Usunęłabyś dziecko wiedząc o jego chorobie? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-14, 21:40   #121
invisible_01
Zakorzeniona

Dot.: Usunęłabyś dziecko wiedząc o jego chorobie?

Cytat:
Napisane przez Aramintha Pokaż wiadomość
Jak ktoś wcześniej napisał, choroba chorobie nierówna.
TUTAJ i TUTAJ zdjęcie noworodka z zespołem Patau. Poniżej opis objawów.

Genetyka bywa bezlitosna, urodziłybyście?
Ja nie.
Straszne... Dla mnie decyzja o urodzeniu takiego dziecka to świadome skazywanie go na cierpienie. Nie jestem w stanie tego zrozumieć. I żadne górnolotnie brzmiące argumenty o jakichś wzniosłych ideałach, uszlachetniającym cierpieniu i radości z posiadania dziecka pomimo wszystko mnie nie przekonają.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-14, 21:40   #122
fluoxetine
Wtajemniczenie

Myślę, że usunęłabym taką ciążę. Zapewne nie byłaby to łatwa decyzja, ale dla mnie, tak jak dla wielu z was wyżej, urodzenie dziecka z ciężką chorobą jest wydaniem wyroku na nieszczęśliwe życie. Dla matki, dla dziecka, dla wszystkich, którym na nich zależy.
176/56
fluoxetine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-14, 21:43   #123
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
Nie jest gorsza,ale jest jej gorzej -w zyciu.

Dla mnie np.zespół Downa niekoniecznie byłby powodem do usuniecia ciazy. Sa rozne stopnie uposledzenia przy tej chorobie.
Ale juz np. roznego rodzaju wady mózgu czy kregosłupa,wykluczajace nawet podstawowa samodzielnosc dla mnie przemawiaja za przerwaniem ciazy.
4 tygodnie temu mialam robione usg polowkowe- takie,ktore okresla stan najwazniejszych narzadow. Cala noc przed tym badaniem nie spałam ,zastanawiałam sie co zrobie,jesli cos bedzie nie tak. Przeciez tak bardzo chciałam tego dziecka,czuje juz jego ruchy,zzyłam sie z nim...i własnie dlatego nie moglabym pozowolic,zeby cierpiało jako "warzywko". Nie wiem jak poradziłabym sobie z ta decyzja juz po fakcie,ale wiem,ze nie skazałabym kogos kochanego na takie zycie.
Na szczescie jest ok,nie musze stawac przed takim wyborem,ale szczerze podziwiam kobiety,ktore potrafily podjac taka decyzje.
Właśnie wiecie, co mnie zadziwia? Że często zagorzali przeciwnicy aborcji uważają, że poddanie się jej to takie hop siup. A przecież to trudna decyzja, której nigdy nie podejmuje się bez wątpliwości! Dla mnie jednak miłość do dziecka objawia się też w tym, że chcemy dla niego jak najlepiej. Ja wolałabym, żeby moja mama poddała się aborcji, niż żebym miała być warzywem.

Mam pytanie do przeciwniczek aborcji - potrafiłybyście żyć z myślą, że Wasze chore dziecko, które świadomie skazałyście na tą chorobę wydając je na świat, ma do Was o to żal?
Stary 2011-02-14, 21:45   #124
paula78
Zakorzenienie

Możemy się czarować ale nikt nie chce mieć chorego dziecka a jeśli ktos się decyduje na urodzenie takiego to wg mnie nie ma prawa oczekiwać gloryfikacji i pomników bo to jego osobisty wybór.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-14, 21:46   #125
Harmonia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Ale czy Ty nie rozumiesz jednej podstawowej rzeczy? Tu nie chodzi nawet o życie rodziców, o ich egoizm czy altruizm, ale o życie tego dziecka! Twoim zdaniem życie bez miłości (innej niż rodzicielska), bez przyjaciół, bez wykształcenia, bez pracy, bez normalnego funkcjonowania potrafią zrekompensować kochający rodzice, totalnie bezsilni i załamani? Dla mnie to, co opisujesz, to właśnie egoizm totalny - będę mieć dziecko, będę je kochać i co z tego, że będzie nieszczęśliwe i będzie cierpieć.
Nie, nie sądzę że takie życie jest łatwe że rodzice są w stanie zrekompensować to o czym piszesz.. Ale nie podpiszę się pod stwierdzeniem: moje dziecko będzie chore bez przyjaciół i bez pracy, więc lepiej zabiję je w zarodku..
Dla mnie aborcja jest sprawą bezdyskusyjną, matka nie może o niej decydować bo nie dotyczy bezpośrednio jej życia, w każdym wypadku, nawet jeśli to życie ma być jakoś "uszkodzone". I ja wiem, wiem o tym , że jest BARDZO ciężko tak urodzonej osobie, po prostu usunięcie tego dziecka widzę jako jeszcze większą agresję niż wydanie go na świat. Tyle ode mnie.

Nikos Kazantzakis "Biedaczyna z Asyżu"
Harmonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-14, 21:49   #126
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chowanna Pokaż wiadomość
Czy usunęłybyście ciąże gdybyście dowiedziały się że dziecko jest chore? np. urodzi się z zespołem Downa? Ostatnio z moim chłopakiem poruszyliśmy ten temat i powiem szczerze, że nie wiem co zrobiłabym w takiej sytuacji. Z jednej strony nie wyobrażam sobie usunąć (zabić) dziecka, ale z drugiej strony chore dziecko wymaga całodobowej opieki do końca życia ... Co Wy o tym sądzicie>?
tak,usunęłabym ciążę z chorym zarodkiem
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-14, 21:52   #127
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez Harmonia Pokaż wiadomość
Nie, nie sądzę że takie życie jest łatwe że rodzice są w stanie zrekompensować to o czym piszesz.. Ale nie podpiszę się pod stwierdzeniem: moje dziecko będzie chore bez przyjaciół i bez pracy, więc lepiej zabiję je w zarodku..
Moje dziecko będzie chore, bez przyjaciół, pracy, wykształcenia i normalnego życia, ale mimo to je urodzę, bo...? Odpowiedz na moje pytanie - potrafiłybyś żyć z myślą, że Twoje chore dziecko, które świadomie skazałaś na tą chorobę wydając je na świat, ma do Ciebie o to żal?
Stary 2011-02-14, 21:53   #128
Roisin92
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez chowanna Pokaż wiadomość
Czy usunęłybyście ciąże gdybyście dowiedziały się że dziecko jest chore? np. urodzi się z zespołem Downa? Ostatnio z moim chłopakiem poruszyliśmy ten temat i powiem szczerze, że nie wiem co zrobiłabym w takiej sytuacji. Z jednej strony nie wyobrażam sobie usunąć (zabić) dziecka, ale z drugiej strony chore dziecko wymaga całodobowej opieki do końca życia ... Co Wy o tym sądzicie>?
tak , bezapelacyjnie, bez względu na to kiedy ta ciąża mialaby miejsce, czy teraz, czy za 5 lat czy za 10

'Psycho, groupie, coccaine, crazy..'

Roisin92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-14, 22:00   #129
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Dla mnie aborcja jest sprawą bezdyskusyjną, matka nie może o niej decydować bo nie dotyczy bezpośrednio jej życia,

Jesli nie matka to kto ma prawo o tym decydowac ?
i tak dotyczy bezpośrednio i jej życia ,matka bez znaczenia czy chorego czy zdrowego dziecka będzie zawsze się martwić o swoje dziecko.

Stary 2011-02-14, 22:04   #130
karolynka90
Zakorzenienie

Tak, myślę, że bym usunęła.
Stary 2011-02-14, 22:11   #131
Annie1441
Wtajemniczenie

ja bym usunęła, nie chciałabym "żyć" ze tak tragiczna choroba moje dziecko też by nie chciało
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-14, 22:11   #132
antidotum89
Wtajemniczenie

widze ze burzliwa dyskusja sie rozwineła;]
owszem, na chwile obecna bym usunęła.
bardzo spodobało mi sie czyjes zdanie" nie zycie jest najwyzsza wartoscia ale jego jakosc" zgadzam sie z tym w 100%.
nie wiem na jakim etapie wyknuje sie badania prenatalne i kiedy mozna okreslic potencjalną wade dziecka ale jesli bylo by o wystarczajaco wczesnie zrobiłabym to bez wahania. nie rozumiem co prawda porownywania nasiona do czlowieka/zarodka/płodu/blastuli/moruli etc ale uwazam ze nikt nie ma prawa rzadzic moja macica, a niestety na chwile obecną o jej zawartosci rzadza podstarzali faceci którzy siła rzeczy macicy nigdy nie mieli;]

"Cause I may be bad but I'm perfectly good at it "

antidotum89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-14, 22:15   #133
muszynianka
Zakorzenienie

Bodajże w Chile, zmuszono nastolatkę /nawet chyba zgwałconą/ do urodzenia dziecka z anencefalią i karmienia dziecka piersią dopóki nie zmarło, kilkanaście godzin żyło chyba.
zdjęcia:
http://blogdocoutinho.files.wordpres...nencefalia.jpg
http://felipebatistela.files.wordpre...nencefalia.jpg

link: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=440541

Cytat:
Prezydium Narodowej Konferencji Episkopatu Brazylii (CNBB) wydało deklarację, w której zdecydowanie opowiada się przeciwko dopuszczalności aborcji w przypadku płodów dotkniętych anencefalią.
a to już w ogóle tak a propo.

Edytowane przez muszynianka
Czas edycji: 2011-02-14 o 22:17
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-14, 22:18   #134
Harmonia
Raczkowanie

Cytat:
Moje dziecko będzie chore, bez przyjaciół, pracy, wykształcenia i normalnego życia, ale mimo to je urodzę, bo...? Odpowiedz na moje pytanie - potrafiłybyś żyć z myślą, że Twoje chore dziecko, które świadomie skazałaś na tą chorobę wydając je na świat, ma do Ciebie o to żal?
Urodzę bo nie zabiorę komuś jego wyłącznego prawa do życia, bo zywczajnie nie mam prawa decydować o tym, bo osobiście znam osoby chore i szcześliwe, chore i mające przyjaciół itd. Z mojej prywatnej perspektywy: nie usunę bo wierzę w Boga, wg którego aborcja to najwyższe zło.

Co do Twojego drugiego pytania: nie, życie z myślą że moje chore dziecko ma do mnie żal byłoby makasrycznie ciężkie. Ale nie załóożyłabym z góry, że tak włąśnie będzie...

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Jesli nie matka to kto ma prawo o tym decydowac ?
i tak dotyczy bezpośrednio i jej życia ,matka bez znaczenia czy chorego czy zdrowego dziecka będzie zawsze się martwić o swoje dziecko.
Tak, racja, może źle się wyraziłam, chodziło mi o to że nie dotyczy jej hmm... istnienia. Że tysiąc razy bardziej rzutuje na życie dziecka niż jej. Kto ma prawo decydować? Nikt. Myślę że człowiek ma prawo do odebrania tylko swojego własnego życia.

Dziewczyny to nie jest tak, że ja chcę się teraz kłócić i udowadniać wyższość moich wypowiedzi nad całą resztą. Po prostu chciałam wyrazić swój pogląd na sprawę, i ubolewanie że jestem w tym osamotniona. a wszelkie dyskusje na ten temat są dla mnie tylko tłumaczeniem się - w czym nie widzę sensu.
pozdrawiam

Stary 2011-02-14, 22:23   #135
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
w Boga, wg którego aborcja to najwyższe zło.
szepnął ci to na uszko?
Stary 2011-02-14, 22:24   #136
yessabell
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Aramintha Pokaż wiadomość
Jak ktoś wcześniej napisał, choroba chorobie nierówna.
TUTAJ i TUTAJ zdjęcie noworodka z zespołem Patau. Poniżej opis objawów.

Genetyka bywa bezlitosna, urodziłybyście?
Ja nie.
Osobiście gdybym wiedziała, ze to taka choroba to bym nie urodziła. miałam na mysli takie choroby jak zespół downa czy autyzm. wiadomo, ze dziecko z taką choroba jak w/w to jest roslinka, a nie dziecko. to juz jest inny przypadek.
Któras napisała, ze to szczyt egoizmu urodzic chore dziecko. a ja mówie: nie. szczytem egoizmu byłoby sie tego dziecka pozbyc. Nie żyjemy dla siebie, ale dla innych. Byc moze za dzien, mieisac, rok zmienie zdanie. ale na chwile obecna tak sądze. Byc moze i wy zmienicie poglądy. Ale jedno jest pewne: życie to wartość. Dac dziecku życie, bo sie go stworzyło poprzez akt miłosci fizycznej a potem to życie odebrac? Zbrodnia. taka sama jak morderstwo.

"Tu, z tego miejsca, zwracam się do wszystkich ojców i matek mojej Ojczyzny i całego świata, do wszystkich ludzi bez wyjątku: każdy człowiek poczęty w łonie matki ma prawo do życia!"

słowa Jana Pawła II.
Tyle z mojej strony.

Edytowane przez yessabell
Czas edycji: 2011-02-14 o 22:25
yessabell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-14, 22:28   #137
antidotum89
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez yessabell Pokaż wiadomość
Osobiście gdybym wiedziała, ze to taka choroba to bym nie urodziła. miałam na mysli takie choroby jak zespół downa czy autyzm. wiadomo, ze dziecko z taką choroba jak w/w to jest roslinka, a nie dziecko. to juz jest inny przypadek.
Któras napisała, ze to szczyt egoizmu urodzic chore dziecko. a ja mówie: nie. szczytem egoizmu byłoby sie tego dziecka pozbyc. Nie żyjemy dla siebie, ale dla innych. Byc moze za dzien, mieisac, rok zmienie zdanie. ale na chwile obecna tak sądze. Byc moze i wy zmienicie poglądy. Ale jedno jest pewne: życie to wartość. Dac dziecku życie, bo sie go stworzyło poprzez akt miłosci fizycznej a potem to życie odebrac? Zbrodnia. taka sama jak morderstwo.

"Tu, z tego miejsca, zwracam się do wszystkich ojców i matek mojej Ojczyzny i całego świata, do wszystkich ludzi bez wyjątku: każdy człowiek poczęty w łonie matki ma prawo do życia!"

słowa Jana Pawła II.
Tyle z mojej strony.

sadze ze robisz w tym momencie swego rodzaju przewartosciowywanie zycia, ta choroba-nie urodze, inna-jak najbardziej, a na koniec słowa Naszego Papieza, które nijak maja sie do Twojej wypowiedzi,

Stary 2011-02-14, 22:30   #138
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Osobiście gdybym wiedziała, ze to taka choroba to bym nie urodziła. miałam na mysli takie choroby jak zespół downa czy autyzm.
Zdaje sie ,że autyzmu nie wykrywa się przez badanie prenatalne.

---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ----------

Cytat:

słowa Jana Pawła II.
Tyle z mojej strony.
Słowa wypowiedziane przez mężczyzne i w dodoatku ksiedza nie znający jednak życia w zwykłej rodzinie i jej problemów.
Wybacz ,na mnie nie działa.

Stary 2011-02-14, 22:31   #139
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
sadze ze robisz w tym momencie swego rodzaju przewartosciowywanie zycia, ta choroba-nie urodze, inna-jak najbardziej, a na koniec słowa Naszego Papieza, które nijak maja sie do Twojej wypowiedzi,
No ale wiesz, to wszystko zależy.
Mowa o bemózgowiu sprawa jest jasna - dziecko i tak umrze od razu, rzadko dożywając trzech dni.
Zespół Downa - jeszcze może funkcjonować. Przy ogromnym nakładzie sił. Kwestia czy damy radę, poza tym dodatkowe wady, występujące w mniejszym czy większym nasileniu.
Stary 2011-02-14, 22:32   #140
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Myślę że człowiek ma prawo do odebrania tylko swojego własnego życia.
Człowiek chory ,uposledzony niby jak miałby to zrobić ?

Póki co aborcja w przypadku płodu chorego jest legalna ,zabicie urodzonego juz upośledzonego dziecka jest karalne.

Stary 2011-02-14, 22:32   #141
muszynianka
Zakorzenienie

Pozdrawiam każdego księdza mam nadzieje że w swoim życiu nie miał chwili zawahania "dobro mojego dziecka czy moje? życie moje czy dziecka? co wybrać?"
Stary 2011-02-14, 22:33   #142
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Z mojej prywatnej perspektywy: nie usunę bo wierzę w Boga, wg którego aborcja to najwyższe zło.

Myślę że człowiek ma prawo do odebrania tylko swojego własnego życia.
Ooo, co za rozbieżność. Dokonanie aborcji to zło gorsze od wydania na świat nieszczęśliwego dziecka, ale człowiek może sam się zabić, jeśli cierpi? A to dziwne, bo o ile pamiętam, to wg religii samobójstwo jest grzechem ciężkim i człowiek nie ma prawa decydować o niczym życiu, o swoim również nie (w sensie - nie ma prawa go odbierać).
Stary 2011-02-14, 22:35   #143
antidotum89
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
No ale wiesz, to wszystko zależy.
Mowa o bemózgowiu sprawa jest jasna - dziecko i tak umrze od razu, rzadko dożywając trzech dni.
Zespół Downa - jeszcze może funkcjonować. Przy ogromnym nakładzie sił. Kwestia czy damy radę, poza tym dodatkowe wady, występujące w mniejszym czy większym nasileniu.
ale dziecko z zespołem Downa potrzebuje nierzadko opieki przez całe zycie. rodzice siła rzeczy czesto nie sa w stanie mu tego zapewnic.
Poswiecic całe swoje zycie(uwazam ze zyje dla siebie, nie dla kogos, bo nikt za mnie mojego zycia nie przezyje) zeby patrzec na cierpienie, ból a w konsekwensji smierc dziecka(mowie o kilkuletnim,kilkunastolet nim człowieku), mi sie to nie widzi

Stary 2011-02-14, 22:38   #144
Pani Barokowa
Rozeznanie

Usunęłabym. Nie oszukujmy się, opieka nad chorym dzieckiem jest kosztowna, a zarobki w Polsce są niskie. Leki są drogie, rehabilitacja jest droga. Ponad to, ile osób jest na tyle silnych psychicznie, aby poświęć całą swoją uwagę na dziecko, przez całą dobę nad nim czuwać? Bo ja nie jestem. A urodzić i oddać - tyle dzieci nie może znaleźć rodziny, mimo że są zdrowe,a chorym się ktoś zaopiekuje? Bardzo małe szanse.
Pani Barokowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-14, 22:42   #145
brombusia
Zakorzenienie

Rany, dziękuję Bogu że urodziłam zdrowe dziecko i nie musiałam podejmować takich decyzji

Nie wiem, czy zdecydowałabym się na aborcję, pewnie zależałoby to od wady płodu. Np. dla mnie zespół Downa, nie byłby powodem do usunięcia ciąży, mój mąż ma kuzyna z zespołem Downa, przecież tacy ludzie zazwyczaj nie cierpią i potrafią cieszyć się życiem.
Co innego bezmózgowie, czy też zespół Pataua, te zdjęcia które wkleiłyście dają wiele do myślenia

Znam kobietę, u której stwierdzono tak poważne wady płodu, że nie przeżyłby poza macicą, w piątym miesiącu ciąży po prostu wywołano poród. Rok później urodziła zdrową dziewczynkę.

Poza tym, istnieje wiele powikłań okołoporodowych i innych chorób, które mogą ujawnić się po porodzie, że tak na prawdę nigdy do końca nie jest wiadomo, czy będzie dobrze. Decydując się na dziecko, trzeba brać pod uwagę każdą możliwość i mieć nadzieję, że to najgorsze nigdy nie nadejdzie.

Nie można być do końca pewnym, co by się zrobiło, dopóki taka sytuacja nie zaistnieje. Myślę, że nie ma o co kruszyć kopii, bo i tak każdy postąpiłby zgodnie ze swoim sumieniem.

brombusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-14, 22:43   #146
Harmonia
Raczkowanie

Cytat:
o ile pamiętam, to wg religii samobójstwo jest grzechem ciężkim i człowiek nie ma prawa decydować o niczym życiu, o swoim również nie (w sensie - nie ma prawa go odbierać).
ma takie prawo.

Stary 2011-02-14, 22:44   #147
brombusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Zdaje sie ,że autyzmu nie wykrywa się przez badanie prenatalne.
Właśnie, nawet nie wiadomo co ją dokładnie wywołuje.

brombusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-14, 22:51   #148
Lady in Blue
Zakorzenienie

Odpowiadając na pytanie zawarte w temacie wątku - tak, zrobiłabym to.
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-14, 22:51   #149
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez andzia1989r Pokaż wiadomość
Moim zdaniem wypieranie rzeczywistości, wiara w cud, że jednak badania kłamią i moje dziecko urodzi się zdrowe, myślenie: jakoś to będzie są egoizmem i okrucieństwem w stosunku do owego dziecka. Są choroby i schorzenia, które czynią z życia tego dziecka piekło. Żyje krótko i w bólu. Urodzic takie dziecko to egoizm.
Zgadzam się

[1=9b13fa772a089c950fe6533 92ec6a155eb1c8e79_6035971 53b11b;25089668]Nie ma co się przekonywać, bo każdy ma swoje zdanie i nikt nikogo do swojego nie namówi ja wiem swoje, Ty swoje i jest ok A zesp. downa też ma pewnie jakieś różne stadia, są ludzie samodzielni, którzy w miarę ok funkcjonują (choćby słynny "maciek" z klanu), a są i warzywka, też zależy i nie wsyzstkich należy 1 miarą mierzyć..[/QUOTE]

Jeśli swoje zdanie opierasz na postaci Maćka z "Klanu", to pogratulować. Ciekawe, co zrobiłabyś z chłopakiem w wieku Maćka, który non stop by się notorycznie masturbował, bo to dla niego jedyny sposób na zaspokojenie popędu seksualnego? Nawet w głupim "Klanie" taki wątek się przewinął. Szprycowałabyś lekami obniżającymi popęd, niszcząc mu wątrobę czy co?
Albo walczył z Tobą o dostęp do lodówki, bo osoby z zespołem Downa nie panują często na apetytem i ogromnie tyją?

A te tak zwane warzywka - dla mnie opcja kilkunasto czy kilkudziesięcioletniego podlewania 24h na dobę nie wchodzi w grę.
Życie mamy tylko jedno, i to dość krótkie niestety.

Cytat:
Napisane przez Deede Pokaż wiadomość
I ilu z tych rodziców po ciuchu, w czterech kątach, we wstydzie przed samym sobą miewa nieraz myśl "żeby to się już skończyło.." Jakiś czas temu był dobry wywiad z kobietą, która opiekowała się b. upośledzonym synem. Ile odwagi kosztowało ją powiedzenie, że kiedy syn w końcu umarł "poczuła ulgę". Szkoda, że o tej stronie nie mówi się w kontekście decydowania się na rodzenie ekstremalnie chorych dzieci. Wszyscy tylko pieją, jakie to szlachetne. A o kobiecie, która decyduje się na praktycznie wiezienie bez krat na najbliższe 5, 10, 20 lat też mówi się tylko w kontekście szlachetności. I jak ona ma się otwarcie przyznać, że żałuje? że nie wyrabia? Że odechciewa jej się wszystkiego? Że ma pretensje do siebie, że miewa myśli, jakie miewa? Czy takie ma "normalna matka"? Noo nieee, ależ skąd - i kolejny motyw do psychicznego mordowania się - jakby patrzenie na cierpienie dziacka nie wystarczało.
Szkoda, że brakuje odważnych kobiet, które powiedzą od początku do końca , jak to jest..
To prawda.
Zdarza się, że ojciec odchodzi, bo w końcu on ma prawo do normalnej rodziny, a matka zostaje z chorym dzieckiem, marnymi alimentami i groszowymi zasiłkami. Życie jak w Madrycie.

Cytat:
Napisane przez cerveza Pokaż wiadomość
Jakim POTWOREM trzeba być, żeby skazać własne dziecko na cierpienie przez całe życie? Oczywiście, że bym usunęła, dla dobra wszystkich zainteresowanych.

Zdarza mi się przeglądać strony różnych fundacji i jak widzę niektóre prośby o pomoc, to mi się serce rozpływa... dzieci z rozszczepem kręgosłupa, z powyginanymi rączkami, bez oczu wymagające koszmarnie drogich operacji, rehabilitacji, opieki. Tak ciężko zrobić badania prenatalne? Pytania do tych, które powinny się zastanowić nad tym, czy same chciałyby tak żyć : cały żywot na łasce innych? Bo na to się właśnie skazuje te biedne dzieci.
Tym wszystkim, które krzyczą "nie aborcji chorego dziecka" radziłabym przejść się do domu opieki nad tymi dziećmi, może zakonnice w pobliżu prowadzą.
Gwaratuję niezapomniane wrażenia...
Może wtedy Maciuś z "Klanu" i jego sielskie życie nie będzie przykładem na upośledzone dziecko.

Cytat:
Dla mnie aborcja jest sprawą bezdyskusyjną, matka nie może o niej decydować bo nie dotyczy bezpośrednio jej życia, w każdym wypadku, nawet jeśli to życie ma być jakoś "uszkodzone". I ja wiem, wiem o tym , że jest BARDZO ciężko tak urodzonej osobie, po prostu usunięcie tego dziecka widzę jako jeszcze większą agresję niż wydanie go na świat. Tyle ode mnie.

Litujesz się nad płodem, który nawet nie ma świadomości własnejgo istnienia, a nie żal Ci matki, na którą wydajesz wyrok, skazując na więzienie we własnym domu, wyrok może nawet 25 lat i więcej, niczym za grubsze zabójstwo.
Urodzenie takiego dziecka dotyczy BEZPOŚREDNIO właśnie matki i ma ona prawo do decyzji. Wymagać można jedynie od siebie, a nie od innych ludzi, decydować o ich życiu w taki sposób.
Nie każ innym żyć według swoich przekonań.

Cytat:
Urodzę bo nie zabiorę komuś jego wyłącznego prawa do życia, bo zywczajnie nie mam prawa decydować o tym, bo osobiście znam osoby chore i szcześliwe, chore i mające przyjaciół itd. Z mojej prywatnej perspektywy: nie usunę bo wierzę w Boga, wg którego aborcja to najwyższe zło.
Okrutny ten Twój Bóg, nie ma to tamto

Cytat:

słowa Jana Pawła II.
Tyle z mojej strony.
Tak, Jan Paweł II, osoba oderwana od rzeczywistości, żyjąca w luksusach kapiącego złotem i zabytkami Watykanu, w przerwach od nawoływania o pokój, co cały świat miał gdzieś, wygłaszająca z balkonu teorie, o których specjalnie nie miała pojęcia, jak to wygląda w realnym życiu ma decydować o tym, jak wyglądać ma życie umęczonych rodziców i cierpiącego dziecka. Faktycznie, "autorytet" w tej kwestii jak nic

Jakoś w poniższych wypadkach życie już chodzących po świecie ludzi było mu dość obojętne:

Cytat:
Było ukazanie się na balkonie pałacu La Moneda z generałem Pinochetem, serdeczności z Fidelem Castro – były też gesty wobec ich ofiar. Można powiedzieć, że ten absolutysta moralny jako polityk bywał często relatywistą.
[...]
Uważany za papieża praw człowieka, Jan Paweł II milczał w czasie podróży do Argentyny wobec potworności dyktatury, która pochłonęła 30 tys. ofiar. Zachowywał zimny dystans wobec szukającego u niego wsparcia arcybiskupa Oscara Romero z Salwadoru, zastrzelonego później przez szwadrony śmierci.
http://www.polityka.pl/kraj/analizy/...m-papieza.read

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2011-02-14 o 22:52
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-14, 22:53   #150
muszynianka
Zakorzenienie

A i kiedyś dorwałam w... empiku książkę o życiu seksualnym ludzi opóźnionych, no tam wiecie, nie jestem fachowcem by nazywać te wady. Tak tak, oni jak najbardziej mają popęd seksualny co powiedziała vixen. I co z nim zrobisz? Dasz radę?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości