Kto gdzie siedzi na weselu? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-03-05, 12:49   #121
nel_a
Zakorzenienie

Dot.: Kto gdzie siedzi na weselu?

Cytat:
Napisane przez DiBi Pokaż wiadomość
u nas beda wizytowki .. zawsze sie sprawdzaja. niedawno moi rodzice poszli na wesele gdzie nie bylo przydzielania miejsc. i co? wyszlo ze rodzice mlodych wyladowali gdzies na koncu stolu- niedaleko zaspolu. nieladnie
kurcze ja bym bardzo chciala miec wizytowki. Fajnie by sie rozplanowalo - ale slyszalam sprzeciwy - nigdy jeszcze nie bylo w mojej rodzinie czegos takiego. Przynajmnie bylyb porzadek.

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-05, 13:10   #122
olivka_7
Zakorzenienie

Ja nie robię wizytówek.Każdy usiądzie z kim chce.
olivka_7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-05, 16:22   #123
marticia
Zakorzenienie

U mnie to pewnie sie nie obedzie bez wizytowek. Niestety wiele razy mialam bardzo przykre doswiadczenia (moze to tylko moja rodzina taka), ze kto pierwszy ten lepszy (nie potrafili sie zachowac). Matki z dziecmi pousadzali dzieci na najlepszych miejscach, a miejsca dla nas pozostaly tylko te w katach. Cale szczescie, ze na jednym weselu matka panny mlodej to zauwazyla i szybko poprzesadzala. No ale moze nei wszedzie tak jest. U mnie na pewno beda wizytowki, bo nie mam zamiaru, aby niektorym gosciom bylo przykro, ze mial siedziec z tym i z tym, a nie siedzi. Poza tym stoliki beda okragle i max 8 osob przy jednym bedzie siedzialo, wiec moze nie bedzie duzych problemow.
marticia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-05, 20:58   #124
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Ja także nie jestem za wizytówkami, jakoś mnie odrzuca fakt, że ktoś "karze" mi siedac tu a nie tu.trudno jest dobrac odpowiednio osoby, jesli stoły są w kształcie U( z okrągłymi to już nie taki problem i może nawet dobry pomysł?).Teraz sie zastanawiac kto kogo lubi, a kogo nie znosi i jeszcze jakby tak sie pomylić i usadzić koło siebie dwie zwaśnione osoby, łoo .

U mnie wizytówek nie bedzie,jak znam życie młodzi pójdą na jedną stronę a sznur "tych starszych" na drugą.

Pozdrawiam
Stary 2007-03-05, 21:18   #125
Meg9
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez olivka_7 Pokaż wiadomość
Ja nie robię wizytówek.Każdy usiądzie z kim chce.
U nas będzie tak samo Każdy usiądzie gdzie będzie chciał, bez żadnych wizytówek
Meg9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-06, 08:19   #126
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Meg9 Pokaż wiadomość
U nas będzie tak samo Każdy usiądzie gdzie będzie chciał, bez żadnych wizytówek
ja do zawsze pamietam sytuacje kiedy siadam a pozniej musze przesiadac sie o kilka miejsc bo cioci sie zachcialo siedziec wlasnie tam. Na weselu u kuzyna jedna para mlodych siedziala wsrod starszych bo takie miejsca im zostaly.

Stary 2007-03-06, 08:29   #127
olivka_7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
ja do zawsze pamietam sytuacje kiedy siadam a pozniej musze przesiadac sie o kilka miejsc bo cioci sie zachcialo siedziec wlasnie tam. Na weselu u kuzyna jedna para mlodych siedziala wsrod starszych bo takie miejsca im zostaly.
No to ja nigdy nie spotkalam się z taką sytuiacją.No może raz siedzieliśmy wtedy z dziećmi ale chwilowo bo się potem przesiedliśmy.
olivka_7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-06, 09:34   #128
Meg9
Raczkowanie

Cytat:
No ja sie nie spotkałam z czymś takim
A byłam już na wielu weselach w rodzinie i jakoś zawsze wszystko było spoko
Mam nadzieje, ze u mnie cos takiego nie bedzie miało miejsca

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200109082441.png

Nasze zaręczyny
http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200402030926.png

15.09.2007 - żoncia to ja
http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20070915060114.png
Meg9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-06, 09:38   #129
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olivka_7 Pokaż wiadomość
No to ja nigdy nie spotkalam się z taką sytuiacją.No może raz siedzieliśmy wtedy z dziećmi ale chwilowo bo się potem przesiedliśmy.
no wlasnie o takim przesiadaniu mowie

Stary 2007-03-06, 09:39   #130
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Meg9 Pokaż wiadomość
No ja sie nie spotkałam z czymś takim
A byłam już na wielu weselach w rodzinie i jakoś zawsze wszystko było spoko
Mam nadzieje, ze u mnie cos takiego nie bedzie miało miejsca
nom tez mam nadzieje ze tak nie bedzie.

Stary 2007-03-19, 14:17   #131
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

u nas na weselu będą wizytówki - ja, narzeczony i nasi rodzice jesteśmy jak najbardziej za nimi, ponieważ już byłam na weselach u mnie w rodzinie i za każdym razem przesiadałam się nie wiem ile razy a ostatanio usiedliśmy sobie (młode osoby z mojej rodziny) koło siebie przy stole, po czym na chwilę poszłam do wc, wracam, a tu moje rzeczy leżą sobie na oknie!!!!!!!! a na moim krześle siedzi jakieś babsko -podchodzę i mówię, że przepraszam, ale ja tu siedziałam i tu były moje rzecz, a ona mi na to, że skoro nie ma wizytówek to ona może usiaść gdzie chce, a tu jej się miejsce podoba i ona tu będzie siedzieć sorry, ale myślałam, że jej dowalę - powstrzymało mnie jedynie to, że reszta młodych wstała i powiedziała,że się przesiądziemy gdzie indziej, tym bardziej, że mojej mamie też jakieś babsko zajęło miejsce twierdząc,że ona tu będzie siedzieć, więc w sumie i tak wszyscy równym rzędem wstaliśmy i usiedliśmy w innej części. Nie chciałam już robić awantur na weselu, mama też nie, więc się po prostu przesiedliśmy.
A najlepsze było to,że babsko (sorry za wyrażenie, ale innego na tą kobietę nie znajduję) po 15 minutach wstało sobie i wygoniło jakiegoś pana z jego miejsca
szok jak dla mnie

poza tym na każym weselu na jakim była, gdzie nie było wizytówek to koło państwa młodych ledwo co mógł usiąść świadek, bo ciotki i inne znajome koniecznie przy nich chciały siedzieć; a już o takim ustawieniu, żeby siedzieli młodzi, świadkowie z os.tow. i młode osoby, a potem reszta w ogóle mowy nie było. NIGDY jeszcze nie siedziałam w rzędzie czy w jakimś pobliżu koło pary młodej zawsze zablokowały nas jakieś piąte po kisielu ciotki z mężami albo jakieś sąsiedki, zaproszone na wesele. Ostatnio na weselu (dwa lata temu) siedzialam z TŻ i resztą młodych osób z mojej rodziny i rodziny pana młodego na końcu stołu ustawionego w literę C (na końcu jednej z nóżek literki C dokładnie), więc dość daleko od mojej siostry ciotecznej i jej męża

Dlatego, żeby żadne ciotki i inne osoby i żeby nie było żadnych przepychanek, jakie dotychczas widziałam, ja i narzeczony zropbimy wizytówki i pousadzamy gości tak jak powinno być

Jeden z braci ciotecznych mojego TŻ-ta tak zrobił na swoim weselu, powiadomił o tym,że wizytówki będą i żeby siąść na swoich miejscach i wszyscy ładnie na nich usiedli, żadnego łażenie i przesiadania się nie było, a goście byli dobrze usadzenie, bo byl cały jeden stół z młodymi osobami, a drugi ze starszymi

ufff ale się rozpisałam
Kalex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-19, 15:16   #132
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kalex Pokaż wiadomość
u nas na weselu będą wizytówki - ja, narzeczony i nasi rodzice jesteśmy jak najbardziej za nimi, ponieważ już byłam na weselach u mnie w rodzinie i za każdym razem przesiadałam się nie wiem ile razy a ostatanio usiedliśmy sobie (młode osoby z mojej rodziny) koło siebie przy stole, po czym na chwilę poszłam do wc, wracam, a tu moje rzeczy leżą sobie na oknie!!!!!!!! a na moim krześle siedzi jakieś babsko -podchodzę i mówię, że przepraszam, ale ja tu siedziałam i tu były moje rzecz, a ona mi na to, że skoro nie ma wizytówek to ona może usiaść gdzie chce, a tu jej się miejsce podoba i ona tu będzie siedzieć sorry, ale myślałam, że jej dowalę - powstrzymało mnie jedynie to, że reszta młodych wstała i powiedziała,że się przesiądziemy gdzie indziej, tym bardziej, że mojej mamie też jakieś babsko zajęło miejsce twierdząc,że ona tu będzie siedzieć, więc w sumie i tak wszyscy równym rzędem wstaliśmy i usiedliśmy w innej części. Nie chciałam już robić awantur na weselu, mama też nie, więc się po prostu przesiedliśmy.
A najlepsze było to,że babsko (sorry za wyrażenie, ale innego na tą kobietę nie znajduję) po 15 minutach wstało sobie i wygoniło jakiegoś pana z jego miejsca
szok jak dla mnie

poza tym na każym weselu na jakim była, gdzie nie było wizytówek to koło państwa młodych ledwo co mógł usiąść świadek, bo ciotki i inne znajome koniecznie przy nich chciały siedzieć; a już o takim ustawieniu, żeby siedzieli młodzi, świadkowie z os.tow. i młode osoby, a potem reszta w ogóle mowy nie było. NIGDY jeszcze nie siedziałam w rzędzie czy w jakimś pobliżu koło pary młodej zawsze zablokowały nas jakieś piąte po kisielu ciotki z mężami albo jakieś sąsiedki, zaproszone na wesele. Ostatnio na weselu (dwa lata temu) siedzialam z TŻ i resztą młodych osób z mojej rodziny i rodziny pana młodego na końcu stołu ustawionego w literę C (na końcu jednej z nóżek literki C dokładnie), więc dość daleko od mojej siostry ciotecznej i jej męża

Dlatego, żeby żadne ciotki i inne osoby i żeby nie było żadnych przepychanek, jakie dotychczas widziałam, ja i narzeczony zropbimy wizytówki i pousadzamy gości tak jak powinno być

Jeden z braci ciotecznych mojego TŻ-ta tak zrobił na swoim weselu, powiadomił o tym,że wizytówki będą i żeby siąść na swoich miejscach i wszyscy ładnie na nich usiedli, żadnego łażenie i przesiadania się nie było, a goście byli dobrze usadzenie, bo byl cały jeden stół z młodymi osobami, a drugi ze starszymi

ufff ale się rozpisałam
chyba bym tej babie szampana na kiecke wylala
Chcialabym te wizytowki ale oprocz mnie jest za tym jedna ciotka reszta twierdzi ze to jakies niepotrzebne wybryki. ehhh a moze postawic na swoim?;>

Stary 2007-03-19, 15:35   #133
marticia
Zakorzenienie

No dokladnie Kalex z tego samego powodu bede miala wizytowki i nie obchodzi mnie, co cioteczki o nich pomysla. Krew mnie zalewa, gdy nawet slysze o takich sytuacjach, nie mowiac juz o wlasnych doswiadczeniach. Niektorym to przydaloby sie pare lekcji dobrego wychowania dac..Ale pomysl Kalex, ze pierwszy raz usiadziesz na wlansym weselu tak blisko pary mlodej
Stary 2007-03-19, 15:40   #134
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

Cytat:
chyba bym tej babie szampana na kiecke wylala
Chcialabym te wizytowki ale oprocz mnie jest za tym jedna ciotka reszta twierdzi ze to jakies niepotrzebne wybryki. ehhh a moze postawic na swoim?;>
powiem Ci,że ja byłam bliska wzięcia szampana i wylania jej na łeb
ale,że to wesele itp. to już nie chciałam draki robić, w normalnych okolicznościach kobieta usłyszałaby co mam do powiedzenia - sorry, ale jak dla mnie po prostu bezczelnie się zachowała, jak można wziąść kogoś rzeczy i wywalić na okno

u mnie za wizytówkami są wszyscy - ja, narzeczony, a nasi rodzice to jeszcze bardziej niżmy popierają ten pomysł zwłaszcza moja mama, która sama została, jak wyżej napisałam, usnięta z miejsca a mój tata też wiele przepychanek widział na weselach a ostatnio też nie był zachwycony jak mu ktoś żonę wygonił z miejsca, na którym siadła. Nie podobała mu się taka organizacja i stwierdził, że faktycznie lepiej będzie jak zrobimy ładne wizytóweczki
Stary 2007-03-19, 15:44   #135
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

Cytat:
Napisane przez marticia Pokaż wiadomość
No dokladnie Kalex z tego samego powodu bede miala wizytowki i nie obchodzi mnie, co cioteczki o nich pomysla. Krew mnie zalewa, gdy nawet slysze o takich sytuacjach, nie mowiac juz o wlasnych doswiadczeniach. Niektorym to przydaloby sie pare lekcji dobrego wychowania dac..Ale pomysl Kalex, ze pierwszy raz usiadziesz na wlansym weselu tak blisko pary mlodej
hahahahaha
właśnie, wreszcie nie będę siedzieć gdzies na końcu, wygoniona przez kogoś

a wizytówki też chcemy mieć dlatego,żeby koło nas siedziały osoby młode, a nie jakaś (bez urazy) ciotka, która ledwo co kojarze z widzenia

mamy zamiar ustawić stoły w podkówkę (czy w literę C jak kto woli) i my będziemy siedzieć na środku, potem swiadkowie ze swoją osobą tow. potem osoby młode i dalej od mojej strony reszta gości ode mnie zaproszoncyh, a od strony TŻ-ta reszta jego gości

edit:
a ciotki mogą sobie myśleć co chcą, to nasze wesele i my je organizujemy, one miały możliwość wykazania się na swoim weselu
i tak pousadzamy je tak,żeby miały z kim plotkować
Stary 2007-03-19, 16:28   #136
marticia
Zakorzenienie

My bedziemy miec okragle stoliki i wlasnie sie zastanawiam nad usadzeniem gosci. Na pewno doradzi mi jesczze kierownik sali..jest bardzo rezolutnym mlodziencem znajacym sie chyba na wszystkim. No ale ciekawa jestem Waszej opinii:
przy stole mlodych jest tylko 6 miejsc. Na poczatku pomyslalam sobie, ze usiadziemy my i po obu stronach rodzice, a swiadkowie wraz z rodzenstwem zaraz przy okraglym stoliku blisko nas. Jednak pojawil sie problem, bo siostra mamy TZ jest niepelnosprawna i to ona sie nia zajmuje, wiec musi obowiazkowo siedziec obok niej. Moze byc problem z dostawieniem siodmego krzesla..zrobi sie tloczno. Wiec drugie wyjscie to obok nas swiadkowie a rodzice usiada niedaleko nas razem. Choc nie zabardzo to mi sie podoba, bo obok nas bedzie jeszcze duzo miejsca. Chyba ze da sie zmniejszyc stol Mlodych.
Co o tym myslicie dziewuszki?

Ps. Kalex i o takim przypadku slyszalam, ze Mlodzi nie mieli gdzie usiasc, bo miejsca nie byly oznaczone, a ciotki oczywiscie kto pierwszy ten lepszy. Nie wiadomo czy sie smiac czy plakac
Stary 2007-03-19, 16:39   #137
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

Cytat:
Napisane przez marticia Pokaż wiadomość
My bedziemy miec okragle stoliki i wlasnie sie zastanawiam nad usadzeniem gosci. Na pewno doradzi mi jesczze kierownik sali..jest bardzo rezolutnym mlodziencem znajacym sie chyba na wszystkim. No ale ciekawa jestem Waszej opinii:
przy stole mlodych jest tylko 6 miejsc. Na poczatku pomyslalam sobie, ze usiadziemy my i po obu stronach rodzice, a swiadkowie wraz z rodzenstwem zaraz przy okraglym stoliku blisko nas. Jednak pojawil sie problem, bo siostra mamy TZ jest niepelnosprawna i to ona sie nia zajmuje, wiec musi obowiazkowo siedziec obok niej. Moze byc problem z dostawieniem siodmego krzesla..zrobi sie tloczno. Wiec drugie wyjscie to obok nas swiadkowie a rodzice usiada niedaleko nas razem. Choc nie zabardzo to mi sie podoba, bo obok nas bedzie jeszcze duzo miejsca. Chyba ze da sie zmniejszyc stol Mlodych.
Co o tym myslicie dziewuszki?

Ps. Kalex i o takim przypadku slyszalam, ze Mlodzi nie mieli gdzie usiasc, bo miejsca nie byly oznaczone, a ciotki oczywiscie kto pierwszy ten lepszy. Nie wiadomo czy sie smiac czy plakac

hm..... faktycznie nie wiem czy się śmiać czy płakać....naprawdę...

jesli chodzi o Twój przypadek to zobaczcie najpierw jak wyglądałby stolik przy dostawieniu 7 krzesła - jak bardzo zmniejszyłaby się przestrzeń i czy zrobiłoby się ciasno. Możecie też spytać kierownika sali czy nie mają gdzieś jakiegoś jednego większego okragłego stolika,żeby ta 7 ososba się zmieściła

jest jeszcze trzecie wyjście, oprócz tych co napisałaś - może usiądą obok Was Wasi rodzice plus siostra mamy Twojego narzeczonego? a świadkowie ze swoją parą i z innymi młodymi przy stoliku obok Was? Jeśli świadkowie są normalnymi (wiesz o co chodzi, czuli,że sa po prostu ludźmi) osobami to myslę,ze zrozumieliby usadzenie wtedy przy stoliku obok Was i nie robiliby jakiś problemów
Stary 2007-03-19, 16:59   #138
marticia
Zakorzenienie

Na pewno nie beda robili problemow, sa para, to siostra mojego TZ ze swoim narzeczonym. Nie chcielismy dziekic par. Mysle Kalex, ze musimy zobaczyc czy da sie dostawic to 7 krzeslo, bo byloby milo, gdyby to rodzice usiedli obok nas, dla nas sa najwazniejsi. Natomiast swiadkowie i pozostale rodzenstwo to ludzie dorosli, ktorzy swietnie sie czuja w swoim towarzystwie, wiec dla nich tez bedzie lepiej, jak usiada wszyscy razem. No zobaczymy, juz za 2 tygodnie sie to roztrzygnie, jak pojedziemy do Polski
Stary 2007-03-25, 04:07   #139
rav12345
Wtajemniczenie

W moim przypadku bedziemy miec stoliki ustawione w C, ale z przerwami co 4 miejsca, wiec przy jednym stoliku bedzie siedziec 8 osob. Chyba ponumeruje stoliki, i postaram sie pogrupowac ludzi w ośmioosobowe zespoły. I na koncu skieruje je do odpowiedniego stolika, a tam niech sie sami usadzaja, zawsze to mniejsze ryzyko, ze nawet jesli trafi sie ktos nielubiany wsrod tej osemki, to mozna usiasc po przeciwnej stronie.

Moje doswiadczenia z przepychankami sa podobne. Moi rodzice spokojnie czekaja az wszyscy sie zwyprzepychaja i wtedy zajmuja ostatnie miejsca , zwykle daaaleko od Mlodych.
Druga sprawa jest taka, ze na wszystkich weselach na jakich bylam, ludzie wedruja, i zmieniaja na chwilke miejsca, przysiadaja sie, bo chca porozmawiac ze znajomymi, z rodzina. Po rozmowie ida do nastepnych, lub wracaja na swoje miejsce.
rav12345 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-04-01, 23:57   #140
memka87
Raczkowanie

tez sie nad tym zastanawialismy i jak tak czytam wasze komentarze to mysle ze te karteczki to dobry pomysl.... ale u nas, mam przynajmniej taka nadzieje, bedzie tak ze na czesci oficjalnej czyli na przywitaniu, obiedzie bedziemy siedzieli my swiadkowie pozniej rodzice i "starsi" a na koncu znajomi, bo rodzina to w koncu najwazniejsze osoby. a pozniej w czasie zabawy jedni pojda potanczyc inni posiedziec, porozmawiaja to z 1 to z 2 osoba i sie wymieszaja! tak ze jak ktos siedzial na 1 miejscu na poczatku imprezy nie znaczy ze na koncu musi siedziec na tym samym... bo na poczatku nie chcialabym siedziec ze znajomymi tylko z rodzina...
memka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-21, 20:30   #141
Ivon.a
Wtajemniczenie

GG do Ivon.a

Ja będę miała małe przyjęcie , tak na 20 osób, więc i tak będą wszyscy siedzieć kolo siebie. Ale mogę powiedzieć z punktu widzenia gościa. Byłam na weselach z ustalonymi miejscami i bez, i powiem szczerze że na weselu kiedy zobaczyłam że mam juz miejsce ustalone - ulżyło mi Towarzystwo fajne mi ustalono, bo z moimi młodym kuzynostwem, więc uważam że to świetny pomysł.Każdy powinien siedieć w swoim gronie, rodzice nie muszą siedzieć przy młodych, lecz w towarzystwie gdzie będą się dobrze bawić. Natomiast bez ustalonych miejsc spotkała mnie też sytuacja że ktoś miał pretensje ze nie usiedliśmy koło nich - więc rózne sytuacje mogą się zdarzyć . Mnie na moim ślubie zależy żeby ta mała gromadka młodych ludzi siedziała koło mnie, resztę osób usadzę według zażylości, więc wizytówki chyba raczej będą.
Stary 2007-04-26, 16:43   #142
zytasia
Raczkowanie

Ja bylam na hmm.. 13 weselach do tej pory (mam liczna rodzine, jestem 15 wnukiem mojej babci ) i nigdzie nie bylo karteczek kto ma gdzie usiasc Wesela zazwyczaj byly na 80-100 osob, jedynie 2 z nich byly na 30-50 Zawsze tak jakos sie dogadujemy z miejscami, nikt nigdy z tym problemu nie ma, nie ma nawet zadnego problemu jak ktos prosi zeby sie przesiasc o krzeslo czy dwa, zeby gdzies tam jeszcze kogos wcisnac pomiedzy Zawsze mamy tak, ze siedza mlodzi, obok mlodej swiadek, obok mlodego swiadkowa, i rodzice jedni obok swiadka, drudzy obok swiadkowej. I nigdy z tym tez nie bylo zadnego problemu Tak sie po prostu w mojej rodzinie przyjelo, a nigdy nie bylo w sumie tez zadnego problemu z rodzina tej drugiej osoby Do tej pory jedno wesele (na ktore mnie nie zaproszono i chyba dzieki Bogu ) na ktorym byli moi rodzice (tata jako chrzestny) i byly wizytowki. Mama strasznie narzekala, uwaza ze to najgorsze wesele na jakim byla, wlasnie dlatego ze usadzono mlodziez z mlodzieza a starszych ze starszymi (a lubia towarzystwo jednych i drugich) i dostala jakies babcie obok siebie ktorych tak naprawde za bardzo nie znala, a do tego (!!!) sala byla tak skonstruowana bez sensu, ze nie widziala nawet za bardzo parkietu ani pary mlodej. Ja tam osobiscie tez nie mialabym nic przeciwko gdybym trafila jednoczesnie miedzy wujkow i ciocie i miedzy kuzynow i kuzynki Wg mnie nie ma reguly jak sie trafi. Zawsze ktos z karteczka sie trafi, ktory bedzie uwazal ze siedzi nie tam gdzie trzeba i zawsze znajdzie sie ktos kto bez karteczek trafi niestety gdzies kolo jakiejs babci, bo juz nie bylo wiecej miejsc dla niego Ale tak naprawde nie jest dla mnie wazne az tak bardzo gdzie siedze, bo przeciez nie ide tam siedziec i plotkowac, tylko sie bawic i tanczyc! Wazne, by w poblizu byla choc jedna osoba ktora znam i lubie i bede miala z kim wypic, a szansa na to jest bardzo duza, bo zawsze kazdy stara sie usiasc kolo "swoich" wiec ryzyko ze jedyne krzeslo jakie mi zostanie bedzie kolo tamtej rodziny jest mniejsze )) Poza tym to, ze to obcy dla mnie ludzie (bo rodzina zony mojego kuzyna np) nie znaczy ze musza to byc zli ludzie i nie bedzie jak z nimi pogadac i sie bawic
zytasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-19, 17:08   #143
_Iguana_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Angie144 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam mały kłopocik... w przyszłą sobotkę wesele, a my z narzeczonym nadal jesteśmy niezdecydowani co do jednego - czy usadzać naszych gości po swojemu czy pozwolić im się 'zabijać' o miejsca...

Pomyśleliśmy, że ustawimy winietki i każdy będzie miał swoje miejsce, ale nie jesteśmy do końca przekonani czy uda nam się wszystkich zadowolić, czy nie będą mieli do nas później pretenscji...

Jak myślicie? Czekam na opinie...
ja na swoim weselu też chciałam porossadzać gości po swojemu , ale mój mąż stwierdził, ze nie ma sensu, bo ludzie siadają i tak jak chcą i tak było. A drugi powód był taki, ze prosto po mszy pojechaliśmy na sesję w plener i goście i tak czekali pod salą i gdy przyjechaliśmy usiedli gdzie chcieli.
pozdrawiam

Jestem żonką!!! http://suwaczki.waszslub.pl/img-2006061700300330.png
Już mgr inż
_Iguana_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-20, 18:38   #144
madla
Rozeznanie

Exclamation Dot.: Kto gdzie siedzi na weselu?

Mamy już zakupione winietki, mam tylko mały problem czy ich wypisywaniu... Część osób towarzyszących znam, więc nie ma problemu będą mieć swoją karteczkę, ale co z osobami któych kompletnie nei znam ? Czy w takiej sytuacji wypisać np. " Sz.P. Anna Kowalska z osobą towarzyszącą" Czy po prostu "Sz.P. Anna Kowalska" a obok pozostawić puste miejsce, co będzie logicznie wskazywało, że jest to miejsce dla osoby towarzyszącej....

Jak uważacie??
Stary 2007-05-20, 20:23   #145
justka_81
Raczkowanie

Myślę, że powinnaś zapytać tych osób które będą o dane ich osób towarzyszących i wpisać każdego imię i nazwisko. My tak zrobiliśmy już przy wypisywaniu zaproszeń bo jakoś wolałam jak były wpisane obie osoby niż "z osobą towarzyszącą".
justka_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-20, 20:43   #146
madla
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez justka_81 Pokaż wiadomość
Myślę, że powinnaś zapytać tych osób które będą o dane ich osób towarzyszących i wpisać każdego imię i nazwisko. My tak zrobiliśmy już przy wypisywaniu zaproszeń bo jakoś wolałam jak były wpisane obie osoby niż "z osobą towarzyszącą".

Uwierz mi, że ja też tak bym wolała, ale to jest niemożliwością w kilku przypadkach... np moi kuzyni/ki, którzy wg niektórych powinni dostać zaproszenia z osobą towarzysząca do końca nie są pewni i na tyle stali w uczuciach Dlatego lepiej na zaproszeniu nie określać jasno osoby....

teraz może rzeczywiście przeprowadze wywiad i dowiem się z kim przychodzą...
Dzięki za radę
Stary 2007-05-21, 08:04   #147
zuzaneczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madla Pokaż wiadomość
Uwierz mi, że ja też tak bym wolała, ale to jest niemożliwością w kilku przypadkach... np moi kuzyni/ki, którzy wg niektórych powinni dostać zaproszenia z osobą towarzysząca do końca nie są pewni i na tyle stali w uczuciach Dlatego lepiej na zaproszeniu nie określać jasno osoby....

teraz może rzeczywiście przeprowadze wywiad i dowiem się z kim przychodzą...
Dzięki za radę
Moim zdaniem lepiej napisać ich nazwiska. Zaproszeni chyba na tydzień przed wiedzą z kim przyjdą??

A co do winietek. Napiszę jeszcze raz, że jestem za. Już wspominałam że u nas były i się świetnie sprawdziły.
Dwa tygodnie temu byliśmy na weselu (ok. 50 osób) i winietek nie było. NIe obyło się bez zmamieszania bo jakaś "ekipa" musi ale to musi siedzieć koło siebie i stado ciotek urządziło porządki. Najchętniej przesadziłyby pół sali, ale ostatecznie skończyło się na dostawianiu krzeseł. Niefajnie to wyglądało i wprowadziło niepotrzebne zamieszanie.

Marzenia się spełnią. Czekają tylko na właściwy moment.
zuzaneczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-21, 13:32   #148
jolineczka
Wtajemniczenie

Ja jestem przeciwna winietkom. To jest bardzo odpowiedzialne. A już w praktyce przekonałam się o tym na ostatnim weselu. Spotkaliśmy się ze starymi znajomymi ze szkoły i kiedy już mieliśmy razem zasiadac do stołu okazało sie ze nas porozdzielano. Mieliśmy siedzieć przy stoliku z osobami których kompletnie nie znamy, a którzy się znali. Czyli bylismy 5 kołem u wozu. Na szczęscie udało sie zmienić miejsce. Szczerze mówiąć musieli zostać przy tym stoliku pewnie byśmy zjedli obiad, posiedzieli w milczeniu max 2 godzinki i podziękowali.
U mnie nie było winietek i zdecydownaie mniejsze zamieszanie niż z winietkami. Kiedy każdy szuka swojego nazwiska na talerzu (przypomniała mi się matura) i biega od stolika do stolika bo nie wie gdzie ma siedzieć - to dopiero zamieszanie!
Oczywiście każdy zrobi jak zechce. I tak zawsze ktoś będzie niezadowolony
jolineczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-21, 14:24   #149
zuzaneczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jolineczka Pokaż wiadomość
Ja jestem przeciwna winietkom. To jest bardzo odpowiedzialne. A już w praktyce przekonałam się o tym na ostatnim weselu. Spotkaliśmy się ze starymi znajomymi ze szkoły i kiedy już mieliśmy razem zasiadac do stołu okazało sie ze nas porozdzielano. Mieliśmy siedzieć przy stoliku z osobami których kompletnie nie znamy, a którzy się znali. Czyli bylismy 5 kołem u wozu. Na szczęscie udało sie zmienić miejsce. Szczerze mówiąć musieli zostać przy tym stoliku pewnie byśmy zjedli obiad, posiedzieli w milczeniu max 2 godzinki i podziękowali.
U mnie nie było winietek i zdecydownaie mniejsze zamieszanie niż z winietkami. Kiedy każdy szuka swojego nazwiska na talerzu (przypomniała mi się matura) i biega od stolika do stolika bo nie wie gdzie ma siedzieć - to dopiero zamieszanie!
Oczywiście każdy zrobi jak zechce. I tak zawsze ktoś będzie niezadowolony

no to ewidentna wina organizatorów. Moim zdaniem po to się robi winietki żeby umożliwić rodzinie/znajomym siedzenie przy jednym stoliku, tak aby goście dobrze się czuli w swoim towarzystwie a nie po to żeby na siłę rozsadzic znajomych Jeżeli ktoś ustawia winietki na chybił trafił to faktycznie niech sobie daruje....
Jeżeli gości jest sporo np. świadkowie mogą ogłosić przy wejściu "rodzina młodego naprawo", "młodzież w lewo". Parę minut wystarczy aby każdy znalazł swoje miejsce.

Marzenia się spełnią. Czekają tylko na właściwy moment.
zuzaneczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-21, 19:59   #150
jolineczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zuzaneczka Pokaż wiadomość
no to ewidentna wina organizatorów. Moim zdaniem po to się robi winietki żeby umożliwić rodzinie/znajomym siedzenie przy jednym stoliku, tak aby goście dobrze się czuli w swoim towarzystwie a nie po to żeby na siłę rozsadzic znajomych Jeżeli ktoś ustawia winietki na chybił trafił to faktycznie niech sobie daruje....
Jeżeli gości jest sporo np. świadkowie mogą ogłosić przy wejściu "rodzina młodego naprawo", "młodzież w lewo". Parę minut wystarczy aby każdy znalazł swoje miejsce.
Zgadzam się, że to ewidentna wina organizatorów. Ale z drugiej strony nie mogli przewidzieć, że spotkają się starzy znajomi i będą chcieli razem spędzić ten wieczór.
Ktoś napisał, że nie po to idzie na wesele, żeby plotkowac tylko się dobrze bawić. Tańce tańcami, ale pogadać też by się chciało
jolineczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości