Ateistka vs. katolik - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-05-01, 18:28   #121
madana
Zakorzenienie

Dot.: Ateistka vs. katolik

Bo nie ma, bo nawet gdy godzi się na ślub jednostronny, wyraża zgodę na to,że dzieci wychowa po katolicku, czyli co? Z gęby zrobi cholewę?
Uważam, że jednak jest głęboki sens, by ludzie dobierali się pod względem światopoglądowym - w tradycji żydowskiej było to bardzo drastyczne , poślubienie przez dziewczynę goja, czyli chrześcijanina, wykluczało ją z rodziny- odprawiano po dziewczynie bosiny, czyli żałobę.
Nie wiem, moje spojrzenie wynika chociażby z tego,że mężatką jestem dłuuuugo, widzę, więc JAK na przestrzeni lat rozwijały się różne związki, które przetrwały, które nie.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-01, 18:40   #122
shonya
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
Bo nie ma, bo nawet gdy godzi się na ślub jednostronny, wyraża zgodę na to,że dzieci wychowa po katolicku, czyli co? Z gęby zrobi cholewę?
Uważam, że jednak jest głęboki sens, by ludzie dobierali się pod względem światopoglądowym - w tradycji żydowskiej było to bardzo drastyczne , poślubienie przez dziewczynę goja, czyli chrześcijanina, wykluczało ją z rodziny- odprawiano po dziewczynie bosiny, czyli żałobę.
Nie wiem, moje spojrzenie wynika chociażby z tego,że mężatką jestem dłuuuugo, widzę, więc JAK na przestrzeni lat rozwijały się różne związki, które przetrwały, które nie.
Nie wiem, co zrobi - jest dorosły i sam musi podjąć decyzję, co i jak dalej

shonya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-01, 19:10   #123
Asji
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kretka666 Pokaż wiadomość
Mam znajomych, którzy mimo swojego ateizmu chcą dzieci ochrzcić, bo... tak wypada No mnie w takich sytuacjach ch*j strzela, naprawdę.
Gdzieś na plotkowym był wątek, w którym zagorzała ateistka opowiadała jak to dzieci ochrzciła dla ich dobra, żeby w przyszłości miały wybór Niestety, nie potrafiła rozwinąć tej myśli, a moje pytanie: czy jeśli by tych dzieci nie ochrzciła to już nie mogłyby same wybrać, pozostało bez odpowiedzi.
Asji jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-01, 19:19   #124
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Asji Pokaż wiadomość
Gdzieś na plotkowym był wątek, w którym zagorzała ateistka opowiadała jak to dzieci ochrzciła dla ich dobra, żeby w przyszłości miały wybór Niestety, nie potrafiła rozwinąć tej myśli, a moje pytanie: czy jeśli by tych dzieci nie ochrzciła to już nie mogłyby same wybrać, pozostało bez odpowiedzi.
Miały wybór, dobry żart Moi znajomi za to są zdania, że jak ochrzczą dzieci, to będzie tym dzieciom łatwiej w życiu No i oczywiście - rodzina nie będzie biadolić

Pamiętam jak kiedyś ktoś się dziwił, jak można dziecka nie ochrzcić i co się z nim tak to po urodzeniu robi. I jak te "dobre wartości" są przekazywane. Jakby to pokropienie wodą wpajało wszystkie wartości i już z założenia byłoby się dobrym człowiekiem
Stary 2012-05-01, 20:56   #125
leniwca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Ja tam mam sumienie czyste. Do KK się nie zapisywałam, sama też w pełni świadomie zrezygnowałam z przyjęcia sakramentu bierzmowania, bo na to już miałam wpływ.

A że jestem oficjalnie w KK, to świadczy tylko o tym w jak ohydny sposób ta organizacja zbiera owieczki.
Co więcej, wypisanie się z KK nic by mi nie dało, bo nadal najprawdopodobniej byłabym traktowana w statystykach jako katoliczka. Gdyby jednak można było całkowicie wypisać się z kościoła, tak by ślad po mnie tam zaginął, zrobiłabym to choćby dzisiaj.
Ja mam tak samo.

Nie miałyśmy wpływu na to, co rodzice zrobili, gdy byłyśmy niemowlakami. Nie wybrałyśmy sobie tej religii, nie praktykujemy, nie bierzemy sakramentów, nie wierzymy w żadnego boga... Gdzie tu hipokryzja z naszej strony?
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-01, 22:14   #126
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez leniwca Pokaż wiadomość
Ja mam tak samo.

Nie miałyśmy wpływu na to, co rodzice zrobili, gdy byłyśmy niemowlakami. Nie wybrałyśmy sobie tej religii, nie praktykujemy, nie bierzemy sakramentów, nie wierzymy w żadnego boga... Gdzie tu hipokryzja z naszej strony?
ale macie wpływ na złożenie apostazji.nie wiecie jak to bedzie z wasza obenością na liście wierzących,ale z góry zakładacie,że nic się nie zmieni.
wątpię,aby ktoś was zaliczał go grona wyznawców skoro na papierze wyrzekacie się boga
to nie cyrograf z diabłem

Edytowane przez TmargoT
Czas edycji: 2012-05-01 o 22:25
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-01, 22:20   #127
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
ale macie wpływ na złożenie apostazji.
A za x lat się dowiem, że jestem na liście wierzących np. w NRJ i znów muszę się wypisywać z jakiejś organizacji, do której się nie zapisałam...

Cytat:
nie wiecie jak to bedzie z wasza obenością na liście wierzących.
wątpię,aby ktoś was zaliczał go grona wyznawców skoro na papierze wyrzekacie się boga
Na papierze wyrzekamy się Boga, ale dla KK nadal jesteśmy wiernymi tylko grzeszącymi. Nadal do KK należymy.
Uroczo, nie?
Stary 2012-05-01, 22:28   #128
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
A za x lat się dowiem, że jestem na liście wierzących np. w NRJ i znów muszę się wypisywać z jakiejś organizacji, do której się nie zapisałam...

Na papierze wyrzekamy się Boga, ale dla KK nadal jesteśmy wiernymi tylko grzeszącymi. Nadal do KK należymy.
Uroczo, nie?
dla mnie bycie katolikiem i deklarowanie się jako ateista jest takie samo jak bycie w kościele bez uczestnictwa we mszy świętej.
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-01, 22:32   #129
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:

Uroczo, nie?
To mnie wlaśnie najbardziej przeraża

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-01, 22:32   #130
leniwca
Zakorzenienie

Cytat:
ale macie wpływ na złożenie apostazji.nie wiecie jak to bedzie z wasza obenością na liście wierzących.
to nie cyrograf z diabłem
Dla kościoła już do śmierci będę katoliczką, bo akt apostazji tego nie zmieni.

I żeby złożyć apostazję nie zawsze idzie to szybko i sprawnie- czasem przeciąga się to miesiącami, czy ponad rok, łażenia za księdzem, pisania do kurii etc.
Poza tym- do tego potrzebnych jest 2 świadków. Ja studiuję dziennie i zaczęłam pracę na pół etatu. Moi znajomi podobnie- studiują, pracują, mają swoje sprawy, mieszkają w innych częściach miasta lub poza jego granicami. I jak tu zgrać się, w godzinach, w których czynne jest to całe biuro kościelne (nie pamiętam jak się to nazywa :P), żeby złożyć podpis, a i tak nie wiadomo czy nie będzie problemów? Zresztą co to zmieni? Ksiądz odnotuje dokument w księdze, a i tak dalej pozostanę dla kościoła katoliczką. A ateistką bardziej nie będę, w moim życiu to NIC nie zmieni. Szkoda mi teraz czasu na to, tym bardziej, że nie jest mi to niezbędne do dalszego trwania w swoich poglądach.

Cytat:
dla mnie bycie katolikiem i deklarowanie się jako ateista jest takie samo jak bycie w kościele bez uczestnictwa we mszy świętej.
Przecież nie pognam do kościoła załatwiać apostazji, bo ktoś bez tego nie uważa mnie za ateistę...
Jeśli kiedyś już to zrobię- to tylko dla siebie, jeśli zacznie mnie ta sprawa dręczyć, zachce mi się papierka z adnotacją o odpowiednim wpisie w księdze chrztu.

Chrzest i komunia były decyzją moich rodziców. Ja mam całkiem inne poglądy, nawet w dzieciństwie nie wierzyłam w tego całego boga etc. Więc dlaczego ktoś mnie uważa za katoliczkę?? (już nie patrząc, co na to kościół tzn. że całe życie nią będę).

Edytowane przez leniwca
Czas edycji: 2012-05-01 o 22:42
Stary 2012-05-01, 22:34   #131
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
Ale chodzi o to, ze jak rodzice Cię ochrzczą, to nie masz szans się w 100% wypisać. Więc nawet jako apostata jesteś formalnie członkiem Kościoła.

Stary 2012-05-01, 22:38   #132
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
No ale potwierdziłąś to, co shonya napisała — nie można usunąć siebie z KK.
(...) dokonanie właściwego wpisu do księgi chrztu przez stronę kościelną.” — dokonanie wpisu, a nie wypisanie czy wykreślenie.

I jeszcze z Wikipedii:
Apostazja nie powoduje formalnego opuszczenia Kościoła. Apostata zgodnie z doktryną Kościoła Katolickiego wciąż pozostaje jego członkiem oraz katolikiem, gdyż decydujący o tym chrzest jest nieusuwalny w myśl zasady „Semel catholicus, semper catholicus” („Raz katolik, zawsze katolik”). Apostazja odnotowywana jest w księgach parafialnych, jednak informacja o chrzcie nie jest z nich usuwana.[1]

O kurcze, nie wiedziałam o tym, byłam przekonana, że apostazja załatwia problem.
Stary 2012-05-01, 22:41   #133
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
No a dla KK to jest całkiem logiczne
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-01, 22:43   #134
leniwca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość

O kurcze, nie wiedziałam o tym, byłam przekonana, że apostazja załatwia problem.
Nic nie załatwi tego problemu. Chyba, że ktoś ciebie załatwi, ewentualnie zemrzesz śmiercią naturalną
Stary 2012-05-01, 22:46   #135
Konto usunięte

W przypadku zemrzenia apostazja ochrania przed katolickim pogrzebem, tak więc nasza śmierć nie napycha kabzy klerowi
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-01, 22:50   #136
leniwca
Zakorzenienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;33861589]W przypadku zemrzenia apostazja ochrania przed katolickim pogrzebem, tak więc nasza śmierć nie napycha kabzy klerowi [/QUOTE]

Serio uważasz, że za stosowną opłatą, ksiądz nie nawróci apostaty na dobrą drogę? W tym przypadku była by to ta ostatnia droga
Stary 2012-05-01, 22:55   #137
Konto usunięte

Cytat:
Serio uważasz, że za stosowną opłatą, ksiądz nie nawróci apostaty na dobrą drogę? W tym przypadku była by to ta ostatnia droga
Serio, tych swoich eksokomunik to się trzymają. Z resztą wiem, że gdybym teraz umarła, to mojej rodzinie daleko jest od płaszczenia się przed biskupem w celu uzyskania pozwolenia na cokolwiek.
Zakałam, że jeśli na ślub kościelny z apostatką katolik potrzebuje pozwolenia biskupa, to takie pozwolenie jest też wymagane przy katolickim pogrzebie apostaty. Chociaż tutaj kierowałam się logiką, a jak wiadomo KK ma swoją własną
Stary 2012-05-01, 23:03   #138
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Tyle, że ja nie jestem katoliczką... Chyba, że masz na myśli oficjalną przynależność do KK, ale tego już nie zmienię, bo apostazja mnie z KK nie wypisze. Więc co powinnam zrobić?
I co będzie jak za x lat się dowiem, że jestem też zapisana do kościoła NRJ i LPS? Znów mam biegać i się wypisywać, mimo że się sama do żadnego z tych kościołów nie zapisałam?

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość

A gdzie tam...

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;33861589]W przypadku zemrzenia apostazja ochrania przed katolickim pogrzebem, tak więc nasza śmierć nie napycha kabzy klerowi [/QUOTE]

To jest argument żeby złożyć akt apostazji

Edytowane przez Chatul
Czas edycji: 2012-05-01 o 23:05
Chatul jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-01, 23:04   #139
leniwca
Zakorzenienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;33861707]Serio, tych swoich eksokomunik to się trzymają. Z resztą wiem, że gdybym teraz umarła, to mojej rodzinie daleko jest od płaszczenia się przed biskupem w celu uzyskania pozwolenia na cokolwiek.
Zakałam, że jeśli na ślub kościelny z apostatką katolik potrzebuje pozwolenia biskupa, to takie pozwolenie jest też wymagane przy katolickim pogrzebie apostaty. Chociaż tutaj kierowałam się logiką, a jak wiadomo KK ma swoją własną [/QUOTE]

Biskup sprawdza tych wszystkich, którzy są chowani po katolicku? Wątpię, ale mogę się mylić.
Poprzedni wpis oparłam na historii, którą jakiś czas temu czytałam na forum apostatów.
Facet niewierzący, apostata, antykatolicki, antyklerykał, na dodatek umierający. Żona totalne przeciwieństwo, chce(chciała) załatwić mu pogrzeb po bożemu, mimo jego sprzeciwów. I znalazła księdza, który się tego podejmie. Facet szukał na forum porady, co może zrobić, jak temu zapobiec.
Więc tego...
Stary 2012-05-01, 23:13   #140
Konto usunięte

Cytat:
Biskup sprawdza tych wszystkich, którzy są chowani po katolicku? Wątpię, ale mogę się mylić.
Poprzedni wpis oparłam na historii, którą jakiś czas temu czytałam na forum apostatów.
Facet niewierzący, apostata, antykatolicki, antyklerykał, na dodatek umierający. Żona totalne przeciwieństwo, chce(chciała) załatwić mu pogrzeb po bożemu, mimo jego sprzeciwów. I znalazła księdza, który się tego podejmie. Facet szukał na forum porady, co może zrobić, jak temu zapobiec.
Więc tego...
Oczywiście, że biskup nie sprawdza każdego. Wyobraź sobie sytuację: umiera apostata i rodzina chce mu wyprawić katolicki pogrzeb. Idą do proboszcza, a proboszcz zagląda do księgi parafialnej i tam adnotacja o apostazji. Wtedy proboszcz musi odmówić, a rodzina rozkminia co dalej. Gdyby nie ta adnotacja, to pogrzeb mógłby się odbyć normalnie.
Stary 2012-05-01, 23:19   #141
leniwca
Zakorzenienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;33861953]Oczywiście, że biskup nie sprawdza każdego. Wyobraź sobie sytuację: umiera apostata i rodzina chce mu wyprawić katolicki pogrzeb. Idą do proboszcza, a proboszcz zagląda do księgi parafialnej i tam adnotacja o apostazji. Wtedy proboszcz musi odmówić, a rodzina rozkminia co dalej. Gdyby nie ta adnotacja, to pogrzeb mógłby się odbyć normalnie.[/QUOTE]

No i ja właśnie jestem zdania, że ksiądz nie musi odmawiać, szczególnie, gdy wynagrodzenie odpowiednio wysokie, a i nikt z góry raczej tego nie sprawdzi.

Edytowane przez leniwca
Czas edycji: 2012-05-01 o 23:21
Stary 2012-05-01, 23:35   #142
Konto usunięte

Cytat:
No i ja właśnie jestem zdania, że ksiądz nie musi odmawiać, szczególnie, gdy wynagrodzenie odpowiednio wysokie, a i nikt z góry raczej tego nie sprawdzi.
Raczej żaden ksiądz nie strzeliłby sobie aż takiego samobója. Wszystkie akty apostazji są odnotowywane w kurii, a kuria zapewne w jakiś sposób kontroluje księgi parafialne przynajmniej raz na jakiś czas.
Teraz apostazja to zjawisko dość niszowe, ale wyklinanie myślących inaczej ma w KK długą tradycję i jest ona kultywowana w pewnym stopniu do dzisiaj. Wedug KK apostazja to naprawdę poważne przestępstwo, a nie mogą już nałożył większej kary niż brak uczestnictwa w sakramentach (kiedyś to można było spalić nieprawomyślną jednostkę ). Trzeba jakoś zniechęcić resztę do odchodzenia z kościoła.

http://www.przewodnik-katolicki.pl/n...katolicki.html tu coś o pogrzebie.

Edytowane przez 18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Czas edycji: 2012-05-01 o 23:37
Stary 2012-05-01, 23:37   #143
cherry_flamme
Zakorzenienie

Myślę, że prośba do biskupa o zgodę na ślub rożni się od prośby o katolicki pogrzeb Para może poczekać, a zwłoki niekoniecznie Na pewno można pochowac apostatę na katolickim cmentarzu, a jeżeli jest na nim grób rodzinny, to proboszcz nie może odmówić. O obecnosć księdza można poprosić i to już chyba zależy od niego samego, czy się zgodzi. Chociaż to trochę nie fair wobec zmarłego

Stary 2012-05-01, 23:48   #144
leniwca
Zakorzenienie

Cytat:
Otóż pogrzebu katolickiego należy odmówić uporczywemu apostacie (pojedynczy wpis na blogu nie wystarcza) i osobom, które kierują organizacjami wrogimi Kościołowi lub je popierają (!). Jest tu jednak pewien haczyk: jeśli przed śmiercią dany grzesznik wykaże jakieś znamiona pokuty wtedy pogrzebu katolickiego można takiej osobie udzielić. Haczyk tkwi w tym, że rodzina zmarłego, w celu uzyskania pogrzebu katolickiego, może skłamać twierdząc, że zmarły co prawda całe życie był jawnogrzesznikiem i wrogiem kościoła, ale przed samą śmiercią "pogodził się z Bogiem" i prosił o sakrament pogrzebu. Zmarły bronić się już wtedy nie może i dostaje w ostatniej swej drodze eskortę w postaci księdza katolickiego. Ksiądz z wyższością mówi, że Jezus kocha także takich grzeszników jak ten co tu leży w piachu, rodzina ze zrozumieniem i zadowoleniem kiwa głowami, a znajomi, którzy znali światopogląd zmarłego w bezsilnej złości i zażenowaniu zgrzytają zębami. Nie raz już taką scenę można było oglądać na polskich cmentarzach.
Fragment z apostazja.info
Stary 2012-05-01, 23:49   #145
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Nie ma sensu taki związek na poważnie według mnie. Jeśli ktoś jest twardym katolikiem a druga strona ateistą to we wspólnym życiu nie będzie żadnych kompromisów a jedynie ustępowanie sobie. Z zaciśniętymi zębami albo rezygnacją.

Wiara katolicka ustala w jaki sposób ma się uprawiać seks, jak zabezpieczać, jak głosować w wyborach (bo tamci nie chcą delegalizacji aborcji a inni chcą refundować in vitro), jak spędzać święta. Jak wychowywać dzieci. Jeśli się sprzeciwi jakiemuś kolejnemu katolickiemu aspektowi w życiu rodzinnym to się ma na sumieniu wpędzanie drugiej strony w grzech i niemożność życia w zgodzie z wiarą.

Małżeństwo to WSPÓLNE życie a nie kilka dyskusji filozoficznych.
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-01, 23:51   #146
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cherry_flamme Pokaż wiadomość
Myślę, że prośba do biskupa o zgodę na ślub rożni się od prośby o katolicki pogrzeb Para może poczekać, a zwłoki niekoniecznie Na pewno można pochowac apostatę na katolickim cmentarzu, a jeżeli jest na nim grób rodzinny, to proboszcz nie może odmówić. O obecnosć księdza można poprosić i to już chyba zależy od niego samego, czy się zgodzi. Chociaż to trochę nie fair wobec zmarłego
Można pochować apostatę na katolickim cmentarzu jeśli w okolicy nie ma komunalnego. Chyba jakoś tak
O ile prawo kanoniczne w innych sytauacjach można intepretować różnie, to w sprawie sakramentów dla apostatów przepisy są jednoznaczne.
Stary 2012-05-02, 00:50   #147
cherry_flamme
Zakorzenienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;33862398]Można pochować apostatę na katolickim cmentarzu jeśli w okolicy nie ma komunalnego. Chyba jakoś tak
O ile prawo kanoniczne w innych sytauacjach można intepretować różnie, to w sprawie sakramentów dla apostatów przepisy są jednoznaczne.[/QUOTE]

To też + grób rodzinny, jak pisałam wyżej

Stary 2012-05-02, 01:12   #148
Chatul
ma zielone pojęcie

KPK mówi:
Kan. 1184 -

§ 1. Jeśli przed śmiercią nie dali żadnych oznak pokuty, pogrzebu kościelnego powinni być pozbawieni:

1° notoryczni apostaci, heretycy i schizmatycy;

2° osoby, które wybrały spalenie swojego ciała z motywów przeciwnych wierze chrześcijańskiej;

3° inni jawni grzesznicy, którym nie można przyznać pogrzebu bez publicznego zgorszenia wiernych.

§ 2. Gdy powstaje jakaś wątpliwość, należy się zwrócić do miejscowego ordynariusza, do którego decyzji należy się dostosować.
Stary 2012-05-02, 11:03   #149
leniwca
Zakorzenienie

Cytat:
KPK mówi:
Kan. 1184 -

§ 1. Jeśli przed śmiercią nie dali żadnych oznak pokuty, pogrzebu kościelnego powinni być pozbawieni:

1° notoryczni apostaci, heretycy i schizmatycy;

2° osoby, które wybrały spalenie swojego ciała z motywów przeciwnych wierze chrześcijańskiej;

3° inni jawni grzesznicy, którym nie można przyznać pogrzebu bez publicznego zgorszenia wiernych.

§ 2. Gdy powstaje jakaś wątpliwość, należy się zwrócić do miejscowego ordynariusza, do którego decyzji należy się dostosować.
Czyli pogrzeb ateisty-apostaty 'po bożemu' jest możliwy?

Edytowane przez leniwca
Czas edycji: 2012-05-02 o 11:18
Stary 2012-05-02, 11:16   #150
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli pogrzeb ateisty 'po bożemu' jest możliwy?
Tak, jak rodzina załatwi z ksiedzem, to tak.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości