Czego ile kupować??? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-12, 15:49   #121
katakumba
Zakorzenienie

Dot.: Czego ile kupować???

kazda robi tak jak uwaza za najlepsze

moja chuliganka ma ochraniacz tylko od strony sciany. prostu powod - zebym smoka nie szukala pod lozkiem po nocy
od strony pokoju go nie ma bo
1. cyrkulacje powietrza chcialam zachowac jak najwieksza
2. jk tylko zaczela sie podciagac usilowala stawac na ochraniacz i wylazic z lozeczka
3. nic nie widziala i nie mogla sobie polezac i popatrzec na pokoj, a sufit nie jest az tak ciekawy

a glowy nie obijala spiac w lozeczku nigdy.

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

katakumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-12, 17:07   #122
Monia2800
Raczkowanie

Ja mam ochraniacz na caly obwod lozeczka, ale niewysoki 20 cm, tak jak ten pierwszy poziom lezenia. Po obnizeniu juz go raczej nie bede stosowala, no chyba ze tak jak katakumba od strony sciany, aby dziecko nie probowalo wychodzic. Kupilam na cala dlugosc, gdyz nie wiem czy na 100% spiworek sie sprawdzi a z kocykiem pozycja 'feet to foot', wiec krotki ochrniacz na nic by mi sie nie przydal.
Monia2800 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-12, 18:00   #123
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez roxi1980 Pokaż wiadomość
nie powiem, że to nieistotne, ale napiszę jak u nas było i jest
Norbert od początku śpi z ochraniaczami - początkowo służyły jako ochrona przed światłem (zawsze coś tam wpadało z przedpokoju np., no i miałam włączoną w pokoju małego lampkę), potem ochraniacz służył jako ochraniacz, jak się mały zaczął przekręcać na boczki, a na etapie 7 miesiąca życia żałowałam, że nie kupiłam pościeli z wysokimi ochraniaczami, bo mi dziecko zaczęło wstawać w łózeczku, ale niestety siąść nie umiało i było wielkie BUM... nie raz...
a zmian też mam 3 i nie żałuję - 2 byłyby za mało
Skomentowałam pod swoim kątem. Dla mnie to cenna informacja.
Od strony przedpokoju będzie główka albo nóżki i zabudowana część łóżeczka. Od strony ściany ochraniacz. Z drugiego boku łóżko i ja. Chciałabym widzieć dziecko na tym etapie, gdy będzie całkiem malutkie, dlatego stwierdziłam, że brak ochraniacza z tej strony zda u mnie egzamin doskonale.

Cytat:
Napisane przez roxi1980 Pokaż wiadomość
co do listy wyżej - chodzi mi o bodziaki - uważam, że 7 to dobra ilość... oczywiście zależy od dziecka; Norbert bardzo ulewał, czasem 8 szt. miałam na 2 dni... a ogólnie, to żeby nie prać co drugi dzień, ta ilość jest ok
7 to dobra ilość i wg mnie. Jednak wyżej naliczyłam ich nie 7, a 17. W jednym rozmiarze.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-12, 18:49   #124
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Sweet Delights Pokaż wiadomość
Dziewczyny to moja ciuszkowa wyprawka dla mojego synka, który przyjdzie na świat na początku stycznia:

śliniaczek x3 szt.
Kupiłabym więcej śliniaków - po ostrzeżeniach znajomych mam

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość

A kiedy to tak, nic o tym nie wiem??

Za czasów mojego dzieciństwa, zresztą - chyba do końca lat 80 taka nagonka była.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-12, 19:03   #125
kropka75
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;14698407]
Za czasów mojego dzieciństwa, zresztą - chyba do końca lat 80 taka nagonka była.[/QUOTE]
Hmm...
W latach 80tych rodził się mój brat. Nie pamiętam takich sytuacji...

Stary 2009-10-12, 19:17   #126
Konto usunięte

Kropko, to że ty nie pamiętasz, nie znaczy, że tak nie było 95% moich znajomych jest butelkowa - właśnie wskutek takiej propagandy.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 08:57   #127
Puma13
Zadomowienie

Mnie śliniaki na początku w ogóle nie były potrzebne. Jak małej przy karmieniu, najpierw piersią, potem butlą, coś wyciekało bokiem, to albo na bierząco wycierałam flanelową pieluchą, albo podkładałam cienką warstwę pod szyjkę. Śliniaki zaczęłam używać, ok 4 miesiąca jak mała zaczynała jeść łyżeczką.

Nadia 06.05.2010
Puma13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 09:08   #128
kropka75
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;14698996]Kropko, to że ty nie pamiętasz, nie znaczy, że tak nie było 95% moich znajomych jest butelkowa - właśnie wskutek takiej propagandy.[/QUOTE]
A ja gdzieś napisałam, że tak nie było, bo nie pamiętam?

Jak już to raczej kwestia środowiska i mody w jakimś tam okręgu. Moja matka pracowała wtedy w szpitalu, sama była w ciąży. Wokół nas nie było w ogóle takiego tematu, jak ją wczoraj spytałam to gały na mnie zrobiła.
Jeśli kobieta chciała to jej dziecko przynoszono, nie chciała to nie. Z zasady w szpitalach dokarmiano, ale żadnej propagandy się nie stosowało. W każdym razie nie na Śląsku, nie w naszym środowisku.

Spytałam wczoraj mamy dlaczego dokarmiano. Powiedziała, że nie po to by matka nie karmiła, bynajmniej. Po prostu nastawiano się na matkę i jej odpoczynek. Ale jeśli chciała, dziecko jej przyniesiono i mogła sobie karmić.

Może gdzie indziej było inaczej.
Ale to chyba nie ten wątek...

Edytowane przez kropka75
Czas edycji: 2009-10-13 o 09:20
Stary 2009-10-13, 09:11   #129
ma-li-na
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Puma13 Pokaż wiadomość
Mnie śliniaki na początku w ogóle nie były potrzebne. Jak małej przy karmieniu, najpierw piersią, potem butlą, coś wyciekało bokiem, to albo na bierząco wycierałam flanelową pieluchą, albo podkładałam cienką warstwę pod szyjkę. Śliniaki zaczęłam używać, ok 4 miesiąca jak mała zaczynała jeść łyżeczką.
Mnie równiez nie były potrzebne ,jak synus był karmiony podkładałam tetrę,zaczęłam stosować śliniaki kiedy ,zaczął ząbkowac i strasznie się ślinić no i tak jak ty kiedy jadł juz łyżeczką

walka o zdrowe wlosy

26 grudzien 2011 ostatnie farbowanie
13 luty 2012- rozwod z suszarka i prostownica!
ma-li-na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 09:43   #130
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ma-li-na Pokaż wiadomość
Mnie równiez nie były potrzebne ,jak synus był karmiony podkładałam tetrę,zaczęłam stosować śliniaki kiedy ,zaczął ząbkowac i strasznie się ślinić no i tak jak ty kiedy jadł juz łyżeczką
A to nie jest tak, że taki sztywny śliniak, z taką rynienką np. jakie teraz są polecane, to dla takiego całkiem malucha na butli, to w ogóle niewygodny by był?

Tak sobie dumam luźno, bo młodego to karmiłam z użyciem tetry nim zaczął siedzieć i szamać łyżeczką ... ale może się mylę?

Ps. Chyba że dziewczyny kupują jakieś inne, miękkie śliniaki dla noworodków?

Stary 2009-10-13, 10:01   #131
ma-li-na
Zadomowienie

Cytat:
A to nie jest tak, że taki sztywny śliniak, z taką rynienką np. jakie teraz są polecane, to dla takiego całkiem malucha na butli, to w ogóle niewygodny by był?

Tak sobie dumam luźno, bo młodego to karmiłam z użyciem tetry nim zaczął siedzieć i szamać łyżeczką ... ale może się mylę?

nie chodzi o takie szmaciane podbite od spodu ceratką,
te z tworzywa z rynienka doskonale sprawdzają sie kiedy maluch uczy sie sam jeść ,

walka o zdrowe wlosy

Stary 2009-10-13, 10:05   #132
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
nie chodzi o takie szmaciane podbite od spodu ceratką,
te z tworzywa z rynienka doskonale sprawdzają sie kiedy maluch uczy sie sam jeść ,
No i wszystko jasne.

---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ----------

A ja mam pytanie o pieluchy...

Jak się mój młody wykluł, to poza tetrą były na rynku takie jeszcze inne, miłe w dotyku, gęściejsze, miększe... Nie pamiętam z czego. Zalecali je dla noworodków bo były milsze dla skóry.
Wiecie o czym ja bredzę, może?

Stary 2009-10-13, 10:40   #133
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Cytat:
Napisane przez Puma13 Pokaż wiadomość
A ja jeszcze napiszę coś odnośnie ochraniaczy na łóżeczko. Jak maleństwo wróciło ze szpitala do domu, to oczywiście łóżeczko czekało z ochraniaczami. Jednak po kilku dniach (nocach) zdjęłam je. Dziecko na początku i tak się nie przekręca, a w nocy nie musiałam wstawać na każde piśnięcie małej, bo ochraniacz mi jej nie zasłaniał.
a ja po kilku nocach wpadłam na inny pomysł...poprostu przesunęłam nieco ten ochraniacz...tak, że od strony naszego łóżka (na początku synek spał z nami w pokoju) ochraniacz był tylko malutkim kawałkiem tak, że go widzieliśmy.

Cytat:

Jak już to raczej kwestia środowiska i mody w jakimś tam okręgu. Moja matka pracowała wtedy w szpitalu, sama była w ciąży. Wokół nas nie było w ogóle takiego tematu, jak ją wczoraj spytałam to gały na mnie zrobiła.
Jeśli kobieta chciała to jej dziecko przynoszono, nie chciała to nie. Z zasady w szpitalach dokarmiano, ale żadnej propagandy się nie stosowało. W każdym razie nie na Śląsku, nie w naszym środowisku.

Spytałam wczoraj mamy dlaczego dokarmiano. Powiedziała, że nie po to by matka nie karmiła, bynajmniej. Po prostu nastawiano się na matkę i jej odpoczynek. Ale jeśli chciała, dziecko jej przyniesiono i mogła sobie karmić.

Może gdzie indziej było inaczej.
Ale to chyba nie ten wątek...
Ja w sumie też jakoś nie słyszałam, żeby była nagonka na karmienie piersią ?? ja jestem "dzieckiem lat 80" i byłam wychowana na cycu

Cytat:

ja coprawda nie używałam jak był taki całkiem malutki...ale póki jeszcze się tak nie brudził to miałam takie mięciutkie śliniaki z samego materiału zapinane na nap

Cytat:

Jak się mój młody wykluł, to poza tetrą były na rynku takie jeszcze inne, miłe w dotyku, gęściejsze, miększe... Nie pamiętam z czego. Zalecali je dla noworodków bo były milsze dla skóry.
chyba o flanelowe Ci chodzi

Maja
alkamor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 10:49   #134
ma-li-na
Zadomowienie

Cytat:
No i wszystko jasne.

---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ----------

Tak chodzi o flanelowe,ale czy są lepsze trudno powiedzieć,ja wolę tetrowe,chociaż sama szczerze mówiąc nie wiem dlaczego
hmm ..moze dlatego że po kilku praniach przypominały mi scierki,nie wiem na prawdę

walka o zdrowe wlosy

Stary 2009-10-13, 10:58   #135
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alkamor Pokaż wiadomość
chyba o flanelowe Ci chodzi
Cytat:
Tak chodzi o flanelowe,ale czy są lepsze trudno powiedzieć,ja wolę tetrowe,chociaż sama szczerze mówiąc nie wiem dlaczego
hmm ..moze dlatego że po kilku praniach przypominały mi scierki,nie wiem na prawdę
Si, si, si... to flanela była. Dzięki bardzo.

Czy lepsze to sprawdzę dopiero, bo naprawdę nie pamiętam. Mój wychowanek ma dziś 20 lat, więc już dawno nie jarzę jak to było. Starość, skleroza.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-13, 15:51   #136
Puma13
Zadomowienie

Co mama to inne upodobania. Ja bardzo sobie chwalę pieluchy flanelowe. Co prawda kilka razy droższe, ale nie trzeba kupować od razu całej sterty. My co zakupy, kupowaliśmy po jednej , czy dwie i nazbierało się sporo. Zauważyłam, że pieluszka pieluszce nie równa, są różnej grubości, miękkości (w tej samej cenie) więc najlepiej podotykać wszystkie i poszukać tych najpszyjemniejszych. Poza tym, te bardziej miękkie nie spierają się tak szybko.

Nadia 06.05.2010
Puma13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-14, 12:25   #137
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Napisane przez Sensuel Pokaż wiadomość
Ja polecam kupno :

ROŻKA
Gdy dziecko jest takie "lejące" to wygodniej jest trzymać je w rożku.

PRZEWIJAKA
Wygoda po prostu,ale jak dla mnie to na krótko.Mnie się sprawdził na 3-4 miesiące.-
u mnie się obyło bez, przewijałam w łóżeczku.

Cytat:
BODY,PAJACYKI
Jak dla mnie to najlepiej się sprawdziło,bo szybko i sprawnie mogłam przebrać dziecko,bez zbędnego wywijania nim
.- zdecydowanie body i pajacyki moim zdaniem są najlepsze koszulki czasem rolują się do góry, wydaje mi się, że w body dziecku wygodniej. Miałam kilka koszulek na początku dla syna, a potem kupowałam już tylko body. Tym razem koszulek nie kupuję wcale.
Cytat:
PIELUCHY TETROWE
Najlepiej kilka sztuk ok 10 bo przydają się podczas ulewania i odbijania-
Zdecydowanie ważne. Ja mam zamiar kupić z 20, chociaż mój syn starszy ma 5 lat, a do dziś czasem nam się przydają np. do położenia latem na poduszce.
Cytat:
FRIDA DO CZYSZCZENIA NOSKA
Żadnych gruszek!!!!Moje dziecko zawsze po takim czyszczeniu zalewało się krwią,nawet przy delikatnym czyszczeniu noska.A frida może mało "apetyczna" ale za to rewelacyjna.Można ją kupić w aptece za ok 30zł
.- Wiele osób frida brzydzi. Więc wcześniej polecam zobaczyć na czym to polega. Ja mam i używałam długo, ale mój TŻ zawsze błagał mnie, żebym to ja jej użyła, on nie może
Cytat:
PREPARAT NA KOLKĘ
Ja stosowałam "Infacol" bo mojemu dziecku pomagało to w 1000000%.I teraz dla kolejnego też kupię.
- to już chyba jak wiadomo, że są kolki Syn nie miał nigdy kolek, więc u nas np. się nie przydały.
Cytat:
KARTONIK MLEKA MODYFIKOWANEGO 1
Są różne zdarzenia losowe np.choroba,nagły wyjazd itp że nie można dziecka nakarmić piersią i wg mnie wtedy warto mieć chociaż jeden kartonik mleka modyfikowanego.Tak mi pediatra doradziła.
Ja stosowałam NAN 1 a potem BEBILON 1.

Odradzam kupno:

kaftaników z troczkami.Jak ktoś ma ochotę to OK,ale mnie to do szału doprowadzało .

Poza tym prawie w każdej gazecie wypisują ilość rzeczy jaka powinna być kupiona dla dziecka
Z tymi rozmiarami to jest różnie. Ja kupowałam mało na 56, a potem okazało się, że 62 wisiało na maluchu i na szybko dokupowałam. Najlepiej chyba tak- kupić kilka tylko na 56, albo całkiem darować sobie, a po urodzeniu najwyżej dokupić.
Odradzam kupowania rzeczy od razu na kilka rozmiarów, bo dzieci różnie rosną- niektórym ten rozmiar 62 służy na długo, inne bardzo szybko przechodzą na 68 i potem nie wiadomo co na jaką pogodę (ja np. dostałam sporo rzeczy na 72 ciepłych, kiedy syn osiągnął ten rozmiar ciepłą wiosną).
Spioszki i body nawet jak ma się zamiar często prać, warto mieć w zapasie. Maluszki potrafia tak narobić w pieluchę, że to przecieka , zresztą czasem pieluchę źle się zapnie, czy coś- no, zapas warto mieć
Mysmy niedrapek nie używali, bo synkowi przeszkadzały, ale chyba warto mieć, tym razem też kupuję.
Czapeczki ze 2 bawełniane się przydadzą, skarpeteczki bez ciasnych gumek, kaftaniki, jakies okrycie wierzchnie.
Rożki miałam 2, jeden mi zopstał , więc teraz dokupuję jeden., bo się sprawdziły.
Zamiast kocyka polecam cienką, bawełnianą kołderkę (od kocyków często dzieci mają potówki)
Śliniaki przydają się bardzo gdy dziecko ząbkuje, bo wtedy bardzo się ślini.
Co do łóżeczka- odradzam baldachimy, bo to tylko skupisko kurzu (chyba, że będzie bardzo często prany). Ochraniacz na łóżeczko u nas się bardzo sprawdził, miałam taki tylko do górnej części łóżeczka (tam, gdzie maluch ma główkę).
Do łóżeczka na początek nie używaliśmy pościeli, maluszek spał w rożku, ewentualnie na to przykryty cienką kołderką, ważne są więc na początek prześcieradła- najlepiej na gumce i oczywiście- podkłady ceratkowe pod spód.
Poza tym sprawdziła się karuzelka do łóżeczka, fotelika-bujaka nie kupowaliśmy, bo w tej roli sprawdził się fotelik samochodowy
No i wiadomo- nożyczki do paznokci dla małych dzieci (niektórzy wolą cążki), szczoteczka miękka do włosów przydaje się do wyczesywania ciemieniuchy, jeśli ktoś chce używać smoczka, to ze dwa smoczki (bo te mają tendencje do gubienia się ) i polecam łańcuszek do przypinania smoczka. Termometr dla maluszka- tych w smoczku nie polecam, nam się nie sprawdził, tym razem kupię taki do ucha.
Piszę o rzeczach takich na początek, bo potem, w miarę rozwoju dziecka dużo rzeczy jest przydatna

A co do paklanków jeszcze- miałam paczkę, ale szczerze nie rozumiem ich fenomenu. Przecież to worki-zrywki zwykłe Jeśli ktoś robiąc zakupy dostaje za każdym razem worki na nie, to wystarczy je sobie zbierać - raz się na coś przydadzą
Jak mi coś się przypomni, to dopiszę.

Edytowane przez Impersona
Czas edycji: 2009-10-14 o 12:26
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-14, 13:31   #138
kropka75
Zakorzenienie

A macie może jakieś doświadczenia i opinie na temat turystycznych łóżeczek? Czy warto się nad tym zastanawiać, zamiast zwykłego?

Mnie się wydaje mało praktyczne, za miękkie, no i ograniczenia wagowe ma, ale wolałabym konkretniejsze opinie niż moje widzimisię...

Stary 2009-10-14, 13:38   #139
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

kropko- mój tata kupił takie łóżeczko, żeby mały miał gdzie spać, kiedy przyjeżdżaliśmy.
Jako opcja wyjazdowa bardzo fajny wynalazek, ale jednak na stałe wydaje mi się niezbyt praktyczne- co prawda niektóre mają uchwyty do wstawania, jednak dziecku łatwiej chyba uczyć się wstawać, siadać, łapiąc się szczebelków. Poza tym przez szczebelki lepiej widać, łóżeczko wydaje mi się twardsze.
Stary 2009-10-14, 13:43   #140
katakumba
Zakorzenienie

moja mama kupila turystyczne jak jechalismy do nich (jak impersony tata) i mala miala problem na dzien dobry ze wstawaniem bo nie miala jak sie chwycic za siatke. potem opanowala ta sztuke, ale na tyle sie przyzwyczaila ze moze sie przewracac bezbolesnie ze potem powrot do szczebelek byl bolesny

dno takie lozeczko ma sztywne, dlatego ja dokupilam materacyk, do spania luz
zaleta jest to ze mozna z tego kojec zrobic i wstawic w duzym pokoju jesli poyrzebujesz dziecko unieruchomic
jest lekkie i skladane w parasolke wiec przestawisz sama

tylko wlasnie brak sczebelek nie sluzy nauce dziecka w stawaniu

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

Stary 2009-10-15, 14:43   #141
Mania09
Raczkowanie

Ja troszeczkę z innej beczki bo jesteści już obyte w tym temacie,

Szukam jakiegoś praktycznego terminarza w formie książki w, którym zawarte by były rady dla ciężarnej, konieczne czynności do wykonania w określonych tygodniach ciąży, miejsce na notatki własne na zapisywanie terminów wizyt i wyników badań.

Widziałam "W oczekiwaniu na dziecko" ale słyszałam niepochlebne opinie na temat tego dziennika.

Dajcie znać jeżeli korzystałyście z czegoś takiego i byłyście zadowolone
Mania09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-16, 13:05   #142
ich bin ich
Przyczajenie

GG do ich bin ich

ja dostałam takie różne ksiązeczki i w tym byla min książeczka wyprawkowa tam sa wymienione wszystkie potrzebne rzeczy Ale na necie jest tez duzo takich list wyprawkowych mam pare wydrukowanych i skreslam na bierząco to co juz mam A mam takie pytanie do doswiadczonych mam.. Znalazłam na allegro taki śliczny rożek http://www.allegro.pl/item773695699_..._paski_kr.html
i nie wiem czy jest praktyczny chodzi mi o to czy lepiej sprawdzają sie rożki usztywniane czy miekkie? Dodam ze nie mam zadnego doswiadczenia z dziecmi zawsze bałam sie brac noworodki na rece bo balam sie ze je połamie wiec wydaje mi sie ze dla mnie bezpieczniejszy bedzie taki sztywny tylko czy dziecku bedzie w nim wygodnie?
ich bin ich jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-16, 18:30   #143
Konto usunięte

Niektóre dziewczyny podawały tu, że mają/miały i taki, i taki Sama chyba oba kupię.
Stary 2009-10-16, 19:05   #144
katakumba
Zakorzenienie

ja nie mialam zadnego. rewelacyjnie sprawdzila sie poduszka i kocyk owiniety wokol poduszki

a po paru tygodniach i tak juz nie potrzeba rozka

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

Stary 2009-10-16, 20:31   #145
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Napisane przez ich bin ich Pokaż wiadomość
ja dostałam takie różne ksiązeczki i w tym byla min książeczka wyprawkowa tam sa wymienione wszystkie potrzebne rzeczy Ale na necie jest tez duzo takich list wyprawkowych mam pare wydrukowanych i skreslam na bierząco to co juz mam A mam takie pytanie do doswiadczonych mam.. Znalazłam na allegro taki śliczny rożek http://www.allegro.pl/item773695699_..._paski_kr.html
i nie wiem czy jest praktyczny chodzi mi o to czy lepiej sprawdzają sie rożki usztywniane czy miekkie? Dodam ze nie mam zadnego doswiadczenia z dziecmi zawsze bałam sie brac noworodki na rece bo balam sie ze je połamie wiec wydaje mi sie ze dla mnie bezpieczniejszy bedzie taki sztywny tylko czy dziecku bedzie w nim wygodnie?
Ja kupowałam miękkie, dostałam usztywniony, ale moim zdaniem one są niewygodne i to usztywnienie wyjęłam. Pewnie co kto lubi, ale szczerze wydaje mi się, że to usztywnienie nie jest zbyt zdrowe dla plecków ani wygodne.
Stary 2009-10-16, 21:41   #146
roxi1980
Zakorzenienie

Cytat:
A mam takie pytanie do doswiadczonych mam.. Znalazłam na allegro taki śliczny rożek http://www.allegro.pl/item773695699_..._paski_kr.html
Ja kiedyś nosiłam maleństwo koleżanki w usztywnianym i miałam wrazenie, że mi mała wyjedzie z tego, bo jej nie czułam, więc sama dla Miśka kupiłam miękki rożek i był ok, tyle, że był na bardzo krótko, bo miś z niego wyrósł i wyłaziły mu dołem nóżki

Odniosę się jeszcze do innych pytań:
FRIDA - super, nie zamieniłabym na gruszkę, choć to sprzęt znienawidzony przez Norberta, to jednak BARDZO skuteczny, obrazowo mówiąc, po oczyszczeniu noska gruszką, frida wyciąga jeszcze jakieś 5 razy tyle glutków...
ŁÓŻECZKO turystyczne - na wyjazdy spoko nam się sprawdziło, ale jednak nie kupiłabym jako łóżeczka głównego, z kilku powodów: trzeba dokupić materac do spania, bo ten w zestawie jest do niczego, jak dziecko śpi już na najniższym poziomie to w turystycznym śpi prawie na podłodze - u mnie 10-15 cm nad ziemią, więc wydaje mi się, że deczko niefajnie, no i w naszym nie ma rączek do podciągania i misiek musiał walczyć z siatką, żeby się wspiąć - od 7 miesiąca używamy jako kojec

roxi1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-23, 10:33   #147
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
A mam takie pytanie do doswiadczonych mam.. Znalazłam na allegro taki śliczny rożek http://www.allegro.pl/item773695699_..._paski_kr.html
i nie wiem czy jest praktyczny chodzi mi o to czy lepiej sprawdzają sie rożki usztywniane czy miekkie?
To chyba kwestia gustu.
Ja wolałam miękki, bo w twardym miałam wrażenie, że młody mi górą wyjedzie, jak go przechylę, wolałam czuć jak leży, gdzie ma zadek, kark itd.
Ale mój ojciec w miękkim młodego w ogóle do rąk nie brał, trzeba było wsadzić smarka w sztywny bet i ojcu podać, inaczej się bał.

Różnie chyba jest z tym.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-23, 11:12   #148
catro
Rozeznanie

Rozwiązaniem może być rożek usztywniany z wyjmowanym wkładem - dostałam taki w prezencie od doświadczonych mamusiek, więc chyba się sprawdza (ja sama jeszcze z tych "oczekujących").
Ma on taką kieszonkę z tyłu gdzie można wkładać matę kokosową (mój egzemplarz akurat tym jest usztywniany), a jak ktoś woli to wyciąga to i jest miękki.
W sumie to nie wiem czy wszystkie usztywniane nie mają takiego wyjmowanego bajeru
catro jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-23, 12:09   #149
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Cytat:
Napisane przez catro Pokaż wiadomość
Rozwiązaniem może być rożek usztywniany z wyjmowanym wkładem - dostałam taki w prezencie od doświadczonych mamusiek, więc chyba się sprawdza (ja sama jeszcze z tych "oczekujących").
Ma on taką kieszonkę z tyłu gdzie można wkładać matę kokosową (mój egzemplarz akurat tym jest usztywniany), a jak ktoś woli to wyciąga to i jest miękki.
W sumie to nie wiem czy wszystkie usztywniane nie mają takiego wyjmowanego bajeru
też mi się wydaje, że przeważnie mają wyjmowane to wypełnienie.

Poza tym ja też nie widzę sensu w wydawaniu nie wiadomo ilu pieniędzy na kupno rożka...gdyż np. u mnie był to sprzęt DOSŁOWNIE na 2 dni...dobrze, że dostałam go w "spadku"od szwagierki

Maja
alkamor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-23, 16:15   #150
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Ja kupiłam miękki rożek, który można rozłożyć na kwadrat 80x80 cm... Będzie z tego np. kołderka do wózka...

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości