![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: spowiedz po ok 5 latach
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ale jeśli nie wierzysz, po co Tobie ta cała farsa? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No dokładnie, jak w supermarkecie: chcę ślub - płacę, chce chrzest - płacę. Dorabiam ideologię do tego, że nie chodzę na mszę i mam gdzieś zasady. Ludzie są wygodni z natury, trzeba się z tym pogodzić. A w sumie to może i dobrze, bo jak się okaże, że Boga nie ma, to i tak na nic się zda to całe siedzenie na koszmarnie nudnych mszach, poniżanie się przed księdzem w konfesjonale, a co ślub w kościele będzie, chrzciny i komunia na wypasie i zdjęcia ze ślubu kościelnego dla potomnych zostają, to zostaną. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Nie, to znaczy, że nie wierzy w Pana Jezusa, a co za tym idzie w sens chrztu
![]() Wystarczy? Cytat:
![]() ![]() A to nie są fakty. W przeciewieństwie do stwierdzenia, że osoba z premedytacją odrzucająca dogmaty i nieprzestrzegająca zasad Kościoła Katolickiego, katolikiem nie jest. Wystarczy poczytać, co myśli Kościół na ten temat ![]() Tyle ode mnie.
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2011-02-10 o 13:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po co? No mam taki kaprys. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem czemu niektórzy tak się wzbraniają przed określeniem, że nie jest się katolikiem. Przecież to nie wyklucza bycia dobrym czlowiekiem, a często nawet nie idzie ze sobą w parze. Bierzcie przykład ze mnie: katolikiem nie jestem, Panie Boże broń, ale człowiek to ze mnie bardzo dobry
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
GDYBY Kościół miał zapisane: "chrzestnym może zostać każdy i jego obowiązkiem jest opieka nad podopiecznym", wogóle nie czepiałbym się autorki. Jednak jest zapisane coś innego, wymaga się wiary do tej funkcji. Świadek na ślubie może być nawet buddystą (poprawcie), ale chrzestny już nie, są wymagania. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Catenaccio Czas edycji: 2011-02-10 o 14:01 Powód: Wziąć a nie wziąść |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewne rzeczy są dla mnie ważne i tyle. Niektóre nie są i je olewam, co się odnosi do całokształtu, nie tylko praktyk religijnych. (Wziąć, a nie wziąść - nie mogłam się powstrzymać. ![]() Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2011-02-10 o 13:53 Powód: dopsiek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co z tego, że rozwiedziony? Był dobrym chrzestnym? Był. Rozwód zresztą nie sprawił, że przestał być Katolikiem - Kościół dopuszcza takie sytuacje, po prostu odmawia tym osobom udziału w pewnych sakramentach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dla mnie to akurat zadna roznica. To,ze chce wziac slub przed Bogiem lub ochrzcic dziecko bo w Boga wierze ( niekoniecznie katolickiego) jest moim wyborem. jescze raz powtarzam, nie wiem czemu ludzie tacy jak Ty zmuszaja do OKRESLANIA sie w jedna lub druga strone. Ja chce byc pomiedzy ![]() Nie chodzi tez o prezenty a to,ze jesli dla dziecka sakramety sa wazne to chrzestny jest z nim w tym dniu i go wspiera. Chrzest jest zmyciem grzechu pierworodnego- nikt mi nie zabroni w to wierzyc nawet jesli jestem grzesznica i sie nie stosuje do nauk. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Zadomowienie
|
[QUO-TE=pani-jesień;24992582]Nie, to znaczy, że nie wierzy w Pana Jezusa, a co za tym idzie w sens chrztu
![]() Wystarczy?Oceniłaś - "Nie no mądrze, mądrze" ![]() ![]() A to nie są fakty. W przeciewieństwie do stwierdzenia, że osoba z premedytacją odrzucająca dogmaty i nieprzestrzegająca zasad Kościoła Katolickiego, katolikiem nie jest. Wystarczy poczytać, co myśli Kościół na ten temat ![]() Tyle ode mnie.[/QUOTE] To napisałam: Cytat:
2. Widzisz słowo JA? Napisałam że Ja nie odmówiłabym bo... i tu punkt 3. Dla mnie odmowa łączy się z olaniem dziecka. Dla mnie osobiście a nie dla cioci krysi i innych. I to moje zdanie moje zasady i tak będę postępować. Napomnienie jednego z Soborów: "nie dostepuje jednak zbawienia chocby był wcielony do Koscioła ten, kto nie trwajac w miłosci pozostaje wprawdzie w łonie Koscioła "ciałem" ale nie "sercem". Widzisz samo latanie do kościoła nie gwarantuje zbawienia...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Wedlug tego watku chrzestnym moze byc tylko prawdziwy katolik ktory sie stosuje do zasad KK. A moj chrzestny nie tylko rozwiedziony ale rowniez zyje na kocia lape. Do spowiedzi chodzi, dostaje blogoslawienie zamiast rozgrzeszenia. i tez pewnie jest hipokryta. Ale swietnym wujkiem i czlowiekiem. wiec bycie katolikiem nie czyni z Ciebie dobrego chrzestnego Cytat:
i chrzest w tym kosciele i slub moglby byc. Ah piekne zycie Chyba zaczne akcje zbierania kosciola dla hipokrytow;-) ---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:02 ---------- a zapewnie chrzestny to katolik! |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
I właśnie w tym kontekście pisałam, że lepiej kogoś o kim się wie, że mało praktykuje, ale nie oleje i nie zostawi, niż praktykującego niezwiązanego z dzieckiem, bo dla dziecka religia może być ważna i sama obecność chrzestnego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
a czy on katolik to nie wiem, bo go poprostu nie znam...
wydaje mi się, że nie bo się rozwiódł, a wydaje mi się że katolicy się nie rozwodzą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
BAN stały
|
Róbcie jak uważacie. Skoro cenicie sobie hipokryzję.
Mimo wszystko najbardziej mnie rozbraja walka o śluby kościelne. Ludzie, którzy w kościele bywali rzadziej niż od święta, biorą ślub kościelny, bo taki jest taki kameralny, pokazowy i rodzina tak chce. Benek 16 podobno chce to ukrócić, ale jak to będzie? W sumie akurat Kościół to akceptuje, bo z tego ma jakąś kasiorkę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No i co ci szkodzi, że sobie hipokryta weźmie ślub kościelny. Mój wujek prezentujący ambiwalentny stosunek do KK, wziął ślub, etc., a po latach pojechał do Medjugorie, czy jak to się pisze i teraz jest w skrajnym odłamie radia maryja. Więc można sobie wziąć ślub jako hipokryta, a potem stać się ortodoksyjnym katolikiem. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
BAN stały
|
Raczej nie. Nie chcę ślubu kościelnego, będać nie wierzącym. Tym się od wiekszości tutaj różnię.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I ok, bądź sobie wyróżniający się. ![]() Wujek nie jest stary. Jemu się odmieniło w wieku średnim. I to nie jest kwestia pieniędzy, tylko nauczania KK, które wierzy w miłosierdzie, wybaczanie i nawrócenie. Chyba jednak mało wiesz o nauce KK... Dobrze, że nie praktykujesz. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |||
Zakorzenienie
|
Odczytałam to "mądrze" jako ironię
![]() Cytat:
Dla mnie odmówienie bycia chrzestną nie ma nic wspólnego z olewaniem dziecka. Można olewać będąc chrzestną i nie olewać chrzestną nie będąc. Jedno z drugim się nie łączy. A sama odmowa też nie jest olewaniem, nie mamy żadnego obowiązku spełniania oczekiwań innych. Cytat:
![]() Mnie nie obchodzą żadne Sobory i to, co mówią o zbawieniu. Nie Kościół decyduje, kto zostanie zbawiony a kto nie ![]() Cytat:
![]() W ogóle w całym wątku nie było mowy o zbawieniu. No chyba, że ktoś wyznaje zasadę "poza Kościolem nie ma zbawienia" ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zadomowienie
|
Ja nie byłam u spowiedzi ok.10 lat i nie wiem dlaczego niektórzy mieliby widzieć w tym problem. Jeśli już musisz zostać tą chrzestną to idź do spowiedzi i powiedz prawdę, wiem też, że mój ex TŻ powiedział kiedyś podczas spowiedzi księdzu, że nie pamięta kiedy ostatni raz był u spowiedzi, a korona mu przez to z głowy nie spadła, a i ksiądz nijak na to zareagował. Myślę, że szukasz problemu na siłę.
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:26.