Czego ile kupować??? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-30, 21:42   #1
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Czego ile kupować???

No właśnie Jest wątek o cenie wyprawki Ale tak naprawdę - nie mamy chyba pojęcia (przynajmniej ja nie mam) ile jakich rzeczy kupić Bo to inaczej, kiedy dziecko rodzi się jesienią/zimą, inaczej na wiosnę/lato. Ile śpioszków, bodziaków, koszulek? Czapeczek nawet na lato - ile? Ile skarpeteczek? A śliniaków - ile i czy w ogóle się tego dzisiaj jeszcze używa? A zmian pościeli? Ręczniczków? Pomocy
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-30, 21:56   #2
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Czego ile kupować???

Szaja o czyms nie wiem ???

Ja swoja wiedze czerpałam z gazet typu :"mamo to ja " ," Dziecko" itp tam cyklicznie pojawiaja sie porady ile i czego.

Wiadomo ze dziecku urodzonemu w maju nie potrzeba kupowac kombinezonu czy czapki zimowej więc ta wiedze już masz .

Z czeluści mej pamięci nic już nie wygrzebię ale wazne jest aby nie kupowac wsztskiego w 1 rozmiarze i nie kupowac tych rozmiarów najmniejszych,mloda moja miala ciuchy ktorych nie miala okazji założyc bo miesiac od porodu byly juz za male.

Posciel łatwiejsza sprawa bo łóżeczko jednak służy dłuższy czas niz miesiac ,wiec mozna dokupic zawsze cos nowego.

Zawsze przydaja sie pieluchy tetrowe czy to jako sliniak ,"odbijak" czy do polozenia na pieluche .

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-30, 22:04   #3
Konto usunięte

No już wiesz Się podwójna zrobiłam I no właśnie - mój brzuchatek w maju się ma pojawić, więc odpadają kombinezonki Rozmiar już doczytałam, że malutki 56 to w kilku sztukach dosłownie, bo młode zaraz wyrośnie. Ale ile....

Nawiasem mówiąc, małżonek mnie do łez rozbawił pytaniem: kochanie, to ty nie wiesz, ile??? Zadane to było z tak bezbrzeżnym zdumieniem, że padłam
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-30, 22:11   #4
Cosmaaaaaaa
BAN stały

Nie mam w tym doswiadczenia ale moja przyjaciolka jest swiezo upieczona mama wiec sie troche orientuje
Ona w ciazy jeszcze kupowala mnostwo ubranek dla synka- po czym wiekszosci z nich nie uzywa, bo np niewygodnie sie je zaklada. Najlepsze sa spioszki na zatrzaski lub zameczek do nogawek, kaftaniki zawiazywane, albo takie bluzeczki na zatrzaski. Spodenki raczej na gumce, poniewaz brzusio bardzo pracuje. Najlepiej miec po kilka sztuk, ale bez przesady
Posciel i reczniki polecam np po dwie zmiany. Przyda sie takze maly kocyk.
Masle ze warto miec sporo sliniaczkow i pieluch tetrowych, poniewaz maluszki, nawet zdrowe czesto ulewaja pokarm ( synek przyjaciolki ma problemy z zoladkiem i trzeba mu zmieniac srednio co h czy 2). Czapeczki hm wydaje mi sie ze z kazdego rodzaju po jednej, mam na mysli to jak sa cieple. Na zime kupilam ostatnio jej synusiowi taki kombinezon z zawijanymi stopkami, czyli buciki nie sa potrzebne

Ale kazda kobieta inaczej podchodzi do tego ... Moim zdaniem powinno sie kupic po kilka doslownie rzeczy a potem jak maluszek bedzie na swiecie dokupowac co jest potrzebne. Wiadomo ze nie wiem jak duzy bobas sie urodzi, moze sie okazac ze ubranka sa za male, ciezko je zakladac itp
Powodzenia zycze

---------- Dopisano o 23:11 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ----------

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;14524648]No już wiesz Się podwójna zrobiłam I no właśnie - mój brzuchatek w maju się ma pojawić, więc odpadają kombinezonki Rozmiar już doczytałam, że malutki 56 to w kilku sztukach dosłownie, bo młode zaraz wyrośnie. Ale ile....

