![]() |
#121 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Kółko Szyprowe
Cytat:
Zapach, który przypomina mi francuską zupę z szałwi, którą jako kilkulatka ugotowałam jako niespodziankę dla rodziców, kiedy zmęczeni wrócili z pracy (nie zjedli/śmy- nie dało się, bo prawie wszystkie składniki zastąpiłam tym, co było, a działo się to na pocz. lat 80tych) Nie wiem, czy mam słuszne odczucia ![]() ---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ---------- Cytat:
![]() ![]() Nie musi być w atomizerze, prawie zawsze wydaje mi się, że za mocno się psikam- nad patyczkami mam kontrolę. a szczególnie z szyprami nie chciałabym przesadzić albo, co gorsza, z aldehydami... A właśnie, kombinuję, czy nie założyć wątku "Aldehydy- love or hate" (chyba pisownia poprawna?) |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
Chciałam tylko delikatnie zwrócić uwagę, że dziś euro kosztowało 1.09 funta... Teraz, albo nigdy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Rozeznanie
|
Nie wiem czy sie nadaje do Koła Szyprowego gdyz moimi zapachami sa nowoczesne szypry tj Agent Provocateur , Narciso Rodriguez EDP, perfumy Sisley..
Z tego co czytam jest wiele wspanialych szyprow ktore powinnam poznac ale aby powachac Klasykę w Poznaniu trzeba sie naszukac ![]() Znacie moze punkty takie w Poznaniu gdzie mozna powachac starsze szypry?
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko nie pytaj o to w Doglasach/Sephorach, bo Cię Hypnose poczęstują ![]() Sama szukałam i nic... Poza tym - witamy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym- pamiętam pewien mały sklepik perfumowy w pasażu Niebieskim zdaje się...
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
Mam pytanie do Szyprowych Specjalistek - jaki inny szypr jest podobny do Eau du Soir? Chodzi mi o szypr przejrzysty, krystaliczny, ostry, bez słodkawych, stęchławych, "brudnych" nutek
![]() Eau du Soir to jedyny szypr, który mi się podoba. Jest dostojny, z niesamowitym sznytem, ale dałabym go radę nosić - zwłascza nonszalancko do sportowych rzeczy. Pamiętam, że Miss Dior był drugim szyprem (oprócz Eau du Soir), który nie miał w sobie "staryc" nutek, takich "retro" - choć to szypr pełną gębą ![]()
"Jeśli skończysz, prowadząc beznadziejne życie dlatego, że słuchałeś swojej mamy, swojego taty, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, to w pełni na nie sobie zasłużyłeś." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI Edytowane przez madziczka Czas edycji: 2009-09-24 o 22:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poniuchaj też Chique Yardleya. Oraz Y YSL. Moze też Talisman- była w nim metaliczność, ale stęchławych nutek chyba było brak. Pogłówkuję, co jeszcze. Jestem też ciekawa, jak zareagowałabyś na Bandita. Pamiętam jego ostrość i moc, ale zdaje się jest dosć klarowny. A Libertine? Może też.
Kot najgorszego sortu Edytowane przez Kota Czas edycji: 2009-09-24 o 22:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chique kilkanaście lat temu używała pasjami moja mama. Mam sentyment do tych perfum. Pozostałych propozycji..... nie znam ![]()
"Jeśli skończysz, prowadząc beznadziejne życie dlatego, że słuchałeś swojej mamy, swojego taty, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, to w pełni na nie sobie zasłużyłeś." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
"Jeśli skończysz, prowadząc beznadziejne życie dlatego, że słuchałeś swojej mamy, swojego taty, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, to w pełni na nie sobie zasłużyłeś." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
Asiu, nie trzeba
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:37 ---------- Poprzedni post napisano o 21:29 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co z Rive Gauche? Szypr?? (coś w sobie ma...) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja odkochałam się dziś definitywnie z Miss Dior. Koniec.. nie chcę, nie pożadam, ba, nie lubię.
![]() |
![]() |
#136 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
Ciężkie życie, które przynosi niespodziewane efekty, kuniec i już.
![]()
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nieco zbliżone są też Givenchy III, Balmain - Balmain, Ivoire Balmain, Quartz Molyneux - ale one wszystkie sa już raczej nie do zdobycia poza okazjami na All. i niektórymi perfumeriami internetowymi. Givenchy III wyszło ostatnio w serii Les Mythiques - tak jak OI. - a z dostępnych szerzej Chanel 19 EDT i Eau de Sisley 1. Cytat:
![]() ale z NR jest żaden szypr. to zapach z kategorii piżmowo-drzewnej. Nie wiem czemu określany jest w KWC jako "różowy szypr" ![]() A przejście między Złotymi a centralnym to dla mnie najbardziej niesamowite 2 m2 w Warszawie. Za Tobą: smród, brud, zaszczane lastryko, bełkot z głośników - krok przed Tobą: lśniące marmury, smooth jazz , zapach z pobliskiej perfumerii. Dwa światy oddziela tylko szyba drzwi obrotowych. Cytat:
![]() ![]() Rive Gauche jest szyprem, tyle że ma sporo aldehydów na początku. A NR nie jest szyprem wg mnie. Ja też miałam takie momenty, kiedy szypry pachnialy na mnie zbyt męsko i agresywnie. Pozbyłam się wtedy większości moich szyprowych vintage-miniatur. Między innymi L'Arte gucci - piękna szyprowa róża. Teraz żałuję troszkę, bo moja skóra znów lubi szypry.
![]() |
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mowisz, ze jak brzytwa...to moze mi sie bardzo spodobac, tym bardziej ze uwielbiam Cabochard - moj szyprowy ideal ![]()
![]() |
![]() |
#141 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A jakie nowoczesne szypry (oprócz Agenta) warte są uwagi? Edytowane przez danaida Czas edycji: 2009-09-26 o 17:18 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Godny polecenia wg mnie jest Eau Suave - nowoczesny, ale wyraźnie nawiązujący do klasyki, odznaczający się wdziękiem, w przeciwieństwie do choćby Agenta, pozbawionego tej bardzo przeze mnie pożądanej w perfumach cechy.
![]() |
![]() |
#143 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() wg mnie warte uwagi są White Patchouli Toma Forda - dla kogoś, kto lubi ascetyczne zapachy i nie przeszkadza mu, że ziemistej paczuli to tam za bardzo nie ma. Są za to białe kwiaty. Warte testów są też wg mnie City Glam Armaniego i Romance Ralpha Laurena. To, że są to szypry czuć dopiero pod koniec. Gucci Rush 2 i Funny Moschino mają trochę mchu, więc pod koniec testowania miałam swojskie skojarzenia - ale to już piąta woda po szyprowym kisielu. Cytat:
Prawdę mówiąc to mój najnowszy perfumeryjny zachwyt ![]() I bardzo trafnie opisałaś szypry ![]() ![]() A zna może ktoś Nuit de Longchamp Lubin? Opis brzmi bardzo kusząco.
![]() |
![]() |
#144 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() O Eau Suave poczytałam (także Twoją recenzję) i wpisałam na listę do przetestowania. Dziękuję ![]() Cytat:
![]() Też sobie wpisałam. Przetestuję wszystkie. Nuty White Patchouli, jak i City Glam prezentują się frapująco. A Romance mam (choć na mnie nietrwałe) i bardzo lubię (to były moje ślubne perfumy), ale nie sądziłam, że te kwiaty, co pachną tak lekko gorzko, trochę za wilgotną mgłą i jakby w cieniu dymiących się liści, to kończą się szyprem ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#146 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Muszę odnowić znajomość z Romansem, ale, że City Glam? Jak człowiek wie, co wywąchać, to jakoś inny ma nos ---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:34 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 23:49 ---------- Poprzedni post napisano o 23:42 ---------- No tak, ągent ma tyle wdzięku, co zapach smaru do łożysk, ale już tylko przez to, że się wyróżnia, nie napiszę, na jakim tle- bo wiemy- zyskuje punkty. Tylko czy słusznie? Czy sam fakt, że zapach jest niespotykany (w asortymencie Sef. lub Doug.) czyni go lepszym? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Choć, żeby być sprawiedliwą, to muszę dodać, że nie daje rady z Mitsouko ani truciznami i kadzidłami CdG ![]() Edytowane przez danaida Czas edycji: 2009-09-26 o 23:35 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() City Glam są bardzo ciekawe. Mam tylko próbkę, niestety. To rzeczywiście urban-scent, pasuje mi do dużego miasta, w którym wiatr, to tak naprawdę przeciąg, słońce - neony i jarzeniówki a zieleń - klomby sadzone od linijki. Cytat:
![]() ![]() Do niedawna Agenty były dostępne w Sephorze. Teraz podobno są wycofane.
![]() |
![]() |
#149 |
Raczkowanie
|
Czytam z prawdziwym zainteresowaniem Wasze wypowiedzi, spodobało mi się bardzo muzyczne porównanie Mitsouko, tym bardziej że należę do tej kategorii ludzi, którym słoń na ucho nadepnął - na szczęście umiem rysować
![]() Mam bardzo podobne odczucia co do Agenta, dostałam próbkę przy zakupie bielizny u nich i do tej pory gdzieś mi się tam wala po szufladach, brak mu tego cóś, jak to gdzieś słyszałam w jakimś filmie: z wyglądu podobny zupełnie do nikogo. Nowoczesne szypry jakoś najwyraźniej mnie nie kręcą. Chciałam się podzielić wrażeniami na temat innego zapachu, przyszła do mnie w sobotę oczekiwana paczka z Antilope Weila. Kupiłam wersję EdC naczytawszy się, że jest najbardziej zbliżona do oryginału. Po pierwszym ataku paniki (o matko, czy to nie podróba ![]() Jestem zakochana po uszy. Antilope jest bardzo delikatna, przytłumiona. Przypomina mi to nieco sposób w jaki rozwijają się Goutale. Nie ma w sobie nic z krzykliwości ciężkich, słodkich "propozycji dla młodzieży" ![]() ![]() Nie wiem jak szanowne szypromaniaczki, ale ja lubię takie zapomniane niespodzianki od czasu do czasu odkopać. Pozdrawiam przy niedzieli ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
No to ja już siadam do Allegro- uwielbiam miniaturki, nawet, jeśli ich potem nie używam.
Rumianku w perfumach szukam od dawna, a jak jeszcze retro i szyprowy. Zobaczcie, co za pogoda! Nie narzekam, tylko chcę już nosić coś cięższego... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:11.