Najgorsze wspomnienie związane z jedzeniem :-D - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-03-12, 19:00   #121
gosiek82
Raczkowanie

Dot.: Najgorsze wspomnienie związane z jedzeniem :-D

pierwsze co pamiętam to niestety przedszkole, w którym panie mnie zmusiły do zjedzenia zupy z długiej fasoli (nienawidziłam jej) i zwymiotowałam prosto do talerza na szczęście później zmieniłam przedszkole na dużo przyjemniejsze

poza tym znalazłam kawałek sznurka w pizzy i łuski po słoneczniku w chlebie

a i do teraz zbiera mi się na wymioty jak przypomne sobie pewne lato i moje ulubione czereśnie, kupiłam chyba z 2kg i zajadałam sie ile wlezie i w pewnym momencie patrze na miseczke a tam coś pełza, więc otworzyłam pare czeresienek i w każdej był gruby robal fuuuuuuuuuuuuujjjjjjjjjjj jjj nie chce nawet myśleć ile trafiło do mojego brzucha bbbbbllllllllllllllleeeee eeeeeeeee

Miłość to ból - powiedział zając jeża ściskając

gosiek82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-12, 21:21   #122
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosiek82
jak przypomne sobie pewne lato i moje ulubione czereśnie, kupiłam chyba z 2kg i zajadałam sie ile wlezie i w pewnym momencie patrze na miseczke a tam coś pełza, więc otworzyłam pare czeresienek i w każdej był gruby robal fuuuuuuuuuuuuujjjjjjjjjjj jjj nie chce nawet myśleć ile trafiło do mojego brzucha bbbbbllllllllllllllleeeee eeeeeeeee
Ja tak zajadałam sie czereśniami zeszłego lata- przez dwa dni (jak już się w końcu doczekałam, aż dojrzeją) wcinałam je na maxa, aż przyszło mi na myśl zajrzec do środka-szok i robal. Zaglądałam po kloei do każdej i W KAŻDEJ był robal, bleee
primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-12, 22:28   #123
bzyczka1
Zakorzenienie

ja pamietam z przedszkola jak wmuszali we mnie chleb z serem białym i rzodkiewka a ja to sciagałam z chleba tzn dokładnie ser sciagałam i jadłam chleb z rzodkiewka.....a teraz za nim przepadam......no i pamietam to okropne leżakowanie...po co to komu??ja nigdy nei spałam na tym leżaku mało wygodnym zreszta...:/za to teraz z checia bym spała

Nasz skarb
bzyczka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-13, 09:49   #124
aga21087
Zakorzenienie

GG do aga21087

oj kiedys zatrułam sie miesem mielonym tydzien spedzialm w szpitalu do dzis nie jadam tego miecha
aga21087 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-13, 09:58   #125
obca
Zadomowienie

ja też mam wspomnienia z robalami

pierwsze to mailny w których musiało być coś wstrętnego bo od tamtej pory nienawidze malin i dostaję gęsiej skórki jak się jednak na jakąś skuszę (z sokiem nie ma żadnego problemu)

no i czereśnie.. ale tu już byłam starsza i nie ma urazu tylko ostrożność przy jedzeniu
obca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-13, 10:30   #126
istotka
Raczkowanie

GG do istotka

Ja kiedys znajdlam na kolacje kanapke z jajkiem....potem cala noc i nastepna dobe odbijalo mi sie wstretnym jajkiem. To bylo nie dozniesienia. Tak sie zle czulam przez to...ble...od tego momentu nie umiem za bardzo do jajek sie przekonac, chociaz zawsze lubilam jajka.
istotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-13, 10:42   #127
Jadeitea
Zadomowienie

O, ja też z jajkiem... A konkretnie: mama mi zrobiła kiedyś kanapki z jajkiem, kiedy jechałam na zieloną szkołę na tydzień. Ponieważ za kanapkami generalnie nie przepadam, jedną jakoś skąsiłam, a druga znalazła się pod moim łóżkiem i tam ten tydzień przeleżała. Wyjeżdżamy, a tu wychowawczyni robi porządki w pokojach, czy nic nie zostawiłyśmy... No i znalazła kanapkę. Otwiera, rozwija z folii... No, dość powiedzieć, że substancja roślinna zmieniła się w zwierzęcą - do dziś nie mam pojęcia, jak, ale to ŻYŁO i się ruszało! Oczywiście musiałam to wyrzucić, ale aż się bałam wziąć do ręki ucho od siatki, żeby mi żaden robal po nim nie wpełzł na rękę (absurd).

Miałam wtedy 8 latek. Wstrętu do jajek nie mam, traktuję to raczej jako świadectwo młodzieńczej głupoty niż życiową traumę, ale nieźle się wtedy wystraszyłam. Nawet historie o duchach opowiadane przez koleżanki na tymże wyjeździe były niczym.

Body Revolution: IN PROGRESS/ON HIATUS (przerwa spowodowana remontem i przeprowadzką)

Jem trawę - blog (też zaniedbany, ale kiedyś doń wrócę)
Jadeitea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-03-13, 11:26   #128
rob4cz3q
Zadomowienie

GG do rob4cz3q

Kiedyś jhak byłam na obozie podawany był chyba twaróg. Tyle, że ony był ani nie posłodzoby, ani nie posolony. Kucharki kazały samemu sobie doprawic. No to ja wzięłam nałozyłam sopbie tego twarogu i hola do stołowki. sypie cukru(tak mi się wydawało) a muszę dodac że strasznie dużo wtedy słodzilam. biore widelec, nakładam i wkładam do buzi i ....; wypluwam na stół obok osoby porusozne : co mi odbiło A ja inteligentnie posoliłam. Sól i peprz były w takichg samych pojemnikach :d.Inteligentnie wssypałam drugie tyle cukru żeby "wyrównać " smak tylko, że to skończyło sie opluciem ręki koleżanki, która akurat chciała iegnąć po cukier

wtedy nie było mi do śmiechu bo na śniadanie nic więcej nie zjadłam oprócz tych dwóch widelców twarożku i głodna chodziłam
rob4cz3q jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-13, 11:34   #129
czapeczkaelfa
Zadomowienie

Koszmarem mojego dziecinstwa byla przedszkolna zupa mleczna. Do przedszkola chodzilam tylko pare tygodni co prawda ale przez ten czas zdarzylam kilka razy zwymiotowac ta pyszna zupka... I co gorsze, panie przedszkolanki absolutnie sie tym nie zrazaly, tylko ze stoickim spokojem przynosily mi kolejny talerz.

czapeczkaelfa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-13, 11:45   #130
Eenax
Zakorzenienie

GG do Eenax

Jak tak zaczełam sie zastanawiać to chyba nie przezyłam zadnej traumy zywieniowej.
Miałam jedna przygodę ale to raczej było z mojej niewiedzy.
Byłam u koleżanki jak miałam tak około 8 lat i ona dała mi kanapkę z pomidorem. Niby nic ale mi w domu nigdy mama nie dawała kanapek z pomidorem. Niestety kilka godzin poźniej dowiedziałam się czemu w domu mamusia nie dawała mi pomidorka. Po mniejwiecej 4 godzinkach byłam koloru pomidowra, okragła jak pomidor, w kropki pomidorowe Nie mowiąc juz o tym ze miałam dwustronne oczyszczanie przewodu pokarmowego.

A ogólnie biorąc:
Od dziecka byłam niejadkiem wiec w jedzeniu kazdym grzebałam tak wiec nic niespodziewanego w nim sie znaleść niemogło.
Jako nastolatka jadłam jak "smoczyca" ale tylko to co sobie sama zrobiłam wiec tez nie mogło być niespodzianek.
Ostatnio mi sie przydazyła żyłka w rosołku który gotował mi mąż. Po doświadczeniach piekielnych awantur jakie mu zrobiłam już chyba teraz bedzie piersi kurczaka czyscił pod mikroskopem.
A z jedzenia zasadniczo jem wszystko. Nie tykam tylko miesa innego niz drób, totalnie nie jem wedlim poza drobiowym salami. Nie lubie owoców morza poza krewetkami z tym ze swiezymi.
A wogóle najgorsza rzecza jest mleko lub kakao z korzuchami, a i jeszcze nie wypbrazam soebie przełknąc zupy mlecznej z korzuchem.
Z ciekawych dan które jadłam:
- możdzki cielęce: Nieswiadomie bo kolega w restauracji mi zamówił i poinformował mnie co to było jak zjadłam. Nie ruszyło mnie to dlatego ze skoro było dobre i jadalne to jadłam i jakoś nie leciałam wymiotowac do WC jak to robiły inne dziewczyny na słowa "móżdzek cielęcy"
- możdzki drobiowe. moj ojciec raz udotował i dla jaj dał mi jako orzecha włoskiego. Dobre było wiec pozniej jak było bicie kury sama się o nie prosiłam
- mrówki miodowe: jak byłam w odwiedzinach u kolegi (zreszta on fundował wyjazd), i wiedziałam co jem
- koktail z dzdzownic: było to jedno z serwowanych dan i cieżko było odmówic ale było z dodatkami wiec w zasadzie nawet niebyło tego czuć co to jest
- larwy termitów: tez zostałam poczęstowana przez kolegę z Kenii, pierw były opory ale poźniej z ciekawości spróbowałam, nawet smaczne w smaku podobne do świerzych orzechów włoskich.
Zasadniczo jestem zjeść w stanie wszystko jak nie wiem co jem. Jak mi posmakuje to już moge jesc to oficjalnie mimo ze byłoby to nie wiem jakie paskudztwo.

I na koniec: lubie wątróbkę, lubie szpinak, lubie flaczki, ogólnie lubie to co przeważnie mało kto lubi.
Eenax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-13, 14:22   #131
bzyczka1
Zakorzenienie

ja tez lubie wątróbke..

Nasz skarb
bzyczka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-03-13, 14:27   #132
m@rusi@
Raczkowanie

Miałam swego czasu taką "wesolutką" przygodę. Babcia, przyniosła mi parę orzeszków ziemnych, więc uhahana zabrałam się za zgniecienie skorupki. Moim oczom ukazały orzeszki, owszem, ale w towarzystwie małych białych larw. Urocze, zaiste. Nie muszę chyba dodawać, że orzeszków nie skonsumowałam
m@rusi@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-14, 18:54   #133
gosiek82
Raczkowanie

o i jeszcze mi sie przypomniało, że nieraz natknęłam sie w przypływie wielkiego pragnienia na sfermentowany soczek owocowy (za długo stał w lodówce), który chciałam łapczywie pochłonąć i kończyło to się wielkim pluciem albo na skwaśniałe mleko - oj ten smrodek fuuuujjjjj (w ogóle nie nawidze zapachu jakiegokolwiek nabiału)

nie lubie też tak jak większość wszelkich żyłek i tłustego - wszystko obkroje i wydziubie tata zawsze się wkurzał jak wydłubywałam to białe z kiełbasy na ciepło - a blee
i nie nawidziłam jak byłam mała pietruszki w zupie (korzenia), mama zawsze kazała mi to jeść bo ponoć to dobre dla sikaczy
a teraz w zupie nie znoszę pora

i najbardziej ze wszystkiego nie lubie żurku - fuj fuj fuj fuj fuj fuj fuj

Stary 2006-03-14, 19:05   #134
Bridget
Zakorzenienie

moje najgorsze wspomnienia z jedzeniem w tle, to pobyt w sanatorium. no co tam dawali za pomyje jako zupę to przechodziło ludzkie pojęcie. wyglądało to to już koszmarnie, nie wspominając o smaku, bleh.

jak sie nie zjadło zupy, to nie dostało się drugiego dania. oddziałowa stała na straży wiadra z resztkami i rzadko kiedy odpuszczała.

na drugie dania też przeboje się trafiały, wątróbka paskudna, twarda jak podeszwa, często nie można było tego pogryźć. lądowała przeważnie w kubku z kompotem albo o zgrozo, w kieszeni. no innego wyjścia nie było, a jeść się nie dało

ostatnio zatrułam się pizzą, taką mrożoną. chciałam sobie przygotować szybciutki obiad, a miałam szybciutkie bieganie do wc

Bridget jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-14, 19:20   #135
Katiusia
Zakorzenienie

To było w czasach gdy chodziłam do przeczkola(czyli dawno temu), ale pamiętam to do dziś. Nigdy nie lubiłam jeść zup w przedszkolu i raz przedszkolanka wzięła mnie i zaczęła karmić. Ja nie chciałam bo była zupa gdzie pływało pełno zielsk(już nie pamiętam jaka). A ona mi to na siłę wmuszała. Po kolejnej łyżce już nie mogłam i zwymiotowałam prosto do talerza z zupą. A co zrobiła moja przedszkolanka?? nabrała ,,przyną" zupkę na łyżkę i spytała mnie czy jeszcze chcę. Ja oczywiscie się pobeczałam i pobiegłam do łazienki. Jak sobie pomyślę, ze ona chciała mi to dalej dać zjeść to robi mi się niedobrze

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-03-14, 20:19   #136
lalesia
Zakorzenienie

GG do lalesia

Cytat:
Napisane przez Katiusia
To było w czasach gdy chodziłam do przeczkola(czyli dawno temu), ale pamiętam to do dziś. Nigdy nie lubiłam jeść zup w przedszkolu i raz przedszkolanka wzięła mnie i zaczęła karmić. Ja nie chciałam bo była zupa gdzie pływało pełno zielsk(już nie pamiętam jaka). A ona mi to na siłę wmuszała. Po kolejnej łyżce już nie mogłam i zwymiotowałam prosto do talerza z zupą. A co zrobiła moja przedszkolanka?? nabrała ,,przyną" zupkę na łyżkę i spytała mnie czy jeszcze chcę. Ja oczywiscie się pobeczałam i pobiegłam do łazienki. Jak sobie pomyślę, ze ona chciała mi to dalej dać zjeść to robi mi się niedobrze
looo matko, jakbym czytala swoja przedszkolna historie z gotowana marchewka z groszkiem z reszta opisana juz w tym watku az mi sie wlos na calym ciele zjezyl jak po raz kolejny pomyslalam o przedszkolu
lalesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-15, 15:03   #137
gosiek82
Raczkowanie

jeszcze mi się coś przypomniało

...jak byłam teraz w wakacje we Włoszech to w jednym z hoteli dawali takie obrzydliwe jedzenie, że aż się podnosiło po prostu, oczywiście makaron w każdej postaci - ale w takim ohydnym białym sosie albo zupe, która śmierdziała na kilometr, mięso takie blee - chodziłam wiecznie głodna a na śniadanie rogaliczek i pomidorek pływający cały w oliwie (a ja nie nawidze nic tłustego mieć w ustach-fuj fuj fuj)
no po prostu nie dało się nic przełknąć chyba tylko kiedyś na kolacje frytki i groszek z marchewką był znośny

...jak byłam w Chorwacji pare latek temu to też jedzenie pożal się boże, 40 stopni w cieniu a tam na obiad serwują jakieś ciężkie mięcho pływające w gęstym sosie i do tego fura ziemniaków - kto by to przełknął, przecież zatonełabym w morzu od razu z takim ciężarem w brzuchu

...za to w Hiszpani jedzonko pyszniutkie - ale to na inny wątek

Stary 2006-03-15, 15:25   #138
marta87
Raczkowanie

.

Edytowane przez marta87
Czas edycji: 2009-09-20 o 09:16
marta87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-15, 15:51   #139
Ag_nes
Wtajemniczenie

GG do Ag_nes

hehe no to jest dobry watek dla odchudzających sie, dla pochamowania apetytu
Tez mialam przygody z robaczkami w owocach fuuj jakie to obrzydliwe, sama natura. Kilka rady nacielam sie na skisniętą zupe, no i z ciekawosci kiedys wpakowalam sobie lyżke pełną soli do buzi. Koszmar
Ag_nes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-03-15, 16:40   #140
Katiusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalesia
looo matko, jakbym czytala swoja przedszkolna historie z gotowana marchewka z groszkiem z reszta opisana juz w tym watku az mi sie wlos na calym ciele zjezyl jak po raz kolejny pomyslalam o przedszkolu
lalesiu to chyba w przedszkolu to wszystkim niejadką ( do których ja się z pewnością zaliczałąm i nadal zaliczam ) wciskali na siłe jedzenie. no cóż i były tego nie za przyjemne skutki .
Stary 2006-03-15, 17:03   #141
Asia 67
Raczkowanie

Najgorsze co pamiętam z przedszkola do dziś to parówki i budyń polany sokiem malinowym.To było obrzydliwe.Przedtem nie było cienkich parówek tylko takie grube i wstrętne.Od tej pory nie miałam ich w ustach.
Asia 67 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-15, 21:27   #142
Curious71
Zadomowienie

O kurcze, ale watek odkopałam Chyba jakaś nienormalna jestem bo tak czytam czytam i zgłodniałam

Na szczęście nigdy nie zdarzyło mi się znaleźć żadnych świństw w jedzeniu ( odpukać!) i mam nadzieje, ze tak pozostanie. Fuuuuuuuuj, aż mnie ciarki po żołądku przeszły na myśl, ze mogę się kiedyś naciąć

A w tych Waszych przedszkolnych traumach normalnie odnajduje siebie do dziś mam wstręt do zupy mlecznej, kakao, ciepłych buraczków, wątróbki, zupy szczawiowej i sera ze szczypiorkiem ze nie wspomnę o tym, ile razy dostałam w tyłek bo nie chciałam leżakować no cóż, spanie "na hejnał" do dziś nie jest moja mocna strona
Stary 2009-10-15, 21:35   #143
anka_85
Zakorzenienie

- w greckiej knajpie: coś na styl mini-gołąbków.
coś dziwnego zawinięte w liść winogrona, to było tak ochydne, że nie byłam w stanie przełknąć, bo od razu zwróciłabym.
przebiło wszystko co jadłam.

pamiętam wstręt po wszystkim co mi zaszkodziło :P na przykład pasztetową, którą zapiłam wodą z kranu i miałam 3 dni wyjęte z życia
raz tak się nażarłam, że aż zwymiotowałam ale na szczęście wstrętu do tego co jadłam nie miałam

Zdrowia dla małej, ale silnej kruszynki
Ani

anka_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-15, 21:54   #144
eyo
Zakorzenienie

hehe mi się przypomniałam ostatnia konfrencja na której byłam

podali obiad... i uwaga :

- kasza kus kus z zielonym groszkiem
- kurczak nadziewany mieloonymi brokułami
- sos żurawionowu

... nikt nie zjadł całej porcji bo po paru kęsach wszystkim odechciewało się tej zielono, zółto czerwonej kombinacji ;/ paskudztwo totalne i najgrosze polaczenie samkowe jake w zyciu jadlam

ale nie powiem.. ladnie wygladalo na talerzu, i tyle.

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-15, 22:28   #145
TakaSamaInna
live your passion

Świetny wątek jak ktoś na diecie. Mi się od razu jeść odechciało.
Pamiętam, że dawno temu chciało mi się pić i usłyszałam od mamy coś ".... w lodówce". Zobaczyłam, że jest butelka od oranżady, wlałam do szklanki, piję łapczywie, a tu olej... , że też się nie kapnęłam, że konsystencja nie taka, ale jak się miało te kilka lat.
TakaSamaInna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-15, 22:44   #146
Gwiazdaa
Rozeznanie

Najgorsza rzecz jaką przeżyłam..hm...
Jak tata mojej koleżanki wciskał mi śledzie... Tak bardzo nie lubie ryb :/ do dziś ich nie jem. Bo są "dziwne".

Wątróbka. To i mój horror z przedszkola. Patrząc na nią widziałam zwierzątko. I nigdy nie jadłam. Wrzucałam dzieciakom do woreczkór, chowałam za półki, wrzucałam kucharce do fartucha "żeby dała pieskowi" xD i tak zostało, tzn. -nie jedzenie wątroby.
Gwiazdaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-16, 07:27   #147
Lea_
Wtajemniczenie

To nie moje najgorsze wspomnienie, raczej mojej rodziny ,ktorej to zaserwowalam.
Bylam mala,mialma moze 7 lat, pojechalismy na Świętado naszej rodziny w Niemczech , siedzimy przy stole wiglijnym, a ze nie byla to typowa wigilia z polskimi potrawami, na stole przede mna staly miedzy innymi krewetki, kraby,i inne owoce morza, ktore ciocia przygotowywala z dwa dni.
W kazdym badz razie, siedze sobie przy tym stole,poczatek kolacji,pija kakao,na przeciw mnie siedzi moj kuzyn i stroi rozne miny, w pewnym momencie tak mnie rozsmieszyl, ze zakrztusilam sie tym kakaem i zwymiotowalam na stól wigilijny tak wypieszczony przez ciocie nikt oczywiscie wiecej niczego nie tknal a jesc pojechalismy do uwaga żydowskiej restauracji , jedynej wolnej w okolicy
Lea_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-16, 11:10   #148
AsiaW**
Zakorzenienie

moje wspomnienia złe wspomnienia z jedzeniem w roki głównej przedszkole: codziennie serwowano kanapkiz miodem ...ja miodu nienawidzę, ale byłam zmuszona przez "miłe Panie" i tak srednio co 2 dzien wymiotowałam...do dzisiaj miodu nie tknę. A co mnie najbardziej obrzydza w jedzeniu: gdy znjade włosa na talerzu...masakra...nie moge patzreć na jedzenie przez kolejny tydzień...

AsiaW** jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-16, 11:25   #149
shopaholic
Rozeznanie

Ja też mam okropne wspomnienie z przedszkola:
-kasza gryczana, gulasz i buraczki
-żołądki
Do dziś pamiętam jak długo płakałam, gdy jedna z tych rzeczy pojawiła się przede mną na talerzu. Aż moja mama szła do kucharki z apelem, żeby mi tego nie dawać. Oczywiście jak grochem o ścianę, łzy lały się dalej.
Stary 2009-10-16, 12:17   #150
201804100943
Konto usunięte

flaki !
201804100943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości