Z serii jak faceci z nami wytrzymują... - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-13, 12:14   #121
Pingwineczka
Zadomowienie

Dot.: Z serii jak faceci z nami wytrzymują...

Cytat:
Napisane przez ladyanaaa Pokaż wiadomość
Ja: Kochanie obejrzymy dzisiaj jakiś film razem? Bo nigdy nie mamy na to czasu...
On: Dobrze
Gdy już kładziemy się do łóżka, włączamy film i choćby nie wiem jaki interesujący był po 5 minutach śpię...
On: Nie śpij tylko oglądaj.
Ja: Ale ja nie potrafię na leżąco oglądać bo spać mi się od razu chcę. Innym razem obejrzymy... Kocham Cie Dobranoc...
I tak zawsze...
Jak ze mną i mężem tylko odwrotnie, bo to on zasypia Najlepsze jest, że chce tv w sypialni, żeby oglądać filmy w łóżku. Już ja widzę te jego oglądanie

Małżeństwo to związek dwojga ludzi,w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż
Pingwineczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-13, 12:36   #122
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez kamila2006 Pokaż wiadomość
Przypomniala mi sie sytuacja z wczoraj

ja; powiedz mi cos milego
on: cos milego
ja; ale sie wysililes ;/ no powiedz
on: takie wymuszone to nie bedzie mile
ja: powiedz bo nie dam ci spokoju
on: kocham cie skarbie
ja: eee takie wymuszone to sie nie liczy
on:
Ha ha ha, u mnie identycznie

---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ----------

Cytat:
Napisane przez Pingwineczka Pokaż wiadomość
Coś takiego kojarzy mi się z rozmową z koleżanką kiedy to stwierdziła, że wkurza ją skakanie wokół niej i nie cierpi jak ją facet traktuje jak słabą kobietkę i nosi za nią torby. Bo ona jest silna, niezależna itp. W rezultacie wracałam z nią i jej facetem ze wspólnych zakupów (tzn my robiłyśmy zakupy dla siebie a on robił za kierowcę). W końcu wyglądało to tak, że jej facet niósł moje siaty z zakupami z parkingu. a ona zapitalała z tobołami plując przy tym jadem. Jakoś nie była zadowolona z poszanowania jej godności i przekonań

To, że facet którego kocham potraktuje mnie czasem jak słodkiego głuptaska, pocałuje w czółko nie uwłacza mojej godności, nie zdusza mojej wewnętrznej bestii i nie przeszkodzi mi w przejęciu władzy nad światem
Szczerze to nawet w tym pomaga

Ja też trochę nie rozumiem takich kobiet, dajmy facetom się wykazać
Poza tym lekarz-mężczyzna mi kiedyś powiedział, że kobiety nie są stworzone do dźwigania
Ale... co kto lubi.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-13, 12:36   #123
Clemence
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość
Tylko widzisz, my tutaj opisujemy sytuacje zwyczajnie żartobliwe, z przymrużeniem oka.

Każdy wie, że nie zrobimy facetowi prawdziwej awantury o to, że nam się przyśniło, że nas z kimś zdradził albo o to, że stwierdził "Ładnie dziś wyglądasz".

To są tylko takie... bo ja wiem, przekomarzanki?

Mój TŻ zwyczajnie ma rozrywkę z takich moich humorków, ja zresztą też, bo po minucie mi przechodzi

Nie są to prawdziwe kłótnie czy awantury, nie sprawiają przykrości partnerowi. Więc dobrze by było, gdybyś to rozgraniczył
Dokladnie ;p czasami chociaz sie robi o cos aferę,ale potem raczej to smieszy i nie propwadzi do rozpadu zwiazku czy pozycia a raczej konczy sie dobrze

'But know this...I'm only judged by one Power, and I serve HIM.. !

<3
Clemence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-13, 12:56   #124
Pingwineczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość

Ja też trochę nie rozumiem takich kobiet, dajmy facetom się wykazać
Poza tym lekarz-mężczyzna mi kiedyś powiedział, że kobiety nie są stworzone do dźwigania
Ale... co kto lubi.
Ja jestem ćwicząca siłowo istota, podniosę więcej niż ważę. Ale nie zmienia to faktu, że mąż mi odbiera zakupy i nosi

Jeszcze mi się przypomniało. Jak się pogrążać to na całego

Ja: I nie kłuć się ze mną! (wcale się nie kłócił)
Mąż: Przecież się nie kłócę
Ja: Właśnie, że tak
Mąż: Wcale nie
Ja: Tak
Mąż: Nie
...
Ja triumfalnie: O widzisz, miałam rację! Kłócisz się!

Inna sytuacja. Siedzimy sobie w ciszy i coś oglądamy. Przywłaszczam sobie pilota od tv
Ja: Bo Ty mi zawsze przełączasz Fineasza i Ferba. A ja chcę oglądać!
Mąż: Dobrze, oglądaj
Ja: I nie wrzeszcz na mnie!
Mąż: Przecież nie wrzeszczę
Ja: Ale tak się patrzysz jak byś wrzeszczał

Tego typu sytuacji zdarza się nam mnóstwo. Niezmiennie kończy się śmiechem. Jakieś dziwne poczucie humoru mamy

Małżeństwo to związek dwojga ludzi,w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż
Stary 2011-09-13, 13:29   #125
CreatureOfTheNight
Raczkowanie

Właśnie byłam świadkiem opisanej przeze mnie wyżej sytuacji o biuściastej lasce obczajanej przez mojego kolegę, tylko tym razem to ja byłam tą "biuściastą" (w cudzysłowiu, bo chwalić się nie mam czym i blond grzywy też nie hoduję..).

Stałam pod sekretariatem na uczelni, przede mną tłum pierwszorocznych, nerwowych, z rozbieganymi oczami. I fajna para - na pierwszy rzut oka.
Chłopię buraczane strasznie, obrzucił mnie szybkim spojrzeniem, a potem już tymi oczami utknął. Udałam, że nie widzę. Jego dziewczyna zorientowała się, że kochanek absolutnie nie słucha, obejrzała się na mnie i nadepnęła mu na nogę . Zreflektował się, objął ją i pocałował, ale ciągle na mnie zezował. A potem zaczął się przechwalać swoją wspaniałością (żel na włosach), mądrością (o, matko), dowcipem (...... no coments.....). Mam nadzieję, że dziewczynka szybko z niego zrezygnuje, nie ma o kogo być zazdrosna.
Słuchajcie, krępujące to było. Przywykłam pluć jadem na laski przykuwające wzrok moich partnerów, ale nie wiedziałam, że one często to widzą i samym ich jest niezręcznie ....
Stary 2011-09-13, 13:37   #126
Pingwineczka
Zadomowienie

Ja jakiś czas temu byłam w cukierni z moją mamą i sobie oglądałam ciacha i się nachylałam nad tą taką oszkloną lodówką. Akurat mam czym oddychać i miałam bluzkę z dość dużym dekoltem. Przede mną stała taka para (powiedzmy po 40) i pan mi w dekolt żurawia zapuszczał. Na to go towarzyszka łup piąchą miedzy łopatki (aż huknęło) i "Gdzie się gapisz draniu". Gość taki spłoszony:"przepraszam". Jego towarzyszka, ja, moja mama i ekspedientka tak się zaczęłyśmy tak rechotać jak jakieś nawiedzone

Stary 2011-09-13, 14:34   #127
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dominusinferi Pokaż wiadomość
czytam i z niesamowita ulgą właśnie zdałem sobie sprawę że zarówno jesli chodzi o byłe jak i o obecną żonę właściwie nigdy nie miałem takich akcji.
po prostu wybierałem kobiety o niskim wskazniku kobiecej infantylności. Wiedzące czego chcą, z poczuciem własnej wartości - inna sprawa że nie pozwoliłbym sobie na jakieś takie bzdury....

Cytat:
Napisane przez paollino Pokaż wiadomość
A może wybierałeś kobiety o.. niskim wskaźniku kobiecości? Generalnie to testosteron jest odpowiedzialny za stabilność emocjonalną, pewność siebie i zdecydowanie. Duża dawka estrogenu czyli esencji kobiecości, to płacz przez łzy, zachcianki, humory itp. Dlatego tak wiele kobiet ma tak całą ciążę.

Taka mała powtórka z endokrynologii dla kolegi od infantylnej kobietki
to ja chyba nie jestem kobietą
humorki, zmienne nastroje itp. mam, ale jakoś nie strzelam dziwnych fochów ani nie zachowuję się tak jak opisano w tym wątku. Wg mnie to jest infantylne, tak jak napisał zacytowany wyżej użytkownik.
A infantylność i kobiecość to dwie różne sprawy IMO
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-09-13, 14:49   #128
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość

humorki, zmienne nastroje itp. mam, ale jakoś nie strzelam dziwnych fochów ani nie zachowuję się tak jak opisano w tym wątku.
Spoko, też tak myślałam, dopóki hormony nie przejęły nade mną kontroli (ciąża) Można ze mną było o wszystkim normalnie podyskutować, jak coś mi się nie podobało to się rozmawiało spokojnie. Obecnie moje zachowania są czasem naprawdę irracjonalne, potrafię się rozpłakać nie wiedząc czemu, być zła nie wiedząc na co, wybuchnąć o byle pierdołę - nigdy tak wcześniej nie miałam. Wierzę, że niektóre kobity mają taką huśtawkę podczas PMS i bardzo im współczuję, ja mam nadzieję, że po porodzie mi przejdzie (oby ). No, więc dobra rada - trzeba sobie wybrać na ojca dziecka naprawdę wyrozumiałego i cierpliwego chłopa bo inaczej biedak może wylądować w szpitalu psychiatrycznym tudzież w sądzie z pozwem rozwodowym w łapie
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-13, 14:52   #129
201605020943
Konto usunięte

Cytat:

humorki, zmienne nastroje itp. mam, ale jakoś nie strzelam dziwnych fochów ani nie zachowuję się tak jak opisano w tym wątku. Wg mnie to jest infantylne, tak jak napisał zacytowany wyżej użytkownik.
A infantylność i kobiecość to dwie różne sprawy IMO
całe szczęście że moj facet jest wyrozumiały i nie uważa mnie za infantylną
201605020943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-13, 14:55   #130
visionAM
Zakorzenienie

Co nie znaczy, że tak będzie zawsze
Stary 2011-09-13, 15:55   #131
201608251020
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Caramel1 Pokaż wiadomość
całe szczęście że moj facet jest wyrozumiały i nie uważa mnie za infantylną
Na szczęście mój też nie.
No ale jak widzę niektóre panie biorą życie cholernie serio, przykre.
Ja tam wolę czasem zarzucić fochem dla zabawy, oboje z TŻem wiemy że to żadna poważna obraza, tylko po prostu tak mam. Zresztą, jak sam dziś stwierdził "z perfekcyjną, wyzwoloną i bez skazy w zachowaniu kobietą zanudziłbym się do porzygu"
201608251020 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-13, 15:57   #132
visionAM
Zakorzenienie

Żartować można w różny sposób, niekoniecznie poprzez infantylne foszki i głupkowate gadki na poziomie 14-latki, no ale co kto lubi
I nie, nie jestem zgorzkniała, wręcz przeciwnie. Można być zabawną przy facecie, a przy tym trzymać się z daleka od infantylności. Dziwne, co nie?
Stary 2011-09-13, 16:00   #133
201608251020
Konto usunięte

Cytat:
Żartować można w różny sposób, niekoniecznie poprzez infantylne foszki i głupkowate gadki na poziomie 14-latki, no ale co kto lubi
I nie, nie jestem zgorzkniała, wręcz przeciwnie. Można być zabawną przy facecie, a przy tym trzymać się z daleka od infantylności. Dziwne, co nie?
Vision wybacz, ale z tego co kojarzę, niedawno skończyłaś toksyczny związek. Ja z moim exem despotą też sobie nie pozwalałam na jak to nazywacie infantylność bo się podświadomie bałam, a oczywiście tłumaczyłam sobie że jestem taką dojrzaaaaaałą

A teraz lubię być 14-latką
Stary 2011-09-13, 16:02   #134
visionAM
Zakorzenienie

A co ma toksyczny związek do bycia infantylną?
Poza tym nie masz zielonego pojęcia na czym toksycznośc mojego związku polegała więc z łaski swojej znajdź sobie inne argumenty zamiast pleść trzy po trzy.
Cytat:
Ja z moim exem despotą też sobie nie pozwalałam na jak to nazywacie infantylność bo się podświadomie bałam, a oczywiście tłumaczyłam sobie że jestem taką dojrzaaaaaałą
ja ine jestem w ogóle dojrzała. po prostu moje poczucie humoru jest na wyższym poziomie niż gadki rodem z gimnazjum.

