|
|
#121 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Podatek od bezdzietności
Cytat:
Tylko nie na zasadzie, że dowali się nam więcej składek... bo jak pisałam moim zdaniem inwestowanie w ZUS to jak wyrzucanie kasy w błoto.Cytat:
|
|
|
#122 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Problem w tym, że pokolenie naszych dziadków i rodziców też przekreślało swój dobry byt w nadzei, ze nam będzie lepiej. Do tego właśnie to prowadzi - do marazmu i podtrzymywania stanu obecnego. Jak zmieniać, to zmieniać jak najszybciej, jak ratować, to ilu się da. Moim zdaniem. I nigdy nie pozwolę nikomu stawiać na sobie krzyżyka. A jak będzie trzeba, to wyemigruję, mam jeszcze czas na zaczynanie od nowa. No to ja jestem na tak. Byle ta kasa nie trafiała do ZUSu na tych samych zasadach co składka emerytalna. Najlepiej jakby w ogóle tam nie trafiała - jak mówisz. |
|
|
|
|
|
#123 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja wolę miec wybór ![]() ---------- Dopisano o 20:34 ---------- Poprzedni post napisano o 20:31 ---------- Cytat:
wiele rodzin chciałoby więcej dzieci,ale poprostu ich na to nie stać. |
||
|
|
|
|
#124 | |||
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ale czy ZUS powinien być dotykającym każdego monopolistą? Niekoniecznie. Powinno być więcej dostępnych "opcji" w obowiązkowym składaniu na SWOJĄ (nie czyjąś) emeryturę, niż tylko ten nieszczęsny ZUS. |
|||
|
|
|
|
#125 |
|
Zakorzenienie
|
W obecnym świecie nie ma dobrego ustroju. Ludzie z każdej strony coś wymagają, coś karzą robić. Nie powiesz mi, że w Polsce nie istnieje pewien schemat i jak ktoś się z niego wyłamuje to nie jest fe i be. Ja w tym kraju nawet nie mogę sobie podwiązać jajowodów. I tak właśnie mogę decydować o sobie i swoim ciele.
|
|
|
#126 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Czyli najlepsza byłaby anarchia?
![]() Cóż, mnie też prawo niekoniecznie zawsze odpowiada, ale bez prawa byłoby lepiej czy gorzej? Gdyby polegać tylko na moralnych zasadach innych ludzi? Jak się naprawdę czegoś bardzo chce czy potrzebuje, można wyjechać do państwa, w którym obowiązuje inne prawo, tak jak się to robi w przypadku aborcji. Co do podwiązania jajowodów, to Ty możesz decydować, tzn nikt Cię nie aresztuje za podwiązanie ich, ale konstytucja zabrania pozbawienia innego człowieka płodności i dlatego taki zabieg nie jest w Polsce legalny, lekarz wykonujący go łamałby prawo (tak mi się wydaje przynajmniej, ekspertem nie jestem). Aczkolwiek nie za bardzo wiem o co Ci chodzi ze schematem obowiązującym w Polsce. W każdym kraju istnieją jakieś normy obyczajowe, to nieuniknione. One są zawsze kształtowane przez rozmaite kultury. Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2010-09-11 o 20:49 |
|
|
|
|
#127 |
|
Zakorzenienie
|
Lexie tak to prawda, za to podwiązanie nasieniowodów jest hmmm nie jest legalne nie jest nielegalne i wykonywane w Łodzi Toruniu i w Warszawie z tego co wiem. W Warszawie trzeba spełniać pewne normy typu już posiadanie dzieci i wiek 35+ w bodajże tej Łodzi nie ma żadnych ograniczeń.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#128 |
|
Zakorzenienie
|
Z tego, co ja wiem w Polsce jest legalne w 2 przypadkach. Kiedy kobiecie genetycznie grozi rak oraz kiedy posiada minimum 3 dzieci, przynajmniej tyle się ostatnio dowiedziałam.
|
|
|
#129 |
|
BAN stały
|
słyszałam niedawno chyba w polsatowskich wydarzeniach, nie chce skłamać, że z akcyzy palacze odprowadzają 15 mld, leczenie pochłania 4 mld.
pomysł mi się ogólnie nie podoba, czy to u tych samotnych czy u niedzieciatych, bo podatki już wysokie, a ciągle kombinowanie, skąd wycisnąć nowe. Moim skromnym zdaniem, wstydziliby się. Albo żeby ''głupi'' totolotek kosztował 4 zł za zakład, niepoważne. Powinna być symboliczna zlotówka a nie 4 x tyle.Albo żeby ludzie wysylali smsy na fundacje itepe, wspomagali chorych, i jeszcze od tego musieli płacić podatek. Parodia. Albo, żeby zabierano matce biednej dziecko do domu dziecka i tam je utrzymywano zamiast rodzinę wesprzeć. |
|
|
|
|
#130 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zerówka, podstawówka, gimnazjum, liceum (najlepiej LO, bo lp to już zero), studia, w między czasie koniecznie poznać wybranka życia, zamieszkać z nim gdzieś na 4-5 roku studiów. Następnie znaleźć pracę, wziąć ślub, urodzić dziecko, a najlepiej dwa, bo jedno się samo inaczej wychowuje, gorzej, słabiej, bo mniej kontaktu z dziećmi i w ogóle. Następnie wychowywać, pracować, wychowywać, pracować, a potem czekać na wnuki, amen. Jest jeszcze druga wersja, że tak powiem 'hard' i polega na niedzielnych koniecznie co tydzień obiadkach z rodzinką przy rosołku oraz chodzeniu do kościółka, bo przecież Polacy to wielcy Katolicy. No i najlepiej aby kobieta za bardzo nie szalała. Zero jakichkolwiek myśli czy chęci aby się rozwijać (nie ważne w czym). Kiedyś moja znajoma mi powiedziała: I po co ty się wyłamujesz z ogólnie przyjętych norm? Nikt tego nie lubi. No trzymajcie mnie. ![]() Tacy ludzie mnie wkurzają. I wkurza mnie, że w tym kraju to cud, że się mogę jeszcze legalnie bez pytania po tyłku podrapać i że nikt za to podatku nie ściąga.
Treningi 2016: 117/100 2017: 71/100 Edytowane przez SekretnyWachlarz Czas edycji: 2010-09-11 o 21:01 |
|
|
|
|
|
#131 |
|
Zakorzenienie
|
SekretnyWachlarz czekaj czekaj, czy to nie ty mówiłaś o wiecznym narzekaniu? Demokracja be, styl życia be... Polska be, świat be..
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#132 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Treningi 2016: 117/100 2017: 71/100 Edytowane przez SekretnyWachlarz Czas edycji: 2010-09-11 o 21:05 |
|
|
|
|
|
#133 |
|
Zakorzenienie
|
Wybacz, twoje tłumaczenie do mnie i tak nie trafia
|
|
|
|
|
#134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W końcu ja też rodowita jestem
|
|
|
#135 |
|
Zakorzenienie
|
Nie muszą.
Co i tak nie zmienia faktu, że nie podoba mi się pomysł z podatkiem. To jest stawianie człowieka pod ścianą. Decyduj: bachor albo pieniądze. Zresztą jedno dziecko w rodzinie i tak nie rozwiązuje problemu, bo jedno dziecko nie zastępuje dwojga rodziców, dlatego pisałam, że jak chcą to niech jeszcze karzą płacić za to, że ma się tylko jedno dziecko.
|
|
|
#136 | ||
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
- to jedziesz po bandzie i nie wiem w jakim środowisku się obracasz, ale chyba jakimś dziwnym, z mojego punktu widzenia Co więcej, przez wiele lat jadałam rodzinne niedzielne obiady, często z rosołem i nie wiem co w tym takiego strasznego i nagannego Jedni jadają, inni nie jadają, nie wiedziałam że to element jakiegoś powszechnego schematu To, że większość ludzi najpierw się uczy, potem zaczyna pracować a potem rodzi dzieci nie wynika zwykle z tego, że ich schemat do tego pcha, ale z tego, że naturalnym popędem istot żywych jest rozmnażanie, są jednostki które go nie odczuwają i rozmnażać się nie muszą ale większość normalnie tego chce i tyle. Normalne chyba jest też to, że pracują i wychowują, gdyby nie pracowali nie mieliby za co karmić, gdyby nie wychowywali to mielibyśmy w kraju stado dzikusów i degeneratów nie umiejących żyć w społeczeństwie Od dawien dawna nie chodzę do kościoła, nie jestem katoliczką i nigdy złego słowa od nikogo nie usłyszałam z tego powodu. Nawet ze strony katolickich rodziców mojego TŻta. Jak u nich jestem nikt mnie nie namawia na pójście z nimi do kościoła. Cytat:
Drzazga w oku bliźniego, a we własnym belka
|
||
|
|
|
|
#137 |
|
Zadomowienie
|
Dzizas krajst
Jestem samotną/ wolną 27-letnią kobietą. Powinnam jak najszybciej postarać się o dzieciaka, żeby w przyszłości zwiększonych piodatków nie płacić i wszystko jedno, ze zarabiam 1000zl, ktore starcza na "waciki", a i tak za miesiąc góra dwa stracę pracę, bo szef planuje firmę zamknąć. A co tam... kandydata na ojca nie ma, ale co tam...tabletki odstawić, mini zalożyć, zawsze się jakiś chętny na seks trafi, brzydka nie jestem a potem, jak juz mnie z pracy wywalą, urodzę dzieciaka, i do pomocy spolecznej będę comiesięczne pielgrzymki robić![]() To chore? czy tylko mi się tak wydaje, że coś tu nie tak...?
|
|
#138 |
|
Konto usunięte
|
To nie jest nowy pomysl i to nie jest glupi pomysl, po prostu nieprzyjemny. Jezeli tego nie wprowadza to zaraz bedziemy placic nie 600-800 zl ZUSu a 1200-1500 zl. Kogo będzie na to stac?
To nie ma byc kara za brak dzieci, po prostu jak nie ma kto na Ciebie pracowac to pracujesz na siebie sam i dzieki temu mlodzi ludzie będą mieli co jeść. Postawcie się trochę w sytuacji następnego pokolenia, chcieli byście płacić 1500 ZUSu? Ile by Wam z waszej obecnej pensji zostalo po czyms takim? |
|
|
|
|
#139 |
|
Wtajemniczenie
|
Nasi uroczy rządzący po prostu nie umieją rządzić
ten ostatni pomysł to idiotyzm! to raczej nie przejdzie, niech oni się już nie kompromitują |
|
|
|
|
#140 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#141 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Nie rozumiem czym się tak oburzasz, czy ja Ci każę w ogóle jakiekolwiek dzieci rodzić? Wisi mi i powiewa ile urodzisz i czy w ogóle.
Dziwnie się zachowujesz i nie łapię o co Ci chodzi. Piszę, że można przecież żyć po swojemu zamiast wymyślać jakieś "schematy", a Ty wyskakujesz z 10 dzieci. Zero związku z moim postem. Cóż. Tak jesteś uczepiona myślenia, jak to Polacy nie chcą zaakceptować tego jak Ty chcesz żyć, że przestałaś widzieć, że sama robisz dokładnie to samo, tzn kpisz z ludzi, którzy sobie żyją wedle, Twoim zdaniem, schematu, i tak jest im dobrze. Kpisz z tych, co niedzielne obiadki jedzą. I jeszcze na dodatek z rosołkiem To na pewno dlatego, że schemat wypełniają, a nie dlatego, że lubią rosół ![]() Jak na osobę która jest za tym, żeby każdy sobie żył i na innych się nie oglądał - aż masz szyję wykręconą od tego oglądania się na schematycznych Polaków
Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2010-09-11 o 21:44 |
|
|
|
|
#142 |
|
Zakorzenienie
|
anetka832 wiesz co mnie zastanawia?
jeżeli kobieta zachodzi w ciążę no powiedzmy wprost: przez przypadek, ojciec dziecka miga się od obowiązków, czasem wpłaci śmieszne 200 zł ustalonych alimentów - on podatku większego nie płaci? ![]() ---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ---------- Powiem tak: ach my biedne żałosne polaczki. Rosół z kluskami z pokrywki. |
|
|
|
|
#143 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
, ale wierz mi, nie jest to miłe: przyklady: "weź się wkoncu w garść, odstaw te hormony, zajdziesz w ciążę, to reszta się ułoży" , " w twoim wieku ciagle samą być, to nie do pomyślenia" , " żeby nawet w boże cialo na procesje nie wyjść?! wiem ,że nie wierzysz, ale chociaż dobre wrażenie rób" no comments...Cytat:
To nie jest tak, że ja absolutnie nie chcę mieć dzieci. Ale jak widzę nieraz matki z wózkmi okupujace opiekę społeczną dla paru zlotych jakiegoś zasiłku. Ja tak nie chcę...
|
|
|
#144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"to też byś uznała to wcześniej czy później za schemat. Oczywiście po drodze słucham o ich wspaniałych chłopakach/narzeczonych lub już mężach, z którymi właśnie zamieszkały.
|
|
|
|
#145 |
|
Zakorzenienie
|
Nie, ja nie uczęszczam na studia. Chodzę do podstawówki a tata kupuje mi podpaski
nie mam głupich koleżanek, żadnych. Nie znam patologicznych rodzin i nikt mi nigdy nie stękał nad uchem. Właściwie nie wiem na jaki temat ty się żalisz, że studiujesz, że mieszkasz w polsce, że masz koleżanki, że nie macie jakiśtam domowych tradycji? Może narzeczonego nie masz albo nie mieszkasz z kimś i to cię boli?
Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2010-09-11 o 21:56 |
|
|
|
|
#146 |
|
Zadomowienie
|
a ja mam takie pytanie nie na temat ale w wielu wątkach w odpowiedziach znajduje się taki skrót: "btw" czy mógłby mnie ktoś oświecić, co on oznacza? przepraszam, że tutaj pytam ale akurat czytałam Wasze komentarze i tu także ten skrót się pojawia dlatego pytam
|
|
#147 |
|
Zakorzenienie
|
Btw = by the way = przy okazji
Btw, wiesz że...? Czyli A tak przy okazji, wiesz że...? |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#148 |
|
Zadomowienie
|
Muszynianko dziękuję
|
|
#149 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Praca dla więźnia to przywilej, nagroda, oderwanie od monotonii siedzenia w celi. Jest niemożliwością, żeby większośc więźniów pracowało, bo do pilnowania musiałoby być zaangażowanych dwa razy tyle osób. A ponadto w takim wypadku więźniowie odbieraliby pracę innym ludziom, będącym na wolności. Cytat:
![]() Życie 99% społeczeństwa nie wygląda jak żywot kobiet z "Seksu w wielkim mieście". Żebyś kiedyś nie zatęskniła do tego rosołu jedzonego z całą rodziną w niedzielne popołudnie...
|
||
|
|
|
|
#150 |
|
Zadomowienie
|
a żeby nie było tak zupełnie off topowo to jeśli chodzi o ten podatek, to jestem ciekawa na co on zostałby spożytkowany
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:40.

Tylko nie na zasadzie, że dowali się nam więcej składek... bo jak pisałam moim zdaniem inwestowanie w ZUS to jak wyrzucanie kasy w błoto.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Przepraszam za słownictwo ale jak o tym myśle to krew mi się w żyłach gotuje!

Jestem samotną/ wolną 27-letnią kobietą. Powinnam jak najszybciej postarać się o dzieciaka, żeby w przyszłości zwiększonych piodatków nie płacić
"to też byś uznała to wcześniej czy później za schemat. Oczywiście po drodze słucham o ich wspaniałych chłopakach/narzeczonych lub już mężach, z którymi właśnie zamieszkały.