Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 cz. IV - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł V cz. naszego wątku?
Nogi mocno zaciskamy, pierwsze porody jeszcze przed nami. 0 0%
Na nasze maleństwa czekamy, póki co nogi zaciskamy. 0 0%
Jeszcze z brzuszkami pobiegamy, do porodów trochę czasu mamy. 0 0%
Pobiegamy jeszcze z brzuszkami, zanim przywitamy się z maluszkami. 2 3,39%
Wyprawkę powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. 2 3,39%
Najpóźniej za 3 miesiące powitamy nasze brzdące. 4 6,78%
Brzuszki mocno podskakują, maluszki na świat się już szykują. 22 37,29%
Koniec już zimowych chłodów, coraz bliżej do porodów. 15 25,42%
Już zimy końcówka, teraz czeka porodówka. 6 10,17%
Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. 8 13,56%
Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-06, 21:41   #121
libretka
Raczkowanie

Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c

kism bardzo Cię proszę popraw moje imię, bo ja mam na imię Joanna, a moja córcia będzie Malwina.

czy macie duże różnice w terminach porodu, czyli termin od ostatniej miesiączki, a terminem jaki podaje USG?

bo u mnie to różnica 1 dnia, a jak było u mam które już rodziły? zbiegły się terminy czy rodziłyście w zupełnie innych terminach niż było wam to przepowiadane?
libretka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 21:43   #122
zaaaabcia
Zakorzenienie

Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c

Cytat:
Napisane przez loksa Pokaż wiadomość
a ja dzis bylam na wizycie i moja corcia wazy juz 950 gram i tak poza tym wszystko ok.

a i moj suwaczek zle cos pokazuje bo jestem w 26 tyg.wg usg
super ze wszystko ok

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość

Tiramisu raz bym zjadła takie kupne, bo mnie częstowali, ale po wzięciu kawałka spanikowałam, że tam alkohol i w ogóle i zjadł go Mąż. Za to na początku ciąży jadłam kupne sushi, gdzie w składzie nie było ani grama surowej ryby, tylko wędzony łosoś i jakieś warzywa. Potem to i to sushi nie trzymało i nie trzyma mi się żołądka, więc nie opłaca mi się nawet na nie patrzeć. Ale tak samo mam z chipsami i nadmiarem ciastek... chyba Młoda dba o sylwetkę mamy . Poza tym w czerwcu miałam zapalenie żołądka na tle nerwowym, więc pewnie coś tam się jeszcze odzywa. Na szczęście uniknęłam wizyty u gastrologa i gastroskopii .
Ja do teraz jem sushi przynajmniej raz na dwa tyg ale bez surowej ryby tylko z krabem zielonym ogorkiem i awaokado

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32118728]Nie przejmuj się, ile razy ja już panikowałam, po dowolnym jedzeniu.... [/QUOTE]

Masz racje

kism - jak bys miala chwilke czasu to prosze dopisz u mnie synek Dominik Maz jeszcze nie jest pewny na 100% ale z nim walcze

Olivia 2.07.2014
zaaaabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 21:45   #123
tahito
Raczkowanie

GG do tahito

Cytat:
Napisane przez Ewunia_1984 Pokaż wiadomość
Ostatnio zrobiłyście mi smaka na koktajl truskawkowy i co??? I piję go właśnie Mniam, mniam, mniam.

Zaraz będę szukała w internecie informacji na temat kosmetyków dla dzieci. Rozumiem, że to czego potrzebuję to:
Płyn do kąpieli, coś do smarowania dziecka po kąpieli???, cos do smarowania pupy??? i cos do smarowania twarzy??? Zasypka jest potrzebna??? O rany, ja nic nie wiem.
Poczytam opinie o kosmetykach, a Wy pomóżcie mi ogarnąć to co jest potrzebne

Czytam ulotkę z Musteli i tu jest tak.
Olejek lub żel do mycia głowy i ciała, chusteczki oczyszczające, krem przeciw odparzeniom, krem nawilżający do twarzy i mleczko do twarzy.

Tak myślę czy nie lepiej używać Oilatum soft. Myję sie tym dziecko, a później nie trzeba juz zadnych balsamów. Dla mnie cena nie ma znaczenia, chcę po prostu żeby dzidzia ładnie rosła.
Ja używałam oliatum ,sudocrem , i chusteczki nawilżone-wszystko się sprawdziło a ja nie wydałam kasy na rzeczy zbędne
tahito jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 21:49   #124
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez SzmaragdowyKotek Pokaż wiadomość
Właśnie ta seria jest bardzo niekompletna i ciężko ją dostać! Ja interesowałam się takim sztyftem malinowym do smarowania buźki dziecka na mróz, ale nigdzie, po prostu nigdzie nie można kupić - no nie do dostania! Dlatego kupiłam Mustelę, bo mały coś ostatnio grymasił na krem, więc chciałam dla bajeru malinowy sztyft nie był malinowy, ale chociaż sztyft reszty serii nie próbowałam nawet kupić
U nas niby jest w tej aptece przy przychodni, w której dzisiaj byłam. Musiałabym się tam rozejrzeć, bo fakt - mają sporo kosmetyków.

---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ----------

Cytat:
Napisane przez libretka Pokaż wiadomość

czy macie duże różnice w terminach porodu, czyli termin od ostatniej miesiączki, a terminem jaki podaje USG?

bo u mnie to różnica 1 dnia, a jak było u mam które już rodziły? zbiegły się terminy czy rodziłyście w zupełnie innych terminach niż było wam to przepowiadane?
U mnie na pierwszy USG wyszedł termin tydzień wcześniej, a teraz - różnie jeśli chodzi o różne pomiary, ale zwykle to różnica kilku dni
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 21:50   #125
tahito
Raczkowanie

GG do tahito

Cytat:
kism bardzo Cię proszę popraw moje imię, bo ja mam na imię Joanna, a moja córcia będzie Malwina.

Ja urodziłam 12 dni po terminie
Stary 2012-02-06, 21:53   #126
Ewunia_1984
Zadomowienie

Dziewczyny, co to jest ciemieniuszko? Kupuje się na ti jakis specjalny krem???
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 21:54   #127
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tahito Pokaż wiadomość
Ja używałam oliatum ,sudocrem , i chusteczki nawilżone-wszystko się sprawdziło a ja nie wydałam kasy na rzeczy zbędne
Ja też używałam oilatum, oillan, physiogel, atoperal i inne apteczne, a sudocrem oczywiście wyłącznie na odparzoną pupę, nie do codziennej pielęgnacji, ale moim zdaniem rewelacyjnie goi też własnie nivea sos i linomag. Na szczęście nie miałam żadnych problemów z odparzeniami, tylko raz zaczerwienienie. Tzn. nie ja dokładnie
no, wiadomo o co chodzi
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 21:55   #128
tahito
Raczkowanie

GG do tahito

Pytanko dla dziewczyn z okolic Szczecin,Koszalin, gdzie w jednym miejscu zrobić wyprawkę ,łącznie z wózkiem i łóżeczkiem. Słyszałam o hurtowni w szczecinie Bebe Club. Była tam któraś ?
Stary 2012-02-06, 21:55   #129
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Pisałam już wiele razy, więc mam wrażenie, że trochę się powtarzam ale ok, napiszę jeszcze raz
Maksiu na każdym usg wychodził większy przynajmniej 1 tydzień, w drugiej połowie ciąży nawet o 2 tyg. większy, a więc i tp porodu komputer w usg wyliczał o te 2 tyg. wcześniej... Pięc dni po terminie dalej miałam zero akcji porodowej, więc gin wysłał mnie już na oddział Maks urodził się 10 dni po terminie po wywołaniu oksytocyną. Więc namiętnie powtarzam każdemu, że nie co się przywiązywać do terminu z usg... To czy dziecko rośnie duże czy małe nie ma wiele wspólnego z tym, kiedy zdecyduje się wyskoczyć z brzucha

Edytowane przez kism
Czas edycji: 2012-02-06 o 21:57
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 21:58   #130
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
I jak? Udało się odtworzyć?

Od 50 g się odchodzi, bo wyniki były niemiarodajne i badanie bardzo często trzeba było powtarzać.
Zgodnie z najnowszym rozporządzeniem badanie robi się po podaniu 75 g glukozy.
Dziwne, że lekarze nadal trwają gdzieś w przeszłości...

Zazwyczaj robi się wcześnie, bo laboratoria przyjmują krew do konkretnej godziny. A to już musi być po drugim pobraniu krwi. Czyli po dwóch godzinach Stąd ta wczesna godzina.

Nie musi być.
Nie ma rejonizacji. Możesz sobie dowolnie wybrać lekarzy i przychodnie.

Ja nie jadłam, ale mam ochotę. I zrobię sobie, tylko muszę mascarpone kupić.
A jajka ubiję w kąpieli wodnej, to ryzyko odpada
Alkoholu w tym co zjadłaś tyle co nic, więc nie miej wyrzutów.
No szkoda jak będę musiała robić jeszcze raz. Specjalnie jeszcze raz zobaczyłam te skierowanie. Pisze 50g. Ale będę zła jak będę musiała powtarzać.

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 21:58   #131
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ewunia_1984 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, co to jest ciemieniuszko? Kupuje się na ti jakis specjalny krem???

U niektórych dzieci gruczoły nie pracują tak jak trzeba na początku (jest to całkiem normalne) i na głowie powstaje taka jakby żółta skorupa. Trzeba główkę przed kąpielą smarować oliwką, wmasować, odczekać z godzinę przynajmniej, potem umyć włoski i wyczesywać te łuski szczoteczką. Po pewnym czasie problem mija. Mój nie miał ciemieniuchy, myślę, że na wszelki wypadek nie ma sensu kupować olejku na ciemieniuchę - własnie skarb matki ma chyba taki olejek - dostał masę nagród nawet! Zawsze można wysłać TŻ-ta do sklepu. To nie laktator, że piersi np. pękną Ci od razu, więc warto mieć pod ręką natychmiast - jak kupisz olejek następnego dnia, to nic się nie stanie Można go kupić w rossmanie - widziałam tam serię skarb matki - prócz oczywiście malinowego sztyftu, który chciałam kupić

Edytowane przez SzmaragdowyKotek
Czas edycji: 2012-02-06 o 22:01
Stary 2012-02-06, 22:01   #132
8ewus8
Zadomowienie

Cytat:
U mnie jest różnica 11 dni nawet tzn. z OM termin mam na 22 czerwca a z usg co pójdę to bliżej początku czerwca czyli był już 18.06, 12.06, 11.06 a ostatnio 10.06.

Jeszcze odnośnie kosmetyków, jak któraś z dziewczyn mających już wypróbowane na swoich dzieciakach kosmetyki, miałaby chwilę i napisała których konkretnie używała ico trzeba kupić, najlepiej linki poprosze, bo ja wzrokowcem jestem to potem w sklepie sobie szybko wyłapię taki kosmetyk.
8ewus8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 22:02   #133
Konto usunięte

Muszę się zatem rozejrzeć za tym Skarbem Matki, skoro to taka rewelacja. Mają też sklep internetowy i ceny nie są jakieś powalające.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 22:03   #134
rinco
Wtajemniczenie

O matko, ale się podziało, tyle stron i jeszcze nowy wątek Godzinę nadrabiałam

Mam parę pytań, bo mi się nasunęły po przeczytaniu niektórych Waszych wypowiedzi

1. Odnośnie płatności z ZUS - bo coś mi się obiło, że ZUS płaci średnią miesięczną pensję z ostatniego roku, czyli jak zarówno w zeszłym roku jak i w tym miałam minimalną pensję, ale w tym roku jest ona wyższa to ZUS mi będzie płacił średnią z tych dwóch minimalnych kwot? Czy już nie można zejść poniżej minimalnej i będzie mi płacił minimalną z tego roku?

2. Jaki rozmiar główki mają niemowlaki? Bo kompletnie nie wiem jakie wielkości kupić Chodzi mi o takie cieniutkie czapeczki zaraz po urodzeniu.

Poza tym jeszcze a propos pępka - zauważyłam, że mój się przesunął na prawą stronę brzucha! Tzn. nie jest w osi brzucha, tylko tak trochę z boku. A tam, gdzie przebiega oś brzucha jest jego boczna krawędź. I tam mi się zrobiła taka fałdka, która jak ubiorę obcisłą bluzkę to wygląda jak jakiś cycuś

I jeszcze chyba się nie chwaliłam, ale udało mi się namówić chłopa na szkołę rodzenia Powiedziałam mu, że i tak mnie będzie musiał zawodzić (bo szpital jest trochę na obrzeżach miasta) i co, będzie siedział 2 godz. w samochodzie i czekał na mnie? To już lepiej niech idzie ze mną, to przynajmniej się czegoś dowie. Pogłówkował trochę, stwierdził, że faktycznie nie miałby co tam robił i się zgodził
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 22:05   #135
clauudik
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zaaaabcia Pokaż wiadomość
ja tez slabo czuje .. a maly bardzo aktywny na usg figal caly czas.

Dziewczyny ktoras z Was jadla tiramisu w ciazy? Ja wczoraj skusilam sie na dwie lyzeczki ale bez surowych jajek jedynie bylo czuc lekko alkohol a dzisiaj mam mega wyrzuty sumienia jak bym conajmniej litre wodki wypila
bez obaw, ja późno zaczęłam czuć mocniejsze kopniaki zresztą każda z nas odczuwa to indywidualnie przecież. A co do tiramisu to tak jak dziewczyny pisały, śladowe ilości alkoholu o ile w ogóle jakieś były ja nawet nie chcę myśleć o tym ile wypiłam nie wiedząc jeszcze o ciąży. Byliśmy w podróży poślubnej, Do każdego obiadu i kolacji leciała karafka greckiego wina, do tego wieczorne drinki w barze... Dopiero ostatniego dnia wieczorem, pierwszy raz w życiu miałam zgagę i powiedziałam mężowi - kochanie, będziemy mieli dziecko

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Pisałam już wiele razy, więc mam wrażenie, że trochę się powtarzam ale ok, napiszę jeszcze raz
Maksiu na każdym usg wychodził większy przynajmniej 1 tydzień, w drugiej połowie ciąży nawet o 2 tyg. większy, a więc i tp porodu komputer w usg wyliczał o te 2 tyg. wcześniej... Pięc dni po terminie dalej miałam zero akcji porodowej, więc gin wysłał mnie już na oddział Maks urodził się 10 dni po terminie po wywołaniu oksytocyną. Więc namiętnie powtarzam każdemu, że nie co się przywiązywać do terminu z usg... To czy dziecko rośnie duże czy małe nie ma wiele wspólnego z tym, kiedy zdecyduje się wyskoczyć z brzucha
Jak Ci nie przeszkadza to możesz powtarzać się tak często jak się da zawsze są to istotne informacje.

Wrr właśnie mnie zgaga męczy tak a'propos

Nasz skarb 06/05/2012

...and nothing else matters...

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b9vvjae3cdu8n.png
clauudik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 22:07   #136
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez clauudik Pokaż wiadomość
bez obaw, ja późno zaczęłam czuć mocniejsze kopniaki zresztą każda z nas odczuwa to indywidualnie przecież. A co do tiramisu to tak jak dziewczyny pisały, śladowe ilości alkoholu o ile w ogóle jakieś były ja nawet nie chcę myśleć o tym ile wypiłam nie wiedząc jeszcze o ciąży. Byliśmy w podróży poślubnej, Do każdego obiadu i kolacji leciała karafka greckiego wina, do tego wieczorne drinki w barze... Dopiero ostatniego dnia wieczorem, pierwszy raz w życiu miałam zgagę i powiedziałam mężowi - kochanie, będziemy mieli dziecko

Jak Ci nie przeszkadza to możesz powtarzać się tak często jak się da zawsze są to istotne informacje.

Wrr właśnie mnie zgaga męczy tak a'propos
To ja też się powtórzę i powiem po raz kolejny, że rennie jest całkowicie bezpieczne w ciązy, więc sobie weź i nie męcz się
Stary 2012-02-06, 22:09   #137
Ewunia_1984
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez SzmaragdowyKotek Pokaż wiadomość
U niektórych dzieci gruczoły nie pracują tak jak trzeba na początku (jest to całkiem normalne) i na głowie powstaje taka jakby żółta skorupa. Trzeba główkę przed kąpielą smarować oliwką, wmasować, odczekać z godzinę przynajmniej, potem umyć włoski i wyczesywać te łuski szczoteczką. Po pewnym czasie problem mija. Mój nie miał ciemieniuchy, myślę, że na wszelki wypadek nie ma sensu kupować olejku na ciemieniuchę - własnie skarb matki ma chyba taki olejek - dostał masę nagród nawet! Zawsze można wysłać TŻ-ta do sklepu. To nie laktator, że piersi np. pękną Ci od razu, więc warto mieć pod ręką natychmiast - jak kupisz olejek następnego dnia, to nic się nie stanie Można go kupić w rossmanie - widziałam tam serię skarb matki - prócz oczywiście malinowego sztyftu, który chciałam kupić
Ty to kochana jesteś Z Kism zawsze na wszystko odpowiecie
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 22:10   #138
Tacca
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32115378]Dziękuję - to super, bo będę chodziła do tej sr za darmo i bez tego mojego marudy. Dzisiaj mi ta położna mówiła o tej szkole i wspomniała "tylko, że u nas bez mężów" to ja powiedziałam, że dla mnie to lepiej, bo mój jest jakiś oporny, to się tylko uśmiechnęła
Aha i na wszelki wypadek spytałam, co z tym zaświadczeniem, czy faktycznie do porodu rodzinnego jest potrzebne zaświadczenie ze szkoły rodzenia, to położna powiedziała, że czytała niedawno, że wymaganie takiego zaświadczenia jest niezgodne z prawem, a lekarz powiedział, że może przy mnie być dowolna wybrana osoba.

Ja mam jedną przychodnię blisko, nie za bardzo ją lubię (choć nie znam dziecięcej), ale w sumie rzadko korzystałam dotychczas z usług jakichkolwiek przychodni i mam nadzieję, że tak pozostanie.[/QUOTE]
Ja w zasadzie w ogóle nie chodziłam do lekarza, nie wiem czy szukać przychodni blisko czy zapisać dziecko tam gdzie ja ciągle jestem... Czyli w rejonie rodziców...
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32116022]Spytałam gina, czy mam brać jakieś konkretne, to mi powiedział, że mam kupić najtańsze
Za to kiedyś wcześniej pochwalił moje witaminy, Pharmaton Matruelle, powiedział że to najlepszy wybór, ale tu podejrzewam, że co lekarz to opinia, ale mi po prostu odpowiadają (nie jest mi po nich niedobrze jak po Prenatalu).[/QUOTE]
Też biorę te witaminki. I nie mam mdłości.

Moja siostra mówiła, żeby do kąpieli dodawać nadmanganian potasu, najlepiej taki w kulkach rozpuszczalny. Nie wiem gdzie to kupić.
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32116229]No niestety Pharmaton jest dosyć drogi, ale są i droższe preparaty. Ja znalazłam najtańszy - 65 zł za 60 tabletek. Ostatnio kupowałam za jakieś 70 zł 60 tabletek.
Można też kupić 30 tabletek za jakieś 35-40 zł.
A najlepiej, jakbyś dostała jakąś próbkę. Ja właśnie dostałam (ale od pierwszego gina, tego z NFZ), było tam 4 czy 6 sztuk i nic mi po nich nie było, więc się na nie zdecydowałam.[/QUOTE]
Również tyle płaciłam.

Edytowane przez Tacca
Czas edycji: 2012-02-06 o 22:13
Tacca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 22:12   #139
clauudik
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
O matko, ale się podziało, tyle stron i jeszcze nowy wątek Godzinę nadrabiałam

Mam parę pytań, bo mi się nasunęły po przeczytaniu niektórych Waszych wypowiedzi

1. Odnośnie płatności z ZUS - bo coś mi się obiło, że ZUS płaci średnią miesięczną pensję z ostatniego roku, czyli jak zarówno w zeszłym roku jak i w tym miałam minimalną pensję, ale w tym roku jest ona wyższa to ZUS mi będzie płacił średnią z tych dwóch minimalnych kwot? Czy już nie można zejść poniżej minimalnej i będzie mi płacił minimalną z tego roku?

2. Jaki rozmiar główki mają niemowlaki? Bo kompletnie nie wiem jakie wielkości kupić Chodzi mi o takie cieniutkie czapeczki zaraz po urodzeniu.

Poza tym jeszcze a propos pępka - zauważyłam, że mój się przesunął na prawą stronę brzucha! Tzn. nie jest w osi brzucha, tylko tak trochę z boku. A tam, gdzie przebiega oś brzucha jest jego boczna krawędź. I tam mi się zrobiła taka fałdka, która jak ubiorę obcisłą bluzkę to wygląda jak jakiś cycuś

I jeszcze chyba się nie chwaliłam, ale udało mi się namówić chłopa na szkołę rodzenia Powiedziałam mu, że i tak mnie będzie musiał zawodzić (bo szpital jest trochę na obrzeżach miasta) i co, będzie siedział 2 godz. w samochodzie i czekał na mnie? To już lepiej niech idzie ze mną, to przynajmniej się czegoś dowie. Pogłówkował trochę, stwierdził, że faktycznie nie miałby co tam robił i się zgodził
ad. 1. Ja pracowałam na 3/4 etatu, a od kwietnia przeszłam na cały + awans i podwyżka i też myślałam, że dostanę średnią, czyli kilka stów mniej, a dostaję ponad 200 zł więcej niż dostawałam normalnie. Nie wiem z czego to wynika, ale nie wnikam nie będę przecież narzekać, że płacą mi więcej
Czyli zdecydowałaś się na sr w nowym? Daj znać jak będziesz coś wiedziała o zajęciach, może jednak też uda mi się zapisać..

Nasz skarb 06/05/2012

Stary 2012-02-06, 22:12   #140
Tacca
Zakorzenienie

Zmykam spać... Dobrej nocki!
Stary 2012-02-06, 22:13   #141
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Rinco - średnica głowki noworodka wynosi ok. 10 cm, obwód to tak średnio od 32 - 36 cm zaraz po urodzeniu. Obwód jest różny, bo kości czaszki w czasie porodu zachodzą na siebie, więc średnica zawsze będzie ok. 10 cm, a obwód jak się to już "rozprostuje" może być większy

Perse - no widzisz, a ja nie wpadłam na to, ze ten sztyft pewnie bym kupiła przez internet szukałam po aptekach i pytałam w rossmanie, więc pomyślałam, ze po prostu może nie ma w hurtowniach
Stary 2012-02-06, 22:14   #142
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Tacca Pokaż wiadomość
Ja w zasadzie w ogóle nie chodziłam do lekarza, nie wiem czy szukać przychodni blisko czy zapisać dziecko tam gdzie ja ciągle jestem... Czyli w rejonie rodziców...
Hmm ja jednak wybiorę gdzieś blisko, bo nie mam samochodu, a jak będę musiała sama iść z dzieckiem, to będzie mi zależało, żeby to było jednak niedaleko.
Stary 2012-02-06, 22:14   #143
clauudik
Rozeznanie

Kotek gdybym miała rennie w domu byłoby duuużo prościej

Nasz skarb 06/05/2012

Stary 2012-02-06, 22:19   #144
Dasti80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Michalowa79 Pokaż wiadomość
Mogę Ci wysłać kurierem jak chcesz - ale z Wro to będzie na jutro.
Dzięki wielkie zwlekłam się z kanapy i pojechałam po receptę
Cytat:
Napisane przez loksa Pokaż wiadomość
a ja dzis bylam na wizycie i moja corcia wazy juz 950 gram i tak poza tym wszystko ok.

a i moj suwaczek zle cos pokazuje bo jestem w 26 tyg.wg usg
Dużo waży Twoja córcia
ciekawe ile mój szkrab będzie ważył za tydzień na wizycie
Cytat:
Pytanko dla dziewczyn z okolic Szczecin,Koszalin, gdzie w jednym miejscu zrobić wyprawkę ,łącznie z wózkiem i łóżeczkiem. Słyszałam o hurtowni w szczecinie Bebe Club. Była tam któraś ?
W Szczecinie w hurtowni Oleńka jest wszystko, ostatnio byłam też w hurtowni TA TO oglądać wózki

Podjechałam po receptę i wracajac zachaczyłam o HM zobaczyć co na wyprzedażach jest, niestety nic fajnego nie było z przecenionych rzeczy, ale wpadły mi w oko jeansy z szelkami roz 80 i kupiłam

Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie
Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych
Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym
Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy....

Edytowane przez Dasti80
Czas edycji: 2012-02-06 o 22:33
Dasti80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 22:25   #145
kapukat
Zakorzenienie

Cytat:
JaMoja siostra mówiła, żeby do kąpieli dodawać nadmanganian potasu, najlepiej taki w kulkach rozpuszczalny. Nie wiem gdzie to kupić.

Również tyle płaciłam.
w każdej aptece, są w maleńkich buteleczkach - grantowe małe tableteczki - dosyć tanie

Cytat:
Zmykam spać... Dobrej nocki!

dobranoc
kapukat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 22:27   #146
PatkaM84
Zakorzenienie

GG do PatkaM84

Cytat:
Bebe Club jest ok, jeszcze obok jest druga, ale nie pamiętam jak się nazywa... Obydwie są bardzo dobrze wyposażone. Tato nie polecam, bo niektóre rzeczy mają bardzo okrojone... W Oleńce tez jest wszystko na miejscu i duży wybór, no ale to już drugi koniec miasta

Co do kosmetyków to my na początku mieliśmy Hippa i byliśmy zadowoleni, a jako że Natalka nie miała uczuleń to w sumie próbowaliśmy wszystkiego i fakt, że dozownik to ważna rzecz Teraz mamy Rossmanowki żel do kąpieli (ale nie wiem od kiedy go można stosować) i J&J płyn do kąpieli. Ale bardzo fajna jest Ziajka natłuszczająca - to jest płyn do kąpieli i potem już nie trzeba niczym smarować bo skóra jest taka ładna jak po Oilatum

Dominiś - 20.05.2012
PatkaM84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 22:34   #147
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Ok

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Obrzeża? No w sumie tak, ale autobus co 5-10 min tam jeździ... Ważne, że się znalazł argument dla chłopa

Cytat:
Lepiej blisko, a najlepiej do pediatry, do którego będziesz mieć zaufanie... Może popytaj znajomych, którzy mają dzieci. Ja przeprowadziłam się niedawno poniekąd na obrzeża miasta a dalej jeżdżę z Maksem do naszej pediatry do samego centrum, bo jej ufamy i zna Maksa i historie jego chorób... Jak jej nie ma czasami i idziemy do drugiej dr, to właśnie czasem mówi "to niech już pediatra prowadzący zdecyduje"... Nie lubię jej i wkurza mnie to, bo skoro nie ma naszej pediatry i do niej po coś przychodzę, to dlatego, że potrzebuję opinii lekarza

Cytat:
Czyli zdecydowałaś się na sr w nowym? Daj znać jak będziesz coś wiedziała o zajęciach, może jednak też uda mi się zapisać..
claudik, poczytaj tu... https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post32105758 i kilka kolejnych postów Ja idę z rinco
Stary 2012-02-06, 22:34   #148
Dasti80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PatkaM84 Pokaż wiadomość
Bebe Club jest ok, jeszcze obok jest druga, ale nie pamiętam jak się nazywa... Obydwie są bardzo dobrze wyposażone. Tato nie polecam, bo niektóre rzeczy mają bardzo okrojone... W Oleńce tez jest wszystko na miejscu i duży wybór, no ale to już drugi koniec miasta

Co do kosmetyków to my na początku mieliśmy Hippa i byliśmy zadowoleni, a jako że Natalka nie miała uczuleń to w sumie próbowaliśmy wszystkiego i fakt, że dozownik to ważna rzecz Teraz mamy Rossmanowki żel do kąpieli (ale nie wiem od kiedy go można stosować) i J&J płyn do kąpieli. Ale bardzo fajna jest Ziajka natłuszczająca - to jest płyn do kąpieli i potem już nie trzeba niczym smarować bo skóra jest taka ładna jak po Oilatum
W jakiej dzielnicy mieszkasz??
Gdzie będziesz rodzić??

Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie
Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych
Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym
Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy....

Dasti80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 22:36   #149
kism
Wtajemniczenie

rinco, mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko, że tak ujawniam naszą dysputę
Stary 2012-02-06, 22:38   #150
_Maya_
Zakorzenienie

hello mogłam się spodziewać wzmożonej produkcji w nowym wątku

Cytat:
ad. 1. Ja pracowałam na 3/4 etatu, a od kwietnia przeszłam na cały + awans i podwyżka i też myślałam, że dostanę średnią, czyli kilka stów mniej, a dostaję ponad 200 zł więcej niż dostawałam normalnie. Nie wiem z czego to wynika, ale nie wnikam nie będę przecież narzekać, że płacą mi więcej
i bardzo prawidłowo, ponieważ każda zmiana etatu powoduje ponowne wyliczenie podstawy wymiaru składkowego na ubezpieczenie i do wypłaty pracownikowi
Jeżeli nie ma zmiany etatu to jest to liczone na podstawie średniej z 12 msc ale! jeżeli pracujemy np od kwietnia w nowej firmie a na pierwsze l4 poszłyśmy w czerwcu, później w lipcu, wrześniu itp (nawet jeżeli był tylko jeden dzień zwolnienia w danym miesiącu) to średnia nie jest liczona za miesiące przepracowane do teraz, tylko za te na początku do momentu kiedy nie byłyśmy na zwolnieniu, czyli tylko za kwiecień i maj - bo w czerwcu już było pierwsze l4 - żeby wyliczyć od nowa podstawę składkową i do wypłaty należy między jednym a 2 zwolnieniem mieć 90dni nieprzerwanej pracy! = 3 msc bez chorowania no chyba, że zmienimy wymiar etatu...wtedy w danym miesiącu jest wyliczana na nowo podstawa.

nie wiem czy któraś z Was załapała, ale ja to generalnie jestem załamana systemem wyliczenia średniej "z wynagrodzenia" i ma sie to nijak do otrzymywanej pensji.
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości