![]() |
#121 | ||
DOMator
|
Dot.: Gdzie można poznać znajomych z ''wyższych sfer'' ?
Cytat:
Ja tego problemu nie mam. Wielu moich znajomych ciężką pracą osiągnęło wiele, z niektórymi utrzymuję kontakt zawodowy. W pracy również poznaję ludzi z pokrewnych branż i w ten sposób tworzy się siatka znajomych - młodszych i starszych, bogatych i aspirujących (jeśli można to tak określić). Nie to, żebym była bardzo kasiasta ![]() Jeśli ktoś ma minimum zainteresowań, robi cokolwiek w życiu to zawsze znajdzie znajomych o podobnych zainteresowaniach, a przy okazji o podobnym statusie materialnym. Zakładam, że ta sama liczba zer na koncie to za mało na przyjaźń, jeśli nie ma o czym pogadać na codzień. Fajnym sposobem poznawania nowych ludzi są wszelkie szkolenia, konferencje, spotkania branżowe. Można wyrobić sobie znajomości, a czasem zawiązać bliższą koleżeńską relację. ---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:12 ---------- Cytat:
A "starych" znajomych nie da się spakować do pudła i odstawić na dno szafy, żeby wyjąc w chudszych latach, oczyścić z kurzu i wyjść z nimi na piwo. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Konto usunięte
|
Elfia34, zgadzam się z Tobą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Widze, ze Ciebie tak jak i kilka osob tutaj przerasta pewna kwestia. Nic to, poniose ten kaganek oswiaty jeszcze chwile ![]() ![]() Notabene farmerskie porownania zachowaj dla kogo innego ![]() --------------------------------------------------------------------- Mnie swoja droga fascynuje cala sprawa. Jak to mozliwe, ze przez 22 lata swojego zywota autorka nie znalazla ani jednej przyjaznej duszy? Chyba, ze znalazla, ale owa dusza jest za biedna aby figurowac na liscie znajomych ![]() Najbardziej zabawne jednak byly wlasne propozycje autorki odnosnie spotkania "odpowiedniego" towarzystwa. Klub golfowy jako idealne miejsce na spotkania dzianej ekipy rozbawil mnie do lez. Naprawde. Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b Czas edycji: 2011-01-25 o 18:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;24614421]Marbello, czy Ty na wszystkie watki zwiazane z finansami musisz przenosic swoje kompleksy? To nie watek "intercyza vol. 2 - czy zanim wyjde z kims na kawe podpisac intrecyze".
Widze, ze Ciebie tak jak i kilka osob tutaj przerasta pewna kwestia. Nic to, poniose ten kaganek oswiaty jeszcze chwile ![]() ![]() Notabene farmerskie porownania zachowaj dla kogo innego ![]() [/QUOTE] Ciebie za to już nie pierwszy raz przerasta czytanie ze zrozumieniem i uświadomienie sobie prostego faktu, że to co dla Ciebie jest dziwne dla innych jest normalne. I może być normalne, że ktoś chce spędzać wakacje z kasiastymi jeżeli sam ma kasę. Nie narzucaj swojego zdania audytorium. No widać trudno Ci to przychodzi. Nie poświęcaj się tak i daj sobie spokój z tym kagankiem oświaty, bo nie jesteś żadnym autorytetem żeby kogokolwiek oświecać, ale pianę możesz sobie bić jak Ci tak miło. Moje postawy to moja sprawa. Ehh i tak nie zrozumiesz. Sajonara ![]() ---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Zabieram zatem swoja owcowata plebejskosc i ide jesc zwykle (w sam dla klasy robotniczej ![]() ![]() ![]() Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b Czas edycji: 2011-01-25 o 19:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Chciałabym wyjezdzac, chodzic na rozne kursy, wydawac te pieniadze z KIMŚ, nie sama i w tym momencie,gdyby mnie takie coś spotkało, na pewno pomyślałabym o tym, że chciałabym mieć choć jedną przyjaciółkę, która miałaby tyle samo pieniedzy co ja i żebysmy mogly robic to razem. Jasne ze mogłabym żyć dalej tak samo jak zyłam..ale dlaczego? Chciałabym wiecej, a nie oszukujmy się - kasa daje duuuże możliwości.
![]() |
![]() |
#128 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jacy sa? Jak juz napisalam- wiecznie czegos chca. Albo cos zabrac tym co maja, albo ich zgnoic. Dlatego niektorzy po prostu nie chca sie z nimi zdawac, ich wybor. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Konto usunięte
|
Ucza, ale nie mowimy o manikiurzystkach po kosmetologii tylko po inzynierii transportu czy innej. Zastanawiam sie po co im to, po co robia ludziom problem pijawkujac na nich przez 3,5 roku skoro i tak beda robic paznokcie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |||
Zakorzenienie
|
Watek przezabawny, przyznam
![]() Cytat:
Prosba autorki jest smieszna, a Ty wyciagasz jakies dziwne wnioski ![]() Cytat:
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Raczkowanie
|
Oj dziewczęta, zawiść aż mnie oślepia jak czytam wasze posty. Dlatego, że dziewczyna wygrała pieniądze i chce się nimi cieszyć została przerobiona przez was na pustego, skupionego na pieniądzach potwora zostawiającego znajomych i czującego się lepiej od innych. Nie mogę się doszukać NICZEGO w jej wypowiedziach co by mogło potwierdzić wasze ochydne insynuacje. To smutne i zapewne przykre dla autorki wątku.
Patrząc na waszą reakcję nie dziwie się autorce, że chce znaleźć kogoś, kto nie zazdrościłby jej pieniędzy. I chyba powinno to dobrze o niej świadczyć, że nie chce machać pieniędzmi przed nosem mniej zamożnych znajomych, co wcale nie znaczy, że sie od nich odwraca, na litość boską! Kiedy się ciągle patrzy jak ktoś pozwala sobie na luksusy nie trudno o ukłucie zazdrości, nawet u najlepszej koleżanki. A pozwalać sobie może, bo to jej pieniądze i kropka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Konto usunięte
|
tam- dobre podsumowanie, esencja tematu.
Wyrak ==" nie bardzo mam ochote na dyskusje z Toba, bo wiem jak to wyglada. Nie wiem czemu mialam wrazenie, ze jak sie pokaze ze kontakty z ludzmi z nizszych sfer sa nieprzyjemne to na tej podstawie mozna wyciagnac wniosek, ze lepiej sie z nimi nie zadawac, za to zadawac sie z ludzmi z wyzszych sfer. Moja wypowiedz jest wypowiedzia w stylu 'wsadzilam kiedys reke do ognia, poparzylam sie, wiec teraz trzymam reke w zimenj wodzie'. Nie wiem co w tym niezrozumialego, zadna terapia na forum. Co to sa niziny spoleczne, margines itd. podpowiedza Ci google. Nie albo albo, sa ludzie biedni i kulturalni i bogate świnie, ale moje osobiste doswiadczenia uswiadomily mi, ze takich jest malo. Czesciej spotykam ludzi bogatych udajacych biednych, zeby ich sie nie czepiali. Moze to jeden z powodow, dla ktorych autorka szuka nowych znajomych, ma dosc udawania ze nie ma, jak kazdy juz pewnie slyszal ze ma i wyciaga reke. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Przyznam, ze taki snobizm jest momentami wrecz zabawny ![]() Cytat:
A skad wiesz, jak Ci sie to spodoba ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Natomiast to, ze Ty probujesz dorabiac niewiadomo jaka historie do tego, ze ktos chcial od Ciebie odpisac notatki czy skopiowac projekt, nie ma zadnego zwiazku z tematem, naprawde ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2011-01-25 o 22:36 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Konto usunięte
|
Dokladnie, nie doczekasz sie ode mnie określenia 'nizin', bo nie chce nikogo obrazac, zwykla kultura. Nie podchodze do ludzi na ulicy i nie mowie im, ze sa brzydcy, grubi, glupi itd.
Poza tym sa pewne pojecia, ktore powinny byc mniej wiecej jasne dla wszystkich. Nie bede tlumaczyc co to niziny tak samo jak nie bede tlumaczyc ile to 2+2. To nie jest latwe znalezc takich znajomych, to jest na prawde skomplikowane. Sama bym chciala poznac wiecej kulturalnych ludzi, ktorzy nie patrza na mnie przez pryzmat tego, co moga ode mnie wyciagnac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
Ja nie rozumiem wątku o tych nizinach, dla mnie niziny to patologia, a nie pracujący ludzie i żyjący skromnie.
W Polsce ludzie bogaci czy biedni często mają dokładnie takie same maniery, bo nic poza pieniędzmi ich nie wyróżnia. Pochodzenie takie samo przeważnie - z chłopskiej zagrody ![]() Powiedziałabym, ze bogaci jeszcze gorsze, bo do wyniesionego z domu braku ogłady dochodzi jeszcze przekonanie o własnej wielkości. Wojna i komuna wytępiła nam skuteczne arystokrację i starą inteligencję, to teraz mamy takich panów żywcem od pługa oderwanych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Konto usunięte
|
Ide na politechnike od pazdziernika. Nie moglam przewidziec, ze poziom bedzie taki ;/ Ponoc strasznie trudno to skonczyc, polowa odpada na pierwszym roku i inne bajeczki. Ale dyplom z tej szkoly zapewni mi prace, wlasciwie juz mam oferte, tylko sie obronie i jade. Ale swoje przejsc musialam.
vixen- niby tak, ale ci kulturalni ludzie mieszkaja w bloku z elo elyta 'kto ma lepsze najki', ich dzieci ucza sie tego bo to jest fajne. Trudno sie wyrwac z blokowiska. Teraz widze jak ci krolowie osiedla pracuja na kasie a krolowe tancza na rurze. Trzeba miec samozaparcia sporo zeby brac przykladu, natomiast na osiedlu domkow jednorodzinnych nie trzeba nic, zyje sie spokojnie i spokojnie dochodzi do wyksztalcenia i pracy. Moze raczej powiedzcie0 woleli byscie zeby Wasze dzieci bawily sie huliganami czy nawet dajmy juz te dzieci prawnikow i lekarzy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Sama kreujesz sie na hrabianke. Do tego prawdziwa intelektualistke. Pomyslalby kto, ze wnuczka Stanislawa Lema na wizaz trafila ![]() Troche pokory i dystansu by Ci sie przydalo. Rzucasz banalami majac niewielkie pojecie o swiecie. Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b Czas edycji: 2011-01-26 o 02:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Mój TŻ pochodzi z blokowiska (bo kiedy w blokowiskach mieszkali wszyscy, zarówno robotnicy, niziny, urzędnicy, dyrektorzy, profesorowie), a nigdy mu najki nie imponowały, teraz świetnie sobie radzi i ławki pod blokiem nie grzeje
![]() Zresztą on twierdzi, że u niego w bloku najgorsze byly dzieci policjantów ![]() Cytat:
Ja też miałam w życiu etap fascynacji chuliganami, nie zaszkodziło mi to, a chociaż poznałam, w jakich warunkach niektórzy żyją i jakie problemy mają. Dzieci prawników, lekarzy, też mogą być chuliganami. A nawet mają do tego większe możliwości, bo mają więcej pieniędzy na przerózne rozrywki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |||
BAN stały
|
Rozumiem, że jest to co najmniej Eidgenössische Technische Hochschule Zürich ?
![]() Cytat:
![]() Bo nie wiem czy wiesz, ale na leserów i ślizgaczy możesz się natknąć nawet na bardzo dobrej uczelni (przez dłuższy albo krótszy czas). Zdarza się, że i bardzo zdolni ludzie nie lubią sobie wyrywać rękawa. Motywacja jest ważna - z jaką się wybiera daną szkołę/kierunek. Cytat:
![]() Cytat:
![]() A znajomy moich rodziców mieszkał kiedyś na takim osiedlu domków jednorodzinnych i użerał się przez ładnych parę lat z burdelem otwartym w domku obok. Co dowodzi w sumie niczego oczywiście, ale wiesz, żebyś się nie rozczarowała tak jak tą szkołą inżynierską. Generalnie - żenuła. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
... choć nie Westwood
|
Od siebie dodam, że w Polsce nie ma jako takich "wyższych sfer", mamy przynajmniej teoretycznie klasę robotniczą i klasę średnią, przy czym w tej drugiej znajdziesz i robotników, i lekarzy, i nauczycieli, bo podział jest ze względu na środki ekonomiczne i styl życia, a to teraz baaardzo plynna granica i więcej kasy może mieć hydraulik, a przy tym prowadzić mimo wszystko bogate życie kulturalne, niż taki nauczyciel czy pracownik administracyjny. A lekarzy i prawników można ewentualnie zaliczyć do klasy średniej wyższej, ale też nie wszystkich...
Wg mnie te wszelkie podziały można o kant tyłka rozbić. A nic się nie dzieli na niziny i wyżyny, bo jakoś ludzie zapominają, że między patologią, a "arystokracją" jest większość Polaków.
![]() |
![]() |
#143 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Muszę zgodzić z Wyrakiem, że powala rozumienie przez niektórych związku "wyższe sfery".. (nie, żebym ja była, po prostu) ---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ---------- Cytat:
![]()
Edytowane przez Deede Czas edycji: 2011-01-26 o 09:21 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- Cytat:
![]() Ą, ę..
![]() |
![]() |
#146 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Na studiach (swoją drogą, to dasz wiarę - z nizin wprost na studia ?) tym bardziej nie było to trudne. Nie wiem. Ciągnie swój do swego czy jak ![]() Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2011-01-26 o 09:44 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Konto usunięte
|
Ciekawe... Sama jestem z "nizin", ale raczej nie kulturalnych. Mam "kulturalnych", "znanych", "dzianych" znajomych, i NIDY w życiu nie przyszło mi do głowy, aby z nich cokolwiek wyciągać. Wygląda to np. tak, że któryś z nich zaprasza mnie na kolację do drogiej restauracji. Wiadomo, że nie odpłace się dokładnie tym samym, bo mnie zwyczajnie nie stać, ale zapraszam na kawę, robię ręcznie podarunki, które normalnie są dość kosztowne, jestem, kiedy ktoś potrzebuje pomocy, porady itd. Ale ja nigdy nie wymagałam , "Ty masz kase, to Ty masz płacić, kupić mi,dać, bo Ciebie stać na to". Ja dziele się z nimi tym, co mogę, i oni to doceniają, jednak muszę podkreślić, że nie są to ludzie którzy obnoszą się ze swoimi pieniędzmi. I nie szukają sobie "kulturalnych" i "na ich poziomie finansowym" znajomych, bo wiedzą, że to nie jest żaden wyznacznik przyjazni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() buuu nic nie osiagne bo jestem z blokow ![]() wieje z Twoich postow bananizmem az przykro czytac. Edytowane przez yoona Czas edycji: 2011-01-26 o 10:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, ciągnie swój do swego. Z nizin na studia.. ![]() ---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#150 |
BAN stały
|
Swoją drogą, to zaskoczenie czai się na każdym kroku
![]() ![]() Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2011-01-26 o 10:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:32.