Miłośnicy języka polskiego. Stwórzmy miejsce do dyskusji! :) - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-24, 22:10   #121
12 Stonka
Zakorzenienie

GG do 12 Stonka
Dot.: Miłośnicy języka polskiego. Stwórzmy miejsce do dyskusji! :)

Hej!

Pozwólcie, że do Was dołączę. Studiuję pierwszy rok filologii polskiej, w październiku drugi będzie, bo sesję chyba zdam.

Czytam Was odkąd powstał ten wątek i ciekawe problemy poruszacie.
Jeśli chodzi o zdrobnienia, to moja nauczycielka od fizyki z liceum miała taką manierę, że zdrabniała wszystko. I mówiła do nas na lekcji Dzieciąteczka, otwórzcie książeczki na stroniczce 12 i przerysujcie rysuneczki do zeszycików...
12 Stonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-24, 22:19   #122
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez krtek_ Pokaż wiadomość

Chatul, a orientujesz się może, jak jest z poprawnością tych zdrobnień? Bo mnie wydaje się, że zdrobnienie powinno być użyte, gdy chcemy o czymś powiedzieć z czułością, albo zaznaczyć, że jest małe (choć osobiście powiedziałabym "mały pomidor", a nie "pomidorek", ot, obsesja ), ale nie wiem, jaka jest zasada.
Nie no, mówienie „daj mi pieniążki, bo muszę kupić w sklepiku pomidorka, szczypioreczek i czosneczek” jest niepoprawne, jeśli nie jest żartem. Na pewno nie można nadużywać zdrobnień, bo tak jak powiedziałaś, służą do opisywania przedmiotów bardzo małych albo przedmiotów, które darzymy czułością

Cytat:
Napisane przez oh Mandy Pokaż wiadomość
Chatul, widzę, że znasz się na rzeczy i już poruszałaś ten temat, ale wytłumacz mi, czy naprawdę można mówić "tą książkę" zamiast "tę książkę" ?
Moim zdaniem, jak najbardziej można. „Tę książkę” jest już wyjątkiem, którego większość osób nie używa. To dwa powody, by uznać częściej używaną formę „tą książkę” za poprawną.
Stary 2012-06-24, 23:13   #123
Andriejewna
Zakorzenienie

GG do Andriejewna

Cytat:
Napisane przez CremaCatalana Pokaż wiadomość
Nie bijcie ale nie jestem w stanie zaakceptować tego skrótu, od początku mnie drażni
Oo, ciekawe ja jak się wreszcie dowiedziałam, co to znaczy, to się czułam jakbym jakis kolejny stopień wtajemniczenia zdobyła osobiście uważam, że w sumie to praktyczne jest i takie... nienacechowane emocjonalnie

Cytat:
Widzę, że się rozpisałyście Wyjechałam na parę dni z facetem nad morze, podczytywałam was czasami, ale pisać nie było jak.

Że tak rzucę kolejny temat, to co sądzicie o dziwnej manii na zdrobnienia? I jak jest z poprawnością tego, można zawsze i wszystko zdrabniać? Ja osobiście dostaję szału, jak to widzę, a na Wizażu, mam wrażenie, szerzy się to, jak plaga. Rozumiałabym jeszcze podforum dla mam (z trudem, ale jakoś bym zrozumiała ), ale taka na przykład "Dietetyka":
- "ziemniaczki z masełkiem"
- "kawka"
- "ośmiorniczki"
- "pomidorek"
- "kromeczka", "garstka", itp.

No luuudzie
I wódeczka z ogóreczkiem też nie lubię zdrobnień a już najbardziej "pieniążki" doprowadzają mnie do szewskiej pasji. Choć akurat to Polacy w większości mają prawo traktować je pieszczotliwie

Cytat:
Napisane przez oh Mandy Pokaż wiadomość
Świetny wątek. Mnie bardziej rażą błędy w piśmie, niż w mowie. Wiadomo, że mówiąc coś szybko, nie zawsze używa się poprawnych form, a i mnie zdarza się specjalnie jakieś wyrazy przekręcać dla żartu w luźnych rozmowach ze znajomymi, typu "Idziemy do kluba?"

Z racji tego, że byłam Mistrzem Ortografii w liceum przeszkadzają mi błędy ortograficzne. O ile jestem w stanie zrozumieć, że nie każdy potrafi zastosować odpowiednią interpunkcję, tak błędy typu:
po za tym, na prawdę, napewno, jakiś zamiast jakichś....

Poza tym używanie słowa "bynajmniej"
"Bynajmniej ja tak myślę" - usłyszałam ostatnio w tramwaju jak pani tak do swojej na oko 4-letniej córki użyła

Razi mnie to![COLOR="Silver"]
(...)
I mnie także przybij pięć
Nie no a tak serio to ja też mam parę takich mistrzostw fajne nagrody dzięki temu zdobywałam, np. namiot

Cytat:
Napisane przez 12 Stonka Pokaż wiadomość
Hej!

Pozwólcie, że do Was dołączę. Studiuję pierwszy rok filologii polskiej, w październiku drugi będzie, bo sesję chyba zdam.

Jeśli chodzi o zdrobnienia, to moja nauczycielka od fizyki z liceum miała taką manierę, że zdrabniała wszystko. I mówiła do nas na lekcji Dzieciąteczka, otwórzcie książeczki na stroniczce 12 i przerysujcie rysuneczki do zeszycików...

dobra jest

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
(...)
Moim zdaniem, jak najbardziej można. „Tę książkę” jest już wyjątkiem, którego większość osób nie używa. To dwa powody, by uznać częściej używaną formę „tą książkę” za poprawną.
Jeszcze nie można mają to "zalegalizować" ale póki co to jeszcze obowiązuje forma "tę".

Spełniam się w macierzyństwie
Roz
Dwa
Trzi
Cztyry

(Ej mam blog )

Edytowane przez Andriejewna
Czas edycji: 2012-06-25 o 00:16
Andriejewna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-24, 23:28   #124
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Andriejewna Pokaż wiadomość
Jeszcze nie można mają to "zalegalizować" ale póki co to jeszcze obowiązuje forma "tę".
Jak już pisałam: moim zdaniem można Nie widzę sensu w trzymaniu formy, która zaburza system języka i do tego nie jest stosowana przez większość społeczeństwa.
Stary 2012-06-24, 23:44   #125
Lidia Paulina
Rozeznanie

Cytat:
Jak już pisałam: moim zdaniem można Nie widzę sensu w trzymaniu formy, która zaburza system języka i do tego nie jest stosowana przez większość społeczeństwa.
Ale wiesz... Poprawna wymowa "włączać" też nie jest stosowana przez większość społeczeństwa... Jeśli dopuściliby "włanczać", to ja bym podziękowała za współpracę i własną gwarę stworzyła :P

Ja tam jestem za "tę" w bierniku. Ładnie brzmi, no i formalnie jest poprawne (choć oczywiście w mowie dopuszcza się "tą").
Stary 2012-06-24, 23:57   #126
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Lidia Paulina Pokaż wiadomość
Ale wiesz... Poprawna wymowa "włączać" też nie jest stosowana przez większość społeczeństwa... Jeśli dopuściliby "włanczać", to ja bym podziękowała za współpracę i własną gwarę stworzyła :P
Tyle, że „włanczać” nie ma żadnego uzasadnienia. Zwłaszcza, że „ą” nie czytamy jako „an”. Nie ma co robić wyjątku dla tego jednego słowa. Za to „tą” w bierniku jest zgodne z polską fleksją. Wszystkie wyrazy typu „tamta” itd. w bierniku mają już „ą”, jednie „ta” ma w bierniku „ę”. Czyli owo „tę” nie pasuje już do systemu języka.

Edytowane przez Chatul
Czas edycji: 2012-06-24 o 23:58
Chatul jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 00:18   #127
Andriejewna
Zakorzenienie

GG do Andriejewna

Cytat:
A, a, a, nie uwzględniłam znamiennego "moim zdaniem"
To juz rozumiem.
I cóż - stosując tę niepoprawną jeszcze formę przybliżamy moment jej uznania

Roz
Dwa
Trzi
Cztyry

(Ej mam blog )
Stary 2012-06-25, 07:42   #128
anty_lopka
Raczkowanie

dorzucam kilka "koszmarków":
* gularz
* dyjament
* książkie, bluzkie
* ksiondz
*rence
i parę innych

wkurza mnie też nagminne powtarzanie pewnych słów, zwłaszcza w trakcie rozmowy, np.: wiesz, proszę ja Ciebie (grrr!!!), prawda?, właśnie, itp.
Średnio co drugie słowo. Nieraz mam ochotę za to zabić. W technikum miałam polonistkę, która namiętnie powtarzała zapytanie "prawda?". Na jednej, czterdziestopięciominutow ej lekcji, razem z kumplem, naliczyliśmy w jej wypowiedziach ponad 300 razy powtórzone "prawda?". Mieliśmy z tego polewkę do końca szkoły

GRATUJĘ - http://gratyzchaty.pl/?ref=38599

Kocia stronka

Edytowane przez anty_lopka
Czas edycji: 2012-06-25 o 07:46
anty_lopka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 08:29   #129
kawa_tylko_z_mlekiem
Zakorzenienie

Cytat:
Widzę, że się rozpisałyście Wyjechałam na parę dni z facetem nad morze, podczytywałam was czasami, ale pisać nie było jak.

Że tak rzucę kolejny temat, to co sądzicie o dziwnej manii na zdrobnienia? I jak jest z poprawnością tego, można zawsze i wszystko zdrabniać? Ja osobiście dostaję szału, jak to widzę, a na Wizażu, mam wrażenie, szerzy się to, jak plaga. Rozumiałabym jeszcze podforum dla mam (z trudem, ale jakoś bym zrozumiała ), ale taka na przykład "Dietetyka":
- "ziemniaczki z masełkiem"
- "kawka"
- "ośmiorniczki"
- "pomidorek"
- "kromeczka", "garstka", itp.

No luuudzie
Polecam obejrzeć ,,Ewa Wachowicz gotuje". Ona stale używa zdrobnień. Słuchać się tego nie da. No i jej ulubione słowa to ,,lekutko" i ,,miękutko"
Cytat:
wyciążkami mnie zabiłaś, teraz będę straszyła po nocach tę koleżankę
Wyciążki skojarzyło mi się z ciążkami do paznokci.
a co do pieniążków, to kiedyś gdzieś usłyszałam, że "zdrabniajcie śmiało, jak zaczniecie pieniążki zamiast pieniędzy zarabiać, to wam się odechce"
Dobre.
Cytat:
Napisane przez 12 Stonka Pokaż wiadomość
kawa_tylko_z_mlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 08:52   #130
Imperfecta
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny, często Was podglądam i poczytuję.
Postanowiłam napisać, ja sama może specjalistką w poprawnym używaniu naszego pięknego języka nie jestem, bo mam problemy zwłaszcza z gramatyką i interpunkcją ale przynajmniej ortograficznie staram się trzymać pewien poziom.

Co do sposobu wyrażania swoich myśli poprzez pisanie nasi rodacy na prawdę mają spory problem.
Kiedyś spędzałam sporo czasu na przeróżnych forach internetowych i portalach, teraz właściwie ograniczam się tylko do Wizażu ale tutaj też można wyczytać różne "kwiatki" nadające się do zbioru tych co najmniej śmiesznych.
Nagminne jest wbrew pozorom robienie błędów w najprostszych słowach typu "ktury", "muj", "blądynka" i moje ulubione "z kąt jesteś?" o, i taki zwrot w kierunku użytkowniczek forum od zazwyczaj nowych dziewczyn "Kochane wizażystki" , ja rozumiem, że nazwa portalu może być mylna, ale co szkodzi sprawdzić. Jak widzę tego typu zwroty to dostaję białej gorączki.
W mojej szkole matematyki uczy kobieta, wydaje mi się że jest niedługo po studiach a mówi taką gwarą, że nie da się tego słuchać. Mam ochotę wstać i wyjść.
Może jestem trochę hipokrytką, bo sama idealnie językiem polskim nie operuję ale nie potrafię pisać z osobą, która robi błędy ortograficzne. Po prostu automatycznie mnie odrzuca.
Mam nadzieję, że nie zanudziłam.
Pozdrawiam.

Edytowane przez Imperfecta
Czas edycji: 2012-06-25 o 08:55
Imperfecta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 11:11   #131
Lidia Paulina
Rozeznanie

Ja aktualnie wynajmuję trzecie w mojej karierze mieszkanie i za każdym razem, jak przeglądam Infoludka (szczeciński serwis z ogłoszeniami), łapię się za głowę.
- mieszkanie dwópokojowe (ewentualnie dwu pokojowe, dwó-pokojowe)
- żaden z pokoji niejest przejściowy (ewentualnie pokoje nie przejściowe)
- na wyposarzeniu biórko, łużko
- w drógim pokoju mieszkają 2 studętki II roku
- mieszkanie wpełni roskładowe
- kawalerka wysoki standart!

Zawsze śmieszy mnie też zwrot: pokój dla dwóch osób albo pary Wiem, co ogłoszeniodawca ma na myśli, ale kurde, przecież para to także dwie osoby!

Edytowane przez Lidia Paulina
Czas edycji: 2012-06-25 o 11:14
Lidia Paulina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 12:32   #132
krtek_
Zadomowienie

Lidia, może chodzi o to, że właścicielowi nie przeszkadza, że w pokoju zamieszka para w sensie romantycznym, niektórzy wolą nie mieć zakochanych za ścianą.
Rozumiem, o co może chodzić, ale sformułowanie fatalne

Edit: nie zauważyłam, że napisałaś, że wiadomo, o co chodzi

Sent from my SK17i using Tapatalk

Give thanks for unknown blessings already on their way.

2012: 55

2013: 13
tu piszę o przeczytanych książkach
krtek_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 13:16   #133
lapida
Wtajemniczenie

Witam
Z premedytacją użyłam akurat tego słowa
Uważam, że p. Rusinek przesadza.
Owszem, forma "Witam" była używana dawniej przez gospodarzy, którzy podejmowali gości i mogli w ten sposób właśnie zapraszali ich w swe włości, ale... no własnie - dawniej.
Język ewoluuje, nie ma najmniejszej wątpliwości. Pan Rusinek myślał, że zrewolucjonizuje świat internetu i nawróci biednych użytkowników na jedyną właściwą drogę, zwaną "Poprawną".
Na jednym z blogów wyczytałam ciekawy cytat:
"Nie wiem od kiedy sam fakt bycia czyimś sekretarzem implikuje bycie autorytetem (...)"

Przykład pierwszy z brzegu:
Weźmy do ręki "Pana Tadeusza" - czytamy opis Zosi, która "biegała w bieliźnie". Wróć. Czytam jeszcze raz. "W bieliźnie". Czyli co? W majtasach (przypomnijmy sobie, w jakich pantalonach biegali ówcześnie) i biustonoszu?
Otóż - nie. Język ewoluuje i to, co dziś oznacza biustonosz i majtki (brrr... nie cierpię tego słowa ), kiedyś oznaczało - po prostu - białe ubranie.

Cytat:
Napisane przez Olivvek Pokaż wiadomość
Ja ostatnio prawie orgazmu dostałam w Auchan poradniki językowe przeceniono na 5zł/ sztuka. Z 20 zaraz zwerbowałam Tż i kupiłam wszystkie, jakie były dostępne 6 tomów z 10. To teraz będę kozaczyć
Ja z kolei dorwałam promocję w Biedronce - słowniki PWN za 8 zł

Cytat:
Napisane przez dorotek88 Pokaż wiadomość

3. Podobno strasznie źle akcentuję niektóre wyrazy. Ja sama tego nawet nie słyszę Ktoś mówi mi, że źle zaakcentowałam jakieś słowo i że powinnam to zrobić inaczej, ja mówię jeszcze raz tak samo i tak kilka razy, aż ten ktoś rezygnuje z próby nauczenia mnie tego
W ogóle akcent w języku jest dla mnie czymś abstrakcyjnym. Na angielskim czasami mieliśmy ćwiczenia w których trzeba było wyłapać zaakcentowaną sylabę i prawie zawsze musiałam strzelać. To chyba wynika z braku słuchu
To akurat wina braku słuchu fonematycznego

Cytat:
Napisane przez Bafi@Home Pokaż wiadomość
Zgadzam się, że często pisząc e-maile zastanawiam się jakiej formy użyć. Jednak gdy piszę do klientów z firm polskich to używam przestarzałego "Szanowany Panie/Pani" bo uważam, że nie znam tej osoby i nie jesteśmy ze sobą na Ty.
A co w sytuacji, gdy nie wiemy, kto jest adresatem listu/wiadomości?
Np w przypadku rozsyłania CV?
Wypadałoby sklecić chociaż zdanie: "W zwiazku z ogłoszeniem... bla bla .. przesyłam CV (...)"
I nie wiemy, czy odbiorcą będzie mężczyzna czy kobieta?
W takim wypadku najlepiej (wg mnie) używać tego brzydkiego i jakże niepoprawnego ( ) "Witam".

Cytat:
Napisane przez Bafi@Home Pokaż wiadomość
A co do mojej postawy wobec córki. Przemawiają za tym moje przykre doświadczenia. Nigdy nie zapomnę, jak zaczęłam spotykać się z moim mężem i wystrzeliłam -Cholerka, spodnie mi "spadują" niestety forma wyniesiona z domu . A on do mnie - No wiesz, co dziewczyna, która chodzi do liceum mówi spaduje. Nie ukrywam, zrobiło mi się bardzo głupio zwłaszcza, że już byłam w czwartej klasie i powinnam być choć troszkę obeznana z tym językiem.

Powiem szczerze, że właśnie w taki sposób wytknięte błędy, wyeliminowałam najszybciej.
Pamiętam, że używałam błędnie zwrotu "w każdym bądź razie" - dopóki kolega z roku mnie nie poprawił.
Jak ręką odjął

Cytat:
Napisane przez wywa Pokaż wiadomość
Witam, chętnie poczytam co piszecie. Kiedyś byłam maniaczką (studia polonistyczne pozostawiają trwały ślad w psychice) , obecnie nieco mi przeszło, ale dzięki mojej wytrwałości starszy syn nie popełnia żadnych błędów. Gorzej- on śmie mnie poprawiać, kiedy coś źle powiem
Niestety, tego prawdziwy polonista się nie wyprze. To jest zboczenie zawodowe, ktorego nie sposób się pozbyć

Ja po studiach jestem już kilka lat i powiem szczerze, że do dzisiaj jestem postrzegana jako (jak to już wcześniej któraś z dziewczyn napisała) "orto-nazi"
Dodatkowo, oprócz zwracania uwagi na poprawną pisownię, zwracam uwagę na nowinki techniczne, poprawność edytorską.
Znajomi boją się do mnie pisać
lapida jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 13:28   #134
izk_a
Zakorzenienie

Witam dziewczyny!

Wasz wątek chyba spadł mi z nieba, mam prośbę wprawdzie niezwiązaną z poprawną polszczyzną, ale jak najbardziej z językiem polskim Mam nadzieję, że pomożecie Mianowicie, potrzebuję kilku nazw potraw (w tym owoców, warzyw itd.), elementów ubioru (tkaniny, kolory, wzory, ubrania) i napojów, które są toponimami.

To co już znalazłam: japonki, krawat, mandarynka.

proszę o pomoc
izk_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 14:13   #135
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez lapida Pokaż wiadomość
A co w sytuacji, gdy nie wiemy, kto jest adresatem listu/wiadomości?
Np w przypadku rozsyłania CV?
Wypadałoby sklecić chociaż zdanie: "W zwiazku z ogłoszeniem... bla bla .. przesyłam CV (...)"
I nie wiemy, czy odbiorcą będzie mężczyzna czy kobieta?
W takim wypadku najlepiej (wg mnie) używać tego brzydkiego i jakże niepoprawnego ( ) "Witam".
Ja wolę „Szanowni Państwo”

---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ----------

Cytat:
Napisane przez izk_a Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny!

Wasz wątek chyba spadł mi z nieba, mam prośbę wprawdzie niezwiązaną z poprawną polszczyzną, ale jak najbardziej z językiem polskim Mam nadzieję, że pomożecie Mianowicie, potrzebuję kilku nazw potraw (w tym owoców, warzyw itd.), elementów ubioru (tkaniny, kolory, wzory, ubrania) i napojów, które są toponimami.

proszę o pomoc
Zimna Wódka?
Stary 2012-06-25, 14:19   #136
heart_shaped_box
Zadomowienie

Mam pytanie:
dlaczego osoby pochodzace z woj. podlaskiego (w szczegolnosci Lomza) mowia:
powiedzialem dla Ani, powiedzialam dla Pawla itd.

zastanawia mnie uzycie "dla" ??
heart_shaped_box jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 14:26   #137
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez heart_shaped_box Pokaż wiadomość
Mam pytanie:

Z tego, co wiem, to w tej gwarze po prostu nie ma celownika. I to, co realizowane jest w polszczyźnie ogólnej właśnie celownikiem, tam ma formę „dla” + dopełniacz.
Ale pewna nie jestem
Stary 2012-06-25, 14:42   #138
Lidia Paulina
Rozeznanie

Na Śląsku mówią natomiast "książka od Ani", "piłka od Pawła" - i nie chodzi o to, że tę książkę i piłkę ktoś dostał od Ani i Pawła. W języku ogólnym odpowiednikami są "książka Ani", "piłka Pawła"

Edytowane przez Lidia Paulina
Czas edycji: 2012-06-25 o 14:46
Lidia Paulina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 15:45   #139
izk_a
Zakorzenienie

---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ----------

[/COLOR]

Zimna Wódka? [/QUOTE]

..że też o tym nie pomyślałam ;P

pomyślałam jeszcze o pierogach ruskich..
izk_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-25, 16:08   #140
anlejka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kawa_tylko_z_mlekiem Pokaż wiadomość
Olivvek o, kurde! Dobrze wiedzieć.
łotewa to ,,whatever"
Często widzę na blogach też tumoroł, newermajnd itp.

A najlepszy hit jaki ,,ubóstwiam" to ,,W książce PISZE, że..."
Och! Moje ulubione stwierdzenie Wiem, że 'jest napisane', każdego poprawiam, po czym sama wyskakuję z hasłem: "tam PISZE!". Teraz już się pilnuję i zazwyczaj jest "tam" minuta ciszy i przemyślenie co tam jest, po czym dorzucam: "jest napisane" i słychać wręcz jak kamień z serca mi spada. Czasami po prostu z rozpędu rzucam: "tam pisze, jest NAPISANE..." Wszyscy znajomi wkoło tylko mnie podpuszczają żebym się albo wkopała, albo nauczyła, a oni mogli się pośmiać.
Z racji tego, że w niedalekiej przyszłości przyjdzie mi uczyć dzieci (jeśli się miejsce w przedszkolu zwolni ) tak strasznie mnie bolą zdrobnienia. Na studiach wręcz cierpiałam jak koleżanki mówiły do dzieci: "rączki do góry, nóżki wysoko, kręcimy bioderkami". Przez trzy lata nam zwracali uwagę na to, że mamy nie robić z dzieci idiotów i dzieci mają ręce, nogi i głowy takie same jak my i mamy nie przesadzać ze zdrobnieniami, a najlepiej zdrabniać tylko w takich słowach w których dzieci same też zdrabniają. No ale oczywiście, my jak my, rok trzeci, lekcja wychowania fizycznego i 3/4 dziewczyn ma główki, nóżki, rączki, buciki, spodenki, bluzeczki
Ostatnio też na drugim kierunku prowadząca oddawała nam nasze prace zaliczeniowe. Zrobiła ranking błędów, które jak ujrzała to miała ochotę głową o ścianę uderzać aż do zapomnienia. Pamiętam tylko, że pojawiła się tam kóltura, arhitektura i chelikopter.
I ze swojej strony mogę się przyznać też do tego, że staję się coraz bardziej skomputeryzowana Czasami coś pisząc muszę się zastanowić czy powinno być 'rz', a może 'ż'?
anlejka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 16:58   #141
Andriejewna
Zakorzenienie

GG do Andriejewna

Cytat:
Napisane przez anty_lopka Pokaż wiadomość
dorzucam kilka "koszmarków":
* gularz
* dyjament
* książkie, bluzkie
* ksiondz
*rence
i parę innych

wkurza mnie też nagminne powtarzanie pewnych słów, zwłaszcza w trakcie rozmowy, np.: wiesz, proszę ja Ciebie (grrr!!!), prawda?, właśnie, itp.
Średnio co drugie słowo. Nieraz mam ochotę za to zabić. W technikum miałam polonistkę, która namiętnie powtarzała zapytanie "prawda?". Na jednej, czterdziestopięciominutow ej lekcji, razem z kumplem, naliczyliśmy w jej wypowiedziach ponad 300 razy powtórzone "prawda?". Mieliśmy z tego polewkę do końca szkoły
300 rewelacja ja w szkole tylko ziewnięcia sobie liczyłam
Od Tż kiedy jeszcze byliśmy na etapie znajomości telefonicznej usłyszałam "idę do domu bo już palcy nie czuję
Wbiło mnie w fotel. Na szczęście daje się urabiać
Ale wczoraj przyszła koleżanka z chłopakiem i prawie tam padłam, słuchając go- wziełem, poszłem starałam się nie odezwać

Cytat:
Napisane przez Imperfecta Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, często Was podglądam i poczytuję.
Postanowiłam napisać, ja sama może specjalistką w poprawnym używaniu naszego pięknego języka nie jestem, bo mam problemy zwłaszcza z gramatyką i interpunkcją ale przynajmniej ortograficznie staram się trzymać pewien poziom.

Co do sposobu wyrażania swoich myśli poprzez pisanie nasi rodacy na prawdę mają spory problem.
Kiedyś spędzałam sporo czasu na przeróżnych forach internetowych i portalach, teraz właściwie ograniczam się tylko do Wizażu ale tutaj też można wyczytać różne "kwiatki" nadające się do zbioru tych co najmniej śmiesznych.
Nagminne jest wbrew pozorom robienie błędów w najprostszych słowach typu "ktury", "muj", "blądynka" i moje ulubione "z kąt jesteś?" o, i taki zwrot w kierunku użytkowniczek forum od zazwyczaj nowych dziewczyn "Kochane wizażystki" , ja rozumiem, że nazwa portalu może być mylna, ale co szkodzi sprawdzić. Jak widzę tego typu zwroty to dostaję białej gorączki.
W mojej szkole matematyki uczy kobieta, wydaje mi się że jest niedługo po studiach a mówi taką gwarą, że nie da się tego słuchać. Mam ochotę wstać i wyjść.
Może jestem trochę hipokrytką, bo sama idealnie językiem polskim nie operuję ale nie potrafię pisać z osobą, która robi błędy ortograficzne. Po prostu automatycznie mnie odrzuca.
Mam nadzieję, że nie zanudziłam.
Pozdrawiam.
Pozwolisz? jak mi to ktoś kiedyś rzekł: "naprawdę pisze się naprawdę razem, a na pewno- na pewno osobno" masło maslane ale ok

I ja nie uważam Twoich zachowań za hipokryzję - w moim odczuciu byłabyś hipokrytką, gdybyś uznała, że wszystkie rozumy zjadłaś, a sama robiła błędy

Cytat:
Napisane przez heart_shaped_box Pokaż wiadomość
Mam pytanie:

Czytałam o tym, ale nie mogę teraz znaleźć Niemniej jednak nadal zawzięcie szukam

Cytat:
Na Śląsku mówią natomiast "książka od Ani", "piłka od Pawła" - i nie chodzi o to, że tę książkę i piłkę ktoś dostał od Ani i Pawła. W języku ogólnym odpowiednikami są "książka Ani", "piłka Pawła"
Sama tak gadałam i szczerze mówiąc brakuje mi tamtej gwary, podobała mi się...

Cytat:
Napisane przez anlejka Pokaż wiadomość
Och! Moje ulubione stwierdzenie Wiem, że 'jest napisane', każdego poprawiam, po czym sama wyskakuję z hasłem: "tam PISZE!". Teraz już się pilnuję i zazwyczaj jest "tam" minuta ciszy i przemyślenie co tam jest, po czym dorzucam: "jest napisane" i słychać wręcz jak kamień z serca mi spada. Czasami po prostu z rozpędu rzucam: "tam pisze, jest NAPISANE..." Wszyscy znajomi wkoło tylko mnie podpuszczają żebym się albo wkopała, albo nauczyła, a oni mogli się pośmiać.
Z racji tego, że w niedalekiej przyszłości przyjdzie mi uczyć dzieci (jeśli się miejsce w przedszkolu zwolni ) tak strasznie mnie bolą zdrobnienia. Na studiach wręcz cierpiałam jak koleżanki mówiły do dzieci: "rączki do góry, nóżki wysoko, kręcimy bioderkami". Przez trzy lata nam zwracali uwagę na to, że mamy nie robić z dzieci idiotów i dzieci mają ręce, nogi i głowy takie same jak my i mamy nie przesadzać ze zdrobnieniami, a najlepiej zdrabniać tylko w takich słowach w których dzieci same też zdrabniają. No ale oczywiście, my jak my, rok trzeci, lekcja wychowania fizycznego i 3/4 dziewczyn ma główki, nóżki, rączki, buciki, spodenki, bluzeczki
Ostatnio też na drugim kierunku prowadząca oddawała nam nasze prace zaliczeniowe. Zrobiła ranking błędów, które jak ujrzała to miała ochotę głową o ścianę uderzać aż do zapomnienia. Pamiętam tylko, że pojawiła się tam kóltura, arhitektura i chelikopter.
I ze swojej strony mogę się przyznać też do tego, że staję się coraz bardziej skomputeryzowana Czasami coś pisząc muszę się zastanowić czy powinno być 'rz', a może 'ż'?
Mam to samo, już się łapię na tym, że coś źle napisałam. Dobrze, że jeszcze zauważam te błędy, ale kiedyś ich po prostu nie robiłam! pochłaniam znów książki co by się ogarnąć.

---------- Dopisano o 17:58 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ----------

heart_shaped_box mam, mam!
Z Poradni językowej PWN:

Dla Pawła zamiast Pawłowi, czyli przyimek dla z dopełniaczem zamiast celownika, to regionalizm składniowy charakterystyczny dla Podlasia, polszczyzny Kresów północnych (Litwa, Białoruś, południowa Łotwa), a także w mniejszym zakresie polszczyzny Kresów południowych. Konstrukcje takie występują w polszczyźnie na tych terenach powszechnie, nawet w języku inteligencji, np. „Zaproponowano dla niej pracę w Niemczech’’, „Składam dla pana najlepsze życzenia z okazji świąt’’, „Serdecznie dziękujemy dla was’’, „Dla mnie najbardziej podoba się ten utwór’’. Zgodnie z normą ogólnopolską w powyższych zdaniach wszędzie zamiast przyimka dla z dopełniaczem wymagany jest celownik, a więc zdania te powinny mieć postać następującą: „Zaproponowano jej pracę w Niemczech’’, „Składam panu najlepsze życzenia z okazji świąt’’, „Serdecznie dziękujemy wam’’, „Mnie najbardziej podoba się ten utwór’’. W Nowym słowniku poprawnej polszczyzny PWN pod redakcją Andrzeja Markowskiego na s. 142 zdania typu „Daj buzi dla mamy’’ zamiast „Daj buzi mamie’’ uznano za niepoprawne.
Konstrukcje z dla notowano na przykład w języku inteligencji Białegostoku, Wilna, także w tamtejszych gwarach polskich. Są na tyle powszechne, że wypierają prawie całkowicie i tak stosunkowo rzadko występujący celownik. Łatwo po nich poznać, że osoba w ten sposób mówiąca pochodzi z Polski północno-wschodniej (lub z dawnych Kresów wschodnich).
Ich pochodzenie nie jest jasne, językoznawcy przedstawili kilka hipotez. Jedna z nich mówi, że konstrukcja z dla upowszechniła się m.in. na skutek unikania celownika (z uwagi na trudności z wyborem końcówki -u lub -owi). Przypomina się przy tym, że tendencja do zastępowania form przypadków deklinacyjnych wyrażeniami przyimkowymi jest typowa w dziejach polszczyzny. Inna hipoteza zakłada, że konstrukcja z dla to wynik tendencji do odpodobnienia języków (w tym wypadku polskiego od białoruskiego). Jeszcze inna zakłada, że jest to lokalna innowacja (zarówno w gwarach polskich, jak i białoruskich), powstała na podłożu bałtyckim (np. litewskim). Dodać należy, że z badań wynika, iż nasilenie się występowania tej konstrukcji nastąpiło późno, dopiero w XIX wieku, a więc jest to cecha stosunkowo nowa.
Nie należy się jednak bać używać przyimka dla z dopełniaczem, gdyż po pewnych czasownikach dopuszczalne jest wymienne stosowanie tej konstrukcji i celownika, np. „Kup dla Pawła ten sweter’’ lub „Kup Pawłowi ten sweter’’ (por. Nowy słownik poprawnej polszczyzny PWN). Przykładowo – gdy mowa o przekazywaniu, dawaniu czegoś, użycie celownika oznacza, że dokonuje się to bezpośrednio („Daję ten prezent Pawłowi’’), natomiast przyimka dla z dopełniaczem – że odbywa się to za pośrednictwem kogoś („Daję ten prezent dla Pawła’’).

Roz
Dwa
Trzi
Cztyry

(Ej mam blog )
Stary 2012-06-25, 17:19   #142
natalkaa7522
Zakorzenienie

Hej Dopiero teraz się ujawniam, ale czytam Wasze posty od początku.

Cytat:
Napisane przez anlejka Pokaż wiadomość
Ja teraz też zaczęłam powoli robić błędy ortograficzne. Nigdy wcześniej nie miałam z tym problemu, a teraz czasami mam.. Ale wydaje mi się, że to dlatego że na wizażu i w ogóle w internecie jest pełno błędów, a człowiek przyzwyczaił się do nich więc nie rzucają się w oczy.

Zauważyłam, że sama robię dużo błędów językowych, dlatego chętnie poczytam jak się poprawnie powinno wypowiadać.

Mam pytanie: jak jest ze słowem podgłośń? jest w ogóle takie słowo? Chodzi mi o przeciwieństwo przyciszania (jakby ktoś nie wiedział). Za każdym razem jak wypowiadam to słowo to wydaje mi się, że nie ma takiego słowa.
Stary 2012-06-25, 17:22   #143
Lidia Paulina
Rozeznanie

Ja mam to szczęście, że nie muszę się zastanawiać, jak powinnam coś napisać. Wyjątek stanowią czasami wyrazy zapożyczone (kiedy na przykład nie wiem, czy są już zaadaptowane przez polszczyznę), albo wyjątkowo rzadko używane słowa. Oczywiście czasami zdarza mi się popełnić błąd, ale przyznam, że nieczęsto. Mam tu oczywiście błędy ortograficzne na myśli Jeśli czegoś nie jestem pewna, natychmiast sprawdzam. W ogóle uwielbiam się dowiadywać różnych rzeczy, które ludzi w ogóle nie interesują... Począwszy na języku, a skończywszy na takiej pierdółce, jak "hmm, tramwaj nr 8 jeździ teraz gdzie indziej? Którędy? Jak on tam zakręca, żeby pojechać z powrotem?! Muszę sprawdzić!" - sprawdzam i jestem szczęśliwsza...
A samo nierobienie błędów mam chyba po Mamie. Siostra też pisze poprawnie, ładnie. Zresztą - raz, że po Mamie, dwa, że jako brzdąc pięcioletni latałam codziennie do biblioteki po nowe książki
Stary 2012-06-25, 18:17   #144
Andriejewna
Zakorzenienie

GG do Andriejewna

Cytat:
Napisane przez natalkaa7522 Pokaż wiadomość
(...)
Mam pytanie: jak jest ze słowem podgłośń? jest w ogóle takie słowo? Chodzi mi o przeciwieństwo przyciszania (jakby ktoś nie wiedział). Za każdym razem jak wypowiadam to słowo to wydaje mi się, że nie ma takiego słowa.

Przepisuję Ci z poradnika, akurat było takie pytanie

"W języku mówionym spotkałem się z czasownikiem pogłośnić, ale słowniki go nie notują, nie mamy też poświadczeń w Korpusie Języka Polskiego . Pozostaje więc mówić "Daj głośniej", "Nastaw głośniej" lub podobnie."
Jest to wypowiedź Mirosława Bańko

Cytat:
Ja mam to szczęście, że nie muszę się zastanawiać, jak powinnam coś napisać. Wyjątek stanowią czasami wyrazy zapożyczone (kiedy na przykład nie wiem, czy są już zaadaptowane przez polszczyznę), albo wyjątkowo rzadko używane słowa. Oczywiście czasami zdarza mi się popełnić błąd, ale przyznam, że nieczęsto. Mam tu oczywiście błędy ortograficzne na myśli Jeśli czegoś nie jestem pewna, natychmiast sprawdzam. W ogóle uwielbiam się dowiadywać różnych rzeczy, które ludzi w ogóle nie interesują... Począwszy na języku, a skończywszy na takiej pierdółce, jak "hmm, tramwaj nr 8 jeździ teraz gdzie indziej? Którędy? Jak on tam zakręca, żeby pojechać z powrotem?! Muszę sprawdzić!" - sprawdzam i jestem szczęśliwsza...
A samo nierobienie błędów mam chyba po Mamie. Siostra też pisze poprawnie, ładnie. Zresztą - raz, że po Mamie, dwa, że jako brzdąc pięcioletni latałam codziennie do biblioteki po nowe książki
O taak, czytanie dużo daje i ja, i znajomi - mole książkowe dziwnym trafem nie mają większych problemów z ortografią, ze składnią również, choć zwykle mało kto wie, dlaczego mówi się tak, a nie inaczej (w tym ja )

---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ----------

Cytat:
Napisane przez izk_a Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny!

proszę o pomoc
Szczerze mówiąc, dopiero po Twoim poście dowiedziałam się, co to toponimy
Wyszło, że nazwy od regionów/ państw. Jako, że jestem w tym zielona, nie wiem, czy dobrze myślę, ale spróbuję coś wymyślić

Pierwsze co mi przyszło do głowy, to kiełbasa śląska i kluski
Może brukselka? Butki czeszki (choć nie mam pojęcia, czy ta nazwa jeszcze funkcjonuje ), polar, włoszczyzna, ziemniak - nie no żart szkocka krata i to tyle co mi przyszło na myśl. Ciekawa jestem, czy trafiłam w ogóle w kategorię

Roz
Dwa
Trzi
Cztyry

(Ej mam blog )
Stary 2012-06-25, 18:50   #145
natalkaa7522
Zakorzenienie

Ja też dużo czytam książek-od zawsze, a zdarza mi się błąd ortograficzny.

I dzięki za odpowiedź. Podgłośń się głupio mówi.
Stary 2012-06-25, 18:57   #146
CremaCatalana
Rozeznanie

.

Edytowane przez CremaCatalana
Czas edycji: 2012-06-25 o 18:59 Powód: nie doczytałam że przykład już był :)
CremaCatalana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 19:02   #147
anlejka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natalkaa7522 Pokaż wiadomość
Ja też dużo czytam książek-od zawsze, a zdarza mi się błąd ortograficzny.

I dzięki za odpowiedź. Podgłośń się głupio mówi.
Ja jak nie jestem pewna jak coś powiedzieć to zawsze sobie sprawę jakoś ułatwiam. Albo jak wiem, że powiem źle ale mnie kusi, tak jak z 'tam pisze' i czasami powstają opowieści o tym jak to widziałam kartkę na drzwiach, i na tej kartce były litery i można było zobaczyć, że... kartka przemawia o np. konieczności złożenia podań do dziekanatu
anlejka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 20:17   #148
Lidia Paulina
Rozeznanie

Uwaga, uwaga... Kwiatek gramatyczny zerwany w e-dziekanacie mojej uczelni:

"Jeżeli jesteś pewien, że chcesz złożyć oświadczenie to naciśnij przycisk Złóż oświadczenie
Po złożeniu oświadczenia będziesz go mógł wydrukować naciskając przycisk Drukuj przy nazwie kierunku."

Z tego wynika, że będę mogła wydrukować przycisk "złóż oświadczenie". Super, dzięki!
Stary 2012-06-25, 20:22   #149
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Uwaga, uwaga... Kwiatek gramatyczny zerwany w e-dziekanacie mojej uczelni:

"Jeżeli jesteś pewien, że chcesz złożyć oświadczenie to naciśnij przycisk Złóż oświadczenie
Po złożeniu oświadczenia będziesz go mógł wydrukować naciskając przycisk Drukuj przy nazwie kierunku."

Z tego wynika, że będę mogła wydrukować przycisk "złóż oświadczenie". Super, dzięki!
Ja bym już pisała do osoby odpowiedzialnej za to, co jest na tej stronie
Stary 2012-06-25, 20:58   #150
Lidia Paulina
Rozeznanie

No korci mnie, ale to piszą panie z dziekanatu, boję się podpaść :O

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości