Malowane miotłą - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Decoupage

Notka

Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-06-21, 20:17   #121
cycol11
Zakorzenienie

Dot.: pierwsze kroki Sylwii;)

Witajcie dziewczyny zamieszczam parę prac które zrobiłam w tamtym tygodniu każda z nich potrzebuje jeszcze lakieru czyli tego co lubię najbardziej w decu
Mam też oczywiście pytanko. Ozdobiłam abażury lamp koronką kleiłam je ma megika po wyschnięciu okazało się że w niektórych miejscach zostawił on ślad tak jak by była w tym miejscu tłusta plama czy teraz pomalować klejem ale do decu na tkaninie cały abażur żeby nie było tego widać? na kloszu nie chcę nakejać żadnych motywów bo przy ozdobnej nóżce lampki nakleiłam i byłoby już za dużo. Co radzicie z tymi plamami? kolejne pytanie to czy którąś z rzeczy pocieniować? a co zrobić ze świecznikami zostawić takie czy przemalować tło na czarne? Piszcie dziewczyny
cycol11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-21, 20:18   #122
cycol11
Zakorzenienie

c.d.
Stary 2010-06-22, 06:27   #123
cycol11
Zakorzenienie

Hej dziewczyny mam znów pytanie
Właśnie przyszedł mi werniks idea medium samopoziomujący, o którym pisała Pupil. I tak się zastanawiam czy skoro jest samopoziomujący to mogę go używać tylko na płaskie powierzchnie czy można go też kłaść na przykład na butelki tak jak każdy inny werniks jako wykończenie pracy? będę wdzięczna za waszą pomoc
Stary 2010-06-22, 07:57   #124
sioodemka
Zakorzenienie

Po pierwsze super te lampeczki Ci wyszły
Podoba mi się też bardzo pudełeczko na biureczko

A co werniksu samopoziomującego - niestety suszenie tylko w poziomie. W przeciwnym razie wszystko spłynie, a więc nie polecam

sioodemka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-22, 08:52   #125
Pupil
Osiołek z zakątka :)

Pierwsza lampka z zielonym abażurem i ostatnia bardzo mi się podobają
trzecia lampka ma niestety źle dobrany kolor tła i widać tło z motywu, tu musiałabyś albo przemalować całą lampę albo podmalować motyw, żeby zrównać powierzchnie. I wtedy możesz pocieniować
Pojemnik na karteczki bardzo ładny, czyściutki - jak chcesz się bawić cieniami to na pewno zyska, ale i teraz jest bardzo ładny
Zakładki są odlotowe, bardzo podoba mi się zwłaszcza pierwsza i ta niebieska

Edit;
Zapomniałam o świecznikach, wydaje mi się, że powinnaś pomalować na czarno, to jest piękny motyw który w czarnym otoczeniu wygląda super - kiedyś zrobiłam taki właśnie w czerni, pokrakany na czerwono. Te białe otoczki są obce, może jeśli nie chcesz czarnego to lepiej już jakby były czerwone?

Werniks szklący najlepiej sprawuje się na płaskiej powierzchni, wtedy się samopoziomuje. Ale ja używałam go również do malowania jajek, jajko turkusowe i to kremowe z prezentu dla Alinki i Ewy-stewki w niebieskie róże było malowane werniksem szklącym, tylko to bardzo syzyfowa praca, żeby nie ściekło musisz z jajem przez co najmniej paręnaście minut spacerować

[SIGPIC][/SIGPIC]

Edytowane przez Pupil
Czas edycji: 2010-06-22 o 08:59
Pupil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-22, 18:45   #126
cycol11
Zakorzenienie

Dziękuję dziewczyny za komentarze i nieocenioną pomoc
A to jeszcze parę moich tworków oczywiście jeszcze dużo lakieru przed nimi
Stary 2010-06-22, 19:53   #127
babagaga
Wtajemniczenie

GG do babagaga

O kurcze! Ty błyskawica jesteś Tyle prac
Co do plamek na koronkach, to może naklej coś na to miejsce - kwiatuszek, listek lub motylka bo nie wydaje mi się dobrym pomyslem malowanie calego abażuru klejem, najbardziej podoba mi sie pierwsza lampa natomiast ta bordowa ma bardzo ładny motyw, jak go podmalujesz do koloru tła - bedzie super.
Z zakładek najładniejsza pierwsza na świecznikach również pomalowalabym te białe kawałki.
Komplety kuchenne bardzo pomysłowe, najbardziej podobają mi się te łychy w oliwki .
Na kluczniku trochę mi przeszkadzają te winogronka w rogu, ale to kwestia gustu , komuś innemu mogą bardzo pasować bo kolorystycznie są ok, ale ogólnie bardzo ładny klucznik , fajny widoczek .
Chustecznik super, jak dostanie solidną porcje lakieru bedzie cudny.
Twórz dalej i nam pokazuj pracowita mróweczko

Edytowane przez babagaga
Czas edycji: 2010-06-22 o 20:04
babagaga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-06-22, 20:56   #128
cycol11
Zakorzenienie

Dziękuję Grażynko
Świeczniki już poprawiłam jak będę miała chwilkę to zrobię im zdjęcie. Co do winogron na kluczniku to był cały taki motyw z tym obrazkiem i nie oderwałam go tylko nakleiłam cały Buziaczki. Idę dalej tworzyć
Stary 2010-06-22, 21:52   #129
ryniu
BAN stały

no Sylwia łyżki boskiezakochałam się. A szafka na klucze...bomba
Rośnie z Ciebie normlanie decupażowa bestia (w pozytywnym tego słowa znaczeniu). CUDEŃKA!!!!rzadko,aż tak bardzo maślę,ale Ty na to zasłużyłaś

---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ----------

aaaa i zapomniałam o lampkach. Nie podobają mi się tylko abażury. Ja bym zmieniła i dała zwykle lniane, naturalne.Trochę za dużo mi się tutaj dzieje, kolory, koronka. Ostatnia lampka ma trochę odcinające się tło. Jkbyś zastosowała beż byłoby ok,ale możesz jeszcze zamalować białym.

---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:47 ----------

i jeszcze bo nie doczytałamjeśli chodzi o lakier szklący i jego spływanie. Ja szkliwiłam kiedyś zestaw łazienkowy (dzban i misę) i nic mi nie spływało.Musiałam tylko dłużej trzymać lakier w plastikowym kieliszku aż zgęstniał i po nałożeniu było ok. Trzymałam jakieś 20 minut, sama wyczujesz gęstość.
ryniu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-23, 06:29   #130
cycol11
Zakorzenienie

Lampce o ktorej piszecie domaluje dziś tło dziękuję Ryniu za maślenie ii za podpowiedź z tym lakierem - werniksem szklącymabażu r do zielonej lampki zmienił się nie ma koronki. Co do kolorów abażurów w lampkach to są one dostosowane do nóżek, które w pierwotnej wersji były w kolorze abażurów. niestety nie mogłam nigdzie u nas dostać lnianych abażurów bo też mi się wydawało że byłoby lepiej al e tak też nie jest tak źle miłego dnia
Stary 2010-06-23, 09:46   #131
Agaczek
Raczkowanie

Normalnie nie wiem co napisać klask i:
Bardzo podoba mi się bordowa lampka, rewelacyjna szafeczka na klucze i chustecznik.Proponowałaby m jednak prasowanie dużych motywów żelazkiem wtedy unikniesz tych wszystkich zmarszczeń i zgięć, oczywiście przez papier do pieczenia.
Pozdrawiam nową dekupażystkę

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-23, 10:29   #132
ryniu
BAN stały

cycolku lnianych szukaj w Allegro firmy Massive.
Stary 2010-06-23, 11:13   #133
Pupil

Cóż za ilość

Bardzo podobają mi się łychy, najlepsze chyba z oliwkami, ale też makowe chwytają mnie za serce bo uwielbiam maki i są takie wesołe

Pierwszy komplecik lawendowy też jest super, drugi "plamiasty" tez jest fajny, chociaż pokusiłabym się o zrobienie raczej koloru ta takiego jak serwetki Ale w plamki wygląda również oryginalnie

Klucznik bardzo ładny, jedyną uwagę zrobiła już Grażynka co do winogron Ale rozumiem Cie doskonale, ja też kiedyś tak miałam z ryżowcem, robiłam skrzyneczkę na wymianę wizażową w fioletach i wybrałam motyw, który jak się okazało lekko kolidował z ładnym krajobrazem. Kuferek możesz obejrzeć tutaj https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...5&d=1231584210. Te kwiatki pasują trochę jak róża do kożucha Niestety nie jesteśmy temu winne, a ciężko usunąć kawałek motywu, żeby było to bez uszczerbku dla reszty. Tak jest bardzo często ze wzorami na ryżowcach, niestety. Więc należy to zaakceptować. mając powyższe na uwadze za klucznik, bardzo ładny

Abażurów nie możesz pokryć klejem, to byłaby katastrofa.... zarówno estetyczna jak i zapachowa Więc albo go akceptujesz albo kupujesz inny

Chustecznik bardzo delikatny, śliczny, tylko potrzebuje ogromu lakieru

Bardzo ładne prace, coraz lepiej sobie radzisz i robisz ogromne postępy, gratuluję

[SIGPIC][/SIGPIC]

Stary 2010-06-23, 12:57   #134
sioodemka
Zakorzenienie

Piękny chustecznik i zakochałam się w kluczniku... bosko to zrobiłóaś Kobitko
Akcesoria kuchenne bardzo pogodne

sioodemka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-23, 15:27   #135
cycol11
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agaczek Pokaż wiadomość
Normalnie nie wiem co napisać klask i:
Bardzo podoba mi się bordowa lampka, rewelacyjna szafeczka na klucze i chustecznik.Proponowałaby m jednak prasowanie dużych motywów żelazkiem wtedy unikniesz tych wszystkich zmarszczeń i zgięć, oczywiście przez papier do pieczenia.
Pozdrawiam nową dekupażystkę
Dziękuję ci za komentarz co do prasowania motywów wiem o tej metodzie, tylko tu zagięcia wynikają z innej rzeczy to jest naklejony papier ryżowy i on jak wiesz ma w sobie takie nitki i one mogą sprawiać wrażenie zwijania się motywu ale dziękuję za sugestie

Pupilku to co napisałaś to miód na moje sercekażda twoja uwaga jest bezcenna a to ze coś ci się podoba to tak jakbym w latach szkolnych dostała z prac ręcznych szóstkę. dziękuję jeszcze raz.

Edytowane przez cycol11
Czas edycji: 2010-06-23 o 15:31

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-06-23, 19:34   #136
cycol11
Zakorzenienie

dokonałam poprawek w świecznikach i w lampce bordowej (domalowałam tło) i jak dziewczyny? nie weim tylko czy czarnym pomalować wokół całej postaci czy zostawić czarną sewrwetkę, która teraz wygląda jak szara i co wy na to?
Stary 2010-06-23, 20:03   #137
ryniu
BAN stały

lampka super tylko ta koronka mi nie leży. a świeczniki hmmm ja bym wzięła papier ścierny i trochę poprzecierała ranciki.wiem,że to motyw chinoli,ale ta czerń jest trochę dla mnie za ciężka.Może jakiś krak z srebrną porporiną i na to żywica w speyu która uwydatni kolor motywu.
Stary 2010-06-23, 20:38   #138
emi58a
Rozeznanie

Wow!!!Sylwia!!!Ale ty lecisz z tymi pracamiJa juz normalnie nie nadazamPrzegapilam troche Twoich dziel.Bardzo podoba mi sie serwetnik i komplety kuchenne.Lampki oczywiscie tez bardzo ladne
emi58a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-23, 20:51   #139
cycol11
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emi58a Pokaż wiadomość
Wow!!!Sylwia!!!Ale ty lecisz z tymi pracamiJa juz normalnie nie nadazamPrzegapilam troche Twoich dziel.Bardzo podoba mi sie serwetnik i komplety kuchenne.Lampki oczywiscie tez bardzo ladne
lecę bo w najbliższą niedzielę będę miała swoje malutkie stanowisko z decu na festynie trzymajcie kciuki dziewczyny
jak zejdą następne prace z warsztatu kuchennego to wkleję zdjątka.
Stary 2010-06-23, 20:54   #140
ryniu
BAN stały

trzymam Sylwia mocno
Stary 2010-06-23, 21:16   #141
jambolaja
Zakorzenienie

Ale tu sie podziało!Tylko spuścic Cie na chwilkę z oka a tu tyle nowości i śliczności.Najbardziej chyba podobaja mi zakładki.I te ostatnie rzeczy po poprawkach.Warto było!.Jeszcze ten komplecik z wydartymi beżowymi motywami i tłem sie o takie prosi.Klucznik też śliczny.Ja akurat lubie takie motywy-widoczki z okalającymi kwiatami lub tym podobnym.To stwarza taka perspektywę jakby sie patrzyło na coś z daleka przez coś bliskiego...
Stary 2010-06-23, 22:03   #142
ryniu
BAN stały

no do tej deseczki z wydzieranymi to może Stamperii lacca scurente?ona nie tylko do kraka.fajnie przyciemnia,daje rustykalny wygląd.
Stary 2010-06-23, 22:34   #143
cycol11
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ryniu Pokaż wiadomość
no do tej deseczki z wydzieranymi to może Stamperii lacca scurente?ona nie tylko do kraka.fajnie przyciemnia,daje rustykalny wygląd.
nie zdążę zamówić do niedzieli takich cudów nie posiadam w moje decu-szafie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-06-23, 22:47   #144
Pupil

Cytat:
Napisane przez cycol11 Pokaż wiadomość
dokonałam poprawek w świecznikach i w lampce bordowej (domalowałam tło) i jak dziewczyny? nie weim tylko czy czarnym pomalować wokół całej postaci czy zostawić czarną sewrwetkę, która teraz wygląda jak szara i co wy na to?
Ta serwetka jest szara po naklejeniu na jasne tło. U mnie było tak samo, ale ja poleciałam całym motywem dookoła, trochę dołożyłam złoceń i całość pokrakałam sottilem z czerwonymi spęknięciami. Wyglądał absolutnie jednolito. Tutaj nie za bardzo wiem, co Ci poradzić, widać, że wzór jest tylko częściowo naklejony na świeczniku i wygląda nadal obco. Jeśli masz cierpliwość to najlepszy efekt uzyskasz malując dookoła postaci tło na czarno, ale to syzyfowa praca. Możesz też spróbować dobrać farbę do tła czyli złamać czarny jakimś srebrnym kolorkiem żeby uzyskać taką szarość, ale ta szarość jest niejednolita Ciężka sprawa, zrób tak jak ja robię - odkładam ad acta na parę miesięcy i jak mi już umiejętności pozwalają kończę. Tak zrobiłam z zegarem morskim. Więc może odłóż na półkę, zapomnij a potem do niego wrócisz
No i mocno trzymam kciuki za powodzenie festynu

---------- Dopisano o 23:47 ---------- Poprzedni post napisano o 23:45 ----------

A co do plamiastego kompletu to możesz spróbować domalować tło jak na serwetce albo jeśli masz patynę bitumiczną to nią popaćkać ... będzie vintage, nawet mocno, ale nie wiem czy dobrze
Albo zostaw tak jak jest, jest bardzo starannie wykonany, ładnie wydarte są te motywy i może tak po prostu musi zostać? Ja bym go chyba zostawiła, następny będzie już inny

[SIGPIC][/SIGPIC]

Stary 2010-06-24, 15:04   #145
cycol11
Zakorzenienie

zdobyłam lniany klosz i teraz dylematy twórcze mam powiedzcie który klosz zostawić do tego czarnego dołu daję do wyboru 3 klosze
głosujcie
nr 1 zielony z koronką
nr 2 zielony bez koronki
nr 3 lniany
czekam na wasze opinie

P.S. zauważyłam że zielony wyszedł na zdjęciach w różnych odcieniach ale wierzcie mi że to ten sam abażur tylko w różnym oświetleniu stąd ta rozbierzność w kolorach.

Edytowane przez cycol11
Czas edycji: 2010-06-24 o 15:06
Stary 2010-06-24, 15:10   #146
Pupil

Według mnie fajnie wygląda zielony z koronką i ten lniany. Lniany daje bardzo duży kontrast pomiędzy dołem a górą, ale pasuje bo jest koloru magnolii Zielony z koronką też pasuje bo listki w końcu są zielone a koronka w kolorze magnolii Nie pasuje mi natomiast sam zielony... bo nie i właściwie to nie wiem, dlaczego...łysy jakiś
Myślę, że co osoba to będzie inny wybór, to już jest kwestia gustu i upodobań
Ale zobaczysz, która opcja przynajmniej wygra w rankingu

[SIGPIC][/SIGPIC]

Stary 2010-06-24, 16:22   #147
ryniu
BAN stały

stawiam na lniany
Stary 2010-06-24, 19:35   #148
kicia0940
Zadomowienie

Przecuuudne rzeczy robisz, łyżki są wspaniałe a na chustecznik brak mi poprostu słów

Mój Decoupage - tu oglądaj prace sprzed grudnia 2010
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=404567
kicia0940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-24, 21:01   #149
babagaga
Wtajemniczenie

GG do babagaga

Głosuję na lniany, ale po dłuugich wahaniach, czy jednak nie ten z koronką
babagaga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-25, 04:30   #150
cycol11
Zakorzenienie

Dziękuję za głosy i proszę o jeszcze

Cieszę się że lniany pasuje do magnolii Pupilku (starałam się )
wiedziałam Ryniu że u ciebie innej opcji nie będzie
dziękuję Kicia
Grażynko ja też nie mogę się zdecydować przez to wymyśliłam głosowanie na abażury
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Decoupage

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości