![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: Prawo jazdy- mam dość.....
przeczytaj mój post wyżej, czymże jest 112 zł w porównaniu z nowym kursem. Pomyśl o osobach, które zdają 13 razy a czasami nawet i więcej. Co one mogą powiedzieć?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
Ja jak tylko myślę o egzaminie to mam rozwolnienie!
![]() Ostatni egzamin miałam 2 lata temu ... ![]() Zdawałam już 4 razy. Teraz zrobiłam przerwę, bo nie mam kasy. akiedy zrobię prawko to nie wiem mam nadzieję ze jak najszybciej, bo chce żeby to się już skończyło!!! ![]()
![]() |
![]() |
#123 |
Przyczajenie
|
fshelle-ja mam też ponad roczną przerwę,i pewnie tak jak Ty musiałabym znów sporo godzin dokupić , żeby sobie wszystko przypomnieć,wiem że to dla mnie, ze na zawsze, bla,bla, ale ja w sumie juz nawet nie wiem czy tego chcę, w pewnym momencie po prostu chciałam zdać tylko po to żeby zdać, żeby już nikt mnie nie dręczył, a do samego jeżdżenia mnie nie ciągnie, po prostu to żadna frajda dla mnie.Ale oczywiście z drugiej strony to strasznie męczy, że patrzą na mnie jak na jakiegoś bezmózga,poza tym sama sie z tym źle czuję,no i ta kasa tak wyrzucona na darmo.Ale po prostu nie mam siły, nie chcę sie już więcej i dłużej upokarzać w tym wordzie, (oblewali mnie za głupoty, i niesłusznie), nawet się odwoływałam i została uznana moja racja (a może to ich zemsta tzn egzaminatorów), oni pewnie nienawidzą jak się z nimi wygrywa.Albo kiedyś nabiorę do tego dystansu, albo może trafi się osoba , która pomoże hehe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się z poranna_mglą, ja jak po trzecim niezdanym razie musiałam dokupić lekcje (i zrobiłam to u innego instruktora) to poczułam sie pewniej, chociaż nie od razu zdałam. Ale bralam sobie jazdy jeżeli tylko była możliwość w dzień egzaminu i wtedy (taka rozjeżdżona już byłam) lepiej mi szło. Nawet "głupi" łuk wychodził mi lepiej niż tak z marszu.
Kredzia też ma rację, jak jedziesz jako kierowca to nie masz czasu myśleć o chorobie lokomocyjnej. Ale odkryłam to jak zaczęłam jeździć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Raczkowanie
|
No i jak tam dziewczęta ?
![]() ja miałam zrobić sobie miesięczną przerwę, po moim kolejny niezdanym egzaminie (6! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#126 |
Raczkowanie
|
Ja jestem przed 3 terminem i też już się wkurzam, bo tyle kasy co poszło na to prawko to głowa mała. Jak nie zdam za 3 razem to znowu będę przygnębiona, ja to strasznie przeżywam niestety, porażka. Gdyby jeszcze uwalali za konkretne wykroczenie... typu nie zareagowanie na zagrożenie, sprawianie zagrożenia... Mnie na 1 egzaminie właśnie za spowodowanie zagrożenia uwalili i się z tym zgodziłam- moja wina. Ale 2 termin? Dojechałam do ośrodka egzaminacyjnego, zaparkowałam, egzaminator się pyta "jak pani myśli? pozytywnie czy negatywnie?". Pomyślałam sobie, że skoro przyjechałam po 2h na mieści do ośrodka, to pewnie jest ok, ale na głos stwierdziłam, że nie wiem. Na co on, że niestety nie zdałam, bo przy zjeździe z autostrady w 48 minucie najechałam tylną oponą na linię ciągłą, ale nie chciał przerywać egzaminu od razu, żeby mnie nie denerwować.
![]() ![]() Ciekawe co będzie za 3 razem... pewnie kołpak dotknie pachołka na łuku... Brak mi słów Dziewczyny do tych egzaminów...
![]() |
#127 | |
astro-loszka
|
Cytat:
Łuku się już nie boję, bo trafiłam na dobrego instruktora, z którym ćwiczyłam ten manewr do znudzenia - aż "załapałam". Zreszta na dwóch ostatnich egzaminach oblałam na mieście, nie na placu. I może za kolejnym razem bym zdała. Moodygirl, nie poddawaj się, do dzieła! Jeśli czujesz wenę do kolejnych podejść - go ahead! Gdy załamana po kolejnym niezdanym podejściu spytałam egzaminatora, po ile razy zdawali rekordziści, mówił, że była to liczba dwucyfrowa, a z przodu nie była cyfra większa niż 1
![]() |
![]() |
#128 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Auto mieliśmy (mam na myśli rodziców) gdy miałam 2-6 lat, później je sprzedali, bo lekarz nie podpisał ojcu badań ze względu na stan zdrowia i mu prawka nie przedłużyli, auto sprzedali i był święty spokój. Do 23 roku życia nie słyszałam o robieniu prawa jazdy. Nagle, w styczniu zeszłego roku mojej mamie się coś ubzdurało, bez mojej wiedzy obdzwoniła kilka ośrodków w moim mieście, sama wybrała najlepszy (jej zdaniem) i jeszcze tego samego dnia wysłała mnie po awanturze to tegoż ośrodka. Argumentowała, że bez tego pracy nie znajdę, że człowiek bez pracy w dzisiejszych czasach to śmieć itp. ![]() ![]() ![]() ![]() Piszecie, że jeśli się umie jeździć, to się zda, a stres można opanować. Ja jakoś stresu opanować nie umiałam. Już tydzień przed egzaminem zarywałam noce, trzęsłam się tak, że wylądowałam u neurologa z podejrzeniem o początek choroby Parkinsona (bez żartów ![]() ![]() ![]() Stresowałam się nie dlatego, że tracę kolejne pieniądze, że to obce miasto i nie znam układu ulic i pułapek, że może dojść do wypadku, że znowu mogę nie zdać, że to jakaś moja życiowa porażka. Bałam się, bo już miesiąc przed egzaminem (na każdy kolejny termin czekałam 2-2,5 miesiąca) cała rodzina, sąsiedzi, znajomi, dosłownie wszyscy pytali czy już zdałam, jak jeżdżę, kiedy egzamin itd. Jakby tego było mało, jeszcze przez 1 egzaminem rodzice kupili samochód żebym miała czym jeździć. Każdego dnia koło niego przechodziłam i jedyne co mogłam zrobić, to odpalić silnik żeby akumulator nie siadł ![]() Gdy szłam na 6 termin powiedziałam sobie, że to już ostatni raz i mam to wszystko gdzieś. Miałam 39 stopni gorączki, wszystko mnie bolało (krótko mówiąc, miałam grypę ![]() ![]() ![]() Wróciłam do domu szczęśliwa, ale nie dlatego że zdałam. Byłam już totalnie wypalona, nie potrafiłam się cieszyć. Większą radość sprawiało mi to, że w domu wreszcie przestaną gadać "zrób wreszcie to prawko!" niż z tego, że mogę wsiąść do własnego auta i jechać tam gdzie zapragnę. Jeżdżę codziennie od dnia, w którym odebrałam prawko. Stresu już nie odczuwam, ale... satysfakcji również. Nie zależało mi na tym by mieć auto, by mieć ten papier, zrobiłam to tylko dlatego, że mi nie dawali spokoju i każdego dnia miałam z tego powodu awantury. A teraz? Fajnie, że je mam, kolejna informacja w CV przy szukaniu pracy. Zdaniem moich rodziców miało mi to otworzyć drzwi do kariery (dobre sobie ![]() ![]() ![]() Mając 24 lata, po 6 egzaminach, na które wydałam mnóstwo pieniędzy i na które straciłam prawie rok... cieszę się, nie z tego, że mam ten zakichany plastik, ale z tego, że mam to już za sobą i nikt mi tyłka nie truje ![]() ![]() Takie zmuszanie ludzi do zrobienia czegoś, czego tak naprawdę robić nie chcą niczym dobrym się nie kończy...
![]() |
![]() |
#129 |
Rozeznanie
|
Sama wprawdzie jestem dopiero po teorii (dzisiaj ostatnie zajecia, w poniedzialek/wtorek pojde zdawac wewnetrzny w szkole jazdy
![]()
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, które nie zdałyście kolejny raz: może warto zastanowić się nad zmianą instruktora? Ja mam to szczęście, że trafiłam od razu na świetnego faceta, ludzie przychodzą do niego od konkurencji po niezdanym którymś z kolei egzaminie, trochę jeżdżą z "moim" i w końcu udaje im się zdobyć wymarzony plastik. Czasem, jeśli ktoś nie ma jakiś zadatków na dobrego kierowcę, musi mieć wytłumaczone łopatologicznie- niektórzy z instruktorów robią te nauki na odwal. Z tego, co opowiadała mi moja siostra o swoim kursie, a ja porównuję jej opowieści do swoich jazd L-ką... Nie ma porównania
![]() Ja tam uważam, że jak już się wyjeździło te 30 godzin, podeszło kilka razy, to trzeba już walczyć do końca... Znam chłopaka, który zdał za 12 razem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Rozeznanie
|
a jak dla mnie do trzech razy sztuka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
trzeba to olać. jak olałam, to zdałam. olać w sensie, że jezu, to tylko egzamin. i już ![]() Edytowane przez sugarcane Czas edycji: 2013-01-06 o 18:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez agniesikk Czas edycji: 2011-03-18 o 20:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Raczkowanie
|
ah te prawo jazdy...
---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:36 ---------- Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez xXxKaSkAxXx Czas edycji: 2011-03-18 o 20:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zadomowienie
|
Ja też robiłam prawko na siłę. I to był mój prezent na osiemnaste urodziny- bosko. Co z tego, że za tą kasę wolałabym gdzieś pojechać czy też przeznaczyć je na studia...
Mama wybrała mi szkołę 12 km od domu, więc trochę musiałam dojeżdżać. Co z tego, że jedna szkoła jazdy była 10 minut piechotą od domu, druga 10 minut autobusem... Ja musiałam spędzać pół godziny w autobusie w jedną stronę ![]() ![]()
![]() |
#139 | |
Zadomowienie
|
"wstyd to kraść", że pozwolę sobie zacytowac moja Babcię.
![]() Cytat:
Przy czym, uwazam, że jesli egzaminator będzie miał kaprys, to zawsze znajdzie powód, dla którego egzamin uzna za niezdany - nie wierzę, że ktos po kursie, czy nawet dodatkowych godzinach, jest w stanie pojechać zupełnie bezbłędnie. Ba, nawet doświadczonym kierowcom zdarzają się swoiste "gafy". Jeden egzaminator przymknie na to oko, drugi skrzetnie zanotuje w kajecie, a trzeci przerwie jazdę. Zaznaczam jednak, że daleka jestem od demonizowania instytucji egzaminatora, bo jak wspominałam mam z nimi, za wyjątkiem jednego pana, stosunkowo miłe wspomnienia. Sam egzamin uważam za spora loterię. To, że zdałam, kiedy zdałam to tez duży fart, bo jestem przekonana, że egzaminatorka znalazłaby jakieś grzeszki, które mogłyby kosztować mnie kolejne podejście. A jeżdzić nauczyłam się naprawdę dopiero kiedy jeździłam sama, bez instruktora, taty, brata czy kogokolwiek innego, wtedy tez jazda przestała mi kojarzyć się z wiecznym stresem, a zaczęła z przyjemnością. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#141 |
Raczkowanie
|
taa...nagrywane.Może i tak. na jednym z egzaminów egzaminator włączył kamere pod koniec przeprowadzanego egzaminu, na innym to własnie nie miałam wogóle włączonej(ekrany czarne, chyba ze to był jakiś chwyt)a jeżeli chodzi o ten egzamin na którym owy egzaminator mi tak oznajmił niestety nie pamiętam, czy kamera był włączona czy tez wyłączył ją zanim mi tak powiedział. niestety z tego nieszczęsnego egzaminu zdołałam zapamiętać TE jego słowa które to zdecydowały o negatywnym NIESŁUSZNYM to wyniku .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Wtajemniczenie
|
Też już nie mam siły na te prawo jazdy. Jutro 4 podejście po około 5-cio miesięcznej przerwie. Wyjeździłam już z 50 godzin a i tak się boję. Najbardziej łuku chyba, punktów kontrolnych i parkowania
![]() ![]() Edytowane przez Hipnagogia Czas edycji: 2011-03-18 o 22:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#144 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Różnica między nami jest taka, że ty jeździsz elką i jeździsz pod egzamin, ja tez tak miałam i moi znajomi, rodzice, dziadkowie - ogółem, wszyscy. Ale powiem ci, że ładnie bym się w.. na tych, którzy po rondach/skrzyżowaniach jeżdżą 10-20 km/h. A, i o kierunkach nie zapominam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Raczkowanie
|
zgadzam się i z agniesikk i z sugarcane
sama jeszcze nie tak dawno siedziałam w eLce i mój instruktor zawsze mnie upominał jak jechałam za szybko wtedy kiedy musiałam gdzieś skręcić albo na rondzie. i miał rację, zapominałam włączać kierunkowskazów, redukować biegi.. a jak pamiętałam to robiłam trzy rzeczy na raz, które absolutnie wtedy mi nie wychodziły. tylko, że z biegiem czasu nauczyłam się, nabrałam takiej samochodowej ogłady i teraz jest spoko. Ale gdybym miała teraz jechać przez rondo 20km/h to nie wiem.. chyba by mnie zatrąbili na śmierć. Ale bez przesady też - nie jeżdżę zbyt szybko bo zawsze znajdzie się jakiś debil, który pojedzie nie tak jak trzeba. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Wtajemniczenie
|
Boże, i znowu dziś nie zdałam, tym razem na łuku!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Do dobrego kierowcy jeszcze bardzo dużo mi brakuje, ale uważam że tak naprawdę nauczyć się jazdy można samemu, już po zdaniu egzaminu ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
Ja wiedziałam, ze bede zdawac do upadłego, az zdam, chocby to miało byc kilkanascie razy. Tyle kasy wywaliłam na to wszystko, ze wiedziałam, ze nie odpuszcze. I dobrze. Teraz smigam az miło. Nie wiem jak mogłam tak długo zwlekac z robieniem prawka i bac sie prowadzenia auta. Nie umiem tez zrozumiec ludzi, którzy uwazaja to za strate kasy i czasu, przeciez to inwestycja na całe zycie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
No właśnie różnicie się tym że Ty masz prawo jazdy a agniesikk dopiero się uczy więc nie ma co się kłócić. Ja na kursie jeździłam tak że redukowałam na zakręcie do 2 i pyrkałam sobie powoli. Teraz zdarza mi się przejechać przez niektóre skrzyżowania na 3 i przejechać przez różne dziwne linie
![]() Na kursie uczą pod egzamin a to niestety różni się od jazdy samodzielnej. A co do dostosowania prędkości. To błagam nie każcie nikomu kto nie czuję się na siłach jeździć szybciej. Wole żeby taki ktoś przejechał przez rondo czy skrzyżowanie 10 km/h niż potem stracić kontrolę nad tym co się robi (a wierzę że takie rzeczy się zdarzają) i spowodować więcej szkód niż chwilowe przyblokowanie ruchu. Wszyscy się uczymy jeździć i trzeba być wyrozumiałym dla innych kierujących ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:01.