Nawiasem mówiąc, małżonek mnie do łez rozbawił pytaniem: kochanie, to ty nie wiesz, ile??? Zadane to było z tak bezbrzeżnym zdumieniem, że padłam [/QUOTE]

Gdzies kiedys czytalam ze najlepiej miec po 5 sztuk .. Ale jednej bedzie niewystarczajaco, innej za duzo

A skoro rodzisz w maju to zazdroszcze Piekna pora, nie za zimno, nie za cieplo, idealnie na spacerki
Cosmaaaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-30, 23:19   #5
katakumba
Zakorzenienie

szajka, mordko moja tobie nie gratulowalm
ja przeszlam przez horror "ile czego" w listopadzie, ty masz lzej bo cieplej bedziecie miec.
sluchaj, pralke masz, prac mozesz bez opamietania, cieplo bedzie, slchlo tez, wiec nie ma sensu szalec.
moja nie ulewala, nie wymiotowala, wszelkie rzeczy zostawaly w pieluszce wiec spiochy ze spania starczaly jej na caly nastepny dzien. ale mozesz sobie zalozyc wariant dziecka bardziej "wylewnego"
czapki miej ze 2, leciutkie, bawelniane, ze 3 bluzy zeby w razie czego zalozyc
u mnie tez jeden bezrekawnik zawsze musi byc

sliniakow uzyjesz,. o tak, tu sobie kup, ale takie szerokie, bo dziecie kreci glowa jak je i o ramiona sie wyciera swoje ja mam ze 20 sztuk w domu, w koncu zainwestowalam w plastikowy z korytkiem

skarpetki maja tendencje do rozparowywnia sie, wiec tez miej z 10 par, patrz tylko zeby gumka nie byla za ciasna

a co do spiochow... do nerwicy mnie doprowadzaja te zatrzaski, wiec ja ubieram body i na to spiochy na szelkach. szybciej

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

katakumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-30, 23:20   #6
sorejna
Zadomowienie

GG do sorejna

przykładowa wyprawka:

wózek i fotelik to podstawa

do spania

- łóżeczko (najlepiej drewniane z wyjmowanymi szczebelkami i regulowaną wysokością posłania)
- materac (np. kokosowo-gryczany)
- kołderka (ale niekoniecznie, bo zamiast niej można kupić na początek np.śpiworek lub przykrywać dziecko kocykiem, lub kłaść malucha w rożku)
- pościel (jeśli zdecydujesz się na kołderkę, np . w zestawie z baldachimem, ochraniaczami, ja ma tylko jeden komplet)

do kąpania
- wanienka (ja mam wiaderko tummy tub)
- termometr do kąpieli
- myjka
- kosmetyki (wybór należy do Ciebie, ja kieruję się zasadą, że im mniej kosmetyków dla dziecka tym lepiej, polecam oilatum lub kosmetyki hipp)
- ręcznik 2 szt. np. z kapturkiem

do przewijania
- przewijak np. na łóżko
- pieluchy (tetra, pampersy czy na co się tam zdecydujesz)
- chusteczki pielęgnacyjne
- paklanki na zużyte pieluchy

dodatkowo
- butelka (ja mam jedną TT 125 ml.)
- smoczek (ja osobiście nie kupiłam)
- szczotkę do włosów z miękkiego naturalnego włosia (ja mam canpol z grzebyczkiem)
- przybornik do paznokci
- gruszka lub frida do noska
- proszek do prania
- 10 szt. pieluszek tetrowych
- 2 szt. pieluszek flanelowych

apteczka:
- termometr
- sól fizjologiczna do przemywania oczu (w małych jednorazowych pojemniczkach np. 10 sztuk)
- sól morska do noska
- spirytus
- kilka gzików

jeśli chodzi o ubranka, to wiadomo planuje się kupić jak najmniej, a i tak nad tym nie zapanujesz; albo coś dokupisz, albo coś dostaniesz, czemuś się nie oprzesz

na początek proponuję:
rozm. 56 po 2-3 szt. rozm. 62 po 5-6 szt.
- body z długim i krótkim rękawem,
- kaftaniki (z długimi rękawkami ale niekoniecznie po tyle sztuk)
- śpioszki (takie bez rączek),
- pajacyki (to te z rączkami),
- 2 cienkie czapeczki i jedną cieplejszą
-2-3 pary skarpetek
- 2 pary niedrapek
- po sweterku, czy bluzeczce w razie chłodniejszych dni

a jeśli chodzi o śliniaczki to wydaje mi się, że na początku nie są potrzebne, choć ja na wszelki wypadek mam 3 sztuki

to chyba wszystko z potrzebnych rzeczy w pierwszych tygodniach dziecka

Edytowane przez sorejna
Czas edycji: 2009-09-30 o 23:36
sorejna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-01, 07:04   #7
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katakumba Pokaż wiadomość
skarpetki maja tendencje do rozparowywnia sie, wiec tez miej z 10 par, patrz tylko zeby gumka nie byla za ciasna

Tak sobie właśnie myślałam wczoraj, że skarpeteczek to dwie, trzy sztuki starczą, bo przecież taki maluch nie chodzi, więc ich nie brudzi.
Zapomniałam o tej cudnej cesze skarpet. Z mojej pralki zawsze wychodzi kilka pojedynczych sztuk, jak bym nie liczyła, to pralka coś zeżre.
Z tego wychodzi, że 10 par to na mój talent może być mało.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-01, 07:04   #8
paula78
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;14524648]No już wiesz Się podwójna zrobiłam I no właśnie - mój brzuchatek w maju się ma pojawić, więc odpadają kombinezonki Rozmiar już doczytałam, że malutki 56 to w kilku sztukach dosłownie, bo młode zaraz wyrośnie. Ale ile....[/QUOTE]

Gratulację i tylko mi nie wciskaj ,że tak sama z siebie się zrobiłaś przypadkiem podwójna

Moje dziecię tez majowe

Rozmiaru 56 to ja w ogóle nie miałam ,młoda urodziła się i miała 52 cm plus pielucha i 56 było za ciasne.Fakt urodziła się szczuplutka bo tylko 2870 ale 56 było za małe i tak.

Mialłam rozmiar większy kilka sztuk i kolejny też.

Polecam tez kupić osłonki na piersi podczas karmienia l,ja nie mialam w w pierwszych dniach i karmienie to byl dla mnie horror ,zęby w parapet i strupy na brodawkach ,brrr
Raz sprobowalam z osłonka i poezja .

Sprawdż też czy jest mozliwość wypożyczenia elektrycznego laktatora ,reczne sa fajne ale sie napracowac trzeba a tak przystawiasz przyssawki ,tv/gazetka i czujesz sie jak krówka ale pompowanie odpada.
U mnie taki laktator mozna wypozyczyć ze szpitala i sklepu dzieciowego.

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;14524648]

Nawiasem mówiąc, małżonek mnie do łez rozbawił pytaniem: kochanie, to ty nie wiesz, ile??? Zadane to było z tak bezbrzeżnym zdumieniem, że padłam [/QUOTE]

hahah dobre

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2009-10-01 o 07:11
Stary 2009-10-01, 07:05   #9
ma-li-na
Zadomowienie

Nie zgodzę się z tym że jak pościel to tylko 1,za nie długo zostane po raz drugi mamą i wiem że najlepiej mieć dodatkowa parę poszewek na zapas,ponieważ mimo iz położysz dziecko na pieluszce czy rożku to zawsze się coś tam uleje itp.
Na pewno tak jak pisała Paula pieluchy terowe to podstawa,nawet jeżeli bedziesz używać pampersów,służą bowiem one jako niemal wszystko do owijania,śliniaki,przewij aki itp ,
Jestem jesienną mamą więc wiele rzeczy potrzebnych mnie nie będzie potrzebne tobie,ale tak mniej więcej wygląda zarys mojej wyprawki.

10 kaftaników,w tym< 4 rozm 56,6 rozm62>
10 par śpioszków,jak wyżej
4 pajace <dwa rozm 56i dwa 62>
2 szt body z krótkim rękawem (rozm 56)
4 szt body z długim rękawem (rozm62)
4 koszulki kopertówki (te białe płócienne 2szt 56 2szt 62)
4 szt półśpiochów bezuciskowych rozm 62
2szt rajstopek
3par skarpetek
2 kombinezony
4 cienkie czapeczki
2 czapeczki grubsze
1 para łapek niedrapek
2 sweterki
20 szt pieluch tetrowych
kocyk
pościel do łóżeczka plus dodatkowa para poszewek na zmiane
rożek
reszta to chyba wiadomo,butelki ,wanienka ,ręczniczek itp

Ale mam dla ciebie jedna najważniejszą radę,zanim kupisz mega wielką pake pampersów i różnych kosmetyków,upewnij się że twoje maleństwo nie jest na nie uczulone.Lepiej kupić małą paczuszkę ,ja przy pierwszym dziecku miałam nie miła niespodziankę kupiłam <zanim mały sie urodził> 2 paki pampersów Huggis po 98 szt i okazało się że moge se je w tyłek wsadzić bo mały jest na nie uczulony,to samo z kosmetykami na początku kup tylko mydełko i olivkę z danej serii żebyś nie musiała nie potrzebnie wyrzucać pieniędzy w błoto.

walka o zdrowe wlosy

26 grudzien 2011 ostatnie farbowanie
13 luty 2012- rozwod z suszarka i prostownica!
ma-li-na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-01, 07:08   #10
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sorejna Pokaż wiadomość
- 2 pary niedrapek
A co to takiego?

Stary 2009-10-01, 07:13   #11
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
A co to takiego?
rękawiczki aby dziecko się nie drapało po buzi-tak myslę chociaż wystarczy założyć skarpetki i po problemie.

Osobiscie nie zakladałam ani nie drapek-10 lat temu nie bylo ale skarpetki byly praktykowane .

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-01, 07:16   #12
ma-li-na
Zadomowienie

to takie rękawiczki generalnie stosuje się je bardzo krótko dopóki nie obetnie się dzidziusiowi paznokci<żeby dzidzia sie nie podrapała> ale umówmy się ,nie są one nie zbędne ,ja zakładałam je synkowi jedynie kiedy byliśmy w szpitalu po porodzie

---------- Dopisano o 08:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:14 ----------

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
rękawiczki aby dziecko się nie drapało po buzi-tak myslę chociaż wystarczy założyć skarpetki i po problemie.

Osobiscie nie zakladałam ani nie drapek-10 lat temu nie bylo ale skarpetki byly praktykowane .
Do tej pory większość kobiet tak robi

walka o zdrowe wlosy

Stary 2009-10-01, 07:28   #13
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:

Aaaa

Ja nie w temacie, 20 lat temu jak biegałam za wyprawką dla bracholka, to takich cudów nie było.

Ale to chyba ciężko zakładać majowemu dzieciaczkowi. Może być gorąco. Czy mimo temp. mamusie zakładają?

Stary 2009-10-01, 07:38   #14
ma-li-na
Zadomowienie

Cytat:
Aaaa

Ja nie w temacie, 20 lat temu jak biegałam za wyprawką dla bracholka, to takich cudów nie było.

Ale to chyba ciężko zakładać majowemu dzieciaczkowi. Może być gorąco. Czy mimo temp. mamusie zakładają?
dobre pytanie

walka o zdrowe wlosy

Stary 2009-10-01, 07:59   #15
sorejna
Zadomowienie

GG do sorejna

Cytat:
Napisane przez ma-li-na Pokaż wiadomość
dobre pytanie
zakładają ale to jest tak cieniutkie i delikatne, że na pewno malucha nie przegrzeje poza tym kosztuje to grosze np. w tesco za 2 pary płaci się 4 zł.
zresztą są też śpioszki z wszytymi zakładkami na rączki

jeśli chodzi o pościel, to moim zdaniem komplet na początku wystarczy, tym bardziej jeśli ma to być majowe dziecko i może być na kołderkę za ciepło, wtedy wystarczy malucha przykryć kocykiem, czy wsadzić w śpiworek, rożek - dziecko nie będzie się rozkopywać

są mamy, które w ogóle na początku nie stosują kołderek, nawet w zimowe dni.

ale co ważne zaopatrzyć się w kilka prześcieradeł. polecam nieprzemakalne prześcieradełka na początku 3 sztuki starczą

a jak czegoś zabraknie - zawsze można dokupić
Stary 2009-10-01, 08:08   #16
ma-li-na
Zadomowienie

Cytat:
zakładają ale to jest tak cieniutkie i delikatne, że na pewno malucha nie przegrzeje poza tym kosztuje to grosze np. w tesco za 2 pary płaci się 4 zł.
zresztą są też śpioszki z wszytymi zakładkami na rączki

jeśli chodzi o pościel, to moim zdaniem komplet na początku wystarczy, tym bardziej jeśli ma to być majowe dziecko i może być na kołderkę za ciepło, wtedy wystarczy malucha przykryć kocykiem, czy wsadzić w śpiworek, rożek - dziecko nie będzie się rozkopywać

są mamy, które w ogóle na początku nie stosują kołderek, nawet w zimowe dni.

ale co ważne zaopatrzyć się w kilka prześcieradeł. polecam nieprzemakalne prześcieradełka na początku 3 sztuki starczą

a jak czegoś zabraknie - zawsze można dokupić
no faktycznie zapomniałam że to majowe dzieciątko
moje pierwsze było zimowe , a te będzie jesienne patrzałam pod swoim katem
Co do prześcieradeł to fakt warto mieć ich więcej,zamiast nie przemakalnych można też kupić ceratki kosztuja chyba 1zł za szt

walka o zdrowe wlosy

Stary 2009-10-01, 08:10   #17
kropka75
Zakorzenienie

Dziewczyny - rożki i śpiworki też są na rozmiary? Warto kupić taki całkiem mały, czy raczej nie?
Bo tak na logikę to coś mi mówi, że nie bardzo...

Stary 2009-10-01, 08:18   #18
sorejna
Zadomowienie

GG do sorejna

rożki są zazwyczaj tej samej wielkości, różnią się tylko tym, że jedne mają usztywnienie np. kokosowy wkład inne nie.
rożka używa się tylko przy noworodkach, potem można zrobić z niego kocyk

a śpiworki są różnej wielkości, ja mam 2 szt. jeden mniejszy, drugi większy. Ocieplany jest mniejszy ( jestem mamą październikową - na finiszu)

Edytowane przez sorejna
Czas edycji: 2009-10-01 o 08:22
Stary 2009-10-01, 08:48   #19
Sensuel
Wtajemniczenie

Ja polecam kupno :

ROŻKA
Gdy dziecko jest takie "lejące" to wygodniej jest trzymać je w rożku.

PRZEWIJAKA
Wygoda po prostu,ale jak dla mnie to na krótko.Mnie się sprawdził na 3-4 miesiące.

BODY,PAJACYKI
Jak dla mnie to najlepiej się sprawdziło,bo szybko i sprawnie mogłam przebrać dziecko,bez zbędnego wywijania nim.

PIELUCHY TETROWE
Najlepiej kilka sztuk ok 10 bo przydają się podczas ulewania i odbijania

FRIDA DO CZYSZCZENIA NOSKA
Żadnych gruszek!!!!Moje dziecko zawsze po takim czyszczeniu zalewało się krwią,nawet przy delikatnym czyszczeniu noska.A frida może mało "apetyczna" ale za to rewelacyjna.Można ją kupić w aptece za ok 30zł.

PREPARAT NA KOLKĘ
Ja stosowałam "Infacol" bo mojemu dziecku pomagało to w 1000000%.I teraz dla kolejnego też kupię.

KARTONIK MLEKA MODYFIKOWANEGO 1
Są różne zdarzenia losowe np.choroba,nagły wyjazd itp że nie można dziecka nakarmić piersią i wg mnie wtedy warto mieć chociaż jeden kartonik mleka modyfikowanego.Tak mi pediatra doradziła.
Ja stosowałam NAN 1 a potem BEBILON 1.

Odradzam kupno:

kaftaników z troczkami.Jak ktoś ma ochotę to OK,ale mnie to do szału doprowadzało .

Poza tym prawie w każdej gazecie wypisują ilość rzeczy jaka powinna być kupiona dla dziecka

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-01, 09:13   #20
Foka29
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny - rożki i śpiworki też są na rozmiary? Warto kupić taki całkiem mały, czy raczej nie?
Bo tak na logikę to coś mi mówi, że nie bardzo...
Tak są różne rozmiary, na początek polecam jeden mały rożek/śpiworek. Więcej nie, bo nie wiadomo czy dziecko będzie chciało w tym spac. Nasz Staś nie chce

Cytat:
Napisane przez Sensuel Pokaż wiadomość
FRIDA DO CZYSZCZENIA NOSKA
Żadnych gruszek!!!!Moje dziecko zawsze po takim czyszczeniu zalewało się krwią,nawet przy delikatnym czyszczeniu noska.A frida może mało "apetyczna" ale za to rewelacyjna.Można ją kupić w aptece za ok 30zł.

PREPARAT NA KOLKĘ
Ja stosowałam "Infacol" bo mojemu dziecku pomagało to w 1000000%.I teraz dla kolejnego też kupię.

KARTONIK MLEKA MODYFIKOWANEGO 1
Są różne zdarzenia losowe np.choroba,nagły wyjazd itp że nie można dziecka nakarmić piersią i wg mnie wtedy warto mieć chociaż jeden kartonik mleka modyfikowanego.Tak mi pediatra doradziła.
Ja stosowałam NAN 1 a potem BEBILON 1.
(...)

Frida - REWELACJA!

Preparatów na kolkę nie warto kupowac z wyprawką. Nam nie były do tej pory w ogóle potrzebne, a Staś ma już ponad miesiąc.

Mleko modyfikowane - nieee.
Przy chorobach typu przeziębienie nadal karmi się piersią, a na wyjazd/wyjścia to lepiej uzbierac własne mleko i zamrozic.
Wobec tego, zamiast mleka modyfikowanego polecam dobry laktator elektryczny i pojemniki do mrożenia.

Przekornie napiszę, czego moim zdaniem nie kupowac:
-niedrapki. Spada to z rączek i kończy się tak, że dziecko ma na rączkach skarpetki, które w tej roli sprawdzają się dużo lepiej
-półśpiochy, spodenki i śpiochy bez rozpinania między nogami. Stres dla dziecka i niewprawionej na początku mamy. Przy każdym przewijaniu trzeba to badziewie zdejmowac i zakładac.
-myjka do kąpieli. Dziecko zdecydowanie woli dotyk ręki, poza tym wygodniej jest

Edytowane przez Foka29
Czas edycji: 2009-10-01 o 09:14
Foka29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-01, 09:37   #21
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Foka29 Pokaż wiadomość
Tak są różne rozmiary, na początek polecam jeden mały rożek/śpiworek. Więcej nie, bo nie wiadomo czy dziecko będzie chciało w tym spac. Nasz Staś nie chce
Czekaj, czekaj...

Ja już nie pamiętam jak to jest z takim małym, ale... tygodniowe czy miesięczne dziecko chyba specjalnie nie wybiera w czym chce spać?

---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:35 ----------

Cytat:
Mleko modyfikowane - nieee.
Przy chorobach typu przeziębienie nadal karmi się piersią, a na wyjazd/wyjścia to lepiej uzbierac własne mleko i zamrozic.
Wobec tego, zamiast mleka modyfikowanego polecam dobry laktator elektryczny i pojemniki do mrożenia.
Ale jest też opcja, że mama nie karmi. Chyba...

Stary 2009-10-01, 09:39   #22
Konto usunięte

Cytat:
przykładowa wyprawka:
Dziękuję pięknie

Cytat:

Tak sobie właśnie myślałam wczoraj, że skarpeteczek to dwie, trzy sztuki starczą, bo przecież taki maluch nie chodzi, więc ich nie brudzi.
Zapomniałam o tej cudnej cesze skarpet. Z mojej pralki zawsze wychodzi kilka pojedynczych sztuk, jak bym nie liczyła, to pralka coś zeżre.
Z tego wychodzi, że 10 par to na mój talent może być mało.
Aaa w tym to mistrzem mąż jest Ale on gubi we własnej szufladzie

Cytat:
Gratulację i tylko mi nie wciskaj ,że tak sama z siebie się zrobiłaś przypadkiem podwójna

Moje dziecię tez majowe

Rozmiaru 56 to ja w ogóle nie miałam ,młoda urodziła się i miała 52 cm plus pielucha i 56 było za ciasne.Fakt urodziła się szczuplutka bo tylko 2870 ale 56 było za małe i tak.

Mialłam rozmiar większy kilka sztuk i kolejny też.

Polecam tez kupić osłonki na piersi podczas karmienia l,ja nie mialam w w pierwszych dniach i karmienie to byl dla mnie horror ,zęby w parapet i strupy na brodawkach ,brrr
Raz sprobowalam z osłonka i poezja .

Sprawdż też czy jest mozliwość wypożyczenia elektrycznego laktatora ,reczne sa fajne ale sie napracowac trzeba a tak przystawiasz przyssawki ,tv/gazetka i czujesz sie jak krówka ale pompowanie odpada.
U mnie taki laktator mozna wypozyczyć ze szpitala i sklepu dzieciowego.

Dziękuję sama nie zrobiłam, taki jeden jest tego sprawcą Całkiem niezły z niego małżonek A teraz tylko ciekawa jestem, czy urodzi się 23 maja - moja kuzynka tego dnia urodziła, śmiesznie by było

Ja malutka jestem, tatuś choć 179cm ma, to jest drobny - młode pewnie też gigantem nie będzie Wczoraj nie mogłam się oprzeć i kupiłam maleńkie body 56, nawet jak raz założy, chciałam kupić, grosze kosztowało. Ale tak myślę, że ogólnie na 62 pokupuję rzeczy, kilka tylko malutkich.

O osłonkach też myślałam - natura naturą, ale matka ma być zdrowa dla dziecka i myśleć też o sobie, tak mi się zdaje. A co dziecku po skrzywionej matce, z histerią myślącej o kolejnym koszmarnym karmieniu?

Laktator spróbuję od koleżanek pożyczyć, akurat mam w otoczeniu 5 mam Tak samo zresztą popytam o łóżeczko.

Cytat:

Ale mam dla ciebie jedna najważniejszą radę,zanim kupisz mega wielką pake pampersów i różnych kosmetyków,upewnij się że twoje maleństwo nie jest na nie uczulone.Lepiej kupić małą paczuszkę ,ja przy pierwszym dziecku miałam nie miła niespodziankę kupiłam <zanim mały sie urodził> 2 paki pampersów Huggis po 98 szt i okazało się że moge se je w tyłek wsadzić bo mały jest na nie uczulony,to samo z kosmetykami na początku kup tylko mydełko i olivkę z danej serii żebyś nie musiała nie potrzebnie wyrzucać pieniędzy w błoto.
Dokładnie o tym wczoraj rozmawialiśmy Zresztą, nasłuchałam/naczytałam się tylu opinii, że naprawdę na dzień dzisiejszy nie uważam Pampersów za świętość, wypróbuję różne inne. Któraś dziewczyna pisała, że na Pampersy patrzeć nie może, za to genialnie sprawdziły jej się jakieś no name z lidla.

Cytat:
Napisane przez Sensuel Pokaż wiadomość

Poza tym prawie w każdej gazecie wypisują ilość rzeczy jaka powinna być kupiona dla dziecka
Niby tak, ale zdecydowanie bardziej wolę usłyszeć to od mam praktyczek, niż czytać w gazecie, która - może być tylko teoretyczna Prasa podaje różne informacje, nie zawsze trafne.

Cytat:
-myjka do kąpieli. Dziecko zdecydowanie woli dotyk ręki, poza tym wygodniej jest
A tu się nie dziwię, sama nie lubię myjek dla siebie Gąbka ostra jest dla mnie super, ale myjki są błee, wolę rękę. Poza tym umówmy się - taki maluch nie brudzi się brudem dorosłym, prawda?

No właśnie, Kropeczko - nie każda mama karmi piersią, ewentualnie pokarmu ma mało - wówczas mleko jest koniecznością

Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Czas edycji: 2009-10-01 o 09:41
Stary 2009-10-01, 09:57   #23
Foka29
Zadomowienie

Cytat:
Czekaj, czekaj...

Ja już nie pamiętam jak to jest z takim małym, ale... tygodniowe czy miesięczne dziecko chyba specjalnie nie wybiera w czym chce spać?

---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:35 ----------

Hehe, nie wybiera w czym chce spac... też tak do niedawna myślałam

Jak lubi kopac nogami, to nie zaśnie w czymś takim choby nie wiem co.

Oczywiście, jest opcja sztucznego karmienia, ale chyba nie ma co zakładac tej wersji jeszcze na etapie kompletowania wyprawki? (poza wypadkami, gdy z jakiś względów medycznych z góry wiadomo, że karmienia piersią nie będzie).
Stary 2009-10-01, 10:05   #24
karenina19
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to karenina19

Witam dziewczynki

no to mam pytanie - czy ktoras z was uzywa do noszenia malucha chusty?? Jesli tak to jakie wrazenia??

I co do zabawek...nie mam zadnego doswiadczenia, ale wydaje mi sie, ze taki maluch do 2-3 m-cy nie przejawia zainteresowania zabawkami...dobrze mi sie wydaje..?
Jak na razie mam tylko mate edukacyjna i lezaczek-bujaczek z tymi zabaweczkami wiszacymi...

A propos laktatora - ja kupilam juz teraz, bo u mnie bedzie cc wiec laktator prawdopodobnie sie przyda....

Edytowane przez karenina19
Czas edycji: 2009-10-01 o 10:07
karenina19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-01, 10:14   #25
ma-li-na
Zadomowienie

Cytat:
Czekaj, czekaj...

Dokładnie ,poza tym każda mama ma prawo w końcu gdzieś wyjść i napić sie kieliszka wina ,na dodatek istnieje jeszcze kilka możliwości np matka musi dokarmiać bo ma mało mleka,bierze antybiotyki itp wtedy mleko modyfikowane jest potrzebne.Tak jak któraś z dziewczyn napisała warto kupić chociaż jedna paczkę w razie czego.

Nie zgodzę się też ,że problematyczne są półśpiochy mimo iz nie maja napek w kroczku sa bardzo łatwe do zakładania i zdejmowania

---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ----------

Cytat:
Napisane przez karenina19 Pokaż wiadomość
Witam dziewczynki

no to mam pytanie - czy ktoras z was uzywa do noszenia malucha chusty?? Jesli tak to jakie wrazenia??

I co do zabawek...nie mam zadnego doswiadczenia, ale wydaje mi sie, ze taki maluch do 2-3 m-cy nie przejawia zainteresowania zabawkami...dobrze mi sie wydaje..?
Jak na razie mam tylko mate edukacyjna i lezaczek-bujaczek z tymi zabaweczkami wiszacymi...

A propos laktatora - ja kupilam juz teraz, bo u mnie bedzie cc wiec laktator prawdopodobnie sie przyda....
chusty nie używałam ,bo słyszałam bardzo wiele negatywnych opinii na ich temat i jakos ze strachu zrezygnowałam,natomiast polecam nosidełko od ok 3 miesiąca jest to ogromna wygoda da każdej mamusi.

I zdecydowanie masz racje zabawki na początku są w ogóle nie potrzebne ,dziecko nie wykazuje nimi żadnego zainteresowania ,woli cycusia,bujanie w ramionach czy wózku

walka o zdrowe wlosy

Stary 2009-10-01, 10:25   #26
sorejna
Zadomowienie

GG do sorejna

my z zabawkami się wstrzymaliśmy. w końcu od czego są dziadkowie, ciocie, wujkowie - niech mają pole do popisu

ogólnie noworodki nie interesują się zabawkami ale polecam kupić pluszaka-pozytywkę i puszczać brzuszkowi codziennie przed zaśnięciem. po narodzinach Twoje dziecko będzie dobrze znało jego melodię, a to pozwala uspokoić brzdąca, nawet tego w brzuszku
Stary 2009-10-01, 10:35   #27
karenina19
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to karenina19

Cytat:
chusty nie używałam ,bo słyszałam bardzo wiele negatywnych opinii na ich temat i jakos ze strachu zrezygnowałam,natomiast polecam nosidełko od ok 3 miesiąca jest to ogromna wygoda da każdej mamusi.

I zdecydowanie masz racje zabawki na początku są w ogóle nie potrzebne ,dziecko nie wykazuje nimi żadnego zainteresowania ,woli cycusia,bujanie w ramionach czy wózku
Zobaczymy z ta chusta jak bedzie, bo juz jest w drodze do mnie...

Cytat:
my z zabawkami się wstrzymaliśmy. w końcu od czego są dziadkowie, ciocie, wujkowie - niech mają pole do popisu

ogólnie noworodki nie interesują się zabawkami ale polecam kupić pluszaka-pozytywkę i puszczać brzuszkowi codziennie przed zaśnięciem. po narodzinach Twoje dziecko będzie dobrze znało jego melodię, a to pozwala uspokoić brzdąca, nawet tego w brzuszku

Moj synio ma "ulubiona" plytke z muzyka "Mozart for Babys", ktorej slucha w brzuszku...mam nadzieje, ze bedzie ja lubil tez po wyjsciu na zewnatrz...

karenina19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-01, 10:47   #28
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Hehe, nie wybiera w czym chce spac... też tak do niedawna myślałam

Jak lubi kopac nogami, to nie zaśnie w czymś takim choby nie wiem co.

Oczywiście, jest opcja sztucznego karmienia, ale chyba nie ma co zakładac tej wersji jeszcze na etapie kompletowania wyprawki? (poza wypadkami, gdy z jakiś względów medycznych z góry wiadomo, że karmienia piersią nie będzie).
Jak lubi kopać to mnie się zawsze wydawało, że właśnie taka opcja będzie lepsza, inaczej się odkopie w nocy i zmarznie. Mój brachol był takim kopaczem, przywiązywaliśmy mu kołderkę do szczebelek łóżeczka.

Ja właśnie zakładam tę opcję do wyprawki, żeby potem nie było jak u mojej koleżanki. Okazało się, że karmić nie da rady i chłop cały chory latał po sklepach i szukał butelek, smoczków, mleka i podgrzewacza - jedna wielka panika była.

Stary 2009-10-01, 10:48   #29
Foka29
Zadomowienie

Cytat:
Dokładnie ,poza tym każda mama ma prawo w końcu gdzieś wyjść i napić sie kieliszka wina ,na dodatek istnieje jeszcze kilka możliwości np matka musi dokarmiać bo ma mało mleka,bierze antybiotyki itp wtedy mleko modyfikowane jest potrzebne.Tak jak któraś z dziewczyn napisała warto kupić chociaż jedna paczkę w razie czego.

Nie zgodzę się też ,że problematyczne są półśpiochy mimo iz nie maja napek w kroczku sa bardzo łatwe do zakładania i zdejmowania

---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ----------

Uważam, że w przypadku choroby lepiej poinformowac lekarza o karmieniu piersią. Są antybiotyki, które można brac i karmic, np amoksiklav - bralam zaraz po porodzie i karmiłam piersią.

Nosidełko - BLOGOSŁAWIEŃSTWO, nie wyobrażam sobie tarabanic się z wózkiem po schodach, czy przeciskac w sklepie

Staś zainteresował się zabawkami dopiero teraz - ma 5 tygodni. Też nie jest to jakies piorunujące "ach i och", po prostu dostrzegł, że w ogóle istnieją. Potwierdzam pierś i bujanie - najlepsze zabawki. Mój syn lubi nawet jak mu jego kulawa muzycznie mamusia śpiewa. Wreszcie znalazłam fana
O kurcze Kropka, nieźle z tym przywiązywaniem
Jeżeli ktoś ma daleko do apteki, to może faktycznie dobrze coś miec coś do żarcia.

Butelki miałam wcześniej, bo z założenia mąż miał od czasu do czasu "karmic piersią" z zamrażarki.
Ja załatwiłam sprawę z przykrywaniem inaczej. Zakładam Stasiowi na wierzch kaftanik i niczym go już nie przykrywam. Wtedy jest najszczęśliwszy i zapada błoga cisza.

Edytowane przez Foka29
Czas edycji: 2009-10-01 o 10:55
Stary 2009-10-01, 10:50   #30
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:

Dla mnie też były wygodne... ale rzecz gustu.

Cytat:
Albo tańczenie przy muzyce, na czyichś rękach.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości