|
|
#121 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Intercyza
Cytat:
i badzmy obiektywni nigdy nie bedzie rowno 50 na 50...no chyba ze zarabiaja tyle samo co do grosza i nie zaluja na siebie kasy
|
|
|
|
|
|
#122 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Mam nie mieć z facetem dzieci, bo "nie wiem jakim będzie ojcem"? Wiadomo, nigdy się nie wie. Ale związek opiera się nie tylko na wiedzy i pewności, że partner jest w porządku, ale również na zaufaniu, że druga osoba nas nie skrzywdzi Cytat:
Dla mnie sprawa jest jasna - jak komuś nie ufam, to nie wpuszczam go do swojego życia. A jak kogoś kocham, chcę być z tą osobą do końca życia, wiem, że ta osoba jest w porządku, chcę mieć z nią dzieci... To chcę naprawdę żyć z tą osobą. Chcę mieć z tą osobą wspólne życie, wspólny majątek, wspólne dzieci ![]() Ja rozumiem, że z różnych powodów ludzie chcą mieć intercyzę. Jak to pasuje i jednemu i drugiemu partnerowi - nie moja sprawa. Ale moim zdaniem pomysł jest chory. Że nie wspomnę o sytuacji, w której tylko jeden partner jest za intercyzą i próbuje do niej przekonać na siłę drugiego partnera. Sama intercyzy mieć nie chcę. I nie ma znaczenia czy to ja będę dysponowała większym majątkiem, czy też znacznie bogatszy będzie mój współmałżonek.
|
|
|
#123 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ślub to nie tylko wspólne dobra ale odpowiedzialność za siebie wzajemnie i może po to ludzie biora ślub. |
|
|
|
|
|
#124 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() O spadki, zarobki...sam nie wiem bo tego nie doświadczyłem
|
|
|
|
|
|
#125 |
|
Zakorzenienie
|
Chatul nie odp mi na moje pytanie
sama powiedz tak szczerze...doszlas do wszystkiego ciezka praca zakochujesz sie w kims "ufasz" itp...i po jakims czasie jak na zlosc facet zmienilby sie... to czy to na co pracowalas nagle byloby dzielone i dawane czlowiekowi ktorego tak naprawde NIE ZNALAS ? no jakbys sie czula napisz mi? tak wiec zejdz na ziemie ogarnij troche te idealizmy o milosciach zaufaniach...strzeżonego Pan Bog strzeze ...tak to sobie tlumacz nigdy nie mozna ufac na 100% juz niejeden czlowiek sie przejechal na tym... i tak naprawde nie wiemy co bedzie za x mc czy lat...czy panu/ pani X nie odwali itp |
|
|
|
|
#126 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
a jeśli ktoś ma więcej kasy, to niejako "z domu" ![]() Ja nie mam nic przeciwko intercyzie, ale w przypadku kiedy w temacie jest firma, obracanie dużymi pieniędzmi. W innym wypadku nie widzę po prostu sensu
|
|
|
|
#127 |
|
Konto usunięte
|
Chatul- jak poraz nty ignorujesz odpowiedzi na pytanie 'po co brac slub?' ma wrazenie, ze Tobie jednak zalezy tylko na pieniadzach. skoro nie na dzieciach, nie na milosci, nie na rodzinie.
Ryzyk Fizyk, dokladnie, dzieci sie ma nie wiedzac, jakim kto bedzie rodzicem, a jednak je sie ma i czasem ze wzgledu na nie tez sie rozwodzi. |
|
|
|
|
#128 |
|
BAN stały
|
Normalny Facet, Ty bys się zgodził na to, żeby Twoja żona nie pracowała zawodowo ileś lat tylko zajmowała się domem i dziećmi?
|
|
|
|
|
#129 | |||||||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ale dla mnie sprawa jest jasna - jeżeli ufam komuś na tyle, że wpuszczam go do własnej sypialni, dzielę z nim mieszkanie, mam albo chociaż planuję mieć z nim dzieci, to jednocześnie ufam mu w kwestii majątkowej. Czym jest przecież utrata majątku wobec np. praktycznej utraty kontaktu z dzieckiem po rozwodzie? Cytat:
Cytat:
Naprawdę nie wiem jak po 10, 20 czy 30 latach, małżeństwo miałoby nadal mieć wszystko osobne Jak się jest razem, żyje się razem to i razem się na siebie pracuje... To jasne, że po tych latach ten majątek jest wspólnie wypracowany. I nie ma znaczenia czy mąż i żona zarabiali przez te wszystkie lata tyle samo, czy też np. mąż pracował zarobkowo, a żona w tym czasie zajmowała się domem i dziećmi.Cytat:
![]() Jak komuś ufam, to komuś ufam. Po prostu. Bo znam go od x lat, widzę jak się w wielu sytuacjach zachowuje... I na podstawie tego mogę mu ufać. Owszem, zaufanie wiąże się z ryzykiem. Małżeństwo wiąże się z ryzykiem. Rodzicielstwo wiąże się z ryzykiem... ![]() Cytat:
|
|
|
#130 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w ogole zawieranie malzenstw jakies limity wiekowe staze narzeczenstwa powinni wprowadzic itp... jakies okresy przygotowawcze, sprawdzajace a nie tak na hop siu hajtaja sie a potem rozwody jeden za drugim...bo a to za szybko a to wpadka bla bla bla paranoja w tej polsce |
|
|
|
|
|
#131 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tutaj ludzie sie rozwodza nieraz dluzej niz trwalo malzenstwo. |
|
|
|
|
|
#132 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Oczywiście, że zależy I jak będę wychodziła za mąż to właśnie z miłości, po to żeby z moim partnerem stworzyć rodzinę, być może mieć dzieci Będę chciała po prostu żyć wspólnie z moim partnerem, bez podziału na "mój majątek", "Twój majątek".Cytat:
Cytat:
Co innego kiedy jeden z partnerów prowadzi działalność gospodarczą. Wtedy intercyza nie jest zawierana w obawie przed "tym złym partnerem" tylko w obawie "przed tymi złymi prawami rynku" ![]() Ale nie krytykuję par, które wspólnie podjęły decyzję o intercyzie. Ich życie, ich sprawa. Mnie to rybka czy mają rozdzielność majątkową czy nie ![]() Tym niemniej zwyczajnie nie rozumiem idei brania ślubu z kimś, komu się nie ufa...
|
|
|
#133 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Bo mogłoby się okazać, że jeśli się chce, aby partner podpisał intercyzę, ale nie ma się zamiaru ryzykować much w nosie i takich tam, że się ukochany/a obrazi, zawsze można założyć działalność gospodarczą i nie musiec oglądać się na iwentualne obrazy wybranka na współmałżonka.
|
|
|
|
|
|
#134 |
|
Zakorzenienie
|
Chatul - masz ryzykanckie podejście do życia, ale niektórzy preferują bezpieczeństwo i stabilność w małżeństwie.
![]() Gdybym ustalała z przyszłym mężem, że po ślubie zostaję w domu i nie idę do pracy, kazałabym wykupić sobie ubezpieczenie emerytalne z III filaru i ustaliłabym "pensję" miesięczną. Za dużo się naczytałam na wizażu o kobietach, które "muszą" żyć w małżeństwie, chociaż istnieje ono tylko na papierze.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#135 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja akurat wcale nie zamierzam z pracy rezygnować, i może nie zarabiam kokosów, ale jest duża szansa, że mój TŻ długo będzie mnie z zarobkami gonił .. a mimo wszystko uważam, że rozdzielność majątkowa jest złym pomysłem. Chyba się z choinki urwałam w takim razie ... Cytat:
|
|
|
#136 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() Narzeczony przyjaciółki autorki wątku też by pewnie się na intercyzę zgodził, gdyby zostały użyte odpowiednie argumenty A tak to "chcę intercyzy, żebyś nie miał praw do mojego przyszłego spadku" i foch murowany
|
|
|
|
#137 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Nieeee, to nie w moim stylu. Nie lubię takich zagrań Jak jeden z partnerów chce intercyzy, a drugi nie, to trzeba pogadać. Może któremuś uda się przekonać tego drugiego. A jak nie, to warto odłożyć na później decyzję o ślubie. Albo w ogóle się rozejść - w skrajnych przypadkach. Jak ludzie mają różne wizje małżeństwa, wspólnego życia itd. to ja im nie wróżę świetlanej przyszłości. No ale to już nie moja sprawa jak kto w związku sprawy załatwia ![]() ---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ---------- Cytat:
Ale nie w obawie przed tym, że TŻ mnie wyroluje, ale zwyczajnie wiem, że wypadki chodzą po ludziach I nawet przy najlepszych chęciach TŻ-a, mogłoby się okazać, że moja przyszłość stoi pod znakiem zapytania.
|
|
|
#138 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Chatul- a wez mi wyltumacz- po co brac slub, jezeli sie nie ufa, ze mimo intercyzy wszystko bedzie dobrze? Skoro ufasz, to Ci kawalek papieru nie powinien przeszkadzac. Chyba, ze jednak nie ufasz. |
|
|
|
|
|
#139 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wspólnota majątkowa w niektórych sytuacjach może być niekorzystna dla partnerów, np. gdy jedno z nich lub oboje prowadzą lub zamierzają prowadzić własną działalność gospodarczą. Jest to szczególnie ważne przy działalności nacechowanej dużym ryzykiem. Majątek rodzinny jest wówczas chroniony intercyzą, a ewentualne bankructwo dotyka jedynie przedsiębiorstwa. Intercyza zabezpiecza także przed wierzycielami współmałżonka. Jedynie osoba zaciągająca pożyczkę lub kredyt jest odpowiedzialna przed swoimi pożyczkodawcami (ale muszą być oni poinformowani o intercyzie małżonków). Współmałżonek nie jest zobowiązany do regulowania zadłużeń partnera, chyba że dług został zaciągnięty za jego wiedzą i zgodą (wyrażoną w dowolnej formie, nie koniecznie umowy formalnej) przed, w trakcie lub po fakcie zadłużenia, lub na zaspokojenie potrzeb rodziny (np. dla poprawy warunków bytowych). Rozdzielność majątkowa jest korzystna w przypadku, gdy jedno z partnerów jest znacznie zamożniejsze od drugiego. Umożliwia to bogatszemu partnerowi dalsze zarządzanie swoim majątkiem. Ponadto intercyza uniemożliwia biedniejszemu roztrwonienie nie swojego majątku poprzez np. niewłaściwe zarządzanie nim. |
|
|
|
|
|
#140 |
|
Raczkowanie
|
Co do prawnych aspektów intercyzy czyli umowy o rozdzielności majątkowej już się wypowiadałam ale widziałam że autorka pisała później że chodzi jej tylko o firmę.
Otóż majątek posiadany przed ślubem, majątek dziedziczony jak i zapisany nie podlega podziałowi w przypadku rozwodu ponieważ nie wchodzi w dobro wspólne małżonków. Jedyne co będzie podlegało podziałowi w przypadku BRAKU intercyzy to pieniądze zarobione przez tą firmę czyli przez Ciebie w czasie trwania związku małżeńskiego. Sam partner nie będzie miał prawa ani do Twojego samochodu jeśli jest zakupiony na Ciebie, ani do Twojego domu jeśli jest zapisany na Ciebie ani do udziałów w firmie. Więc żeby cokolwiek znaczącego na Tobie zarobić musiałby się męczyć z Tobą z 10 lat i zażądać połowy majątku w założeniu że rozwód byłby z Twojej winy, bo jeśli z jego to za wiele nie dostanie, nie mówiąc już o tym że jego zgromadzone pieniądze także będą wchodzić do dobra wspólnego. Natomiast jeśli jesteście wiele lat w związku oraz kilka lat po zaręczynach a Ty głowisz się nad tym czy On nie chce zysków z Twojej firmy - to raczej nie powinniście brać ślubu. Wśród wszystkich moich znajomych, tych biedniejszych i tych baardzo zamożnych znam tylko jedno małżeństwo z intercyzą, dlatego że mieli nieruchomości i mnóstwo pieniędzy a ślub wzięli z uwagi na wpadkę. Inne małżeństwa "planowane" z założenia zawarte z miłości i ślubujące sobie wierność i uczciwość małżeńską, nie podpisywały rozdzielności majątkowej. A argument że można mieć wspólne konto jest idiotyczny bo w intercyzie chodzi właśnie o to że świadomie i dobrowolnie zaniecha się możliwość istnienia wspólnej przestrzeni majątkowej na rzecz rozdzielności. |
|
|
|
|
#141 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro łatwiej im stracić pracę, dużo mniej zarabiają itd to taka rozdzielność im jest nie na rękę ... Chyba, że i Ty i reszta wizażanek optujących "za" też zarabia więcej od TŻ
|
|
|
#142 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Wiadomo, przeciwnik intercyzy powie "ufam, więc nie chcę intercyzy, bo po co", a zwolennik powie "ufam, dlatego zgadzam się na intercyzę". Ale rozdzielność majątkową się wprowadza już z jakiegoś powodu... I mnie by taka rozdzielność majątkowa nie pasowała. Miałabym wrażenie, że każdy sobie rzepkę skrobie. Że ufamy sobie z partnerem, że żyjemy razem, mamy wspólne życie... Ale osobne majątki. Zupełnie bez sensu.
|
|
|
#143 | |||
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Ja się nie znam, ale: Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#144 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#145 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
|
|
|
|
#146 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ahh uwielbiam te Twoje kontry slowne
|
|
|
|
|
|
#147 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. To to ja też wiem, i w takiej sytuacji rozumiem. Mnie razi rozdzielność majątkowa zawierana JEDYNIE ze względu na ewentualną możliwość oskubania przez małżonkę/a 3. Przecież majątek posiadany przed ślubem pozostaje własnością tej osoby ... nie wiem wprawdzie jak jest z zarządzaniem takim majątkiem, no ale na pewno ta biedniejsza osoba nie może zrobić nic za plecami właściciela, przecież podpisać się właściciel wszędzie musi w razie czego ...
|
|
|
#148 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Tym niemniej, celem intercyzy jest zapewnienie małżonkom rozdzielności majątkowej (jak to wygląda w praktyce, to inna sprawa, bo wiadomo, że małżonkowie raczej nie mają osobnych półek w lodówce) i dlatego moim zdaniem podpisywanie jej, jest niepotrzebne. Skoro para ma wspólne życie, wspólnie pracuje na różne dobra (no bo jak tu żyć przez ileś lat razem i nie pracować na wspólne dobro...) to po co rozdzielność majątkowa? Jak się wspólnie żyje, wspólnie pracuje na majątek, to też powinno się ten majątek mieć wspólny. Ja to tak widzę.
|
|
|
#149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i oczywiscie zgadzam sie z Elve ze intercyza jest bez sensu jak to sie potocznie mowi u "przecietnej" polskiej pary.
|
|
|
|
|
|
#150 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
odbijasz piłeczkę o braku zaufania, bo niby kiedy strona poproszona o rozdzielność się nie zgadza to jest brak zaufania i proszenie o rozdzielność to jest brak zaufania - zgoda.Ale kto pierwszy zaczyna? ten co prosi, czy ten co odmawia?
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:31.

i badzmy obiektywni nigdy nie bedzie rowno 50 na 50...no chyba ze zarabiaja tyle samo co do grosza i nie zaluja na siebie kasy 

Jak im tak zależy na tym żeby każdy partner miał swoje dobra, to niech w ogóle ślubu nie biorą. Każdy będzie pracował sam na siebie i nie będzie problemu. A w razie rozstania wystarczy sobie powiedzieć "papa", bo nie będzie żadnych formalności do załatwienia 

Jak się jest razem, żyje się razem to i razem się na siebie pracuje... To jasne, że po tych latach ten majątek jest wspólnie wypracowany. I nie ma znaczenia czy mąż i żona zarabiali przez te wszystkie lata tyle samo, czy też np. mąż pracował zarobkowo, a żona w tym czasie zajmowała się domem i dziećmi.

I nawet przy najlepszych chęciach TŻ-a, mogłoby się okazać, że moja przyszłość stoi pod znakiem zapytania.