![]() |
#121 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Logistyka. Inżynier czy licencjat?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Przyczajenie
|
Dot.: wybór kierunku studiów - logistyka a transport
Ja studiowałam w MWSLiT, w sumie też koleżanka mi poleciła i muszę Ci powiedzieć, że poziom jest wysoki, uczelnia ewidentnie stawia na jakość. Fajna kadra, choć wymagająca J Jeśli myślisz nad studiami, które dobrze przygotują Cię do zawodu – szczerze polecam, nie ma co patrzeć na kasę!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Studia Logistyczne
A jaką szkołe na ten kierunek polecacie w Warszawie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja na maturze zdawałam rozszerzony wos (68%), angielski (83%) i polski (75%). Poza tym z matematyki miałam 78% i z geografii 58%, ale to wystarczyło aby się dostać. Rekrutacja na zaoczne na pewno jest, bo są zajęcia na wydziałach, np. u mnie w Łodzi, ale także w filii UŁ w Sieradzu,Tomaszowie Mazowieckim i gdzie to chyba zależy od lokaty na liście przyjętych. Cytat:
Ja zaliczyłam wszystkie egzaminy z końcową średnią 4,3 - mam 2gie miejsce w grupie, a w ogólniaku byłam na humanistycznym profilu choć zawsze ciągnęło mnie do matematyki , ale to już dłuższa opowieść ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
- chłopak zdawał z dodatkowych tylko rozszerzony angielski, - z rozszerzonego angielskiego miał ok. 60 %, z podstaw tak średnio ok. 80 %, - mój chłopak wprawdzie w LO był na profilu mat-fiz-ang, ale jakimś super orłem z matmy nie był. Mimo to, poradził sobie jakoś, - tak, jest rekrutacja, ale jeżeli interesują Cię studia zaoczne, to raczej wystarczą Ci tylko przedmioty obowiązkowe na maturze, - nic nie polecę, bo nie studiuję. ![]()
![]() |
![]() |
#126 |
Zadomowienie
|
Zależy o co chodzi.
UE Katowice = logistyka licencjacka lub inżynierska. Licencjacka = oparta na ekonomii ( próg około 120/200 ). Inżynierska = transport/spedycja ( bliżej matematyki - próg około 125/200 ). Liczą rozszerzenia x1, podstawy x0,7. 2 przedmioty, angielski + do wyboru: matematyka, historia, geografia, wos. Uczelnie ogółem polecam. ![]() Matematyka do ogarnięcia, profil w LO nie ma nic do gadania. Jeśli chcesz mieć ją z głowy to: a) bierzesz do ręki kurs "etrapez" ( Krystian <3 ) b) przerabiasz kursy: granice > macierze > zespolone > pochodne >(opcjonalnie) > całki. c) wiesz więcej niż 90-100% innych ludzi na roku, wliczając tych z mat-fiz i zdajesz matmę bez problemu. ![]() Co do perspektyw po kierunku - "logistyka" ( ekonomia ) - jest kiepska. Inżynierska ( transport/spedycja ) - jest całkiem spoko, bez szału, ale całkiem spoko. ![]()
Początkujący specjalista ds. bazodanowych, aczkolwiek porad w tym zakresie udzielam tylko na forach tematycznych pod innym nickiem, ew. na pw. Edytowane przez Japanication Czas edycji: 2013-08-03 o 21:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Przyczajenie
|
hej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 |
Rozeznanie
|
Oj nie wiem i nie chcę wprowadzić w błąd, więc dokładnie się dowiedz, ale jeśli podczas studiów pracujesz i masz wykazany dochód+dochody Twoich rodziców podzielone przez liczbę osób Waszej rodziny przekraczają 700zł/os to nie przysługuje Ci stypendium socjalne.
![]() |
![]() |
#129 |
Wtajemniczenie
|
A ja ponawiam moje pytanie, którą uczelnie w Warszawie polecacie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Przyczajenie
|
Esploatacja infrastruktury
Witam!
Mam napisać pracę na temat podany w tytule a dokładnie o obciążeniu eks. inra. Czy ktoś byłby w stanie podpowiedziec co mogę w niej opisać, na czym to polega? Z góry dziękuję |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Przyczajenie
|
Witam.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Przyczajenie
|
Dot.: Jakie są perspektywy po kierunku Logistyka?
Witam.Mam dylemat.Otóż w tym roku wybieram się na studia i interesuje mnie kierunek Logistyka oraz spedycja.Zastanawiam się nad takimi uczelniami jak Uniwersytet Łódzki ,MWSTiL we Wrocławiu, SAN w Warszawie, ewentualnie może WSL w Poznaniu.Ktoś chodzi może do powyższych uczelni.Zależy mi na opinii .Może znacie też jakieś ciekawe uczelnie godne polecenia.W przyszłości chciałbym pracować jako spedytor międzynarodowy, zarządzać flotą pojazdów.Doradzie mi coś .Dzięki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Przyczajenie
|
witam
czy matematyka jest bardzo skomplikowana? niższy poziom od politechnik? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Raczkowanie
|
Ja też planuję w przyszłości wybrać się na studia o profilu logistycznym. Aktualnie jestem w trzeciej klasie technikum logistycznego i dzięki wspaniałemu nauczycielowi pokochałam mój kierunek
![]() ![]() Oczywiście jeśli inż. jednak odpada to idę na licencjata, ale dla mnie to już nie to ![]() ![]() ![]()
![]() |
#135 |
Wtajemniczenie
|
Hmmm, inżynier to jednak powinien umieć liczyć... uczelnie czasem organizują dla studentów pierwszego roku kursy z matmy i fizyki (czasem płatne, czasem bezpłatne), np. moja polibuda tak ma
![]() ![]()
![]() |
#136 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam, zwracam się do osób które już studiują LOGISTYKĘ (szczególnie na Politechnice Rzeszowskiej, bo tam chce iść) aby wypowiedziały się na ten temat
![]() ![]() Zdaje podstawę ( pol, mat, ang ) + geo ( podst., ewent roz.) Proszę opiszcie jakie wy mieliście wyniki ( matura %) i czy mieliście trudności z dostaniem się ![]() Od razu mówię: nie jestem humanistką, i nie jestem matematykiem (choć przychodzi mi ona łatwo ![]() ![]() Bo jeżeli nie logistyka to nie widzę dla siebie żadnych innych studiów ![]() A i kończę technikum na profilu HOTELARSKIM, wiem dziwne ale się zniechęciłam xdd |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Logistyka, albo...
Studiuję na drugim roku logistyki, z tym, że na Politechnice Białostockiej, jest to oczywiście kierunek inżynierski. Moje wyniki z matury były zadowalające (89% podstawa matma, 54% rozszerzenie, angielski podstawa ponad 90%), dostałam się w 3 turze dopiero. Matma do ogarnięcia z etrapezem, fizyka była dla mnie czarną magią i pozostanie. Jak na każdych studiach, są przedmioty łatwiejsze i trudniejsze, te typowo logistyczne są dla mnie łatwe, proste i przyjemne, a ogólnie kierunek według mnie warty polecenia
![]()
![]() |
#138 | |
BAN stały
|
Cytat:
I nie licz na to, że na studiach będą ci coś tłumaczyć bo są wykładowcy, którzy owszem, wytłumaczą ale są i tacy co nic nie tłumaczą a wymagają. Dla mnie na kierunku czysto technicznym (informatyka) najważniejsze jest to, że ja sama potrafię pojąć a nie jak mi ktoś wytłumaczy bo usiądę sama i dam radę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Przyczajenie
|
Studia LOGISTYKA
Elo
![]() Mam 22 lata. Od 3 lat jeźdzę Ciężarówką międzynarodówka. Ciągnik siodłowy + Naczepa. Jestem niestety po LO... ![]() ![]() Ktoś coś jakieś wypowiedzi albo coś? Warto nie warto ? Angielski umiem dość dobrze od 3 lat jeźdzę tą Ciężarówką ale nie myślę wiecznie jeździć... jeszcze tak do 5-8 lat i nara.... A koło 30 by trzeba było rodzinę założyć te sprawy a nie mam zamiaru jeździć..., ![]() już 3 lata jak ten pies w budzie mieszkam ale ile można ![]() Sam nie wiem co chcę w życie robić ![]() ale dalej coś ciężarówkami wysyłanie, rozplanowywanie tras itp to mi się podoba, jako spedytor praca np Kolega ma ojca który najpierw 10 lat jeździł na międzynarodówce potem rok pracował w biurze skumał o co chodzi w tym i nawet bez studiów założył własną firmę wynajmuje tiry i planuje wyjazdy i fajną kasę trzepie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Ash nazg durbatulûk
|
Dot.: Studia LOGISTYKA
Bo faktycznie, jak się dobrze załapiesz, to możesz nieźle zarabiać, joł.
![]() Mój brat zaczął teraz studiować logistykę o specjalności transport i spedycja i bardzo mu się podoba. Z tym, że spotkał już kilku ludzi po tym kierunku i każdy pracuje w innej branży, bo nie mogli znaleźć pracy zgodnie z kierunkiem. Ale ty masz już doświadczenie, więcej znajomości, więc powinno być Ci łatwiej. ![]() Joł. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Przyczajenie
|
Dot.: Studia LOGISTYKA
A jak Twoja matematyka? Bo niestety na logistyce jest jej dużo, niezależnie od tego, czy ktoś uważa to za słuszne, czy nie... I studia to jednak nauka, super, że masz doświadczenie, ale zaczynając studia będziesz musiał przestawić się na dużo teorii, mało praktyki
![]() Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2015-03-20 o 13:20 Powód: link z reklamą portalu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Przyczajenie
|
Ja studiuję logistykę na Politechnice Rzeszowskiej.
Jeśli chodzi o maturę to ja zdawałam oprócz podstaw rozszerzoną geografię i polski (liceum humanistyczne). Dostałam się w pierwszej turze. Tobie radziłabym zdawać rozsz. geo+ang.Ewentualnie jakiś inny przedmiot rozszerzony który jest wysoko punktowany. Musisz poszukać info na stronie PRz. W tym roku było dużo chętnych na logistykę u nas. Jeśli chodzi o samo studiowanie to pierwszy semestr na początku jest dość ogólny. Praktycznie sama teoria (ekonomia, ekologistyka, marketing itp.) i trochę trzeba posiedzieć nad matematyką i informatyką bo tu już wiadomo bardziej skomplikowane rzeczy. Natomiast drugi semestr to już same konkrety i przedmioty ściśle związane z logistyką ( inżynieria i analiza systemowa, logistyka i łańcuch dostaw, statystyka, chemia itp). Tak jak mówiły dziewczyny wyżej, wiadomo czasami się trafia na takiego prowadzącego którego po prostu nie da się ogarnąć i trzeba samemu się wszystkiego uczyć. Więc jeśli chcesz iść na studia które wymagają trochę większego wysiłku i nie wszystko ma się tam podane na tacy to zapraszam. ![]() Jestem na pierwszym roku więc nie wiem wszystkiego póki co, ale studiowanie na PRz polecam. Aha i jeszcze zapomniałam. Języki obce. Są bardzo przydatne w tym zawodzie więc dobrze jeśli lubiłabyś się ich uczyć. ![]() Jeśli masz jakieś pytania dot. logistyki na PRz to pytaj. Postaram się pomóc w miarę moich możliwości. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Przyczajenie
|
cześć, nie polecam logistyki w żadnym stopniu. Są to studia nudne, nieciekawe, o totalnych pierdołach, których nigdy nawet nie zastosujesz w praktyce, w skrócie : zarządzania się nie nauczysz na uczelni. Jest za dużo absolwentów tych wszystkich wyższych szkółek pierdzenia, aby mówić o tym kierunku perspektywiczny. Studiuję na politechnice, aktualnie 3 rok i nienawidzę tych 'studiów'. Czuję się jak w przedszkolu. Te studia zniszczą cię psychicznie, pozostawią cię niewartym absolwentem. Chociaż wydaje mi się, że te wszystkie logistyki to babskie kierunki, bo babki się potrafią odnaleźć w takich rzeczach i tak patrzę po moim roku, że chyba są bardziej zainteresowane tym kierunkiem. No nic, ja nie polecam, pójdźcie na coś, co was ciekawi. Mówienie o tych studiach, że są inżynierskie, to żart. Ja wiem, że teraz inżynieria jest modna, to wszędzie się doszukuje inżynierii, ale to jest kpina. Pozdrawiam.
Edytowane przez jestem_lamusem Czas edycji: 2015-10-03 o 17:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#145 |
Przyczajenie
|
Dzięki za odpowiedź. Ogólnie powiem tak, w klasie maturalnej nie byłem zainteresowany studiami,w ogóle o nich nie myślałem, ale i tak maturę zdałem b. dobrze ( ale to nieważne). Wybór studiów przeprowadziłem na przełomie czerwca i lipca. Wybrałem logistykę, bo namawiali mnie do tego rodzice - standard
![]() Na szczęście poszedłem na 2 kierunek, bo przecież logistyka zniszczyłaby mnie całkowicie. Dlaczego wybrałem taki kierunek? Powiem prosto - bo się bałem :P A dlaczego się bałem? Bo mimo zdania b.dobrze matury z fizyki nie lubiłem jej. A dlaczego nie lubiłem? Bo fizyka była dla mnie niezrozumiała i dziwna. A dlaczego taka była? Bo nasz system edukacji jest taki. Zamiast zainteresować uczniów, pokazać jakieś zjawiska fizyczne / chemiczne / biologiczne, tłucze się jakąś teorię. Ja w swoim życiu nigdy nie miałem na zajęciach pokazanego jakiegoś zjawiska. Dopiero czytając książki o fizyce, doszedłem do wniosku, że jest ona logiczna i ciekawa. No nic, taka dygresja o systemie nauczania w tym chorym kraju. Oczywiście uczniowe mają znać wszystkie wzory, co z tego, że nie wiedzą, co z nich wynika, albo do czego można ich użyć. Jeszcze jedno, moja opinia o tym kierunku nie jest odosobniona. Wiele osób z mojego roku mówi, że "po logistykach nikt się niczego nie spodziewa " ( wydźwięk negatywny, nie że zaskoczą kogoś) oraz panuje takie przeświadczenie, że ten kierunek jest śmieszny, nudny i w ogóle pada wiele przymiotników negatywnych. Niczego się nie nauczycie studiując tę padakę. Pozdro Edytowane przez jestem_lamusem Czas edycji: 2015-10-07 o 19:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Przyczajenie
|
To naprawdę głównie kwestia oczekiwań jakie masz wobec studiów i pracy po jej ukończeniu. Trzeba do sprawy podchodzić metodycznie, bo idziesz na studia, żeby zdobyć wiedzę, która ma Ci się przydać w życiu zawodowym. A praca zawodowa zazwyczaj nie polega na zabawie, lecz wykonywaniu swoich obowiązków.
Ja mam sporo znajomych po logistyce na Wyższych Szkołach Bankowych. Po pierwsze chwalili studia na tym kierunku i po drugie chwalili uczelnię. Ale chyba podjęli decyzję bardziej świadomie, a nie po namowach rodziców. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Przyczajenie
|
jezykowe i logistyka ?
Cześć, od jakiegos czasu zastanawiam sie co zrobic ze soba po maturze. przegladalam troche opinii na forach, strony uczelni i przedewszystkim programy studiow.
![]() ![]() Edytowane przez maciop Czas edycji: 2015-12-12 o 21:35 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 |
Konto usunięte
|
Dot.: jezykowe i logistyka ?
Wybrałam logistykę zaoczną i studia językowe dzienne, tylko wcześniej radziłabym popracować nad językiem polskim, zwłaszcza interpunkcją, bo strasznie się czyta to, co napisałaś.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Przyczajenie
|
Na szybko z telefonu i nie za bardo zwracałam uwagę. Przepraszam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:55.