Edytowane przez visionAM
Czas edycji: 2011-09-13 o 16:04
Stary 2011-09-13, 16:04   #135
201608251020
Konto usunięte

Cytat:
więc z łaski swojej znajdź sobie inne argumenty zamiast pleść trzy po trzy.
Przepraszam 14-latki tak już mają
Stary 2011-09-13, 16:16   #136
Pingwineczka
Zadomowienie

Cytat:
A co ma toksyczny związek do bycia infantylną?
Poza tym nie masz zielonego pojęcia na czym toksycznośc mojego związku polegała więc z łaski swojej znajdź sobie inne argumenty zamiast pleść trzy po trzy.
ja ine jestem w ogóle dojrzała. po prostu moje poczucie humoru jest na wyższym poziomie niż gadki rodem z gimnazjum.
Cóż, jeśli objawem dojrzałości jest brak tolerancji i obrażanie innych, to ja nie chcę być dojrzała. Chcesz żeby ciebie nie oceniać? Nie oceniaj innych. Dla mnie takie zachowanie (jak i za pewne dla nie jednej tutaj) nie jest infantylne. Możemy się kłócić kto ma rację. Oczywiście masz prawo mieć swoje zdanie, a my mamy prawo mieć je głęboko w dupie.

Stary 2011-09-13, 16:29   #137
visionAM
Zakorzenienie

radzę czytać ze zrozumieniem
Stary 2011-09-13, 16:38   #138
0stra
Raczkowanie

Koniec offtopu, koniec niesnasek To wątek rozrywkowy, nie ma miejsca na przepychanki

" Jedno już wiem, jestem silna
Jedno już wiem, wytrzymam to
Jedno już wiem, jestem silna tak
I tylko czasem tracę coś..."
0stra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-13, 17:01   #139
pelnia
Raczkowanie

.

Edytowane przez pelnia
Czas edycji: 2015-02-28 o 15:56
pelnia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-13, 17:29   #140
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Infantylne żarciki nie oznaczają, że dana osoba jest infantylna. Po prostu ma nastrój na głupie przekomarzanki i tyle.
Równie dobrze mogę sobie żartować z moim facetem o cyckach i dupach, a ktoś mi powie, że jestem burakiem. Bywa.

Poza tym to, że opisujemy tutaj takie sytuacje nie oznacza, że to jedyny sposób żartów w naszych związkach. Jakby był wątek "Wasze ulubione pierogi" i pisałybyśmy tu o pierogach to by nie oznaczało, że jemy tylko pierogi, prawda?

Wydaje mi się, że w kwestii poczucia humoru nie ma co dyskutować. Jeśli obu osobom w związku jakieś zachowanie sie podoba, to who cares? Przecież o to chodzi, by nam dwojgu dobrze z tym było, a nie całej reszcie świata.

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-13, 17:38   #141
Sissi7
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że w kwestii poczucia humoru nie ma co dyskutować. Jeśli obu osobom w związku jakieś zachowanie sie podoba, to who cares? Przecież o to chodzi, by nam dwojgu dobrze z tym było, a nie całej reszcie świata.
Dokładnie.
Sissi7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-13, 17:58   #142
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez Pingwineczka Pokaż wiadomość
Cóż, jeśli objawem dojrzałości jest brak tolerancji i obrażanie innych, to ja nie chcę być dojrzała. Chcesz żeby ciebie nie oceniać? Nie oceniaj innych. Dla mnie takie zachowanie (jak i za pewne dla nie jednej tutaj) nie jest infantylne. Możemy się kłócić kto ma rację. Oczywiście masz prawo mieć swoje zdanie, a my mamy prawo mieć je głęboko w dupie.
Dokładnie. Nie wiem skąd się wzięły te gadki o infantylności.
visionAM myślę że za mało wiesz o ludziach, którzy tu piszą, by oceniać nas jako infantylne.

Edytowane przez ciri15
Czas edycji: 2011-09-13 o 18:01
Stary 2011-09-13, 18:19   #143
visionAM
Zakorzenienie

może i za mało wiem, ale już się nie dziwię skąd się biorą później wątki, że którejś tam się z facetem nie układa albo nie potrafią się dogadać.
Bo o ile część z wypowiedzi w tym wątku była na prawdę zabawna, to część już mniej i wskazuje nie tylko na infantylność, ale też na problemy z normalnym rozmawianiem. Ale ja się już nic nie odzywam
Stary 2011-09-13, 18:35   #144
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
może i za mało wiem, ale już się nie dziwię skąd się biorą później wątki, że którejś tam się z facetem nie układa albo nie potrafią się dogadać.
Bo o ile część z wypowiedzi w tym wątku była na prawdę zabawna, to część już mniej i wskazuje nie tylko na infantylność, ale też na problemy z normalnym rozmawianiem. Ale ja się już nic nie odzywam
Z Twojego doświadczenia wynika, że nie tylko infantylne osoby mają problemy w związkach.
Z kolei nie jest regułą, że takie zachowania jak opisane w tym wątku oznaczają że jest w związku jakiś problem(co poświadczają doświadczenia dziewczyn z wątku).
Więc... nie generalizuj.

Stary 2011-09-13, 19:01   #145
201605020943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Z Twojego doświadczenia wynika, że nie tylko infantylne osoby mają problemy w związkach.
Z kolei nie jest regułą, że takie zachowania jak opisane w tym wątku oznaczają że jest w związku jakiś problem(co poświadczają doświadczenia dziewczyn z wątku).
Więc... nie generalizuj.
dokładnie. ja tam nie mam nic do zarzucenia swojemu związkowi. ale cóż, jakie to ma znaczenie, skoro Wizażanki wiedzą lepiej
Stary 2011-09-13, 20:14   #146
Torina
Raczkowanie

Wracając do tematu:

(na gg)
On : Cześc Kochanie Jak tam? Martwiłem się dziś o Ciebie ;*
Ja (po kilku minutach) : cześć.
On: Kochasz mnie?
Ja: No
On: A bardzo?
Ja: No.
On: A jesteś radosnym Malcem?
Ja: No
On: Wszystko w porzadku? ;>
Ja: Tak.
On: Hm.. co się dzieje?
Ja: no bo rano mi na smsa nie odpisałeś! (pisał do mnie w wolnych chwilach, że Kocha itd, ale na tego jednego mi nie odpisał!)
On: Kochanie... spieszyłem się do pracy !

Edytowane przez Torina
Czas edycji: 2011-09-13 o 20:16
Torina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-13, 21:02   #147
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

Uroczy wątek.
Jasno dzięki niemu widać, że większość kobiet naprawdę nie nadaje się do robienia prawdziwej kariery (EDIT: związanej z podejmowaniem decyzji, odpowiedzialnością, etc.), tylko do siedzenia w domu i jak najrzadszego z niego wychodzenia.
Żeby nie było, miałam bliską kumpelę, której zachowanie do złudzenia przypominało Wasze. To było chamstwo nie do zniesienia w stosunku do jej faceta i ludzi, którzy są tego świadkami.
A tak szczerze, to nie wiem, co to za faceci, że znoszą takie zachowanie? Masakra, dobrze, że jestem kobietą, bo jakbym miała się zadawać na codzień z kimś takim ,to bym się pochlastała.

I nie piszę tego złośliwie, tylko z lekką nutą przerażenia, głównie ze względu na średnią wieku wypowiadających się tu Pań.
Wy naprawdę uważacie to za normalne?

Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne!

Edytowane przez Cathas
Czas edycji: 2011-09-13 o 21:03
Cathas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-13, 21:09   #148
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cathas Pokaż wiadomość
Uroczy wątek.
Jasno dzięki niemu widać, że większość kobiet naprawdę nie nadaje się do robienia prawdziwej kariery (EDIT: związanej z podejmowaniem decyzji, odpowiedzialnością, etc.), tylko do siedzenia w domu i jak najrzadszego z niego wychodzenia.
Żeby nie było, miałam bliską kumpelę, której zachowanie do złudzenia przypominało Wasze. To było chamstwo nie do zniesienia w stosunku do jej faceta i ludzi, którzy są tego świadkami.
A tak szczerze, to nie wiem, co to za faceci, że znoszą takie zachowanie? Masakra, dobrze, że jestem kobietą, bo jakbym miała się zadawać na codzień z kimś takim ,to bym się pochlastała.

I nie piszę tego złośliwie, tylko z lekką nutą przerażenia, głównie ze względu na średnią wieku wypowiadających się tu Pań.

Eeee... bo nie rozumiem? Czemu po kilku żartobliwych sytuacjach zakładasz, że każda z nas zachowuje się tak na co dzień i to przez cały czas?

Nie ogarniam, czy do niektórych nie dociera, że te sytuacje są żartobliwe i trafiają w poczucie humoru obojga partnerów? I to nie znaczy, że żadna z nas nie robi kariery, nie potrafi sama podejmować decyzji itd Skąd takie daleko idące wnioski? Zadziwia mnie to rozumowanie.

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-13, 21:10   #149
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cathas Pokaż wiadomość
Uroczy wątek.

cytuję jedną Wizażankę, ale to dotyczy też innych.
czemu zawsze przychodzi ktoś, kto psuje dobrą zabawę?
Stary 2011-09-13, 21:11   #150
201605020943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez tekila901 Pokaż wiadomość
cytuję jedną Wizażankę, ale to dotyczy też innych.
czemu zawsze przychodzi ktoś, kto psuje dobrą zabawę?
bo wszystkie ideały na Wizażu chcą się wypowiedzieć na temat, ktory ich nie dotyczy
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości