![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Czego ile kupować???
No właśnie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czego ile kupować???
Szaja o czyms nie wiem ???
Ja swoja wiedze czerpałam z gazet typu :"mamo to ja " ," Dziecko" itp tam cyklicznie pojawiaja sie porady ile i czego. Wiadomo ze dziecku urodzonemu w maju nie potrzeba kupowac kombinezonu czy czapki zimowej więc ta wiedze już masz . ![]() Z czeluści mej pamięci nic już nie wygrzebię ale wazne jest aby nie kupowac wsztskiego w 1 rozmiarze i nie kupowac tych rozmiarów najmniejszych,mloda moja miala ciuchy ktorych nie miala okazji założyc bo miesiac od porodu byly juz za male. Posciel łatwiejsza sprawa bo łóżeczko jednak służy dłuższy czas niz miesiac ,wiec mozna dokupic zawsze cos nowego. Zawsze przydaja sie pieluchy tetrowe czy to jako sliniak ,"odbijak" czy do polozenia na pieluche . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
No już wiesz
![]() ![]() ![]() Nawiasem mówiąc, małżonek mnie do łez rozbawił pytaniem: kochanie, to ty nie wiesz, ile??? Zadane to było z tak bezbrzeżnym zdumieniem, że padłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Nie mam w tym doswiadczenia ale moja przyjaciolka jest swiezo upieczona mama wiec sie troche orientuje
![]() Ona w ciazy jeszcze kupowala mnostwo ubranek dla synka- po czym wiekszosci z nich nie uzywa, bo np niewygodnie sie je zaklada. Najlepsze sa spioszki na zatrzaski lub zameczek do nogawek, kaftaniki zawiazywane, albo takie bluzeczki na zatrzaski. Spodenki raczej na gumce, poniewaz brzusio bardzo pracuje. Najlepiej miec po kilka sztuk, ale bez przesady ![]() Posciel i reczniki polecam np po dwie zmiany. Przyda sie takze maly kocyk. Masle ze warto miec sporo sliniaczkow i pieluch tetrowych, poniewaz maluszki, nawet zdrowe czesto ulewaja pokarm ( synek przyjaciolki ma problemy z zoladkiem i trzeba mu zmieniac srednio co h czy 2). Czapeczki hm wydaje mi sie ze z kazdego rodzaju po jednej, mam na mysli to jak sa cieple. Na zime kupilam ostatnio jej synusiowi taki kombinezon z zawijanymi stopkami, czyli buciki nie sa potrzebne ![]() Ale kazda kobieta inaczej podchodzi do tego ... Moim zdaniem powinno sie kupic po kilka doslownie rzeczy a potem jak maluszek bedzie na swiecie dokupowac co jest potrzebne. Wiadomo ze nie wiem jak duzy bobas sie urodzi, moze sie okazac ze ubranka sa za male, ciezko je zakladac itp Powodzenia zycze ![]() ---------- Dopisano o 23:11 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;14524648]No już wiesz ![]() ![]() ![]() Nawiasem mówiąc, małżonek mnie do łez rozbawił pytaniem: kochanie, to ty nie wiesz, ile??? Zadane to było z tak bezbrzeżnym zdumieniem, że padłam ![]() Gdzies kiedys czytalam ze najlepiej miec po 5 sztuk .. Ale jednej bedzie niewystarczajaco, innej za duzo ![]() A skoro rodzisz w maju to zazdroszcze ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
szajka, mordko moja tobie nie gratulowalm
![]() ja przeszlam przez horror "ile czego" w listopadzie, ty masz lzej bo cieplej bedziecie miec. sluchaj, pralke masz, prac mozesz bez opamietania, cieplo bedzie, slchlo tez, wiec nie ma sensu szalec. moja nie ulewala, nie wymiotowala, wszelkie rzeczy zostawaly w pieluszce wiec spiochy ze spania starczaly jej na caly nastepny dzien. ale mozesz sobie zalozyc wariant dziecka bardziej "wylewnego" czapki miej ze 2, leciutkie, bawelniane, ze 3 bluzy zeby w razie czego zalozyc u mnie tez jeden bezrekawnik zawsze musi byc sliniakow uzyjesz,. o tak, tu sobie kup, ale takie szerokie, bo dziecie kreci glowa jak je i o ramiona sie wyciera swoje ![]() skarpetki maja tendencje do rozparowywnia sie, wiec tez miej z 10 par, patrz tylko zeby gumka nie byla za ciasna a co do spiochow... do nerwicy mnie doprowadzaja te zatrzaski, wiec ja ubieram body i na to spiochy na szelkach. szybciej |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
przykładowa wyprawka:
wózek i fotelik to podstawa do spania - łóżeczko (najlepiej drewniane z wyjmowanymi szczebelkami i regulowaną wysokością posłania) - materac (np. kokosowo-gryczany) - kołderka (ale niekoniecznie, bo zamiast niej można kupić na początek np.śpiworek lub przykrywać dziecko kocykiem, lub kłaść malucha w rożku) - pościel (jeśli zdecydujesz się na kołderkę, np . w zestawie z baldachimem, ochraniaczami, ja ma tylko jeden komplet) do kąpania - wanienka (ja mam wiaderko tummy tub) - termometr do kąpieli - myjka - kosmetyki (wybór należy do Ciebie, ja kieruję się zasadą, że im mniej kosmetyków dla dziecka tym lepiej, polecam oilatum lub kosmetyki hipp) - ręcznik 2 szt. np. z kapturkiem do przewijania - przewijak np. na łóżko - pieluchy (tetra, pampersy czy na co się tam zdecydujesz) - chusteczki pielęgnacyjne - paklanki na zużyte pieluchy dodatkowo - butelka (ja mam jedną TT 125 ml.) - smoczek (ja osobiście nie kupiłam) - szczotkę do włosów z miękkiego naturalnego włosia (ja mam canpol z grzebyczkiem) - przybornik do paznokci - gruszka lub frida do noska - proszek do prania - 10 szt. pieluszek tetrowych - 2 szt. pieluszek flanelowych apteczka: - termometr - sól fizjologiczna do przemywania oczu (w małych jednorazowych pojemniczkach np. 10 sztuk) - sól morska do noska - spirytus - kilka gzików jeśli chodzi o ubranka, to wiadomo planuje się kupić jak najmniej, a i tak nad tym nie zapanujesz; albo coś dokupisz, albo coś dostaniesz, czemuś się nie oprzesz ![]() na początek proponuję: rozm. 56 po 2-3 szt. rozm. 62 po 5-6 szt. - body z długim i krótkim rękawem, - kaftaniki (z długimi rękawkami ale niekoniecznie po tyle sztuk) - śpioszki (takie bez rączek), - pajacyki (to te z rączkami), - 2 cienkie czapeczki i jedną cieplejszą -2-3 pary skarpetek - 2 pary niedrapek - po sweterku, czy bluzeczce w razie chłodniejszych dni a jeśli chodzi o śliniaczki to wydaje mi się, że na początku nie są potrzebne, choć ja na wszelki wypadek mam 3 sztuki to chyba wszystko z potrzebnych rzeczy w pierwszych tygodniach dziecka ![]() Edytowane przez sorejna Czas edycji: 2009-09-30 o 23:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak sobie właśnie myślałam wczoraj, że skarpeteczek to dwie, trzy sztuki starczą, bo przecież taki maluch nie chodzi, więc ich nie brudzi. ![]() Zapomniałam o tej cudnej cesze skarpet. Z mojej pralki zawsze wychodzi kilka pojedynczych sztuk, jak bym nie liczyła, to pralka coś zeżre. ![]() Z tego wychodzi, że 10 par to na mój talent może być mało. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;14524648]No już wiesz
![]() ![]() ![]() Gratulację ![]() ![]() Moje dziecię tez majowe ![]() Rozmiaru 56 to ja w ogóle nie miałam ,młoda urodziła się i miała 52 cm plus pielucha i 56 było za ciasne.Fakt urodziła się szczuplutka bo tylko 2870 ale 56 było za małe i tak. Mialłam rozmiar większy kilka sztuk i kolejny też. Polecam tez kupić osłonki na piersi podczas karmienia l,ja nie mialam w w pierwszych dniach i karmienie to byl dla mnie horror ,zęby w parapet i strupy na brodawkach ,brrr Raz sprobowalam z osłonka i poezja . Sprawdż też czy jest mozliwość wypożyczenia elektrycznego laktatora ,reczne sa fajne ale sie napracowac trzeba a tak przystawiasz przyssawki ,tv/gazetka i czujesz sie jak krówka ale pompowanie odpada. U mnie taki laktator mozna wypozyczyć ze szpitala i sklepu dzieciowego. [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;14524648] Nawiasem mówiąc, małżonek mnie do łez rozbawił pytaniem: kochanie, to ty nie wiesz, ile??? Zadane to było z tak bezbrzeżnym zdumieniem, że padłam ![]() hahah ![]() ![]() Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2009-10-01 o 07:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Nie zgodzę się z tym że jak pościel to tylko 1,za nie długo zostane po raz drugi mamą i wiem że najlepiej mieć dodatkowa parę poszewek na zapas,ponieważ mimo iz położysz dziecko na pieluszce czy rożku to zawsze się coś tam uleje itp.
Na pewno tak jak pisała Paula pieluchy terowe to podstawa,nawet jeżeli bedziesz używać pampersów,służą bowiem one jako niemal wszystko do owijania,śliniaki,przewij aki itp , Jestem jesienną mamą więc wiele rzeczy potrzebnych mnie nie będzie potrzebne tobie,ale tak mniej więcej wygląda zarys mojej wyprawki. 10 kaftaników,w tym< 4 rozm 56,6 rozm62> 10 par śpioszków,jak wyżej 4 pajace <dwa rozm 56i dwa 62> 2 szt body z krótkim rękawem (rozm 56) 4 szt body z długim rękawem (rozm62) 4 koszulki kopertówki (te białe płócienne 2szt 56 2szt 62) 4 szt półśpiochów bezuciskowych rozm 62 2szt rajstopek 3par skarpetek 2 kombinezony 4 cienkie czapeczki 2 czapeczki grubsze 1 para łapek niedrapek 2 sweterki 20 szt pieluch tetrowych kocyk pościel do łóżeczka plus dodatkowa para poszewek na zmiane rożek reszta to chyba wiadomo,butelki ,wanienka ,ręczniczek itp Ale mam dla ciebie jedna najważniejszą radę,zanim kupisz mega wielką pake pampersów i różnych kosmetyków,upewnij się że twoje maleństwo nie jest na nie uczulone.Lepiej kupić małą paczuszkę ,ja przy pierwszym dziecku miałam nie miła niespodziankę kupiłam <zanim mały sie urodził> 2 paki pampersów Huggis po 98 szt i okazało się że moge se je w tyłek wsadzić bo mały jest na nie uczulony,to samo z kosmetykami na początku kup tylko mydełko i olivkę z danej serii żebyś nie musiała nie potrzebnie wyrzucać pieniędzy w błoto.
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
rękawiczki aby dziecko się nie drapało po buzi-tak myslę chociaż wystarczy założyć skarpetki i po problemie.
Osobiscie nie zakladałam ani nie drapek-10 lat temu nie bylo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
to takie rękawiczki generalnie stosuje się je bardzo krótko dopóki nie obetnie się dzidziusiowi paznokci<żeby dzidzia sie nie podrapała> ale umówmy się ,nie są one nie zbędne ,ja zakładałam je synkowi jedynie kiedy byliśmy w szpitalu po porodzie
---------- Dopisano o 08:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:14 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie w temacie, 20 lat temu jak biegałam za wyprawką dla bracholka, to takich cudów nie było. Ale to chyba ciężko zakładać majowemu dzieciaczkowi. Może być gorąco. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
zakładają ale to jest tak cieniutkie i delikatne, że na pewno malucha nie przegrzeje
![]() zresztą są też śpioszki z wszytymi zakładkami na rączki jeśli chodzi o pościel, to moim zdaniem komplet na początku wystarczy, tym bardziej jeśli ma to być majowe dziecko i może być na kołderkę za ciepło, wtedy wystarczy malucha przykryć kocykiem, czy wsadzić w śpiworek, rożek - dziecko nie będzie się rozkopywać ![]() są mamy, które w ogóle na początku nie stosują kołderek, nawet w zimowe dni. ale co ważne zaopatrzyć się w kilka prześcieradeł. polecam nieprzemakalne prześcieradełka na początku 3 sztuki starczą a jak czegoś zabraknie - zawsze można dokupić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() moje pierwsze było zimowe , a te będzie jesienne patrzałam pod swoim katem ![]() Co do prześcieradeł to fakt warto mieć ich więcej,zamiast nie przemakalnych można też kupić ceratki kosztuja chyba 1zł za szt
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny - rożki i śpiworki też są na rozmiary? Warto kupić taki całkiem mały, czy raczej nie?
Bo tak na logikę to coś mi mówi, że nie bardzo... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
rożki są zazwyczaj tej samej wielkości, różnią się tylko tym, że jedne mają usztywnienie np. kokosowy wkład inne nie.
rożka używa się tylko przy noworodkach, potem można zrobić z niego kocyk a śpiworki są różnej wielkości, ja mam 2 szt. jeden mniejszy, drugi większy. Ocieplany jest mniejszy ( jestem mamą październikową - na finiszu) Edytowane przez sorejna Czas edycji: 2009-10-01 o 08:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Ja polecam kupno :
![]() Gdy dziecko jest takie "lejące" to wygodniej jest trzymać je w rożku. ![]() Wygoda po prostu,ale jak dla mnie to na krótko.Mnie się sprawdził na 3-4 miesiące. ![]() Jak dla mnie to najlepiej się sprawdziło,bo szybko i sprawnie mogłam przebrać dziecko,bez zbędnego wywijania nim. ![]() Najlepiej kilka sztuk ok 10 bo przydają się podczas ulewania i odbijania ![]() Żadnych gruszek!!!!Moje dziecko zawsze po takim czyszczeniu zalewało się krwią,nawet przy delikatnym czyszczeniu noska.A frida może mało "apetyczna" ale za to rewelacyjna.Można ją kupić w aptece za ok 30zł. ![]() Ja stosowałam "Infacol" bo mojemu dziecku pomagało to w 1000000%.I teraz dla kolejnego też kupię. ![]() Są różne zdarzenia losowe np.choroba,nagły wyjazd itp że nie można dziecka nakarmić piersią i wg mnie wtedy warto mieć chociaż jeden kartonik mleka modyfikowanego.Tak mi pediatra doradziła. Ja stosowałam NAN 1 a potem BEBILON 1. Odradzam kupno: ![]() ![]() Poza tym prawie w każdej gazecie wypisują ilość rzeczy jaka powinna być kupiona dla dziecka ![]()
![]() |
#20 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Frida - REWELACJA! Preparatów na kolkę nie warto kupowac z wyprawką. Nam nie były do tej pory w ogóle potrzebne, a Staś ma już ponad miesiąc. Mleko modyfikowane - nieee. Przy chorobach typu przeziębienie nadal karmi się piersią ![]() Wobec tego, zamiast mleka modyfikowanego polecam dobry laktator elektryczny i pojemniki do mrożenia. Przekornie napiszę, czego moim zdaniem nie kupowac ![]() -niedrapki. Spada to z rączek i kończy się tak, że dziecko ma na rączkach skarpetki, które w tej roli sprawdzają się dużo lepiej -półśpiochy, spodenki i śpiochy bez rozpinania między nogami. Stres dla dziecka i niewprawionej na początku mamy. Przy każdym przewijaniu trzeba to badziewie zdejmowac i zakładac. -myjka do kąpieli. Dziecko zdecydowanie woli dotyk ręki, poza tym wygodniej jest Edytowane przez Foka29 Czas edycji: 2009-10-01 o 09:14 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja już nie pamiętam jak to jest z takim małym, ale... tygodniowe czy miesięczne dziecko chyba specjalnie nie wybiera w czym chce spać? ![]() ---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:35 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |||||
Konto usunięte
|
Dziękuję pięknie
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Ja malutka jestem, tatuś choć 179cm ma, to jest drobny - młode pewnie też gigantem nie będzie ![]() O osłonkach też myślałam - natura naturą, ale matka ma być zdrowa dla dziecka i myśleć też o sobie, tak mi się zdaje. A co dziecku po skrzywionej matce, z histerią myślącej o kolejnym koszmarnym karmieniu? Laktator spróbuję od koleżanek pożyczyć, akurat mam w otoczeniu 5 mam ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() No właśnie, Kropeczko - nie każda mama karmi piersią, ewentualnie pokarmu ma mało - wówczas mleko jest koniecznością ![]() Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b Czas edycji: 2009-10-01 o 09:41 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jak lubi kopac nogami, to nie zaśnie w czymś takim choby nie wiem co. Oczywiście, jest opcja sztucznego karmienia, ale chyba nie ma co zakładac tej wersji jeszcze na etapie kompletowania wyprawki? (poza wypadkami, gdy z jakiś względów medycznych z góry wiadomo, że karmienia piersią nie będzie). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Witam dziewczynki
![]() no to mam pytanie - czy ktoras z was uzywa do noszenia malucha chusty?? Jesli tak to jakie wrazenia?? I co do zabawek...nie mam zadnego doswiadczenia, ale wydaje mi sie, ze taki maluch do 2-3 m-cy nie przejawia zainteresowania zabawkami...dobrze mi sie wydaje..? Jak na razie mam tylko mate edukacyjna i lezaczek-bujaczek z tymi zabaweczkami wiszacymi... A propos laktatora - ja kupilam juz teraz, bo u mnie bedzie cc wiec laktator prawdopodobnie sie przyda....
>> I nga wa o mua << Timszel... "The world is getting so hypersensitive. Soon I won´t be able to make fun of mysel without offending someone" Edytowane przez karenina19 Czas edycji: 2009-10-01 o 10:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie zgodzę się też ,że problematyczne są półśpiochy mimo iz nie maja napek w kroczku sa bardzo łatwe do zakładania i zdejmowania ---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ---------- Cytat:
![]() I zdecydowanie masz racje zabawki na początku są w ogóle nie potrzebne ,dziecko nie wykazuje nimi żadnego zainteresowania ,woli cycusia,bujanie w ramionach czy wózku
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
my z zabawkami się wstrzymaliśmy. w końcu od czego są dziadkowie, ciocie, wujkowie - niech mają pole do popisu
![]() ogólnie noworodki nie interesują się zabawkami ale polecam kupić pluszaka-pozytywkę i puszczać brzuszkowi codziennie przed zaśnięciem. po narodzinach Twoje dziecko będzie dobrze znało jego melodię, a to pozwala uspokoić brzdąca, nawet tego w brzuszku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Moj synio ma "ulubiona" plytke z muzyka "Mozart for Babys", ktorej slucha w brzuszku...mam nadzieje, ze bedzie ja lubil tez po wyjsciu na zewnatrz... ![]()
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja właśnie zakładam tę opcję do wyprawki, żeby potem nie było jak u mojej koleżanki. Okazało się, że karmić nie da rady i chłop cały chory latał po sklepach i szukał butelek, smoczków, mleka i podgrzewacza - jedna wielka panika była. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Uważam, że w przypadku choroby lepiej poinformowac lekarza o karmieniu piersią. Są antybiotyki, które można brac i karmic, np amoksiklav - bralam zaraz po porodzie i karmiłam piersią. Nosidełko - BLOGOSŁAWIEŃSTWO, nie wyobrażam sobie tarabanic się z wózkiem po schodach, czy przeciskac w sklepie ![]() Staś zainteresował się zabawkami dopiero teraz - ma 5 tygodni. Też nie jest to jakies piorunujące "ach i och", po prostu dostrzegł, że w ogóle istnieją ![]() ![]() O kurcze Kropka, nieźle z tym przywiązywaniem ![]() Jeżeli ktoś ma daleko do apteki, to może faktycznie dobrze coś miec coś do żarcia. Butelki miałam wcześniej, bo z założenia mąż miał od czasu do czasu "karmic piersią" z zamrażarki. Ja załatwiłam sprawę z przykrywaniem inaczej. Zakładam Stasiowi na wierzch kaftanik i niczym go już nie przykrywam. Wtedy jest najszczęśliwszy i zapada błoga cisza. Edytowane przez Foka29 Czas edycji: 2009-10-01 o 10:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie też były wygodne... ale rzecz gustu. ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:34.