![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Koty część II
ja bym szukała całodobowej lecznicy...
lekarz sprawdzi, czy nie ma jakichś niewidocznych obrażęń i da kotkowi coś na uspokojenie, bo pewnie jest w szoku.
#122 |
Zadomowienie
|
Kurcze tak się boję, on jest taki malutki, pewnie go to boli
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#123 |
Zadomowienie
|
Pewnie ze go boli ale im dluzej zwlekasz tym gorzej... bo moze miec jakies obrazenia wewnetrzna. Mam nadzieje ze to tylko szok
![]()
#124 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A ja radośnie donoszę, iż pierwszy raz odkąd kota mieszka ze mną owinęła mi się w okół nogi na kształt ocierania się jak przyszłam z pracy ![]() ![]() ![]() Jutro kolejny zastrzyk u weta, ale widzę duużą poprawę 0 niech to sie już skonczy ![]()
![]() |
#125 |
Rozeznanie
|
ja odstawiam młodemu puszki.
po mięsie wyglądał znacznie lepiej |
![]() ![]() |
![]() |
#126 |
Zadomowienie
|
Wróciłam. Dostał trzy zastrzyki - przeciwwstrząsowy, przeciwobrzękowy i antybiotyk osłonowy. Dostał ponoć gryz ostrzegawczy - następnym razem już tak "dobrze" z nim może nie być ...
Mam mu jeszcze aplikować do oczu maść z antybiotykiem. No i jutro na kontrolę do mojego weta. Już wychodził z pokoju, krzątał się po przedpokoju, obwąchiwał nieznany mu dotąd odkurzacz, który po raz pierwszy się na przedpokoju pojawił - także myślę, że nie jest z nim jakoś bardzo źle. Boję się teraz co z przyjaźnią pies-kot, bo ponad tydzień trwało zaprzyjaźnianie. Ehh, ten świat zwierząt ![]() ![]() Dziękuję za słowa otuchy ![]() ![]() Edytowane przez monik@_monik@ Czas edycji: 2010-09-21 o 21:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
Wtajemniczenie
|
Moja kota zjadła wołowinkę, była strasznie szczęśliwa, a po zjedzeniu jeszcze bardziej. Myślimy z mamą - ale wdzięczna kiciunia. No ale niestety to raczej rujka - mruczy, wije się i krzyczy.
![]() |
#128 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Dziś idziemy na kolejny zastrzyk, kici się poprawia - lata jak odrzutowiec po mieszkaniu ![]() ![]()
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
cieszę się, że z kotkiem wszystko w porządku
![]() Mój Felek przestał lać po katach- żądał po prostu oddzielnej kuwety łachmyta jeden. Dziś od rana maltretuje Guzika . Starsze kocisko , jest na granicy wytrzymałości psychicznej
#130 |
Zadomowienie
|
U nas już znaczna poprawa
![]() Zwierzaki bawią się jak wcześniej, ale ten mały kozak nic sobie nie zrobił z wczorajszego wypadku i nadal popija wodę z miski Perełki - ja nie wiem, jemu chyba bardziej smakuje kranówa niż przegotowana woda ![]() Co nie zmienia faktu, że niestety psina będzie musiała mieć chowane miski i trzeba będzie ustalić jakieś pory karmienia. Czy Wasze koty i kotki reagują na swoje imiona ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#131 |
Zadomowienie
|
Monika super ze kotek ma sie lepiej
![]() Mi sie wydaje, ze nasza reaguje na nasz glos, na imie nie sadze...
#132 |
Rozeznanie
|
Widzę, że jest tu kilka osób, które mają długie i bogate doświadczenia kociarskie, dlatego pozwolę sobie popytać o zdrowie mojego kota.
Problem z pozoru banalny i powtarzany - kot się drapie po pyszczku, głównie między uszami a okiem, po zewnętrznej stronie ucha, po szyi (tylną łapą jak pies) oraz po puckach z wibrysami. Proszę, nie mówcie o wizycie u weterynarza, to oczywiste. Zaczął się drapać ubiegłej zimy i od tamtej pory nie zliczę wizyt i porad weterynaryjnych. Mieszkam na wsi, na tyle dużej, że ma dwóch weterynarzy do wyboru. Byłam u obu. Zimą i wiosną wychodziłam na wariatkę, która za mocno przygląda się zwierzakowi, bo nie miał jeszcze dużych objawów skórnych. Latem już wdała się infekcja bakteryjna, którą wyleczono. Na pytanie o przyczynę drapania padła sugestia nerwicy. Na moje oko to normalny kot, całe dni bawi się, śpi, je lub żebrze o jedzenie i pcha się na kolana. Nerwicy dostaje na widok weterynarza, który robi mu zastrzyki, śmierdzi i chodzi w wielkich buciorach ![]() Naczytałam się o możliwościach od niewidzialnych z pozoru świerzbowców, przez APZS po grzyba. Salem z początku był kocurem wiejskim, wychodzącym, mógł więc to wszystko złapać. Od pół roku nie wypuszczamy go, był wielokrotnie odpchlony i odrobaczony. Na skórze nie widzę żadnych czarnych plamek, w uszach czysto i bez zapachu. Zmiany na pyszczku są na razie małe, ale powrót zapalenia to kwestia czasu. Jak weterynarze określają, na co kot choruje? Czy to zawsze oględziny czy normą są jakieś badania krwi czy kału? Jest jakiś standard przy tego typu badaniach u prawdziwych "miejskich" weterynarzy? Kot bardzo źle znosi podróż, więc z braku samochodu jestem skazana na swojego weterynarza - to on przyjeżdża do mnie (wybrałam tego bardziej zainteresowanego w ogóle jakimś leczeniem). Nie wyobrażam sobie podróży pociągiem, jeśli przejście kilometra jest dla nas problemem. Ale czegoś konkretnego muszę zażądać następnym razem lub podać jakieś sugestie. Karmy zmieniałam wielokrotnie, przechodziliśmy i te dla alergików - żadnego wpływu nie zauważyłam. Niemniej coś powoduje, że okresowo drapanie nasila się i zanika. Z puli niekonwencjonalnych przyczyn przyszedł mi teraz do głowy pomysł uczulenia na... perfumy! ![]() Z góry dziękuję na jakiekolwiek sugestie. Wierzcie, przewertowałam Internet, radziłam się u weterynarzy online. Może ktoś tu po prostu miał takiego "drapaka" i przeszedł fachową procedurę wykrycia przyczyn?
#133 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
----------------------- W razie wypadków różnego typu najczęściej liczą się pierwsze 24h, jakby kot często wymiotował też... piszę tak na wszelki wypadek, bo mi ciężko było się przekonać, żeby cierpiącą dzikuskę zabrać i czekałam na wizytę domową (która wypadła gorzej niż wizyta w gabinecie). Moja kicia ni w ząb nie reaguje na imię, nawet na kici kici nie ;p Ale moja poprzednia kotka reagowała idealnie, nawet jak spała to wyłaziła do mnie z koszyka. Chyba każdy się nauczy. Bahamonde - najlepiej by było iść do kociego dermatologa. Badanie krwi nie jest standardem przy chorobach skóry (przynajmniej ja nie doświadczyłam), ale oczywiście jest wykonane wszystko, co sobie opiekun zażyczy. Badanie i tak warto zrobić. Ze zmian skórnych bierze się chyba zeskrobiny. Moja też się drapie po pysiu, ale nie tylko.
![]() ![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
tak
![]() cieszę się, że z kotkiem lepiej ![]()
#135 |
BAN stały
|
Maniek czasami reaguje jak go wołam a czasami nie, tez zalezy od tonu głosu zauwazyłam
![]() ![]() a swoja droga mam pytanie do kocich mam które juz wychowały takie maluszki, mianowicie jak temperowałyście kociaki bo moj strasznie lubi wszystko gryźć i drapać (pewnie to normalne w jego wieku )tylko jak oduczyć go drapania i gryzienia mnie lub innych ![]() i jeszcze w jakim wieku kociak przystosowuje sie do długiego snu w nocy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Każdy kot gryzie, u nas był ten problem, że Guzika nasz były współlokator nauczył gryźć aż do krwi ![]() Rok nam zajęło oduczenie go (dorosłego już kota) , ale dało się. Z kociakiem jest zdecydowanie łatwiej 2) Do długiego snu w nocy? Kot? ![]() Odpowiedź brzmi- nigdy ![]() BAHAMONDE- ja myślę, że twój kot ma alergię.. nawet nie wiem jak sprawdzić na co.
![]() |
#137 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ze spania z nim nie zrezygnuje bo to cudowny piecyk ![]() no to przynajmniej nie zaspie nigdy na uczelnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#138 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dziś byłyśmy na zastrzyku, trochę się znerwiła jak ją wkładałam do transportera bo już wiedziała co będzie. Podczas zastrzyku oczywiście uruchomiła syrenę alarmową ![]() ![]()
![]() |
#139 | |
Wtajemniczenie
|
A co Twoja kicia je? co jadła kiedy objawy się nasilały...
Moja stara kotka, odeszła 4 lata temu w wieku 17 lat, całe życie miała ogromne problemy alergiczne, wydrapywała sobie wielkie rany w okolicy głowy i szyji,krawiące rany pokrywające nieraz całą szyję, kilkunastocentrymetrowe.. .. miała trylion wymazów, które nic nie wykazywały, ale w tamtych czasach mało się o alergiach mówiło.... Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do snu to moje koty śpią od ok 18.00 do 6.00 - bez żadnych wrzasków czy jęków. prawie cały dzień są na dworze (od 6.oo do 7.oo i od 11.00 do 16.00), ja staram się, żeby się wyszalały w ogrodzie i najobfitszy posiłek dostały przed spaniem, czyli ok 17.00. i w przypadku moich kotów taka strategia działa usypiająco. także radzę 'wymęczyć' go w ciągu dnia a przed spaniem dać najobfitszy posiłek (oczywiście bez przekarmiania). ale z kociakami jest tak, że je dosłownie rozsadza energia i dopiero z wiekiem spada jej poziom (choć moja 8letnia Arwena temu przeczy ![]()
![]() |
#141 |
Rozeznanie
|
Karmy ciągle inne kupuję, w tej chwili Orijen + Bozita, przez ten rok jednak wiele się przewinęło karm z podobnej półki cenowo-jakościowej. Żadnego wpływu nie widzę a przez długi czas próbowaliśmy z Animondą Integra dla wrażliwych kotów z jednym źródłem białka.
Początki drapania też bez związku ze zmianą karmy, wtedy obstawiałam pchły raczej... W dodatku jednego dnia drapie się, innego nie, a codziennie dostaje to samo do miski. Na razie odstawiłam perfumy i będę go obserwować... Współczuję Twojej kotce, lekkiego żywota nie miała mimo kochającego domku. Mój ma raczej przerzedzenia futra mierzone w milimetrach, nie ma mowy o takich ranach. Dopiero bym panikowała, gdyby zaczął mocno krwawić! Teraz się mówi o alergiach, ale czy są testy jak u ludzi? Ja nadal słyszę o odstawianiu kolejno możliwych alergenów.
#142 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Powodzenia
![]() |
#143 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Bahamonde - dziś lekarz też zasugerował nam, że drapanie to alergia i żeby podawać jeden pokarm mokry o danym smaku i suche. No ok, mogę spróbować, ale nie wierzę w to, bo tam dostawała jednego whiskasa (sic!), a kot do mnie taki drapiący trafił. Czy taki kot-alergik wygryza też ząbkami tak, jakby miał pchły? Żadnej pchły nie znalazłam. Ale ran sobie nie robi.
![]() ![]() |
![]() |
#144 |
Rozeznanie
|
ratta - Mój się sporadycznie "wygryza" przy okazji higieny, raczej rzadko. A pcheł nie ma na 100%, tyle razy był odpchlony i odrobaczony, że prędzej ja mam pchły. Na wszelki wypadek szorowałam nawet podłogi domestosem po którymś odpchleniu.
Weterynarze w mojej okolicy twierdzą, że alergie u kotów to jednak rzadkość. Z drugiej strony, podejrzenie podłoża psychosomatycznego też częste nie jest ![]()
#145 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Z tym wygryzaniem to takie odgłosy siorbiące przy tym robi(uwielbiam jak tak głośno siorbie w nocy ![]() ![]() Moja kota też się ostatnio często drapie w okolicach uszu właśnie. Wetka obejrzała uszy, nawet takie coś ze światełkiem jej wkładała, zgrzebłem sprawdziła sierść i nic nie ma. Mówiła, że drapanie może być z nerwów. Hmm, może ja ją denerwuję ![]()
![]() |
#146 |
Rozeznanie
|
O, to nowa moda weterynaryjna widzę się szerzy: nie wiemy, co jest kotu, to powiemy, że nerwy
![]()
#147 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Zaraz oszaleję z nadmiaru informacji ![]() Rujka mi nie przeszkadza, nie śpię prawie w nocy, więc może sobie biadolić. W takim razie nie wiem po co by miały być te proszki, przecież kotka przeżyje te kilka dni ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
ratta, a moze swierzbowiec? Z tego co czytalam moze powodowac miejscowe wyłysienia.
Zrobilam mojej kotce zabawne zdjecie - oto straszna Kocurra: ![]()
It's so important to say these things when you can because when it's over, it's over ...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel) |
![]() ![]() |
![]() |
#149 |
Wtajemniczenie
|
Z chorób skóry to podobno tylko grzybica, ale nic na to nie wskazywało więcej. Bo te łysiny są czyste, biała skórka. Zęby i uszy też sprawdzane. No nic, zobaczymy co będzie dalej, mam smarować czymś na "I" przez 2 tygodnie. Ale skoro kicia była pogryziona to jestem prawie pewna, że to łysinki spowodowane ranami. Nie zmieniają się i nie przybywa ich, a ona tych miejsc nie drapie.
Drapać się musi z innego powodu, kiedyś go znajdę ![]() Ale masz dużą kicię, moja ma takie pseudo cętki na kawałku swojego mikrociałka ![]()
![]() |
#150 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:53.