![]() |
#121 | |
Zadomowienie
|
Dot.: spowiedz po ok 5 latach
Cytat:
A gdzie obronczynie krzyza i wiary gdy dziewczyna sie pyta jak ma osiagnac orgazm ze swoim chlopakiem (nie mezem)? Gdzie pytanie czy jestes wierzaca? W koncu ona grzeszy i to ja trzeba umoralniac a nie autorke.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
najczesciej to przeciwnicy katolicyzmu tak strasznie sie o to oburzaja. Nie wiem czemu tak to przezywaja ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#125 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
bo dla mnie wieksza szopka jest branie na chrzestnego obcego katolika, niz kogos mi bliskiego, kto ma neutralne podejscie Ale to juz moje zdanie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja sie jeszcze nie spotkalam z katolikiem najezdzajacym na mnie za dobrowolna chec przyjecia sakramentu... z ateista za to czesto |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2011-02-11 o 11:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Generalnie mam to gdzieś, takich sobie kościół wyznawców wychował to takich ma. Tyle że mam wrażenie, że przez właśnie takich "katolików" kościół utwierdza się ciągle w przekonaniu, że w tym nieszczęsnym kraju jest potęgą i wtrąca się, gdzie może, co akurat już mnie irytuje niezmiernie.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
dziadkowie moga byc jedynakami wiec sila rzeczy zostaje nam tylko rodzenstwo Albo gdy cala rodzina to grzesznicy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dla niej gorsze jest obłudne przyjmowanie sakramentów i tym samym robienie sobie kpiny z Kościoła.
![]() |
![]() |
#133 |
Raczkowanie
|
To jest nawet zabawne
![]() Jak dla mnie nie tyle marna z autorki będzie chrzestna, co katoliczka, która trafi do nieba tylko według własnych kryteriów, a nie kościoła. Jak dla mnie taka sama obłuda jak niewierzący chrzczący swoje dzieci, ale każdy ma swoją godność i wartość, ich sprawa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
dla Ciebie to by bylo obludne bo jestes przeciwna KK. Sa jednak jeszcze ludzie ktorzy sa pomiedzy ( np para ktora uprawiala seks przedmalzenski a potem wziela slub). Zeby tak wszyscy ksieza ludzi do domu odsylali aby szopki nie robili z ich kosciola zamiast probowac ludzi do kosciola przyciagac i nawracac ---------- Dopisano o 17:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:17 ---------- Cytat:
Smieszne jest jak ktos nie widzi roznicy miedzy Bogiem a kosciolem Edytowane przez roxyroxy Czas edycji: 2011-02-10 o 15:20 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
A mnie naszła ostatnio taka refleksja ... dlaczego mamy szanować kościół, skoro on sam siebie nie szanuje?
KK sam dopuszcza do takich sytuacji, stąd ludzie tak robią. Można to można, co nie? czemu by nie wykorzystać? a czy to na pokaz, czy dla frajdy, że się będzie miało ładny ślub, czy dla świętego spokoju - jaka różnica? KK nic sobie z tego nie robi, a przecież głupi nie są i mają chyba świadomość, że mają większość takich pseudo wyznawców ... Jedyne co w tym denerwuje to jak już ktoś tu wspomniał - przez to, że tyle ludzi się oficjalnie do kościoła przyznaje on uznaje, że ma prawo się we wszystko wtrącać ... Natomiast zupelnie nie rozumien tego świętego oburzenia "jak możesz iść do ślubu czy chrztu jeśli nie jesteś wierzący" - może, bo idzie tam jak na basen czy saune ![]() ![]() ![]()
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Pod warunkiem, że koniec nie przyjdzie szybciej, niż się spodziewali - bo jak nie zdążą z ta spowiedzią, to dupa blada ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zawsze trzeba zaczynać od siebie. Ja księży specjalnym szacunkiem nie darzę ![]() Ale mam wrażenie, że w obecnym układzie wszyscy czują się świetnie: ksiądz, bo ma kasę, ludzie, bo mają imprezki w kościele, także nie mnie to reformować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast KK chyba jako jedyny leje sikiem prostym na to, co robią parafianie ... bo gdyby byli bardziej wymagający skończyłaby się sielanka ... więcej ludzi by odeszło, zmieniło wiarę, cokolwiek. Im to jest na rękę, bo dzięki "wiernym" mają kasę. Jak szanować taką instytucję ?
Gdyby wybory miały coś zmienić już dawno byłyby zakazane ... Edytowane przez MarudexuS Czas edycji: 2011-02-10 o 18:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
E tam, chyba prawie każdy (oprocz ateistów) tworzy Boga na swoje podobieństwo i stosownie do swoich potrzeb
![]() Kościół dla robienia pieniędzy i kontroli nad ludem, ktoś tam, bo się śmierci boi, ktoś żeby się pocieszyć, że bieda za życia doczesnego będzie mu wynagrodzona w zaświatach, ktoś po to, żeby jego wrogom ktoś potężny dokopał wreszcie porządnie, ktoś żeby nie czuć się samotnym... I tak każdy ma swojego Boga, Bog ma więcej wcieleń niż trzy ![]() Tylko nie wszyscy umieją się do tego przyznać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() EDIT: A co do szacunku... no cóż - może to właśnie przez postępowanie kościoła powstał ruch wierzących ale niepraktykujących katolików ![]() Edytowane przez agusiajnw Czas edycji: 2011-02-10 o 15:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
od siebie nie wymagam bo mi dobrze tak jak jest. Tylko wkurza mnie ,ze nie moge byc ta hipokrytka w spokoju ![]() Edytowane przez roxyroxy Czas edycji: 2011-02-10 o 15:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
chodzi o to,ze nie kazdy sie nazywa ortodoksyjnym katolikiem co nie znaczy ,ze nie ma potrzeby chodzenia do kosciola Kosciol ustalil takie a nie inne zasady, Myslisz ,ze Bogu ( jesli istnieje) robi roznice gdzie sie modlisz i gdzie spowiadasz jesli jestes dobrym czlowiekiem? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Uwaga - moralizuję. Dla tych wszystkich co to stoją pośrodku i chcą być chrzestnymi, bo kochają dziecię, a jednocześnie leją na zasady KK, jest wyjście. Po prostu wystarczy być dobrą ciocią/wujkiem dzięki czemu będzie można i dziecku oddać należną mu miłość, uwagę i troskę, a jednocześnie obejść się bez świętokradztwa. Przez szacunek dla tych, dla których to wszystko, ta kościelna szopka, ma jednak znacznie (chociaż zaczynam wątpić, że tacy w ogóle są). Przez szacunek dla dziecka też - żeby nie mieszać go w kontekst świętokradczej żenady i szopki. Dodam na koniec, że owszem - jak mnie proszą o bycie matką chrzestną, konsekwentnie odmawiam. Między innymi z tych pobudek co wyżej. W ogóle - wątek dekady jak dla mnie. Dajcie spokój. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nie wiem po co się pchać do instytucji, której się nie szanuje i aż żal na nią patrzeć ![]() ![]() Ja unikam kontaktu od lat kilkudziesięciu i bardzo dobrze mi to robi na powyższe zagadnienie ![]() ![]() Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2011-02-10 o 15:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:48.