Na placu zabaw... - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-06, 15:59   #121
_vixen_
Zakorzenienie

Dot.: Na placu zabaw...

Raz dziennie baton to chyba gruba przesada.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-06, 16:02   #122
skrywana_fantazja
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Dlaczego niby? Przecież słodycze sa po to żeby je jeść (z umiarem, ale mimo wszystko).
skrywana_fantazja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-06, 16:10   #123
_vixen_
Zakorzenienie

Tak, snikers raz dziennie to faktycznie umiar.
Stary 2012-10-06, 16:19   #124
skrywana_fantazja
Wtajemniczenie

Powiem tak: jeśli dziecko cierpi na zaparcia - raz dziennie to przesada, ale jeśli jest zdrowe to dlaczego nie? Nie popadajmy w paranoję, my możemy swoje fałdy na brzuchu liczyć, ale dziecko od jednego batona dziennie się nie upasie chyba, ze ma tendencję do tycia - to się wtedy nie daje. Ja jadłam w dzieciństwie słodycze, mój brat też, a grubasami nie jesteśmy, bo nie wiem o co Ci dokładnie chodzi. Cukrzykiem chyba od tego nie zostanie.
Każde dziecko, każdy człowiek jest inny i może co innego nie ma co uogólniać.

Edytowane przez skrywana_fantazja
Czas edycji: 2012-10-06 o 16:21
Stary 2012-10-06, 16:26   #125
_vixen_
Zakorzenienie

W kontekście tego, ze juz bodajze co 5 dziecko ma nadwage i tendencja jest wzrostowa, Twoje wypowiedzi brzmia smiesznie.
Stary 2012-10-06, 16:33   #126
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Może nie plac zabaw,ale prawie
Mam sytuację z dziś -byliśmy z córką na basenie ,na zajęciach dla maluchów i po nich zostawiłam córcię w kojcu-stała tam sobie, my ją z mężem ubieraliśmy, no i jedna z pań umieściła w nim też swoją, ciut starszą córcię,wszystko fajnie, tylko,że dała jej wafel ryżowy, już sporo nadjedzony i moja córcia zabrała jej go z rączki, zauważyłam to i oddałam prawowitej właścicielce(moja oczywiście w ryk), mówiąc do niej ,że ,,dzidzia nie może" (tak naprawdę chodziło mi o to, że niekoniecznie życzę sobie by moje dziecko jadło coś wspólnie z innym,nie wiem przecież czy tamto nie jest chore itp.).Mamusia ,wspomnianej dziewczynki, jakoś tak dziwnie popatrzyła i powtórzyła dziwnym tonem-,,zostaw ,dzidzia nie może":/
No nie wiem czy to normalne,że obce dzieci razem jedzą oślinione jedzenie, wątpię:/
Wkurzyło mnie to niezmiernie-moje dziecko je nie tylko wafle ryżowe, ale nie je tych poślinionych,po prostu:/

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-06, 16:42   #127
skrywana_fantazja
Wtajemniczenie

Cytat:
W kontekście tego, ze juz bodajze co 5 dziecko ma nadwage i tendencja jest wzrostowa, Twoje wypowiedzi brzmia smiesznie.
Co piąte to nie co drugie. I z tego powodu zakładsz, ze Twoje dziecko jest tym piątym i sprawisz, ze nie będzie znało smaku czekolady? Nawet jeśli będzie drobne i szczupłe? Niech zgadnę - sobie też liczysz kilogramy? Mamusia dba o linie to i dziecko musi jej dorównać.

Edytowane przez skrywana_fantazja
Czas edycji: 2012-10-06 o 16:44
Stary 2012-10-06, 16:48   #128
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

Mnie by raczej chodziło o zęby...Chyba, że zaraz po tym pójdzie umyć.
fankapsychiatrii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-06, 17:00   #129
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
Może nie plac zabaw,ale prawie
Mam sytuację z dziś -byliśmy z córką na basenie ,na zajęciach dla maluchów i po nich zostawiłam córcię w kojcu-stała tam sobie, my ją z mężem ubieraliśmy, no i jedna z pań umieściła w nim też swoją, ciut starszą córcię,wszystko fajnie, tylko,że dała jej wafel ryżowy, już sporo nadjedzony i moja córcia zabrała jej go z rączki, zauważyłam to i oddałam prawowitej właścicielce(moja oczywiście w ryk), mówiąc do niej ,że ,,dzidzia nie może" (tak naprawdę chodziło mi o to, że niekoniecznie życzę sobie by moje dziecko jadło coś wspólnie z innym,nie wiem przecież czy tamto nie jest chore itp.).Mamusia ,wspomnianej dziewczynki, jakoś tak dziwnie popatrzyła i powtórzyła dziwnym tonem-,,zostaw ,dzidzia nie może":/
No nie wiem czy to normalne,że obce dzieci razem jedzą oślinione jedzenie, wątpię:/
Wkurzyło mnie to niezmiernie-moje dziecko je nie tylko wafle ryżowe, ale nie je tych poślinionych,po prostu:/
No nie wiem Mi raz zwrocono uwage, ze jestem nienormalna bo mamusia dziecku herbatki z domu nie zabrala, dzieciak zabral mlodej butle i ja juz mlodej pozniej z tej butli (dopoki nie umylam rzecz jasna) nie dawalam picia. Wiec uslyszalam ze jestem nienormalna i ze to dziecko ktore przed mloda sie z butelki napilo nie ma zadnej zarazy
I chyba otoczenie mam takie durne bo wiekszosc osob nie zwraca uwagi na to, ze jedno dziecko ciagnie innego dziecka smoczek czy pije z butli wlasnie. A jak ktos nie chce dac innemu dziecku to pazerny, nienormalny albo dziwny. A nawet w internecie mozna znalesc informacje dotyczace tego, ze nie nalezy razem spozywac jednego posilku, uzywac tych samych sztuccow czy pic z jednej butelki i nie wazne czy to dziecko czy dorosly. Wiec nie trzeba daleko szukac.

Z reszta ja tam moge dla kogos byc i nienormalna, wazne ze dziecko zdrowe dzieki tej mojej "nienormalnosci".
Zdarzylo sie dwa czy trzy razy, ze dzieciak zabral mlodej smoczek, wymemlal a nastepnie wsadzil jej do buzi bo nie zdazylam zabrac i za kazdym razem mloda odchorowala przeziebieniem bo bylo to w okresie jesienno zimowym a tamto dziecko wiecznie przeziebione.
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-06, 17:03   #130
skrywana_fantazja
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez fankapsychiatrii Pokaż wiadomość
Mnie by raczej chodziło o zęby...Chyba, że zaraz po tym pójdzie umyć.
No właśnie.Może iść umyć. Kwestia dopilnowania
Stary 2012-10-06, 19:42   #131
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skrywana_fantazja Pokaż wiadomość
Co piąte to nie co drugie. I z tego powodu zakładsz, ze Twoje dziecko jest tym piątym i sprawisz, ze nie będzie znało smaku czekolady? Nawet jeśli będzie drobne i szczupłe? Niech zgadnę - sobie też liczysz kilogramy? Mamusia dba o linie to i dziecko musi jej dorównać.
Głupoty straszne piszesz i wymyślasz dziwne teorie.

Ale jak chcesz, karm swoje dziecko dzień w dzień batonami, żeby znało smak czekolady, Twoja sprawa.

Chociaż ogólnie na słabą prowokatorkę mi wyglądasz, więc kończę tę jałową dyskusję.
Stary 2012-10-06, 19:46   #132
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Na placu zabaw...

Nie trzeba obsesyjnie liczyć kilogramów, ja np. nie lubię słodyczy typu cukierki, batony, chipsy, żelki itd. więc ich nie kupuję. Nigdy ich nie kupowałam i nie widzę powodu aby zmieniać nawyki - ani to zdrowe, ani to wartościowe jako pokarm...

Dla mojej córki słodycze i niezdrowe przekąski to: paluszki, chrupki kukurydziane, drożdżówki czasem kawałek czekoladki, ale bardzo rzadko bo ona jest alergikiem, a z takich typowych słodkości to lubimy ciastka, ciasta i tego typu wypieki
Stary 2012-10-06, 19:59   #133
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

Moja córka je codziennie coś słodkiego na deser, ALE absolutnie nie podałabym jej batona! Je najczęściej upieczone przeze mnie ciasta owocowe i ciasteczka z marmoladą, muffinki, jogurty z miodem, kisielki i budynie domowe (czasem nawet rozpuszczę z nich kilka kostek gorzkiej czekolady), koktajle, czasem lody.

I powiedzmy sobie to szczerze, czy dziecko będzie nam kiedyś wdzięczne za ładowanie w nas codziennie słodyczy patrząc na swoje wyżarte próchnicą zęby w lustrze albo stając codziennie na wadze, próbując z płaczem pozbyć się nadprogramowych kilogramów? Oczywiście może być ich przyszłośc znacznie bardziej różowa ale chyba nie warto jest podejmować ryzyka. Widuję mnóstwo dzieciaków z czarnymi zębami i dziewczynek z nogami grubszymi od moich i to dla nich na pewno nie jest powód do dumy.
houseofcolours jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-07, 08:29   #134
Jaatkaa85
Zadomowienie

Jeden baton dziennie - oczywiscie, ze za dużo!
Przeswiadczenie o tym, ze dziecko MUSI jeść słodyczne troche jest nie z tej epoki wzięte.
To nawet nie chodzi o linie, o otyłosc. Większosc słodyczy, dostepnych w sklepach,to po prostu shit. A cukier do życia nie jest nam tak potzrebny, zeby codziennie w siebie go ładować.

Mój maz w dziecinstwie nie jadł prawie w ogóle słodyczy. Po prostu rodzice mu nei dawali. Dzis nie lubi słodkiego i bardzo rzadko je. I jest szczesliwym, szczupłym i wysportowanym człowiekiem. I to, ze nie jadł słodyczy, nei oznacza, ze nie miał dziecinstwa.
Ja w dziecinstwie jadłam sporo słodyczy.I mam ciagoty straszne do słodkiego. Musze uważac na swoja wagę. Wiec uwazam, ze lepiej nie dawac. Powiedzenie: brak słodyczy=brak dzieciństwa wydaje mi sie absurdalne.

Cytat:
Napisane przez Senses Woman Pokaż wiadomość
Mówisz o rzeczach oczywistych.
Jednak jeśli raz na czas da się dziecku batona to raczej nic mu nie będzie..
Chyba nie do konca w kontekscie textu, który cytowałam

Edytowane przez Jaatkaa85
Czas edycji: 2012-10-07 o 08:31
Jaatkaa85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-07, 09:29   #135
_vixen_
Zakorzenienie

To jest taki przesąd, wynikający z tego, że nasze społeczeństwo za komuny zyło dość biednie i słodycze były luksusem - stąd u niektórych pakowanie w dzieci takiej ilości słodyczy, wizyta w McDonaldzie jako (źle pojęty) symbol statusu społecznego, że "nas stać". Mam taką osobę w rodzinie , pakuje w dzieci mnóstwo słodyczy, zawsze chodza z butla koli, mają pełno zabawek, efekt zakompleksienia tatusia i mamusi, ktorych fakt faktem na to wszystko nie stać, ale od czego są karty kredytowe
Stary 2012-10-07, 09:39   #136
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Ja sobie nie wyobrażam nie chodzenia na plac zabaw. U nas nie jest napisane, ze od 3 lat.
Ale nie wtrącam sie. Mloda siedzi głównie w piaskownicy, ja siedze obok niej (bo czasem lubi zjeść troche piachu ) i nie pozwalam ej na samodzielne chodzenie po placu.

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-07, 09:45   #137
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

u mnie na osiedlowym nie ma żadnej informacji od ilu do ilu a na ogrodzonych widziałam tylko takie z górną granicą wiekową, ale ja także sobie nie wyobrażam nie chodzić na plac zabaw z młodszym niż 3 lata dzieckiem razem w piaskownicy (tu lubi najbardziej) babki robimy, tzn ja robię młoda burzy, sadzam ją na kolanach i zjeżdżamy ze zjeżdżalni, są u nas fajne kubełkowe huśtawki dla maluchów i aż żal z tego nie korzystać
houseofcolours jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-07, 09:47   #138
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Ja też sobie nie wyobrażam nie pozwolić się dziecku bawić na placu przed ukończeniem 3 r.ż.-dziwne to trochę,ale ok
I tak jak Scio, cały czas mam córkę na oku i pilnuję jej, bo nie jest to etap na zostawienie małej samej sobie w piaskownicy.

Moja fragrantica

WYMIANA
Stary 2012-10-07, 09:58   #139
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Juz sobie wyobrazam wpuszczenie takiego 3latka co nigdy nie widział placu zabaw, szał ciał

Agatka jest już z nami

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-07, 12:04   #140
79 Marta
Wtajemniczenie

moje dziecko jeszcze roku nie mialo już bywalo na placu zabaw. Teraz ma 2 i w sumie ( jeżeli nie pada) jest na nim codziennie. Pilnuję, bo np. wiecznie się leje po głowie przechodząc pod zjeżdżalnią. Nawiązała pierwsze przyjaźnie, ma stałe koleżanki ( gaduła gadułę zawsze znajdzie). Numerem jeden jest piaskownica. Ja siedzę i pilnuję, bo piaskownica mała, dzieci dużo- w większości starsze i delikatnie mówiąc zaborcze. Piach z oka też nieraz wyjmowałam. Ale dziecko i tak szczęśliwe
Stary 2012-10-07, 23:56   #141
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
Ja też sobie nie wyobrażam nie pozwolić się dziecku bawić na placu przed ukończeniem 3 r.ż.-dziwne to trochę,ale ok
Może chodzi o to, że niektóre sprzęty nie są przystosowane dla maluchów? Przerwy między szczebelkami w drabinkach, wysokość huśtawek itp. U nas na jednym placu jest napis :"dzieci ponizej 3 lat tylko pod stałym nadzorem rodziców", podejrzewam, że o te sprzęty chodzi.
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-08, 12:23   #142
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez żurawinka Pokaż wiadomość
Wiesz, jak się drze i rodzic chce żeby dziecko przestało to baton go ułagodzi.
Ja mówię nie to jest nie, ale mam koleżankę która chętnie "obdarowuje" moje paluszkami, ciastkami ( na to sie nie zgadzam ale jak jedziemy wózek w wózek i moje dziecię widzi tamto jedzące i wyje niczym zażynany prosiak? to jest ciężkie do przejścia ) i bananem którego moje dziecko nie lubi. Mówię żeby sobie nie marnowała jedzenia bo moja nie zje, i tak za każdym razem, banan na ziemi albo ja dojadam a tez nie cierpię I komentarz " wiem że ty tak nie dajesz ale..." Cięzko kogoś nie obrazić i jednocześnie nie dać
Dziwnie sie czuję jak gdzies idziemy a jej dziecko notorycznie ma cos pchane pod nos - bułka, ciastko słodkie,paluszki itd. a moje też zaraz chce, a potem nici z objadu
Ja też czasem używam "zapychaczy" np chrupki kukurydziane daję, ale wtedy kiedy nic innego nie działa np jadę autobusem do lekarza i nie bardzo mam inne możliwości "coś zrobić" a zabawkami już się znudziła. Gdyby mi zrobiła w sklepie awanturę, że chce batona nie dałabym, tym bardziej gdyby dała go obca osoba z komentarzem jak wyżej był o "złej mamie". Bo co dziecko zrobi przy kolejnej wizycie w sklepie? To samo czyli rozedrze japę w celu zdobycia upragnionego batona. Najwięcej słodyczy mojej córce wciska babcia, mimo że mała nawet nie chce spróbować wafelka czy ciastka i tak ma wpychane "niech chociaż spróbuje, najwyżej nie zje". A babcia się odchudza, bo ma kilka kilo za dużo No to chociaż wnusię utuczymy i nauczymy, że słodycze są najlepsze, może w przyszłości też dołączy do grona wiecznie odchudzających się i zajadających porażki kolejną paczką ciastek. Ja jestem uzależniona od słodyczy, próbuję się odzwyczaić, ale to bardzo trudne. Chcę tego oszczędzić córce. Niech je z umiarem (baton dziennie to nie umiar, a powiedziałabym że uzależnienie).

Z przyjemniejszych rzeczy ostatnio na placu zabaw jakaś 5-6letnia dziewczynka "zaprzyjaźniła się" z moją córką. Brała za ręką, podsadzała na różne "przyrządy", z takiej kuli o wysokości nie wiem 40cm? zrobiła ala zjeżdżalnię, na krok nie odstępowała a swoim koleżankom powtarzała "zaprzyjaźniłam się z dzidzią". Miłe to było Aha, jej mama siedziała na ławce i obserwowała, w nosidełku ergo miała młodsze śpiące
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-10, 10:50   #143
Monnisiella
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Z przyjemniejszych rzeczy ostatnio na placu zabaw jakaś 5-6letnia dziewczynka "zaprzyjaźniła się" z moją córką. Brała za ręką, podsadzała na różne "przyrządy", z takiej kuli o wysokości nie wiem 40cm? zrobiła ala zjeżdżalnię, na krok nie odstępowała a swoim koleżankom powtarzała "zaprzyjaźniłam się z dzidzią". Miłe to było Aha, jej mama siedziała na ławce i obserwowała, w nosidełku ergo miała młodsze śpiące
Uwielbiam takie sytuacje, nawet jak nie dotyczą mojej małej. Ostatnio widziałam jak dziewczynka (niegroźnie) się przewróciła, a jej młodsza koleżanka załapała ją za rączkę i mówi 'nie płacz, nic się złego nie stało, wszystko jest dobrze' .
Dziś wyruszamy na plac zabaw z aparatem, chce zrobić fotkę do konkursu na misia, ale nie mam pomysłu.. mam nadzieje, że inspiracja sama przyjdzie .
Monnisiella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-10-10, 23:00   #144
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
To ja! to ja! no...wszystko się zgadza, poza tym, ze moja córa się boi małych dzieci, mówi "bo są niespodziewalne, mamo":/
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-11, 15:05   #145
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez taszkin Pokaż wiadomość
To ja! to ja! no...wszystko się zgadza, poza tym, ze moja córa się boi małych dzieci, mówi "bo są niespodziewalne, mamo":/
Ale mojej się nie bała. Chyba, że to nie była Twoja córka A w tym samym czasie w parku były też 2 inne mamy z chustą, cudowną błękitną i ćwiczyły wiązanie. Też znasz?
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-12, 00:34   #146
julka910
Zakorzenienie

Płac zabaw od 3-go roku życia chyba wymyślił to ktoś kto dzieci nie ma

Moja córka nie wie co to baton. Zreszta ostatnio sama sobie dobrala słodycze - miód, wafle ryżowe, babeczki orkiszowe, rodzynki, banany i gruszki i czasami odrobinke nutelli zje... No bo jak mama je to ona tez chce
julka910 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-12, 08:36   #147
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Ja mówie ze młoda ma alergie jak ktoś bardzo uparty.
Mam taką koleżankę, której dziecko zawsze cos je na spaerze, a to flipsy a to czitosy (dziecko około roczne), a to jakies czekoladki, cukierki. I narzeka, ze on nie bardzo chce jesc obiadki Zreszta teciowa moa tez cały czas coś by dawała, a to kawałeczek bułczki, chlebka... A ja tłumacze, ze skoro dziecko tez musi czase zgłodnieć, to nie świnka na tucz

Agatka jest już z nami
Stary 2012-10-12, 09:20   #148
julka910
Zakorzenienie

A mnie mrozi jak widzę małe dziecko w piaskownicy, które podjada coś tam i jednocześnie grzebie w piasku bo jej opiekun mówi "nie je nic w domu, niech je chociaż tutaj" a w piaskownicy nocą baluja koty

---------- Dopisano o 09:20 ---------- Poprzedni post napisano o 09:19 ----------

Cytat:
Jak ja kocham słodycze to nawet dla mnie to byłoby za dużo.
julka910 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-12, 11:24   #149
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Scio Pokaż wiadomość
Na niektórych nie działa "bo kawałeczek przecież nie zaszkodzi", dlatego np. mój brat swoją córkę alergiczkę odbierał z przedszkola w takim stanie, że pozostało już tylko pędzić na SOR... bo też jakaś głupia opiekunka stwierdziła, że przecież kawałeczek czekoladki nie zaszkodzi...

Cytat:
Zreszta teciowa moa tez cały czas coś by dawała, a to kawałeczek bułczki, chlebka... A ja tłumacze, ze skoro dziecko tez musi czase zgłodnieć, to nie świnka na tucz
Zupełnie jak moja mama...
A potem zdziwiona, że moja córka nie chce jeść obiadu, i zamiast ziemniaczka znowu kawałeczek bułeczki czy drożdżówki "bo przecież biedaczka nic nie zjadła, to pewnie głodna jest"...
Stary 2012-10-12, 18:01   #150
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Napisane przez Scio Pokaż wiadomość
Mam taką koleżankę, której dziecko zawsze cos je na spaerze, a to flipsy a to czitosy (dziecko około roczne), a to jakies czekoladki, cukierki. I narzeka, ze on nie bardzo chce jesc obiadki Zreszta teciowa moa tez cały czas coś by dawała, a to kawałeczek bułczki, chlebka... A ja tłumacze, ze skoro dziecko tez musi czase zgłodnieć, to nie świnka na tucz
OMG, ciekawa dieta roczniakaMoja z ,,niezdrowych" rzeczy je chrupki kukurydziane,a obiadki zjada, jak najbardziej,ciekawe dlaczego...hmmm...

Moja fragrantica

WYMIANA
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości