|
|
#121 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ateistka vs. katolik
Bo nie ma, bo nawet gdy godzi się na ślub jednostronny, wyraża zgodę na to,że dzieci wychowa po katolicku, czyli co? Z gęby zrobi cholewę?
Uważam, że jednak jest głęboki sens, by ludzie dobierali się pod względem światopoglądowym - w tradycji żydowskiej było to bardzo drastyczne , poślubienie przez dziewczynę goja, czyli chrześcijanina, wykluczało ją z rodziny- odprawiano po dziewczynie bosiny, czyli żałobę. Nie wiem, moje spojrzenie wynika chociażby z tego,że mężatką jestem dłuuuugo, widzę, więc JAK na przestrzeni lat rozwijały się różne związki, które przetrwały, które nie. |
|
|
|
|
#122 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#123 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Niestety, nie potrafiła rozwinąć tej myśli, a moje pytanie: czy jeśli by tych dzieci nie ochrzciła to już nie mogłyby same wybrać, pozostało bez odpowiedzi.
|
|
|
|
|
|
#124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pamiętam jak kiedyś ktoś się dziwił, jak można dziecka nie ochrzcić i co się z nim tak to po urodzeniu robi. I jak te "dobre wartości" są przekazywane. Jakby to pokropienie wodą wpajało wszystkie wartości i już z założenia byłoby się dobrym człowiekiem
|
|
|
#125 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie miałyśmy wpływu na to, co rodzice zrobili, gdy byłyśmy niemowlakami. Nie wybrałyśmy sobie tej religii, nie praktykujemy, nie bierzemy sakramentów, nie wierzymy w żadnego boga... Gdzie tu hipokryzja z naszej strony?
|
|
|
#126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wątpię,aby ktoś was zaliczał go grona wyznawców skoro na papierze wyrzekacie się boga to nie cyrograf z diabłem
Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2012-05-01 o 22:25 |
|
|
|
|
|
#127 | |
|
ma zielone pojęcie
|
A za x lat się dowiem, że jestem na liście wierzących np. w NRJ i znów muszę się wypisywać z jakiejś organizacji, do której się nie zapisałam...
![]() Cytat:
Uroczo, nie?
|
|
|
#128 |
|
Zakorzenienie
|
dla mnie bycie katolikiem i deklarowanie się jako ateista jest takie samo jak bycie w kościele bez uczestnictwa we mszy świętej.
|
|
|
|
|
#129 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#130 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I żeby złożyć apostazję nie zawsze idzie to szybko i sprawnie- czasem przeciąga się to miesiącami, czy ponad rok, łażenia za księdzem, pisania do kurii etc. Poza tym- do tego potrzebnych jest 2 świadków. Ja studiuję dziennie i zaczęłam pracę na pół etatu. Moi znajomi podobnie- studiują, pracują, mają swoje sprawy, mieszkają w innych częściach miasta lub poza jego granicami. I jak tu zgrać się, w godzinach, w których czynne jest to całe biuro kościelne (nie pamiętam jak się to nazywa :P), żeby złożyć podpis, a i tak nie wiadomo czy nie będzie problemów? Zresztą co to zmieni? Ksiądz odnotuje dokument w księdze, a i tak dalej pozostanę dla kościoła katoliczką. A ateistką bardziej nie będę, w moim życiu to NIC nie zmieni. Szkoda mi teraz czasu na to, tym bardziej, że nie jest mi to niezbędne do dalszego trwania w swoich poglądach. Cytat:
Jeśli kiedyś już to zrobię- to tylko dla siebie, jeśli zacznie mnie ta sprawa dręczyć, zachce mi się papierka z adnotacją o odpowiednim wpisie w księdze chrztu. Chrzest i komunia były decyzją moich rodziców. Ja mam całkiem inne poglądy, nawet w dzieciństwie nie wierzyłam w tego całego boga etc. Więc dlaczego ktoś mnie uważa za katoliczkę?? (już nie patrząc, co na to kościół tzn. że całe życie nią będę).
samica leniwca _______________________ *projekt denko. *o włosy dbam i zapuszczam! Edytowane przez leniwca Czas edycji: 2012-05-01 o 22:42 |
||
|
|
|
|
#131 |
|
Zakorzenienie
|
Ale chodzi o to, ze jak rodzice Cię ochrzczą, to nie masz szans się w 100% wypisać. Więc nawet jako apostata jesteś formalnie członkiem Kościoła.
|
|
|
#132 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O kurcze, nie wiedziałam o tym, byłam przekonana, że apostazja załatwia problem.
|
|
|
#133 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#135 |
|
Konto usunięte
|
W przypadku zemrzenia apostazja ochrania przed katolickim pogrzebem, tak więc nasza śmierć nie napycha kabzy klerowi
|
|
|
|
|
#136 |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;33861589]W przypadku zemrzenia apostazja ochrania przed katolickim pogrzebem, tak więc nasza śmierć nie napycha kabzy klerowi
[/QUOTE]Serio uważasz, że za stosowną opłatą, ksiądz nie nawróci apostaty na dobrą drogę? W tym przypadku była by to ta ostatnia droga
|
|
#137 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zakałam, że jeśli na ślub kościelny z apostatką katolik potrzebuje pozwolenia biskupa, to takie pozwolenie jest też wymagane przy katolickim pogrzebie apostaty. Chociaż tutaj kierowałam się logiką, a jak wiadomo KK ma swoją własną
|
|
|
|
|
|
#138 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
I co będzie jak za x lat się dowiem, że jestem też zapisana do kościoła NRJ i LPS? Znów mam biegać i się wypisywać, mimo że się sama do żadnego z tych kościołów nie zapisałam? Cytat:
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;33861589]W przypadku zemrzenia apostazja ochrania przed katolickim pogrzebem, tak więc nasza śmierć nie napycha kabzy klerowi [/QUOTE]To jest argument żeby złożyć akt apostazji
„Nowhere am I so desperately needed as among a shipload of illogical humans”. Spock („Star Trek”) Edytowane przez Chatul Czas edycji: 2012-05-01 o 23:05 |
||
|
|
|
|
#139 |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;33861707]Serio, tych swoich eksokomunik to się trzymają. Z resztą wiem, że gdybym teraz umarła, to mojej rodzinie daleko jest od płaszczenia się przed biskupem w celu uzyskania pozwolenia na cokolwiek.
Zakałam, że jeśli na ślub kościelny z apostatką katolik potrzebuje pozwolenia biskupa, to takie pozwolenie jest też wymagane przy katolickim pogrzebie apostaty. Chociaż tutaj kierowałam się logiką, a jak wiadomo KK ma swoją własną [/QUOTE]Biskup sprawdza tych wszystkich, którzy są chowani po katolicku? Wątpię, ale mogę się mylić. Poprzedni wpis oparłam na historii, którą jakiś czas temu czytałam na forum apostatów. Facet niewierzący, apostata, antykatolicki, antyklerykał, na dodatek umierający. Żona totalne przeciwieństwo, chce(chciała) załatwić mu pogrzeb po bożemu, mimo jego sprzeciwów. I znalazła księdza, który się tego podejmie. Facet szukał na forum porady, co może zrobić, jak temu zapobiec. Więc tego...
|
|
#140 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#141 |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;33861953]Oczywiście, że biskup nie sprawdza każdego. Wyobraź sobie sytuację: umiera apostata i rodzina chce mu wyprawić katolicki pogrzeb. Idą do proboszcza, a proboszcz zagląda do księgi parafialnej i tam adnotacja o apostazji. Wtedy proboszcz musi odmówić, a rodzina rozkminia co dalej. Gdyby nie ta adnotacja, to pogrzeb mógłby się odbyć normalnie.[/QUOTE]
No i ja właśnie jestem zdania, że ksiądz nie musi odmawiać, szczególnie, gdy wynagrodzenie odpowiednio wysokie, a i nikt z góry raczej tego nie sprawdzi.
samica leniwca _______________________ *projekt denko. *o włosy dbam i zapuszczam! Edytowane przez leniwca Czas edycji: 2012-05-01 o 23:21 |
|
|
|
|
#142 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Teraz apostazja to zjawisko dość niszowe, ale wyklinanie myślących inaczej ma w KK długą tradycję i jest ona kultywowana w pewnym stopniu do dzisiaj. Wedug KK apostazja to naprawdę poważne przestępstwo, a nie mogą już nałożył większej kary niż brak uczestnictwa w sakramentach (kiedyś to można było spalić nieprawomyślną jednostkę ). Trzeba jakoś zniechęcić resztę do odchodzenia z kościoła.http://www.przewodnik-katolicki.pl/n...katolicki.html tu coś o pogrzebie. Edytowane przez 18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a Czas edycji: 2012-05-01 o 23:37 |
|
|
|
|
|
#143 |
|
Zakorzenienie
|
Myślę, że prośba do biskupa o zgodę na ślub rożni się od prośby o katolicki pogrzeb
Para może poczekać, a zwłoki niekoniecznie Na pewno można pochowac apostatę na katolickim cmentarzu, a jeżeli jest na nim grób rodzinny, to proboszcz nie może odmówić. O obecnosć księdza można poprosić i to już chyba zależy od niego samego, czy się zgodzi. Chociaż to trochę nie fair wobec zmarłego
|
|
|
#144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#145 |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Nie ma sensu taki związek na poważnie według mnie. Jeśli ktoś jest twardym katolikiem a druga strona ateistą to we wspólnym życiu nie będzie żadnych kompromisów a jedynie ustępowanie sobie. Z zaciśniętymi zębami albo rezygnacją.
Wiara katolicka ustala w jaki sposób ma się uprawiać seks, jak zabezpieczać, jak głosować w wyborach (bo tamci nie chcą delegalizacji aborcji a inni chcą refundować in vitro), jak spędzać święta. Jak wychowywać dzieci. Jeśli się sprzeciwi jakiemuś kolejnemu katolickiemu aspektowi w życiu rodzinnym to się ma na sumieniu wpędzanie drugiej strony w grzech i niemożność życia w zgodzie z wiarą. Małżeństwo to WSPÓLNE życie a nie kilka dyskusji filozoficznych. |
|
|
|
|
#146 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() O ile prawo kanoniczne w innych sytauacjach można intepretować różnie, to w sprawie sakramentów dla apostatów przepisy są jednoznaczne. |
|
|
|
|
|
#147 |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;33862398]Można pochować apostatę na katolickim cmentarzu jeśli w okolicy nie ma komunalnego. Chyba jakoś tak
![]() O ile prawo kanoniczne w innych sytauacjach można intepretować różnie, to w sprawie sakramentów dla apostatów przepisy są jednoznaczne.[/QUOTE] To też + grób rodzinny, jak pisałam wyżej
|
|
|
#148 |
|
ma zielone pojęcie
|
KPK mówi:
„Kan. 1184 - § 1. Jeśli przed śmiercią nie dali żadnych oznak pokuty, pogrzebu kościelnego powinni być pozbawieni: 1° notoryczni apostaci, heretycy i schizmatycy; 2° osoby, które wybrały spalenie swojego ciała z motywów przeciwnych wierze chrześcijańskiej; 3° inni jawni grzesznicy, którym nie można przyznać pogrzebu bez publicznego zgorszenia wiernych. § 2. Gdy powstaje jakaś wątpliwość, należy się zwrócić do miejscowego ordynariusza, do którego decyzji należy się dostosować.”
|
|
#149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
samica leniwca _______________________ *projekt denko. *o włosy dbam i zapuszczam! Edytowane przez leniwca Czas edycji: 2012-05-02 o 11:18 |
|
|
|
|
|
#150 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, jak rodzina załatwi z ksiedzem, to tak.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:45.

Niestety, nie potrafiła rozwinąć tej myśli, a moje pytanie: czy jeśli by tych dzieci nie ochrzciła to już nie mogłyby same wybrać, pozostało bez odpowiedzi.