miasto marzeń-Barcelona - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-22, 15:34   #121
aniyam
Szanelowa Madżesti

GG do aniyam
Dot.: miasto marzeń-Barcelona

Cytat:
Napisane przez Toska28 Pokaż wiadomość
Witaj Niki
Dziewczyny bardzo szybko sie zaklimatyzowaly,nie bylo najmniejszego powodu do zamartwien(chociaz pierwsze dni w szkole bywaly troszke martwiace,ale daly rade,w przeciwienstwie do mnie ;P ). Z jezykiem daja sobie swietnie rade,chociaz mlodsza to nie bardzo rozgadana,ale uwazam,ze poprostu sie wstydzi,bo jak wujek Javi nas odwiedza,to zawsze cos do powiedzenia ma .Szkole dziewczynkom musielismy zmieniac 3 razy! Zwiazane to bylo ze zmiana mieszkania,ale nigdy nie mialy problemow z zaklimatyzowaniem(z wyjatkiem,gdy po raz pierwszy zaczynaly szkole,ale to trwalo pare dni).
Toska28 a czy Twoje dziewczyny chodzą do jakiejś polskiej szkoły czy zaczynały naukę od razu po hiszpańsku? Czy jak wyjeżdżałyście to przed wyjazdem miałyście jakiś kontakt z językiem hiszpańskim??

"Cały cud życia polega na tym, że wszystko, co ważne, zdarza się w najmniej oczekiwanym momencie.Wszystko ma swoją przyczynę i skutek. I jest po coś."

aniyam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-22, 15:44   #122
Toska28
Raczkowanie

Hey aniyam ! W Polsce nie mialy stycznosci z jezykiem,a w szkole obowiazuje jezyk " urzedowy"czyli katalunski(dalece odbiega od hiszpanskiego),ale poza tym maja hiszpanski i angielski.
W Bcn nie ma polskich szkol(jedynie w Madrycie). Mykam bo mlode,bo zaraz koncza szkole,pa!
Toska28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-22, 21:12   #123
*Niki*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Toska28 Pokaż wiadomość
Hey aniyam ! W Polsce nie mialy stycznosci z jezykiem,a w szkole obowiazuje jezyk " urzedowy"czyli katalunski(dalece odbiega od hiszpanskiego),ale poza tym maja hiszpanski i angielski.
W Bcn nie ma polskich szkol(jedynie w Madrycie). Mykam bo mlode,bo zaraz koncza szkole,pa!

właśnie każdy mi mówi że dziecko najszybciej sobie poradzi z językiem z zaklimatyzowaniem się, a ja jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak np moje dzieci idą do szkoły, mówią do nich w obcym języku i one "łapią" to wszystko i zaczyna być ok. Twoje dzieci angielskiego też nie znały? A czy w szkole była jakaś osoba/nauczyciel która porozumiewała się z nimi po polsku? Jak w ogóle wyglądają lekcje gdzie dziecko nie zna języka?
Stary 2010-11-23, 06:52   #124
aniyam
Szanelowa Madżesti

GG do aniyam

Cytat:
Napisane przez *Niki* Pokaż wiadomość
właśnie każdy mi mówi że dziecko najszybciej sobie poradzi z językiem z zaklimatyzowaniem się, a ja jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak np moje dzieci idą do szkoły, mówią do nich w obcym języku i one "łapią" to wszystko i zaczyna być ok. Twoje dzieci angielskiego też nie znały? A czy w szkole była jakaś osoba/nauczyciel która porozumiewała się z nimi po polsku? Jak w ogóle wyglądają lekcje gdzie dziecko nie zna języka?
też jestem ciekawa tego jak dziecko co nie zna języka idzie do szkoły a tam lekcje prowadzone w innym języku, skąd wie, że ma jakąś prace domową albo co ma zrobić, co z pisaniem, czytaniem, rozumieniem??Toska28 daj znać jak to Twoje dziewczyny przechodziły? Jak zacczynały, bo dla mnie jest to nie do ogarnięcia - siedzenie na lekcji i nic nie rozumienie, chociaż wiem, że jak się rzuci człowieka na tak głęboką wodę to bardzo szybko się uczy no i dzieci faktycznie szybciej niż my łapią języki

"Cały cud życia polega na tym, że wszystko, co ważne, zdarza się w najmniej oczekiwanym momencie.Wszystko ma swoją przyczynę i skutek. I jest po coś."

Stary 2010-11-23, 08:49   #125
Toska28
Raczkowanie

Juz jestem i odpowiadam
Drogie kobietki...Wiem,ze trudno w to uwierzyc,ale dzieci naprawde szybko sie dogaduja.Jak zauwazylam na samym poczatku,to nawet "bez slow" dobrze sobie radza.Z tego co spostrzeglam,to 1/3(mniej wiecej)szkoly to obcokrajowcy.Nauczyciele dziela te dzieci na grupy i maja nauczanie inwidualne w zaleznosci od poziomu (nazwe to)zrozumienia.Przez okres ok.2-3 mc nauczyciel obserwuje i poznaje dziecko,a wtedy dopiero dopasowuje ksiazki.
Na poczatku chyba bylo mi ciezej niz dzieciom.Odprowadziwszy dzieci szkoly,wracajac do domu cala droge ryczalam,a w potem to tylko na zegarek patrzylam i nic nie moglam zrobic z nerwow.Na poczatku lekcje wygladaja hm...,dziecko poprostu obserwuje,slucha,zapoznaj e sie z jezykiem.Nie ma zadnych lekcji,do poty,do poki nie pozna podstaw by zrozumiec co ma zadane,jak to zrobic...
Jezeli by tak porownac szkole hiszpanska z polska,to mozna zauwazyc kolosalna roznice.Hiszpanie chyba maja wieksza wytrwalosc do dzieci i bezstresowe podejscie.Tam dziecko nie powie do nauczyciela "pan","pani" tylko Jose,Laura....sa traktowani po kolezensku,a na przerwach(kiedy to dziecko zostaje na stolowce) organizuja dla dzieci rozne zabawy na boisku,w salach.Dziecko w sumie ma szkole od 9-do 17(od 13 do 15 przerwa obiadowa)i nie mialam jeszcze tak,aby dziecko z powodu stresu zwiazanego ze szkola nie chcialo uczeszczac do niej. Dziewczyny zmienialy juz tutaj szkoly i w kazdej jest na tej samej zasadzie z malymi roznicami.

---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ----------

*Niki*,nie bylo tam zadnego nauczyciela ktory by mowil po polsku,a moje dzieci tylko kilka slowek po angielsku umialy. Wiem ze ciezko uwierzyc w to,ze dzieci szybko dopasowuja sie do pozostalych,ale tak jest.Mowie Ci jak ja plakalam,to kilka dni ze spuchnietymi oczami chodzilam.Siedzialam w domu(kiedy one byly w szkole) i tak sobie myslalam.Nauczyciele do nich mowia,a one nie rozumieja,glupio sie czuja,chce im sie plakac,chca do domu,sa osaczeni przez osoby ktore mowia w jakims niezrozumialym dla nich jezyku....Co rusz mialam takie mysli i caly czas plakalam,wariowalam z troski o nie,ale jak potem sie okazalo bez potrzeby.
Stary 2010-11-23, 09:08   #126
aniyam
Szanelowa Madżesti

GG do aniyam

zresztą Polacy to mądre "bestie" ;D podziwiam za odwagę, też bym mogła iść z dzieciakami na taki "ostry" kurs języka hiszpańskiego to by dopiero było, dzieciaki i 30-letnia babcia w ławce hahahaha

Stary 2010-11-23, 09:20   #127
Toska28
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aniyam Pokaż wiadomość
zresztą Polacy to mądre "bestie" ;D podziwiam za odwagę, też bym mogła iść z dzieciakami na taki "ostry" kurs języka hiszpańskiego to by dopiero było, dzieciaki i 30-letnia babcia w ławce hahahaha
Mi na poczatku raz dyrektorka proponowala bym z corka uczesniczyla w lekcjach i uczyla sie jezyka ale dzieci by mialy "beke". No,ale teraz to bym chociaz nawijala po katalunsku.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-11-23, 10:29   #128
*Niki*
Zakorzenienie

Toska rozumiem Twoje obawy, ja pewnie też bym płakała zamartwiając się o dzieci, no ale podziwiam Cię że potrafiłaś się rzucić na głęboką wodę . Też bardzo chciałabym wyjechać i mam okazję, ale paraliżuje mnie strach, nie o mnie ale o dzieci A Ty wyjechałaś tam dlatego że chciałaś tam mieszkać czy np. musiałaś? Masz męża Polaka tak?
Pod jakim względem życie tam jest prostsze niż w PL? Przepraszam za tą masę pytań

aniyam Ty też zamierzasz wyjechać z dziećmi? Ja na j. hiszpański chodzę tu w PL już 3 miesiąc, no a dzieci tak przy okazji uczę w domu i widzę że nawet lubią ten jezyk i nie jest źle
Stary 2010-11-23, 13:07   #129
Toska28
Raczkowanie

[QUOTE=*Niki*;23403141]Toska rozumiem Twoje obawy, ja pewnie też bym płakała zamartwiając się o dzieci, no ale podziwiam Cię że potrafiłaś się rzucić na głęboką wodę . Też bardzo chciałabym wyjechać i mam okazję, ale paraliżuje mnie strach, nie o mnie ale o dzieci A Ty wyjechałaś tam dlatego że chciałaś tam mieszkać czy np. musiałaś? Masz męża Polaka tak?
Pod jakim względem życie tam jest prostsze niż w PL? Przepraszam za tą masę pytań

Maz tam poprostu pare lat pracowal,a ja mialam wyjscie,albo zostac w Pl.,albo byc z nim Wiadomo,ze razem lepiej. Zycie tutaj jest prostrze miedzy innymi pod wzgledem finansowym.Obecnie nie pracuje,a i tak nie jest zle z jednej pensji da sie normalnie zyc.W Polsce pracujac oboje,wynajmujac mieszkanie,to i tak by nam na wszystko brakowalo kaski.Ostatnio porownywalam ceny z gazetki z Lidla(tesciowa byla)te same rzeczy i po przeliczeniu (ze zlotowek na euro)kosztowaly prawie tyle samo!!!La przykladu podam linki 2 losowo wybranych rzeczy ktore sa teraz w Lidlu(w Pl i Es)
http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl...ndex_14456.htm
http://www.lidl.es/es/home.nsf/pages...rnilladora.ar1
No,a przeciez zarobki w Pl,a w Es. to tez kolosalna roznica.Fakt faktem,za mieszkanie 3 pok+patio place 600euro,ale nie placi sie tutaj czynszu jak Pl. tylko oplaty,a skoro roznice cenowe zywnosci w stosumku do Polski sa niewielkie to wiadomo,ze tutaj jest lzej,a i dzieciaczkom mozna co miesiac ciuszki i zabawki kupic.
Niki,nie ma sprawy,jak co to pytaj o wszystko Jak bede to odpisze!

---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ----------

Dodam,ze zarobki srednio wachaja sie miedzy 1400-2200,jak dla faceta,bo ja sprzatajac pokoje w hotelach zarabialam ponad 1000(nie licza propiny) ;P
Stary 2011-08-21, 20:34   #130
travis
Zakorzenienie

GG do travis

mozecie polecic jakies hotele w centrum??
Stary 2011-08-27, 14:02   #131
travis
Zakorzenienie

GG do travis

dwa dni temu bulam na takeij stronie gdzie moglam szukac prywatnych kawter w barcelonie i nie moge znalesc tej strony.zna ktos jej adres?
Stary 2011-08-27, 14:52   #132
katarzyyyna
Raczkowanie

Też bym chętnie wyjechała do Barcelony, może w przyszłym roku na wakacje, ale najlepiej byłoby na stałe do pracy
katarzyyyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-09, 11:13   #133
molka11
Rozeznanie

Ja podczas ostatniej wizyty spałam w sieciówce Hotel Ibis. Mogę go szczerze polecić. Teraz wybieram się na dłuższy wyjazd do Barcelony i także szukam tańszego noclegu, więc będę wdzięczna na sprawdzone oferty (w Ibisie pokój wynosi ok. 70 e)

molka11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-10, 11:44   #134
Soso
Zakorzenienie

Polecam szukanie i rezerwacje na booking.com
Soso jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-12, 16:57   #135
studi
Zakorzenienie

wygląda na to,że w październiku ponownie uderzam do Barcelony zabookowałam hostel w samym centrum, tuz przy La Rambla, hotel miał jedną poważną zaletę-cena i lokalizacja zobaczymy co wyjdzie w praniu
Stary 2011-09-23, 14:49   #136
Aneczkkaa111
Przyczajenie

GG do Aneczkkaa111

Cześć mam pytanie trochę z innej beczki, ale może któraś z was się orientuje a mianowicie: Wybieram się wraz z 3 moich znajomych w następne wakacje do Hiszpanii dokładnie Lloret de Mar planujemy jechać z biura podróży na 2 tygodnie (wczasy) i wpadliśmy na pomysł czy nie taniej i lepiej byłoby na miejscu wynająć auto i zwiedzać na własną rękę niż z grupą i przewodnikiem Czy może któraś z Was wie jak to wygląda finansowo takie wynajęcie auta ?
Aneczkkaa111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-23, 14:54   #137
Soso
Zakorzenienie

Na stronie hertza czy avisa możesz sprawdzić takie informacje
Stary 2011-09-23, 22:10   #138
Aneczkkaa111
Przyczajenie

GG do Aneczkkaa111

Stronę avisa już przeglądałam kiedyś tak na szybkiego Myślałam, iż któraś wizażysta podzieli się swoimi wrażeniami ;d
Aneczkkaa111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-24, 13:58   #139
Lavender kiss
Raczkowanie

http://www.youtube.com/watch?v=0S1-D5vjVO4 -ta muzyka bardzo tam pasuje ...
But baby, that's just me
"
-
BON JOVI-ALWAYS

Jest tyle pięknych cytatów i myśli,że trudno je zapisać w sercu,co dopiero
na forum...
Lavender kiss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-02, 09:18   #140
dotka128
Raczkowanie

cześć
W maju wybieram się do Barcelony i już nie mogę się doczekać!!
Interesuje mnie czy aby zobaczyć tam jakieś ciekawe miejsca albo zabytki jest konieczna jakaś rezerwacja wcześniejsza np przez internet?
Miałam taką sytuację w Mediolanie dwa lata temu gdy chciałam zobaczyć Ostatnią Wieczerzę i bardzo bym nie chciała aby się powtórzyło...

I jeszcze jedno, samolotem lecę do Girony więc interesuje mnie jak najtaniej dostać się do Barcelony, na jednej stronie znalazłam informację że przejazd kosztuje 20 euro ale nie ukrywam że liczę na tańszy przejazd :/ :/
Stary 2012-04-02, 11:50   #141
Soso
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dotka128 Pokaż wiadomość
cześć
W maju wybieram się do Barcelony i już nie mogę się doczekać!!
Interesuje mnie czy aby zobaczyć tam jakieś ciekawe miejsca albo zabytki jest konieczna jakaś rezerwacja wcześniejsza np przez internet?
Miałam taką sytuację w Mediolanie dwa lata temu gdy chciałam zobaczyć Ostatnią Wieczerzę i bardzo bym nie chciała aby się powtórzyło...

I jeszcze jedno, samolotem lecę do Girony więc interesuje mnie jak najtaniej dostać się do Barcelony, na jednej stronie znalazłam informację że przejazd kosztuje 20 euro ale nie ukrywam że liczę na tańszy przejazd :/ :/
Nie wiem, czy znajdziesz tańszy. Poza tym te 20 euro to cena biletu z Girony do Barcelony i z powrotem, czyli właściwie w jedną stronę koło 10 euro

W Barcelonie w październiku nie musiałam wcześniej rezerwować żadnych wejść, teraz będę tam w kwietniu i tez nie zamierzam nic rezerwować wcześniej.
Stary 2012-04-03, 20:45   #142
Malgos_12
Zakorzenienie

Nic nie musisz rezerwować wcześniej, ja byłam w czerwcu i w sierpniu i można wszędzie wejść bez problemu (najwyżej troszkę trzeba poczekać w kolejce). Jak potrzebujesz jakiś info to chętnie odpowiem.
Malgos_12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-04, 07:48   #143
dotka128
Raczkowanie

dzięki wielkie za informacje
jeżeli chodzi o bilet to nie było napisane że w dwie strony więc jeżeli tak jest to super.

Koleżanka mi mówiła że w niektóre miejsca (np park Guell) w wybrane dni miesiąca można wejść za darmo, wiecie może gdzie można wejść za darmo i w jakie dni??
Patrzyłam na internecie ale daty informacji były sprzed kilku lat więc nie wiem czy to jeszcze aktualne
Stary 2012-04-04, 08:52   #144
Soso
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dotka128 Pokaż wiadomość
dzięki wielkie za informacje
jeżeli chodzi o bilet to nie było napisane że w dwie strony więc jeżeli tak jest to super.

Koleżanka mi mówiła że w niektóre miejsca (np park Guell) w wybrane dni miesiąca można wejść za darmo, wiecie może gdzie można wejść za darmo i w jakie dni??
Patrzyłam na internecie ale daty informacji były sprzed kilku lat więc nie wiem czy to jeszcze aktualne
Mam przewodnik Wiedzy i Życia z marca 2012, więc jesli podasz konkrety mogę Ci je sprawdzić. Odnośnie Parku Guell dostępna jest tylko informacja, że można nabyć bilet łączony z wstępem do Sagrada Familia
Stary 2012-04-04, 11:54   #145
Malgos_12
Zakorzenienie

Ja byłam w czerwcu i nie było żadnego wstępu do Parku Guell, to był chyba poniedziałek.... można wejść do Sagrada Familia ale chyba troszkę nie ma sensu, bo nic ciekawego tam nie ma, wieczna budowa. Z zewnątrz jest śliczna i bardzo ciekawa... lepiej zatrzymać kasę na coś innego. Wydaje mi się, że najlepsza opcja to autobus hop on/off dojeżdża do najważniejszych zabytków są dwie główne linie. Jak dla mnie i tak najlepszą opcją jest metro, ale te autobusy też są fajne.

---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ----------

z ciekawości sprawdziłam kilka stronek o Parku Guell i również jest napisane że wstęp jest wolny...

Edytowane przez Malgos_12
Czas edycji: 2012-04-04 o 10:14
Stary 2012-04-04, 13:05   #146
Soso
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malgos_12 Pokaż wiadomość
Ja byłam w czerwcu i nie było żadnego wstępu do Parku Guell, to był chyba poniedziałek.... można wejść do Sagrada Familia ale chyba troszkę nie ma sensu, bo nic ciekawego tam nie ma, wieczna budowa. Z zewnątrz jest śliczna i bardzo ciekawa... lepiej zatrzymać kasę na coś innego. Wydaje mi się, że najlepsza opcja to autobus hop on/off dojeżdża do najważniejszych zabytków są dwie główne linie. Jak dla mnie i tak najlepszą opcją jest metro, ale te autobusy też są fajne.

---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ----------

z ciekawości sprawdziłam kilka stronek o Parku Guell i również jest napisane że wstęp jest wolny...
A wiesz, ze mozliwe, nie pamiętam, żebym płaciła za wejście do niego. Ale zdaje się że może chodzić o jakieś obiekty na terenie parku (muzeum Gaudiego?), których zwiedzanie jest płatne?

Edit: sprawdziłam i tak jest rzeczywiście. Wejscie na teren parku jest bezpłatne, wejście do domu Gaudiego jest płatne, można kupić wspomniany wcześniej bilet łączony z wejściem do Sagrada Familia (ja akurat zupełnie nie żałuję widoku SF od wewnątrz )

Edytowane przez Soso
Czas edycji: 2012-04-04 o 13:10
Stary 2012-04-04, 15:46   #147
Malgos_12
Zakorzenienie

Z pewnością nie ma co żałować ale jeśli miałabym wybór chyba wolałabym zobaczyć coś innego. Ale ogólnie mówiąc uwielbiam Barcelonę!!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-04-04, 22:43   #148
kubaa538
Przyczajenie

Byłem w Barcelonie już 3 razy i myślę, że pojadę tam jeszcze minimum tyle samo razy
kubaa538 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-05, 08:14   #149
dotka128
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Soso Pokaż wiadomość
Mam przewodnik Wiedzy i Życia z marca 2012, więc jesli podasz konkrety mogę Ci je sprawdzić. Odnośnie Parku Guell dostępna jest tylko informacja, że można nabyć bilet łączony z wstępem do Sagrada Familia
A możesz mi sprawdzić ile kosztuje bilet łączony do tego domu gaudiegi i sagrada familia? z tego co patrzyłam do samej sagrada familia jest drogi...
A ten przewodnik to ile kosztował? jest jeszcze do kupienia?

Chciałabym jeszcze iść do l'aquarium barcelonale patrzyłam na ich stronie i bilety nie są najtańsze więc nie wiem co z tego będzie...

Interesują mnie jeszcze jakieś fajnie knajpki w których można nie drogo i smacznie zjeść, zwłaszcza owoce morza dodam że nocować będę w Barcelona Urbany Hostel przy Avda. Meridiana 97

Edytowane przez dotka128
Czas edycji: 2012-04-05 o 08:19
dotka128 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-05, 11:09   #150
Malgos_12
Zakorzenienie

Aquarium to super sprawa! chodziłam tam w kółko chyba ze 3 godziny na prawdę warto! I tutaj wolałabym np pójść do Aquarium niż wejść do Sagrada Familia.
Mi bardzo podobało się również na stadionie Camp Nou, choć absolutnie nie jestem jakimś fanem piłki nożnej. Zjeść można dość tanio w różnych knajpkach im dalej od Las Ramblas, czy uliczki do plaży Barceloneta tym taniej. Czasem sam starter jest tak duży, że reszty już nie da się zjeść. Świetne knajpki są jak się idzie do plaży z przystanku w El Poblenou.
Jeśli mówisz po angielsku to polecam przewodniki Lonely Planet - najlepsze jakie są na rynku.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości