![]() |
#121 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Dlaczego Polska jest taka brzydka i szkaradna? ;)
Cytat:
![]() W moim mieście ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
A mi sie tak przypomnialy czasy ...nastu lat, wtedy chyba 80% mlodych ludzi mialo swoj pokoj pomalowany/wytapetowany na niebiesko. Moze nawet ten "trend" jest ponadczasowy
![]() Kto mial/ma niebieski pokoj reka do gory ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
mi podobają się tego typu domki i szczerze mówiąc miałabym w czterech literach to, czy sąsiadce podoba się również, czy może psuje jej wizję
![]() ![]() a mały, jednorodzinny domek zawsze wyjdzie taniej niż kupienie mieszkania (oczywiście jeśli ma się działkę ![]()
![]() |
#124 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie o to chodzi, żeby gust sąsiadki decydował o wyglądzie Twojego domu, ani sąsiadka dopasowała się kolorem ścian do Ciebie, tylko żeby wszyscy dostosowali się do przepisów danej gminy/ miasta i żeby był tam ktoś (architekt) odpowiedzialny za wygląd zabudowy danej ulicy czy osiedla. Ciekawe, kiedy się ucywilizujemy pod tym względem ![]() Tak, mały domek jest często tańszy niż mieszkanie ...a prostota jest najczęściej piękniejsza i bardziej elegancka oraz ponadczasowa niż "oryginalne" rezydencje, a mały domek dziwoląg, z upchniętymi na jego odpowiednio małej elewacji/dachu ozdóbkami jest chyba najgorszy wizualnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Wtajemniczenie
|
Mam nadzieję, że nigdy się nie doczekam eksperta od architektury, od którego będzie zależało jak ma wyglądać mój dom...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
(a tyle się mówi na wizażu o tym poszanowaniu gustu innych, jak to nie powinno się zwracać uwagi na ubiór, na nieszczęsne kozaki w maju ![]() Ja mam dom ciachnięty klinkierem i swojego przyszłego nie chciałabym zrobić na ten wzór ![]() ![]()
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2010-05-28 o 20:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
nie wiem co to w ogóle za głupie pomysły ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
hehe ja tak mialam i jeszcze pamietam wszyscy posiadali w swoim pokoju tą taką meblościankę z biurkiem wbudowanym w nią ![]() A tak co do tematu to mam juz dosc tych kolorowych budynków co do niczego nie pasuja, ostatnio jechalam przez blokowisko gdzie kazdy blok byl pomalowany na jakis kolor (różowy, zielony, niebieski, zółty, pomaranczowy) straszne.. Nie mogę pojąć co zrobili u mnie z rynkiem.. Cały rynek jest zabydkowy tylko po boku stoi jeden blok taki z spadzistym dachem i byl normalnie jednokolorowy, dach czerwony, wygladalo ok a teraz każdą klatkę pomalowali na inny kolor i tak kolo czerwonej klatki zaraz jest zielona potem różowa, niebieska ,złóta ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#129 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Czy wybranie np. jednego z dopuszczalnych kilkunastu kolorów elewacji, dachu itp. to już taki zamach na wolność osobistą? Przecież nie chodzi o rozkład pomieszczeń czy zmuszanie do jakiegoś konkretnego projektu. Najczęściej to takim "architekciną" od pomysłów jest inwestor ![]() Nie chodzi o "zapodawanie pomysłów" ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() aldi1174 - jako ekspert - jakie kolory naszych domów dopuszczasz? ![]() ja szczerze przyznam, że do tej pory wcale a wcale nie raziło mnie, że sąsiad obok ma otynkowany dom w kolorze beżu, a drugi ma malutki domek schowany za tujami ... przynajmniej można się opalać bez skrępowania ![]()
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2010-05-28 o 20:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja nie wiem, albo naprawdę mam sąsiadów o dobrym guście ![]() ![]() O, coś jeszcze. Kiedyś byłam w innym mieście, mieszkanie w wysokiej kamienicy, z okna było widać tylko wieżyczkę jakiegoś budynku, pewnie większość by ją oceniła jako obciachową... ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez illuvies Czas edycji: 2010-05-28 o 20:38 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#133 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Przecież nie chodzi o wnętrza, tylko o elewacje, a Ty znowu swoje... I mam na myśli PRZYSZŁE inwestycje ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nie wiem noo, ja to tak widzę - moje pieniądze, mój gust, moja decyzja. Ja nie lubię przepychu, wielkich budowli z tysiącem wieżyczek kapiących ''luksusem'' i tak dalej, ale nie kazałabym nikomu burzyć domu z tego powodu ![]() ![]() a poza tym istnieją osiedla domków jednorodzinnych które są identyczne, więc możecie tam zamieszkać i mieć ładniejsze widoki z okna.
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2010-05-28 o 20:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() WHITE CHERRY Uwagi o zasponsorowaniu przemalowania domu i wg gustu kogoś z wizażu, kogo nie znasz to miał być kiepski żart? jeśli nie, to chyba coś zupełnie od rzeczy czyli "subtelna" aluzja do braku gustu kogoś, kto ma inne zdanie, bo jak wiadomo, dobry gust ma tylko...zgadnijcie kto pisał o poszanowaniu gustów na wizażu kilka postów wyżej. Tak, większość obecnej (od połowyXX-ego wieku) architektury w Polsce jest brzydka i szkaradna do tego stopnia, że przez okno nie chce się wyglądać, dlatego jestem za wprowadzeniem jakiejś kontroli nad tym chaosem, ale przecież "wolnoć Tomku w swoim domku" zawsze i wszędzie, nawet z opłakanym skutkiem. Niczego nie zmieniajmy, a za naście, kilkadziesiąt lat będziemy najbrzydszym krajem Europy (o ile już nie jesteśmy w czołówce), żaden problem. Edytowane przez aldi1174 Czas edycji: 2010-05-28 o 21:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Wtajemniczenie
|
Jasne, że nie poprawi, co nie zmienia faktu, że co prywatne, to prywatne...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
same narzekania, ale mamy dużo zieleni wkoło
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#140 |
Konto usunięte
|
mel
W Łodzi macie sporo tej zieleni! Mówię o okolicach zoo itd. Ja lowe Łódź ![]() A ja mieszkam w domu i byłabym przeszczęśliwa gdyby były na moim osiedlu jakieś zasady. Aż mam ochotę wybrać się jutro na spacer z aparatem i wam kilka zdj powrzucać. Mój dom jest szary. Taki, powiedzmy, tynk o kolorze tynku. I takim go zostawimy ![]() W Anglii i Ameryce jest przeważnie tak, że domy na danej ulicy muszą ze sobą współgrać. Jeśli ktoś za bardzo się wybija, czy za bardzo zaniedba własny dom to jest upominany i zmuszany do poprawy. Bo taki fikuśny czy brudny dom obniża wartość każdej posesji na tej ulicy... Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2010-05-29 o 00:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#142 |
Konto usunięte
|
Ta widoczna część domu to w sumie taka przestrzeń wspólna. Nie śmiecimy (tzn JA nie śmiecę) na ulicach, nie zostawiam kup na trawnikach bo innym to przeszkadza, bo źle to wygląda, bo przez to źle się spaceruje, żyje itd.
Jak jakiś wieżowiec chcą zbudować w centrum Warszawy to muszą mieć pozwolenia (wysokość, kształt itd) właśnie dlatego, że ładniej wyglądają budynki wpasowane w okolicę a nie ni przypiął ni wypiął. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ciekawa jestem Waszych współgrających z otoczeniem domów ![]()
![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
mój rodzinny dom na wsi doskonale współgra z otoczeniem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Wtajemniczenie
|
A mój dom idealnie współgra z otoczeniem - podwórkowym.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale to nie chodzi o to, ze ktos przyjdzie i odgornie narzuci, ze dom ma byc taki, a taki, elewacja ma byc bezowa, a nie rozowa i koniec. Raczej o niewybudowanie chaty w stylu goralskim na osiedlu pod miastem, ogromnego pseudodworku na malutkiej dzialce, mini palacyku z czterema wiezyczkami - bo to akurat nigdy dobrze nie wyglada. Takze o zadbanie o teren wspolny w stylu droga przez osiedle domkow jednorodzinnych. Chcialby ktos, zeby sasiad na malutkiej dzialce obok skorzystal ze swojej wolnosci, i postawil wielki dom, zaslaniajacy cały widok, a z okien tego domu mogł obserwowac cały wasz ogrodek? Jednak mam wrazenie, ze takie problemy powinno rozwiazywac sie przez krzewienie dobrego gustu wsrod ludzi, dbania o teren wspolny, sprzatania po sobie, a z czasem zacznie sie to przekladac na estetyke i koszmarkow z wiezyczkami i mini fontanna przed domem nie bedzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
takiej wolności to akurat nie ma, bo na budowe musi mieć pozwolenie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A blok jest naprawdę ładny, taki ala zamek z dziedzińcem w środku. No i pięknie go zeszpecili.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Blushy Czas edycji: 2010-05-30 o 14:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:16.