|
|
#121 | ||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Cena wesela - ile kosztuje??
Cytat:
Moim zdaniem za alkohol za dużo...chyba, że liczysz w tym jakieś alkohole kolorowe plus wino i rozdajesz wódke dodatkowo gościom na podziękowanie. I kwiaty: 1500 złotych? jeśli szukasz oszczędności zapraszam na giełdę plus odrobina kreatywności własnej i już połowę taniej lub jak w Twoim przypadku dogadanie się z inną Parą. Co do innych spraw: Ty masz dojścia, a przeciętna osoba z forum, cyzli zdecydowana większość tych dojść nie mają. Ja za same paczki z plackami dla gości na około 80 osób wydam 700 złotych.---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ---------- [QUOTE=praksia18;34242047]Słuchajcie, ja planuję weselę za rok i zamiast liczyć do złotówki wszsytko policzyliśmy sobie z kilkutysięczną nawiązką. Przygotować na większy koszt jest się warto, a jak wyjdzie mniej to zawsze samemu można sobei zrobić prezent na wesele Obrączki kupiłam z diamentem 0,035 karata, moja 6mm jego 8mm tak więc szerokie, próba pierwsza 525, dość grube i w klasycznym polskim kształcie- płaskie, nie półokrągłe i ścięte skośnie brzegi. I zapłaciłam niecałe 1800zł. Diament czystości bdb i idealnie biały. Także uwazam że będą cieszyły oczy i serduszka długie lata Suknię planuję mini, bo po pierwsze są modne a po drugie kontrowersyjne, i bynajmniej nie z zabudowanym dekoltem. W taki dzień trzeba się czuć pewną siebie, a nie zahukaną myszką! Ogólnie koszt raczej skromnego wesela na 80 osób wyniesie nas jakieś 30tysięcy złotych ( o ile nic nie pokręciłam xD)---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ---------- My mamy obrączki po 5 mm szerokości i ja zamierzam swoją zwęzić... bo osobiście uważam, że na mojej ręce cieńsza będzie się prezentować lepiej, ponieważ mam drobne dłonie i szczupłe palce. Co do wypowiedzi z suknią to troszkę mnie rozbawiłaś, to, że Ty będziesz mieć mini i duży dekolt i czujesz sie w takiej kiecce pewnie a nie jak trusia nie oznacza, że inna kobieta ubrana w klasyczną zwiewną białą suknię będzie się czuła inaczej niż Ty
|
||
|
|
|
|
#122 |
|
Raczkowanie
|
cynaa- no cóż, kosztorys już trochę nieaktualny
garnitur z koszulą i dodatkami kupiliśmy za 700 zł, kwiaty wyjdą trochę taniej bo dzilimy się z inną parą. Do porządnej giełdy kwiatowej mam dość daleko więc wolę komuś zlecić wraz z poukładaniem tego wszystkiego i strojeniem. Alkohol też przeliczyłam, udało nam się załatwić Żubrówkę za 16 zł z groszami.Rozdajemy gościom,ale do tego musimy kupić jakieś wino, piwo, likiery, szampana. Tyle że mam możliwość zwrotu nieotwartych butelek więc 5 tys przeliczyłam. Ale lepiej się przeliczyć niż później narzekać że brakuje ![]() ---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ---------- cynaa- a tak z czystej zawodowej ciekawości zapytam to ile płacisz za jedną paczkę?
|
|
|
|
|
#123 |
|
Przyczajenie
|
Nasze wesele, organizowane w październiku 2010 r., ze ślubem cywilnym w plenerze (przy pałacu, w którym było wesele), na 74 osoby, z noclegami i poprawinami kosztowało nas ok. 30.000 zł.
Mojej koleżanki córka organizuje wesele w lutym 2013 r. i chyba nie ma pojęcia o kosztach. Moją koleżankę, jej matkę, krew zalewa, bo młodzi twierdzą, że za 12.000 zł zrobią wesele na 100 osób, w restauracji, z noclegami itp. Pan młody wyliczył nawet, że za 2 zł można blachę ciasta upiec....to jest dopiero oszczędny gość :P A co do komentarza tutejszego trola, to uważam że był całkowicie zbędny i wpisany jedynie dla podgrzania atmosfery. Nie wiem człowieku, płaci Ci ktoś za to?
|
|
#124 |
|
Przyczajenie
|
---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ----------
A kto tu odstawia pokazówkę? jedynie chyba Ty swoją mierną prowokacją. Przeczytaj jaki jest temat wątku. Teraz przeczytaj jeszcze raz temat wątku. Dodatkowo ze zrozumieniem. Powtórz tę czynność jeszcze raz a może zrozumiesz. Każdy tu podaje orientacyjne ceny gdzie jak i co ile kosztuje. Jestem w stanie uwierzyć bez problemu w takie ceny zwłaszcza na północy Polski to chyba standardowe kwoty. Ja jestem z Małopolski i za suknię, ktorą kupowałam w salonie u siebie w mieście zapłaciłam 2500 złotych, ta sama suknia, TA SAMA, w salonie w Warszawie kosztuje 3300... ---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ---------- na objawy penerstwa nie ma lekarstwa....
|
|
|
|
|
#125 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak pochwaliłam się ceną sukienki łał zazdroście mi wizażanki jaką mam zaje**stą, drogą kieckę! Głupoty wyleczy również nie można ![]() ---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ---------- Cytat:
Ja żałuję bardzo, że w moim kościele w tym czasie nie ma innego ślubu oprócz naszego, ale i tak kwiaty zakupuję na giełdzie, a jeśli chodzi o paczki z ciastem to 15 złotych pakunek, moim zdaniem drogo, licząc, że do opakowania wejdzie Ci raptem kilka kawałków ciasta, ale z tego co się orientowałam w tych granicach paczki właśnie "chodzą". ---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ---------- Miałabym możliwość pieczenia na własną rękę tzn ciocia moja, ale mielibyśmy problem z przechowaniem takiej ilości, a poza tym ciasto mamy wliczone w cenę już lokalu więc szkoda mieszać |
||
|
|
|
|
#126 |
|
Zadomowienie
|
na ok 60 osob wyniesie nas ok 30 tys
|
|
|
|
|
#127 |
|
Rozeznanie
|
..
Edytowane przez duvala Czas edycji: 2012-08-27 o 14:14 |
|
|
|
|
#128 |
|
zielony stworek
|
Samo wesele (Łódź) to:
16tys zł jedzenie +alkohol na 70 osób 2 tys zł muzyka (DJ, bo zespół chciał prawie 4 tys zł 0 zł kamerzysta (nie będzie). fotograf ok 1500 zł minimum = ok 20tys zł samo wesele a gdzie reszta
|
|
|
|
|
#129 |
|
Raczkowanie
|
My mamy wesele za 2 miesiące na 60 osób jednodniowe i mniej więcej już mamy kosztorys:
sala (dekoracje + jedzenie + napoje + tort, ciasta itp.) 185*64 osoby = 11840 zł. wiejski stół 416 noclegi dla gości przyjezdnych 385 zespół 2400 kamerzysta 1400 fotograf 1700 obrączki 450 (mamy swoje złoto więc płacimy tylko za robociznę) suknia + bolerko 1900 buty 80 (zjeździłam całe województwo aby znaleźć w tej cenie buty z białej skóry) welon 25 (zamawiałam przez Internet) zaproszenia 60 (zamawiane przez Internet dedykowane i wykonane według naszego projektu i uznania, wszyscy mówią, że są świetne) USC 80 zł. Dekoracja Kościoła 100zł. (powiedzieli nam w Kościele że jest 7 ślubów w tym dniu więc każda para składa się po 100 zł. i oni przygotują dekoracje z żywych kwiatów) Organista w Kościele 100 zł. Ofiara na msze 200 zł. (co łaska) Nauki przedślubne 0 zł. Zaświadczenia chrztu itp. 40 zł. Alkohol 1500 zł. Auto 0 zł. (od znajomego, który zawiezie nas za darmo) Kierowcy, którzy będą odwozić gości 0 zł. (znajomi) Strój TŻ (jeszcze nie ma kupionego ale liczymy ok. 1000 zł. na wszystko) Dekoracja sali 0 zł. (mamy w cenie) Makijaż: 0 zł. (mam kuzynkę kosmetyczkę) Nie mamy jeszcze kupionych: dekoracji samochodu, domu, winietek, księgi gości itp. drobiazgów, planujemy wybrać się na giełdę kwiatową gdzie można kupić to wszystko za grosze). Nie mam też biżuterii, bielizny i nie wiem ile wyjdzie fryzjer (też znajomy). Na dzień dzisiejszy wychodzi więc 23 676 zł. i mam nadzieję, że w 25000-26000 zł. się zmieścimy. Dodam, że nie oszczędzamy na jakości ale dobrze szukamy aby znaleźć wszystko jak najtaniej, a jesteśmy w dużego miasta więc gdyby nie nasze starania w poszukiwaniach to chcąc wszystko utrzymać na tym poziomie moglibyśmy wydać spokojnie przeszło 30000 zł. |
|
|
|
|
#130 |
|
Przyczajenie
|
limonka1988 nieźle się zmieściliście z tymi kosztami, ja też tak szacowałam na początku ale okazuje się że ceny w Warszawie i okolicach są kosmiczne! Jeśli mogę zapytać - gdzie znaleźliście dobrego fotografa i kamerzystę w takiej cenie?
Dotąd szukałam usług na różnych forach i wśród znajomych i nigdy nie dostałam tańszej oferty niż 2,5 tys za zdjęcia (tzn przygotowania, ceremonia, wesele i plener) co razem z kamerzystą daje ok 5 tys.. czy jest nadzieja na dobre zdjęcia za mniejszą kwotę w Wawie? |
|
|
|
|
#131 |
|
Zakorzenienie
|
Hej, o co chodzi z Drużbą - za co płaci się ?
|
|
#132 |
|
Raczkowanie
|
Za śpiewanie, prowadzenie wesela. Coś jak wodzirej tylko w wersji bardziej ludowej
![]() Kiedyś dodawałam planowany kosztorys, teraz po weselu moge stwierdzić że się zmieściłam w 30 tys wesele dwudniowe na 140 osób plus 15 osób z obsługi, dawalismy wódkę na odchodne i ciasta. Łącznie z noclegami dla gości przyjezdnych, kierowcami, paliwem itd.
Edytowane przez XxMartaxX Czas edycji: 2012-12-10 o 10:51 |
|
|
|
|
#133 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#134 |
|
Raczkowanie
|
wesele na wsi w normalnym domu weselnym (żadna remiza), niedaleko Nowego Sącza. Z orkiestrą, drużbą, fotografem i kamerzysta.
Ogromnie zaoszczędziłam organizując wesele nie od osoby, tylko płacąc osobno za sale, osobno za obsługe produkty itd. Po cenach "od łebka" za sama sale by mi wyszło około 40 tys, a gdzie orkiestra, fot, kam i cała reszta? Tylko wiadomo- duzo chodzenia, załatwiania ale dla tych oszczędności warto |
|
|
|
|
#135 |
|
Zakorzenienie
|
Ślub cywilny + obiad na 32 osoby + impreza w klubie na ok 60 osób.
Nie oszczędzamy za specjalnie, organizujemy w Warszawie wiec niektóre rzeczy odpowiednio droższe i jak na razie wychodzi tak: -formalności w USC- 85 zł -szampan w urzędzie dla gości- 1000 zł -obiad 150zł/os czyli 4800 -garnitur TŻ-a + koszula +mucha 900 zł -moja suknia (biała, tradycyjna) 1900 -wynajęcie klubu 0zł bo po znajomości -obrączki 1400 ale dostajemy je jako prezent ślubny -fotograf 0 zł. Znajomi fotografują zawodowo i dają nam zdjęcia+plener jako prezent ślubny -makijaż+fryzura 0 zł W ramach prezentu od znajomej wizażystki -zaproszenia 400zł Nie mamy na razie tylko biżuterii, bolerka i butów dla mnie, oraz pozostał do załatwienia catering i alko na imprezę. Mamy nadzieję ze wszystkim zamknąć się w 20 tysiącach. Myślę, że nie jest źle jak na atrakcje dla prawie 100 osób
|
|
|
|
|
#136 |
|
Zakorzenienie
|
To nieduzo za obiad - wychodzi okolo 50 zl od osoby razem z tortem ?
|
|
#137 |
|
Raczkowanie
|
yyy obiad 150zł na osobę... 32os x 150 =4800 nie wiem skąd Ci się 50zł wzięło
|
|
|
#138 |
|
Zakorzenienie
|
podzielilam przez ostatnie zdanie
|
|
#139 |
|
Raczkowanie
|
No 150 to już tak raczej standardowo
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#140 |
|
Raczkowanie
|
za sam obiad ?? no nie wiem, ja płaciłam 160zł od osoby za całe wesele (5 ciepłych dań i zostało na 4 pełne lodówki) z tortem, wesele w Łodzi - to nie Warszawa, ale 150zł za sam obiad?
|
|
|
#141 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#142 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bardzo dużo sobie liczą no ale fakt- liczy się lokalizacja...
|
|
|
|
#143 |
|
Zadomowienie
|
My mamy Wesele z Poprawinami, 65 osób i chcemy się zmieścić w 27 000,00zł
|
|
|
|
|
#144 |
|
Zakorzenienie
|
Ile płacicie za osobę? Wesele + poprawiny? Chciałam się zorientować jak to wygląda w różnych miastach. Bo nas trochę to wszystko wyniesie..
|
|
#145 |
|
zielony stworek
|
Nasz lokal w Lodzi za wesele z poprawinami zyczy sobie 250 zl (my nie robimy poprawin), bez poprawin 190 zl na 2013 rok.
Warto pytac co jest w cenie- bo znalazlam i sale co niby brala mniej na talerzyk, ale cena nie obejmowala ciast, napojow, tortu i zabawa tylko do 1 rano (kazda godzina extra platna). I trzeba by bylo wynajac dekoratorke, bo sala brzydka. My nie musimy , bo dekoracje stolow kwiatami i sali sa w cenie (sala tez niczego sobie). |
|
|
|
|
#146 |
|
Raczkowanie
|
nio to nasze wesele sal weselna ok. 80 kg od Warszawy
liczba osb 300 z poprawinami Osobno sala 5500 zl plus 1500 media w cenie sali wynajem od wtorku przed weselem do poniedzialku po weselu w cenie jest zastawa , kuchnia, urzadzenie sali, obrusy ekipa gotujaca cena 19zl od osoby alkohol- 6000-7000zl napoje plus jedzenie-10000zl limuzyna-2000zl autokar -1500zl kwiaty-600zl garnitur plus ubranie mldych-4000zl fryzier makijaz, pazurki- ok 500zl ksiadz- 1500zl z pulslubkem orkietra- 4000zl barman z barem 1200zl kamera zdjecia ok 5000zl dadatkowe wydatki liczymy ze ok 45000 do 50000zl się zmiescimy z poprawinami |
|
|
|
|
#147 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja suknia - 3000 buty - 150 kolczyki - 150 perfumy - 200 bielizna i inne pierdółki -100 welon - jeszcze nie wiem =3600 TŻ: Garnitur - 1200 koszula - 300 spinki do mankietow- 40 buty - 500 (bo na lata) krawat -50 =2090
|
|
|
#148 |
|
Rozeznanie
|
ślub cywilny z przyjęciem jednodniowym + noclegi dla gości przyjezdnych - budżet ustalony trochę z górką na wielkie "w" 25.000zł.
|
|
#149 |
|
Przyczajenie
|
Moje wesele już niebawem! koszty te najważniejsze / najwieksze :
Suknia 3500 Frak 1500 Sala 180/os Kamerzysta 3500 / 2 osoby Fotograf 2500 Dj-Wodzirej 2500 Całość kosztów po ostatniej kalkulacji , do 40 tyś |
|
|
|
|
#150 |
|
Zakorzenienie
|
Wesele w lutym za rok, na 60 osób, Śląsk:
-opłata za ślub (kościół, usc) - 1 tys zł -sala 10 tys zł (w tym jedzenie, wódka 0,5 na parę, dekoracja sali) -fotograf + kamerzysta 3,5 tys zł -dj 2 tys zł -obrączki 2 tys zł -alkohol + napoje 1,5 tys zł -ciasto + tort 1 tys zł Razem daje 21 tysięcy, ale w większości to kwoty mocno zaokrąglone, pewna jedynie sala, fotograf z kamerzystą i dj. Sukienkę i dodatki kupuję sobie sama, więc nie wliczam tego w koszta, a w garniturach w ogóle się nie orientuje więc trudno mi go dopisać :P Zaproszenia i dekoracje kościoła robię sama, będą to sprawy "groszowe" w porównaniu to powyższej kwoty, więc też tego w budżet nie wliczam.
![]() |
Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:35.

Wg mojego kosztorysu -wesele dwudniowe, około 150 ludzi- około 30 tys. Całość.