![]() |
#121 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Mamy oczekujące /mające dziecko ,nie" bejbika"i z piersiami zamiast "cyciusió
Cytat:
![]() Kolki nie są od Twojego jedzenia, tylko od niedojzrałego układu pokarmowego dziecka. Bo gdyby było inaczej, to dzieci niepiersiowe nie miałyby kolek - bo piją ciagle to samo mleko, a gro dzieci niepiersiowych kolki ma. Jeśli Twoje dziecko nei ma skazy białkowej, albo innego dziadostwa w postaci alergii, to mozesz jeść wszystko. Ja np. sobie nie załuję: w czerwcu (syn miał wtedy miesiac) obaliłam 1,5 kg truskawek na raz, jem fasolę, bób, wszelkie strączkowe, czasami coś neizdrowego - np. pizzę, czosnek, cebulę, wszystkie cytrusy, paprykę, pomidora, kapustę kiszoną, ogórki takież - no dosłownie wszystko (łącznie z mnóstwem czekolady i nei było zaparc, ajk sugerują niektóre "mądre" publikacje) - bez problemów i nie tzrymam zadnej diety mamy karmiącej, jem jak leci, co smakuje. Może ja wszędzie widzę spiski, ale mam czasem wrazenie, że producenci mlek modyfikowanych specjalnie podają długie listy tego, czego nie wolno jesć karmiąc piersią, aby mamy sie zniechecały do karmienia naturalnego. WHO zaleca niestosowanie diety eliminacyjnej bez potzreby i to jest dla mnie wyznacznikiem. A położne często polecaja diete eliminacyjną, bo mało która położna naprawde zna sie na laktacji. To samo z lekarzami-pediatrami. Najczęściej , zwłaszcza ci 40-50 letni, wychowani w czasach, gdy mleko matki było uznawane za szkodliwe. Sama od swojej połoznej usłysząłam, ze skoro mój syn nie je co 3 godziny, a co 2 (mi to nie pzreszkadza ) i w nocy budzi sie 3 razy (też nie pzreszkadza, bo śpimy razem), to koneicznie musze podać modyfikowane, bo to oznacza, ze mam małowartościowe (sic!) mleko. Wygoniłam ją z domu i już nie słuicham tych 'rad". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Rozeznanie
|
Dot.: Mamy oczekujące /mające dziecko ,nie" bejbika"i z piersiami zamiast "cyciusió
dzieki za informacje, bede powoli probowac roznych rzeczy, narazie kupiłam 4 pierogi z soczewica - i to bedzie jutrzejszy obiad
![]() co do skazy to Filip miał jej podejrzenie i atopowego zapalenia skóry (ja tam tego raczej nie widzę), no i miał kolki, pani alergolog kazała przejsc na bebilon pepti. przez 2 dni dawałam tylko mleko sztuczne i nie widziałam poprawy, wiec wolałam karmic piersią trzymając diete. w aptece polecili mi dawac krople delicol - z laktazą pomagającą trawić laktozę. Alergolog jakoś tak nie podzielała mojej chęci karmienia piersią ani stosowania tych kropel. mimo wszystko je stosowałam i diete też, tylko czasem czymś tam małym mlecznym zgrzeszyłam, ale uważałam ze krople po coś są. na kolkę w ogóle nie pomagały, ale może na skazę? - teraz zero nabiału i chcę stopniowo ograniczać krople, a potem stopniowo wprowadzać nabiał do mojej diety i zobaczymy. Filip ma suchą skórę za uszami, czerwone pręgi na zgięciach szyi, czasem marmurkowe dłonie, miał ciemieniuche taka tłustawą, ale zeszła, teraz tylko w jednym miejsu cos jak ciemieniucho - łupiez, ale suche toto jest, no i raczej duzo baków puszcza - innych objawów ewentualnej skazy nie ma ![]()
![]() ![]() ![]() Edytowane przez _agatka Czas edycji: 2010-11-19 o 17:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
Pola była na nutramigenie od 7 m + pierś
![]() ![]() może na razie nabiał sobie daruj i zobacz inne rzeczy wprowadzaj 1 na tydzień on do szczęścia nie jest aż tak bardzo potrzebny a i zacznij od najbardziej bogatego w wapń żółtego sera ![]() Jatka masz racje ja jadłam przez 3 tyg wszystko i było ok potem się zaczął dym ![]() ![]() Jatka odnośnie wartościowego pokarmu to ja już sie nie odzywam - najpierw było (mądre rady) płacze - głodna - zagłodzisz, a potem przepijaj wodą taka gruba na tej Twojej piersi ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#124 |
Konto usunięte
|
Patrilla, wapń do szczęścia może i nie jest potrzebny, ale dla zdrowia niezbędny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23344032]Patrilla, wapń do szczęścia może i nie jest potrzebny, ale dla zdrowia niezbędny
![]() Nabiał nie jest wyłącznym źródłem wapnia. Rezygnacja z niego nie musi oznaczać wyjałowionej diety. sok pomarańczowy z dodatkiem wapnia (szklanka) – 300 mg makrela z puszki z ośćmi (85 g) – 263 mg łosoś z puszki z ośćmi (85 g) – 191 mg kalarepa gotowana (85 g) – 179 mg suszone figi (5 sztuk) – 135 mg serek sojowy tofu (115 g) – 118 mg brokuły gotowane (85 g) – 88 mg fasola z puszki (170 g) – 80 mg biała fasola gotowana (85 g) – 45 mg Poza tym są jeszcze suplementy ![]() Edytowane przez biankaaa Czas edycji: 2010-11-19 o 22:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
I tak, na komentarze tez już nie zwracam uwagi w ogóle. bo gdybym zwracała, już dawno bym nie karmiła.. ---------- Dopisano o 07:36 ---------- Poprzedni post napisano o 07:35 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Konto usunięte
|
Bianko, ależ ja to wiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23348389]Bianko, ależ ja to wiem
![]() Do szcześcia może nie, ale do kosci - i owszem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
za póxno znalazła ten watek;-)
Ja to w ogóle za te 50 dni wyrodna matka będę: mówię brzuch, a nie po imieniu, dzidziuś czy jakoś, no i nie zamierzam karmić, tylko butla;-) Jatkaa_85 każdy dietetyk powie, że jedzenie mało, a często dużo zdrowsze niż 3 razy a kopę;-)
![]() |
![]() |
#130 |
Rozeznanie
|
bede teraz urozmaicać dietę - wezmę pod uwagę te 'inne' źródła wapnia
![]() dziś zjadłam trochę egzotycznego owocu kaki - jak pomidor a w smaku cos miedzy dojrzałym bananem, morelą i brzoskwinią. zobaczymy czy nie zaszkodzi, a swoją droga bardzo mi smakował i polecam spróbować, jak sie przekroi go poziomo to ma sliczny przekrój z jakby kwiatuszkiem w środku. Patrilla - jeśli mogę zapytać - dlaczego przeszłaś na mleko modyfikowane?
![]() |
![]() |
#131 |
Konto usunięte
|
Jadłam kaki, mnie nie smakowało, za mdłe
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
Kaki pierwsze slysze :P Tak to jak sie mieszka na zadupiu za przeproszeniem :P Ja tez daje mleko modyfikowane...
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
![]()
aż sie sama zacytuję
![]() Cytat:
![]() ![]() Agatka co do mleka miałam egoistyczne powody ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zadomowienie
|
Hej
09 września 2010 zostałam pierwszy raz mamą, urodziłam córeczkę Larysę ![]() Ostatnio zaczęłam mieć z nią mały problem, za każdym razem po kąpieli jest tak rozbawiona że zasypia dopiero około 24. Czy wasze dzieci też tak brykają po kąpieli? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Konto usunięte
|
Patrilla, mój błąd, zwracam honor
![]() Nie, trochę rozbawiona jest, ale idzie spać w ciągu pół godziny. Pytanie, o której kąpiesz córkę? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Zadomowienie
|
Staram się tak około 19:30 czasami 19:15
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Konto usunięte
|
A co potem? Sama sobie tak bryka w łóżeczku?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
Ja tam zazdroszczę rozbawionego dziecka po kąpieli, moja to jest wkurzona i wrzeszczy jak obdzierana ze skóry... czekam kiedy zastuka do mnie policja po donosie zaniepokojonych sąsiadów...
![]()
![]() |
#139 |
Zadomowienie
|
Karmie ją i staram się jakoś wyciszyć ale jak tylko zostawiam ją w łóżeczku to jest awantura a jak zgaszę światło...to dopiero afera
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
czasem dzieci wieczorna kąpiel aktywizuje a nie wycisza - kąpiesz codziennie spróbuj dnia brudasa i zobacz czy to coś zmieni ...
![]() |
![]() |
#141 |
Konto usunięte
|
Ew. kąpiel nie wieczorem, a rano.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zadomowienie
|
dzisiaj zrobimy Dzień Brudasa
![]() w ciągu dnia zamęczam ją zabawami żeby wieczorem chciało jej się spać może to też pomoże |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Rozeznanie
|
jadłam kaki mocno dojrzałe i było wspaniałe - mniam, mniam, dzis takie średnio dojrzałe i w porównaniu z tamtym to było tez mdłe - więc polecam kupic mocno dojrzałe, albo połozyc razem z jabłkiem i poczekać aż dojrzeje...
Patrilla dzieki za informacje - pojde Twoim śladem i tez pierwsze bede dawac ziemniaki i dynie, moze tez marchew - z jabłkiem wolę poczekac bo mam wrazenie ze jak teraz zjadam dzem z duszonych jabłek to Filip jakoś tak średnio to lubi ![]() Cytat:
hmm, no u mnie bywa podobnie przy ubieraniu, juz po masazu - ale jak pilnuje zeby nie było za gorąco, to jest ok, wcześniej się darł jak go przetrzymywaliśmy z jedzeniem, (tzn. jedzenie wypadało tuz przed kapielą to dawałam mu piers po kapieli) - a teraz tak ustawiamy kąpiel zeby to jedzenie po kapieli było w odstępie max 2,5 godz - dobrze dziecko przed snem czesciej nakarmic to lepiej spi takie 'napompowane' mlekiem
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
Rozbawił mnie tytuł wątku, postanowiłam zajrzeć, a tu - Stokrotka
![]() Nie udzielam się w żadnym wątku na "mamusiowym". Zarówno zbyt często używane zdrobnienia jak i wspólne odliczanie do rozpakowania niezbyt mi pasują ![]() Jestem w 31. tygodniu wg lekarza (mój suwaczek pokazuje 32. tydzień - sama nie wiem dokładnie). Ma być córka - Ewa, moje pierwsze dziecko. Obecnie siedzę sobie w domu na L4 (od 8. listopada) - poszłam bez przekonania, bo wskazań medycznych jako takich nie ma, ale mój ginekolog stwierdził, żebym się "przestała wygłupiać i trochę odpoczęła" ![]() Przez całą ciążę nie mam absolutnie żadnych dolegliwości, oprócz jakichś sporadycznych typu twardnienie brzucha. Teraz trochę już sapię, gdy się schylam i trochę puchną mi stopy wieczorami ![]() Przez większość czasu bardziej absorbujący był dla mnie generalny remont mieszkania, więc teraz nieco nadrabiam zaległości macierzyńskie. Większość z wyprawki mamy, za sprawą mojej siostry (rzeczy po siostrzenicy). Absolutnie nie patrzę na kolor ubranek ![]() Mam za dużo wolnego, więc myślę intensywnie o tym, co za niedługo nas czeka i jestem nieco przerażona, bo nigdy nie zajmowałam się takim mikroskopijnym człowiekiem, zresztą należę do kobiet nie gadających do brzucha i nie rozczulających się na widok dzieci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#146 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
U nas to samo było, kiedy młody był maleńki. Potem się przyzwyczaił. A sąsiadów mam gdzieś, chociaż czasami mamy koncerty ![]() ---------- Dopisano o 08:29 ---------- Poprzedni post napisano o 08:26 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez Jaatkaa85 Czas edycji: 2010-11-23 o 07:31 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Gdzieś musialam sie ulokować
![]() Wszytskie kobiety z mojego otoczenia albo rodziły dawno i "nie pamietaja" ,albo mają 1500 "dobrych rad" i skrajne podejście do tematu,więc pomyslałam,że może założę taki inny mamowy wątek ![]() Cytat:
![]() Co do rozczulania się ,ja się rozczulałam w poprzedniej ciaży,i teraz ....zanim w ciaże zaszłam. Jak juz uswiadomiłam sobie,że maly alien we mnie rosnie to roczulanie mi przeszło (no dobraaaaa,jest taka jedna piosenka,ktora dalej mnie rozkleja - "Kołysanka dla Okruszka" ![]() W przyszły poniedziałek mam wizytę u gina i zaczynam juz powoli sie bac. Takie niezrozumiałe uczucie ,że jest zbyt pięknie ostatnio,że coś musi walnąć. Wiem,że jesli na tej wizycie wszytsko bedzie ok to troche sie uspokoję."Najgorsze" będzie już za mną. A tak z innej beczki...Rozbrajają mnie mamy z mojego otoczenia. Kiedy zasżłam w ciążę słyszałam "idź na l4 ,miej wszytsko w d..... ,jak w ciąży nie odpoczniesz to juz nie odpoczniesz" i inne takie mundrości.....a teraz kiedy jestem na l4 bo muszę, słyszę (od tych samych osób) "juz na l4 jesteś? przecież ci nawet brzucha nie widac....", albo "te młode to sie teraz pieszczą ze sobą...". Tłumaczyć się z powodu zwolnienia nie mam zamiaru,ale wkurzają mnie te teksty. Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2010-11-23 o 08:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Z tym, że do brzucha nie puszczałam, puszczałam dla siebie (jazz, klasykę, dizeciowe do pracy słuchając). I tak jest teraz też, ja sama te dzieciowe z racji zawodu lubię ![]() A co masz na myśli pisząc multum akcesoriów i różowa otoczka? ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23400897]Ale wiem po koleżankach, jaka to masakra, rzyganie nawet kilkanaście razy na dobę
![]() Nawet kilkadziesiąt ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Póki nie poczułam ruchów, to też przed wizytami miałam stracha, czy na pewno jeszcze żyje. Dziwni ci "znajomi" z tekstami o L4 ![]() ![]() A w końcu największe dolegliwości przypadają na początek ciąży, kiedy "brzucha jeszcze nie ma", więc kogo to obchodzi, czy pracujesz czy nie ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23400897]A prawda jest taka, że w ciąży można być milion razy bardziej zmęczoną, niż mając dziecko. Ja czułam się znakomicie, wymiotowałam raz, w zaawansowanej już ciąży, i akurat nie było to moim stanem spowodowane. Ale wiem po koleżankach, jaka to masakra, rzyganie nawet kilkanaście razy na dobę ![]() Najlepsze jest to, że u mnie to znakomite samopoczucie jest rodzinne ![]() ![]() Mam pytanie do mam: czy któraś używa "otulaczka" zamiast rożka (lub zamiennie)? Takie cóś: http://motherhood.pl/produkt/otulaczek.html I czy używacie specjalnej poduszki do karmienia piersią ("fasolki")? Jeśli tak, to jak Wam się sprawują te akcesoria? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:12.