![]() |
#121 |
kobieta za ladą
|
Dot.: Sens kupowania soków dla dzieci...?
![]() ![]()
![]() |
#122 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
Polecam każdej mamie (i nie tylko) zainteresowanej żywnością mój wątek, sporo cennych informacji tam zgromadziłyśmy
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=453004 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja właśnie bym zabroniła takiego zestawu. Co innego pozwolić dziecku na małe ustępstwo raz na jakiś czas,a co innego pozwolić na "wszystko".Raz brm zezwoliła na colę,raz na batonik a raz na chipsy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje dziecko ma rok, ale mam dwójkę znajomych z trzylatkami na koncie. Takie dziecko rozumie co się do niego mówi i wie co znaczy, że nie wolno wrzucać czy wyrzucać z koszyka. Rozumie też, że pogonimy się po zakupach... ![]() Nie działa umówienie się z dzieckiem, że kupimy, a potem będziemy się bawić, ganiać, że wypakuje rzeczy w domu? ---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ---------- Cytat:
![]() My na zniecierpliwienie kupujemy pustą rurkę, taką waflową, do której pakuje się krem, albo suchy kubek na loda. To mi daje dostać się do kasy, bez cyrków, bo wybieranie kasy pierwszeństwa z dzieckiem na ręce, niestety nie pomaga... Wczoraj stałam 10 minut. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
no pewnie że rozumie, ale to że rozumie to nie znaczy że zawsze się będzie tego trzymał, owszem są dni kiedy spokojnie obok mnie stoi ale to niestety nie jest tak często jak bym chciała
tłumaczę mu przed wejściem do sklepu że ma byc obok mnie, nie wyrzucac rzeczy ale wchodzimy do tego sklepu no i zanim ja wezmę koszyk to on już biega między regałami i woła nigdy się za nim nie ganiałam na ogół łapię go za rękę i każę stać koło mnie, mówię że zachowałam się brzydko że mi wstyd, on mnie przeprasza a chwilę po tym znowu goni, tak samo z wykladaniem zakupów - pomaga jak złapię go za rękę i przez zęby wysyczę "przestań" ale wtedy oczywiście karcące mnie spojrzenia wszystkich w okół - chwila spokoju, znowu "pepasiam mama nie gniewaj się" i po tej chwili to samo więc po prostu staram się z nim nie chodzić do sklepu a jeśli już to na pewno nie wtedy gdy jest rozbrykany, przepełniony energią do działania Kropka każde dziecko jest inne jak i każdy rodzic najwyraźniej gdzieś kiedyś popełniłam jakiś błąd i stąd mój syn ma problemy z grzecznym chodzeniem obok mnie między półkami w supermarkecie, mam tylko nadzieję że z czasem mu to minie
![]() |
#127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie moje własne zaskakuje, to o inne pytam w ramach nauki. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Rozeznanie
|
Ja mojemu młodemu (2lata) soków nie daję. Sok to to samo co owoc tylko , że beż błonnika, a ja wolę żeby zjadł owoc. Pragnienie zaspokaja wodą. Jak są goście i jest sok to pije, z rzadka kupię mu na spacer, ale to wyjątkowe sytuacje.
Młodszemu (7 mcy) też soków nie podaję, tylko przeciery owocowe. NIbynic: ja mojego 2-latka biorę w taki9ej sytuacji pod pachę i nie ma nic do gadania. Wiadomo, drze się jakbym go obdzierała ze skóry, ludzie się patrzą, ale trudno, to najlepszy sposób. Oczywiście też tłumaczę itp., ale dwulatek po chwili nie pamięta.
Antoś 4.03.2009 ![]() Grześ 22.10.2010 ![]() Czekamy na Córeczkę TP 4.07.2014 ![]() Edytowane przez memi Czas edycji: 2011-05-14 o 16:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Konto usunięte
|
Memi, jak dobrze że nie tylko ja tak reaguję
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
szeryfcio
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;26921364]Memi, jak dobrze że nie tylko ja tak reaguję
![]() ![]() ![]() Eee, poczekaj ![]() ![]() ![]()
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Moje dziecko wkładane do wózka wydziera się jakby je mordowali ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój roczniak akurat z wózka ucieka. A drze pyszczysko tak, że ja już bez wózka wychodzę. ![]() 3latka można pouczyć, skarcić, ukarać brakiem bajki w tv czy inaczej wyedukować. Przy roczniaku nie ma takich możliwości. :/ ---------- Dopisano o 10:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ---------- Cytat:
![]() Chrupka mogę sobie wsadzić. ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
U nas jedzenie jest lekarstwem na wszystko :/ Młody kocha jeść i pić, obojętnie co mu się da. Starszy wodą pluł i do dziś nie pije wody, młody wypije tyle, ile mu dam. Z jedzeniem to samo, cały dzień mógłby coś rzuć. Staram się mu ograniczać jedzenie, ale czasem w sytuacjach alarmowych to jakiś sposób
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na szczęście moje dziecię mając jakiś wściek, jest głuche na próby przekonania, także jedzeniem czy piciem. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
No własnie ja też nie chcę traktować jedzenia jako lekarstwa na wszystko, bo to zły nawyk. Korzystam tylko, kiedy muszę, czyli np. jedziemy tramwajem i jest krzyk na całego w wózku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
BAN stały
|
Najśmieszniejsze jest to, że wszystkie mamy chcą dla dzieci jak najlepiej, a wychodzi tak różnie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
No cóż - trzylatka pod pachę nie jest łatwo brać - można silnie oberwać kopniaka w bok albo łokciem w oko - dobrym wyjściem jest wyjście od razu ze sklepu, no ale to nie zawsze jest takie proste, szczególnie gdy już zakupy w koszyku - jakoś tak głupio to zostawić i wyjście ze sklepu, zresztą gdybym tak robiła to pewnie byłyby dni gdy nie miałabym chleba w domu
prawda jest taka, że nie ma znaczenia to czy dziecko ma rok, dwa czy trzy. pewnie prawie każde miewa dni kiedy co by mama nie zrobiła jakby nie tłumaczy, prosiła i "zapychała buzię" to i tak kończy się to wrzaskiem i uciekaniem a dla mamy wstydem i często też płaczem a tak przy okazji soków, napojów i trudności zakupów - moja siostra gdy miała około 2 latek to w sklepie obowiązkowo musiała regał z piwem odwiedzić, brała piwo "dla taty" i spokojnie w sklepie za mamą chodziła z tym piwem w dłoniach ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 | ||
szeryfcio
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Z trzylatkiem jest o tyle trudniej, że trzeba znaleźć na niego sposób, jakieś dojście w takiej sytuacji (nie ma jednego sposobu, tak jak to pięknie w książkach piszą) i nie wystarczy wzięcie pod pachę (ba, często się nie da z koszykiem, tłumem w kolejce i jego siłą). Chodzi mi o to, że z roczniakiem jest zdecydowanie łatwiej (porównując problemowego roczniaka i problemowego 3latka). Ja z buntem roczniaka w ogóle nie miałam takiego problemu. Przy starszym więcej muszę się namęczyć, naganiać i nagłówkować. Łatwiej to zrozumieć jak ma się starsze dziecko i porównanie. Oczywiście od razu zaznaczam, że jest mamą megaenergicznego diabełka, dlatego mam akurat takie doświadczenia, a nie inne. Widzę po koleżankach, że zdarzją się też lżejsze przypadki. ![]() Jeśli chodzi o mojego trzylatka, jest to dziecko energiczne i pogodne i FAKTYCZNIE w tym wieku dużo daje rozmowa przed wyjściem i umówienie się co do zachowania. Rzeczywiście (moje) zgodnie z umową ładnie się zachowuje potem w danym przybytku (teatrzyk, kino, klubik). Ale takie dziecko też ma swoje granice jeśli chodzi o skupienie i koncentrancję. I w sytuacji na zakupach na przykład, które są długie i nudne, a jeszcze dziecko zmęczone, tłumaczenie i rozmowy nie zdają egzaminu. To tak apropos tych rozmów z trzylatkiem ![]() Oczywiście z każdej sytuacji jest wyjście, przy odrobinie cierpliwości i inwencji rodzica na każde dziecko można znaleźć sposób, ale przy 2-3 latku więcej się trzeba napracować niż przy roczniaku. ![]()
Cosmesfera Edytowane przez sheryl Czas edycji: 2011-05-16 o 12:01 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Rozeznanie
|
bo jak bajka będzie za dłużej-niż-5-sek to 3latek zapomni oczywiscie. Dlatego ja stawiam do kąta. Na pół minuty na przykład.Natychmiast- dziecko dzięki temu załapuje skutek i przyczynę. Metoda ma ten plus, że jest karą (jeśli nie jest to trza czas wydłużyć-dziecku ma się znudzić) , poza tym wszędzie się znajdzie jakiś umowny kąt, no i nie trzeba sobie głowy zaprzątywać wymyślaniem i egzekwowaniem (nie radzę nie spełniać obietnic i gróźb) kary później. Warunkiem wyjścia z kąta jest przeproszenie za zachowanie.U mnie póki co działa, zobaczymy jak długo.
Odnośnie soków owocowych- ja liczę się jeszcze ze stratą ewentualnych witamin- w związku z przetworstwem i przechowywaniem soku.Dlatego wolę owoc. W tramwaju, jak się drze któryś to w miarę możliwości biorę na kolana i pokazuję co za oknem. Co do jedzenia - dziecko decyduje ile*** je , a rodzice- co i kiedy je. ***nie dotyczy przekąsek i słodyczy, wiadomo
Antoś 4.03.2009 ![]() Grześ 22.10.2010 ![]() Czekamy na Córeczkę TP 4.07.2014 ![]() Edytowane przez memi Czas edycji: 2011-05-16 o 22:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
w tamtym roku miałam przykrą sytuację - mój wtedy dwuletni syn strasznie się awanturował w autobusie, siedział w wózku - ludzi dużo a on płakał, wiszczał wymachiwał histerycznie nogami - zagadywałam, pokazywałam cuda wianki, obiecywałam, prosiłam, a on wrzeszczał jeszcze głośniej - jak opętany, zaczął mnie bić po twarzy w końcu odwróciłam go tyłem do ludzi, twarzą do ścianki - przestałam się do niego odzywać i po prostu czekałam aż mu przejdzie i co uslyszałam? że co ze mnie za matka - że takim jak ja powinno się dzieci odbierać, tym się powinien kurator zainteresować w końcu mały się uspokoił i w sumie ani jednej łezki nie uronił, po prostu wymuszał wyciągnięcie go z wózka, odpięcie psów, a tego przecież zrobić nie można przeryczałam całą noc, następnego dnia zadzwoniłam do psychologa, opisałam sytuację i dowiedziałam się że tak trzeba było zrobić - przestać reagować bo jak go zagadywałam to on jeszcze bardziej się irytował no ale twarze i słowa dwóch kobiet pozostaną we mnie do końca życia teraz Hubert bardzo lubi jeździć autobusem, grzecznie siedzi jak stoi to się trzyma, zawsze się uśmiecha i nie awanturuje się i jakiś tydzień temu jedziemy autobusem, usiedliśmy koło jakieś kobiety - jestem na 99% pewna że to jedna z tych, a ta kobieta w pewnym momencie mówi do Huberta "jaki z ciebie grzeczny chłopczyk jak spokojnie siedzisz" naprawdę miałam ochotę jej powiedziec że rok temu chciała mnie do kuratora zgłosić za jego zachowanie w autobusie a co do stawiania w kącie - nigdy nie widziałam żeby ktoś stawiał dziecko w kącie w sklepie, ja po prostu robię wszystko co mogę żeby jak najszybciej stamtąd wyjśc Cytat:
![]() |
![]() |
#145 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 09:55 ---------- Cytat:
A ja mam bunt od dwóch miesięcy. A dziecko ma rok. Bunt na wszystko, na zabieranie skądś, na zabranianie czegoś, na przewijanie, na ubieranie, na cały zestaw działań mam bunt. ![]() I nic się takiemu nie wytłumaczy. Jest głuchy na wszystko. On do zjeżdżalni, a ja tłukę że chłopczyk zjeżdża, że trzeba poczekać, że go uderzy, że się odsuniemy na chwilę - nic, dziki krzyk, bo on CHCE tam stać. :/ I co z tego, że ja go wezmę pod pachę, jak on mi w domu zrobi bunt, bo zechce wejść na wózek, a potem przy rozbieraniu mi ucieknie, a później do wanny nie zechce wejść... i tak całe dnie! ![]() ---------- Dopisano o 10:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:01 ---------- Cytat:
![]() Tu http://www.dzikiedzieci.pl/ by Ci powiedzieli, że zastosowałaś tresurę, że tak nie wolno, że ograniczasz dziecko i jego potrzeby, że należy się w nie wczuć, wysłuchać go... itd. itd. ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Aha czyli powinnam wypiąc go wtedy z psów i pozwolic biec do kierowcy, wsiąść mu na kolana i kierować autobusem? albo powiedzieć mu - tak synku rozumiem Ciebie że chcesz kierować i biegać po autobusie, też bym chętnie pobiega z tobą ale nie można w sumie to wydaje mi się że się wczułam w jego sytuację - po prostu nie mógł na mnie patrzeć i słuchać "spokojnie, spokojnie, zobacz jakie ładne drzewo za oknem"
Pamiętamy dobre czasy i złe czasy, zapominając, że większość nie jest ani dobra, ani zła. Po prostu jest. Edytowane przez NibyNic Czas edycji: 2011-05-17 o 09:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie wiem co powinnaś, ja wg tego portalu (prowadzą go psychologowie, specjaliści od dzieci itd. ) wszystko robię źle, to na pewno nie powiem Ci jak jest dobrze. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nawiązując do tematu - wybór soczku to jest naprawdę pikuś przy innych dylematach w trakcie wychowywania dziecka
![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To fakt. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:07.