|
|
#91 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Podatek od bezdzietności
Cytat:
(innej nie było? tymczasowej gdziekolwiek? )
|
|
|
#92 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czy to jest uczciwe, że dostanę potem - o ile w ogóle cokolwiek, bo teorie są różne - nawet nie 1/3 tego, co mi państwo teraz zabiera??
|
|
|
#93 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Tylko kto by wtedy w ogóle na ten ZUS płacił... skoro to się nie kalkuluje ani trochę. Osobiście uważam, że powinien być wybór - składka obowiązkowa, owszem, ale to gdzie człowiek woli ją wpłacać, na jaki system - to już powinna być jego prywatna sprawa. |
|
|
|
|
|
#94 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak więc można - sama się zdziwiłam i trochę spokorniałam przez to, bo też byłam hej do przodu jak ty teraz.
|
|
|
#95 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, ale ja miałam na myśli różnice w zarobkach. Ktoś kto zarabia 10 tysięcy miesięcznie bez problemu piątkę by sobie na lokatę odłożył i przez 30 lat zebrałby niezłą sumkę. A ktoś kto zarabia 1500 złotych, ile by zebrał na swoją emeryturę?
To też nie byłoby sprawiedliwe. (niestety nie każdy może być dyrektorem banku, sporo ludzi pracuje na przykład w budżetówce gdzie te płace wcale tak atrakcyjne nie są, żeby móc 5 tysięcy co miesiąc odkładać i na starość moc pożyć godnie)
|
|
#96 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak się jej za prorodzinne nastawienie odwdzięczyło państwo ![]() Cytat:
Cytat:
Ludzie rozumieją, że na wiele rzeczy płacić trzeba, tylko chcieli by efekty tego swojego płacenia widzieć, a w przypdku ZUS to jedyny efekt jaki można zoabczyć to ładnie wyremontowane budynki urzędu z luksusowym w środku wyposażeniem ... także jak pojawia się petent to czuje się z miejsca jak puch marny i zanim zrozumie instrukcję obsługi panelu z numerkiem to straci z 10 do 15 minut, a i tak jest szansa, że jego sprawa jest taka, że nikt nie wie do kogo ma z tym iść... ![]() Cytat:
Także zarobki rzędu 20 000 / msc. wcale nie przekładają się na liczbę dzieci np. ośmioro, wręcz przeciwnie, prędzej spodziewałabym się jednego dziecka, a ośmiorga tam, gdzie zarobków jest 1000 zł.Cytat:
|
|
|
#97 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#98 |
|
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem jak miałby wyglądać dodatkowy podatek dla palaczy hahaha akcyza - to jest jasne, kupuję fajki = palę. A inaczej to co, służby specjalne wpadają mi do domu w poszukiwaniu petów? Czy jak palę jednego papierosa dziennie bedę mieć podatek mniejszy od tego kto wypala 5 paczek? Akcyza jest sprawiedliwa i koniec nie widzę innej możliwości sprawdzenia, teraz placę podatek adekwatny do ilości spalanych papierosów.
|
|
|
|
|
#99 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ---------- Cytat:
No proszę cię..
|
|
|
#100 |
|
Zakorzenienie
|
Freso, można odkładać 200 zł miesięcznie i żyć godnie na starość
zależy przez jak długo, jaka lokata itd itp. Przecież suma będzie rosnąć a nie maleć ![]() ---------- Dopisano o 16:39 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ---------- A no i zgadzam się póki ludzie dadzą się sprowadzać do parteru pracą jako kelnerka 4zł/h póty tak nisko płacić będą. To nieludzkie. |
|
|
|
|
#101 | ||
|
Zakorzenienie
|
I to by się opłaciło, gdyby 1000 złotych odkładać miesięcznie przez 30 lat? Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#102 |
|
Zakorzenienie
|
Jak ja nie cierpię takiego gadania. Póki ludzie będą na to pozwalać, to faktycznie będzie jak jest. Poprzeczkę zawsze trzeba stawiać sobie wyżej i dążyć do tego, co naprawdę się chce, a nie tylko gadać: a bo tak wyszło, tak się stało, tak chyba musiało być, trzeba się przyzwyczaić, to kwestia czasu itp.
|
|
|
#103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dopóki się ludzie nie wezmą do roboty to będzie tak jak jest. Bo praca jest. Kiedyś zasiłków nie było i ludzie też żyli. Bo pracowali. EUREKA.
|
|
|
#104 |
|
BAN stały
|
Samotne osoby w Polsce to dopiero klepią biedę. Zwłaszcza kobiety, które z automatu zarabiają 30% mniej niż mężczyźni. Co dwa źródła utrzymania to nie jedno. Nie bez powodu Polki łapią się każdych możliwych portek na finiszu studiów na przykład, żeby tylko nie wrócić na garnuszek rodziców, bo o utrzymaniu się w dużym mieście z jednej pensji, nie ma co marzyć nawet.
To jest dopiero niegodziwość walić komuś większy podatek, bo sobie prywatnego życia nie ułożył w diadę. A poza tym zastanawia mnie dlaczego akurat do 40tki trzeba się z tym rozmażaniem wyrabiać. Wiek płodny u kobiety kończy sie w okolicach 55 lat (tak przyjmuje sie w statystykach), a u faceta to już w ogóle no limit. Klarisso, ja tam sie nie zgadzam, żebym musiała jakoś dociągnąć w bidzie do końca żywota swego. Domagam sie zmian tu i teraz. Tym bardziej, że nasze pokolenie też sobie przecież składa kasę w OFE, czyż nie ? |
|
|
|
|
#105 |
|
Zakorzenienie
|
Mi sie wydaje, że głównym problemem Polaków jest brak wiary w swoje możliwości. Ciągle tylko ludzie tu narzekają. -.-' Nie rozumiem dlaczego mimo to są osoby, które mają wszystko co chcą, jeżdżą wszędzie gdzie chcą, jedzą, piją co chcą i nie liczą się z groszem. Może właśnie dlatego, że ruszają dupę, a nie tylko gadają: jak się nie ma co się lubi, to się lubi, co się ma.
|
|
|
#106 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Biedota rozmnaża sie chętnie ale ich dzieci w większości tę biedę dziedziczą i państwo nie ma z tych ludzi nic poza obciążeniem w postaci zasiłkow z pomocy społecznej. |
|
|
|
|
|
#107 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#108 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Chciałabym tylko zauważyć, ze mamy najbiedniejsze dzieci w Unii Europejskiej (świętokrzyskie jest najbiedniejszym regionem w UE, nawet w Rumunii nie ma tak biednego regionu) oraz dwa miliony tzw. pracujących biednych, czyli ludzi, którzy żyją w biedzie pomimo podjęcia pracy zarobkowej. Uwierz, mamy powody do narzekania. |
|
|
|
|
|
#109 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przykładowo, powtarzam przykładowo ja zarabiam dajmy na to 2,5 tysiąca złotych, nie mam dzieci, nie mam męża, kasa po opłaceniu rachunków i innych takich zostaje dla mnie. Dlaczego mam ją oddawać? I zawsze, ale to zawsze wkurzały mnie programy o rodzinach, które proszą o każdy grosz, bo są biedne, a w domu 5-8 dzieci. Jak się jest biednym to się dzieci nie robi, logiczne...
|
|
|
|
#110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do kasy z OFE to tylko kwestia czasu aż parlament uchwali ustawę, która sprawi, że kasa z OFE wróci do ZUS. Trwająca nagonka medialna na OFE jak myślisz, czemu ma służyć? Już dziś wielu ludzi jest przekonanych o tym, że OFE ich okradają prowizjami, opłatami itd.. Nie myślą jakoś wcale o fakcie, że przekazanie tych pieniędzy ZUS-owi nie sprawi, że się wzbogacą i przestaną być okradani. I ci sami ludzie mają pretensje o koszty zarządzania OFE, ale zapominają, że ZUS też za darmo nie zarządza, a nawet wydaje mi się, że jest kosztownym urzędem. A OFE przynajmniej przynoszą zyski, ZUS tylko wydaje kasę.
|
|
|
#111 |
|
Zadomowienie
|
ja mam super pomysl
OPODATKUJMY POLITYKOW ,przeciez oni zarabiaja sporo kasy,i nie palca podatkow,autka maja sluzbowe itd......
|
|
#112 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Zawsze mnie to drażni, że ludzie, którzy sobie nie radzą żądają wręcz pomocy od tych, którzy sobie radzą lepiej i ani nawet przez sekundę nie zastanawiają się dlaczego ci lepiej sobie radzący mają pieniądze. Patrzą na zasadzie - mają kasę to niech mi dadzą, a nie na zasadzie - co ja mógłbym zrobić, żeby sobie lepiej radzić. I zawsze winny jest cały świat i okoliczności, nigdy oni. A ja wiem, że to gówno prawda. Też kiedyś sobie nie radziłam - siedziałam i jojczyłam jak mi źle i jaki świat jest niesprawiedliwy. Potem jak wzięłam się do pracy to raz, ze brakło mi czasu na jojczenie więc przestałam, a dwa, że zaczęłam zarabiać pieniądze. I okazało się, że jak się pracuje zamiast narzekać to można się czegoś dorobić.
|
|
|
#113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#114 |
|
Zakorzenienie
|
takie opodatkowanie jest dla mnie zaprzeczeniem demokracji i wolności wyboru.
chcę miec wybór,czy posiadać dzieci ,czy nie. gdzie w tym dekoracja? |
|
|
|
|
#115 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#116 |
|
Zakorzenienie
|
A, jeszcze mi się przypomniało. Poza płaceniem na wschodnich niemców, podatku na kościół i tym podobnych płace jeszcze taką składkę na "opiekę na starość". I mogę własciwie powiedziec, że o, to mi się podoba, że to musze płącić obowiązkowo. Dzięki tym składkom mam na straość zapewnioną opiekę pielegniarki tzw. środowiskowej, jakąs tam dopłate do domu spokojnej straości i tym podobnej opieki. Nie zostane na strośc na lodzie, państwo nie będzie dopłacać do opieki nade mną i nikt mi z emerytury nie potrąci za taką opiekę (a i leki będe miała za darmo).
Tak szczerze, to nie wierze, ze ludzie tak wielce chcieliby odkładac sobie na godną emerturę. Smiem twierdzić, ze większość wolałaby to wszytsko przewalić a potem to się zobaczy. Niestety nie mam aż takiej wielkie wiary w rodzaj ludzki, jasne, że niektórzy by odkładali, ale ludzie, ile byłoby takich, co nie? I jak by to wyglądało? Tłumy by mieszkały pod mostem? Nie, "państwo" musiałoby się zając tym problemem i ci co odkładali wyszliby na tym jak zabłocki na mydle. Jestem za obowiązkową składka emerytalną ale nie w systemie twoje wnuki zarobia na twoją emeryturę
|
|
#117 |
|
Raczkowanie
|
Swieżynka wita wszystkich zbulwersowanych
Cały problem polega na tym, że nasi "wybrańcy narodu" myślą jak wyciągnąć z nas kasę na ''później'' bo społeczeństwo się starzeje. Nikt jednak nie kombinuje co zrobić żeby pary miały więcej dzieci! Haaloooł! To dzieci będą na nas pracować, my pracujemy na rodziców i tak Polska się kręci. Z dodatkowych podatków "wybrańcy" wypłacą sobie premie, zwiększą limity na biura poselskie, zatrudnią więcej krewnych w urzędach! Jednym słowem i tak nas z tych pieniędzy okradną, sami musimy sobie wykombinować jak nie dać się oskubać i odłożyć na godną starość. Dzieci, dzieci i jeszcze raz dzieci!!! Ale jak tu mieć gromadkę skoro państwo woli dać 1000zł za dziecko rodzinie zastępczej niż dołożyć 400 prawdziwej (nie patologicznej) rodzinie! To mnie zaj......cie wk...wia! ![]() Przepraszam za słownictwo ale jak o tym myśle to krew mi się w żyłach gotuje! A więźniowie do roboty!!! Ich miesięczny koszt utrzymania to ponad 2000 na łepka a na członka rodziny wyliczyli ponad 500zł na miesięczne utrzymanie!!! |
|
|
|
|
#118 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
http://e-prawnik.pl/wiadomosci/zmian...papierosy.html W Polsce co najmniej jedną paczkę dziennie pali 9mln osób. Minimalna akcyza na paczkę to 3,60zł. Dzienny zysk z akcyzy to 32ml zł. Miesięczny 972mln zł. Roczny - 11,664 mld. http://www.mp.pl/artykuly/index.php?...4A4D44DC13F2C8 Około 20 000 osób choruje na raka płuc rocznie. To daje ponad pół miliona złotych z akcyzy na leczenie takiej osoby. Czy wystarczy? Nie wiem, ale 560 tys. na leczenie to raczej dużo. ================== Jak już tak idziemy w stronę dodatkowych podatków, to ja proponuję nałożyć je na junk food! i z zysków dofinansowywać zdrową żywność. I podatek od każdego kilograma nadwagi - wszak wiadomo, że im więcej człowiek waży, tym większe ryzyko wielu chorób (zwłaszcza tych cywilizacyjnych).
|
|
|
#119 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko, ze taka składka miała by być płacona do ZUS. A u nas jak coś jest płacone do ZUS to można śmiało przyjąć, że przepadło bez wieści... Cytat:
|
|
|
#120 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Jakby się komuś zechciało reformować ten chory system teraz - tj. w ciągu kilku najbliższych lat, to i moje pokolenie miałoby jeszcze szansę na normalne życie na emeryturze. Nie jest dla nas za późno. Ale za 10 lat pewnie, faktycznie, będzie. ---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ---------- Cytat:
|
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:33.

)

Natomiast kiedy moja mama pójdzie na emeryturę, to moje dzieci będą już pewnie w okolicach liceum 
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Przepraszam za słownictwo ale jak o tym myśle to krew mi się w żyłach gotuje!