![]() |
#121 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy zwracasz uwage na sklad produktow dla dziecka?
Izabela a dlaczego nie można sie poduczyć poza otoczeniem jak zdrowo sie odżywiać
![]() ja czytam etykiety ze względu na alergię ale i nie chcę jeść "prawie" wędlinbo nie uważam jak Izabela że Cytat:
![]() ![]() ale jak widzę notoryczne podawanie Coca Coli itp 3 latkowi bo chce ![]() ![]() ![]() mam grzechy na sumieniu, ale ciężko ich nie mieć ![]() Ja cenię sobie produkty i wędliny z lidla dużo mięsa w mięsie ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Raczkowanie
|
Ja zawsze musiałam zwracać bardzo dokładnie uwagę na skład produktów dla dzieci, bo moje córki mają skazę białkową.
Ale niestety starszej córce podawałam Sinlac pomimo, że ma w składzie sporo cukru. Za bardzo nie miałam inego wyjścia - mleka nie mogła pić... Co do słoiczków to ja nie podawałam właśnie ze względu na częsty skład mleka w nich, jednak nic nie mam do tego aby inne mamy podawałay jeśli mają nieuczulone dzieci. ps. Potoczne słowo "dzieciak" jest jednak nacechowane negatywnymi emocjami więc nie dziwię się Izabeli że mogła się poczuć urażona. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
moje wypowiedzi dotyczą podawania niemowlakowi kaszek i słoiczków, choć składu wędlin też nie czytam Cytat:
dziękuję za choć ty jedna mnie wsparłaś ![]()
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2012-01-26 o 12:50 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Cytat:
![]() już wszyscy czytający ten wątek wiedzą, że nie czytasz składów, nie masz wiedzy nt żywienia i cie ona nie interesuje.. (nie powiem zwłaszcza to ostanie daje pewien pogląd nt twojej osoby ..) nie wiem tylko co chcesz osiągnąć powtarzając to w kółko?? nikt cię tu na siłe niczego nie chce uczyć ani uświadamiać..a ty w kółko ..to samo.. ?? po co?? to nie jest wątek pt "izabella nie czyta składów produktów" .. myślę ze za bardzo koncentrujesz się na sobie i swej nie wiedzy w czyimś założonym w zupełnie innym celu i pod innym tytułem wątku.. jeśli masz potrzebę załóż wątek j.w i tam powielaj swoje posty.. Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2012-01-26 o 13:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
scorpionec
nie rozumiem po co się mnie ciągle czepiasz, nie chcesz to nie czytaj tego co piszę, napisałam to do Patrilla nie do ciebie, masz jakąś satysfakcję z ciągłym komentowaniem mojej osoby
![]() |
#127 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja też tak uważam i etykiet również nie czytam i niby co to ma o mnie świadczyć ?? ![]() Po prostu straszne, że cukier jest w kaszkach i słoiczkach!! A jeszcze straszniejsze jest to, że ktoś uważa, że to nic złego - jeju trzeba taką osobę na dobrą drogę nawrócić, bo się chyba zagubiła ![]() Jeszcze rozumiem, żeby najchać na osobę, która daje dziecku chipsy, karmi w Macdonaldzie czy daje do picia gazowne, ale za słoiczki i kaszki dla dzieci - nie mieści się w mojej głowie ![]() I jakby ktoś na moje dziecko powiedział dzieciak to również bym się wkurzyła - bo w moim otoczeniu jest to wyraz nacechowany negatywnie.
![]() |
![]() |
#128 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
co więcej w ogóle mi to nie przeszkadza ![]() Cytat:
jedyne co mnie zadziwia to napawanie się swoją niewiedzą i duma z tego faktu.. jak się na jakiś temat nie ma wiedzy i się nim nie interesuje to jaki sens się wypowiadać?? Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2012-01-26 o 13:43 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ja mam tylko dostęp do jabłek nie sypanych ze wsi i jajek (Bruno ich i tak nie może) gruszki je ze słoika bo polskich nie kupię ![]() ![]() Sinlac moje dziecko je ale mam taki myk mieszam go z kaszami kukurydzianą (kukurydza to najgorszy syf wg żywieniowców) i ryżową (nie wiemy skąd ten ryż ... nie jestem w stanie tego przeskoczyć, a zwariować się nie dam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale nie rozumiem o co ci chodzi? ja wiem tyle ile potrzebuję, ale czego mam posłuchać, skoro słoiczki są zdrowe to po co mam gotować? bo jedyne czego mozna sie dowiedzieć z tego wątku to, że słoiczki i kaszki to zło, a ja się z tym nie zgadzam tez mam dostęp do jabłek, gruszek i dużo innych owoców bo rosną na moim ogrodzie, kasze jaglaną czy jęczmienną ma w szafie i jemy jak mam ochotę na kasze na obiad i co z tego? co to ma do czytania etykiet?
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2012-01-26 o 14:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
Ja jakoś nie odniosłam wrażenia ze słoiczki to samo zło raczej danonki itp
odnośnie Twojego pytania nie dotyczy bezpośrednio dostępu do produktów, ale pośrednio tak, bo nie wiemy co jemy nawet jak czasem czytamy etykiety ![]() ![]() jeszcze wracając do wątku czytam też dlatego bo producenci lubią robić niespodzianki i zmieniać składy
![]() |
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
taaa ale to wyhodowane też nie jest zdrowe bo blisko autostrada bo gleba nie wiadomo jaki skład
![]() ![]() p.s właśnie obejrzałam kawałek "byłem kiedyś gruby" na mtv matkkkkkkkkkkkkkkooo ![]()
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
Patrilla
całe szczęście ja nie ma takich zapędów, jak zresztą wcześniej napisałam ![]() robię zakupy normalnie w sklepie/markecie
![]() |
#135 | ||
Wtajemniczenie
|
ja jeszcze wrzucę swoje 3 grosze na temat słoiczków bobovity, pamiętacie aferę jak przy otwieraniu obiadków tej firmy ukruszały się maleńkie kawałeczki szkła? albo w ich skład wchodziło mięso oddzielane mechanicznie, a wiadomo chrząstki i takie podobne odpady, najgorsza jakość, w ogóle ta firma pozostawia dla mnie wiele do życzenia.
zaznaczam, że każdy karmi swoje dzieci według własnego uznania, żeby nie było, że kogos atakuje! ---------- Dopisano o 18:14 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:15 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dla mnie nie tyle obecność cukru w kaszkach czy słoiczkach jest problemem jak jego ilość. Ja generalnie słodycze jem, herbate i kawę słodzę, a taka typowa kaszka dziecięca czy cudne dziecięce jogurciki potrafią mnie zemdlić ![]() ![]() słoiczki jako takie nie stanowią dla mnie problemu o ile nie mają w składzie cukru ( ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
Chciałam zauważyć,że konieczność czytania skłądów ma różne przyczyny.Jedna mam czyta, bo np.chce wiedzieć,ile procent ma jaki składnik,a inna czyta, bo wie,że w skłądzie mogą być różne zaskakujące rzeczy, adziecko nie wszystko może jeść.
Ja tez była mega zaskoczona,jak kupiłam słoiczek z pierwszą marchewką dla niemowlaków,a tam jakiś kleik ryżowy-to w końcu marchewka,czy kleik marchewkowy?? ![]() Z tą śmietaną tak samo, niektóre mamy później wprowadzają białko krowie, czasem są takie wskazania pediatry itd. A kalafioru czy groszku unikają mamy,których dzieci maj,ą problemy brzuszkowe. Moim zdaniem,akurat w słoiczkach dla niemowląt nie powinno byc tego typu niespodzianek. Ja zawsze czytałąm składniki słoiczków właśnie dlatego-jeśli wprowadzałąm jakiś produkt po raz pierwszy, to chciałam,żeby przy okazji nie było ich(nowych produktów) więcej,bo w razie np. wysypki nie wiedziałabym,co było powodem. A te najbardziej popularne kaszki,to faktycznie mega słodzone.Kupowałam,bo wygoda itp., szczególnie,jak się jechało w gości czy coś,ale nawet dla mnie (słodyczomaniaczki) taka kaszka była sporo przesłodzona.Ja to nawet jestem zdziwiona,że porducenci dodają do nich cukier,a nie np. glukozę. Parówki-unikałam jak długo mogłam, już nawet nie pamiętam, kiedy moja młodsza córka zjadła po raz pierwszy,czy to było świadome,czy nam drapnęła z talerza. Pewnie,że lubi-niestety. Nie kupuję byle jakich,zawsze sprawdzam,ile jest w skłądzie mięsa,choć chemia jest i w tych mniej miesnych i w tych bardziej. Zakłądam,że nie zaszkodzą aż tak bardzo,jeśli nie będę dawąła ich częściej niż 1 raz w tyg. Choć akurat parówki są na takim cenzurowanym,że to wymusiło na producentach wprowadzenie takich,które mają i ponad 90% mięsa(a przez to siłą rzeczy mniej chemii).O kiełbasy już się nikt tak nie "troszczy" ![]() A żółte sery?Sprawdzacie je też? Bo często to co kupujemuy,to nawet nie jest żółty ser,tylko jakiś seropodobny produkt. Ja czasem oglądam program na TVNStyle "wiem,co jem" i potem mam fazę czytania skłądów/wybierania/szukania lepszych produktów ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Wtajemniczenie
|
A ja uwielbiam jeść, jedzenie to dla mnie przyjemnośc i tak, zwracam uwagę co jem i co je moja rodzina. Tak samo zwracam uwage na soki które kupuję.
Przeglądam składy produktów, które kupuję, wybieram te o jak nakrótszym składzie i bardzo często sie zdarza że w koszyku ląduje produkt lepszy gatunkowo i... tańszy. Pozatym, czesto producent ma nas za idiotów i np. ser biały który wkładamy do koszyka wcale nie jest serem białym a sok, wcale nie jest 100%. Bardzo często robimy zakupy całą rodziną i owszem dzieci ściągaja z półek "smieciowe" jedzenie, ale wystarczy że im powiem że nie warto tego kupować bo jest tam np. pełno chemii i lepiej kupic cos wartościowszego. Zdarza sie że w koszyku ląduje cola, czy chipsy, czy tic-taci, bo wszystko jest dla ludzi i okazyjnie mozna zjeść paczke chipsów, czy wypić coli. Oby tylko nie za często. Nie mam obsesji na punkcie cukru, choc sama nie przepadam za słodkimi rzeczami, nie słodzę herbaty (kawę juz tak), ale moja córka je słodycze jesli ma na to ochotę. Tylko że są słodycze i "słodycze". Nie kupuje mlecznej czekolady, bo jest dla mnie "za słodka". Uwielbiam gorzką 60% i taką kupuję- razem z córką sie nia zajadamy, króluja też rodzynki. Jesli mamy ochote na "słodkie"słodycze- po prostu je piekę- muffinki, szarlotki, murzynki itp. Słodyczy nie muszę nikomu ograniczać, bo córka (sześc lat) nie ma obsesji na punkcie słodkiego- zje kawałek ciasta, lub dwie kostki czekolady i ma dosyc, syn (5 lat) nie jada słodyczy w ogóle bo nie lubi. I zgadzam sie z dziewczynami że ludzie jedzą kiepsko i kiepsko karmia swoje dzieci- za duzo słodyczy, za duzo przetworzonego jedzenia, za dużo tluszczu i kalorii. I to sie odbija na zdrowiu, nie ma co sie oszukiwac że nie. Otyłość, słabe kości, choroby serca, cukrzyca, wysoki cholesterol, mozna by tak wymieniać bez końca. Xandra- wszystko sparwdzam. Sery, wędliny,soki, lody. I te ostatnie mnie przeraziły, nie ma dobrych lodów w rozsądnej cenie, dlatego mam w planie kupić maszynke do lodów bo moja córka bardzo lubi lody i sorbety. Syn oczywiście nie- okazyjnie liźnie czubkiem języka dwa razy i ma już dość. I "wiem co jem" ogladamy całą rodziną, każdy odcinek. Edytowane przez Czarina Czas edycji: 2012-01-26 o 20:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Taa butla z kaszą przynajmniej do przedszkola taki miały to czas na gotowanie ![]() ![]() Słodycze można dziecku ograniczać do minimum ale ludzi nie stać na zdrowe odżywianie .Żywność ''zdrowa''kosztuje .Przykład ''prawdziwy ''ser żółty od 25 zł w góre mówiła ostatnio o tym Bosacka ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Wtajemniczenie
|
Ser żółty niestety jest drogi, bo jego wyprodukowanie jest kosztowne. Ale lepiej chyba zjeść rzadzej prawdziwy ser, niż codziennie wyrób seropodobny.
Pozatym dobre gatunkowo jedzenie wcale nie musi byc dużo droższe, jesli kupujemy je z głowa, czyli sprawdzamy składy. Bo to że ma na opakowaniu eko, lub organic i kosztuje krocie, nie oznacza że jest lepsze i zdrowsze. Tak jak wizażanka wyżej pisała- dobre gatunkowo sery, wędliny, parówki sa w lidlu- parówki maja ok. 80% miesa i sa bez MOM, wędliny które ja kupuje- 86% i 98% (tej ostatniej niejestem do końca pewna bo nie mam jej w tej chwili w lodówce, ale na pewno zawiera ponad 90% miesa), ser żółty tez prawdziwy, a nie wyrób seropodobny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do wysokich cen, to zazwyczaj nie dotycza one zdrowego jedzenia ale znanych marek. A znana marka nie zawsze idzie w parze ze zdrowym produktem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To wiadomo ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edytowane przez Czarina Czas edycji: 2012-01-26 o 22:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale jak mieszkalam w PL na wiosce, to musialam spory kawal dojezdzac wiec raz na jakis czas robilo sie duze zakupy. W asdzie nie bylam juz mase czasu ale wybieram sie. A jak z ich produktami "dzieciowymi"? Mam na mysli te spozywcze. Dobrej jakosci sa? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Wtajemniczenie
|
ja nie lubie asdy wlasnych produktow wlasnie ze wzgledu na ich jakosc (nie probowalam dzieciecych - ale przejechalam sie kilka razy na ich miesie, warzywach itp)
natomiast wybierz sie bo maja baby event i pelno przecen dla dzieci (pieluchy, wipes, sloiczki itp) jesli chodzi o gotowe rzeczy jakosciowo to sprobuj: Ella's Kitchen i Plum - bez zbednych dodatkow i wyjatkowo smaczne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Wtajemniczenie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
ja Wam jeszcze napiszę co robi brat mojego męża kupuje pół świnki (my nie stety świń nie jemy
![]() ![]() ![]() ja kupuję kabanosy z kurczaka w biedronce ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#148 |
Wtajemniczenie
|
Patrillapiszesz, że niestety nie jecie? nie mozecie czy taki wasz wybór?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
czarina teraz lody grycan w czarnych opakowaniach miewają dobre składy..są robione na śmietanie z prawdziwymi owocami ale nie wszystkie.. no i nie jest to skład idealny ale lepszy niż konkurencja
co do wędlin to są i takie które mają 115gr miesa na 100gr.. suszone kiełbasy jak np krakowska dobrych firm.. ![]() stokrotke mam pod nosem ale tam akurat nic specjalnego nie widzialam... oprócz pakowanych wędlin j.w. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Wtajemniczenie
|
pewnie zależy od położenia sklepu, nie wiem, koło mnie bardzo bogaty wybór
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:22.