Sklep z biżuterią artystyczną- czy się opłaca? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-22, 09:24   #121
Ruda Emilka
Raczkowanie

Dot.: Sklep z biżuterią artystyczną- czy się opłaca?

Dziękuję Skąd się bierze takich programistów i grafików? Bo domyślam się, że nie z pierwszego lepszego ogłoszenia, a znajomości takich też nie mam...
I jakich mniej więcej kosztów można się spodziewać za stworzenie takiego sklepu? Wydaje mi się, że już było na Wizażu coś na temat cen i być może to nawet Ty pisałaś, ale nie potrafię tej wypowiedzi znaleźć .
Ruda Emilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-22, 14:34   #122
asiapimplasia
Raczkowanie

GG do asiapimplasia

Jeśli chodzi o oprogramowanie do sklepu-to polecam kqs. Kontakt z właścicielem jest już legendarny w internecie, trudniej się dogadać chyba już tylko z ogrami ;D ;D Ale koszt sklepu to 250zł i ja go sobie generalnie rzecz biorąc chwalę
Jeśli zaś chodzi o grafikę, to polecam Patrycję "Ailinon" Stańczyk. Nie napiszę, ile jej zapłaciłam, bo pewnie będzie chciała to ustalić indywidualnie. Jej strona: http://silverion.org/
Proszę nie dać się zwieść wizerunkowi mhocznej wiedźmy, który pani Patrycja sobie stworzyła w internecie.W istocie jest to przesympatyczna, ciepła osoba. Z cierpliwością przedszkolanki realizowała wszystkie moje pomysły ('a czy ten kotek mógłby mieć koraliki nawleczone na ogonek i się nimi jednoczeńsnie bawić'?). Tak więc-polecam

---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ----------

Przepraszam, ale właśnie przeczytałam cały wątek od początku i się spłakałam ze śmiechu ;D ;D Takie małe mam pytanko- udało Wam się w końcu wyprostować te banany? DD
Stary 2011-10-22, 16:01   #123
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asiapimplasia Pokaż wiadomość
Ale koszt sklepu to 250zł i ja go sobie generalnie rzecz biorąc chwalę

250zł za sklep internetowy pisany od podstaw. Tak, oczywiście.
250zł za godzinę pracy programisty - to owszem. Ale trochę drogo

EDIT: No dobrze, bo będzie, że się tylko wyzłośliwiam.
Emilka, o sklepie pisanym od podstaw raczej zapomnij.
Soft to jedno, dwa to grafika. Lepiej, żeby on wyglądał dobrze i wyróżniał się w morzu badziewnych sklepików z biżu, tworzonych na darmowych szablonach i darmowym oprogramowaniu. Funkcjonalność póki co może mieć standardową.
Ile? 4tyś, żeby to miało ręce i nogi, i żeby dawało radę, ale bez szału. Górnej granicy chyba nie ma
A te 250zł to raczej za dopasowanie gotowego, darmowego oprogramowania do jakichś podstawowych potrzeb. I to bardzo na ładne oczka
A jak nie masz tych minimum 4tyś, to lepiej załóż sobie dobry blog, ze swoją domeną, i zadbaj o niego. Lepiej mieć mniej, a dobrze, niż och ach sklep, który wygląda jak....no, najdelikatniej rzecz ujmując, tysiące innych. Ba, nawet Twój własny blog na Twoim serwerze i w Twojej domenie będzie trochę kosztować.

Aha, jeżeli masz na niego dostać unijne dofinansowanie - to może to dla Ciebie zrobić tylko firma, bo unia zażąda faktur (Urząd Skarbowy w czasie kontroli po dotacji - również) Nie ma zmiłuj się. I żeby Twoja wycena była prawidłowa i wiarygodna - napisz do kilku firm, opisz, czego oczekujesz, i poproś o przygotowanie ofert. Tego nie da się inaczej zrobić.

Edytowane przez clementinne
Czas edycji: 2011-10-22 o 16:17
clementinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-22, 22:11   #124
Ruda Emilka
Raczkowanie

Ailinon kojarzę, ze strony Drakonarii, a że robiła też Akcesoria to nie wiedziałam Na pewno przyjrzę się bliżej i popytam.
Clementinne, tzn. radzisz gotowy soft z indywidualną grafiką? I te 4 tys. to dolna granica za "komplet"? Tylko, że gotowe sklepy mają koszyki (w sumie nic dziwnego), a ja bym raczej wolała kontakt przez formularz, bo jakoś nie widzi mi się jednoczesna sprzedaż tych samych rzeczy w galeriach i własnym sklepie, w sensie że może się sprzedać w dwóch miejscach na raz. Czy gotowy sklep można dostosować tak, żeby zlikwidować koszyk i dodać formularz kontaktowy?
Wiem, że taki sklep powinien przede wszystkim wyglądać dobrze i tak właśnie bym chciała, dlatego pisałam że odpadają szablony graficzne i że niepotrzebne mi są bardzo rozbudowane opcje oprogramowania.
Jeśli dostanę dofinansowanie to 4 tys. na pewno będę mogła przeznaczyć na sklep, do niedawna myślałam ze to będzie nawet z 10 - nie wiem skąd to wzięłam No a że musi mi to zrobić forma, to oczywiste, może niezbyt jasno się wyraziłam, ale nic innego nie miałam na myśli.
Ja nawet mam swojego bloga, ale chyba nikt go nigdy nie widział, zreszta nie ma na co patrzeć, bo w ogóle nie chce mi się go prowadzić i jakoś ta forma do mnie nie przemawia
Dzięki za rady, w takim razie będę musiała popisać trochę maili.
Stary 2011-10-22, 23:38   #125
asiapimplasia
Raczkowanie

GG do asiapimplasia

Cytat:
Napisane przez clementinne Pokaż wiadomość
250zł za sklep internetowy pisany od podstaw. Tak, oczywiście.
250zł za godzinę pracy programisty - to owszem. Ale trochę drogo

EDIT: No dobrze, bo będzie, że się tylko wyzłośliwiam.
Clementine, mój sklep kosztował równo 250 zł. I działa, co kilka miesięcy są bezpłatne aktualizacje etc. Na tej platformie działa też kilka sklepów z biżu (tych, o których wiem), a także dość znany sklep z półfabrykatami.
Proponuję, aby poszukać w internecie pod hasłem KQS.

---------- Dopisano o 00:34 ---------- Poprzedni post napisano o 00:31 ----------

Bo się przyznam szczerze, że z wymienionej przez Ciebie (EDIT: Jezu,może powinnam pisać "Pani" ale dziś powiedzmy nie mam w sygnaturce reklamy z powodu zagubienia komórki, więc tak nieoficjalnie piszę ) strony zgapiłam tę projektantkę :-D Szczerze polecam- żadnych fochów o moją upierdliwość ;-)) I jeszcze miała "do czynienia" z p. Krzysztofem z KQS, który naprawdę, naprawdę potrafi być hm... no...mało uprzejmy- i jakoś sobie nawet z nim poradziła, choć lekko nie było ;D

---------- Dopisano o 00:38 ---------- Poprzedni post napisano o 00:34 ----------

Acha, zeby nie było niedomówień- nie był ten sklep pisany konkretnie pode mnie, tylko przysłano mi go na płytce Niemniej jednak zaraz po otwarciu sklepu Klientki narzekały na koszyk. Napisałam o tym p.Szmelterowi i uwzględnił tę poprawkę w aktualizacji już po ok. 2 tygodniach. Miałam trochę problemu z wyświetlaniem zdjęć po najechaniu myszką, ale pomógł mi jeden chłopak z forum dot. KQS, sam zresztą posiada sklep na tej platformie

Edytowane przez asiapimplasia
Czas edycji: 2011-10-22 o 23:41 Powód: nie wiem jak to ująć...
asiapimplasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-23, 00:14   #126
Ruda Emilka
Raczkowanie

Cytat:

Bo się przyznam szczerze, że z wymienionej przez Ciebie (EDIT: Jezu,może powinnam pisać "Pani" ale dziś powiedzmy nie mam w sygnaturce reklamy z powodu zagubienia komórki, więc tak nieoficjalnie piszę ) strony zgapiłam tę projektantkę :-D Szczerze polecam- żadnych fochów o moją upierdliwość ;-)) I jeszcze miała "do czynienia" z p. Krzysztofem z KQS, który naprawdę, naprawdę potrafi być hm... no...mało uprzejmy- i jakoś sobie nawet z nim poradziła, choć lekko nie było ;D

No bez przesady, nie lubię jak się mnie postarza, w dodatku sama nie zawsze pamiętam o "Paniowaniu"
Stary 2011-10-24, 07:55   #127
lubomirka
www.dulcedo.pl

Ja polecam firmę ktora robiła moje strony od podstaw myślę, że w granicach 3000 netto, kontakt praktycznie bezzwłoczny i co ważne nie rozmawia się z programiztami tylko z "normalną" osobą . http://www.designpark.pl/

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-10-24, 08:21   #128
JoannaW_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ruda Emilka Pokaż wiadomość
Dziękuję Skąd się bierze takich programistów i grafików? Bo domyślam się, że nie z pierwszego lepszego ogłoszenia, a znajomości takich też nie mam...
I jakich mniej więcej kosztów można się spodziewać za stworzenie takiego sklepu? Wydaje mi się, że już było na Wizażu coś na temat cen i być może to nawet Ty pisałaś, ale nie potrafię tej wypowiedzi znaleźć .
Ja płaciłam niecałe 5 tys. za sklep od podstaw. Ale to było mooocno po znajomości. Gdy wysyłałam zapytania ofertowe do firm, które się tym zajmują, kwoty były ok 10 tys-12 tys.

---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:19 ----------

Cytat:

Aha, jeżeli masz na niego dostać unijne dofinansowanie - to może to dla Ciebie zrobić tylko firma, bo unia zażąda faktur (Urząd Skarbowy w czasie kontroli po dotacji - również) Nie ma zmiłuj się. I żeby Twoja wycena była prawidłowa i wiarygodna - napisz do kilku firm, opisz, czego oczekujesz, i poproś o przygotowanie ofert. Tego nie da się inaczej zrobić.
Być może coś sie przez ponad dwa lata zmieniło w tej kwestii i teraz unia rozlicza juz tylko faktury...?

Jak jak dostałam dofinansowanie i się z niego rozliczałam, nie było żadnego problemu, że wykonanie sklepu spisane było na umowę o dzieło. Nikt się tego nie czepiał, spokojnie zostało zaakceptowane. Reszta zakupów oczywiście na FV była.
JoannaW_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-24, 14:15   #129
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ruda Emilka Pokaż wiadomość
Clementinne, tzn. radzisz gotowy soft z indywidualną grafiką? I te 4 tys. to dolna granica za "komplet"? Tylko, że gotowe sklepy mają koszyki (w sumie nic dziwnego), a ja bym raczej wolała kontakt przez formularz, bo jakoś nie widzi mi się jednoczesna sprzedaż tych samych rzeczy w galeriach i własnym sklepie, w sensie że może się sprzedać w dwóch miejscach na raz. Czy gotowy sklep można dostosować tak, żeby zlikwidować koszyk i dodać formularz kontaktowy?
W takim bądź razie niepotrzebny Ci sklep Oprogramowanie do sklepu - czyli typowo sklepowy koszyk, układ strony, cała droga od składania do realizacji zamówienia - to kosztuje. Jeżeli potrzebna Ci jest po prostu ładna strona do prezentacji produktów + możliwość kontaktu, to owszem, może to kosztować mniej. Tutaj ewentualne dodatkowe koszty będą generować jakieś ładnie wyglądające cosie

Cytat:
Napisane przez JoannaW_ Pokaż wiadomość
Być może coś sie przez ponad dwa lata zmieniło w tej kwestii i teraz unia rozlicza juz tylko faktury...?

Jak jak dostałam dofinansowanie i się z niego rozliczałam, nie było żadnego problemu, że wykonanie sklepu spisane było na umowę o dzieło. Nikt się tego nie czepiał, spokojnie zostało zaakceptowane. Reszta zakupów oczywiście na FV była.
Chodziło mi generalnie o to, że musi to zrobić ktoś oficjalnie, musi wystawić dokument, i zapłacić podatek, a nie, że po znajomości i na ładne oczka. I to z automatu generuje wyższe koszty. A faktura to jeszcze 23% VAT.
Stary 2011-10-24, 20:36   #130
JoannaW_
Raczkowanie

Cytat:
Chodziło mi generalnie o to, że musi to zrobić ktoś oficjalnie, musi wystawić dokument, i zapłacić podatek, a nie, że po znajomości i na ładne oczka. I to z automatu generuje wyższe koszty. A faktura to jeszcze 23% VAT.
Ok, nie skumałam
JoannaW_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-24, 20:57   #131
EKOLINA
Rozeznanie

GG do EKOLINA

Tak, Was czytam i przypomniało mi się, jak to u mnie było ze stronką. Pierwsza była za flaszkę (początek lat dwutysięcznych), pękła gdzieś w eterze, bo była darmowa. Drugą znajomy tak mi robił po znajomości, że zrobił tylko połowę. No i po znajomości już mam. Teraz mam sklep, który postanowiłam zrobić za normalne pieniążki i czterech tysiączków musiałam wyskoczyć Parę lat temu słyszałam, ze teraz nie robi się już stronek ( a pewnie i sklepów to dotyczy) przez znajomego innego znajomego, co to studiuje informatykę. Dzisiaj takie rzeczy zleca się już wykwalifikowanym specjalistom. Jasne, że wszystko można i pewnie za 250zł również, ale wszystko zależy czego oczekujemy od danego projektu.
EKOLINA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-25, 18:44   #132
asiapimplasia
Raczkowanie

GG do asiapimplasia

No dobra, to ja może kryptoreklamę: jak ktoś chce zobaczyć, jak działa sklep za 250zł, to zawsze może zajrzeć do mnie ;-) ;-) ;-)
Zaznaczam,że nie był pisany pode mnie, tylko taka taśmowa produkcja Sklep nie musi być drogi, ważne, by działał i miał pasujące mi funkcje. KQS miał nawet w pakiecie sprzedaż plików przez internet, i to działa, pomimo moim pesymistycznym prognozom ;D
Stary 2011-10-25, 20:39   #133
zuwiolka
Rozeznanie

Cytat:
mój sklep kosztował równo 250 zł. I działa, co kilka miesięcy są bezpłatne aktualizacje etc.
250 PLN za sklep ?

Tyle to ja musze płacić za 1 GODZINE ! "pomocy technicznej " - jak trzeba zrobić jakąś poprawkę/zmianę w sklepie.

Nie dobijaj leżącego Jeśli jeszcze napiszesz, że w tych 250 zł mieściło się też pocięcie projektu grafiki i jej osadzenie na kodzie sklepu, to .... błagam, nie mów tego, bo mnie jasny szlag trafi.

Masakra, gdybym wcześniej wiedziała, że coś za 250 zł może działać, to ... zaoszczędziłabym kilka pięknych zer.

Jeśli miałabym za działający sklep zapłacić 250 zł to niechby mnie wielce szanowny pan programista codziennie na miłe dzieńdobry obstawiał od najgorszych, byleby tylko chciał za te pieniądze postawić sklep z moją grafiką. Zniosłabym to dzielnie
Stary 2011-10-25, 21:46   #134
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zuwiolka Pokaż wiadomość
Nie dobijaj leżącego Jeśli jeszcze napiszesz, że w tych 250 zł mieściło się też pocięcie projektu grafiki i jej osadzenie na kodzie sklepu, to .... błagam, nie mów tego, bo mnie jasny szlag trafi.
Sklep 250zł, grafika 1500zł (wg cennika ze strony - w której części jest pocięcie grafiki - nie wiem, zakładam, że w drugiej)
Co owszem, i tak jest mało. Efekt końcowy - działający, ale to wszystko.
Stary 2011-10-25, 22:39   #135
asiapimplasia
Raczkowanie

GG do asiapimplasia

Cytat:
Napisane przez zuwiolka Pokaż wiadomość
250 PLN za sklep ?

Tyle to ja musze płacić za 1 GODZINE ! "pomocy technicznej " - jak trzeba zrobić jakąś poprawkę/zmianę w sklepie.

Masakra, gdybym wcześniej wiedziała, że coś za 250 zł może działać, to ... zaoszczędziłabym kilka pięknych zer.

Jeśli miałabym za działający sklep zapłacić 250 zł to niechby mnie wielce szanowny pan programista codziennie na miłe dzieńdobry obstawiał od najgorszych, byleby tylko chciał za te pieniądze postawić sklep z moją grafiką. Zniosłabym to dzielnie

A nie nie, tylko oprogramowanie sklepu kosztowało 250zł. Grafika była robiona przez inną osobę, znacznie drożej ;-) , ale też p. Patrycja sama grafikę pocięła i zintegrowała ją ze sklepem (czapki z głów, bo dała sobie radę z tym sama, pomimo złośliwych uwag p. Krzysztofa).

Wszelkie implementacje (także spartolone) są dziełem mojego męża ;-), a on pracuje za karmienie i opieranie ;-))

Swoją drogą na rynku mało jest sklepów mogących równać się urodą (nie tylko zresztą) Bukowcowi i jeśli ktokolwiek ma możliwości finansowe postawić sobie podobną stronę jako oprawę dla swoich projektów- warto to zrobić ;-)

Jeśli ktoś natomiast dopiero startuje- KQS jest b. zadowalający, cena jest śmieszna w stosunku do jakości produktu
Stary 2013-04-04, 15:31   #136
milvunia83
Zadomowienie

Witam

Mam dokładnie taki dylemat jak Ruda Emilka

Staram sie o dotację i muszę określić we wniosku jaką kwotę chcę przeznaczyć na sklep.
Rozbieżności ogromne....
Nie bardzo się orientuję w tym wszystkim.. domeny, hostingi... grafiki...
Chociaż to pewnie kwestia czasu żeby się zorientować

Chcę mieć sklep, który będzie też z opcją wgrywania grafiki od klienta.

Może jakieś rady, albo namiary PW?

Jak z perspektywu czasu wszystko się sprawdza?

Pozdrawiam

W oczekiwaniu na dzidzię....

milvunia83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości