Nazwisko - swoje, podwójne czy malżonka? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-06-23, 23:37   #121
ampa
Przyczajenie

Dot.: Nazwisko - swoje, podwojne czy malzonka?

Niedawno (przystanek)byłam świadkiem rozmowy dziewczyn w wieku około lat 11, oglądały sobie jakieś dokumenty i
X: Ty a czego Twój tata się inaczej nazywa?
Y: Bo ja mam nazwisko mamy?
X: To tak mozna?
Y: Można.
X: A czemu masz nazwisko mamy a nie taty?
Y: Bo moi rodzice nie mają ślubu.
X: Serio-to Ty jesteś nieslubnym dzieckiem.
Y: No jestem.
X: Łoł ale, myslałam, że nie znam żadnych nieslubnych dzieci.
Y: No przecież znasz mnie od pięciu lat.
X: Ale nie wiedziałam, że jesteś nieślubna.
Y: I jak brakuje mi czegoś?
X: No nie. A czemu Twoi rodzice nie mają slubu?
Y: Bo taka mają filozofię życiową.
X: A co to jest?
Y: Wiesz są razem 18 lat, kochają się i maja 4 dzieci, żyją razem bo chcą żaden ślub i papierek nie jest im potrzebny.
X: Ale fajnie, szkoda, że ja nie jestem nieślubnym dzieckiem, bo wiesz moi sie nie kochają. O jedzie!
i pojechały...

a ja pomyślałam sobie, że jeżeli dziecko ma dobry dom, dobre wychowanie to bez znaczenia jest to jak nazywają się jego rodzice, i ono samo.
Stary 2007-06-24, 09:44   #122
Tygrysiak
Rozeznanie

madre dzieciaki niestety jakies moherowe berety na pewno zinterpretowalyby to inaczej

ja osobiscie nie za bardzo lubie połączenie nazwisk typu pani ...ska - ...ska bo to strasznie długaśne, moje imie ma 8 liter, nazwisko 9, nazwisko TZa 10 wiec tez pewnie nie mieściłabym sie z podwójnym w zadne rubryczki wiec wezmę jego nazwisko ze swoim nie jestem az tak specjalnie związana, mam dużą rodzinę i kilku braci o tym samym nazwisku wiec na pewno pojdzie ono w dalesze pokolenia

Edytowane przez Tygrysiak
Czas edycji: 2007-06-24 o 09:45 Powód: dopisek
Tygrysiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-24, 11:44   #123
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Ja mam bardzo oryginalne nazwisko i niestety jestem jedynaczką, dlatego po ślubie przyjmuję nazwisko męża jako drugie. Będę "długa", ale trudno - nie będę dostosowywać się do głupich krateczek w papierach itp.
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-01, 07:43   #124
spray
KWC

Zmienię na nazwisko Tża, bez bawienia się w dwuczłonowość, bo za dużo by tego było w dowodzie- 28 liter Z resztą TŻ ma bardzo ładne, arystokratyczne nazwisko
spray jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-01, 17:17   #125
africa
Raczkowanie

Ja zawsze chcialam miec dwuczlonowe nazwisko, ale polaczenie mojego nazwiska i TZta dobrze razem nie wyglada, wiec chyba zmienie na jego. Nie jest zbyt ladne i na poczatku znajomosci wogole nie moglam zapamietac jak on sie nazywa, kojarzylam je sobie z "pusta stodołą". hihihi jego podobnie brzmi. TZ zawsze chcial, zebym nosila jego, wiec jest zadowolony.
africa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-02, 10:51   #126
julies
Raczkowanie

a ja zostaje przy swoim nazwisku, a moj przyszly maz przyjmie moje
julies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-02, 12:08   #127
Karola_82
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez MSN do Karola_82

Cytat:
Napisane przez julies Pokaż wiadomość

serio? moj TZ nigdy by na to nie poszedl ale ja wole jego nazwisko, no chyba ze zdecyduje sie na podwojne

Dieta (znowu): 178 cm / 64kg
Cel pt. "wakacje w sexy ciele"
do 1.06 - 9 kg (55kg)
Karola_82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-07-02, 20:54   #128
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ampa Pokaż wiadomość
a ja pomyślałam sobie, że jeżeli dziecko ma dobry dom, dobre wychowanie to bez znaczenia jest to jak nazywają się jego rodzice, i ono samo.
Nawiązując do dzieci nieślubnych, zaistnienie takej sytuacji może mieć rózne podłoże. Moja kuzynka mieszka z partnerem z którym ma dwójkę synów już w wieku szkolnym, ale o ślubie nie ma mowy.Nie chodzi o ich filzozofię życia, chodzi przede wszystkim o pieniądze.Dostaje środki m in z opieki bo przecież formalnie jest samotnie wychowującą matką.Teraz gmina przyznaje jej mieszkanie, bo fakt warunków bytowym to ona nie ma najlepszych.. jak widać dla niektórych to wygodne..

Cytat:
Napisane przez julies Pokaż wiadomość
Nietypowa sytuacja , mój partner nie chciałby takiej zamiany, ja zresztą też już się teoretycznie przyzwyczaiłam do nowego nazwiska.
Stary 2007-07-03, 08:04   #129
julies
Raczkowanie

ja powiedzialam mojemu ze jesli on zostaje przy swoim to ja biore podwojne. A ze uznal ze tak glupio zebym ja miala podwojne, dzieci tylko jego to przyjal moje
julies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-14, 15:49   #130
MoNkA.B
Gość

Dot.: Nazwisko - swoje, podwójne czy malżonka?

Pamietam jak pierwszy raz podpisywalam sie nawziskiem mojego meza, bardzo bylo mi wtedy smutno - juz nigdy wiecej mojego starego nawziska ?! To bylo moje pozegnanie .... teraz nazwisko meza tak weszlo mi "w krew" jakby to ono towarzyszylo mi od poczatku zycia.
Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-26, 00:31   #131
Cassidy
Przyczajenie

My niestety oboje mamy nazwiska kończące się na -ski i -ska więc dwuczłonowe nie bardzo pasuje, chociaż bardzo bym tak chciała
Cassidy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-07-26, 09:20   #132
dorinka30
Zakorzenienie

A ja z wielką radością przyjmę nazwisko mojego narzeczonego
dorinka30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-26, 09:34   #133
hania811
Zakorzenienie

Tylko i wyłacznie męża. Inaczej sobie nie wyobrażam. Pieknie brzmi.
Juz nie moge sie doczekac aż wymienię dokumenty i pieczatki w pracy żeby móc sie nim podpisywać.

Edytowane przez hania811
Czas edycji: 2007-07-26 o 10:59
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-26, 10:35   #134
SELKA*
Zakorzenienie

Ja planuję dodać do swojego panieńskiego nazwiska nazwisko przyszłego męża. Łącznie będzie 19 liter, więc nie jest tak źle TŻ nie ma nic przeciwko, jedno jest pewne- mojego nazwisko na 10000% by nie przyjął- ot, takie szowinistyczne, męskie podejście
SELKA* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-26, 15:42   #135
Żaki
Przyczajenie

GG do Żaki

A ja była strasznie postawiona pod presją rodzice mnie naciskali żebym wzieła nazwisko dwu członowe choć z początku wogóle dawali mi wybór potem się coś odwidziało i zaczeły się chore akcje.
Naciskali mnie bo jestem jedynaczka i ostatnia z takim nazwiskiem i jeszcze na dodatek chcieli żeby nasze dzieci miały po dwa nazwiska chore.
Nie mogła spać budziłam się w nocy źle sie z tym czułam, narzeczony dał mi wybór co do mojego nazwiska nie naciskał mnie mówił tylko zrobisz jak uważasz ale pamiętaj że to jest twoje życie a nie ich.
Natomiast jeśli chodiz o dzieci kategorycznie sie nie zgdzał.
Jak poszliśmy do urzedędu to nie wiedziałam co mam zrobić ahh miałam jeszcze sen żebym nie brała nazwiska dwuczłonowego.
I wziełam ostatecznie nazwisko męża tak w dokumetach napisała aż się zdziwił narzeczony.
Bałam się powiedzieć o tym rodzicom chciałam czekać do ślubu ale powiedziałam bo już mnie to dusiło wewnątrz aż powiedziałam na początku byli w szoku mówil ale wytłumaczyłam im że na dłuższą mętę nie ma to sensu dlatego że zawsze będzie tak że któreś w przysżłosci nazwisko zaniknie w rodzinie.
Ahh ja to się mam nie dosyć że stresik przed ślubem to jeszcze taka sytuacja ehh
Żaki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-07-26, 16:19   #136
sanetka
Zakorzenienie

jak bym zrobila laczone to bym sie musiala podpisywac w sumie 28 literami-troche to duzo a jak dzieci potem tez by mialy podwojne i do tego na imie gosia czy ola to by mnie znienawidzily za to

zreszta bede dumna przyjmujac nazwisko TZa

sanetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-26, 18:05   #137
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Napisane przez Żaki Pokaż wiadomość
A ja była strasznie postawiona pod presją rodzice mnie naciskali żebym wzieła nazwisko dwu członowe choć z początku wogóle dawali mi wybór potem się coś odwidziało i zaczeły się chore akcje.
Naciskali mnie bo jestem jedynaczka i ostatnia z takim nazwiskiem i jeszcze na dodatek chcieli żeby nasze dzieci miały po dwa nazwiska chore.
Nie mogła spać budziłam się w nocy źle sie z tym czułam, narzeczony dał mi wybór co do mojego nazwiska nie naciskał mnie mówił tylko zrobisz jak uważasz ale pamiętaj że to jest twoje życie a nie ich.
Natomiast jeśli chodiz o dzieci kategorycznie sie nie zgdzał.
Jak poszliśmy do urzedędu to nie wiedziałam co mam zrobić ahh miałam jeszcze sen żebym nie brała nazwiska dwuczłonowego.
I wziełam ostatecznie nazwisko męża tak w dokumetach napisała aż się zdziwił narzeczony.
Bałam się powiedzieć o tym rodzicom chciałam czekać do ślubu ale powiedziałam bo już mnie to dusiło wewnątrz aż powiedziałam na początku byli w szoku mówil ale wytłumaczyłam im że na dłuższą mętę nie ma to sensu dlatego że zawsze będzie tak że któreś w przysżłosci nazwisko zaniknie w rodzinie.
Ahh ja to się mam nie dosyć że stresik przed ślubem to jeszcze taka sytuacja ehh
Ja też jestem jedynaczką z oryginalnym nazwiskiem, ale rodzice nie wymuszali na mnie decyzji co do nazwiska po ślubie. Owszem, po cichu liczyli, że zdecyduję się na podwójne, ale to ja sama zdecydowałam się na to posunięcie. Mój TŻ też nie wyobrażał sobie inaczej. Dzieci będą miały nazwisko tylko męża. Szefowa się tylko śmieje, że kolejna w pracy będzie podwójna
Stary 2007-07-26, 19:04   #138
hooba
Raczkowanie

A ja mam na nazwisko tak samo jak mój przyszły mąż Tata się śmieje że mu ród przedłuże
hooba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-26, 19:11   #139
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Napisane przez hooba Pokaż wiadomość
A ja mam na nazwisko tak samo jak mój przyszły mąż Tata się śmieje że mu ród przedłuże
Zdarzają się takie wypadki. Fajnie masz

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-07-26, 19:54   #140
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

Cytat:
Napisane przez hooba Pokaż wiadomość
uuuuuua, ale super, fajnie masz

ruda3d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-26, 21:07   #141
rav12345
Wtajemniczenie

Ja chcialam nazwisko meza, ale NIE MOGE. Fizycznie nie moge. Polska biurokracja - ot co.

Wyglada to tak, ze za miesiac wracamy skonczyc studia w USA, i zaraz po studiach szukamy tam pracy. Zostal nam wiec miesiac pobytu w Polsce, i nie wiadomo czy i kiedy wrocimy.

I tak - wydanie nowego dowodu trwa 1.5 miesiaca - na jego podstawie wydawany jest nowy paszport - czas oczekiwania kolejny 1 miesiac. Z nowym paszportem musze isc po wize - czas oczekiwania na spotkanie i przeslanie wizy - 3 tygodnie. Nie mam jak... Tym bardziej ze nie moge liczyc na pomoc rodziny, bo wszystko musze odbierac osobiscie...

Zeby dopelnic wiec wiekszosc formalnosci - potrzebowalabym 3 miesiace.
Nie wspomne o oplatach - za dowod, za paszport, za wize, za telefony, paliwo... Mi moje nazwisko rodowe nie przeszkadza, ale moj maz chodzi smutny - i to juz mi ciazy na sumieniu.
Stary 2007-07-27, 08:24   #142
Żaki
Przyczajenie

GG do Żaki

Dlatego też przespałam się z tym tematem i podjęłam decyzje jak najlepiej dla mnie słuszną to moje życie i ja mam się z tym dobrze czuć.
Małżeństwo to założenie rodziny z drugą połówką życie z nią,oraz wzajemne relacje i miłość.
Przed decyzją miałam sen poprzedniej nocy śniło mi się że będe miała dziecko chłopczykai że mam nazwisko dwu członowe i rodzice strasznie mnie naciskają żeby dziecko równiez miało.
Dlatego też ten sen jakoś doprowadził że podjęłam taką decyzję z myślą o przysżłości dla nas dobrze żeby było.
Żaki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-27, 09:20   #143
mary lu
Raczkowanie

a moje imie i nazwisko to obecnie 28 literek
mary lu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-27, 10:36   #144
jaśmina23
Raczkowanie

GG do jaśmina23

hej,
ja zostaje przy swoim nazwisku Mam szlacheckie nazwisko, które jest w fazie wymarcia, a ponieważ Tż ma pospolite nazwisko nie ma nic przeciwko Mój tata się z tego bardzo cieszy a reszta nie wyraziła sprzeciwu
jaśmina23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-28, 16:39   #145
pietrusia
Zakorzenienie

GG do pietrusia
Talking Dot.: Nazwisko - swoje, podwójne czy malżonka?

ja biore azwisko mojego TZ u nas tak sie juz przyjeło.
no ale jesli Ty wezmiesz dwu członowe to dzieci powiny osic imie ojca
tak i sie wydaje nie wiem

pietrusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-28, 18:18   #146
musicman
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rav12345 Pokaż wiadomość
Ja chcialam nazwisko meza, ale NIE MOGE. Fizycznie nie moge. Polska biurokracja - ot co.

Wyglada to tak, ze za miesiac wracamy skonczyc studia w USA, i zaraz po studiach szukamy tam pracy. Zostal nam wiec miesiac pobytu w Polsce, i nie wiadomo czy i kiedy wrocimy.

I tak - wydanie nowego dowodu trwa 1.5 miesiaca - na jego podstawie wydawany jest nowy paszport - czas oczekiwania kolejny 1 miesiac. Z nowym paszportem musze isc po wize - czas oczekiwania na spotkanie i przeslanie wizy - 3 tygodnie. Nie mam jak... Tym bardziej ze nie moge liczyc na pomoc rodziny, bo wszystko musze odbierac osobiscie...

Zeby dopelnic wiec wiekszosc formalnosci - potrzebowalabym 3 miesiace.
Nie wspomne o oplatach - za dowod, za paszport, za wize, za telefony, paliwo... Mi moje nazwisko rodowe nie przeszkadza, ale moj maz chodzi smutny - i to juz mi ciazy na sumieniu.

możesz przecież zmienić nazwisko później , nie powinno być większych problemów

A co do nazwiska, już miesiąc prawie podpisuję się nowym dwuczlonowym nazwiskiem, w sumie 1 literek i jestem bardzo zadowolona z tej decyzji. Oba nazwiska są ładne i nieodmienne, a ja czuję się z tym nowym nabytkiem bardzo naturalnie. No i ominął mnie smutek przy pierwszym podpisie, o którym dziewczyny często wspomiają. A do tego mój ojciec całkiem niespodziewanie aż się cały napuszył i wyprostował jak usłyszał że zostawiłam też jego nazwisko. Wcześniej o tym właściwie nie rozmawialiśmy i był przekonany że teraz będe tylko panią W a tu taka niespodzianka. Polecam.

Edytowane przez m.a.r.t.a
Czas edycji: 2007-12-11 o 12:17 Powód: post pod postem
musicman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-29, 13:37   #147
rav12345
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez musicman Pokaż wiadomość
możesz przecież zmienić nazwisko później , nie powinno być większych problemów
Taki jest plan, i obiecalam tez to mezowi .

Jednak zmienic nazwisko wcale nie jest tak latwo - musisz pisac podanie, oplata skarbowa oczywiscie tez jest . I czekasz na rozpatrzenie kolejny 1 miesiac.
Stary 2007-07-30, 20:42   #148
musicman
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rav12345 Pokaż wiadomość
Taki jest plan, i obiecalam tez to mezowi .

Jednak zmienic nazwisko wcale nie jest tak latwo - musisz pisac podanie, oplata skarbowa oczywiscie tez jest . I czekasz na rozpatrzenie kolejny 1 miesiac.

wierz mi że jak na nasz piękny kraj to ta procedura jest wyjątkowo nieskomplikowana
musicman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-31, 07:04   #149
Konczita
Zakorzenienie

Ja na samym pocztaku chcialam aby TZ nosił moje nazwisko ale pozniej jakos tak wyszło ze mialam przyjąc jego i miało byc dwu członowe ... ale ktoregoś dnia siedziałam sobie i kresliłam nowy podpis i wtedy uswiadomiłam sobie ze brzmi to strasznie i ze nie pasują do siebie te nazwiska a po drugie ponad dwadziecia liter szok ... no i przyjelam nazwisko mężusia
13.08.2012 godz 15:01
2532g i 50 cm naszej miłości
[*] .. dzieli nas już tylko czas ...
Konczita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-29, 17:18   #150
manem
Przyczajenie

Chodź mi ślubu to badzooo daleko, to myśle, że najlepsze jest nazwisko dwuczłonowe. Tyle ludzi znam mnie z moim nazwiskiem panieńskim i by wiedzieli, że to chodzi o mnie, a do tego dodoać nazwisko męża, żeby było widać, że jestem mężatka, jego kobietą
manem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości