![]() |
#121 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Wybory 2011 - populizm
Cytat:
Jak to nie jest fałsz i obłuda to ja nie wiem co jest. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#123 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jest nowa podstawa programowa, która mnie osobiście załamała. Wyobraźcie sobie, że wprowadzono w 3 kl. gimnazjum "Edukację dla bezpieczeństwa" czy coś w ten deseń. Na początku lekcji uczniowie otrzymali karteczki. Na każdej z tych lekcji osoba dyżurująca MUSI stanąć na baczność przed nauczycielem, zasalutować i złożyć meldunek o stanie klasy. Z jakiej racji, z jakiego powodu i czemu ma to służyć ja sie pytam?? Książki kupić trzeba było nowe, bo używane nie pasowały - dziwne tylko, że te NOWE to identyczne jak poprzednie, tylko numer i rok wydania się zmienił. Mojej siostrze pasowałyby nawet te, których ja prawie 10 lat temu używałam w tej samej szkole. Stan edukacji jest żałosny. Stan służby (vel. ochrony) zdrowia tragiczny. Ceny na półkach okrutnie wysokie. Zarobki? Nie muszę pisać. Tylko tutaj jest sprawa taka - co zależy od polityków, a co od wolnego rynku? Idę głosować na PO, nie mam wyjścia. Choć Tusk jednak pada na kolana przed księżmi, choć Sikorski pisze w necie głupoty - jak młody i niedoświadczony działacz, choć Gowin jest świętszy od papieża, choć Rostowski działa wbrew wielu ekonomistom... Pomimo ogromu wpadek i zaniedbań - ja ciągle widzę rozkopaną "Polskę w budowie", widzę brak dyscypliny partyjnej w głosowaniach nt. sprawa światopoglądowych, widzę chęć wprowadzenia normalności w rozmowach miedzy politykami, widzę chęć rozdzielania niezawisłych prokuratury i sądów od państwa... I chcę to widzieć dalej, bo "śpię spokojniej" niż 4 lata temu.
![]() |
#124 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A Rydzyk to inna opowieść i nie chce mi się pisać na jego temat, bo go nie trawie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#125 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#126 |
Wtajemniczenie
|
Chciałam zapytać, jak się objawia inteligencja Tuska.
Pytam poważnie. A co do wstydu - może jak premier jedzie to nie jest tragicznie, ale jak jedzie prezydent to jest wstyd do bUlu.
Im dalej w las, tym więcej drzew. ![]() Edytowane przez mylady21 Czas edycji: 2011-09-08 o 14:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#128 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#129 |
Zadomowienie
|
No tak a wtedy był wstyd i przy prezydencie i przy premierze. A co do Tuska to powiedziałam, że na tle Kaczyńskiego jawi mi się na inteligentnego człowieka, a nie powiedziałam, że jest członkiem Mensy. A jak się objawia jego brak inteligencji?
|
![]() ![]() |
![]() |
#130 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W liczbie mnogiej piszemy 'om' - firmom, dziewczynom - "Sprzedawane zagranicznym firmom", "Dał kwiaty wszystkim swoim dziewczynom". W liczbie pojedynczej jest 'ą'- "Robiłam interesy z jego firmą", "Jest bardzo miłą dziewczyną". I to JEST ważne kim był twój ojciec bo od tego właśnie zależy jak mu się żyło. Czy miał pełną lodówkę, pełną mięsa i owoców czy raczej światło i produkty mączne. To są fakty a nie różnice w subiektywnych odczuciach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#131 |
Wtajemniczenie
|
I znowu popadacie w oscylację między dwoma partiami.
To ciekawe, że śpisz spokojnie za P.O. bo prawo jest przez nich łamane na każdym kroku.
#132 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#133 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Słuchać go to koszmar, bo nie ma bladego pojęcia o sztuce retoryki. Ale sepleniący Tusk jest nie wiele lepszy. Brakuje nam w Polsce dobrych mówców. ![]() A inteligencja Tuska? ot taka jak przeciętnego chłopaka od kopania piłki, którym zresztą jest.
![]() |
#134 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#135 |
Wtajemniczenie
|
No to też mogę Ci zadać pytanie - z czym ten PiS tak złamał te przepisy?
#136 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() 1. Niektórzy chyba sobie nie uświadamiają, że na lata rządów PO przypadł KRYZYS ŚWIATOWY, może żyje się gorzej, ale jaka w tym wina PO? Spójrzcie na gospodarki innych państw, które ledwo zipią, gdyby u steru był PiS wg którego "państwo powinno być bardziej hojne" skończylibyśmy jak Grecja. 2. Porównywanie się do zachodu jest bez sensu, my nadganiamy komune (jakże tu wychwalaną przez kilka ignorantek, którym rodzice wmówili, że "za komuny było lepiej"). Porównajcie sobie sytuacje w Polsce, a na Białorusi, w Ukrainie czy na Słowacji. Na Słowacji po wprowadzeniu euro bieda aż piszczy, jeżdzą do Polski na zakupy, a np. koleje na które my tak narzekamy mają jeszcze gorsze za to 3 razy droższe. 3. Co do narzekania na wysokie podatki, ceny benzyny, czy wysokość długu publicznego wystarczy się trochę zorientować żeby wiedzieć, że są niższe niż w większości państw europejskich. PO zawiodło, ale dla mnie lepszej alternatywy nie ma. PiS jest gospodarczo bardziej lewicowy niż lewica ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#137 |
Wtajemniczenie
|
Pozwólcie ,że zacytuje kilka zdań Krzysztofa Pasierbiewicza .
Platforma, jak dworcowa dziwka odda się każdemu, byle się opłacało dla przejęcia władzy absolutnej, vide: Radosław Sikorski, Antoni Mężydło, Paweł Zalewski, a ostatnio Bartosz Arłukowicz i Joanna Kluzik-Rostkowska. Czyż to nie jest współczesny Front Jedności Narodu? Wszystko w jednym. Takie zalatujące zgnilizną, skisłe wysypisko śmieci, zdegenerowany twór bez rodowodu, od sasa do lasa, ad prawa do lewa, bez pomysłu na Polskę, bez ideowej wizji, byle tylko podnieść słupki sondażowe. Wybory jesienią. Jeśli oddacie swój głos na Platformę, to pamiętajcie, że przestrzegałem, żebyście później całymi latami nie musieli jojczeć: MIAŁEŚ CHAMIE ZŁOTY RÓG!!! ŚNIŁA CI SIĘ CZAPKA Z PIÓR!!! OSTAŁ CI SIĘ JENO SZNUR!!!” Krzysztof Pasierbiewicz (nauczyciel akademicki) |
![]() ![]() |
![]() |
#138 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#139 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
poproszę o wysokość długu i jaki to kraj ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Sęk w tym że ciężko mówić, że PO zawiodło czy nie. Światowy kryzys to był wstrząs dla całego świata - czy PO mogło sprawić żeby było jeszcze lepiej?
Albo czy mogło by być jeszcze lepiej, a PO coś źle zrobiła? Na pewno teraz się tego nie dowiemy, o ile kiedykolwiek. Co do cen itp. Stety albo niestety już coraz mniej prawdy w tym, że jest "bogaty zachód gdzie praca na ulicy leży za tysiące euro" a w Polsce to bieda i lament. Jak kiedyś można było powiedzieć "szkoda że nie mieszkam np. w USA bo tam o wiele lepiej" to ja teraz wcale nie jestem pewna czy wolałabym się zamienić z Anglikami, Amerykanami nie wspominając o Grecji czy Hiszpanii. Nawet ostatnio dowiedziałam się że właściciele pól naftowych muszą myśleć nad lepszym interesem, bo paliwa mają to do siebie że się kończą. |
![]() ![]() |
![]() |
#141 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Oczywiście rosnący dług publiczny to bardzo negatywne zjawisko i dobrze, że temat się podnosi, a najlepszy czas na zredukowanie go był za czasów rządów PiS, który nic z tym nie zrobił. No ale oczywiście wszystko to wina PO ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I Tusk, i Kaczyński, to są ludzie, którzy są u władzy od dobrych 20 lat, tylko się stołkami zamieniają. Zawsze śmieszą mnie zwolennicy PiSu, ktorzy zachowują się, jakby poznali jedynie słuszną prawdę objawioną o życiu i polityce, a cała reszta to jak durne jełopy jakieś. Az żal pomyśleć, kto tę "prawdę" w PiSie przekazuje - prezes Kaczyński, Antoni Macierewicz ze swoja manią przesladowczą, karierowicz Hofman, Kempa o mentalności przekupy, mecenas Rogalski o helu i sztucznej mgle...Oto i prorocy ![]() Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2011-09-08 o 14:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#143 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Moi "ulubieńcy" jeszcze tylko Hofmana mi brakuje ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
Przyczajenie
|
Mnie dziwi, jak niektórzy mogą głosować na PO "bo jest złe ale PiS gorszy", albo w drugą stronę. Przecież startuje kilkanaście partii, a później i tak lament że jest źle. A to, że media specjalnie faworyzują tylko te największe i zakłamują sondaże to wiadomo nie od dziś, naprawdę warto czasem poczytać programy wyborcze innych partii, w internecie jest mnóstwo testów politycznych, w których można sprawdzić swoje preferencje. I co z tego, że ma mało poparcia albo w ogóle, jak tak będziemy patrzeć to nawet nie będziemy stali w miejscu tylko się cofali. Ostatnia sprawa: zatrważające wyniki podaje strona zegardlugu.pl Co z tego, że powstają drogi czy orliki, skoro to wszystko jest budowane na kredyt i w końcu będzie trzeba to spłacić, odsetki rosną w niewiarygodnym tempie. Być może się okaże, że my dożyjemy w tych w miarę spokojnych czasach, ale chyba jednak trzeba pomyśleć o przyszłości, bo nasze dzieci czy wnuki będą musiały to wszystko spłacać, a chyba nikt nie chce, żeby z nami było za jakiś czas gorzej niż z Grecją czy Portugalią.
Żeby nie było, nie chcę reklamować żadnej partii, tylko zachęcam do myślenia podczas wyborów zaznajomienia się z partiami, to nie jest konkurs na popularność tylko wybory, te 10-15 minut warto poświęcić na poszukanie różnych informacji w internecie. |
![]() ![]() |
![]() |
#145 |
Wtajemniczenie
|
No i wszedł w koalicję z LPRem. I nic złego to nie spowodowało.
No może oprócz zapędów Giertycha z wycofaniem Gombrowicza(co mu się zresztą nie udało). Przykłady porównawcze - aby zachować neutralność przytaczam słowa nie swoje zaś przeciwników jednej i drugiej partii : afery PO http://markd.pl/afery-po/ afery Pis : 1. Ciche przeznaczenie powaznych funduszy panstwowo-unijnych na inwestycje Ojca Dyrektora. 2.Afera Centralnego Biura Antykorupcyjnego, prywatnej policji politycznej Kaczynskich, uzywanej do kompromitowania przeciwnikow i zwiazana z powyzszym sprawa pisowskiego ministra Kaczmarka. 3.Upolitycznienie do bolu mediow publicznych, polaczone z pozawieraniem umow przewidujacych niezwykle duze odprawy wypadku zmian personalnych. 4.Wrecz bandyckie poczynania w wypadku oskarzonych o korupcje lekarzy, calkowicie niewspolmierne do ewentualnej winy. 5.Publicznie udowodnione klamstwa Kurskiego w Sejmie i Zyty Gilowskiej na UAM w Poznaniu. 6. Niczym nieuzasadniona proba zamkniecia cenionej placowki uzytecznosci publicznej na Mickiewicza 60, naprzeciw domu Jarka K. Fakt, iz Pan Premier nie odczuwa pewnych potrzeb, nie usprawiedliwia takich posuniec.
#146 |
Zakorzenienie
|
I o historii, przede wszystkim.
#147 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Z linka wyżej - pierwsze co zauważyłam jakoby PO zlikwidowało stocznie. Po pierwsze żadna partia nie miała nic do likwidacji/nie likwidacji przedsiębiorstwa jakby nie było, które było zadłużone, źle zarządzanie, bez zamówień, a najwięcej do powiedzenia miały związki zawodowe. Udawało im się utrzymać kilka lat tego trupa, jak już było tak źle że musieli zamknąć to wszyscy zdziwieni że rząd nie włożył tam kasy żeby związki miały z czego żyć przez następne kilka lat.
Więc jak chce się zarzucać coś, to lepiej to robić sensownie. Żadna z partii nie jest święta, bo tutaj zgadzam się z Vixen - te same osoby, tylko partie inne, stołkami się wymieniają i przydała by się już nowe pokolenie. PO jest wielką partią, są ludzie pewnie szczerze zaangażowani, a są pewnie też ci co swojego koryta tylko pilnują. Głosować na daną osobę, a nie na partię. |
![]() ![]() |
![]() |
#148 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak czytam twoje "wypowiedzi" to mam wrażenie, że jestes typem "tusk to największe zło tego swiata. zlikwidowac tvn" ![]() Jeżeli uważasz, że jest źle i jestes tak zaangażowana to przecież nic nie stoi na przeszkodzie abys sama zaangazowała się w politykę. mam wrażenie, że zaraz się dowiem, że jestem omamiona przez tvn ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#149 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Koleżanka taka obeznana w prywatyzacji to poproszę o odpowiedź dlaczego sprywatyzowano np. banki ,PZU chyba nie dlatego że były źle zarządzane ![]() To może ja pokrótce odpowiem na temat prywatyzacji banków ![]() Opinii publicznej wmawiano, że prywatyzacja banków to świetny interes, bo zagraniczni właściciele przejmujący polskie banki wniosą do nich duży kapitał zagraniczny, wiedzę, zwiększą pewność naszych oszczędności. Tymczasem one dysponują miliardami oszczędności polskich klientów, a decyzje o sposobie wykorzystania tych oszczędności są podejmowane w oderwaniu od potrzeb naszej gospodarki, daleko poza granicami Polski, w interesie zagranicznych akcjonariuszy banków. Sprzedaliśmy je, a potem dziwiliśmy się, że odmawiają kredytów polskim przedsiębiorcom. Cała prywatyzacja to poważny problem, skoro co roku ok. 50 mld zł jest transferowane z Polski za granicę jako transfer dochodów – są to wysokie wynagrodzenia kadr zagranicznych, dywidendy. Taki jest skutek prywatyzacji nieprzemyślanej oraz ogólnie braku rozsądnej polityki, nastawionej na nasz interes gospodarczy. To są sukcesy Platformy i jej prywatyzacji ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#150 |
Wtajemniczenie
|
Prywatyzacja jest potrzebna bo każda prywatna firma działa lepiej niż państwowa - przykład za 80zł miesięcznie mam specjalistę jakiego tylko sobie wymarzę za kilka dni w prywatnej przychodni, a za 243,39 zł składki do Zus mam wielkie g...
Ale nie może być to prywatyzacja dzika o której pisze siska. Natomiast nie zgadzam się aby wszystko było państwowe, o.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:07.