![]() |
#121 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rodziny wielodzietne - co sądzicie? Czy chcecie taką mieć?
Cytat:
![]() I myślisz, że jeśli moja mama czy tata zachoruje, to ja ich będę odwiedzać i pomagać? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
w tym nic,
ale w roszczeniowej postawie o jakiej pisze wg mnie jest, ja nie chciałabym, żeby rodzice mi mówili, że zrobili sobie mnie i moje siostry po to, żebyśmy ich na starość utrzymywały ![]() Moi rodzice pomimo, że mają nas 4 sztuki nigdy słowem czy czynem nie dali nam do zrozumienia, że oczekują czegoś w zamian za to, że dali nam życie. Sami sobie swoją przyszłość finansową zabezpieczają, jak na dorosłych odpowiedzialnych ludzi przystało. A radością dla nich jest sam fakt tego, że jesteśmy, że mają wnuki itp
![]() |
#123 |
Wtajemniczenie
|
A w razie gdyby Twoim rodzicom posypało się wszystko bo w życiu różnie bywa to przygarniesz ich do siebie? A jeśli tak to zrobisz to bo tak trzeba czy tak chcesz?
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przygarnę, bo tak bym chciała, ale to w sumie dla mnie abstrakcja.
![]() |
![]() |
#125 |
Wtajemniczenie
|
No i tylko o to mi chodziło
![]() ![]()
![]() |
#126 |
Zadomowienie
|
Jest prawny obowiazek pomocy rodzicom, tak jak jest prawny obowiazek opieki rodzicow nad dziecmi. Takie obowiazki maja rodzice nawet wzgledem doroslych dzieci, np. jak syn nie jest w stanie placic alimentow, to obowiazek alimentacyjny spada na jego rodzicow, czyli dziadkow dziecka (dzieci), na ktore sad przysadzil alimenty. I podobne obowiazki maja dorosle dzieci wzgledem rodzicow, sa one gwarantowane prawem.
![]() Jezeli chodzi o Afryke, to fakt, ze zyje sie tam wielopokoleniowo, ale i sytuacja tam jest nieco inna, bo w niektorych krajach afrykanskich emerytura nie istnieje, jest tez inny system moralny i presja spoleczna osoba, ktora nie opiekowalaby sie rodzicami bylaby bardzo zle widziana i zostalaby wykluczona ze spolecznosci. Inaczej jest tez tam postrzegane dziecko, np. jak w Europie umrze dziecko, to my bedziemy bardziej zalowac niz jak umrze osoba starsza, biedne dziecko takie malutkie nic nie pozylo i juz umarlo, a starsza osoba to juz sie nazyla. Natomiast w Afryce jak umrze dziecko to bedzie to mniej tragicznie postrzegane przez spoleczenstwo, niz jak umrze starzec, bo starzec tyle wniosl do spolecznosci przez cale swoje zycie, a dziecko jeszcze nic nie wnioslo. Tam jest zupelnie inna kultura i inne myslenie. Glodomorek, dokladnie, moj tata tez mowil, mam 4 dzieci, mam 4 mercedesy, ja tez mam 4 dzieci, mam 4 mercedesy, niestety tyle kosztuje wychowanie dziecka.
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2012-09-27 o 08:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Raczkowanie
|
Cały czas do tego zmierzam, że jeśli młode, wykształcone polki, nie widzą problemu w tym, że zamiast drugiego, czy trzeciego dziecka wybiera się lepszy status materialny (i skończcie z tą zagłodzoną siódemką) to jest poważny problem. Problem całego społeczeństwa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Niestety praca też już nie polega na odbębnieniu etatu od 8-16, jak jeszcze niedawno było. I nie widzę w tym problemu, że kobieta pracująca do 17 czy później nie ma potrzeby posiadania większej ilości dzieci, bo po prostu nie ma dla nich czasu. Dlatego ja uważam, że ludzie nie decydują się na więcej dzieci dlatego, że nie mają możliwości ich posiadać. Co do statusu materialnego to też jest to duże uogólnienie. Weźmy np rodzinę 6-osobową (2+4). To wiąże się z posiadaniem dużego auta (ja np. w Katowicach nei wyobrażam sobie nie mieć samochodu, bo autobusy koszmarnie jeżdżą i dostać się gdzieć gdzie autem można dojechać w 15min często trwa 1,5h). Jak dzieci są w wieku szkolnym to rokrocznie trzeba kupować podręczniki. To są bardzo duże wydatki i nie każdego stać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wychowanie dzieci kosztuje sporo, więc nic dziwnego w tym, że wiele osób woli wychować w dostatku to jedno, dwójkę dzieci niż wychowac kilkoro w gorszych warunkach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja obowiązkiem prawnym nie martwię się, bo moi rodzice do sądu nie pójdą do mnie po pieniądze. A nawet jak pójdą to ode mnie nie dostaną nic. Poza tym mają inne ukochane dzieci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 |
Zakorzeniona
|
Ale czy naprawdę ktokolwiek chciałby, żeby dzieci zajmowały się nim tylko dlatego, że muszą to zrobić według prawa? Jeśli nie będą chciały same z siebie, to o kant tyłka taką opiekę można otłuc...
Dziwi mnie krytyka (nie mówię o tym wątku, ale ogólnie) kobiet, które zamiast od razu po maturze rodzić dzieci idą na studia, potem na kolejne, chcą doskonalić się zawodowo. Ja studia skończę (o ile wszystko pójdzie zgodnie z planem) w wieku 27 lat, a potem trochę minie pewnie, zanim znajdę dobrą pracę i trochę "wchłonę" w życie zawodowe. Czy to coś złego? Nie mówię o żadnej karierze, ale o spełnianiu się naukowo/zawodowo, a nie tylko jako matka/żona. Niestety wielu krytykuje taki pogląd, mówi że zanim się obudzę to będę "za stara" na dziecko, że wszyscy teraz gonią za pieniędzmi, że po co kariera, najważniejsza jest rodzina itp. Ja nie mówię, że rodzina jest nieważna, ale nawet tutaj widzę głosy krytyki, kiedy kobieta chce być kimś więcej niż żoną i matką - kiedy chce wyjść na kawę z przyjaciółką, fajnie się ubrać, wypocząć na wakacjach. Lepiej, szlachetniej jest być kobietą, której jedynymi towarzyszami są dzieci i mąż, która od 15 lat ma ten sam płaszcz i sukienki, która ostatni raz wypoczywała na wakacjach w szkole średniej? Oczywiście dodam jeszcze, żeby nie było - jeśli ktoś chce siedzieć w domu z dziećmi, zajmować się domem, a studia i praca nie uszczęśliwiłyby go - OK. Ale czemu krytykowane są kobiety, które chcą czegoś innego? Edytowane przez invisible_01 Czas edycji: 2012-09-27 o 17:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dokładnie, nie wszystko się rozbija o sprawy materialne, ale także o styl życia Mając 3 czy więcej dzieci nie wyobrażam sobie pracować zawodowo, bo ile czasu bym mogłam każdemu z nich poświęcić.
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
Mnie śmieszą takie artykuły w gazetach typu Twój Styl o kobietach sukcesu, z dobrą pracą i dziećmi. Ile taka kobieta może poświęcić realnie czasu dziecku? Znam paru mężczyzn sukcesu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Wtajemniczenie
|
Ludzie sukcesu to przynajmniej dostają godziwą kasę za swoją pracę, więc nie muszą się martwić o miejsce w żłobku państwowym czy o to, kto ugotuje obiad.
Ale w dzisiejszych czasach zwykła praca może być taka, że dziecka się praktycznie na oczy nie widzi. Często ludzie dorabiają po godzinach, żeby mieć za co żyć. A i etaty np w sklepach,usługach często zaczynają się o 9-10 i trawją do 17-18. Jak dodać do tego 2h na dojazd to wychodzi się/wraca w godzinach, gdy dziecko śpi. Ogromnym minusem jest również to, że lwia część takiej wypłaty idzie na żłobek prywatny (bo dostanie się do państwowego graniczy z cudem), przedszkole, a potem wydatki związane ze szkołą. (A lwia część wypłaty drugiej połówki najczęściej pochłania kredyt za mieszkanie...) I to dlatego zwykłych ludzi nie stać na posiadanie większej ilości dzieci. PS. Poza tym to, że ktoś dużo zarabia wcale nie znaczy, że go stać na dziecko. Mój tż zarabia bardzo dobrze. Ale co z tego, jak mamy duże wydatki i tak na prawdę na życie zostaje nam tyle, co przeciętnemu Kowalskiemu. (bo co miesiąc trzeba władować kasę a to w wymianę okien, a to ubezpieczenie auta, a to się pralka zepsuje albo piec co itp)
Edytowane przez lutien Czas edycji: 2012-09-28 o 06:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Widocznie wolal miec 4 dzieci, niz 4 mercedesy. Ja tez bym zadnej corki na mercedesa nie zamienila. Moj tata mial 4 dzieci i dobre auto. ![]() Poza tym ja w przeciwienstwie do ciebie, nawet gdyby moi rodzice jezdzili na wczasy do Afryki, a mnie tylko raz wyslali na tanie kolonie i ogolnie zalowaliby mi pieniedzy, to i tak gdyby nie mieli co jesc to bym im pomogla, bo karmic cie jednak karmili... ![]() I wlasnie skonczcie to gledzenie o glodnej siodemce, bo czasem taka siodemka zyje na wyzszym poziomie niz u innych jedynaki... Zalezy od dochodow rodzicow. Ale uwazam, ze powinno sie miec tyle dzieci na ile nas stac, bo jak mialyby chodzic glodne, to lepiej miec mniej. Co do wygody to sie zgadzam, teraz ludzie sa wygodni, np. we Francji, gdzie kazdego jest stac na wiecej dzieci i polityka panstwa do tego zacheca wiekszosc i tak ma 1 lub 2 dzieci, trojke ma niewiele osob, a czworke i wiecej jeszcze mniej... Dlaczego tak jest, temu, ze ludzi nie stac na wiecej? Nie temu, tylko z wygody. Invisible, ja bede bardziej zalowac malego dziecka, ty byc moze bardziej niz dziecka bedziesz zalowac starca, co nie znaczy, ze starca nie bede zalowac (i chyba nigdziej nie jest to napisane...). Jak ty bedziesz bardziej zalowac starca tzn. masz bardziej afrykanska niz europejska mentalnosc. A to co napisalam, to sa slowa nauczyciela geografii i historii z gimnazjum mojej corki, ze tak jes w Afryce, a tak w Europie, my myslimy tak (przynajmniej w wiekszosci), a oni tak. Jezeli chodzi o ten obowiazek alimentacyjny dzieci wobec rodzicow i rodzicow wobec dzieci, a nawet wnukow, to tylko Was poinformowalam, ze taki obowiazek jest zagwarantowany prawnie, a czy wy, czy wasze dzieci zechcecie to wykorzystywac, czy nie to juz wasza sprawa.
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2012-09-28 o 11:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() MOje dziecko również nie będzie miało wszystkiego czego tylko zapragnie dlatego że takie wychowanie "w dostatku" ma bardzo zły wpływ na dziecko. Dyskusja robi się jałowa, jak ktoś chce mieć więcej dzieci to ustawi tak priorytety żeby te dzieci mieć ubrać i nakarmić i jest szansa że będzie z tego satysfakcję czerpać (nie każda kobieta marzy o tym by być dyrektorem ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#139 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I to, że Ty masz kasę na x dzieci przy podobnych do moich wydatkach ma się nijak (o co właśnie chodziło mi w poście powyżej). Ktoś może zarabiać 1tys i mieć wszystko na życie, a ktoś inny może zarabiać i 5tys a mieć na życie 500zł. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Wtajemniczenie
|
No właśnie ma się tak że zależy od gospodarowania tym co zostaje, jeśli się czegoś nie chce to choćby mury pękały się tego nie zrobi a jak się chce to się na rzęsach stanie.
Btw kiedyś miałam koleżankę która w trakcie robienia zakupów musiała zawsze zliczyć obiad i kawe w restauracji i wiecznie chodziła zdziwiona że ja zarabiając mniej niż ona mam kasę, kiedy ona ma pusty portfel i wszystko na kredyt kupuje.
![]() |
#141 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wystarczy tylko przyklad Marsylii, zeby to udowodnic. Marsylia liczy 850 602 mieszkancow. W 2008 w Marsylii bylo 108 392 emigrantow, czyli 12,7 % populacji miasta (z czego 2,2 % urodzonych w Europie i 10,5 % urodzonych poza Europa, pochodzacych glownie z krai tzw. Magrebu czyli Maroka, Algierii i Tunezji. Natomiast w 1999 roku, 41,8% osob ponizej 18 roku zycia, byly obcego pochodzenia (przynajmniej jeden z rodzicow mial obce pochodzenie z czego 23% mialo pochodzenie z Magrebu). Ta proporcja przewyzsza 50% (z czego 40% jest pochodzenia z Magrebu) w trzech pierwszych okregach Marsylii. To nie chodzi o to, ze to sa z biednych krai, to maja wiecej dzieci, to chodzi o inna mentalnosc i inne wartosci, bo bogate Emiraty Arabskie i bogata Arabia Saudyjska, mimo tego, ze bogate maja bardzo duzy przyrost naturalny. Mysle, ze biedne kraje czarnej Afryki, nawet gdyby byly bogate, to i tak by byl w nich duzy przyrost naturalny, u nich tradycja sa duze rodziny, oni lubia i chca miec duzo dzieci.
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2012-09-28 o 12:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko wiesz, nie za bardzo jest jak mieć dobry kontakt z wnukami jak nie akceptujesz ich ojca. Jak wyobrażasz sobie takie spotkania? Zabrać ojca na takie spotkanie, gdzie nikt do niego się nie odzywa, atmosfera jest napięta? Pokazywać dziecku, że udawanie i chore relacje są ok i ma się ładnie uśmiechać do babci, która nienawidzi tatusia? Nie zabierać i narażać dziecko na wysłuchiwanie komentarzy babci, która nie może się powstrzymać i mówi mamusi, żeby zostawiła tatusia i zamieszkała z babcią, bo ona jej wybacza? Tak się nie da. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
ale na 100% jestem pewna, że Polki chciały by więcej dzieci i rodzić je szybciej gdyby miały choć część takiej opieki jak w krajach skandynawskich
![]() |
![]() |
#144 |
Zadomowienie
|
Glodomorek, to nie chodzi, czy dobrze by mi bylo, czy nie dobrze, a o domach dziecka nie bylo mowy, tylko o to, ze jednak karmili mnie, ubierali, kupowali mi podreczniki do szkoly, w sumie jakby nie bylo wydawali na mnie pieniadze dopuki sama nie zaczelam zarabiac, a wiec jak by byli w tragicznej sytuacji, ze niemieliby za co zyc to i tak bym rodzicom pomogla, na to zycie, podstawowe potrzeby, bym im dala, tak jak oni dawali mi, jacy by ci rodzice nie byli. A na wczasy do Afryki bym ich nie wysylala, tak jak oni nie wysylali mnie.
![]() Jezeli chodzi o ziecia, to ja bym nie pokazywala, ze go nie akceptuje, czy nie lubie, tym bardziej jak bylby juz zieciem i tak nic juz tego nie zmieni. Po co wprowadzac niemila atmosfere na rodzinnych spotkaniach. Swoje bym mogla myslec, ale nie dalabym odczuc tego, ani zieciowi, ani corce, a tym bardziej wnukom. A, gdybym widziala, ze jest jednak dobrym mezem i, ze mylilam sie co do jego osoby przed slubem corki, to i szczerze bym go akceptowala i lubila. Natomiast, gdybym widziala, ze jest jednak zlym mezem i mialam racje, a corka nie jest z nim szczesliwa, to bym szczerze nie mogla i po slubie zaakceptowac, ale nerwowej atmosfery tez bym nie chciala wprowadzac, nie pokazywalabym tego na zewnatrz, po co denerwowac corke i wnuki. Poza tym to wiem, ze jak kobiecie jest z mezem bardzo zle to i tak wczesniej, czy pozniej od niego odejdzie, a ingerencja z zewnatrz najczesciej i tak nic nie daje. Zawsze jest lepiej jak jest to osobista decyzja danej osoby. Poza tym z reguly dzieci znaja rodzicow i wiedza kogo oni moga zaakceptowac, a kogo nie zaakceptuja i wiedza, ze jak wybiora takiego, ktorego rodzice nie beda akceptowac, to beda miec potem z ta nieakceptacja rodzicow do czynienia, czy to bedzie nieakceptacja jawnie przez rodzicow pokazywana, czy ukryta, to i tak nigdy nie bedzie tak jak w wypadku, gdzie rodzice ziecia szczerze akceptuja i lubia. To zalezy od dziecka jednym zalezy bardzo na akceptacji rodzicow (i tacy z reguly postaraja sie, zeby ziec rodzicom odpowiadal, lub synowa odpowiadala), innym mniej, a innym wcale. Np. w spoleczenstwach bardzo tradycyjnych, jak np. Indie, Chiny, spoleczenstwa Arabskie, kraje Afrykanskie, dzieciom bardzo zalezy na akceptacji ich polowki przez rodzicow i zadko sprzeciwia sie woli rodzicow, nawet jak mieszkaja w Europie, a tym bardziej w swoich krajach. A w Europie dzieci wychodza za kogo chca i rodzice nie maja tu nic do gadania, bo jak sprobuja cos zasugerowac to dziecko trzasnie drzwiami i tak zrobi co chce i sie jeszcze na rodzicow na cale zycie obrazi tak, ze wcale zadnego kontaktu z nimi nie ma. A wiec lepiej nie sugerowac... Kiedys w Europie dzieci tez liczyly sie ze zdaniem rodzicow, teraz coraz czesciej z tym zdaniem sie nie licza sie. Czy to jest dobre, w sytuacji kiedy rodzice nie maja racji nie, ale jest tak, ze rodzice czesto maja racje, bo maja wiecej doswiadczenia. ![]() ![]() Patrilla, byc moze, slyszalam, ze Polki, ktore sa w UK, gdzie ta opieka jest juz duzo lepsza niz w Polsce, chetniej rodza dzieci od Polek w Polsce. Pozniej tak jak pisalam wczesniej emigranci z Afryki w krajach Europy Zachodniej i tak maja duzo dzieci, mimo tego, ze dostep do antykoncepcji jest w Europie powszechny i czesto bezplatny, bo oni chca i lubia miec duzo dzieci. To jest uwarunkowane kulturowo. Np. Zydzi, ktorzy sa w Europie juz od bardzo dawna (oprocz tego czesto sa wyksztalceni i czesto dobrze sie im powodzi) i tak do tej pory maja duzo dzieci. Zydowka ma z reguly minimum 3 dzieci, a czesto nawet 5. Pytanie tu bylo, co sadzicie o rodzinach wielodzietnych? Ja sadze bardzo dobrze i sama taka mam, bo uwazam, ze w rodzinie wsparcie, a w ilosci sila. ![]() ![]() Ale zdaje sobie sprawe, ze dla wiekszosci Europejczykow, rodziny wielodzietne sa niemodne. Teraz ostatnio wsrod Europejczykow coraz modniejsze robia sie single, wczesniej byla moda na pary bezdzietne, bo dla niektorych i 1 dziecko to wysilek, strata czasu i pieniedzy. Ale i to zrobilo sie z czasem niemodne. Teraz jest moda na single. Coraz wiecej ludzi mysli, ze po co laczyc sie w jakies zwiazki, jak lepiej jest mieszkac oddzielnie, miec wygode, robic co sie chce, nie miec obowiazku gotowania mezowi obiadu itp. i miec tylko chlopaka na same rozrywki, spotykac sie z nim w weekendy i czasem po pracy, jezdzic razem na wczasy itp. Ja sobie zdaje sprawe, ze jestem bardzo niemodna. Czasem slysze od obcych ludzi na ulicy, a wszystkie to pani? ![]() ![]()
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Konto usunięte
|
Wg mnie stwierdzenie, że w Polsce jest moda na życie singla jest mocno przesadzone.
Może w stolicy to się zdarza częściej, ale w mniejszych miastach ludzie nadal chcą zakładać rodziny. Dziewczyny wciąż marzą o byciu matkami. I pary chętnie miałyby więcej dzieci, ale nie stać ich. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
Przeciętna para w stolicy ma często dwójkę dzieci
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zadomowienie
|
a ja mam 24 lata i 3 dzieci,jedno nam zmarlo i dałabym wszystko zeby z nami było...zycie zyciem niczego nie da sie zaplanowac czy przez=widziec,co ma byc to bedzie i niewiadmomo jak zycie nam sie potoczy,czasem matka jedynaka moze miec tak ze nie bedzie co do garnka wlozyc,moze byc ze matka 5 dzieci na stare lata zostanie sama....i co tu wielce dyskutowac
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Zadomowienie
|
Tez fakt...
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Wtajemniczenie
|
Ja planuję dwójkę, no chyba, że druga ciąża okaże się mnoga, albo zdarzy się jakaś późniejsza wpadka, ale to są już rzeczy mało prawdopodobne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Takie bzdury może pisać tylko ktoś kto o życiu w Polsce nie ma pojęcia.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:19.