Wegetarianizm - choroba psychiczna? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-04-01, 12:04   #121
Arrianna
Zakorzenienie

Dot.: Wegetarianizm - choroba psychiczna?

Cytat:
Napisane przez betka78 Pokaż wiadomość
bananalma jaka agresja? Nigdy nie byłam agresywna,no może wtedy gdy jadałam padline

po latach uwazam ze mieso tzw padlina nie powinna nigdy gościć na naszych stołach

tak ,każdy ma prawo jeść co tam chce nawet padline ,każdego to sprawa osobista ale nie lubie jak ktoś kto nie ma wiedzy nt zdrowego żywienia ,a się wymądrza
Chyba to niejedzenie mięsa jednak nie najlepiej na ciebie wpływa...

Ogólnie strasznie mnie wkurza to uparte nazywanie mięsa padliną. Ja jem mięso i jestem bardzo wdzięczna tym zwierzętom które zjadam. Jeśli nie mogę ich sobie odmówić to chociaż myślę o nich z szacunkiem i żal mi ich. Twoje podejście zakłada dużą dozę pogardy... ale ok...

Powiedziałabym coś brzydkiego
Arrianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-01, 12:06   #122
Bananalama
jestę wieszczę

Tak tylko chciałam się wtrącić, że padlina to zwierzę, które samo zdechło

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-01, 12:06   #123
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Arrianna Pokaż wiadomość
Ty to serio czytasz? O_O Ja od jej 1 posta przejeżdżam te wklejone fragmenty i już :P

***Tru, jak każda teoria naukowa zresztą teoria ewolucji o jakiej się myśli teraz a teoria Darwina to już 2 różne rzeczy (nawiasem mówiąc Darwin miał kilka porąbanych pomysłów :P)
No co, ja lubie czytac? Szczegolnie smieszne rzeczy

Tak co do ewolucji jeszcze - bledne utozsamianie teorii Darwina z ewolucja bywa meczace

Cytat:
Napisane przez Fela Von Helvete Pokaż wiadomość
Już pomijając długość jelit, to kopiuj-wklej to jest powalająca manipulacja, bardzo elegancko pominięto tam fakt istnienia wszystkożerności
Mialem o tym wspomniec nawet, ale mi wylecialo z glowy

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
Teraz tak "czytłam" trochę i mięsożerny jest tam np. pies mój się wyłamuje. Wpiernicza jabłka, soję, ziemniaki, gruszki, banany, trawę i pije sok marchwiowy
Psy normalnie lubia czasem trawe powcinac

Co do dyskusji nt. ubogosci/bogactwa, zalet/wad danej diety, dzisiaj czytalem artykul z the Journal of Nutrition, nt. wplywu zwiekszenia ilosci miesa w diecie na rozwoj intelektualny dzieci (na przykladzie krajow rozwijajacych sie w tym przypadku). Zachecam do przeczytania, ciekawe:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14672297
http://jn.nutrition.org/content/133/11/3965S.long

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-01, 12:09   #124
Bananalama
jestę wieszczę

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Psy normalnie lubia czasem trawe powcinac

Co do dyskusji nt. ubogosci/bogactwa, zalet/wad danej diety, dzisiaj czytalem artykul z the Journal of Nutrition, nt. wplywu zwiekszenia ilosci miesa w diecie na rozwoj intelektualny dzieci (na przykladzie krajow rozwijajacych sie w tym przypadku). Zachecam do przeczytania, ciekawe:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14672297
http://jn.nutrition.org/content/133/11/3965S.long
Lubią, żołądek sobie oczyszczają wtedy.
Mój pies od szczeniaka ma podawaną kaszę i ryż. Jest zdrowy i wytrzymały, a podobno psy nie powinny jeść produktów roślinnych . Oczywiście mięso też wpiernicza, ale woli ser .
Z artykułami w wolnej chwili się chętnie zapoznam.

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Stary 2012-04-01, 12:27   #125
betka78
BAN stały

dla padlinożerców

Skąd się bierze mięso-padlina?

Pewnie pukasz się w czoło i myślisz: "Co za pytanie, każdy to wie".
Ale czy zdajesz sobie sprawę, w jaki sposób mięso trafia na nasze talerze.
Czy wiesz, co jesz? Czy znasz los zwierząt, które są zabijane, ich ciała krojone na kawałki i zamieniane na kotlety i wędliny?

Na świecie na mięso zabijanych jest około 24 mld zwierząt rocznie.
Przeciętnie człowiek zjada w ciągu życia blisko 2000 zwierząt: świnie, krowy, kurczaki, indyki, kaczki, gęsi, owce.

Wiekszość z tych zwierząt hoduje się w specialnych "fabrykach", gdzie są pozbawione świeżego powietrza, ruchu. Zwierzęta są przetrzymywane na małej przestrzeni, zazwyczaj matki oddziela się od potomstwa, co uniemożliwia im wykonywanie naturalnych odruchów.

Mają one nienaturalnie krótkie życie. Najważniejsze jest to, by szybko urosły, by było z nich jak najwięcej mięsa. W tym celu podaje im się hormony wzrostu i tuczące jedzenie. Wszystko jest obliczone na maksymalny zysk hodowców zwierząt na mięso.

Wiele z tych zwierząt umiera z powodu strachu i koszmarnych warunków, gdy są transportowane setki kilometrów, w tłoku, bez jedzenia i wody.

Te, które przeżyją czeka brutalny, krwawy koniec. W rzeźniach podrzyna się im gardła, obdziera ze skóry i zanurza we wrzątku - często, gdy jeszcze żyją.

---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ----------

Cytat:

o a to nowość , myslałam ze także padlina to zwierze któremu odebrano życie podcinając bestialsko na żywca i na pół żywca gardło bo jakis padlinożerca ma ochote zapchac sobie bebech zgnilizną przetworzoną
betka78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-01, 12:29   #126
Bakteryika
Wtajemniczenie

oh
Bakteryika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-01, 12:36   #127
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Juz to wykazywalem z 2-3 storny temu, gdy uzyla w jednym zdaniu/badz akapicie odniesienia do zabijania, a pozniej zjadania padliny

Cytat:
Lubią, żołądek sobie oczyszczają wtedy.
Mój pies od szczeniaka ma podawaną kaszę i ryż. Jest zdrowy i wytrzymały, a podobno psy nie powinny jeść produktów roślinnych . Oczywiście mięso też wpiernicza, ale woli ser .
Z artykułami w wolnej chwili się chętnie zapoznam.
To jeden artykul - tylko link do abstractu i pelnego tekstu oddzielnie.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-04-01, 12:36   #128
betka78
BAN stały

Cytat:
Chyba to niejedzenie mięsa jednak nie najlepiej na ciebie wpływa...

Ogólnie strasznie mnie wkurza to uparte nazywanie mięsa padliną. Ja jem mięso i jestem bardzo wdzięczna tym zwierzętom które zjadam. Jeśli nie mogę ich sobie odmówić to chociaż myślę o nich z szacunkiem i żal mi ich. Twoje podejście zakłada dużą dozę pogardy... ale ok...

Powiedziałabym coś brzydkiego
arianno oswiece cie -nigdy,przenigdy nie miałam tak bdb wyników badań jak teraz ,dziwne?
pozerając padline zawsze czułam sie żle ,badania miałam kiepskie ,ale idiotyczna tradycja i brak wiedzy dorosłych zmuszał pozeranie padliny

nigdy nie czułam sie tak zdrowo i fantastycznie jak teraz
polecam wege

dla mnie mięso zawsze będzie padliną przetworzoną inaczej trutką powolnego umierania i nie potrafiłabym zwierzetom dziekowac za to ze ich pożeram ,wybacz ale piszac tak dla mnie jesteś lodowata,bez serca i emocji

a apropo kto z was ,dzieciaki ,był kiedyś w rzeżni lub na bazarze handlowania zwierzetami ,moze ma ktos video aby pokazac nam ,jacy -my -ludzie z rozumem jesteśmy okropni ??

Edytowane przez betka78
Czas edycji: 2012-04-01 o 12:46
Stary 2012-04-01, 12:37   #129
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Betka daruj sobie, bo nikomu się naprawdę Twoich pseudo-rewelacji nie chce czytać.

Ja znam sporo wegetarian i wegan, sama lubię czasem coś wegetariańskiego ugotować, kilka lat temu przez jakiś czas nie jadłam mięsa nawet, ale rewelacje, że człowiek jest roślinożerny, a jedzenie mięsa = błyskawiczna śmierć w okropnych cierpieniach - no błagam Ludzie tego typu, czy to weganie czy choćby straight edge narzucający innym swoje przekonania tylko zniechęcają do siebie innych Ja na ten przykład nie palę i nie piję, ale nie stoję nad każdym kto ma w łapie fajka albo flaszkę i nie bredzę mu nad głową jaki to nie jest żenujący i że zginie marnie
Stary 2012-04-01, 12:40   #130
Arrianna
Zakorzenienie

Cytat:
dla padlinożerców

Skąd się bierze mięso-padlina?

Pewnie pukasz się w czoło i myślisz: "Co za pytanie, każdy to wie".
Ale czy zdajesz sobie sprawę, w jaki sposób mięso trafia na nasze talerze.
Czy wiesz, co jesz? Czy znasz los zwierząt, które są zabijane, ich ciała krojone na kawałki i zamieniane na kotlety i wędliny?

Na świecie na mięso zabijanych jest około 24 mld zwierząt rocznie.
Przeciętnie człowiek zjada w ciągu życia blisko 2000 zwierząt: świnie, krowy, kurczaki, indyki, kaczki, gęsi, owce.

Wiekszość z tych zwierząt hoduje się w specialnych "fabrykach", gdzie są pozbawione świeżego powietrza, ruchu. Zwierzęta są przetrzymywane na małej przestrzeni, zazwyczaj matki oddziela się od potomstwa, co uniemożliwia im wykonywanie naturalnych odruchów.

Mają one nienaturalnie krótkie życie. Najważniejsze jest to, by szybko urosły, by było z nich jak najwięcej mięsa. W tym celu podaje im się hormony wzrostu i tuczące jedzenie. Wszystko jest obliczone na maksymalny zysk hodowców zwierząt na mięso.

Wiele z tych zwierząt umiera z powodu strachu i koszmarnych warunków, gdy są transportowane setki kilometrów, w tłoku, bez jedzenia i wody.

Te, które przeżyją czeka brutalny, krwawy koniec. W rzeźniach podrzyna się im gardła, obdziera ze skóry i zanurza we wrzątku - często, gdy jeszcze żyją.

[/COLOR]

o a to nowość , myslałam ze także padlina to zwierze któremu odebrano życie podcinając bestialsko na żywca i na pół żywca gardło bo jakis padlinożerca ma ochote zapchac sobie bebech zgnilizną przetworzoną
No teraz to mnie uświadomiłaś. Wcale o tym nie wiem i od prawie 25 lat żyję w niewiedzy jaki to świat jest okrutny i zły. Masz rację - jedyne słuszne wyjście to wegetarianizm i nie śmiem dyskutować tylko przyjmuję te argumenty i czuję się oświecona i nawrócona.

To że ktoś je mięso nie znaczy, że zgadza się z tym jak traktowane są zwierzęta w masowych hodowlach i ubojniach. Są ludzie którzy mimo że nie są wege walczą o humanitarne traktowanie i zabijanie zwierząt hodowlanych. Poza tym wegetarianie strasznie demonizują pojęcie śmierci zwierząt hodowlanych. Śmierć jest naturalna i jakby nie patrzeć lew, dzikie psy i inne takie też się nie bawią w opłakiwanie swoich ofiar. Grunt żeby nie zapewniać tym zwierzętom dodatkowych cierpień ale niestety to jest trudniejsze niż pojmowanie świata czarno-biało.

To teraz już wiesz
Stary 2012-04-01, 12:43   #131
Bananalama
jestę wieszczę

Też myślę, że w pierwszej kolejności należy zwalczać jakieś pseudoubojnie. Napuszczanie antybiotykami. Podobnie chcę, aby do moich roślinek nie sypać pestycydów. I nie jestem zwolenniczką GMO.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-01, 12:46   #132
Arrianna
Zakorzenienie

Cytat:
arianno oswiece cie -nigdy,przenigdy nie miałam tak bdb wyników badań jak teraz nie wcinając padliny ,dziwne?
nigdy nie czułam sie tak zdrowo i fantastycznie jak teraz
polecam wege

dla mnie mięso zawsze będzie padliną przetworzoną inaczej trutką powolnego umierania i nie potrafiłabym zwierzetom dziekowac za to ze ich pożeram ,wybacz ale piszac tak dla mnie jesteś lodowata,bez serca i emocji
Ja mam świetne wyniki badań jedząc mięso - nie bardzo widzę związek :P

"Dla mnie" to kluczowy zwrot w tym zdaniu na dole :P
Nie jestem bez emocji i bez serca (serce mam na pewno, tętno jest) - jestem wdzięczna za wszystko co mam. Również zwierzętom, które musiały umrzeć bym coś zjadła. Tak samo jak ja uważało wiele kultur przed nami dziękując ziemi za jej plony i zwierzętom za ich mleko i mięso. Ale masz racje - wege są najmądrzejsi i co ja tam mogę wiedzieć o szacunku do zwierząt z którymi żyjemy.
Stary 2012-04-01, 12:48   #133
Bananalama
jestę wieszczę

Cytat:
Ja mam świetne wyniki badań jedząc mięso - nie bardzo widzę związek :P

"Dla mnie" to kluczowy zwrot w tym zdaniu na dole :P
Nie jestem bez emocji i bez serca (serce mam na pewno, tętno jest) - jestem wdzięczna za wszystko co mam. Również zwierzętom, które musiały umrzeć bym coś zjadła. Tak samo jak ja uważało wiele kultur przed nami dziękując ziemi za jej plony i zwierzętom za ich mleko i mięso. Ale masz racje - wege są najmądrzejsi i co ja tam mogę wiedzieć o szacunku do zwierząt z którymi żyjemy.
Ba, są takie plemiona, które przepraszają świnie za to, że muszą ją zabić

Stary 2012-04-01, 12:51   #134
Arrianna
Zakorzenienie

Cytat:
Też myślę, że w pierwszej kolejności należy zwalczać jakieś pseudoubojnie. Napuszczanie antybiotykami. Podobnie chcę, aby do moich roślinek nie sypać pestycydów. I nie jestem zwolenniczką GMO.
Sorry za offtop ale dlaczego? Strasznie mnie to ciekawi bo wielu ludzi prezentuje podobne poglądy
Ja akurat jestem za GMO. Manipulacja genami to nie jakieś SCI-FI tylko coś co ludzie robią od wieków przez chów wsobny chociaż czy krzyżowanie różnych gatunków roślin. GMO po prostu przyspiesza ten proces i pozwala na większą swobodę. Jasne - potrzebne byłyby konkretne normy etyczne, co można "krzyżować" a co nie oraz badanie długofalowych skutków przyjmowania tych roślin ale z drugiej strony manipulacja genami pozwala na rezygnację z używania pestycydów i innej chemii. A wszystko co jest w takim organizmie to i tak białka które w przyrodzie istnieją i które już wcześniej jedliśmy.
Stary 2012-04-01, 12:53   #135
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fela Von Helvete Pokaż wiadomość
Betka daruj sobie, bo nikomu się naprawdę Twoich pseudo-rewelacji nie chce czytać.

Ja znam sporo wegetarian i wegan, sama lubię czasem coś wegetariańskiego ugotować, kilka lat temu przez jakiś czas nie jadłam mięsa nawet, ale rewelacje, że człowiek jest roślinożerny, a jedzenie mięsa = błyskawiczna śmierć w okropnych cierpieniach - no błagam Ludzie tego typu, czy to weganie czy choćby straight edge narzucający innym swoje przekonania tylko zniechęcają do siebie innych Ja na ten przykład nie palę i nie piję, ale nie stoję nad każdym kto ma w łapie fajka albo flaszkę i nie bredzę mu nad głową jaki to nie jest żenujący i że zginie marnie
Propaganda, ktora sieje i wciska, to tam zaden problem - posmiac sie mozna. Natomiast agresja, chamstwo, opryskliwosc, to juz inna brocha. Ja nie owijam w bawelne, ale naprawde, jest roznica pomiedzy wykazywaniem komus brakow w logice czy wiedzy, a takimi tekstami:

Cytat:
"pozerając padline zawsze czułam sie żle"
"ale idiotyczna tradycja i brak wiedzy dorosłych zmuszał pozeranie padliny"
'dla mnie mięso zawsze będzie padliną przetworzoną inaczej trutką powolnego umierania"
"wybacz ale piszac tak dla mnie jesteś lodowata,bez serca i emocji"
Cytat:
Pestycydy i antybiotyki, to wynik przemyslowego produkowania zywnosci, na zasadzie - szybko i duzo. Do zmienienia tego jeszcze troche czasu minie, na szczescie, kazdy ma jaki taki wybor w tej kwestii.

Stary 2012-04-01, 12:55   #136
Bananalama
jestę wieszczę

Cytat:
Sorry za offtop ale dlaczego? Strasznie mnie to ciekawi bo wielu ludzi prezentuje podobne poglądy
Ja akurat jestem za GMO. Manipulacja genami to nie jakieś SCI-FI tylko coś co ludzie robią od wieków przez chów wsobny chociaż czy krzyżowanie różnych gatunków roślin. GMO po prostu przyspiesza ten proces i pozwala na większą swobodę. Jasne - potrzebne byłyby konkretne normy etyczne, co można krzyżować a co nie oraz badanie długofalowych skutków przyjmowania tych roślin ale z drugiej strony manipulacja genami pozwala na rezygnację z używania pestycydów i innej chemii. A wszystko co jest w takim organizmie to i tak białka które w przyrodzie istnieją i które już wcześniej jedliśmy.
Bo nie sądzę, by były nam potrzebne jabłka o smaku malin np . Uważam, że natura jest o tyle mądra, że da się bez GMO żyć. Poza tym denerwuje mnie fakt, że czy mi się to podoba czy nie, pewnie będę to jeść. Wolałabym, by były jasne oznaczenia na opakowaniach produktów, bym mogła wybrać. Wpływ GMO nie jest w 100% potwierdzony, jeżeli chodzi o wpływ na ludzkie zdrowie, dlatego wolę nie stosować. Po co mi "kawałek" skorpiona w owocu ?

Stary 2012-04-01, 13:04   #137
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Bo nie sądzę, by były nam potrzebne jabłka o smaku malin np . Uważam, że natura jest o tyle mądra, że da się bez GMO żyć. Poza tym denerwuje mnie fakt, że czy mi się to podoba czy nie, pewnie będę to jeść. Wolałabym, by były jasne oznaczenia na opakowaniach produktów, bym mogła wybrać. Wpływ GMO nie jest w 100% potwierdzony, jeżeli chodzi o wpływ na ludzkie zdrowie, dlatego wolę nie stosować. Po co mi "kawałek" skorpiona w owocu ?
Mysle, ze to nie jest takie proste i jednoznaczne. Przykladowo, jakby wygladala sytuacja na swiecie, gdyby Borlaug nie wyhodowal karlowatych, bardziej odpornych odmian zboz?

Stary 2012-04-01, 13:14   #138
betka78
BAN stały

Cytat:
No teraz to mnie uświadomiłaś. Wcale o tym nie wiem i od prawie 25 lat żyję w niewiedzy jaki to świat jest okrutny i zły. Masz rację - jedyne słuszne wyjście to wegetarianizm i nie śmiem dyskutować tylko przyjmuję te argumenty i czuję się oświecona i nawrócona.

To że ktoś je mięso nie znaczy, że zgadza się z tym jak traktowane są zwierzęta w masowych hodowlach i ubojniach. Są ludzie którzy mimo że nie są wege walczą o humanitarne traktowanie i zabijanie zwierząt hodowlanych. Poza tym wegetarianie strasznie demonizują pojęcie śmierci zwierząt hodowlanych. Śmierć jest naturalna i jakby nie patrzeć lew, dzikie psy i inne takie też się nie bawią w opłakiwanie swoich ofiar. Grunt żeby nie zapewniać tym zwierzętom dodatkowych cierpień ale niestety to jest trudniejsze niż pojmowanie świata czarno-biało.

To teraz już wiesz

o humanitarnym zabijaniu nie masz pojęcia bo takowe nie istnieje a dla mnie ktos kto kupuje padline ,przyczynia sie do bestialskiego zabijania

oto dowód-czytaj uważnie lub kup sobie książke milcząca arka -mieso zabojca świata

http://ucztavege.most.org.pl/teksty/ma03.html

Edytowane przez betka78
Czas edycji: 2012-04-01 o 13:16
Stary 2012-04-01, 13:16   #139
Bananalama
jestę wieszczę

Cytat:
Mysle, ze to nie jest takie proste i jednoznaczne. Przykladowo, jakby wygladala sytuacja na swiecie, gdyby Borlaug nie wyhodowal karlowatych, bardziej odpornych odmian zboz?
Widzisz, mi najbardziej chodzi o to, że nie znamy wpływu na zdrowie ludzkie. Robiono badania na myszach tylko. Co będzie z nami, nikt nie wie. Nie wyobrażam sobie, żeby wprowadzono np. lek, bez uprzedniego testowania go.
Jasne, GMO ma i wady i zalety. Niewątpliwą zaletą jest możliwość wyhodowania roślin, które są odporne na susze czy mrozy.
http://www.wos.org.pl/gmo-ich-zalety-i-wady.html tutaj są i zalety i wady GMO, chyba dość rzetelnie przekazane.
http://www.egospodarka.pl/54176,GMO-...ty,1,56,1.html Tutaj troszkę na temat "mysich" badań.
A jak już GMO ma być ogólnie wprowadzone, to myślę, że oznaczenia powinny być .

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-01, 13:18   #140
brumek
Zakorzenienie

Ja jeszcze tylko na chwilkę

Mam nadzieję, że beata78 jest typowym forumowym trollem Bo jeśli nie, to aż mi przykro
Stary 2012-04-01, 13:18   #141
Bananalama
jestę wieszczę

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość

Mam nadzieję, że beata78 jest typowym forumowym trollem Bo jeśli nie, to aż mi przykro
brumku, czy mogłabyś odpowiedzieć na moje pytanie, gdybym Ci je np. wysłała wieczorem na pw?

Stary 2012-04-01, 13:24   #142
Arrianna
Zakorzenienie

Cytat:
Widzisz, mi najbardziej chodzi o to, że nie znamy wpływu na zdrowie ludzkie. Robiono badania na myszach tylko. Co będzie z nami, nikt nie wie. Nie wyobrażam sobie, żeby wprowadzono np. lek, bez uprzedniego testowania go.
Jasne, GMO ma i wady i zalety. Niewątpliwą zaletą jest możliwość wyhodowania roślin, które są odporne na susze czy mrozy.
http://www.wos.org.pl/gmo-ich-zalety-i-wady.html tutaj są i zalety i wady GMO, chyba dość rzetelnie przekazane.
http://www.egospodarka.pl/54176,GMO-...ty,1,56,1.html Tutaj troszkę na temat "mysich" badań.
Ma to sens - pytanie tylko czy ważniejsze są korzyści czy straszniejsze ewentualne nieporządane skutki. Moim zdaniem albo czeka nas GMO albo kontrola urodzeń (co moim zdaniem jest bardziej niż sensowne ale politycy nieprędko się ze mną zgodzą), zwłaszcza w skali światowej
Stary 2012-04-01, 13:26   #143
Bananalama
jestę wieszczę

Cytat:
Ma to sens - pytanie tylko czy ważniejsze są korzyści czy straszniejsze ewentualne nieporządane skutki. Moim zdaniem albo czeka nas GMO albo kontrola urodzeń (co moim zdaniem jest bardziej niż sensowne ale politycy nieprędko się ze mną zgodzą), zwłaszcza w skali światowej
Tylko czy Europa przy swoim przyroście naturalnym może sobie pozwolić na kontrolę urodzeń?

Stary 2012-04-01, 13:29   #144
Arrianna
Zakorzenienie

Cytat:
o humanitarnym zabijaniu nie masz pojęcia bo takowe nie istnieje a dla mnie ktos kto kupuje padline ,przyczynia sie do bestialskiego zabijania

oto dowód-czytaj uważnie lub kup sobie książke milcząca arka -mieso zabojca świata

http://ucztavege.most.org.pl/teksty/ma03.html
(robi soczystego facepalma) tak, bo śmierć jest złem i ogólnie nic nie usprawiedliwia zabijania. To dla mnie ehkm mało inteligentne podejście ignorujące prawa przyrody i naturalny porządek rzeczy. Problem jest tam, gdzie zauważył Wyrak - w masówce! Jak nasi przodkowie mieli kury to kura miała kurnik, inne kury i żyły sobie szczęśliwie z dostatkiem żarcia i bez drapieżników aż do jednego dnia kiedy ktoś szybkim ruchem, bez nadmiaru znęcania się odciął im łeb. Teraz życie tych kur to nie sielanka (delikatnie mówiąc). W tym jest problem a nie w samej śmierci.

---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ----------

Cytat:
Tylko czy Europa przy swoim przyroście naturalnym może sobie pozwolić na kontrolę urodzeń?
No właśnie - zwłaszcza umowy międzypokoleniowe (nie wiem co za debilec na to wpadł) skutecznie nas blokują. Dla polityków najlepiej by było gdybyśmy jak te króliki mnożyli się w nieskończoność... dla planety i nielicznych jeszcze dzikich zwierząt trochę gorzej.
Stary 2012-04-01, 13:33   #145
Bananalama
jestę wieszczę

Tzn. ludzie to ludzie i już. Tylko że u nas chcemy, by np. nasze tereny nie były zasiedlane masowo przez ludność arabską, czemu ma zapobiec to, że białej rasy będzie więcej. No i załamanie systemu emerytalnego. Najwięcej dzieci rodzi się na terenach arabskich, afrykańskich. A jak przekonać te kraje do kontroli urodzeń?

Stary 2012-04-01, 13:41   #146
Chatul
ma zielone pojęcie

Co do „Biblii” — niektóre jej fragmenty zalecają/polecają/nakazują jedzenie mięsa, a inne jej fragmenty wręcz przeciwnie, nie polecają/zakazują jego jedzenia.
Jest również przykazanie „nie zabijaj”
Ale to już sprawa isotna dla tych, którzy traktują „Biblię” jako Pismo Święte. Dla mnie „Biblia” nie jest wyznacznikiem moralności.

Cytat:
Ja znam w odwrotnych proporcjach. Bynajmniej nie przez fast foody.
Widać po prostu mamy różne doświadczenia. Trafiliśmy na różnych wegetarian, i tyle.

Cytat:
To samo WHO, ktore swojego czasu polecalo piramide zywieniowac i rozstrzyga o tym, czy cos jest choroba czy nie przez glosowanie? To faktycznie przekonywujace
Nie twierdzę, że zdanie WHO jest tutaj decydujące, natomiast jest to kolejny głos za tym, że dieta wegetariańska jest kompletna.
Owszem, wegetarianie mają mniej źródeł choćby witaminy B12, ale nie znaczy to, że nie pobierają jej odpowiedniej ilości. Kluczem do sukcesu jest dobrze stworzona dieta. Można mieć złą dietę i przez to problemy zdrowotne bez względu na to czy się mięso je, czy też się go nie je.

Cytat:
Jakim niby cudem ? Dostarczanie NNKT i blonnika ulatwia dieta majaca odpowiednia ilosc pokarmu. Przeciez NNKT sa min. w miesie, wiec jakim cudem dieta wege cokolwiek ulatwia?

Pokarmy z blonnkiem - jedzenie duzo warzyw i owocow, ciach bajera. To, czy zjem do tego steka czy nie, nie ma zadnego znaczenia.

Ergo, w jednym wypadku dieta wege ogranicza ilosc dostepnych zrodel NNKT, w drugim nie ma to wplywu
Przyznaję rację

Cytat:
Kolejna kwestia - Masaje, ktorych tradycyjna dieta opiera sie na miesie wolowym, krwi i mleku, pomimo sila rzeczy sporej ilosci cholesterolu w diecie, ani na choroby serca, ani na otylosc nie cierpia.
Muszę przyznać, że nie wiem niczego na temat diety Masajów, dlatego też na razie się w tej kwestii nie wypowiem.

Cytat:
Zdajesz sobie sprawe, ze to nie jest zbyt dobra reklama wege ?
Nie jest to dobra reklama dla nikogo. Taka prawda, że nasze jedzenie jest coraz uboższe w składniki odżywcze. Raz, że gleby są coraz mniej żyzne, a dwa, że wiele jedzonych przez nas produktów jest poddawanych obróbce termicznej, podczas której zniszczeniu ulega wiele cennych składników odżywczych.
Aby temu zapobiec, gleby są nawożone nawozami pełnymi składników odżywczych, zwierzęta dostają wzbogacaną paszę... A ludzie (w tym ludzie jedzący mięso) jedzą suplementy diety.

Cytat:
Nie chce mi sie wchodzic w ta dyskusje, bo jak juz wczesniej wykazywalem, czy postawimi sie wyzej, czy na takim samym poziomie, nie ma problemu z uzasadnieniem spozywania mieska.
1. Jeśli założymy, że mamy moralność i uczucia wyższe, to znaczy to, że nasza moralność ma prawo narzucić nam niejedzenie mięsa. I wówczas będzie to zgodne z naszą naturą.
2. Jeśli za kryterium pozwalające nam zabijać inne jednostki, uznamy fakt posiadania przez nie uczuć wyższych i moralności, to mamy prawo zabijać niemowlęta. One są nawet mniej rozwinięte niż wiele dorosłych zwierząt.
Nie wspomnę już o ludziach z różnymi upośledzeniami.

Cytat:
Oczywiscie, ze tak, przeciez jestemy wszystkozerni.
Człowiek może być wszystkożerny, ale nie musi. Na diecie wegetariańskiej żyć może. Za to na stricte mięsnej z tego, co mi wiadomo, to nie.

Cytat:
Napisane przez eloi Pokaż wiadomość
Ogólnie, to ostatnimi laty przybywa dowodów na to, że ludzkość nie ma monopolu na myślenie i zdolność przekazywania umiejętności innym ze swojego gatunku, tak, jak nie ma i monopolu na emocje czy tworzenie zasad obowiązujących w stadzie .

Cytat:
I to nie ja miałam ostatnio problemy, by za jednym podejściem przejść 6 kilometrów pod górkę średnio stromą i następnie wrócić ponownie te 6 kilosów
Jak już będę wegetarianką przez 20 lat, to z chęcią napiszę jak tam moja kondycja. Na razie jest bardzo dobra Kondycja większości wegetarian, których znam, również jest bardzo dobra, bądź też przeciętna.

Cytat:
Napisane przez eloi Pokaż wiadomość
Aczkolwiek, znajomi, do których "piję" , stosują dietę wege od blisko 20 lat - i praktycznie wszyscy oni nie wyglądają dziś wesoło -stęknięcia się im wyrywają dość często, zawroty głowy w wyprawie na górkę dotyczyły tylko ich , a chwalili się ciągle, jaką też oni świetną kondycję mają, więc... Z wyglądem zewnętrznym też nie najlepiej, chodzi mi o wygląd oczu, skóry. Nie musisz brać ich przypadków pod uwagę, nie. Ale wiesz, oni tak żyją od dwóch dekad, więc niewykluczone chyba, że zapasy sprzed "wege" właśnie się im skończyły i może jednak nie jest to dla nich najlepsza dieta - Tobie być może ta dieta nie zaszkodzi za lat xx, czego serdecznie życzę.
Dziwi mnie to, co piszesz. Znam ludzi, którzy są wege od urodzenia i mają się dobrze...
Poza tym, stan zdrowia Twoich znajomych niekoniecznie musi mieć związek z ich wegetarianizmem. Ale tutaj już spekulować nie będę, bo nie znam tych ludzi, nie znam ich sposobu życia, nie znam ich ewentualnych ukrytych chorób.
Natomiast myślę, że nie ma co patrzeć tak prosto na sprawę, że jak ktoś jest wege i ma kiepskie zdrowie, to na pewno to wina wegetarianizmu. Na tej samej zadzie można by przecież stwierdzić, że jedzenie mięsa szkodzi, bo jest wielu bardzo chorych i mających beznadziejną kondycję osób, które jedzą mięso.

