|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#121 |
Rozeznanie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
Wszystkie Mamusie śpią... A my z Zuzią niestety nie... Zuzia po karmieniu nie ma ochoty na sen niestety i jeszcze ma taki katar że co chwila odciągam giluny z noska. Znów chyba jakąś infekcję złapała, bo gile żółto-zielone. Ale na razie próbuję sama wyleczyć tym co mi zostało po ostatniej infekcji. Wogóle mam taki nastrój, że szkoda słów. Czy Wy też zauważyłyście, że po porodzie częściej się kłócicie ze swoimi drugimi połówkami? Bo u nas kłótnia za kłótnią i wogóle nie za ciekawie...
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
Ja tez nie spie, bo moja "wspollokatorka" CHRAPIE!
O 0.00 albo po, przyszla pigula i rozwrzeszczala nam dzieci ![]() Leze i przygladam sie temu malemu spiacemu cudowi ![]() No i melduje sie na nowym watku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#123 |
Rozeznanie
|
O przepraszam ja tu jestem i karmię
![]() Co do kataru to nie pomogę nas to na razie omija. Co do kłótni z Tztem -u nas to samo, codziennie jakaś jest, to chyba wynika z tego, że jesteśmy trochę przywiązane iuwiązane z dzieckiem ![]() ![]() Faceci tego nie rozumieją, żechciałybyśmy mimo ogromnej miłości do dziecka, choć na jeden dzień np. Odpocząć - wyjść, poszaleć na zakupach, zjeść to na co ma się ochotę, pogadać z kumpelami. W dodatku jak dziecko płacze i nie da się uspokoić to się robi nerwowo Mój Tz czasami dostanie ochrzan, że wiem, że dziecko płacze, albo że średnio obchodzi mnie, że jego rodzice chcą przyjechać " w gości" bo ja nie mam czasu i ochoty robić im obiadów i kawki (a on ma jakąś manię zapraszania ich jak zostaję sama - żeby mi smutno nie było) skoro czasami to nawet nie mam czasu za przeproszeniem się wysrać |
![]() ![]() |
![]() |
#124 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#125 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nadrobilam tylko do trzeciej strony ... Alescie poplynely z postami ![]() Moje dziecko chyba samo z siebie przestanie jesc w nocy ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 07:19 ---------- Poprzedni post napisano o 07:07 ---------- Balbinka, jak on robi tyle takich kupek dziennie to widocznie tak ma.. Julia robi na mm raczej papkowate wiec te mnie zdziwily po prostu bo to byla u nas nowosc. Co do krostek slonce to nic nie uzywaj a juz napewno nie sudokremu! Przemywaj woda przegotowana i kap w krochmalu. Ja jak uzywalam na to rumianku to sie zaognilo po dwoch dniach... I staraj sie zeby te krostki mialy dostep do powietrza Julka rozdrapala sobie w nocy strupek na policzku i ma buzke okrwawiona ![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
||
![]() ![]() |
![]() |
#126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() my z mezem nie klocimy sie ani wiecej ani mniej, bo przed narodzinami malej klocilismy sie tez raz na ruski rok ... ale latwo nie jest ... nikt nie mowil ze bedzie ![]() Balbinko, tak wygladalo to u nas - na wloskach miala calych takie czerwone plamki a w srodku biala ''glowka'' z ropa/lojem czy czym tam - nad uszkami miala masakra bo niektore skupiska mialy te ''glowki'' po kilka milimetrow... zdjecie nie uchwycilo tego tak jak powinno ale mysle ze choc troche widac
|
![]() ![]() |
![]() |
#127 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Znalazlam taki artykul, moze pomoze Balbince albo innej mamusi! : http://portal.abczdrowie.pl/tradzik-niemowlecy Dida, ja tez bede jesc prawie wszystko oprocz wzdymajacych i smazonych na poczatek i zobaczymy jak bedzie po prostu! Asika, wspolczuje klotni! Moze postaraj sie wytlumaczyc mezowi jak sie czasami czujesz i ze potrzebujesz wsparcia zamiast pretensji? Moze On sie czuje odsuniety? Sama nie wiem! Mag99, Tobie rowniez wspolczuje! Ale wiecie dziewczyny, wydaje mi sie ze taka nowa sytuacja moze dla facetow tez byc stresujaca, czasami trzeba to chyba przetrzymac ,a z czasem bedzie coraz lepiej, dzieci beda coraz wieksze i grzeczniejsze a tym samym atmosfera sie poprawi! Tak u Nas bylo. Pierwszy m-c lub 2 to totalna tragedia, Adas ciagle plakal itd, szkoda slow nawet! A potem jakos tak stopniowo wszystko sie unormowalo! ![]() Tiki, a to Ci sie egzemplarz chrapiacy trafil ![]() ![]() Ja tez mysle ze jak juz zobacze Viki to nie bede mogla przestac na Nia patrzec ![]() Flower, no to akurat jest masakra jak dziecko sobie cos powaznego zrobi! Ale jesli jestesmy wtedy odpowiedzialne za dziecko i nie mamy wyjscia to nasza psychika nas zaskakuje! Napewno dasz sobie rade! My mamy juz za soba szycie opuszka palca przyskrzynionego drzwiami, ktory doslownie wisial na ostatnim wlosku! Robili mu to pod narkoza i duzo z tym paluszkiem przeszlismy! No takie rzeczy sie po prostu zdazaja, choc nikomu nie zycze! Oj Cytrynka! Obserwuj dobrze synka czy ospy nie dostanie! A kiedy mial kontakt z ta osoba chora na polpsaca? Bo wirusem mozna sie zarazic na 3 dni przed wystapieniem objawow u osoby chorej. Naczytalam sie o ospie i polpascu ostatnio jak Adas byl chory. A jesli jednak maly zlapal to szybciutko do lekarza ,bo male dziecko musi dostac leki na ospe. No ale to juz lekarze wiedza co robic ![]() Dzien Dobry Mamusie! Nic sie nie wydarzylo w nocy? Ja nawet sie wyspalam , ale mysle ze to swieze powietrze bo mielismy cala noc okienko otwarte! A tz mowi ze chrapalam nawet ![]() Oczywiscie wcale w to nie wierze! Napewno slyszal swoje wlasne chrapanie ![]()
![]() |
#128 | |||
Gang Iren
|
Dzien dobry!
Witam sie w 4 dniu mojego przeterminowania ![]() I melduje,ze juz nie mam sily,dol na maxa mi sie wlaczyl. Ja chce urodzic ![]() Cytat:
![]() Ale wiesz nieraz jest tak,ze dzieci spokojne w dziecinstwie,z ktorymi nie bylo problemow wyrastaja na lobuzy i na odwrot. Ja z mloda mialam ciezki pierwszy miesiac,nie odroznialam dnia od nocy.Od drugiego miesiaca spala w nocy po minimum 8 godz,wiec super,ale w dzien meczyly ja kolki i ulewala.Jak dziecie moje skonczylo 3 miesiace,tak do teraz (lat 9) sielanka.Mam wspaniale dziecko,co nie marudzilo,nie plakalo,umialo bawic sie z rowiesnikami,zajac soba,nie wymuszalo niczego,zeby cos np kupic.Nie bylo u nas,zeby Wiki wrzeszczala,tupala itp. Wiec moze i u was tak bedzie,ze po ciezkich poczatkach bedzie super.Przeciez okres niemowlecy to nic w porownaniu z calym zyciem dziecka. Cytat:
Ale ci fajnie.Masz juz Andree. Nie moge sie doczekac zdjec! Cytat:
![]() Tzn szczerze mowiac teraz bym tak powiedziala,bo 9 lat temu jak sie Wiki urodzila nie przeszloby mi to przez gardlo.
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#130 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moze zrobi Ci ten masaz i cos sie ruszy! Mam nadzieje! ![]() Nie doluj sie, napewno zostaniemy wynagrodzone lekkim porodem za to czekanie ![]() Co do charakteru to u nas tez by sie zgadzalo, maly wyl non stop ten pierwszy okres czasu a potem 2-3 miesieczny byl juz aniolek, ciagle sie usmiechal i do teraz uwazam ze jest grzeczny! Tak jak Wiki, nigdy mi sce nie urzadzal, wstydu nie narobil itp. No cos tam za uszami ma, ale ja mysle ze w granicah do przyjecia ![]() Wiec mamuski wykonczone malymi ssaczkami, moze cos w tym jest! Jest nadzieja ![]()
![]() |
#131 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#132 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Boje sie tego masazu,po tym jak Balbinka krwawila. Dzieki kochana za pocieszenie.Mnie najbardziej dobija to,ze ja zawsze bylam aktywna,a teraz ruszam sie jak stara babcia i wszystko mnie boli.Przeciez do konca 8 miesiaca stalam w pracy po 8 godz i robilam dziennie wiele kilometrow i nic mnie nie bolalo.A ten ostatni miesiac masakra jakas!
![]() |
#133 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A ja juz sobie obcykalam z moja siostra ze pomieszka wtedy u mnie i mi pomoze ![]() I bedzie fajnie ![]() Nie wyobrazam sobie zeby mi sie tz w to mieszal i zalatwial mi towarzystwo czy pomoc! ![]() Tak jak piszesz wolalabym kolezanke czy kogokolwiek kogo SAMA sobie wybiore! Ale moze to z troski wynika? Sama nie wiem! Moj kiedys tez mial takie zapedy, nie powiem! Ale Go oduczylam ![]() ---------- Dopisano o 09:17 ---------- Poprzedni post napisano o 09:12 ---------- Cytat:
To zycze powodzenia na wizycie! Mysle ze akurat Balbinka w jakis sposob miala oecha z tym masazem, w koncu wiele innych dziewczyn mialo i poszlo dobrze i ledwie czuly! Bedzie dobrze ![]() Daj znac po!
![]() |
#134 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
no to teoretycznie ja mam termin na 21 a mężu ma wtedy impreże firmową dla klientów ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() wczoraj wpadł szwagier z dziewczyną kupili małemu matę edukacyjną ![]() ![]() ![]() tak brzuchol mnie swędzi że oszaleje chyba te rozstępy pier..... ![]() ![]() ![]() o 11 lece po wyniki tych badan i do gina zobaczyc co powie mam nadzieje że dzisiaj sobie odpusci sprawdzanie szyjki jesli to we wtorek zrobił chociaż teraz to juz kwestia godzin moze byc jak sie zacznie robic rozwarcie wiec chyba wezmę ze sobą strój na przebranie w razie czego no i ogólnie jeśli dzisiaj tż dotrzyma slowa i nie napije sie piwa to chyba go zmolestuje bo planuję do soboty urodzic ![]() ![]()
![]() ![]() godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#135 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
A co dopiero Ty kochana jak już jesteś po terminie ![]() ![]() Cytat:
![]() I masz racje to w końcu Jego/ Wasze dziecko a nie ich. Cytat:
![]() ![]() Jak mnie zaczyna swędzieć brzuch to od razu smaruję kremem i mi to pomaga .... próbowałaś tak? ![]() ![]() A ja mam dziś wizytę na 17 i mam nadzieję że usłyszę coś pozytywnego od gina, że coś ich bliżej porodu itp. ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#136 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mój Tz twierdzi, że to dlatego, że widzą, że sobie świetnie radzę, że dziecko nie płacze, jest najedzone, codziennie na spacerku i ma wszystko czego mu potrzeba ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ---------- i jak piers???
|
![]() ![]() |
![]() |
#138 |
Rozeznanie
|
moje dziecko zaczęło interesować się matą edukacyjną - co za ulga leży już ponad pół godziny i sobie gaworzy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#139 |
Wtajemniczenie
|
o nie!! nie ma to jak post wyleci w kosmos i nie wiadomo gdzie jest!!uwielbiam normalnie!!!
Gosia kciuki za wizyte, Cziqua kciuki za wyniki Asika moze tak bedzie jak dziewczyny pisza, moze Zuzia za jakis czas bedzie grzeczniutkim dzieckiem. Balbinka to straszna sytuacja z Waszym byly wspollokatorem, dobrze ze nic sie nikomu nie stalo. a do poczucia izolacji: czy dala Ci polozna rozne ulotki o lokalnyh spotkaniach mam z dziecmi?nie wiem czy jest cos takiego tam gdzie Ty mieszkasz, ale podejrzewam ze jest, tutaj nazywa sie to chlidrens centre. mam zamiar chodzi na takie spotkania od maja. rozumiem Cie ze mozna zlapac dola siedzac w domu, ale nie daj sie dla dola i hormonow, ja mieszkam w wiosce w ktorej kompletnie nic sie nie dzieje, nawet nie ma chodnikow aby sobie pospacerowac, wiec spaceruje po lakach i drogach trawiastych (widoki ladne, ludzi zero, spotykam jelenie, sarenki, wiewiorki i bazanty ![]() a faceci?a to dobre ![]() ![]() Edytowane przez MoniaHan Czas edycji: 2012-04-12 o 09:40 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja wlasnie dzisiaj zamowilam mate dla Julisi - taka ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#141 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tez musze kupic mate z palakiem, bo tez zauwazylam ze malutka skupia na dluzej wzrok na roznych rzeczach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
Monia, w kwestii zmiany zycia i podejscia facetow do tgo to moj maz chyba mysli podobnie... Ja mialam wczoraj kryzys jakis, bo mnie wszystko nagle zaczelo przerastac, przytlaczac. Beczalam pol dnia, zwlaszcza ze Jula byla marudna, wiec jeszcze to potegowalo moje poczucie bycia beznadziejna matka... wygarnelam mezowi wszystko co do niego mialam - ze on sobie jezdzi do pracy, ma te kilka godzin dziennie bez malej, wraca, je obiad, siedzi przy kompie, czasem podejscie do malej, pogada z nia, pobawi, nakarmi ale to jest gora 1-1,5 h dziennie takiego ich scislego kontaktu, a potrafi mi jeszcze powiedziec ze ''wybieram sobie momenty zeby isc do kibla akurat jak mala marudzi''
![]() ![]() ![]() ![]() to sie wygadalam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#143 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() jestes swietna mamusia przeciez ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#144 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
no mata z pałąkiem jest fajna, coś tam się macha, coś szeleści, coś piszczy, ja mam taką z canpolu: http://allegro.pl/canpol-mata-edukac...267433234.html Filipowi najbardziej podoba się lusterko ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#145 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ---------- Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
#146 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
a co do czoła - a może jej się ciemieniucha zaczyna? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
Raczkowanie
|
Melduje się w nowej części!
Niestety nie nadrobiłam poprzedniej ![]() OPIS PORODU Tak jak pisałam Wam 4.04. w środę po południu kilka razy zauważyłam taką przezroczystą śliską wydzielinę ale myślałam na początek, że to czop. Po kąpieli wydzielina zrobiła się bardziej wodnista i z krwią więc o 23.00 trafiłam na IP na początek wysłali mnie na oddział ginekologiczny tam lekarz stwierdził, że to wody odchodzą, szyjka 0,5 cm rozwarcie na palec, zrobili mi KTG wyszły dwa delikatne skurcze, które poczułam jako nieprzyjemny ucisk w krzyżu (dodam, że szyjke miałam ułożoną bardzo daleko niemal na kości krzyżowej i główka też nie za bardzo wpasowana). Po KTG poszłam na salę porodową, tam wywiad powiedziałam, że chcę rodzić z mężem ale położna stwierdziła że do rana napewno nie urodzę więc lepiej żebym odpoczęła i męża odesłałam do domu. I tak sobie leżałam niestety nie mogłam zasnąć bo pojawiały się skurcze nieregularne co 10, 15, 20 min. Rano rozwarcie miałam na "luźny palec" po wizycie podpięli mi oksydocynę i zaczęłam spacer po korytarzu. Bóle w krzyżu robiły się coraz bardziej intensywne, ale jeszcze dawałam radę, piłam dużo wody a przy skurczu opierałam się o ścianę bądź robiłam przysiad no i na tym etapie jeszcze "umiałam oddychać" około 10.00 zbadali mi rozwarcie i było tak 3-4 cm po tym poszłam na KTG tu już było ciekawie bo leżenie sprawiało, że skurcze odczuwałam mocniej i mimo, że dochodziły do 80-100 to ja gryzłam prześcieradło. Po KTG poszłam pod prysznic było to dla mnie wyzwanie z podpiętą kroplówką ale dawało ulgę. Po 11 znów zbadali mnie i było 5-6 cm rozwarcia, już chodzić nie bardzo mogłam raczej kucałam, kołysałam biodrami trochę to pomagało. Zadzwoniłam do męża, że powoli może się szykować. Chociaż lekarz twierdził, że to jeszcze do 15 potrwa. W międzyczasie przeniosłam się na salę do porodów rodzinnych i tam czułam się już bardziej swobodnie (dodam, że poprzednia sala była dwuosobowa i w drugim boksie też była rodząca i jakoś nie czułąm się tam dobrze). Przed 12 zaczęło mi się robić niedobrze, więc położna stwierdziła, że tak jest przy 7 cm rozwarcia i badanie to potwierdziło ( każde takie badanie było dla mnie drogą przez męki nie mogłam tam uleżeć i wiłam się na wszystkie strony). O 12.15 przyjechał mąż a ja poszłam pod prysznic i siedziałam tam z pół godziny, jak wróciłam okazało się, że rozwarcie jest prawie 9 cm, szyjka trzyma jednym końcem, który położna chciała rozmasować zle tak się wiłam na łóżku, że omal rąk jej nie połamałam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Teraz mała sobie smacznie śpi, jest grzeczna, niewiem jak u innych mamuś karmiących piersią ale u nas takie karmienie to zajmuje nawet do 1,5 godz. bo mała je, przysypia i tak to trwa, no i potem nie potrafię jej odbić, może macie na to jakieś sposoby aj ją podnoszę w rożku bo jakoś tak na ramię się boję bo pręży się i wygina do tyłu ![]() Ale się rozpisałam mam nadzieje że nie zanudziłam Was. ![]()
#148 |
Zakorzenienie
|
Emigra, też czuję tę odpowiedzialność. Mąż sobie wyjdzie do pracy, "odpocznie" o ile pracę fizyczną można nazwać odpoczynkiem.
Wraca, obiad, komputer, troche zajmie sie małą... nakarmić nie nakarmi, bo piersi jej nie poda ![]() Ale mówię, że jestem głodna i chcę zjeść kolację a mała jęczy i jęczy, to weźmie się nią zajmie... Ale mówię, kiedy jest mi źle i ciężko, bo dopada mnie świadomość tej odpowiedzialności... płaczę czasem razem z Ewelinką. Ale z każdym dniem jest coraz lepiej, powtarzam sobie, że muszę/musimy być spokojni przy dziecku, cierpliwi, bo nasza frustracja będzie potęgowała złe samopoczucie dziecka. Biorę głeboki wdech, powtarzam sobie, że córka chce po prostu się przytulić, poczuć znane jej serce albo chce być pokołysana na rękach. Wtedy wszystko przchodzi jak ręką odjął. Wczoraj sobie siedziałam z mała do odbicia. Jak już odbije ze 3 razy, wtedy sama delikatnie zsuwa mi się z ramienia i podkula nóżki. I wczoraj tak słodko mnie objęła (rzecz jasna dla niej to było całkowicie nieświadome jeszcze). Przemiłe uczucie ![]()
#149 | ||||||||
Wtajemniczenie
|
Mravka - ta panda to z Lamaze? bo widać, że wzbudziła w małym mega zainteresowanie. Zdjęcia boskie
![]() Cytat:
![]() ![]() U mnie Tż się cieszy, że zrobiło się cieplej i że chodzę w niedopinającym się wiosennym płaszczu, bo mówi, że w zimowej kurtce nic nie było widać i jeszcze ludzie by plotkowali, że mieliśmy surogatkę albo adoptowaliśmy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() A wczoraj właśnie byłam na dłuuuuuuugim spacerze i tak mnie naszło w połowie na zastanawianie jaka byłaby reakcja ludzi jakby mi wody chlusnęły ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Idę wsunąć naleśniki z truskawkami bo właśnie mnie oświeciło, że truskawek to ja w tym roku latem sobie nie pojem ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym, że magicznie zniknęłam z wątkowego kalendarza... chyba zaczyna mi się powoli t.zw akcja porodowa ... w długim lub krótkim tego słowa znaczeniu Mam okropne bóle (jak menstruacyjne) chyba mi schodzi czop i mam jakieś takie coś przypominające krwawe nitki.. Czyli niby rodzę.. ale to chyba jeszcze długo moze potrwać... Czekam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:32.