|
|
#121 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Emigrantki - Rozmowa na luzie - Co dziś u Was słychać?
Cytat:
![]() Myaja powodzenia
Nasz Wielki Dzień- 22.09.2007 Nasza Miłość Sebastianek- 02.01.2010 Edytowane przez blonde_hair Czas edycji: 2012-06-05 o 22:17 |
|
|
|
|
|
#122 |
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie moje kochane
Nadrobilam watek i padam ze zmeczenia po podrozy ![]() Ja tez sie bije z myslami o powrocie - ale do czego? do pracy za 1000 zl? I jak z tego wyzyc. A teraz po wizycie u znajomych nowy mamy plan Moze Niemcy hahaha
|
|
#123 |
|
Rozeznanie
|
blonde - dzieki
![]() lucca - nasz plan przyszlosciowy zaklada niemcy lub/i austrie zobaczymy co wyjdzie powrót do pl: byl moment gdzie mieslismy wracac do pl juz teraz w czerwcu ale sytuacja wyklarowala sie na tyle, ze jednak zostalismy... ale u mnie w rodzinie to samo slyszelismy caly czas... ze tak tesknia za nami okrutnie, chca zebysmy byli z nimi w kraju itd itd... ale po prawdzie to w polsce nie ma do czego ani po co wracac ... przykre nie? ...koniec koncow stanelo na tym ze to my podejmniemy ostateczna decyzje... a i tak w sumie los zdecydowal za nas
|
|
|
|
|
#124 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#125 |
|
Wtajemniczenie
|
My przez cala droge z mezem zastanawialismy co robic teraz
Moi przyjaciele mieszkaja przy granicy holenderskiej. Mieszkaja w GE a pracuja w NL. Powiem wam ze ceny sa porownywalne a pensje o dziwo wieksze. Taka minimalna krajowa w NL to jakies 1100-1200 euro. Kurde w UK to 800 funtow co nie jest rewelacja przy ciagle rosnacych cenach. Jakbym miala prace to od razu bym tam sie przeniosla
|
|
#126 |
|
Rozeznanie
|
Ja tak. Nigdy nie mów nigdy, ale na dzień dzisiejszy nie wyobrażam sobie powrotu do Polski nawet w dalekiej przyszłości.
|
|
#127 |
|
Konto usunięte
|
Hej dziewczęta,
Ja też chciałabym zostać tutaj w Szwajcarii na stałe, ale czy to się uda? hm.. Dużo łatwiej by było, gdyby TŻ wziął ze mną ślub, bo nie musiałabym się użerać z pozwoleniem na pracę ![]() ŻARTUJĘ ![]() Kurde, dzisiaj ide na podpisanie umowy z nową pracą, cieszę się, a jednocześnie się trochę boje tej pracy
|
|
|
|
|
#128 |
|
Rozeznanie
|
naszym takim cichym i skromnym marzeniem jest sie przeniesc gdzies blizej do pl... albo chociaz na tyle blisko zeby nie mordowac sie z tym nieszczesnym promem czy eurotunelem
... tylko caly czas po ladzie... holandia/niemcy/austria/szwajcaria ... o te panstwa nam najbardziej 'pasuja' hahaha... a co bedzie zobaczymy![]() dziewczyny powiedzcie mi gdzie i jak robicie zakupy do domu - tj sprzet gospodarstwa domowego ![]() my dopiero powoli kompletujemy wszystko ![]() jestesmy na 'etapie' poszukiwan nozy i żelazka ![]() myslelismy o Gerlach i Philipsie? |
|
|
|
|
#129 |
|
Konto usunięte
|
Ja nie chce i nie planuje wracać No ale jak to się mówi nigdy nie mów nigdy
![]() Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
|
#130 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zalezy co gdzie, taniej ![]() Wg mnie argos jest dosc tani zwlaszcza jak natrafi sie na promocje
|
|
|
#131 |
|
Konto usunięte
|
Ja w argosie albo online. A najczęściej na amazonie sprawdzam opinie i kupuje ta rzecz online czy nie gdzie taniej
|
|
|
|
#132 |
|
Zakorzenienie
|
ja sprawdzam opinie i patrze gdzie taniej
argos, currys, harvey norman( niewiem czy to macie w UK ale chyba tak) |
|
|
|
|
#133 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Heja. Alescie sie rozpisaly
Witam nowe kolezanki.Ja po 4 dniach wolnego-dzieki krolowej Rozleniwilam sie i tyle. Na szczescie jutro juz czwartekOdwiedzilismy znajomych nad morzem, polatalismy po sklepach a najlepsze-pojechalismy sprawdzic jak tam budowa naszego mieszkania i tam niespodzianka... jak dobrze pojdzie, to bedzie gotowe juz na sierpien/wrzesien Moj mial 42 pokoje i zaliczalam go do malych. Wiec ten przypada na sredni-powinno byc ok ![]() Cytat:
I ciasto przewaznie tez nie wychodzi takie jak trzeba...Ja tez Ale tylko kiszone mojej mamusi. Jestem od nich uzalezniona.Cytat:
A wczesniej jeszcze mamy wykupione wekacje w Portugali na tydzien. Juz za miesiac Cytat:
Cytat:
![]() Tak czy siak-narazie zostajemy. Jak sie udala podroz???
|
|
|
|
#134 |
|
Zakorzenienie
|
Hej Dziewczynki mozna do Was dolaczyc? ja z dalekiego biednego poludnia
|
|
#135 |
|
Rozeznanie
|
Ja tez bardzo chetnie do Was dolacze, jesli mozna
![]() principessina
|
|
#136 |
|
Zakorzenienie
|
no to widzę że wszyscy stawiaja na los
bo przecież my sobie plany a życie sobie.... czasami wychodzi na to że się z życiem nie zgadzamy![]() co do zakupów - tam gdzie taniej oczywiście, a żelazko chyba bym Philipsa brała z tych dwóch co do lakierów S. H - ja używałam odżywek, są kapitalne i warte polecenia, testuj - może wybierzesz coś dla siebie Witaj Gwiazdeczka
|
|
|
|
|
#137 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam wszystkich nowych i starych wyjadaczy
![]() Gwiazdeczka - podroz minela nawet tak sobie, poza tym ze we Francji padly nam tylnie hamulce i trzeba bylo hamowac przodem Nie mam pretensji, bo taka maja prace i byli bardzo mili ![]() Kurde popadlam w mega obrzarstwo na tej wycieczce Niemieckie slodycze sa zdradliwe hehehe.
|
|
#138 |
|
Zakorzenienie
|
kapukat - mysle ze myaja mowila o sztuccach czy nozach gerlach i zelazku philipsa
nie spotkalam sie jeszcze z zelazkiem gerlach ale moze za krotko zyje lucaa - z tym sie zgadzam niemieckie slodycze sa bardzo zdradliwe
|
|
|
|
|
#139 |
|
Wtajemniczenie
|
Witaj Irenka
![]() A ja jeszcze nawiozlam chyba z kilo czekolady ze soba no i niemieckie budynie ktore sa bezkonkurencyjne!
|
|
#140 |
|
Zakorzenienie
|
tak samo jak polskie - nie wiem ja mam słabość do polskich i niemieckich słodyczy, a ciasta z naszych piekarni o matko.... niestety mam teraz trochę do zrzucenia i kombinuje jakby się tutaj pozbyć tego dodtakowego tłuszczu - a jak zobaczę polską drożdzówkę, to moja motywacja spada do zera
![]() jak to padły wam tylne hamulce? |
|
|
|
|
#141 |
|
Wtajemniczenie
|
Jedziemy, jedziemy jedziemy a tu sie kontrolka swieci a my zonk
Myslimy co to moze byc (bo oczywiscie nie zabralismy ksiazki z opisami kontrolek), to sie moj malzonek zatrzymal i oglada samochod z wszystkich stron i sie okazalo ze hamulce byly na wykonczeniu. Maz sprawdzal auto przed wyjazdem i niby mial jeszcze 2/3 tych hamulcow. On wymienial przednie przed podroza a liczyl ze tylnie dotrwaja i sie przeliczyl niestety. Ja myslalam ze on wszystko wymienil wiec sie nie czepialam a sie okazalo ze przyoszczedzic chcial, to teraz musi placic ponownie... Chytry dwa razy traci. No ale dojechalismy szczesliwe, hamowalismy tylko przednimi na zasadzie kangura
|
|
#142 |
|
Zakorzenienie
|
no to podziwiam - ja bym chyba zrobiła taka awanture, ze mozliwe byloby wrocenie sie
|
|
|
|
|
#143 |
|
Rozeznanie
|
mnie oczywiscie chodziło o noze gerlach i zelazku philipsa
![]() i chyba jutro zrobimy zakup zelaska bo to nasze bosha do cholery nie podobne... popekala cala plyta i wszystko sie do niego klei ... wrrrr... wogole musimy sie chyba wybrac na carboot ale jako sprzedajacy powaznie mamy tyyyle rupieci z ktorymi nie mamy sie jak zabrac, sweterkow spodniczek kurtek i kurteczek a i tak w polowie nie chodze bo zupelnie zmienilam swoja garderobe ehhhh... chyba ze wystawie na ebayu mega pake damska i meska innego wyjscia nia ma!![]() co do dzisiejszego dnia probnego w hotelu... ![]() mialam pojsc tylko sie przygladac (tak mi powiedziano) a na dzien dobry kazali mi odbierac telefon... ehhhh... no nic mowie jakos trzeba ... ogolnie w pracy chyba bym sie odnalazla, jasne ze wskoczylabym na gleboka wode, ale jak tak "uczestniczylam" w zyciu recepcjii przez 2h to wiem ze to jest cos dla mnie caly czas sie cos dzieje, nawet nie zauwazylam ze minely te dwie godziny... oczywiscie źle sie ubralam bo mialam biala bluzke, granatowe spodnie, szpilki i kolorowa hustke... a powiedziano mi dopeiro pozniej ze mialo byc na czarno... choc tyle ze dziewczyna ktora byla przedemna rowniez byla na takim treningu i tez byla ubrana podobnie do mnie - nikt nam nie powiedzial ze mamy byc na czarno... no trudno... jesli mam byc szczera to jakos marnie to widze ... ehhhh... zaraz po mnie przyszla dziewczyna - laska jak z katalogu odpicowana jak stóż w boze ciało ... rzucilam okiem na jej cv... 5 lat doswiadczenia na recepcji, sto kursow no i brytyjka... wiec chyba nie ma sie co czarowac... a szkoda... ... jest 18scie kandydatek i 4rech kandydatow ... zobaczymy...jutro mam inna rozmowe kwalifikacyjna, ale tam ide tylko zeby zdobyc doswiadczenie w korporacji miedzyarodowej, na administratora ale TYLKO na 3msc - 10f na godzine hahaha... i zeby bylo smieszniej firma zajmuje sie produkcja i sprzedaza czesci uzywanych podczas rekonstukcji kregoslupa hahaha... ale chce isc, chocby po to zeby zdobyc doswiadczenie, no coz - najwyzej sie zmaram juz mi wszystko jedno...jestem wesola bo dzis w wrozbie ktora robilam sobie obraczka (a ta ponoc nigdy nie kalmie!!! ) wyszlo mi kilka razy pod rzad, ze bedziemy miec 3jke dzieci... tak jak sobie marzylismy... a niecale dwa lata temu wychodzila 2jka... powiedzialam wtedy, ze jak bd miec odpowiednii duzo pieniedzy to i tak bedzie trojka i co? wrozba pokazala trojke - wiec nie dosc ze spelni sie nasze pragnienie o duzej rodzinie i trojce zdrowych maluszkow to jeszcze duuuza kasa przed nami ![]() ![]() hahahah...
Edytowane przez myaja Czas edycji: 2012-06-06 o 23:52 |
|
|
|
|
#144 |
|
Wtajemniczenie
|
Myaja - zawsze to jakies nowe doswiadczenie, poza tym wiecej wiary w siebie dziewczyno! I co z tego ze tamta dziewczyna ma doswiadczenie? Moze ty spodobasz im sie bardziej
Moze ta druga (skoro juz swoje przepracowala) bedzie sie domagac wiekszej stawki, a ich na to nie stac Skoro jeszcze Ci nie powiedzieli nie, to nie ma co zalamywac rak ![]() A co do interview na administratora, to tez fajna robota i co z tego ze na 3 miesiace? Ja swoja prace tez zaczelam i mialam kontrakt na 3 miesiace i sie nagle zrobily z tego 4 lata ![]() Glowa do gory ps. jak sie wrozy z obraczki ? podziwiam za marzenia o duzej rodzinie. Ja poki co sie nie zdecydowalam na przedluzenie rodu
|
|
#145 |
|
Konto usunięte
|
Hej dziewczątka,
wkurzona jestem trochę. wczoraj poszłam na małe zakupy, bo jako au pair zarabiam grosze i co? ZAPOMNIAŁAM REKLAMÓWKI z pociągu... Jest szansa, że się znajdzie. Najgorsze jest to, że ja już tych rzeczy nie kupie takich samych, bo wzięłam po ostatnich sztukach mojego rozmiaru. Głównie były tam gacie i staniki, ale zapłaciłam za to 10% mojej wypłaty, także, mam nadzieję, ze sie odnajdzie.. Byłam właśnie wysłać dokumenty potrzebne do podpisania umowy o pracę, ale się cieszę, bo moja host rodzinką już nie daje rady psychicznie... ale jeszcze 2 miesiące, NIECAŁE i wreszcie wolność ![]() Jaka u Was pogoda, dziewczynki? ---------- Dopisano o 10:10 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ---------- MYAJA, wcale nie musisz tak myśleć! Ja po niemiecku mówię, ale nie perfekt, kobieta mogła zatrudnić 2 osoby! Miała 5 kandydatek, w tym dziewczyny, które kończyły szkołe żeby pracować w restauracji, a wzięła mnie! BEZ ŻADNEGO DOŚWIADCZENIA, BEZ JEZYKA SZWAJCARSKIEGO, BEZ NICZEGO tak naprawdę tylko zobaczyła, że jestem naprawdę peacowita i zależy mi na tej pracy
|
|
|
|
|
#146 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hej hej Cytat:
Eldzia oy sie torba ze zguba znalazla a jaka pogoda pytasz.. cos takiego http://www.youtube.com/watch?v=Ygz1V...feature=fvwrel |
||
|
|
|
|
#147 |
|
Konto usunięte
|
Irenka, w Irlandii to raczej normalne
![]() Oby się znalazła ![]() Mam nadzieję, ze nikt się nie połakomi na moje staniki i gacie koronkowe ![]() Cieszę sie, że nie kupiłam sobie takiej sukienki, która chciałam, bo jakbym to zgubiła to bym się naprawdę zapłakała na śmierc
|
|
|
|
|
#148 |
|
Rozeznanie
|
lucca_rules - dzieki za dobre slowo
jesli chodzi o ta prace to ja absolutnie nie zalamuje rak nie ta to sie inna robota trafi tzn mam taka nadzieje jak nie to i na to mamy jakis plan... choc nie ukrywam ze prace chcialabym zmienic bardzo bo nie przyjechalam do uk zeby pracowac jako care assistant...a co do wiary w siebie... ja w pl zajmowalam sie rowniez przyjeciami,i gdybym to ja byla pracodawca to sama wybralabym kogos kto jest 'gotowym produktem' niz laika chyba ze fitma bd szukac nowicjusza bez zadnych wczesniejszych nawykow i zachowan - chca sobie sami uksztaltowac pracownika to mam wtedy szanse![]() jesli chodzi o dzisiejsza rozmowe- praca jak marzenie... czasem marzenia sie spelniaja wiec zobaczymy... odpiernicze sie ladnie i sprobuje przynajmniej bd miec kolejne doswiadczenie a to kazdorazowo przybliza mnie do sytuacji gdzie wiem jak sie prawidlowo zachowac na rozmowe kwalifikacyjnej... zobaczymy...RODZINA... ehh jak sie tylko poznalismy w chwile pozniej bylo wiadomo ze bd razem na zawsze ale to inna zabawna historia wtedy jakos tak mimowolnie wyszedl temat dzieci i oboje bardzo chcielismy.miec trojke mnie sie bardzo podoba taki model rodziny (ja mam tylko brata) a maz wl z takiej rodziny pochodzi![]() jednak wtedy wrozba caly czas pokazywala 2jke... a teraz 3jke ![]() ![]() . jupiii
|
|
|
|
|
#149 |
|
Konto usunięte
|
Tu też pada
![]() a co do czekolady to najlepsza jest tu, w Szwajcarii... mmm. ale nie ma czipsów LAYS;(((( |
|
|
|
|
#150 |
|
Konto usunięte
|
Eldzia fajnie ze się zmienia ze ruszysz do przodu jak dla mnie Au Pair na wakacje było dosyć nie wytrzymalabym za długo strata czasu trochę na dłużej ale dobry punkt zaczepienia jeśli chce się w kraju zostać
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:09.

...

I ciasto przewaznie tez nie wychodzi takie jak trzeba...