszkają z dziećmi i mężem w czyimś domu, bo nie mają możliwosi wzięcia kredytu. O to mi chodziło. A że inni mają swoje mieszkania, to zasługa rodziców, no tak jest w moim otoczeniu. Nie, żebym narzekała, tylko, że nie jestem sama w takiej sytuacji.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:06.