Wybory 2011 - populizm - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-09-07, 12:00   #1
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Wybory 2011 - populizm

Jak wiadomo, do wyborów coraz bliżej. Partie rozkręcają się coraz bardziej przedstawiając coraz ciekawsze pomysły na rozwiązania problemów Polski.

Więc pytam się Was - jakie Waszym zdaniem obietnice to bezsensowny populizm bez racji bytu w Polsce, a co realną rzeczą do zrobienia?

Który polityk/parta wg Was obiecuje coś, a nie dodaje np. skąd weźmie na to pieniądze?

To nie jest wątek na którą partię głosować. Chciałabym, żeby wizażanki wpisywały tutaj konkretne obietnice, programy z linkami np. do wiadomości i pisały dlaczego wg nich jest to tylko kiełbasa wyborcza.

Czy przed wyborami potrafimy szczerze zastanowić się nad programem konkretnych partii? Zagłosować na konkretne pomysły, rozwiązania a nie na medialne gwiazdy polityki?

Czy potrafimy jako społeczeństwo realnie ocenić co będzie dla nas dobre? Czy jesteśmy zdolni przyjąć decyzje niepopularne, wręcz bolesne dla nas, bo wiemy że tak jest lepiej w dłuższym okresie czasu?

Jaka jest wiedza o świecie, mechanizmach polityki, finansów, ekonomii?

Cytat:

Populizm (z łaciny populus – lud), forma myśli politycznych i ruchów społecznych głosząca chwytliwe, łatwo trafiające do przekonania hasła polityczne, ekonomiczne i społeczne, mające na celu szybkie zjednanie poparcia społecznego i zdobycie władzy.

Populizm odwołuje się do emocji odbiorców, ich tęsknoty do rozwiązywania trudnych problemów w prosty sposób, zgodnie z ich oczekiwaniami. Populizm polega na schlebianiu określonym grupom, stwarzaniu pozorów utożsamiania się z tymi, o których poparcie się ubiega, szafowaniu hasłami bez pokrycia.
http://portalwiedzy.onet.pl/13681,,,...izm,haslo.html

Tak dla wyjaśnienia
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 12:54   #2
Onnaa88
BAN stały

Dot.: Wybory 2011 - populizm

Ja nie rozumiem,czemu ludzie głosują na PO,skoro za ich rządów jes coraz gorzej.Czasmi wydaje mi się się,że te wszystkie głosy sa sfałszowane.No chyba,że tyle jest bodatych ludzi co na ta partię głosuje.
Onnaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 13:08   #3
muszynianka
Zakorzenienie

Nie, społeczeństwo jest głupie a nawet jak jest mądre to nie ma na kogo głosować.

;( ;( ;(
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 13:17   #4
imersja
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Onnaa88 Pokaż wiadomość
Ja nie rozumiem,czemu ludzie głosują na PO,skoro za ich rządów jes coraz gorzej.Czasmi wydaje mi się się,że te wszystkie głosy sa sfałszowane.No chyba,że tyle jest bodatych ludzi co na ta partię głosuje.

też tego nie rozumiem :conf used:

ale fakt nie bardzo jest na kogo głosować
imersja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 13:25   #5
Sondrina
BAN stały

Mnie rozwalają te wszystkie obietnice.
Grzesio Napieralski obiecuje tablety dla dzieci, ale nie wie, skąd weźmie na to kasę.
Któraś partia obiecywała pomoc przy spłacie odsetek kredytów wziętych przez najuboższych.
Ktoś chciał podnieść płacę minimalną. Z tym akurat można się zgodzić, ale mamy kryzys, więc grozi to zwiększeniem bezrobocia.

Ja nie bardzo widzę na kogo miałabym zagłosować w październiku. PiS odpada, bo to dla mnie populiści, krętacze i ludzie, którzy wszędzie węszą spisek, na dodatek z bardzo staromodnymi poglądami na rzeczywistość.

PO wcale nie popieram, mają swoje za uszami co widać po ich rządach, ale są mniej kłótliwi od PiSu, przez co wciąż mają wysokie poparcie, zasada głosowania przeciwko PiSowi im się opłaca.

PSL mi nie pasuje, bo nie jestem za wiecznym dopłacaniem do rolników, którzy czasem mają większe zyski od moich rodziców.

A SLD za czasów Napieralskiego marnieje. Jemu uderzyła sodówka do głowy i teraz mamy tego efekt.

Do tej pory głosowałam na SLD i podejrzewam, ze mimo wszystko przy tym pozostanę, bo mają też mądrych ludzi w swoich szeregach, Kalisza, Piekarską.
Sondrina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 13:28   #6
imersja
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Sondrina Pokaż wiadomość
Grzesio Napieralski obiecuje tablety dla dzieci, ale nie wie, skąd weźmie na to kasę.
Któraś partia obiecywała pomoc przy spłacie odsetek kredytów wziętych przez najuboższych.
Ktoś chciał podnieść płacę minimalną. Z tym akurat można się zgodzić, ale mamy kryzys, więc grozi to zwiększeniem bezrobocia.

Ja nie bardzo widzę na kogo miałabym zagłosować w październiku. PiS odpada, bo to dla mnie populiści, krętacze i ludzie, którzy wszędzie węszą spisek, na dodatek z bardzo staromodnymi poglądami na rzeczywistość.

PO wcale nie popieram, mają swoje za uszami co widać po ich rządach, ale są mniej kłótliwi od PiSu, przez co wciąż mają wysokie poparcie, zasada głosowania przeciwko PiSowi im się opłaca.

PSL mi nie pasuje, bo nie jestem za wiecznym dopłacaniem do rolników, którzy czasem mają większe zyski od moich rodziców.

A SLD za czasów Napieralskiego marnieje. Jemu uderzyła sodówka do głowy i teraz mamy tego efekt.

Do tej pory głosowałam na SLD i podejrzewam, ze mimo wszystko przy tym pozostanę, bo mają też mądrych ludzi w swoich szeregach, Kalisza, Piekarską.

mam podobnie jak Ty- SLD nie jest idealne ale to najmniejsze zło...dlatego na ni głosuję
reszta szkoda nawet gadać
imersja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 13:32   #7
babcia_miecia
Zadomowienie

Populizm jest integralną częścią demokracji, programy wyborcze są głównie papką, która ma za zadanie zdobyć poparcie elektoratu. Oczywiście nikt normalny już chyba nie wierzy, że którejkolwiek z partii zależy na wcielaniu tych zamierzeń w życie. Walka w kampanii przedwyborczej niestety jest jedynie kłótnią PR-owców poszczególnych partii, nie ma tutaj mowy o żadnej merytorycznej dyskusji.
Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
Czy potrafimy jako społeczeństwo realnie ocenić co będzie dla nas dobre? Czy jesteśmy zdolni przyjąć decyzje niepopularne, wręcz bolesne dla nas, bo wiemy że tak jest lepiej w dłuższym okresie czasu?
Niektórzy ludzie są w stanie przyjąć niepopularne decyzje. Problem polega na tym, że organy władzy ustawodawczej i wykonawczej nie chcą tych decyzji podejmować, a dzieje się tak ze względu na kadencyjność władzy. Niektóre decyzje byłby by korzystne w długofalowym okresie, w przeciągu powiedzmy 20-30 lat, ale aktualnie oznaczałoby to czasową destabilizację w kraju. Organom państwa wybieranym na 4 lata wcale na tym nie zależy, bo ich poparcie może drastycznie spaść, a to co będzie się działo za kilkanaście lat, to już nie jest ich brocha.

Dobrym przykładem jest "reforma emerytalna", która znacząco obniża wysokość składki wpływającej do OFE czyli II filaru na rzecz ZUS'u. W tym samym czasie zaczynamy już podejmować pieniądze z rezerwy demograficznej, które przeznaczone są na ewentualny kryzys w systemie emerytalnym. Tak naprawdę te działania, to tylko reanimacja trupa, zamiast powiedzieć "jest źle" mydli się Polakom oczy "Będziecie spędzać emerytury w ciepłych krajach". Nie, nie będziemy. Tylko czasem poleci jakaś głowa, premier odwoła jakiegoś ministra dla niepoznaki robiąc z niego kozła ofiarnego, a życie toczy się dalej.
babcia_miecia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 14:26   #8
brizoo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
Nie, społeczeństwo jest głupie a nawet jak jest mądre to nie ma na kogo głosować.

;( ;( ;(
Dlaczego uważasz, że społeczeństwo jest głupie? Nie rozumiem, przecież każdy z nas z osobna jest częścią tego społeczeństwa, więc takie stwierdzenie znaczy, że każdy z nas jest głupi... Nie lubię uogólniania, więc musiałam zacząć od takiej małej uwagi... A co do polityki, to nie uważam, żeby w czasach rządów PO działo się coraz gorzej - obserwując społeczeństwo, to raczej lepiej nam się wiedzie... Nie oczekujmy równego poziomu państw zachodnich i naszego, bo my jesteśmy na etapie nadganiania tyłów, kŧóre porobiły nam się w okresie komunizmu... Ale i tak się zmienia, może bardzo wolno, ale nie sądzicie, że żyje się nam lepiej niż chociażby 20 lat temu? Wiadomo, że na polityków nie ma co liczyć, dobrze, jeśli chociaż nie przeszkadzają za bardzo w tym, co każdy sobie indywidualnie założy jako cel życiowy i wprowadza to w życie... Ale mi się wydaje czasem, że mamy za duże wymagania...
brizoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 14:27   #9
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
A widzisz jakąś straszną biedę w kraju, że piszesz, że jest "coraz gorzej"?
Zobacz, ile się buduje nowych domow, ile ludzie kupują w sklepach, galeriach. Widocznie tak źle nie jest, jak niektórzy potrafią to przedstawiać. Dziwi mnie to opowiadanie przez niektorych politykow, jaki to dramat, głód i bieda w narodzie, skoro specjalnie tego specjalnie nie widać.

Problem polega na tym, że wybor PiSu czy PO niewiele zmieni, co najwyzej wybierajac PiS znowu będziemy musieli się patrzeć na tych okropnych ludzi u władzy.

Cytat:
Słusznie... Chyba niewiele osób w te obietnice wierzy, a SLD to już pocisnęło ostro. Niech Napieralski ze swoich pieniędzy sponsoring uskutecznia, a nie, że zawsze mają płacić ci najcieżej pracujący.
Swoją drogą, po co wszystkim dzieciakom tablety, to jakiś kompletny absurd
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 14:31   #10
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Nie rozumiem, przecież każdy z nas z osobna jest częścią tego społeczeństwa, więc takie stwierdzenie znaczy, że każdy z nas jest głupi...
I właśnie tak twierdzę. Dla każdego z nas pewne rzeczy są ważniejsze niż inne, to jest pewna ułomność która przysłania nam wybór dobrze dla ogółu zamiast dobrze dla siebie
Stary 2011-09-07, 14:36   #11
Sondrina
BAN stały

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość

Słusznie... Chyba niewiele osób w te obietnice wierzy, a SLD to już pocisnęło ostro. Niech Napieralski ze swoich pieniędzy sponsoring uskutecznia, a nie, że zawsze mają płacić ci najcieżej pracujący.
Swoją drogą, po co wszystkim dzieciakom tablety, to jakiś kompletny absurd
Nie wiem po co każdemu dziecku tablet, tak samo jak nie wiem, po co każdemu Polakowi szerokopasmowy internet. Tzn. rozumiem ideę poszerzania zasięgu sieci, żeby każdy miał do niej dostęp, ale nie wiem czemu od razu musi być szerokopasmowa. Oczywiście, dobrze jest, gdy jest dostęp do tego, co najlepsze, ale bez przesady, zwłaszcza gdy mówi się to w kontekście dzieci chodzących do podstawówki, że one potrzebują szerokopasmowego internetu. Sorry Batory, ale takim dzieciakom nawet ten słabszy wystarczy.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-09-07, 14:36   #12
leo6267
Raczkowanie

Cytat:

;( ;( ;(
Zgadzam się w 100% i dlatego nie idę głosować. Nie mam na kogo, niestety.

Ach i żeby nie było...nie, że nasze społeczeństwo jest głupie, ale ewidentnie nie ma na kogo głosować. Wydaje mi się, że za rządów PO wcale nie żyje się lepiej. Być może my młodzi mamy więcej szans i perspektyw, dlatego, że czasy się zmieniły, ale osobom starszym, które lata pracowały na swoją starość, jest naprawdę ciężko.

Mój blog

Edytowane przez leo6267
Czas edycji: 2011-09-07 o 14:44
leo6267 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 14:41   #13
Onnaa88
BAN stały

Oczywiście,że widzę co dzieje sie za rządów PO,jak można tego nie widzieć?Podatek podniesiony,coraz więcej zakładów pracy zlikwidowanych,mogłabym tak mnożyc i mnożyć.Tak autostrady nam wybudowali,że teraz nikt nimi nie chce jezdzić bo są takie drogie,nie wspomnie juz o paliwie,żywności.Jeszcze tak całkiem nie dawno mozna było z Polski za granice przwozic żywność,a teraz to sie nie opłaca bo za granicą żywność tak samo droga jak w Polsce.Wiem co piszę,bo nie mieszkam w Polsce.Widzę jak ludzie narzekają,a to że chodzą do sklepów bo coś jeść muszą,w galeriach to ja nie widziałam nigdy biedych ludzi,tam to istna rewia mody,tak w moim mieście jest.
Biedę widzę po znajomych,jak tylko się mnie proszą o to żebym im pracę za granicą załatwiła.Bo mieszkają w kawalerkach czasmi z małymi dziecmi,a czasmi nawet na dziecko ich nie stać.Ja nie widzę nowych domów,tylko kradzieże,przestepstwa i obdrapane budynki.Taką naszą Polskę widzę.Bardzo bym chciała w niej godnie mieszkać,ale nie jest mi to dane ...
Stary 2011-09-07, 14:42   #14
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem po co każdemu dziecku tablet, tak samo jak nie wiem, po co każdemu Polakowi szerokopasmowy internet. Tzn. rozumiem ideę poszerzania zasięgu sieci, żeby każdy miał do niej dostęp, ale nie wiem czemu od razu musi być szerokopasmowa. Oczywiście, dobrze jest, gdy jest dostęp do tego, co najlepsze, ale bez przesady, zwłaszcza gdy mówi się to w kontekście dzieci chodzących do podstawówki, że one potrzebują szerokopasmowego internetu. Sorry Batory, ale takim dzieciakom nawet ten słabszy wystarczy.
W szkole to powinni uczyć przede wszystkim czytać i pisać ze zrozumieniem Bo niby możliwości coraz więcej, tablety, internet, a gamoni coraz więcej

Cytat:
Napisane przez leo6267 Pokaż wiadomość
Zgadzam się w 100% i dlatego nie idę głosować. Nie mam na kogo, niestety.
Dopisz kogoś od siebie, Lenina, Stalina, Hitlera, Ferdka Kiepskiego
Stary 2011-09-07, 14:43   #15
muszynianka
Zakorzenienie

No, niestety. Przyznaję się bez bicia, głosowałam na PO, a w wyborach prezydenckich na Napieralskiego.
Teraz możecie mnie biczować, bo źle postąpiłam. Taka iskierka nadziei na zmiany się we mnie tliła ale została zdeptana, no głupia byłam po prostu

---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ----------

Cytat:
Dopisz kogoś od siebie, Lenina, Stalina, Hitlera, Ferdka Kiepskiego
Wyraka (...)
Stary 2011-09-07, 14:48   #16
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem co piszę,bo nie mieszkam w Polsce.
To skąd masz taką wiedzę, że widzisz tylko bidę z nędzą i obdrapane budynki
Tak za granicą Polskę przedstawiają?

---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ----------

Cytat:
Wyraka (...)

Weź, bo zaraz tutaj przyjdzie, i będzie wieszczył, jaki to upadek przez PO nas czeka i jaki dobrobyt za PiSu. Ja wychodzę z założenia, że nasi politycy specjalnie wpływu na gospodarkę nie mają, emerytury, służba zdrowia, są to problemy, z którymi boryka się cały cywilizowany świat, już takie czasy mamy.

Niedawno słyszałam, jak Kaczyński głosił, że Donald Tusk mógłby przecież wpłynąć na banki, żeby zawiesiły na rok ludziom splatę kredytów w frankach, żeby tylko spłacali odsetki. Ja nie wiem, gdzie się ludzie, którzy w takie cuda wierzą i jak inteligentnemu człowiekowi nie wstyd takich głupot głosić, to już trzeba mieć potencjalnych wyborców za debili.
Stary 2011-09-07, 14:50   #17
muszynianka
Zakorzenienie

DLATEGO DEMOKRACJA JEST KULAWA! I nie ufam wyborcom, sobie też nie bo już się przejechałam, o
Stary 2011-09-07, 14:55   #18
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywiście,że widzę co dzieje sie za rządów PO,jak można tego nie widzieć?Podatek podniesiony,coraz więcej zakładów pracy zlikwidowanych,mogłabym tak mnożyc i mnożyć.Tak autostrady nam wybudowali,że teraz nikt nimi nie chce jezdzić bo są takie drogie,nie wspomnie juz o paliwie,żywności.Jeszcze tak całkiem nie dawno mozna było z Polski za granice przwozic żywność,a teraz to sie nie opłaca bo za granicą żywność tak samo droga jak w Polsce.Wiem co piszę,bo nie mieszkam w Polsce.Widzę jak ludzie narzekają,a to że chodzą do sklepów bo coś jeść muszą,w galeriach to ja nie widziałam nigdy biedych ludzi,tam to istna rewia mody,tak w moim mieście jest.
Biedę widzę po znajomych,jak tylko się mnie proszą o to żebym im pracę za granicą załatwiła.Bo mieszkają w kawalerkach czasmi z małymi dziecmi,a czasmi nawet na dziecko ich nie stać.Ja nie widzę nowych domów,tylko kradzieże,przestepstwa i obdrapane budynki.Taką naszą Polskę widzę.Bardzo bym chciała w niej godnie mieszkać,ale nie jest mi to dane ...
Twoim zdaniem w Polsce są płatne autostrady?
Skąd wiesz jakie ceny są w Polsce ?
: no przesadzasz trochę, nie uwierzę, że tam gdzie mieszkasz jest milusio

Mark Twain

Edytowane przez Diablica z Tasmanii
Czas edycji: 2011-09-07 o 14:57
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 15:00   #19
muszynianka
Zakorzenienie

Eeee.. a nie sa płatne?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-09-07, 15:02   #20
Sondrina
BAN stały

Cytat:

Weź, bo zaraz tutaj przyjdzie, i będzie wieszczył, jaki to upadek przez PO nas czeka i jaki dobrobyt za PiSu. Ja wychodzę z założenia, że nasi politycy specjalnie wpływu na gospodarkę nie mają, emerytury, służba zdrowia, są to problemy, z którymi boryka się cały cywilizowany świat, już takie czasy mamy.

Niedawno słyszałam, jak Kaczyński głosił, że Donald Tusk mógłby przecież wpłynąć na banki, żeby zawiesiły na rok ludziom splatę kredytów w frankach, żeby tylko spłacali odsetki. Ja nie wiem, gdzie się ludzie, którzy w takie cuda wierzą i jak inteligentnemu człowiekowi nie wstyd takich głupot głosić, to już trzeba mieć potencjalnych wyborców za debili.
Ja w ogóle nie wiem, jak można próbować sterować gospodarką. Komunizm już się skończył. Tym bardziej jaki wpływ na światowy kryzys może mieć rząd? Może co najwyżej pilnować, by kredyty były dawane tym, którzy mogą je spłacać, żeby nie było tak jak w USA. Dlatego spodobało mi się, że teraz jest nieco trudniej o kredyt hipoteczny, bo powiedzmy sobie wprost, nie każdy mógł go spłacić. Ale wciąż przyznaje się kredyty na plazmy tym, którzy nie powinni ich dostać. Kiedyś byłam w sklepie z elektroniką, facet brał kredyt na plazmę za 6 tysięcy, a dochód w rodzinie wynosił 1500 zł, facet zapytał: a żona zarabia. Odpowiedź: nie. Ale kredyt dostał. A potem płacz, że go na to nie stać. Sorry, ale to było wiadomo już wcześniej. I to nie wina rządu, że tego nie może spłacić, ale jego głupoty i tego, kto mu ten kredyt przyznał.
Stary 2011-09-07, 15:20   #21
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Eeee.. a nie sa płatne?
Ale chyba tylko niektóre odcinki?

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 16:39   #22
hauuu
Wtajemniczenie

Mnie najbardziej wkurza to, że przy okazji kampani wyciagane są tematy albo z d... (za przeproszeniem) jak tablety, albo nagle politycy sobie przypominają o powaznych problemach.

Przykładem populizmu wyborczego mogą byc obecnie ceny benzyny, ktore po wyborach znowu poszybują w góręęęęę.

Moim zdaniem w polityce powinno byc jak w piłce nożnej - transfery. Ktos jest dobrym politykiem, to sciągnijmy go do nas

A tak już na poważnie. Jestem zniesmaczona tym co się dzieje na scenie politycznej. Nie ma dla mnie obecnie partii, na ktorą mogłabym głosowac... mam wrażenie, że to te same zwierzaki, które tylko chcą się dorwac do korytka tylko każdy używa innych argumentów
hauuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 16:47   #23
Onnaa88
BAN stały

Jak jeżdzę do Polski na urlop to przez Poznań więc wiem ile to kosztuje
Jestem w Polsce co drugi miesiąc,to chyba widzę co dzieje się w moim mieście.
No tu super nie jest,ale panstwo o mnie tu dba,nie muszę martwić się czy starczy mi kasy do 10.
Pracować ciężko trzeba fakt,ale wolę tutaj robić po 12 godzin na dobę niż w Polsce na kasie w biedronce za 1000 zł po 12 h
Tutaj za 1500 euro,opłacę mieszkanie,najem się do syta,jeszcze mi zostanie na co tylko chcę
Chciałabym mieszkać w Polsce,gdyby mi na to pozwoliła.Bo mam porówanie,mieszkałam utrzymywałam się za tys.złotych sama i gdyby nie pomoc bliskiej osoby bym nie dała rady.

Teraz jedni mają dużo a drudzi nie mają nic,dlatego Ci biedniejszi muszą wyjeżdzać na granicę,żeby porządnie zarobić.W Polsce nigdy bym nie zarobiła na mieszkanie,a praca tutaj za granicą mi na to pozwala.

Edytowane przez Onnaa88
Czas edycji: 2011-09-07 o 16:49

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-09-07, 16:49   #24
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Jak jeżdzę do Polski na urlop to przez Poznań więc wiem ile to kosztuje
Jestem w Polsce co drugi miesiąc,to chyba widzę co dzieje się w moim mieście.
No tu super nie jest,ale panstwo o mnie tu dba,nie muszę martwić się czy starczy mi kasy do 10.

Pracować ciężko trzeba fakt,ale wolę tutaj robić po 12 godzin na dobę niż w Polsce na kasie w biedronce za 1000 zł po 12 h
Tutaj za 1500 euro,opłacę mieszkanie,najem się do syta,jeszcze mi zostanie na co tylko chcę
Chciałabym mieszkać w Polsce,gdyby mi na to pozwoliła.Bo mam porówanie,mieszkałam utrzymywałam się za tys.złotych sama i gdyby nie pomoc bliskiej osoby bym nie dała rady.
To zdanie jak wycięte z Trybuny Ludu z czasów głębokiej komuny.
Stary 2011-09-07, 16:54   #25
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
Eee ale wąskopasmowy ma każdy posiadający zwykły telefon stacjonarny i modem kosztujący grosze więc chyba nie rozumiem na czym by to miało polegać Już pomijam że wąskopasmowy w dalszej perspektywie raczej będzie wychodził drożej niż najtańszy szerokopasmowy, no chyba, że ktoś się będzie bardzo ograniczał w korzystaniu z niego.

Chociaż szczerze mówiąc to nie wiem czy to jest sprawa pierwszej potrzeby, wydaje mi się, że wystarczyłoby np. umożliwić dzieciakom korzystanie z internetu w szkołach. A tablety to wiadomo - nieporozumienie.

Swoją drogą to ostatnio w telewizji mnie uraczono wnioskiem, że młode kobiety nie głosują, bo są zajęte studiami i myślą, że ich to nie dotyczy. Jestem młodą kobietą na studiach, na chwilę obecną nie jestem pewna, czy sobie zrobię w tę jedną niedzielę spacerek, bo niezbyt wiem na kogo miałabym głosować - każdy po kolei zraża mnie do siebie.

Edytowane przez Fela Von Helvete
Czas edycji: 2011-09-07 o 16:57
Fela Von Helvete jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 16:56   #26
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Kiedyś byłam w sklepie z elektroniką, facet brał kredyt na plazmę za 6 tysięcy, a dochód w rodzinie wynosił 1500 zł, facet zapytał: a żona zarabia. Odpowiedź: nie. Ale kredyt dostał. A potem płacz, że go na to nie stać. Sorry, ale to było wiadomo już wcześniej. I to nie wina rządu, że tego nie może spłacić, ale jego głupoty i tego, kto mu ten kredyt przyznał.
Ale ciekawe, kogo będzie ten facet obwiniał, jak się telewizora nie uda spłacić, będzie miał na karku komornika i tak dalej?
Niech zgadnę, wina będzie jak zwykle Tuska

Dlatego mówię: edukacja, edukacja i jeszcze raz edukacja, bo państwo nie może myśleć za wszystkich i wszystkich chronić przed ich własną głupotą. Pogonić ze szkoły katechetów, na cholerę marnować 2 godziny tygodniowo na naukę religii, wprowadzić na to miejsce porządne wychowanie seksualne (zwał jak zwał), naukę o kredytach, pożyczkach, podstawy podstaw ekonomii, podstawy prawa, pogadanki z lekarzem i tak dalej.
Stary 2011-09-07, 17:00   #27
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Ale ciekawe, kogo będzie ten facet obwiniał, jak się telewizora nie uda spłacić, będzie miał na karku komornika i tak dalej?
Niech zgadnę, wina będzie jak zwykle Tuska

Dlatego mówię: edukacja, edukacja i jeszcze raz edukacja, bo państwo nie może myśleć za wszystkich i wszystkich chronić przed ich własną głupotą. Pogonić ze szkoły katechetów, na cholerę marnować 2 godziny tygodniowo na naukę religii, wprowadzić na to miejsce porządne wychowanie seksualne (zwał jak zwał), naukę o kredytach, pożyczkach, podstawy podstaw ekonomii, podstawy prawa, pogadanki z lekarzem i tak dalej.

To są pobożne życzenia w naszym kraju....
Stary 2011-09-07, 17:06   #28
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
To są pobożne życzenia w naszym kraju....
Niestety, wiem.

U nas w kraju pieniądze są marnotrawione, między innymi właśnie na naukę religii w szkołach, na bezsensowny socjal, na którym żeruje mnóstwo wyłudzaczy. To ja już wolałabym ludziom in vitro dofinansować (polecam lekturę wątków na forach, co przechodzą osoby decydujące się na zabieg i ile to kosztuje) niż wyrzucac pieniądze, których i tak jest mało, w błoto.
Stary 2011-09-07, 17:13   #29
Onnaa88
BAN stały

Cytat:
To zdanie jak wycięte z Trybuny Ludu z czasów głębokiej komuny.
W czasach komuny ludzią kasy do 10 nie brakowało przynajmniej.
Komuno wróć
Stary 2011-09-07, 17:17   #30
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
W czasach komuny ludzią kasy do 10 nie brakowało przynajmniej.
No...tyle że spłacamy to do dzisiaj
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości