![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Miłośnicy języka polskiego. Stwórzmy miejsce do dyskusji! :)
Hej!
![]() Pozwólcie, że do Was dołączę. ![]() ![]() Czytam Was odkąd powstał ten wątek i ciekawe problemy poruszacie. ![]() Jeśli chodzi o zdrobnienia, to moja nauczycielka od fizyki z liceum miała taką manierę, że zdrabniała wszystko. I mówiła do nas na lekcji Dzieciąteczka, otwórzcie książeczki na stroniczce 12 i przerysujcie rysuneczki do zeszycików... ![]()
![]() |
![]() |
#122 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Moim zdaniem, jak najbardziej można. „Tę książkę” jest już wyjątkiem, którego większość osób nie używa. To dwa powody, by uznać częściej używaną formę „tą książkę” za poprawną.
![]() |
![]() |
#123 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Nie no a tak serio to ja też mam parę takich mistrzostw ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Andriejewna Czas edycji: 2012-06-25 o 00:16 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#125 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja tam jestem za "tę" w bierniku. Ładnie brzmi, no i formalnie jest poprawne (choć oczywiście w mowie dopuszcza się "tą"). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
ma zielone pojęcie
|
Tyle, że „włanczać” nie ma żadnego uzasadnienia. Zwłaszcza, że „ą” nie czytamy jako „an”. Nie ma co robić wyjątku dla tego jednego słowa. Za to „tą” w bierniku jest zgodne z polską fleksją. Wszystkie wyrazy typu „tamta” itd. w bierniku mają już „ą”, jednie „ta” ma w bierniku „ę”. Czyli owo „tę” nie pasuje już do systemu języka.
„Nowhere am I so desperately needed as among a shipload of illogical humans”. Spock („Star Trek”) Edytowane przez Chatul Czas edycji: 2012-06-24 o 23:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To juz rozumiem. I cóż - stosując tę niepoprawną jeszcze formę przybliżamy moment jej uznania ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 |
Raczkowanie
|
dorzucam kilka "koszmarków":
* gularz * dyjament * książkie, bluzkie * ksiondz *rence i parę innych ![]() wkurza mnie też nagminne powtarzanie pewnych słów, zwłaszcza w trakcie rozmowy, np.: wiesz, proszę ja Ciebie (grrr!!!), prawda?, właśnie, itp. Średnio co drugie słowo. Nieraz mam ochotę za to zabić. W technikum miałam polonistkę, która namiętnie powtarzała zapytanie "prawda?". Na jednej, czterdziestopięciominutow ej lekcji, razem z kumplem, naliczyliśmy w jej wypowiedziach ponad 300 razy powtórzone "prawda?". Mieliśmy z tego polewkę do końca szkoły ![]()
"Koty to gangsterzy świata zwierzęcego, żyjący poza prawem i tam ginący. Mnóstwo z nich nie dożyje starości przy kominku". S. King GRATUJĘ - http://gratyzchaty.pl/?ref=38599 Kocia stronka ![]() Edytowane przez anty_lopka Czas edycji: 2012-06-25 o 07:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny, często Was podglądam i poczytuję.
Postanowiłam napisać, ja sama może specjalistką w poprawnym używaniu naszego pięknego języka nie jestem, bo mam problemy zwłaszcza z gramatyką i interpunkcją ale przynajmniej ortograficznie staram się trzymać pewien poziom. Co do sposobu wyrażania swoich myśli poprzez pisanie nasi rodacy na prawdę mają spory problem. Kiedyś spędzałam sporo czasu na przeróżnych forach internetowych i portalach, teraz właściwie ograniczam się tylko do Wizażu ale tutaj też można wyczytać różne "kwiatki" nadające się do zbioru tych co najmniej śmiesznych. Nagminne jest wbrew pozorom robienie błędów w najprostszych słowach typu "ktury", "muj", "blądynka" i moje ulubione "z kąt jesteś?" o, i taki zwrot w kierunku użytkowniczek forum od zazwyczaj nowych dziewczyn "Kochane wizażystki" ![]() W mojej szkole matematyki uczy kobieta, wydaje mi się że jest niedługo po studiach a mówi taką gwarą, że nie da się tego słuchać. Mam ochotę wstać i wyjść. Może jestem trochę hipokrytką, bo sama idealnie językiem polskim nie operuję ale nie potrafię pisać z osobą, która robi błędy ortograficzne. Po prostu automatycznie mnie odrzuca. Mam nadzieję, że nie zanudziłam. ![]() Pozdrawiam. Edytowane przez Imperfecta Czas edycji: 2012-06-25 o 08:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Rozeznanie
|
Ja aktualnie wynajmuję trzecie w mojej karierze mieszkanie i za każdym razem, jak przeglądam Infoludka (szczeciński serwis z ogłoszeniami), łapię się za głowę.
- mieszkanie dwópokojowe (ewentualnie dwu pokojowe, dwó-pokojowe) - żaden z pokoji niejest przejściowy (ewentualnie pokoje nie przejściowe) - na wyposarzeniu biórko, łużko - w drógim pokoju mieszkają 2 studętki II roku - mieszkanie wpełni roskładowe - kawalerka wysoki standart! Zawsze śmieszy mnie też zwrot: pokój dla dwóch osób albo pary ![]() Edytowane przez Lidia Paulina Czas edycji: 2012-06-25 o 11:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Zadomowienie
|
Lidia, może chodzi o to, że właścicielowi nie przeszkadza, że w pokoju zamieszka para w sensie romantycznym, niektórzy wolą nie mieć zakochanych za ścianą.
Rozumiem, o co może chodzić, ale sformułowanie fatalne ![]() Edit: nie zauważyłam, że napisałaś, że wiadomo, o co chodzi ![]() Sent from my SK17i using Tapatalk
![]() |
#133 | |||||
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() Z premedytacją użyłam akurat tego słowa ![]() Uważam, że p. Rusinek przesadza. Owszem, forma "Witam" była używana dawniej przez gospodarzy, którzy podejmowali gości i mogli w ten sposób właśnie zapraszali ich w swe włości, ale... no własnie - dawniej. Język ewoluuje, nie ma najmniejszej wątpliwości. Pan Rusinek myślał, że zrewolucjonizuje świat internetu i nawróci biednych użytkowników na jedyną właściwą drogę, zwaną "Poprawną". Na jednym z blogów wyczytałam ciekawy cytat: "Nie wiem od kiedy sam fakt bycia czyimś sekretarzem implikuje bycie autorytetem (...)" ![]() ![]() Przykład pierwszy z brzegu: Weźmy do ręki "Pana Tadeusza" - czytamy opis Zosi, która "biegała w bieliźnie". Wróć. Czytam jeszcze raz. "W bieliźnie". Czyli co? W majtasach (przypomnijmy sobie, w jakich pantalonach biegali ówcześnie) i biustonoszu? Otóż - nie. Język ewoluuje i to, co dziś oznacza biustonosz i majtki (brrr... nie cierpię tego słowa ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Np w przypadku rozsyłania CV? Wypadałoby sklecić chociaż zdanie: "W zwiazku z ogłoszeniem... bla bla .. przesyłam CV (...)" I nie wiemy, czy odbiorcą będzie mężczyzna czy kobieta? W takim wypadku najlepiej (wg mnie) używać tego brzydkiego i jakże niepoprawnego ( ![]() Cytat:
Powiem szczerze, że właśnie w taki sposób wytknięte błędy, wyeliminowałam najszybciej. Pamiętam, że używałam błędnie zwrotu "w każdym bądź razie" - dopóki kolega z roku mnie nie poprawił. Jak ręką odjął ![]() Cytat:
![]() Ja po studiach jestem już kilka lat i powiem szczerze, że do dzisiaj jestem postrzegana jako (jak to już wcześniej któraś z dziewczyn napisała) "orto-nazi" ![]() Dodatkowo, oprócz zwracania uwagi na poprawną pisownię, zwracam uwagę na nowinki techniczne, poprawność edytorską. Znajomi boją się do mnie pisać ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
Witam dziewczyny!
Wasz wątek chyba spadł mi z nieba, mam prośbę wprawdzie niezwiązaną z poprawną polszczyzną, ale jak najbardziej z językiem polskim ![]() ![]() To co już znalazłam: japonki, krawat, mandarynka. proszę o pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#136 |
Zadomowienie
|
Mam pytanie:
dlaczego osoby pochodzace z woj. podlaskiego (w szczegolnosci Lomza) mowia: powiedzialem dla Ani, powiedzialam dla Pawla itd. zastanawia mnie uzycie "dla" ?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Ale pewna nie jestem ![]()
![]() |
![]() |
#138 |
Rozeznanie
|
Na Śląsku mówią natomiast "książka od Ani", "piłka od Pawła" - i nie chodzi o to, że tę książkę i piłkę ktoś dostał od Ani i Pawła. W języku ogólnym odpowiednikami są "książka Ani", "piłka Pawła"
![]() Edytowane przez Lidia Paulina Czas edycji: 2012-06-25 o 14:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ----------
[/COLOR] Zimna Wódka? ![]() ..że też o tym nie pomyślałam ;P pomyślałam jeszcze o pierogach ruskich.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z racji tego, że w niedalekiej przyszłości przyjdzie mi uczyć dzieci (jeśli się miejsce w przedszkolu zwolni ![]() ![]() Ostatnio też na drugim kierunku prowadząca oddawała nam nasze prace zaliczeniowe. Zrobiła ranking błędów, które jak ujrzała to miała ochotę głową o ścianę uderzać aż do zapomnienia. Pamiętam tylko, że pojawiła się tam kóltura, arhitektura i chelikopter. I ze swojej strony mogę się przyznać też do tego, że staję się coraz bardziej skomputeryzowana ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Od Tż kiedy jeszcze byliśmy na etapie znajomości telefonicznej ![]() ![]() Wbiło mnie w fotel. Na szczęście daje się urabiać ![]() Ale wczoraj przyszła koleżanka z chłopakiem i prawie tam padłam, słuchając go- wziełem, poszłem ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() I ja nie uważam Twoich zachowań za hipokryzję - w moim odczuciu byłabyś hipokrytką, gdybyś uznała, że wszystkie rozumy zjadłaś, a sama robiła błędy ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:58 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ---------- heart_shaped_box mam, mam! ![]() Z Poradni językowej PWN: Dla Pawła zamiast Pawłowi, czyli przyimek dla z dopełniaczem zamiast celownika, to regionalizm składniowy charakterystyczny dla Podlasia, polszczyzny Kresów północnych (Litwa, Białoruś, południowa Łotwa), a także w mniejszym zakresie polszczyzny Kresów południowych. Konstrukcje takie występują w polszczyźnie na tych terenach powszechnie, nawet w języku inteligencji, np. „Zaproponowano dla niej pracę w Niemczech’’, „Składam dla pana najlepsze życzenia z okazji świąt’’, „Serdecznie dziękujemy dla was’’, „Dla mnie najbardziej podoba się ten utwór’’. Zgodnie z normą ogólnopolską w powyższych zdaniach wszędzie zamiast przyimka dla z dopełniaczem wymagany jest celownik, a więc zdania te powinny mieć postać następującą: „Zaproponowano jej pracę w Niemczech’’, „Składam panu najlepsze życzenia z okazji świąt’’, „Serdecznie dziękujemy wam’’, „Mnie najbardziej podoba się ten utwór’’. W Nowym słowniku poprawnej polszczyzny PWN pod redakcją Andrzeja Markowskiego na s. 142 zdania typu „Daj buzi dla mamy’’ zamiast „Daj buzi mamie’’ uznano za niepoprawne. Konstrukcje z dla notowano na przykład w języku inteligencji Białegostoku, Wilna, także w tamtejszych gwarach polskich. Są na tyle powszechne, że wypierają prawie całkowicie i tak stosunkowo rzadko występujący celownik. Łatwo po nich poznać, że osoba w ten sposób mówiąca pochodzi z Polski północno-wschodniej (lub z dawnych Kresów wschodnich). Ich pochodzenie nie jest jasne, językoznawcy przedstawili kilka hipotez. Jedna z nich mówi, że konstrukcja z dla upowszechniła się m.in. na skutek unikania celownika (z uwagi na trudności z wyborem końcówki -u lub -owi). Przypomina się przy tym, że tendencja do zastępowania form przypadków deklinacyjnych wyrażeniami przyimkowymi jest typowa w dziejach polszczyzny. Inna hipoteza zakłada, że konstrukcja z dla to wynik tendencji do odpodobnienia języków (w tym wypadku polskiego od białoruskiego). Jeszcze inna zakłada, że jest to lokalna innowacja (zarówno w gwarach polskich, jak i białoruskich), powstała na podłożu bałtyckim (np. litewskim). Dodać należy, że z badań wynika, iż nasilenie się występowania tej konstrukcji nastąpiło późno, dopiero w XIX wieku, a więc jest to cecha stosunkowo nowa. Nie należy się jednak bać używać przyimka dla z dopełniaczem, gdyż po pewnych czasownikach dopuszczalne jest wymienne stosowanie tej konstrukcji i celownika, np. „Kup dla Pawła ten sweter’’ lub „Kup Pawłowi ten sweter’’ (por. Nowy słownik poprawnej polszczyzny PWN). Przykładowo – gdy mowa o przekazywaniu, dawaniu czegoś, użycie celownika oznacza, że dokonuje się to bezpośrednio („Daję ten prezent Pawłowi’’), natomiast przyimka dla z dopełniaczem – że odbywa się to za pośrednictwem kogoś („Daję ten prezent dla Pawła’’). |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() ![]() Cytat:
![]() Zauważyłam, że sama robię dużo błędów językowych, dlatego chętnie poczytam jak się poprawnie powinno wypowiadać. ![]() Mam pytanie: jak jest ze słowem podgłośń? jest w ogóle takie słowo? Chodzi mi o przeciwieństwo przyciszania (jakby ktoś nie wiedział). Za każdym razem jak wypowiadam to słowo to wydaje mi się, że nie ma takiego słowa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Rozeznanie
|
Ja mam to szczęście, że nie muszę się zastanawiać, jak powinnam coś napisać. Wyjątek stanowią czasami wyrazy zapożyczone (kiedy na przykład nie wiem, czy są już zaadaptowane przez polszczyznę), albo wyjątkowo rzadko używane słowa. Oczywiście czasami zdarza mi się popełnić błąd, ale przyznam, że nieczęsto. Mam tu oczywiście błędy ortograficzne na myśli
![]() ![]() A samo nierobienie błędów mam chyba po Mamie. Siostra też pisze poprawnie, ładnie. Zresztą - raz, że po Mamie, dwa, że jako brzdąc pięcioletni latałam codziennie do biblioteki po nowe książki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przepisuję Ci z poradnika, akurat było takie pytanie ![]() "W języku mówionym spotkałem się z czasownikiem pogłośnić, ale słowniki go nie notują, nie mamy też poświadczeń w Korpusie Języka Polskiego . Pozostaje więc mówić "Daj głośniej", "Nastaw głośniej" lub podobnie." Jest to wypowiedź Mirosława Bańko ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ---------- Cytat:
![]() Wyszło, że nazwy od regionów/ państw. Jako, że jestem w tym zielona, nie wiem, czy dobrze myślę, ale spróbuję coś wymyślić ![]() Pierwsze co mi przyszło do głowy, to kiełbasa śląska ![]() ![]() Może brukselka? Butki czeszki (choć nie mam pojęcia, czy ta nazwa jeszcze funkcjonuje ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
Ja też dużo czytam książek-od zawsze, a zdarza mi się błąd ortograficzny.
I dzięki za odpowiedź. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Rozeznanie
|
.
"Ten wie, tamten wie tylko ja nie wiem Może coś przeoczyłem, a może nie znam sam siebie" Edytowane przez CremaCatalana Czas edycji: 2012-06-25 o 18:59 Powód: nie doczytałam że przykład już był :) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Rozeznanie
|
Uwaga, uwaga... Kwiatek gramatyczny zerwany w e-dziekanacie mojej uczelni:
"Jeżeli jesteś pewien, że chcesz złożyć oświadczenie to naciśnij przycisk Złóż oświadczenie Po złożeniu oświadczenia będziesz go mógł wydrukować naciskając przycisk Drukuj przy nazwie kierunku." Z tego wynika, że będę mogła wydrukować przycisk "złóż oświadczenie". Super, dzięki! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#150 |
Rozeznanie
|
No korci mnie, ale to piszą panie z dziekanatu, boję się podpaść :O
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:37.