Pampersy czy tetra? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-05, 20:46   #121
Nika1980
Zakorzenienie

Dot.: Pampersy czy tetra?

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
tez o tym myslę, boję sie tylko trochę co będzie jak mi albo potomkowi te wielorazowe nie będa pasować. Siebie jakoś dam radę przywoałać do porządku ,z dzieciem gorzej
Ale opcji "skok na głęboką wodę" tez nie wykluczam
Zastanawiam się czy by nie załozyć wątku na temat pieluchowania wielorazówkami...
Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
stokrotko ja nie zaczynałam powoli tylko kupiłam zestaw wystarczający: 20 pieluszek. Prócz tego kilka ekstra wkładów nocnych (teraz z nich nie będę korzystać).

Mała ma niecałe 3 tygodnie. Z wielorazóek korzystamy od momentu, gdy miała tydzień.
Dziewczyny, ja dlatego radze kupowac powolutku , bo ja sie wlasnie tak rzucilam na gleboka wode..

Zanim sie mala urodzila zakupilam pakiet startowy , roznych pieluszek ok 30 sztuk... i... okazalo sie , ze wiekszosci sie szybko pozbywalam, bo nam nie podeszly i zaczynalam powolutku od nowa testowac inne rodzaje

Okruszek rosnie tp: 28 marzec 2012

http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png
Nika1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-05, 21:13   #122
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nika1980 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ----------

[/COLOR]

Czytam Cie z przyjemnoscia
Dzięki Miłe to, mimo, że słabo mi się teraz zrobiła jak przeczytała wszystkie swoje literówki

Cytat:
Napisane przez scorpionec Pokaż wiadomość
dziecko nie tylko sika w łonie matki ale potem pije ten płyn wymieszany z wodami płodowymi.. i robi tysiące innych rzeczy.. te tez należy kultywować??

widzę ze teorię masz w jednym paluszku.. ale teoria to jedno.. ale praktyka to zupełnie co innego.. chyba ze to wszystko przepracowałaś na własnych dzieciach

mało które dziecko jest podręcznikowe od a do z.. a ile podręczników tyle teorii..
Ale a nie twierdzę, że to zawsze zadziała, z każdym absolutnie dzieckiem. Bo żadna teoria nigdy nie działa wszędzie i zawsze.
Ale skoro ty nigdy nie tego nie próbowałaś, to skąd wiesz, że nie działa? Twoja negatywna reakcja jest też tylko czysto teoretyczna. Tylko, że twoja teoria blokuje ci drogę do poznania czegoś nowego, a moja teoria żadnej krzywdy mi ani mojemu dziecku nic złego nie robi.

Bardzo lubię poznawać nowe teorie. Ostatnio też częściej te związane z dzieckiem, bo ten temat bardzo mnie nurtuje. Czytam, dowiaduję się i poznaję. Kiedyś w przyszłości większość z nich postaram się sprawdzić w praktyce.
Co do działania wód płodowych jest wiele teorii i niektóre rzeczywiście poznałam i zechcę sprawdzić. I owszem chcę "kultywować" (nie wiem, czemu tego słowa użyłaś, bo jakoś mi się tu nie widzi) tradycję niektórych plemion (bo chyba stamtąd się to wzięło) dotyczącą nie zmywania tych wód przez pierwsze 7 dni życia dziecka. Poczytałam o warstwie immunologicznej, o świetnych właściwościach tej osłony. Więc nie wiem, czy to się jakoś wpisuję w twoją teorię mojego podchodzenia do rzeczy teoretycznie ale owszem. Zamierzam to też "kultywować". Nie wiem jak z piciem, bo pewnie bym się brzydziła, ale w naszym głównym temacie nic obrzydliwego nie ma. To tylko zwracanie uwagi na wrodzone odruchy dziecka.
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-05, 21:55   #123
scorpionec
Zakorzenienie

Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."

nie trzeba specjalnej teorii by rozpoznać np płacz dziecka.. nie miałam problemu ze stwierdzeniem kiedy moja córka jest głodna, kiedy chce się przytulić czy ją coś boli a kiedy ze ma np mokro..

owszem próbowałam łapać siuśki mojego dziecka do kubeczka w celu choćby badania laboratoryjnego i to nie działa jak opisuje ta pani..

i to nie kwestia moich chęci czy innych mam.. dziecko nie panuje nad odruchem oddawania moczu.. sika jak ma pełny pęcherz tak jak wymiotuje jak mu coś zaszkodzi (nie woła o miseczkę bo będzie zwracać).. ot cała filozofia..

i tak wiem to z autopsji.. w dodatku każdy lekarz ci powie ze dziecko do co najmniej 1 roku życia nie kontroluje oddawania moczu i kału to po prostu fakt..

a jak kiedyś urodzisz to się o tym po prostu przekonasz.. jakby to było takie proste jak tamta pani pisze przemysł pieluchowy by dawno nie istniał albo nawet nigdy nie powstał
scorpionec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-05, 22:03   #124
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Nie musi kontrolować, żeby wiedzieć, że za chwilę będzie siusiało. Tu nie chodzi o reakcję w trakcie, po, czy wstrzymanie dziecka przed siusianiem, żeby mama mogła zdążyć. Chodzi o to, że ono "sygnalizuje". Może nie widzisz, może nie chcesz zobaczyć, ale ono, dopóki nie uzna tego za bezsensowne (w dużym uproszczeniu) będzie sygnalizowało.
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-05, 22:04   #125
Kasia.234
Rozeznanie

Cytat:
nie trzeba specjalnej teorii by rozpoznać np płacz dziecka.. nie miałam problemu ze stwierdzeniem kiedy moja córka jest głodna, kiedy chce się przytulić czy ją coś boli a kiedy ze ma np mokro..

owszem próbowałam łapać siuśki mojego dziecka do kubeczka w celu choćby badania laboratoryjnego i to nie działa jak opisuje ta pani..

i to nie kwestia moich chęci czy innych mam.. dziecko nie panuje nad odruchem oddawania moczu.. sika jak ma pełny pęcherz tak jak wymiotuje jak mu coś zaszkodzi (nie woła o miseczkę bo będzie zwracać).. ot cała filozofia..

i tak wiem to z autopsji.. w dodatku każdy lekarz ci powie ze dziecko do co najmniej 1 roku życia nie kontroluje oddawania moczu i kału to po prostu fakt..

a jak kiedyś urodzisz to się o tym po prostu przekonasz.. jakby to było takie proste jak tamta pani pisze przemysł pieluchowy by dawno nie istniał albo nawet nigdy nie powstał
To, że w Waszym przypadku było tak, jak opisujesz, nie znaczy, że tamta pani nie ma racji.
Skoro piszesz, że próbowałaś łapać mocz dziecka do badania, to nie porównujesz tego chyba do regularnego wysadzania dziecka? Przecież to zupełnie różne sprawy (pomimo tego, że obie dotyczą siusiania )
NHN polega na regularnym wysadzaniu dziecka, na odczytywaniu jego sygnałów. Niemowlęta naprawdę sygnalizują chęć oddania moczu czy wypróżnienia, najczęściej pomrukują, posapują, robią określone minki. Wiadomo, każde dziecko ma swoje sposoby. Ale jeśli opiekun nie zwraca na te sygnały uwagi, to dziecko przestaje je wysyłać, bo po co, skoro nie ma reakcji?
Kasia.234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-06, 07:54   #126
scorpionec
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ilonkaczapela Pokaż wiadomość
Nie musi kontrolować, żeby wiedzieć, że za chwilę będzie siusiało. Tu nie chodzi o reakcję w trakcie, po, czy wstrzymanie dziecka przed siusianiem, żeby mama mogła zdążyć. Chodzi o to, że ono "sygnalizuje". Może nie widzisz, może nie chcesz zobaczyć, ale ono, dopóki nie uzna tego za bezsensowne (w dużym uproszczeniu) będzie sygnalizowało.
to ze przeczytałaś pare ksiazek i internetu nie oznacza ze znasz sie na dzieciach i możesz oceniać czy ja jako matka odpowiednio obserwuje swoje dziecko .. wiec wstrzymaj sie ok?

co innego sygnalizowanie a co innego poczekanie na miseczkę

i to ze to dziecko zrobi w końcu do tej miseczki to nie jest zasługa tegoż dziecka tylko matki ze doleciala z ta miseczką.. samo dziecko nie zauważy czy zlało się na przewijak do miseczki czy pieluchy..

Edytowane przez scorpionec
Czas edycji: 2011-01-06 o 07:56
Stary 2011-01-06, 10:28   #127
Kasia.234
Rozeznanie

Cytat:

i to ze to dziecko zrobi w końcu do tej miseczki to nie jest zasługa tegoż dziecka tylko matki ze doleciala z ta miseczką.. samo dziecko nie zauważy czy zlało się na przewijak do miseczki czy pieluchy..
A wiesz to z własnego doświadczenia, że tak piszesz?
Dlaczego tak bardzo negujesz NHN, zadałaś sobie chociaż trud, żeby coś na ten temat poczytać? Wiesz, na jakich zasadach działa? Czy krytykujesz żeby krytykować?
Stary 2011-01-06, 12:36   #128
scorpionec
Zakorzenienie

tak wiem z doświadczenia..
Stary 2011-01-06, 12:54   #129
Kasia.234
Rozeznanie

A reszta moich pytań?

Ja z doświadczenia wiem, że dziecko poczeka chwilę na podstawienie miseczki i że nie jest mu obojętne, gdzie robi. Oczywiście, piszę o moim dziecku, nie o wszystkich.
Stary 2011-01-06, 15:00   #130
201710120930
Konto usunięte

Taaa
Zaraz się okaże ze rocznemu dziecku robi róznicę ze na bluzeczce ma kotka a nie pieska

każda mama jest dumna ze swego dziecka ale nie wmawiajcie innym..dziecka w brzuch
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-06, 15:09   #131
lucyAS
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ilonkaczapela Pokaż wiadomość
Dzięki

Co do działania wód płodowych jest wiele teorii i niektóre rzeczywiście poznałam i zechcę sprawdzić. I owszem chcę "kultywować" (nie wiem, czemu tego słowa użyłaś, bo jakoś mi się tu nie widzi) tradycję niektórych plemion (bo chyba stamtąd się to wzięło) dotyczącą nie zmywania tych wód przez pierwsze 7 dni życia dziecka. Poczytałam o warstwie immunologicznej, o świetnych właściwościach tej osłony. Więc nie wiem, czy to się jakoś wpisuję w twoją teorię mojego podchodzenia do rzeczy teoretycznie ale owszem. Zamierzam to też "kultywować".
no chyba ze urodzisz w domu lub we szałasie bo jak w polskim szpitalu to nie ma mowy zeby ci pozwolili nie umyc dziecka przez 7 dni zreszta nie pytaja o zdanie tylko biora go na bok i myja, wazą, wyciagaja reszte wod płodowych z płuc itd. a ty jak bedziesz miec siłe sie cieszyc ze urodziło sie zdrowe to i tak bedzie dobrze wierz mi ze po 5 godzinach boli partych i prawie krytycznym koncu było mi obojetne co beda robic z dzieckiem , byle było bezpieczne i zdrowe

nie wiem czy takie praktyki nie mycia stosuja w innych krajach ale u nas to watpie

start - 94 17.12.2011
cel 1 - 90 - osiągnięty
cel 2 - 85 - osiągnięty 24.03.2012
cel 3 - 80 - ........
cel 4 - 75 - .........
cel 5 - 70 - ........
lucyAS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-06, 15:22   #132
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lucyAS Pokaż wiadomość
no chyba ze urodzisz w domu lub we szałasie bo jak w polskim szpitalu to nie ma mowy zeby ci pozwolili nie umyc dziecka przez 7 dni zreszta nie pytaja o zdanie tylko biora go na bok i myja, wazą, wyciagaja reszte wod płodowych z płuc itd. a ty jak bedziesz miec siłe sie cieszyc ze urodziło sie zdrowe to i tak bedzie dobrze wierz mi ze po 5 godzinach boli partych i prawie krytycznym koncu było mi obojetne co beda robic z dzieckiem , byle było bezpieczne i zdrowe

nie wiem czy takie praktyki nie mycia stosuja w innych krajach ale u nas to watpie

W UK akurat nie myją dziecka po narodzinach (jedynie wycierają), nie myją podczas pobytu w szpitalu (który może trwać 6h lub kilka dni: minimum po cc to 72h).
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-06, 16:01   #133
Jaatkaa85
Zadomowienie

Zgodnie z zasadą częste mycie skraca życie?
Dla mnei to paranoja - nie myc dziecka zaraz po urodzeniu, nie wyobrażam sobie.
Jaatkaa85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-06, 16:22   #134
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jaatkaa85 Pokaż wiadomość
Zgodnie z zasadą częste mycie skraca życie?
Dla mnei to paranoja - nie myc dziecka zaraz po urodzeniu, nie wyobrażam sobie.
Nie.
Raczej chodzi o wspomnianą maź i warstwę ochronną.

Generalnie UK ma bardziej parcie na porody naturalne itd niż Polska.

O wiele bardziej ekstremalnym od nie mycia dziecka po porodzie (co ma swoje uzasadnienie) jest poród lotosowy, zdecydowanie niemożliwy w szpitalu.
http://emaluszki.pl/512_porod_lotosowy.html

łajka dziecku pewnie wszystko jedno czy ma pieska czy kotka na bluzeczce. Nie jest mu jednak wszystko jedno jak dorośli je traktują, w jaki sposób do neigo mówią itd.
Nikomu tj. ani dorosłym ani nawet najmniejszym dzieciom nie jest to obojętne.
Dlatego obserwujemy wpływ różnych czynników na nasze dzieci (my: mam na myśli dorośli, czyli rodzice, lekarze, specjaliści różnych dziedzin).
I dzięki temu wiemy, że np. poród w wodzie jest dla dziecka z ciązy bez komplikacji o wiele bardziej korzystny niż cesarskie cięcie.

Poza tym jeśli mowa o nhn czy kwestiom podobnym, najistotniejsza jest komunikacja.
I znowu, od początku naszego życia. Dzięki temu uczymy się słuchać, rozumieć i mówić. I reagować.
Moje dziecko ma 3 tygodnie.
I komunikuje się z nami.
Wiem kiedy jest głodna, bo wydaje specyficzne dźwięki i minki. (inne niż wtedy, gdy chce jej sie odbić, niż gdy jest zmęczona itd.).
blogowo:
aktywnie
Stary 2011-01-06, 17:33   #135
scorpionec
Zakorzenienie

Cytat:

Poza tym jeśli mowa o nhn czy kwestiom podobnym, najistotniejsza jest komunikacja.
I znowu, od początku naszego życia. Dzięki temu uczymy się słuchać, rozumieć i mówić. I reagować.
I komunikuje się z nami.
Wiem kiedy jest głodna, bo wydaje specyficzne dźwięki i minki. (inne niż wtedy, gdy chce jej sie odbić, niż gdy jest zmęczona itd.).
z tym się zgadzam..ale komunikacja to jedno (jak pisałam tez nie miałam problemu z odczytaniem potrzeb sygnalizowanych przez dziecko) ale nie uwierzę ze swiadomie zrobi do miseczki bo woli czy sie nauczy niz do pieluchy.. co bedzie mialo podstawione w to nasika..

btw rodziłam w polsce o 5 rano.. po porodzie tylko wytarli dziecko i ubrali dopiero ok 18 została wykąpana.. ale nie miala na sobie śladów mazi płodowej tylko po prostu nie miala kontaktu z detergentami tylko została wytarta..
Stary 2011-01-07, 10:47   #136
lucyAS
Zadomowienie

hmm... tak sie zastanawiam... nawet zwierzeta zaraz po porodzie wylizuja do czsta swoje młode.. to dlaczego my ludzie mamy nie myc naszych dzieci...

start - 94 17.12.2011
cel 1 - 90 - osiągnięty
cel 3 - 80 - ........
cel 4 - 75 - .........
cel 5 - 70 - ........
Stary 2011-01-07, 11:02   #137
Patrilla
Zakorzenienie

trochęna wesoło moja suczka tak intensywnie wylizywała że musiałam zabrać dzieciaki bo by im brzuszki (pępowinki) przelizała na amen
lizanie, a mycie 2 różne spraw tu natura tu twarda woda i detergent no ale my ludzie cywilizowani (nawet za bardzo czasem )
co do odruchu wyróżniania szczenięta robią to wtedy jak mama zaczyna lizać im podbrzusze i odbycik a potem się też nie kontrolują gdzie potrzeba przyciśnie dopiero ok 4-5 tyg (dla mnie to taki półtoraroczniak) coś tam można do główki im nakładać, myślę, ze podobnie jest z dziećmi teorii jest w bród niech każdy wybiera co mu odpowiada ale bez szkody dla dziecka ... tylko jak być pewnym, że nie szkodzimy ...
Stary 2011-01-07, 11:40   #138
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
Nie.
Raczej chodzi o wspomnianą maź i warstwę ochronną.

Generalnie UK ma bardziej parcie na porody naturalne itd niż Polska.

O wiele bardziej ekstremalnym od nie mycia dziecka po porodzie (co ma swoje uzasadnienie) jest poród lotosowy, zdecydowanie niemożliwy w szpitalu.
http://emaluszki.pl/512_porod_lotosowy.html

łajka dziecku pewnie wszystko jedno czy ma pieska czy kotka na bluzeczce. Nie jest mu jednak wszystko jedno jak dorośli je traktują, w jaki sposób do neigo mówią itd.
Nikomu tj. ani dorosłym ani nawet najmniejszym dzieciom nie jest to obojętne.
Dlatego obserwujemy wpływ różnych czynników na nasze dzieci (my: mam na myśli dorośli, czyli rodzice, lekarze, specjaliści różnych dziedzin).
I dzięki temu wiemy, że np. poród w wodzie jest dla dziecka z ciązy bez komplikacji o wiele bardziej korzystny niż cesarskie cięcie.

I komunikuje się z nami.
W Holandii jest rowniez parcie na porody naturalne. Wiecej: tutaj kobiety chca rodzic w domu i system jest tak przygotowany, zeby mogly rodzic w domu- w granicach rozsadku oczywiscie, jak trzeba to jada do szpitala.

I w pelni zgadzam sie z teoria o komunikacji

o jej, tylko 3 tygodnie, taki maluszek..cudnie, wielkie gratulacje!

Okruszek rosnie tp: 28 marzec 2012

http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png
Nika1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-07, 18:26   #139
lucyAS
Zadomowienie

wiecie co - niech kazdy robi jak chce, jak dla mnie to głupota podkładac noworodkowi miseczke, nie miałam czasu na takie ceregiele a nawet jak bym maiał to na 100% by mi sie nie chciało obserwowac kiedyz to moje dziecie ma ochote na siku i rozbierac go po 30 razy na dzien zeby sie wysiusiał obłed jakis
wybaczcie ale jak dla mnie to ta teoria jest durna i wcale nie wydake mi sie zeby moje dziecko miało ze mna gorszy kontakt bojeszcze sika w pieluchy

a co do tych nowoczesnych wielorazówek - pytanie techniczne - jak sie posika to zmienia sie tylko ten wkład w srodku? a ten wkład to jest tak poprosty przykładany do pupci i na to otulacz ? czy jest jakic system mocowania tego?

start - 94 17.12.2011
cel 1 - 90 - osiągnięty
cel 3 - 80 - ........
cel 4 - 75 - .........
cel 5 - 70 - ........

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-07, 18:58   #140
***luna
Zakorzenienie

Nika dziękuje
Cytat:
Napisane przez lucyAS Pokaż wiadomość
wiecie co - niech kazdy robi jak chce, jak dla mnie to głupota podkładac noworodkowi miseczke, nie miałam czasu na takie ceregiele a nawet jak bym maiał to na 100% by mi sie nie chciało obserwowac kiedyz to moje dziecie ma ochote na siku i rozbierac go po 30 razy na dzien zeby sie wysiusiał obłed jakis
wybaczcie ale jak dla mnie to ta teoria jest durna i wcale nie wydake mi sie zeby moje dziecko miało ze mna gorszy kontakt bojeszcze sika w pieluchy

a co do tych nowoczesnych wielorazówek - pytanie techniczne - jak sie posika to zmienia sie tylko ten wkład w srodku? a ten wkład to jest tak poprosty przykładany do pupci i na to otulacz ? czy jest jakic system mocowania tego?

W zależności jak bardzo dziecko zasiusia, chociaż w sumie ja zmieniam całość za każdym razem.

Dokładnie pieluszka wygląda tak jak na tym filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=F7mGBT0hlhU

Ja jeszcze na te wkłady nakładam taki jakby filtr (nie mam pojęcia z czego jest: wyglada na cieniutki papier), który zatrzymuje kupkę

Co do rozbierania dziecka po 30 razy. Przy nauce nocnikowania to się zdarza, więc możłiwe, że wszystko przed tobą
blogowo:
aktywnie
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości