![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: Moje początki ;)
O dopiero teraz zauważyłem, że też jesteś mężczyzną.
![]() dzięki za schemat, chyba zatrudnię żonę jednak, ona mi pokazywała jakiś wzór i robiłem z muliny ale strasznie to wyszło. ![]() Chcesz większe powiększenie zdjęć przy wisiorku? Drut ten pojedynczy skręcany? to 0,9 tylko sklepany i spiłowany, nie widać tego ze skręcany. A ten podwójny to chyba z drutów 0,7. Nie rozumiem pytania czy twardy, bo po wyżarzeniu wszystko mięknie. Nawet 925 trochę mięknie, przed wyżarzeniem był twardy. A chodzi może o obrączkę w pierścionku? to tez ten 0,9.
![]() |
#122 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
fotki- poproszę, zobaczył bym samo mocowanie kamienia, "łapki". Jest to dla mnie problem jeśli chodzi o delikatne elementy ze srebra - przepalam je wręcz topie. Większość rzeczy wykonuje z miedzi i z nią nie mam problemów, dlatego tak wypytuje o "warsztat" i rodzaj materiału. metal miękną to wiem z doświadczenia ale po młotkowaniu/szlifowaniu drut twardy nie wróci do swej sprężystości? tzn po obróbce nie da się poznać jakiej był twardości? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Raczkowanie
|
Nie mogłem zaleźć aparatu i zrobiłem innym ale mam nadzieje, że zdjęcia są widoczne. Nie jestem zachwycony tym wisiorkiem, kiesko wyszedł tak na prawdę, na tych zdjęciach jest to lepiej widoczne. Łapki są krzywo i ramka za duża. Pierwotnie chciałem tylko w ramce go umieścić ale kanty ma zbyt szerokie (aby pasował bardzie do kolczyków) ale z łapkami faktycznie jest lepiej. Ta górna łapka jest od strony wewnetrznej ramki umieszczona pozostałe na zewnątrz, teraz jak na to patrze to wszystkie wewnątrz bym zrobił bo sporo miejsca jeszcze zostało w tej ramce.
Najpierw uciąłem 3 kawałki sklepanego drutu skręconego (tak teraz nie widać że był skręcany), przylutowałem i dopiero później podpiłowałem ostateczny kształt. Osobiście z pierścionka jestem bardziej zadowolony, staranniej wyszedł. Twardość drutu otrzymują po jego ciągnięciu, miękkie druty są wyżarzane. Jeżeli sam poddasz obróbce plastycznej miękki drut i go umocnisz to będzie twardy, gdy go wyżarzysz odpowiednio długo i w odpowiedniej temperaturze to zmięknie i nie poznasz ze był kiedyś twardy. (hum... nie wiem jak to zrozumiale wytłumaczyć bo trochę dziwne pytanie ![]() Co do problemów z topieniem i zalewaniem to moja rada będzie ograniczenie światła i może mniejszy palnik jeżeli używasz tego z butli może. Ponadto tzreba grzać po całości a nie tylko miejsce lutowane, szybko "machać płomieniem nad elementami rozgrzać je równo i tylko w kulminacyjnym momencie trochę bardziej podgrzać miejsce lutowane. Ja sobie zawsze gaszę chociaż lampkę pod którą pracuje, możesz nawet robiąc w nocy gasić wszystkie światła, wtedy najlepiej widać co się dzieje pod płomieniem i jaką temperaturę ma metal. Używam do takich małych prac palnika długopisowego, dremel, dobrze się sprawuje do małych elementów i jest poręczny. A i lutuje ciągle lutem w paście ![]() ![]() Do małych elementów są igły stalowe lub tytanowe do lutowania, wygląda to tak ze grzejesz igłe pokryta lutówką przykładasz koniec do małego ścinka lutu, on "włazi" ( ![]()
Mój wątek Edytowane przez kageki Czas edycji: 2011-08-06 o 12:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() używam tez palnika pistoletowego ale chińskiego "pingponga",(muszę butle przywlec do zwykłego bo nie wyrabia przy większych "ulepkach" wiem już dlaczego psuje srebro ... temp topnienia drutu i srebra są strasznie bliskie (uciąłem dwa kawałki i żarzyłem osobno) nie wiem co to jest za lut ale widocznie jakiś "twardy", zakupie po urlopie lutówkę w płynie i będę próbował jeszcze raz. dziękuje za patent z igła... ![]() ps pisane w przerwie miedzy pakowaniem plecaka -urlop |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak przeglądając, niezle Ci idzie ;D. Ciemne paski po lucie zawsze wyjdą jak nie wytrawisz po obróbce, bądz nawet jeśli wytrawisz coś jeszcze zdejmujesz mechanicznie (papier ścierny, bądz polerka z pastą) Lut w paście.... mi się brzydko rozlewał. woolę lutować z cienkiego płaskownika. To że Ci się gdzieś wciągnął to normalne, jeśli powierzchnie nie są idealnie spasowane. Ogólnie mi się wszystko podoba a taką katanka mmmm super sprawa. Jak w tym kabarecie ... " A mój dziadek miał granat .... Jak rzucił to od razu wiedział jakie wojsko idzie " |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Raczkowanie
|
@bizuteriaart, dzięki za uznanie i rady.
![]() @szrapnel, puki co nie idą. ![]() ![]() Szczególnie że mam nową pracę w pracowni złotniczej ![]() ![]() Koleżanka mi dała kamyki do oprawienia w miedzi już jakiś czas temu ale myślę, że dzisiaj lub jutro zrobię jednego.
Mój wątek Edytowane przez kageki Czas edycji: 2011-10-08 o 11:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Raczkowanie
|
święta tuż tuż wiec żeby uciec od sprzątania i zakupów znajdziesz sobie zajęcie ;D - ja to moim kobietka tak tłumacze, lepiej żebym się zaszył niż plątał pod nogami - na szczęście mam mała kuchnie i skutkuje.
gratulować nowej pracy? czy sam jeszcze nie wiesz czy to to co tygrysy lubią najbardziej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Raczkowanie
|
Jak najbardziej gratulować. Praca bardzo fajna, robimy unikaty więc można się wyżyć sporo i ma się w miarę wolna rękę co się robi.
![]() Tym razem praca zrobiona w mojej nowej pracy. ![]() Nie wiem czy mi się uda zrobić zdjęcia innych prac, ta jest dla koleżanki, od której dostałem ten kamyk.
![]() |
#131 |
Raczkowanie
|
jeśli żonie to "paskudztwo" się nie podoba to ja chętnie przygarnę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Rozeznanie
|
Piękne - bardzo mi się podobają
![]() ![]() ![]()
![]() |
#135 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Wtajemniczenie
|
Bardzo fajne te Twoje oprawy kamieni!!!
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Raczkowanie
|
Kageki - bez takich 'spamów' proszę, bo zawstydzasz ;D
praktyka nie idzie w las i zawziąłeś się w tej pracy twórczej - jest to już masowa produkcja, ale ciekawe są te oprawki i maja coś w sobie. Proszę przekazać ukłony dla mistrza. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#140 |
Rozeznanie
|
Bardzo fajne te twoje prace, naprawdę coraz lepsze, czy one są w srebrze? Czy może w alpace?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Raczkowanie
|
Dzięki, przekaże, ciekawe co powie hehe ;]
Cytat:
Oksydowane są dość mocno może dlatego takie wrażenie sprawia.
![]() |
![]() |
#142 |
Raczkowanie
|
pokiwa głowa i podkręci wąsa ;D
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Rozeznanie
|
No to jeszcze takie laickie pytanie, jak ci się te kamyczki trzymają, bo chyba nie za pomocą taśmy miedzianej, a karg zaciśniętych tam nie widzę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Zadomowienie
|
Człowiek sobie spokojnie wchodzi na forum w sobotni poranek i doznaje wstrząsu. Kageki, ostatnie prace są bardzo ładne, tak ładne, że to aż niewiarygodne. Nie potrafię sobie racjonalnie wytłumaczyć tak gwałtownego skoku poziomu prac i zdjęć. Z powyższych postów wnioskuję że uczysz się pod okiem jakiegoś specjalisty?...
![]() |
#145 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak.
![]() |
![]() |
#147 |
Raczkowanie
|
hmm... też bym chciała, żeby mój mąż, od czasu do czasu, przynosił mi do domu takie małe conieco
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Raczkowanie
|
Ten tego.... zdolna z Ciebie bestia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Raczkowanie
|
Nooo.... zdolna bestia. Ciekawe, co wrzucisz za 2 mies :0
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:43.