![]() |
#121 | |
Szanelowa Madżesti
|
Dot.: miasto marzeń-Barcelona
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
Hey aniyam ! W Polsce nie mialy stycznosci z jezykiem,a w szkole obowiazuje jezyk " urzedowy"czyli katalunski(dalece odbiega od hiszpanskiego),ale poza tym maja hiszpanski i angielski.
W Bcn nie ma polskich szkol(jedynie w Madrycie). Mykam bo mlode,bo zaraz koncza szkole,pa! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
właśnie każdy mi mówi że dziecko najszybciej sobie poradzi z językiem z zaklimatyzowaniem się, a ja jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak np moje dzieci idą do szkoły, mówią do nich w obcym języku i one "łapią" to wszystko i zaczyna być ok. Twoje dzieci angielskiego też nie znały? A czy w szkole była jakaś osoba/nauczyciel która porozumiewała się z nimi po polsku? Jak w ogóle wyglądają lekcje gdzie dziecko nie zna języka?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Szanelowa Madżesti
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Raczkowanie
|
Juz jestem i odpowiadam
![]() Drogie kobietki...Wiem,ze trudno w to uwierzyc,ale dzieci naprawde szybko sie dogaduja.Jak zauwazylam na samym poczatku,to nawet "bez slow" dobrze sobie radza.Z tego co spostrzeglam,to 1/3(mniej wiecej)szkoly to obcokrajowcy.Nauczyciele dziela te dzieci na grupy i maja nauczanie inwidualne w zaleznosci od poziomu (nazwe to)zrozumienia.Przez okres ok.2-3 mc nauczyciel obserwuje i poznaje dziecko,a wtedy dopiero dopasowuje ksiazki. Na poczatku chyba bylo mi ciezej niz dzieciom.Odprowadziwszy dzieci szkoly,wracajac do domu cala droge ryczalam,a w potem to tylko na zegarek patrzylam i nic nie moglam zrobic z nerwow.Na poczatku lekcje wygladaja hm...,dziecko poprostu obserwuje,slucha,zapoznaj e sie z jezykiem.Nie ma zadnych lekcji,do poty,do poki nie pozna podstaw by zrozumiec co ma zadane,jak to zrobic... Jezeli by tak porownac szkole hiszpanska z polska,to mozna zauwazyc kolosalna roznice.Hiszpanie chyba maja wieksza wytrwalosc do dzieci i bezstresowe podejscie.Tam dziecko nie powie do nauczyciela "pan","pani" tylko Jose,Laura....sa traktowani po kolezensku,a na przerwach(kiedy to dziecko zostaje na stolowce) organizuja dla dzieci rozne zabawy na boisku,w salach.Dziecko w sumie ma szkole od 9-do 17(od 13 do 15 przerwa obiadowa)i nie mialam jeszcze tak,aby dziecko z powodu stresu zwiazanego ze szkola nie chcialo uczeszczac do niej. Dziewczyny zmienialy juz tutaj szkoly i w kazdej jest na tej samej zasadzie z malymi roznicami. ---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ---------- *Niki*,nie bylo tam zadnego nauczyciela ktory by mowil po polsku,a moje dzieci tylko kilka slowek po angielsku umialy. Wiem ze ciezko uwierzyc w to,ze dzieci szybko dopasowuja sie do pozostalych,ale tak jest.Mowie Ci jak ja plakalam,to kilka dni ze spuchnietymi oczami chodzilam.Siedzialam w domu(kiedy one byly w szkole) i tak sobie myslalam.Nauczyciele do nich mowia,a one nie rozumieja,glupio sie czuja,chce im sie plakac,chca do domu,sa osaczeni przez osoby ktore mowia w jakims niezrozumialym dla nich jezyku....Co rusz mialam takie mysli i caly czas plakalam,wariowalam z troski o nie,ale jak potem sie okazalo bez potrzeby. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Szanelowa Madżesti
|
zresztą Polacy to mądre "bestie" ;D podziwiam za odwagę, też bym mogła iść z dzieciakami na taki "ostry" kurs języka hiszpańskiego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
Toska rozumiem Twoje obawy, ja pewnie też bym płakała zamartwiając się o dzieci, no ale podziwiam Cię że potrafiłaś się rzucić na głęboką wodę
![]() ![]() Pod jakim względem życie tam jest prostsze niż w PL? Przepraszam za tą masę pytań ![]() aniyam Ty też zamierzasz wyjechać z dziećmi? Ja na j. hiszpański chodzę tu w PL już 3 miesiąc, no a dzieci tak przy okazji uczę w domu i widzę że nawet lubią ten jezyk i nie jest źle ![]()
![]() |
![]() |
#129 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=*Niki*;23403141]Toska rozumiem Twoje obawy, ja pewnie też bym płakała zamartwiając się o dzieci, no ale podziwiam Cię że potrafiłaś się rzucić na głęboką wodę
![]() ![]() Pod jakim względem życie tam jest prostsze niż w PL? Przepraszam za tą masę pytań ![]() Maz tam poprostu pare lat pracowal,a ja mialam wyjscie,albo zostac w Pl.,albo byc z nim ![]() http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl...ndex_14456.htm http://www.lidl.es/es/home.nsf/pages...rnilladora.ar1 No,a przeciez zarobki w Pl,a w Es. to tez kolosalna roznica.Fakt faktem,za mieszkanie 3 pok+patio place 600euro,ale nie placi sie tutaj czynszu jak Pl. tylko oplaty,a skoro roznice cenowe zywnosci w stosumku do Polski sa niewielkie to wiadomo,ze tutaj jest lzej,a i dzieciaczkom mozna co miesiac ciuszki i zabawki kupic. Niki,nie ma sprawy,jak co to pytaj o wszystko ![]() ---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ---------- Dodam,ze zarobki srednio wachaja sie miedzy 1400-2200,jak dla faceta,bo ja sprzatajac pokoje w hotelach zarabialam ponad 1000(nie licza propiny) ;P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
mozecie polecic jakies hotele w centrum??
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
dwa dni temu bulam na takeij stronie gdzie moglam szukac prywatnych kawter w barcelonie i nie moge znalesc tej strony.zna ktos jej adres?
![]()
![]() |
![]() |
#132 |
Raczkowanie
|
Też bym chętnie wyjechała do Barcelony, może w przyszłym roku na wakacje, ale najlepiej byłoby na stałe do pracy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Rozeznanie
|
Ja podczas ostatniej wizyty spałam w sieciówce Hotel Ibis. Mogę go szczerze polecić. Teraz wybieram się na dłuższy wyjazd do Barcelony i także szukam tańszego noclegu, więc będę wdzięczna na sprawdzone oferty (w Ibisie pokój wynosi ok. 70 e)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
Polecam szukanie i rezerwacje na booking.com
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
wygląda na to,że w październiku ponownie uderzam do Barcelony
![]() ![]() ![]()
![]() |
#136 |
Przyczajenie
|
Cześć mam pytanie trochę z innej beczki, ale może któraś z was się orientuje a mianowicie: Wybieram się wraz z 3 moich znajomych w następne wakacje do Hiszpanii dokładnie Lloret de Mar planujemy jechać z biura podróży na 2 tygodnie (wczasy) i wpadliśmy na pomysł czy nie taniej i lepiej byłoby na miejscu wynająć auto i zwiedzać na własną rękę niż z grupą i przewodnikiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
Na stronie hertza czy avisa możesz sprawdzić takie informacje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Przyczajenie
|
Stronę avisa już przeglądałam kiedyś tak na szybkiego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Raczkowanie
|
http://www.youtube.com/watch?v=0S1-D5vjVO4 -ta muzyka bardzo tam pasuje ...
![]()
"Now I can't sing a love song Like the way it's meant to be Well, I guess I'm not that good anymore But baby, that's just me" -BON JOVI-ALWAYS Jest tyle pięknych cytatów i myśli,że trudno je zapisać w sercu,co dopiero na forum... |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 |
Raczkowanie
|
cześć
![]() W maju wybieram się do Barcelony i już nie mogę się doczekać!! ![]() Interesuje mnie czy aby zobaczyć tam jakieś ciekawe miejsca albo zabytki jest konieczna jakaś rezerwacja wcześniejsza np przez internet? Miałam taką sytuację w Mediolanie dwa lata temu gdy chciałam zobaczyć Ostatnią Wieczerzę i bardzo bym nie chciała aby się powtórzyło... I jeszcze jedno, samolotem lecę do Girony więc interesuje mnie jak najtaniej dostać się do Barcelony, na jednej stronie znalazłam informację że przejazd kosztuje 20 euro ale nie ukrywam że liczę na tańszy przejazd :/ :/
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W Barcelonie w październiku nie musiałam wcześniej rezerwować żadnych wejść, teraz będę tam w kwietniu i tez nie zamierzam nic rezerwować wcześniej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
Nic nie musisz rezerwować wcześniej, ja byłam w czerwcu i w sierpniu i można wszędzie wejść bez problemu (najwyżej troszkę trzeba poczekać w kolejce). Jak potrzebujesz jakiś info to chętnie odpowiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Raczkowanie
|
dzięki wielkie za informacje
![]() jeżeli chodzi o bilet to nie było napisane że w dwie strony więc jeżeli tak jest to super. Koleżanka mi mówiła że w niektóre miejsca (np park Guell) w wybrane dni miesiąca można wejść za darmo, wiecie może gdzie można wejść za darmo i w jakie dni?? Patrzyłam na internecie ale daty informacji były sprzed kilku lat więc nie wiem czy to jeszcze aktualne
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
Ja byłam w czerwcu i nie było żadnego wstępu do Parku Guell, to był chyba poniedziałek.... można wejść do Sagrada Familia ale chyba troszkę nie ma sensu, bo nic ciekawego tam nie ma, wieczna budowa. Z zewnątrz jest śliczna i bardzo ciekawa... lepiej zatrzymać kasę na coś innego. Wydaje mi się, że najlepsza opcja to autobus hop on/off dojeżdża do najważniejszych zabytków są dwie główne linie. Jak dla mnie i tak najlepszą opcją jest metro, ale te autobusy też są fajne.
---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ---------- z ciekawości sprawdziłam kilka stronek o Parku Guell i również jest napisane że wstęp jest wolny... Edytowane przez Malgos_12 Czas edycji: 2012-04-04 o 10:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edit: sprawdziłam ![]() ![]() Edytowane przez Soso Czas edycji: 2012-04-04 o 13:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
Z pewnością nie ma co żałować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 |
Przyczajenie
|
Byłem w Barcelonie już 3 razy i myślę, że pojadę tam jeszcze minimum tyle samo razy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A ten przewodnik to ile kosztował? jest jeszcze do kupienia? Chciałabym jeszcze iść do l'aquarium barcelonale patrzyłam na ich stronie i bilety nie są najtańsze więc nie wiem co z tego będzie... Interesują mnie jeszcze jakieś fajnie knajpki w których można nie drogo i smacznie zjeść, zwłaszcza owoce morza ![]()
Rób co chcesz ale tylko wtedy gdy wiesz po co to robisz. Edytowane przez dotka128 Czas edycji: 2012-04-05 o 08:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
Aquarium to super sprawa! chodziłam tam w kółko chyba ze 3 godziny
![]() Mi bardzo podobało się również na stadionie Camp Nou, choć absolutnie nie jestem jakimś fanem piłki nożnej. Zjeść można dość tanio w różnych knajpkach im dalej od Las Ramblas, czy uliczki do plaży Barceloneta tym taniej. Czasem sam starter jest tak duży, że reszty już nie da się zjeść. Świetne knajpki są jak się idzie do plaży z przystanku w El Poblenou. Jeśli mówisz po angielsku to polecam przewodniki Lonely Planet - najlepsze jakie są na rynku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:36.