Zakątek pasjonatek!:) - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-16, 12:35   #121
dominikahh
Wtajemniczenie

Dot.: Zakątek pasjonatek!:)

Cytat:
Napisane przez Karaluszysko Pokaż wiadomość
Fight CLubu ogromnie zazdroszczę! Film już widziałam i bardzo mnie ciekawi, jaka jest książka.

Również postanowiłam, że na razie książki będę kupować na Allegro. Używane, oczywiście W ten sposób można sporo zaoszczędzić.

Szkoda tylko, że często dają zdjęcie okładki z internetu
Jak kupuję używaną książkę to chcę wiedzieć, jak ona wygląda. Nie mam zamiaru kupować kota w worku.
ja film uwieelbiam

zawsze możesz poprosić o zdjęcie, a jak nie chce dać to znaczy że ma coś do ukrycia
Stary 2011-01-16, 18:01   #122
elsha
Rozeznanie

GG do elsha

Cytat:
Napisane przez Dosiak Pokaż wiadomość
Nie pamiętam żeby ostatnio jakiś film bawił mnie tak jak komedie w teatrze,
Mnie też. A tytuł tej sztuki faktycznie zagmatwany.
Cytat:
Napisane przez dominikahh Pokaż wiadomość
a ja zakupiłam książkę - Fight Club Chucka Palahniuka, od dawna chciałam ją przeczytać a co dopiero mieć i na allegro dziś Delicje z Dextera. Jeffa Lindsaya - musiałam, mam pozostałe 4 części. Dostałam od taty pieniądze na to właśnie i w ogóle postanowiłam, że będę sobie od czasu do czasu kupować książki jakieś, głównie na allegro coś używanego
Nie czytałam ani nie oglądałam "Fight Clubu". Warto? I co jest lepsze. bo słyszałam od wielu osób, że film?
Cytat:
Napisane przez vinnet Pokaż wiadomość
Czytałam dzienniki Gombrowicza dodatkowo proponuję Mrożka, odradzam Marii Dąbrowskiej
Nie wiem, czy wiesz, ale Gombrowicz pisał je na... "zamówienie", świadomy ich wydania
Nie wiedziałam. Do Mrożka też się przymierzam, ale poczekam na wydanie wszystkich. Czytałaś może dzienniki Nałkowskiej?
Stary 2011-01-16, 20:37   #123
vinnet
Raczkowanie

Przymierzam się a Ty? mam konwersatorium o dziennikach
Stary 2011-01-16, 21:35   #124
dominikahh
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez elsha
Nie czytałam ani nie oglądałam "Fight Clubu". Warto? I co jest lepsze. bo słyszałam od wielu osób, że film?
książki jeszcze nie przeczytałam [nawet nie ruszyłam ] a film uwielbiam. ale jestem zdania że zawsze lepiej pierw przeczytać, niestety ja obejrzałam... no, kilka razy obejrzałam dam znać jak przeczytam
Stary 2011-01-16, 23:45   #125
elsha
Rozeznanie

GG do elsha

Cytat:
Przymierzam się a Ty? mam konwersatorium o dziennikach
Ja też nie, dlatego byłam ciekawa opinii. Masz naprawdę ciekawe zajęcia na studiach.
Cytat:
książki jeszcze nie przeczytałam [nawet nie ruszyłam ] a film uwielbiam. ale jestem zdania że zawsze lepiej pierw przeczytać, niestety ja obejrzałam... no, kilka razy obejrzałam dam znać jak przeczytam
W takim razie będę zerkać na bloga.
Stary 2011-01-22, 13:39   #126
vinnet
Raczkowanie

Coś cicho u Was i mam nadzieję, że macie jakąś dobra wymówkę, typu: "zaliczenia, sesje, egzaminy, ferie"

Ja leniwie niedawno wstałam i czytam Konwickiego "Wniebowstąpienie" kojarzy mi się z Salingerem. Ponadto jest obraz surrealistycznej Warszawy i tak mnie cały czas kręci, by już wiedzieć co i jak!

A co u Was się dzieje?
Stary 2011-01-22, 14:47   #127
mivol
Rozeznanie

Cytat:
Coś cicho u Was i mam nadzieję, że macie jakąś dobra wymówkę, typu: "zaliczenia, sesje, egzaminy, ferie"

Ja leniwie niedawno wstałam i czytam Konwickiego "Wniebowstąpienie" kojarzy mi się z Salingerem. Ponadto jest obraz surrealistycznej Warszawy i tak mnie cały czas kręci, by już wiedzieć co i jak!

A co u Was się dzieje?
niestety zaliczenia i zerówki, chlip, a mam plan mieć sesję z głowy jak najszybciej

Ale już mam zapas filmów na ferie, Cria Cuervos, Lista Schindlera, Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, Elephant Man..
Wybieram się też na Czarnego łabędzia (jak wszyscy to wszyscy ) i Somewhere Sofi Coppoli.

W kwietniu przyjeżdżają The Twilight Singers, baaardzo możliwe że pojadę.

Tzn obiecałam sobie te przyjemności jak wszystko zaliczę, dobra motywacja, nie powiem
mivol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 17:21   #128
dominikahh
Wtajemniczenie

Cytat:

A co u Was się dzieje?
ferie

spanie, leżenie i czytanie, wychodzenie z domu itp

mivol, twilight singers? a cóż to?
Stary 2011-01-22, 17:37   #129
mivol
Rozeznanie

Cytat:
ferie

spanie, leżenie i czytanie, wychodzenie z domu itp

mivol, twilight singers? a cóż to?
przegenialny zespół z Gregiem Dullim na czele znanym może bardziej z Afghan Whigs

http://www.youtube.com/watch?v=oN2Z0...eature=related - Twilight Singers

http://www.youtube.com/watch?v=PRiaYIIkLmw - Afghan Whigs
Stary 2011-01-22, 17:45   #130
dominikahh
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mivol Pokaż wiadomość
przegenialny zespół z Gregiem Dullim na czele znanym może bardziej z Afghan Whigs

och, a myślałam że robert pattinson będzie śpiewał
ładny głos ma ten facet!
Stary 2011-01-22, 17:57   #131
mivol
Rozeznanie

Cytat:
och, a myślałam że robert pattinson będzie śpiewał
ładny głos ma ten facet!
ja już nie z tego pokolenia

ładny, ładny, a poza tym grają świetne koncerty i lubię ich już od dobrych kilku lat
Stary 2011-01-23, 18:41   #132
vinnet
Raczkowanie

A ja piszę referat o wilkołactwie na demonologię... rany, jak mi się nie chce... rany, jakie to długie
Stary 2011-01-23, 22:07   #133
dominikahh
Wtajemniczenie

Cytat:
A ja piszę referat o wilkołactwie na demonologię... rany, jak mi się nie chce... rany, jakie to długie
hmm to takie te wszystkie dziwne stwory też tam macie? z jednej strony ciekawa ale z drugiej to ja bym nie mogła się uczyć o czymś co wiem że nie istnieje

ale tu pustki ostatnio...
Stary 2011-01-24, 16:45   #134
jusssi
Rozeznanie

Cytat:
ale tu pustki ostatnio...

od czasu do czasu wchodzę ale nie wyrabiam z sesją i pracą i w ogóle nawet bałagan w pokoju mam wrr

Ja mam dość uczenia się pierdół, które nie są ani interesujące ani przydatne. Takie życie.

Dołączę do Was jak tylko pozaliczam wszystko
jusssi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-24, 17:45   #135
vinnet
Raczkowanie

Myślę, że po sesji wrócimy z pełnią sił ja biorę się za "panny z wilka" na zajęcia z krytyki, a później... "Dezerterzy i żołnierze"... też na krytykę

Gra w podchody rozpoczęta ;p
Stary 2011-01-24, 20:44   #136
dominikahh
Wtajemniczenie

oj dziewczyny, powodzenia na tych waszych sesjach

ja dziś siadłam i przeczytałam całe Po zmierzchu Murakamiego
Stary 2011-01-25, 07:54   #137
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Cytat:
oj dziewczyny, powodzenia na tych waszych sesjach

A ja wczoraj przeczytałam całe "Nieznane przygody Mikołajka"
To jest wprost genialne. A te rysunki... cudo!
Karaluszysko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-25, 14:05   #138
elsha
Rozeznanie

GG do elsha

Zaniedbałam was ostatnio, ale to wszystko przez studia. Zresztą i tak nie mam teraz czasu się w żaden sposób ukulturniać.
Cytat:
Zakończenie, a raczej sposób, w jaki Konwicki to wszystko rozwiązał, to chyba jedyne, co mi się w tej ksiażce podobało. Może nie zrozumiałam przesłania. Aczkolwiek zafascynowały mnie te ukryte pod dworcem tunele, jestem ciekawa, czy naprawdę istnieją.
Cytat:
Czytałaś też jego inne książki? Która najbardziej ci się podobała? Ja mam na koncie tylko "Norwegian Wood", które zupełnie mi nie podeszło, ale chciałabym mu dać drugą szansę.
Cytat:
Napisane przez Karaluszysko Pokaż wiadomość
A ja wczoraj przeczytałam całe "Nieznane przygody Mikołajka"
To jest wprost genialne. A te rysunki... cudo!
Zazdroszczę. Ostatnio najbardziej marzę o tym, żeby się zakopać pod kocem z kubkiem gorącej czekolady i prez cały dzień czytać baśnie czy inne książki dla dzieci. Może się cofam w rozwoju?
Stary 2011-01-25, 15:57   #139
dominikahh
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez elsha
Czytałaś też jego inne książki? Która najbardziej ci się podobała? Ja mam na koncie tylko "Norwegian Wood", które zupełnie mi nie podeszło, ale chciałabym mu dać drugą szansę.
czytałam jego : Po zmierzchu, Sputnik Sweetheart i Przygodę z owcą.
polecam najbardziej chyba Po zmierzchu właśnie, no i Sputnik też mnie zachwycił a na Nowegian Wood się czaję
Stary 2011-01-25, 16:01   #140
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez elsha Pokaż wiadomość
Zazdroszczę. Ostatnio najbardziej marzę o tym, żeby się zakopać pod kocem z kubkiem gorącej czekolady i prez cały dzień czytać baśnie czy inne książki dla dzieci. Może się cofam w rozwoju?
Nie wydaje mi się.
A jeśli jednak tak, to ja też się cofam

PS. Ogromnie Ci zazdroszczę "Instytutu"! W Trójce czytali kiedyś fragmenty i bardzo mi się podobały. Mam nadzieję, że uda mi się gdzieś dorwać tę książkę.
Karaluszysko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-25, 17:26   #141
Dosiak
BAN stały

Mnie tez sesja przygniata, chociaż zaczyna się dopiero od przyszłego tygodnia oficjalnie to już jest dużo roboty. Mimo wszystko nie chciałaby się jednak cofać do czasów licealnych

Elsha
czemu nie podobało Ci się Norwegian Wood? Ja odebrałam tę powieść całkiem przyjemnie i niedawno zakupiłam kolejną tego autora
Dosiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-01, 10:10   #142
semik
Przyczajenie

Cytat:

Cześć! Miło mi poznać fankę Grega Dulli Bardzo mało ludzi ich zna, więc po prostu jestem w szoku, że na kogoś takiego się natknęłam. Ja jestem fanką Dullego od 9 lat. To mój największy idol. Po prostu go ubóstwiam!!!Mam wszystkie płyty, epki itd, byłam na wszystkich koncertach w Proximie w Warszawie...mam nawet z nim zdjęcie...Czy słuchałaś może Gutter Twins (projekt Dullego z Markiem Laneganem), jeśli nie, to gorąco polecam...ps. moja najlepsza płyta to Congregation Afghanów i pierwsza Twilightów...
semik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-01, 23:59   #143
Milky_quartz
Zadomowienie

Cześć! Dołączam jeśli można

Ja jestem pasjonatką książek Jonathana Carrolla, Tolkiena, jedną z moich ulubionych książek jest "Paragraf 22" Josepha Hellera, lubię też niektóre dzieła Stephena Kinga, ale niektóre wydają mi się przerysowane. Niektóre książki Williama Whartona zrobiły na mnie duże wrażenie

Teraz jestem przy końcu "ostatni rozdział czyli paragraf 22 bis". Trochę ją męczę, powiem szczerze, że w porównaniu z "Paragrafem 22" wypada słabo. Już się tak nie śmieję jak na pierwszej części, często gubię się w wątkach (ale to pewnie dlatego, że rzadko po nią sięgam"). Jednak rozśmieszyło mnie kilka momentów, szczególnie "niedobrze mi się robi od tych mgłości", przypadkowe wystrzelenie rakiet, dyskusje Mila Minderbindera, samoloty które nie latają itd

Pozdrawiam!
Milky_quartz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-02, 18:50   #144
mivol
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez semik Pokaż wiadomość
Cześć! Miło mi poznać fankę Grega Dulli Bardzo mało ludzi ich zna, więc po prostu jestem w szoku, że na kogoś takiego się natknęłam. Ja jestem fanką Dullego od 9 lat. To mój największy idol. Po prostu go ubóstwiam!!!Mam wszystkie płyty, epki itd, byłam na wszystkich koncertach w Proximie w Warszawie...mam nawet z nim zdjęcie...Czy słuchałaś może Gutter Twins (projekt Dullego z Markiem Laneganem), jeśli nie, to gorąco polecam...ps. moja najlepsza płyta to Congregation Afghanów i pierwsza Twilightów...
ooo mi również bardzo miło No jasne że znam Gutter Twins!! Uwielbiam Marka Lanegana(Bubblegum i duet z Isobel Campbell)
Pogrubione - mam takie samo zdanie plus Blackberry Belle - oglądałam parę koncertów z trasy po wydaniu tej płyty, bardzo dobre. Zazdroszczę Proximy i zdjęć I w ogóle strasznie się ucieszyłam po przeczytaniu twego posta!

Mam przeokrutną nadzieję, że Dulli zabierze Marka do Wawy w kwietniu, jakoś nie mogę się doszukać jaki będzie skład na koncertach
Stary 2011-02-03, 11:15   #145
semik
Przyczajenie

Cytat:
ooo mi również bardzo miło No jasne że znam Gutter Twins!! Uwielbiam Marka Lanegana(Bubblegum i duet z Isobel Campbell)
Pogrubione - mam takie samo zdanie plus Blackberry Belle - oglądałam parę koncertów z trasy po wydaniu tej płyty, bardzo dobre. Zazdroszczę Proximy i zdjęć I w ogóle strasznie się ucieszyłam po przeczytaniu twego posta!

Mam przeokrutną nadzieję, że Dulli zabierze Marka do Wawy w kwietniu, jakoś nie mogę się doszukać jaki będzie skład na koncertach
)))) Mark Lanegan ma niesamowity wokal!!! (z nim zresztą też mam zdjęcie, ale zdobyć je nie było łatwo, bo Mark jest raczej zamknięty w sobie, co zresztą w jego przypadku też uznaję za plus) Ja również uwielbiam duet z Isobel!!! Mam wszystkie płyty, ostatnio namiętnie słucham najnowszej. Mam również w domu płyty solowe Marka i projekty z "Queen of the stone age". Koncerty w Proximie faktycznie były niesamowite. Nigdy czegoś takiego nie przeżyłam...Po koncercie wiele rozmawiałam z pozostałymi członkami Twilight Singers, bardzo mili goście. Ja również mam nadzieję, że Greg zabierze Marka - oni po prostu powinni być nierozłączni - no i że uda mi się znowu pojechać...ale nie wiem jak z finansami...A tak przy okazji mogę wiedzieć jakiej muzyki jeszcze słuchasz? Znasz może zespół Denali? albo Black Heart Procession?...Pozdrowieni a!
Stary 2011-02-05, 10:43   #146
mivol
Rozeznanie

Cytat:
)))) Mark Lanegan ma niesamowity wokal!!! (z nim zresztą też mam zdjęcie, ale zdobyć je nie było łatwo, bo Mark jest raczej zamknięty w sobie, co zresztą w jego przypadku też uznaję za plus) Ja również uwielbiam duet z Isobel!!! Mam wszystkie płyty, ostatnio namiętnie słucham najnowszej. Mam również w domu płyty solowe Marka i projekty z "Queen of the stone age". Koncerty w Proximie faktycznie były niesamowite. Nigdy czegoś takiego nie przeżyłam...Po koncercie wiele rozmawiałam z pozostałymi członkami Twilight Singers, bardzo mili goście. Ja również mam nadzieję, że Greg zabierze Marka - oni po prostu powinni być nierozłączni - no i że uda mi się znowu pojechać...ale nie wiem jak z finansami...A tak przy okazji mogę wiedzieć jakiej muzyki jeszcze słuchasz? Znasz może zespół Denali? albo Black Heart Procession?...Pozdrowieni a!
Zaczynam cię nie lubić Żartuję. Uważam, że Mark to niedoceniony artysta, mało znany.. za mało
Denali nie znam, Black Heart Procession tak. A kogo lubię jeszcze? Na pewno PJ Harvey, Jeff Buckley, Radiohead...to moja ,,trójca" z mniej znanych polecam Sparklehorse

Dziewczyny, co tu tak cicho? Co u was? Chyba już po sesji? Moja niestety trwa jeszcze przez tydzień :/ Jedne wyniki i dwa egzaminy, eh
Stary 2011-02-07, 00:57   #147
vinnet
Raczkowanie

Sesja do 15 lutego niestety, a po tej magicznej dacie uaktywnię się

Na chwilę obecną - powodzenia na sesji, mnóstwa czasu na przyjemności i dużo uśmiechu!

Może w końcu zasnę, więc uciekam madamy ^^
Stary 2011-02-07, 21:27   #148
semik
Przyczajenie

Cytat:
Zaczynam cię nie lubić Żartuję. Uważam, że Mark to niedoceniony artysta, mało znany.. za mało
Denali nie znam, Black Heart Procession tak. A kogo lubię jeszcze? Na pewno PJ Harvey, Jeff Buckley, Radiohead...to moja ,,trójca" z mniej znanych polecam Sparklehorse
Masz rację...Lanegan zdecydowanie niedoceniony jak zresztą większość prawdziwych artystów. Ja również b. lubię Jeffa Buckleya i Radiohead. Sparklehorse znam od dawna, b. dobry, ale dzięki Polecam Hugo Race'a (szczególnie płytkę "Taoist Priests"), Chrisophera Blue (płytka "Room Tones") i People in Planes
Stary 2011-02-11, 10:37   #149
mivol
Rozeznanie

Cytat:
Sesja do 15 lutego niestety, a po tej magicznej dacie uaktywnię się

Na chwilę obecną - powodzenia na sesji, mnóstwa czasu na przyjemności i dużo uśmiechu!

Może w końcu zasnę, więc uciekam madamy ^^
Dzięki, ja swoją zakończyłam (szczęśliwie!) wczoraj i mam nadmiar wolnego czasu - w sam na nadrabianie zaległości, filmowych, muzycznych, książkowych. Trzymam kciuki do 15

Cytat:
Masz rację...Lanegan zdecydowanie niedoceniony jak zresztą większość prawdziwych artystów. Ja również b. lubię Jeffa Buckleya i Radiohead. Sparklehorse znam od dawna, b. dobry, ale dzięki Polecam Hugo Race'a (szczególnie płytkę "Taoist Priests"), Chrisophera Blue (płytka "Room Tones") i People in Planes
Dzięki, na pewno przesłucham
Stary 2011-02-12, 09:58   #150
vinnet
Raczkowanie

Jeszcze tylko jeden egzamin - romantyzm... -.-''''

Wczoraj miałam powszechną, w związku z tym naczytałam się Montaigne, Erazma z Rotterdamu, Rabelais'a, Calderona de la Barki etc, etc...

No, nic, teraz romantyczny weekend, a dzisiaj dodatkowo wieczór panieński przyjaciółki...

pozdrawiam Was i te, które są wolniejsze niech piszą co i jak

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości