![]() |
#1 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Wybory 2011 - populizm
Jak wiadomo, do wyborów coraz bliżej. Partie rozkręcają się coraz bardziej przedstawiając coraz ciekawsze pomysły na rozwiązania problemów Polski.
Więc pytam się Was - jakie Waszym zdaniem obietnice to bezsensowny populizm bez racji bytu w Polsce, a co realną rzeczą do zrobienia? Który polityk/parta wg Was obiecuje coś, a nie dodaje np. skąd weźmie na to pieniądze? To nie jest wątek na którą partię głosować. Chciałabym, żeby wizażanki wpisywały tutaj konkretne obietnice, programy z linkami np. do wiadomości i pisały dlaczego wg nich jest to tylko kiełbasa wyborcza. Czy przed wyborami potrafimy szczerze zastanowić się nad programem konkretnych partii? Zagłosować na konkretne pomysły, rozwiązania a nie na medialne gwiazdy polityki? Czy potrafimy jako społeczeństwo realnie ocenić co będzie dla nas dobre? Czy jesteśmy zdolni przyjąć decyzje niepopularne, wręcz bolesne dla nas, bo wiemy że tak jest lepiej w dłuższym okresie czasu? Jaka jest wiedza o świecie, mechanizmach polityki, finansów, ekonomii? Cytat:
Tak dla wyjaśnienia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Wybory 2011 - populizm
Ja nie rozumiem,czemu ludzie głosują na PO,skoro za ich rządów jes coraz gorzej.Czasmi wydaje mi się się,że te wszystkie głosy sa sfałszowane.No chyba,że tyle jest bodatych ludzi co na ta partię głosuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Nie, społeczeństwo jest głupie a nawet jak jest mądre to nie ma na kogo głosować.
;( ;( ;( |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
BAN stały
|
Cytat:
też tego nie rozumiem ![]() ![]() ale fakt nie bardzo jest na kogo głosować |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Mnie rozwalają te wszystkie obietnice.
Grzesio Napieralski obiecuje tablety dla dzieci, ale nie wie, skąd weźmie na to kasę. Któraś partia obiecywała pomoc przy spłacie odsetek kredytów wziętych przez najuboższych. Ktoś chciał podnieść płacę minimalną. Z tym akurat można się zgodzić, ale mamy kryzys, więc grozi to zwiększeniem bezrobocia. Ja nie bardzo widzę na kogo miałabym zagłosować w październiku. PiS odpada, bo to dla mnie populiści, krętacze i ludzie, którzy wszędzie węszą spisek, na dodatek z bardzo staromodnymi poglądami na rzeczywistość. PO wcale nie popieram, mają swoje za uszami co widać po ich rządach, ale są mniej kłótliwi od PiSu, przez co wciąż mają wysokie poparcie, zasada głosowania przeciwko PiSowi im się opłaca. PSL mi nie pasuje, bo nie jestem za wiecznym dopłacaniem do rolników, którzy czasem mają większe zyski od moich rodziców. A SLD za czasów Napieralskiego marnieje. Jemu uderzyła sodówka do głowy i teraz mamy tego efekt. Do tej pory głosowałam na SLD i podejrzewam, ze mimo wszystko przy tym pozostanę, bo mają też mądrych ludzi w swoich szeregach, Kalisza, Piekarską. |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
BAN stały
|
Cytat:
mam podobnie jak Ty- SLD nie jest idealne ale to najmniejsze zło...dlatego na ni głosuję reszta szkoda nawet gadać |
|
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Populizm jest integralną częścią demokracji, programy wyborcze są głównie papką, która ma za zadanie zdobyć poparcie elektoratu. Oczywiście nikt normalny już chyba nie wierzy, że którejkolwiek z partii zależy na wcielaniu tych zamierzeń w życie. Walka w kampanii przedwyborczej niestety jest jedynie kłótnią PR-owców poszczególnych partii, nie ma tutaj mowy o żadnej merytorycznej dyskusji.
Cytat:
Dobrym przykładem jest "reforma emerytalna", która znacząco obniża wysokość składki wpływającej do OFE czyli II filaru na rzecz ZUS'u. W tym samym czasie zaczynamy już podejmować pieniądze z rezerwy demograficznej, które przeznaczone są na ewentualny kryzys w systemie emerytalnym. Tak naprawdę te działania, to tylko reanimacja trupa, zamiast powiedzieć "jest źle" mydli się Polakom oczy "Będziecie spędzać emerytury w ciepłych krajach". Nie, nie będziemy. Tylko czasem poleci jakaś głowa, premier odwoła jakiegoś ministra dla niepoznaki robiąc z niego kozła ofiarnego, a życie toczy się dalej. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zobacz, ile się buduje nowych domow, ile ludzie kupują w sklepach, galeriach. Widocznie tak źle nie jest, jak niektórzy potrafią to przedstawiać. Dziwi mnie to opowiadanie przez niektorych politykow, jaki to dramat, głód i bieda w narodzie, skoro specjalnie tego specjalnie nie widać. Problem polega na tym, że wybor PiSu czy PO niewiele zmieni, co najwyzej wybierajac PiS znowu będziemy musieli się patrzeć na tych okropnych ludzi u władzy. Słusznie... Chyba niewiele osób w te obietnice wierzy, a SLD to już pocisnęło ostro. Niech Napieralski ze swoich pieniędzy sponsoring uskutecznia, a nie, że zawsze mają płacić ci najcieżej pracujący. Swoją drogą, po co wszystkim dzieciakom tablety, to jakiś kompletny absurd ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ach i żeby nie było...nie, że nasze społeczeństwo jest głupie, ale ewidentnie nie ma na kogo głosować. Wydaje mi się, że za rządów PO wcale nie żyje się lepiej. Być może my młodzi mamy więcej szans i perspektyw, dlatego, że czasy się zmieniły, ale osobom starszym, które lata pracowały na swoją starość, jest naprawdę ciężko.
Mój blog Edytowane przez leo6267 Czas edycji: 2011-09-07 o 14:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
Oczywiście,że widzę co dzieje sie za rządów PO,jak można tego nie widzieć?Podatek podniesiony,coraz więcej zakładów pracy zlikwidowanych,mogłabym tak mnożyc i mnożyć.Tak autostrady nam wybudowali,że teraz nikt nimi nie chce jezdzić bo są takie drogie,nie wspomnie juz o paliwie,żywności.Jeszcze tak całkiem nie dawno mozna było z Polski za granice przwozic żywność,a teraz to sie nie opłaca bo za granicą żywność tak samo droga jak w Polsce.Wiem co piszę,bo nie mieszkam w Polsce.Widzę jak ludzie narzekają,a to że chodzą do sklepów bo coś jeść muszą,w galeriach to ja nie widziałam nigdy biedych ludzi,tam to istna rewia mody,tak w moim mieście jest.
Biedę widzę po znajomych,jak tylko się mnie proszą o to żebym im pracę za granicą załatwiła.Bo mieszkają w kawalerkach czasmi z małymi dziecmi,a czasmi nawet na dziecko ich nie stać.Ja nie widzę nowych domów,tylko kradzieże,przestepstwa i obdrapane budynki.Taką naszą Polskę widzę.Bardzo bym chciała w niej godnie mieszkać,ale nie jest mi to dane ... |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
No, niestety. Przyznaję się bez bicia, głosowałam na PO, a w wyborach prezydenckich na Napieralskiego.
Teraz możecie mnie biczować, bo źle postąpiłam. Taka iskierka nadziei na zmiany się we mnie tliła ale została zdeptana, no głupia byłam po prostu ![]() ---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
To skąd masz taką wiedzę, że widzisz tylko bidę z nędzą i obdrapane budynki
![]() Tak za granicą Polskę przedstawiają? ---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ---------- ![]() Weź, bo zaraz tutaj przyjdzie, i będzie wieszczył, jaki to upadek przez PO nas czeka i jaki dobrobyt za PiSu. Ja wychodzę z założenia, że nasi politycy specjalnie wpływu na gospodarkę nie mają, emerytury, służba zdrowia, są to problemy, z którymi boryka się cały cywilizowany świat, już takie czasy mamy. Niedawno słyszałam, jak Kaczyński głosił, że Donald Tusk mógłby przecież wpłynąć na banki, żeby zawiesiły na rok ludziom splatę kredytów w frankach, żeby tylko spłacali odsetki. Ja nie wiem, gdzie się ludzie, którzy w takie cuda wierzą i jak inteligentnemu człowiekowi nie wstyd takich głupot głosić, to już trzeba mieć potencjalnych wyborców za debili. |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
DLATEGO DEMOKRACJA JEST KULAWA! I nie ufam wyborcom, sobie też nie bo już się przejechałam, o
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skąd wiesz jakie ceny są w Polsce ? : ![]()
Edytowane przez Diablica z Tasmanii Czas edycji: 2011-09-07 o 14:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Eeee.. a nie sa płatne?
|
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Mnie najbardziej wkurza to, że przy okazji kampani wyciagane są tematy albo z d... (za przeproszeniem) jak tablety, albo nagle politycy sobie przypominają o powaznych problemach.
Przykładem populizmu wyborczego mogą byc obecnie ceny benzyny, ktore po wyborach znowu poszybują w góręęęęę. Moim zdaniem w polityce powinno byc jak w piłce nożnej - transfery. Ktos jest dobrym politykiem, to sciągnijmy go do nas ![]() A tak już na poważnie. Jestem zniesmaczona tym co się dzieje na scenie politycznej. Nie ma dla mnie obecnie partii, na ktorą mogłabym głosowac... mam wrażenie, że to te same zwierzaki, które tylko chcą się dorwac do korytka tylko każdy używa innych argumentów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
BAN stały
|
Jak jeżdzę do Polski na urlop to przez Poznań więc wiem ile to kosztuje
![]() Jestem w Polsce co drugi miesiąc,to chyba widzę co dzieje się w moim mieście. No tu super nie jest,ale panstwo o mnie tu dba,nie muszę martwić się czy starczy mi kasy do 10. Pracować ciężko trzeba fakt,ale wolę tutaj robić po 12 godzin na dobę niż w Polsce na kasie w biedronce za 1000 zł po 12 h ![]() Tutaj za 1500 euro,opłacę mieszkanie,najem się do syta,jeszcze mi zostanie na co tylko chcę ![]() Chciałabym mieszkać w Polsce,gdyby mi na to pozwoliła.Bo mam porówanie,mieszkałam utrzymywałam się za tys.złotych sama i gdyby nie pomoc bliskiej osoby bym nie dała rady. Teraz jedni mają dużo a drudzi nie mają nic,dlatego Ci biedniejszi muszą wyjeżdzać na granicę,żeby porządnie zarobić.W Polsce nigdy bym nie zarobiła na mieszkanie,a praca tutaj za granicą mi na to pozwala. Edytowane przez Onnaa88 Czas edycji: 2011-09-07 o 16:49 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chociaż szczerze mówiąc to nie wiem czy to jest sprawa pierwszej potrzeby, wydaje mi się, że wystarczyłoby np. umożliwić dzieciakom korzystanie z internetu w szkołach. A tablety to wiadomo - nieporozumienie. Swoją drogą to ostatnio w telewizji mnie uraczono wnioskiem, że młode kobiety nie głosują, bo są zajęte studiami i myślą, że ich to nie dotyczy. Jestem młodą kobietą na studiach, na chwilę obecną nie jestem pewna, czy sobie zrobię w tę jedną niedzielę spacerek, bo niezbyt wiem na kogo miałabym głosować - każdy po kolei zraża mnie do siebie.
Edytowane przez Fela Von Helvete Czas edycji: 2011-09-07 o 16:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niech zgadnę, wina będzie jak zwykle Tuska ![]() Dlatego mówię: edukacja, edukacja i jeszcze raz edukacja, bo państwo nie może myśleć za wszystkich i wszystkich chronić przed ich własną głupotą. Pogonić ze szkoły katechetów, na cholerę marnować 2 godziny tygodniowo na naukę religii, wprowadzić na to miejsce porządne wychowanie seksualne (zwał jak zwał), naukę o kredytach, pożyczkach, podstawy podstaw ekonomii, podstawy prawa, pogadanki z lekarzem i tak dalej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#27 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
To są pobożne życzenia w naszym kraju.... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Niestety, wiem.
U nas w kraju pieniądze są marnotrawione, między innymi właśnie na naukę religii w szkołach, na bezsensowny socjal, na którym żeruje mnóstwo wyłudzaczy. To ja już wolałabym ludziom in vitro dofinansować (polecam lekturę wątków na forach, co przechodzą osoby decydujące się na zabieg i ile to kosztuje) niż wyrzucac pieniądze, których i tak jest mało, w błoto. |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:05.