Cytat:
Napisane przez agniesikk Pokaż wiadomość
Chatul, owszem, nadmiar cholesterolu to źle, ale chyba byłaś w szkole kiepska z biologii, bo cholesterol dzieli się na zły i dobry: ten dobry buduje także osłonki mielinowe, które chyba wiesz, gdzie się znajdują?
Wiem, że jest tzw. dobry i zły cholesterol.

Cytat:
W ogóle co za brednie, że człowiek jest roślinożercą- człowiek to wszystkożerca, a konkretnie to holozoik. Jesteśmy przystosowani do jedzenia pokarmu roślinnego i zwierzęcego.
Owszem, człowiek może być wszystkożercą, ale może być na diecie wegetariańskiej

Cytat:
Każdy ma prawo jeść co chce
Prawo moralne? Czy prawo związane z prawem obowiązującym w danym kraju?
Kwestie moralne na razie można zostawić, bo każdy ma inną moralność, ale nawet prawo wielu krajów nie pozwala ludziom na jedzenie tego, co by chcieli jeść.
Patrz przypadki kanibalizmu. Afera też była swego czasu w Polsce, jak jakiś Azjata chciał otworzyć knajpkę, w której serwowałby mięso psa. Z tego, co pamiętam, to knajpka nie miała prawa funkcjonować, bo pies w prawie polskim uznawany jest za zwierzę domowe, a nie hodowlane, przeznaczone do jedzenia.

Cytat:
To dla mnie ehkm mało inteligentne podejście ignorujące prawa przyrody i naturalny porządek rzeczy. Problem jest tam, gdzie zauważył Wyrak - w masówce! Jak nasi przodkowie mieli kury to kura miała kurnik, inne kury i żyły sobie szczęśliwie z dostatkiem żarcia i bez drapieżników aż do jednego dnia kiedy ktoś szybkim ruchem, bez nadmiaru znęcania się odciął im łeb. Teraz życie tych kur to nie sielanka (delikatnie mówiąc). W tym jest problem a nie w samej śmierci.
A ja uważam, że jest to kwestia podejścia i moralności czy za problem uznamy masową produkcję mięsa czy też w ogóle sam fakt zabijania zwierząt.
Moim zdaniem problemy są dwa: zabijanie zwierząt oraz obecnie, robienie z całego ich życia jednego wielkiego pasma cierpień.

Cytat:
To że ktoś je mięso nie znaczy, że zgadza się z tym jak traktowane są zwierzęta w masowych hodowlach i ubojniach.
Jeśli ktoś mimo tego wewnętrznego sprzeciwu je mięso zwierząt z masowej hodowli, to niestety, po części zgadza się na złe traktowanie zwierząt. Dlaczego? Dlatego, że finansowo wspiera całą tę machinę.

Cytat:
Poza tym wegetarianie strasznie demonizują pojęcie śmierci zwierząt hodowlanych. Śmierć jest naturalna i jakby nie patrzeć lew, dzikie psy i inne takie też się nie bawią w opłakiwanie swoich ofiar.
Człowiek nie jest ani lwem, ani dzikim psem, ani innym takim. Skoro wielu innych zachowań nie przejmuje od tych zwierząt, to nie widzę powodu, by w kwestii jedzenia mięsa powoływać się nagle na zachowanie dzikich zwierząt.

Cytat:
Grunt żeby nie zapewniać tym zwierzętom dodatkowych cierpień ale niestety to jest trudniejsze niż pojmowanie świata czarno-biało.
Moim zdaniem o wiele lepsze byłoby niezabijanie zwierząt.
Stary 2012-04-01, 13:43   #147
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Stad tez, nie jest to jednoznaczna i prosta kwestia

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość

Sadzac po jej dzialnosci, to tak... Chociaz - okreslenie "typowy" nie oddaje zelockiego zaciecia jakowoz.

Cytat:
(...) Problem jest tam, gdzie zauważył Wyrak - w masówce! Jak nasi przodkowie mieli kury to kura miała kurnik, inne kury i żyły sobie szczęśliwie z dostatkiem żarcia i bez drapieżników aż do jednego dnia kiedy ktoś szybkim ruchem, bez nadmiaru znęcania się odciął im łeb. Teraz życie tych kur to nie sielanka (delikatnie mówiąc). W tym jest problem a nie w samej śmierci.
Swoja droga - mam rodzine na wsi, ktora zajmuje sie czym innym, ale ma akurat x kurek. Super zycie maja - biegaja sobie, skubia co trzeba, ogolnie sielanka. Wiadomo, ze pozniej lup i rosol, tudziez pieczen... ale gdyby im dac dozywac starosci, to wcale im nie jest fajnie, jedna sie zdarzyla i - mlodsze dziobia taka starowinke, slepe to, kulawe i ogolnie lipa.

Co do przeludnienia - tak szczerze, to w to nie wierze specjalnie. Biorac pod uwage, jak niska jest srednia gestosc zaludnienia na swiecie i jak o wiele wieksze sa mozliwosci produkcji zywnosci, jak problemem jest odpowiednia dystrybucja a nie wyprodukowanie, argumenty o przeludnieniu mnie nie przekonuja.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-04-01, 13:48   #148
Bananalama
jestę wieszczę

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Otóż to. A wege jest zdrową dietą.

Cytat:
Prawo moralne? Czy prawo związane z prawem obowiązującym w danym kraju?
Kwestie moralne na razie można zostawić, bo każdy ma inną moralność, ale nawet prawo wielu krajów nie pozwala ludziom na jedzenie tego, co by chcieli jeść.
Patrz przypadki kanibalizmu. Afera też była swego czasu w Polsce, jak jakiś Azjata chciał otworzyć knajpkę, w której serwowałby mięso psa. Z tego, co pamiętam, to knajpka nie miała prawa funkcjonować, bo pies w prawie polskim uznawany jest za zwierzę domowe, a nie hodowlane, przeznaczone do jedzenia.
Chodzi mi o to, że w Polsce nikogo za jedzenie mięsa zwierząt hodowlanych się nie ściga. Jak ktoś chce, może jeść samo mięso, jego problem, jak zachoruje, ale prawo mu tego nie zabrania. Podobnie nikogo nie piętnuje się przez organy ścigania za to, że jest wegetarianinem.

Cytat:
Jeśli ktoś mimo tego wewnętrznego sprzeciwu je mięso zwierząt z masowej hodowli, to niestety, po części zgadza się na złe traktowanie zwierząt. Dlaczego? Dlatego, że finansowo wspiera całą tę machinę.
Tu się zgadzam.

Stary 2012-04-01, 14:00   #149
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Co do „Biblii” — niektóre jej fragmenty zalecają/polecają/nakazują jedzenie mięsa, a inne jej fragmenty wręcz przeciwnie, nie polecają/zakazują jego jedzenia.
Jest również przykazanie „nie zabijaj”
Ale to już sprawa isotna dla tych, którzy traktują „Biblię” jako Pismo Święte. Dla mnie „Biblia” nie jest wyznacznikiem moralności.
Chatul, juz tlumacze - przykazanie "nie zabijaj", odnosi sie w ujeciu ze ST do Zydow, a ujeciu z NT do ludzi.

Polecam zapoznanie sie z Rz 1,28 i Wj 20,24 , zaraz obok bezsensownie przytoczonych przez nia cytatow, a obrazujace co nieco

Cytat:
2. Jeśli za kryterium pozwalające nam zabijać inne jednostki, uznamy fakt posiadania przez nie uczuć wyższych i moralności, to mamy prawo zabijać niemowlęta. One są nawet mniej rozwinięte niż wiele dorosłych zwierząt.
Nie wspomnę już o ludziach z różnymi upośledzeniami.
Wg mnie nie - bo jest roznica pomiedzy mlodym/chorym czlowiekiem, a zwierzakiem.

Cytat:
Człowiek może być wszystkożerny, ale nie musi. Na diecie wegetariańskiej żyć może. Za to na stricte mięsnej z tego, co mi wiadomo, to nie.
Jak to nie ? Eskimosi tradycyjnie zyli na takiej diecie - kalorie praktycznie wylacznie z tluszczu i bialka odzwierzecego.
Tradycyjna dieta Masajow, to tez przeciez nic innego - mieso, mleko i krew

To dieta wylacznie roslinna jest ewenementem, praktycznie niemozliwym do podtrzymania. Np. z tego co sie orientuje, tacy wege jogi z Indii spozywaja nabial i dostarczaja ogranizmowi mimowolnie bialko odzwierzece, bo im sie zaplatuja do zarcia rozne drobre zyjatka

Cytat:
Czlowiek jest wszystkozerca, ktory moze przejsc na diete wege.

Cytat:
A ja uważam, że jest to kwestia podejścia i moralności czy za problem uznamy masową produkcję mięsa czy też w ogóle sam fakt zabijania zwierząt.
Moim zdaniem problemy są dwa: zabijanie zwierząt oraz obecnie, robienie z całego ich życia jednego wielkiego pasma cierpień.
(...)
Moim zdaniem o wiele lepsze byłoby niezabijanie zwierząt.
Tyle, ze to jest wbrew naturze - zabijanie i jedzenie miesa z niej wynika. Oczywiscie, kazdy ma wybor w tej kwestii, ale przedstawianie naturalnego cyklu zycia jako problemu jest wg mnie bledne.
Szczegolnie dotyczy to zwierzat hodowlanych - swinki istnieja dlatego, ze je jemy

A co do zabijania zwierzat - muchy, pajaka, myszy/szczura grasujacych po domu tez nie tkniesz
?

PS. Tak przy okazji, polecam artykul ktory wczesniej linkowalem, ciekawy jest

Edytowane przez Wyrak
Czas edycji: 2012-04-01 o 14:01
Stary 2012-04-01, 14:07   #150
Bananalama
jestę wieszczę

Cytat:
A co do zabijania zwierzat - muchy, pajaka, myszy/szczura grasujacych po domu tez nie tkniesz
?
Nie do mnie, ale odpowiem. Nie zabiłabym szkodnika, grasującego w moim domu. Najgorzej ma się rzecz z pająkami, chociaż są pożyteczne. Po prostu się ich boję. Ostatnio jednak udało mi się je złapać do słoja i wywalić z domu, żeby łapały muszyska .

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości