Niefrasobliwość ciężarnych - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-21, 18:08   #121
iizabelaa
Zakorzenienie

Dot.: Niefrasobliwość ciężarnych

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
Taki przykład : załózmy,ze bardzo chcesz mieć długie,zdrowe paznokcie ,stajesz na rzęsach,uzywasz najdroższych i najlepszych odżywek,bardzo na nie uważasz a i tak łamią się jeden po drugim,a Twoja koleżanka paznokcie olewa,drapie nimi przypalone gary,niczym nie odżywia,trkatuje byle jak i ma piękne... nie czujesz nutki żalu? nie do niej,ale ot tak?
wg mnie to porównanie jest kompletnie nie trafione do tematu
ale trafiłaś, bo tak się składa, że zazdroszczę koleżance która ma super paznokcie, bo ja mam fatalne

Natomiast nigdy by mi nie przeszło przez głowę, że kobiecie, która pali należy się mniej dziecko niż mi,
że ona na pewno będzie gorsza matką niż ja itp

Pewnie dlatego, że ja mam najcudowniejszą mamę pod słońcem

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Kobiecie, która jara fajki przy niemowlaku i dmucha mu w twarzy dymem, też byś powiedziała, że jej się dziecko "nalezy"?

Nie mi o tym decydować,
ale nic bym sobie nie pomyślała, wiedząc o niej tylko to, że pali.
Stary 2012-11-21, 19:17   #122
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
Nie mi o tym decydować,
ale nic bym sobie nie pomyślała, wiedząc o niej tylko to, że pali.
A ja bym nie pomyślała tylko, ze pali. Pomyślałabym, że świadomie zatruwa swoje dziecko, świadomie naraża je na utratę zdrowia, świadomie naraża jego życie, co więcej, truje dziecko dla własnej przyjemności i wybiera papierosa zamiast zdrowia własnego dziecka. I szczerze mówiąc pomyślałabym, że jej się dziecko nie należy.
houseofcolours jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-21, 19:27   #123
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Ironia losu... Przed chwilą TŻ (zupełnie nieświadomie, nie śledzi mnie na wizażu) podrzucił mi taki artykuł:
http://scitechdaily.com/children-exp...eading-scores/
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-21, 20:10   #124
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez houseofcolours Pokaż wiadomość
I szczerze mówiąc pomyślałabym, że jej się dziecko nie należy.

Każdy ma prawo myśleć co chce.

A ja jakbym widziała, że jakaś baba uważa, że mi się dziecko mniej należy niż jej, to bym myślała o niej jak o zawistnej sfrustrowanej idiotce
Stary 2012-11-21, 20:30   #125
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Każdy ma prawo myśleć co chce.

A ja jakbym widziała, że jakaś baba uważa, że mi się dziecko mniej należy niż jej, to bym myślała o niej jak o zawistnej sfrustrowanej idiotce

A ja z kolei nie uważam,ze mnie się dziecko "należy " bardziej czy mniej niż komuś tam ,ale owszem,sądzę,ze są osoby nie nadające się na rodziców ,tak jak nie wszyscy nadają się na pilotów np.

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-21, 20:31   #126
_vixen_
Zakorzenienie

Nie powiedziałabym, że dziecko to jest coś, co się należy.
Wiele ludzi w ogóle dzieci nie powinno mieć, bo odkąd się tylko urodzą, robią tak, żeby mieć od nich święty spokój, bo niby skąd te źle wychowane, często nieszczęśliwe i zagubione dzieci. Ludziom, którzy dzieckiem się zając właściwie nie potrafią, na pewno ono się nie należy.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-21, 21:00   #127
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
A ja z kolei nie uważam,ze mnie się dziecko "należy " bardziej czy mniej niż komuś tam ,ale owszem,sądzę,ze są osoby nie nadające się na rodziców ,tak jak nie wszyscy nadają się na pilotów np.
pewnie, że są osoby nie nadające się na rodziców, to oczywiste,
ale ja nie uważam, że do tej grupy należą osoby palące papierosy

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-11-21, 21:04   #128
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
pewnie, że są osoby nie nadające się na rodziców, to oczywiste,
ale ja nie uważam, że do tej grupy należą osoby palące papierosy
osoby palące -nie ,przyszłe matki palące beztrosko a wiedzące czym to grozi -no cóż,kiepsko rokuje ktoś ,kto od samego początku ma swoje dziecko gdzieś

Stary 2012-11-21, 21:23   #129
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
osoby palące -nie ,przyszłe matki palące beztrosko a wiedzące czym to grozi -no cóż,kiepsko rokuje ktoś ,kto od samego początku ma swoje dziecko gdzieś
wg ciebie kiepsko rokuje,
a wg mnie nic nie mówi o tym jakim rodzicem dla swojego dziecka będzie ta osoba
Stary 2012-11-21, 21:25   #130
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
no według mnie,na forum wszystko jest według kogś,bo zwykle wyraża się tu swoje subiektywne odczucia/opinie

Dla mnie ktoś kto o dziecko nie dba jest kiepskim rodzicem. Tylko tyle.

Stary 2012-11-21, 21:36   #131
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Nawet nie jakim będzie - a jakim już jest: kiepskim.
Stary 2012-11-21, 21:54   #132
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
no według mnie,na forum wszystko jest według kogś,bo zwykle wyraża się tu swoje subiektywne odczucia/opinie

Dla mnie ktoś kto o dziecko nie dba jest kiepskim rodzicem. Tylko tyle.

faktycznie ciągle to dodaje,
ale kiedyś była faza pouczania tutaj, w stylu, że powinno się pisać "ja tak sądzę"

---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ----------

vixen, stokrotka to pozostaje się tylko cieszyć, że są tacy rodzice jak wy, nie-kiepscy
Stary 2012-11-21, 21:57   #133
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
faktycznie ciągle to dodaje,
ale kiedyś była faza pouczania tutaj, w stylu, że powinno się pisać "ja tak sądzę"

---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ----------

vixen, stokrotka to pozostaje się tylko cieszyć, że są tacy rodzice jak wy, nie-kiepscy
jakim rodzicem jestem,okaże się po latach -oceni to moje dziecko ,ja mogę starać się nie popełniać błędów i nie krzywdzić świadomie swojej córki ,każdy ma takie możliwosći :-]

Stary 2012-11-21, 22:00   #134
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:

Gdybym w ciązy beztrosko na oddziale patologii latała sobie jak oszalała co chwilę na fajkę, duża szansa, że moja córka urodzila by się jako wcześniak, więc TAK, pozostaje się tylko cieszyć, że jest zdrowa i donoszona
Stary 2012-11-21, 22:26   #135
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Ano mnie obchodzi bo będąc w szpitalu z zagrożoną, nieprawidłową ciążą musiałam wdychać ten dym na korytarzu. I tak szkodzi mojemu dziecku. Potem to chore dziecko będzie łaziło po lekarzach, zajmowało mi miejsce, brało z moich podatków także pieniądze na leczenie, zwęża się też krąg potencjalnych zdrowych zięciów/synowych, bo cherlaka do rodziny nie chcę
Potraktuj drugą część z przymrużeniem oka.
No to wg mnie jedyny powód by się burzyć tematem.

Ja jeden jedyny raz w życiu byłam w szpitalu - urodzić moją córkę, ale serio nie widziałam tam ani jednej kobiety, która by paliła. Z drugiej strony nie szukałam też jakoś specjalnie. Kiedyś w radiu podawali, że ok. 30% ciężarnych kobiet w Polsce pali nałogowo.

Co do reszty - wiem, że miało być z przymrużeniem, ale tak na prawdę można by mieć pretensje do każdej kobiety, która nie jest 100% okazem zdrowia a zdecydowała się na urodzenie dziecka - wszak nigdy nie wiadomo jakie obciążenia zdrowotne i genetyczne przekaże dalej...

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Nie powiedziałabym, że dziecko to jest coś, co się należy.
Wiele ludzi w ogóle dzieci nie powinno mieć, bo odkąd się tylko urodzą, robią tak, żeby mieć od nich święty spokój, bo niby skąd te źle wychowane, często nieszczęśliwe i zagubione dzieci. Ludziom, którzy dzieckiem się zając właściwie nie potrafią, na pewno ono się nie należy.
Tylko pozostaje zapytać co to znaczy "właściwie".

Moi rodzice oboje palą, nie wiem od kiedy, ale na pewno ponad 40 lat, nie pamiętam żeby moi rodzice nie palili. I jakoś nie uważam ich za złych rodziców z tego powodu mimo, że wychowałam się w domu pełnym dymu i sama wyrosłam na palacza (tak samo jak moje rodzeństwo - wszyscy palimy). Z drugiej strony, może właśnie dlatego nigdy nie paliłam w swoim domu ani nikomu nie pozwoliłam zapalić by moje dziecko nie musiało żyć w dymie. W ogóle denerwuje mnie jak ktoś pali w pobliżu mojego dziecka Sterroryzowałam wszystkich palaczy w rodzinie (wujki, ciotki, braci itd.), nawet tych najbardziej zatwardziałych i jak pojawiam się gdzieś z córką to NIKT nie pali.

ALE

Jednocześnie totalnie nie interesuje mnie czy ktoś pali przy swoich dzieciach czy nie. Może mi się to nie podobać, i zresztą nie podoba mi się, ja bym tak nie zrobiła. Ale żebym miała 3 strony wątku na wizażu o tym wałkować to bez przesady

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2012-11-21 o 22:28
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-11-21, 22:30   #136
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Leżąc na patologii leżała ze mną dziewczyna, która na fajke latała co chwile, w dodatku miała anemie, ale nie brała leków, które miała przepisane (bo sie truć pigułami nie będzie), była niedożywiona (choć otyła), ale zamiast szpitalnego jedzenia wolała jeść pulpety/fasolke/flaki ze słoika i inne świństwa.
Okazało sie, ze dziecko będzie miało jedną krótszą nóżkę, lekarz wprost jej powiedział ze to albo od fajek, albo od niedożywienia.
Dziewczyna nie wiele się przejęła. Wypisała się na własne żądanie.

Tak uważam, ze ktoś kto nie stara się ograniczyć (docelowo rzucic) papierosów w ciąży jest złym rodzicem. Dla mnie nie szanowanie zdrowia dziecka jest niedopuszczalne.
I dziwie się, że się tak pobłaża w tej kwestii, ze się tak strasznie przejmują ubrankami wyprawkami i innymi pierdołami, a kwestie zdrowia dziecka mają w

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-21, 22:49   #137
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

A w samym szpitalu to paliła w toalecie (wspólnej dla patologii ciąży i ginekologii) jedna babka, ale pielęgniarki szybko ją ustawiły do pionu.
A co najlepsze, najbardziej fajkami śmierdziało z pokoju socjalnego po posiedzeniach salowych z położnymi
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-21, 23:17   #138
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
No to wg mnie jedyny powód by się burzyć tematem.

Ja jeden jedyny raz w życiu byłam w szpitalu - urodzić moją córkę, ale serio nie widziałam tam ani jednej kobiety, która by paliła. Z drugiej strony nie szukałam też jakoś specjalnie. Kiedyś w radiu podawali, że ok. 30% ciężarnych kobiet w Polsce pali nałogowo.
Za krótki byłaś i miałaś co robić. Bo ja się nudziłam, to obserwowałam otoczenie
Może miałabyś inne nastawienie, gdybyś nie wychowała się w domu palaczy. Teraz palenie jest dla ciebie normalne. Dla mnie sam fakt palenia jest obrzydliwy. A palaczowi na ulicy (bo truje powietrze kiedy idę na spacer) to bym zrobiła hehe dobrze od dupy strony. Papieroskiem zapalonym oczywiście Takie to mam sadystyczne myśli.

---------- Dopisano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ----------

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;37749465]A w samym szpitalu to paliła w toalecie (wspólnej dla patologii ciąży i ginekologii) jedna babka, ale pielęgniarki szybko ją ustawiły do pionu.
A co najlepsze, najbardziej fajkami śmierdziało z pokoju socjalnego po posiedzeniach salowych z położnymi [/QUOTE]
A to też smutna prawda
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 09:18   #139
passion80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
A palaczowi na ulicy (bo truje powietrze kiedy idę na spacer) to bym zrobiła hehe dobrze od dupy strony. Papieroskiem zapalonym oczywiście Takie to mam sadystyczne myśli.

boshe
czy palacz wypuszczając dym w atmosferę, nie prosto w twarz aż tak bardzo zatruwa powietrze?
a co byś zrobiła kierowcy który jędzie tym swoim wydalającym ohydne spaliny samochodem?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-22, 09:34   #140
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez passion80 Pokaż wiadomość

boshe
czy palacz wypuszczając dym w atmosferę, nie prosto w twarz aż tak bardzo zatruwa powietrze?
a co byś zrobiła kierowcy który jędzie tym swoim wydalającym ohydne spaliny samochodem?
Nie wiem czy zatruwa, ale nie musi dmuchać prosto w twarz, żeby dym leciał komuś w gębę, wystarczy, że np ktoś palący idzie przede mną i już czuję się jakbym pól fajki wypaliła. Ale nie mam sadystycznych mysli, nie, tylko mi to przeszkadza trochę. Tak jak pety leżące na chodnikach.

Moi rodzice palili i dopiero jak urodził się mój syn, to mama trochę się dokształciła, doczytała i miała wielkie wyrzuty sumienia, że mnie i siostrę truła dymem w domu. I z dnia na dzień rzuciła palenie. Tata jeszcze "się trzymał" w paleniu trochę, ale nigdy nie palił przy wnukach i też miał wyrzuty, że swoje dzieci truł i zawsze mówił, że "kiedyś o tym nie mówili, że to dla dzieci takie szkodliwe a człowiek sam nie pomyślał".

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 09:43   #141
passion80
Zakorzenienie

zależy od palacza, ja staram się robić tak, żeby na nikogo nie leciało staję tak żeby nikomu nie przeszkadzać, ale jak widac doczepić się można wszystkiego na szczęście na przystankach rzadko mam okazję, najczęściej palę w swoim własnym samochodzie no ale jak otwieram drzwi lub okno to może trochę wylecieć tego paskudnego dymu i zatruwam ludziom jakże czyste powi3etrze
Stary 2012-11-22, 09:48   #142
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:

boshe
Może dlatego, że idąc za kimś czasem nawet 5m dalej i tak czuję ten dym i chce mi się rzygać? I jak najbardziej jestem za wprowadzeniem do ogólnego użytku samochodów eko np na wodę, słońce itp ale to nie zależy ode mnie. A to czy ktoś pali na ulicy (będącej miejscem publicznym, dla każdego!!!) my ludzie mamy wpływ.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 09:56   #143
ula2689
Wtajemniczenie

Pisałyście o zmianie lekarza.Moja siostra nie miała okresu,miała bóle brzucha, nudności itp,test wychodził negatywnie, poszła do gin, zrobił jej usg i mówi że ma ogromne torbiele na jajnikach.Kazał zrobić markery jajnika ponieważ podejrzewa nowotwór,gdy zapytała czy to napewno nie ciąża powiedział że ciąży nie ma i nie będzie.Miesiąc później wysłałam ją do swojej gin(ponieważ wyniki były dobre a miała typowe objawy ciąży),a tam niespodzianka ciąża 12 tydz. brak torbieli.Czyli będąc u tamtego lekarza była już w 7-8 tyg. ciąży!
ula2689 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 14:20   #144
ankaaa206
Wtajemniczenie

ostatnio moja kuzynka opowiadała pewną historię z jej pracy, a więc kobieta lat 44 (już nie taka młoda), pracowała w stolarni, gdzie pyły, lakiery, bejce i noszenie ciężkich stołów i krzeseł to normalka, nagle nie pojawiła się w pracy. Później ktoś tam się dowiedział, że ona leży w szpitalu, więc każdy myślał że coś się stało itp, więc moja kuzynka szła ją odwiedzić, i się nieźle zdziwiła jak jej pielęgniarki powiedziały, że leży na porodówce. Masakra, nikt z pracowników o tym nie wiedział, nosiła szerokie bluzki, ponoć urodziła w terminie, dla mnie to kompletny brak odpowiedzialności.

Julka
ankaaa206 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 14:24   #145
BlackSanctum
Zakorzenienie

Wiecie co? Ja się dziwię niektórym z Was. Zwłaszcza tym, które już mają dzieci i wiedzą, jak wygląda ciąża, macierzyństwo itp itd... Dziwię się, że podchodzicie tak lajtowo do tematu papierosów... Naprawdę. Ja, jako przyszła matka, czułabym się zobligowana do tego, by podejść do palącej ciężarówki i zapytać ją, co ona najlepszego wyrabia swojemu dziecku. I nie jest tak, że to jest jej sprawa, bo tu chodzi o to biedne dziecko, które co prawda nie musi, ale może urodzić się z uszkodzeniami od papierosów (czy też alkoholu, obojętnie o którym czynniku mówimy). O wielu rzeczach można tak powiedzieć, że to czyjaś sprawa, a jednak nie ma na to przyzwolenia od społeczeństwa... Tak łatwo Wam patrzeć obojętnie na dziewczynę z brzuchem, która niszczy swoje maleństwo? Naprawdę, dziwię się. Nie chodzi tutaj o jakieś czepianie się, poza ciążą niech sobie kopci, ile wlezie... Ale w ciąży, gdy wszystkie badania i statystyki mówią wyraźne "NIE!"? Tu chodzi o dziecko, biedne maleństwo, które nieświadomie musi znosić słabą psychikę i głupotę swojej matki, co może pociągać za sobą komplikacje zdrowotne u tego dzieciątka...

U mnie w domu co prawda nikt nie pali, ale w domu TŻa teściowa kopci, jak lokomotywa... I jakoś umie się powstrzymać, gdy tam przebywamy, wychodzi na dwór, zamiast palić przy otwartym oknie - można? Można. A to przecież ja jestem w ciąży, a nie ona, więc teoretycznie wcale nie musiałaby rezygnować z palenia w domu. A jednak to robi, bo dla niej to oczywiste, że podczas ciąży dym szkodzi dziecku.

Cytat:
Napisane przez ula2689 Pokaż wiadomość
Pisałyście o zmianie lekarza.Moja siostra nie miała okresu,miała bóle brzucha, nudności itp,test wychodził negatywnie, poszła do gin, zrobił jej usg i mówi że ma ogromne torbiele na jajnikach.Kazał zrobić markery jajnika ponieważ podejrzewa nowotwór,gdy zapytała czy to napewno nie ciąża powiedział że ciąży nie ma i nie będzie.Miesiąc później wysłałam ją do swojej gin(ponieważ wyniki były dobre a miała typowe objawy ciąży),a tam niespodzianka ciąża 12 tydz. brak torbieli.Czyli będąc u tamtego lekarza była już w 7-8 tyg. ciąży!
Niezły lekarz.

Edytowane przez BlackSanctum
Czas edycji: 2012-11-22 o 14:28
BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 14:52   #146
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:

boshe
Jak nie jestem w ciąży albo karmiąca to też jestem palaczem, ale nie darzę zbyt ciepłymi uczuciami osób, które mi dmuchają między oczy na ulicy, a nawet powiedziałabym, że czasem mam ochotę powiedzieć takie czy siakie niemiłe słowo

Moją dewizą jest aby nie przeszkadzać innym ludziom i doceniam jak mi się odpłacają tym samym

Cytat:
Napisane przez ula2689 Pokaż wiadomość
Dlatego ja zawsze wszystko konsultuję z co najmniej dwoma różnymi, nieznającymi siebie wzajemnie lekarzami bez mówienia, że już gdzieś byłam. Mam mistrzostwo świata w udawaniu głupa, ale dzięki temu już wiele razy przekonałam się, że niektórzy "specjaliści" to z lekka bredzą...
Stary 2012-11-22, 16:03   #147
passion80
Zakorzenienie

apropo palenia/picia w ciąży. Tak się zastanawiam czy te kobiety nei mają rodziny?! ja palacz, w ciąży nei mam zamiaru palić i nawet jeśłi bym chicała to by po prostu nei przeszło. Mąż by mi nie dał, tata (pomimo że pali) mama siostra, koleżanki

Klarissa, kiedy przestałaś palić? Od razu jak dowiedziałaś się o ciąży? Dałaś radę?
Stary 2012-11-22, 16:06   #148
boska latynoska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
Wiecie co? Ja się dziwię niektórym z Was. Zwłaszcza tym, które już mają dzieci i wiedzą, jak wygląda ciąża, macierzyństwo itp itd... Dziwię się, że podchodzicie tak lajtowo do tematu papierosów... Naprawdę. Ja, jako przyszła matka, czułabym się zobligowana do tego, by podejść do palącej ciężarówki i zapytać ją, co ona najlepszego wyrabia swojemu dziecku. I nie jest tak, że to jest jej sprawa, bo tu chodzi o to biedne dziecko, które co prawda nie musi, ale może urodzić się z uszkodzeniami od papierosów (czy też alkoholu, obojętnie o którym czynniku mówimy). O wielu rzeczach można tak powiedzieć, że to czyjaś sprawa, a jednak nie ma na to przyzwolenia od społeczeństwa... Tak łatwo Wam patrzeć obojętnie na dziewczynę z brzuchem, która niszczy swoje maleństwo? Naprawdę, dziwię się. Nie chodzi tutaj o jakieś czepianie się, poza ciążą niech sobie kopci, ile wlezie... Ale w ciąży, gdy wszystkie badania i statystyki mówią wyraźne "NIE!"? Tu chodzi o dziecko, biedne maleństwo, które nieświadomie musi znosić słabą psychikę i głupotę swojej matki, co może pociągać za sobą komplikacje zdrowotne u tego dzieciątka...

Niezły lekarz.
Napisałaś to na poważnie? Dla mnie to by była lekka przesada zaczepiać obcych ludzi na ulicy i prawić im jakieś morały Myślę, że skutek tego i tak byłby zerowy. Rozumiem że jesteś w ciąży, hormony Ci buzują ale to chyba nie Twoja sprawa...
Żeby nie było, nie pochwalam palenia w ciąży.
boska latynoska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 16:13   #149
Natala84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez boska latynoska Pokaż wiadomość
Napisałaś to na poważnie? Dla mnie to by była lekka przesada zaczepiać obcych ludzi na ulicy i prawić im jakieś morały Myślę, że skutek tego i tak byłby zerowy. Rozumiem że jesteś w ciąży, hormony Ci buzują ale to chyba nie Twoja sprawa...
Żeby nie było, nie pochwalam palenia w ciąży.
ja tez uważam, że nalezy zwracać uwagę na takie rzeczy i na wszystkie inne sytuacji, gdy dziecku dzieje się ewidentna krzywda
ps. w ciąży (aktualnie) nie jestem i hormony mi nie buzują

Hania

94,5....70,5....65

http://szydelkogagusi.blogspot.com/
Natala84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 16:17   #150
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Niefrasobliwość ciężarnych

Cytat:
apropo palenia/picia w ciąży. Tak się zastanawiam czy te kobiety nei mają rodziny?! ja palacz, w ciąży nei mam zamiaru palić i nawet jeśłi bym chicała to by po prostu nei przeszło. Mąż by mi nie dał, tata (pomimo że pali) mama siostra, koleżanki

Klarissa, kiedy przestałaś palić? Od razu jak dowiedziałaś się o ciąży? Dałaś radę?
W pierwszej ciąży chyba po 2 tygodniach jak doszło do mnie, że to się na prawdę dzieje i będę mieć dziecko (ja miałam wcześniej stwierdzoną niepłodność przez "specjalistę"), samo mi się w sumie odechciało, przestało mi smakować, przestało mi się chcieć palić, jednocześnie w ogóle mi nie przeszkadzało jak ktoś palił, zupełnie mnie nie ciągnęło, zapaliłam dopiero jak przestałam córkę karmić piersią czyli gdzieś po 1,5 roku.

A w drugiej, czyli obecnie musiałam ze sobą powalczyć niestety, bo ochota była i co ciekawe jest nadal cały czas, a jestem w 7 miesiącu ciąży. Ale ja wiele razy rzucałam palenie i mam w tym zakresie bogate doświadczenie jak oszukać samą siebie I inni palący mnie irytują, bo im zwyczajnie zazdroszczę ale sobie poczekam jeszcze jakiś czas, pocieszam się tym, że dziecko się urodzi, podrośnie i jeszcze sobie kiedyś zapalę

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości