Francja (po raz drugi) - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-04, 15:29   #121
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie

Dot.: Francja (po raz drugi)

Ja teraz dopiero przeczytalam, ale z artykulu nie wynika chyba, ze juz to obywatlstwo ma. Najbardziej podoba mi sie komentarz "Teraz będzie musiał złożyć wniosek o wizę i pozwolenie na pracę w UE."

Przypomnial mi sie jeszcze jeden francuski film, ktory widzialam stosunkowo niedawno i ktory mnie zainteresowal, o malzenstwie pod przymusem, we Francji. Tytul filmu "Fatou la Malienne", jak kogos interesuje tematyka mariage forcé, w niektorych spolecznosciach emigrantow we Francji, to moze sobie obejrzec ten film na youtube tu: http://www.youtube.com/watch?v=OqZy-...CA543DD2CA3CBC

Z filmow, do ktorych lubie wracac, ogladnelam sobie wczoraj Le monde meilleur, polski tytul to Podaj dalej http://www.youtube.com/watch?v=1fLRwxlGY5s i L'associé du diable, polski tytul Adwokat diabla http://www.youtube.com/watch?v=Aa4-2ooWswo oraz Mask z Cher, polski tytul Maska http://www.youtube.com/watch?v=C1kZTfHldfY

Edytowane przez Lazurowewybrzeze
Czas edycji: 2013-01-04 o 17:29
Lazurowewybrzeze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-05, 09:39   #122
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Foczka 81 Pokaż wiadomość
Ale jeśli chodzi o rolników, to nie wiem jak w innych regionach ale wokół mnie rolnictwo hula dobrze. Synowie albo bratankowie przejmują gospodarstwa po ojcach, żenią się z miejscowymi dziewczynami (które poznają albo po sąsiedzku, albo w czasie nauki w lycée agricole). Znam tylko jednego rolnika wiek ok.30 lat, który jest sympatyczny wesoły robotny z dużym bogatym gospodarstwem i nowym audi ale sam, bo ma straszną matkę. Przyszła teściowa zaganiała dziewczyny do najgorszych robót i wrednie krzyczała, w ten sposób już dwie narzeczone uciekły od Tony'ego

"L'Amour est dans le pré" to fajny program, jak jesteśmy u znajomych to czasem oglądamy. Najlepszy jest moment, jak laski przyjeżdżają na wieś i dostają widły do ręki żeby coś przerzucały

a propos rolnictwa, to wybiera się ktoś na koniec lutego na Salon d'Agriculture w Paryżu? (w tym roku 50-ty, jubileuszowy) Możemy się spotkać bo my jedziemy.
Moja potencjalna tesciowa tez mi daje ladnie popalic. Wiecej szczegolow moge napisac na klubie.

Salon to pewnie ten - http://www.eventseye.com/fairs/f-sal...re-2361-0.html on jest faktycznie bardzo znany i wszyscy mowia, ze warto. Ja oczywiscie nie ide na salon, bo to nie moja branza, ale jak chcesz sie spotkac w Paryzu to moge dac na priva nr tel.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-06, 10:46   #123
alex171
Raczkowanie

widze ,,Wizazanki we Francji,, przeniosly sie tu.
Poruszyla mnie bardzo pewna sprawa.
Przedwczoraj sluchalam sobie radia NRJ. Tak,aby uslyszec takiej potocznej francuszczyzny, zartow itp. A tu slysze ,, petit polonaise,, . Byla przerwa, ok poczekam, chyba sie nie przeslyszalam w koncu. Okazalo sie, ze ta ,,mala polka,, to glowna bohaterka zartu ! Cos w stylu ,,Mamy cie,, . Jeden ze sluchaczy zadzwonil do swojej mamy, poinformowac ja o nowej polskiej dziewczynie ktora jest, uwaga... PROSTYTUTKA, i blaga o pozwolenie na slub, poniewaz chce dostac dokumenty i obywatelstwo pozniej( czy cos w tym rodzaju). Pan z rozglosni radiowej udawal ta dziewczyne, ktora mowila do tego chlopaka pochlebne rzeczy . Konczy sie na tym, ze mama ow bohatera chce wzywac policje.

nie wiem jak wy- ale ja jestem oburzona ! ! ! Bedac za granica, ciezko pracujemy, a chyba sa inne narody zjezdzajace do FR , ktore sa prostytutkami ! Czulam sie bardzo zle jako polka, slyszac ten obrzydliwy zart w no chyba dosc sporej rozglosni NRJ....
2014-licencjat
2015- ... ?

http://le-nouveau-chapitre.blogspot.fr/
alex171 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-07, 06:52   #124
ParisParisienne
Rozeznanie

Czesc dziewczyny!
No powiem szczerze, ze jestem tym rownie mocno oburzona!! cos takiego zwlaszcza w tym kraju podobno poprawnym politycznie nie powinno miec miejsca! niech by sprobowali tak zazartowac o Arabce, albo Algierce... od razu zobaczyliby ogien xD nie no powaznie... moim zdaniem to jest dyskryminujace i ponizajace... az mam ochote cos z tym zrobic :p no ale niestety ja tego nie slyszalam osobiscie...
ParisParisienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-07, 08:06   #125
Rena
Zakorzenienie

Wg mnie synus dzwoniacy do mamusi nie byl raczej dyrektorem banku czy wlascicielem restauracji w centrum Paryza, ktory planuje sprowadzic piekna (Polka) i kontrowersyjna (prostytutka) kobiete do swojej willi na 16 dzielnicy... w takim przypadku raczej by informowal rodzine o planach i zapraszal na wystawne wesele oczywiscie na swoj koszt.

Prosic o pozwolenie to musi jakis mlokos z pustym portfelem, ktory wynajal pokoj w kolokacji dzieki poswiadczeniu mamy by moc dojechac do sklepu, gdzie pracuje jako mlodszy sprzedawca butow (bo u mamy na prowincji pociag byl dwa razy na dobe, a na auto nie bylo), o ile oczywiscie za miesiac go nie zwolnia i nie przejdzie na chomage. A poniewaz zadna ladna normalnie go nie chce, to musial zaplacic, teraz reszte kosztow chce zwalic na mame. No to sie mama zdenerwowala co ludzie u niej na wsi powiedza, a sluchacze mieli tani ubaw.
Stary 2013-01-07, 09:00   #126
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie

Pewnie chodzi o program, ktory prowadzi Cauet, w ktorym robi ludziom kawaly przez telefon.
Dla mnie Algierka to Arabka. Nie trafilam na to, zeby kiedys robil jakis kawal z Arabow. Za to trafilam, na robieni rasistow z Francuzow, tata Francuz nie chce ziecia Araba, tu http://www.youtube.com/watch?v=s-kRvjsVbmE Czemu nie zrobi wlasnie odwrotnie i nie zadzwoni Arabka do swojej rodziny ze zeni sie z Franuzem, ciekawe co by bylo, zaloze sie, ze jeszcze gorzej. Ale widomo, ze sa nacje, z ktoych nie mozna sie smiac, bo wiadomo, co bedzie, bo juz to i tamto bylo i takie, z ktorych mozna, bo wiadomo, ze nic nie bedzie, bo nigdy nic ne bylo.

A te piekne Polki i inne kobiety ze wschodu, dla mnie nie sa wcale ladniejsze od Francuzek. A nawet wydaje mi sie, ze bedac we Francji widze wiecej pieknych kobiet, takich, ktore nie potrzebuja do bycia piekna przesadnego makijazu i solarium, niz bedac w Polsce.W kazdym narodzie jest tyle samo ladnych co brzydkich. A ta piekna Polka, czy inna to jakis mit, niemajacy odzwierciedlenia w rzeczywistoci.

I zreszta, a co to uroda? Kazdy ma inny gust. A w zyciu liczy sie wyksztalcenie i kim sie jest co sie soba reprezentuje, takze charakter, a uroda to na duzo dalszej pozycji, przynajmniej dla mnie. Tyle, ze przyjemnie jest byc ladnym i sie podobac. Ale to zadna zasluga ladnej osoby, ot urodzila sie ladna, a wyksztalcenie i to jakim jest sie czlowiekiem, to jest zasluga danej osoby, wiec osobiscie bardziej doceniam to drugie.

A Depardieu, ma juz obywatelstwo i paszport rosyjski. Bylo o tym w wiadomosciach.

Czas edycji: 2013-01-07 o 09:03
Stary 2013-01-07, 09:07   #127
irenkaaa
Zakorzenienie

Tez widze duzo pieknych francuzek niz w polsce polek niestety a juz napewno francuzki sa bardziej zadbane I nie uwazam za zadbanie tony tapety itp
A audycji nie slucham bo I tak do konca nie zrozumiem.
irenkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-07, 09:18   #128
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie

Nie zauwazylam, tez specjalnie, zeby sie bogaci zenili tylko z pieknymi, a biedni tylko z brzydkimi, bo ladnych nie znalezli. Mysle, ze ladny biedny, bez problemu znajdzie ladna biedna, na miejscu, bez potrzeby sciagania z Polski. Raczej zauwazylm taka zaleznosc, ze podobny zeni sie z podobnym, czyli ze zenia sie z osobami o podobnym statucie spolecznym. Ot zwykla zasada qui se ressemble s'assemble.

Dla tych, ktore rozumieja francuski, mit pieknej i szczuplej Francuski w USA, reportaz 100% Mag "Ces américaines qui revent d'etre francaises"
http://www.youtube.com/watch?v=HWZKa...endscreen&NR=1

Czas edycji: 2013-01-07 o 12:11
Stary 2013-01-07, 12:53   #129
alex171
Raczkowanie

Moze jeszcze dodam - wyjasnilam to w taki sposob, jaki zrozumialam. Nie wiem o co dokladnie ten mezczyzna prosil ta mamew zwiazku z ta polka-prostytutka. Nie jestem pewna czy tylko informowal ta mame, ze zona nie bedzie francuską.Nie wiem też, czy własnie trzeba miec jakies ,,pozwolenie,, rodziców. W każdym badz razie - skad im sie to wzielo ? wydaje mi sie, ze prostytutki to raczej z rumunii, bulgarii, ukrainy czy cos w tym rodzaju. Zostalismy wsadzeni do jednego wora, i az mnie dziwi taki rasizm na antenie ! Niestety juz pewnie nie uslysze tego ponownie, zeby zrozumiec dokladnie o co chodzilo...

---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ----------

No i od razu przypomnialy mi sie inne stacje do sluchania Np. Francebleu, który zorganizował darmowy fajny koncert w Nimes w czerwcu . No i Virgin radio, scene francaise, tylko piosenki nie wiedziec czemu powtarzaja sie co jakis czas..

http://www.youtube.com/watch?v=Iz64F...ZnWMD89Kv7GeyQ

A to francuski dokument o polakach, te co znaja podstawy(czyli tez i ja cos zrozumieja bo troche slychac polski w wywiadach. I dosc dobrze jestesmy postrzegani, musze jeszcze raz podejrzec, natrafilam przypadkiem w tv na ten program.
2014-licencjat
2015- ... ?

Edytowane przez alex171
Czas edycji: 2013-01-07 o 13:03
Stary 2013-01-07, 13:05   #130
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lazurowewybrzeze Pokaż wiadomość
A te piekne Polki i inne kobiety ze wschodu, dla mnie nie sa wcale ladniejsze od Francuzek. A nawet wydaje mi sie, ze bedac we Francji widze wiecej pieknych kobiet, takich, ktore nie potrzebuja do bycia piekna przesadnego makijazu i solarium, niz bedac w Polsce.W kazdym narodzie jest tyle samo ladnych co brzydkich. A ta piekna Polka, czy inna to jakis mit, niemajacy odzwierciedlenia w rzeczywistoci.

I zreszta, a co to uroda? Kazdy ma inny gust. A w zyciu liczy sie wyksztalcenie i kim sie jest co sie soba reprezentuje, takze charakter, a uroda to na duzo dalszej pozycji, przynajmniej dla mnie. Tyle, ze przyjemnie jest byc ladnym i sie podobac. Ale to zadna zasluga ladnej osoby, ot urodzila sie ladna, a wyksztalcenie i to jakim jest sie czlowiekiem, to jest zasluga danej osoby, wiec osobiscie bardziej doceniam to drugie.

A Depardieu, ma juz obywatelstwo i paszport rosyjski. Bylo o tym w wiadomosciach.
Mit o urodzie istnieje, w praktyce wiadomo roznie bywa, ale przeciez to byla audycja radiowa bez fotek skierowana do wyobrazni prostych Francuzow i ich jeszcze prostszych stereotypow. Akurat w solarium w klimacie srodziemnomorskim, to faktycznie zbedny gadzet, co racja to racja.

Do tego podzial Europy tez jest dyskusyjny, mam znajoma Austriaczke, ktora stale Francuzom wbija do glowy, ze Austria to Europa Srodkowa a nie Wschodnia, nie wiem czemu Szwajcarii za wschod od siebie nie uwazaja, generalnie oni by chyba na powrot odbudowali mur berlinski. A te wszystkie pomysly sa czerpane z mediow wlasnie i literatury.

Lazurowe - my nie szukamy partnerki dla Ciebie, bo przeciez masz juz swoje preferencje zadeklarowane. Ale zgodzisz sie, ze wiekszosc matek by powiedzialo, ze to jakas pomylka, zle wybrany nr, a dla tamtej matki to musialo brzmiec prawdopodobnie skoro taki stres i w ogole kloci sie przez telefon.
Stary 2013-01-09, 10:01   #131
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie

Osobiscie, nie slyszalam tego kawalu przez telefon z Polka prostytutka, a wiec nie wiem co ta matka mowila itp. jak macie to wstawcie linka.

Rozne zdania maja na temat urody Polek i innyh z tzw. tu Wschodu, chocaz ja uwazam, ze Polska to jest Europa Sodkowa, nie Europa Wschodnia, no, ale oni w wiekszosci tak uwazaja, mozna to rozne zdanie znlezc na necie, gdzie czesc uwaza, ze uroda kobiet z tych krai jest mocno przereklamowana i to wogole nie to, ze sa czesto umalowane i ubrane jak prostytutki, szczegolnie jezeli chodzi o Rosjanki itp. A czesc pewnie wierzy w mit. Ale w sondazu na najpiekniejsze kobiety swiata przepowadzonym we Francji wsrod mezczyzn, wygraly Brazylijki.

Mialam okazje obejrzec tu reportz o Francuzach, szukajacych pieknych Ukrainek w Ukrainie przez jakies fracusko-ukrainskie biuro matrymonalne, ale panowie wszystko starsi i czesto po rozwodach, zawiedzeni na Francuskach, a spotykali sie tam z duzo mlodszmi od siebie partnerkami i nie widzialam w tym reportazu, zeby sie to zakonczylo slubem... A te piekne z tego reportazu wcale nie byly dla mnie piekne. Ale kazdy ma inny gust.

Byl tez jeszcze inny tu reportaz jakis bardzo bogaty chyba z USA, ktory zaprosil grupe Ukrainek w celu wybrania sobie zony, to bylo cos stylu télérealité, te kobiety kazda zrobilaby wszystko, zeby tylko ja wybral, zalosne to bylo, tym bardziej, ze na koniec nie wybral zadej.

Widzialam tez reportaz o Rumunskich prostytutkach sciaganych do Fracji przez arabska mafie. Ich rodziny normalnie wiedzialy gdzie i po co jada. Prawda, ze to glownie narodowosci, ktore wymienila Alex, sie tym paraja we Francji, a nas niewiedziec czemu wrzucja z nimi do jedngo worka. I jeszcze w Marsylii to widze sporo prostytutk Arabek i czarnych.

Rena ja jestem kobieta, zony (partnerki) nie szukam. Meza juz od dawna mam. Poza tym mam same corki, a wiec nawet synowej nie bede szukac. Ale gdybym miala syna to napewno nie chciala bym dla syna prostytutki.

Czas edycji: 2013-01-09 o 10:04

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-09, 12:26   #132
KarolinaK
Zakorzenienie

Zrozumialabym jeszcze gdyby ten zart zrobiono zanim Polska byla w Uni Europejskiej ale teraz kiedy juz jestesmy to chyba ktos jedynie zaprezentowal swoja niewiedze i to jeszcze w radiu . Nie wiem co takiego wiecej ten Francuz moglby tej Polskiej prostytutce zaoferowac niz powiedzmy Polak skoro mame musi prosic o pozwolenie . No a zreszta to jedynie swiadczy o tym mezczyznie ze musi za ten seks sporo placic bo nikt inny go za darmo nie chce A mowiac o wschodzie to maja jedynie na mysli ze Polska jest po wschodniej stronie od Francji. Ja to tak odbieram.
Ja w zaden sposob nie czuje sie jakos gorzej tylko dlatego ze jestem Polka. Zreszta zyje sie tutaj tak samo jak w Polsce. I spotyka sie podobnych ludzi... Ludzie tak samo zyja w stresie widzac ich na ulicy i porownujac zachowanie do tego polskiego.
A co do francuzek to ja uwazam ze sa bardzo ladne wlasnie dlatego ze nie przesadzaja z iloscia umalowania i wygladaja naturalnie
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-09, 18:24   #133
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alex171 Pokaż wiadomość
wydaje mi sie, ze prostytutki to raczej z rumunii, bulgarii, ukrainy czy cos w tym rodzaju. Zostalismy wsadzeni do jednego wora, i az mnie dziwi taki rasizm na antenie !
Ja nie wiem jakiej narodowosci sa prostytutki we Francji pewnie wszystkich mozliwych tez francuskiej jesli nie przede wszystkim. To juz nawet nie jest najnizsza warstwa spoleczna (jak np sprzatanie ulic), ale zupelnie margines i polswiatek z pogranicza prawa i klienci tez reprezentuja okreslone srodowisko (mafia, zlodzieje, bijatyki etc a potem placi za usluge w ramach "relaksu").

Natomiast spotkalam Rumunki pracujace jako panie inzynier (oni tez sa w UE i tez maja prawo pracy), Francuzi mowia, ze normalni wyksztalceni Rumuni bardzo dobrze sie integruja z uwagi na to ze jezyk rumunski w nalezy do tej samej grupy co francuski wiec bardzo szybko znika bariera jezykowa. Nie mylic z Cyganami bo oni sie slabo integruja w kazdym kraju.

Takze przypisanie najstarszego zawodu swiata do jakiejkolwiek nacji jest dosc krzywdzace, a z drugiej strony w kazdej sie to pewnie trafia.

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Zrozumialabym jeszcze gdyby ten zart zrobiono zanim Polska byla w Uni Europejskiej ale teraz kiedy juz jestesmy to chyba ktos jedynie zaprezentowal swoja niewiedze i to jeszcze w radiu . Nie wiem co takiego wiecej ten Francuz moglby tej Polskiej prostytutce zaoferowac niz powiedzmy Polak skoro mame musi prosic o pozwolenie . No a zreszta to jedynie swiadczy o tym mezczyznie ze musi za ten seks sporo placic bo nikt inny go za darmo nie chce A mowiac o wschodzie to maja jedynie na mysli ze Polska jest po wschodniej stronie od Francji. Ja to tak odbieram.
no na pewno chodzilo o faceta, ktory nie ma wiele do zaoferowania, gdyby to byla jakas szycha to by w gre wchodzily jakies powazniejsze przywileje i nie zalatwialby tego przez telefon. A mama to by pilnowala by zostac w dobrym kontakcie z dzieckiem, a nie na odwrot.

Szwajcaria i Niemcy tez sa na wschod od Francji, a Francja jest na wschód od Anglii.

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Ja w zaden sposob nie czuje sie jakos gorzej tylko dlatego ze jestem Polka. Zreszta zyje sie tutaj tak samo jak w Polsce. I spotyka sie podobnych ludzi... Ludzie tak samo zyja w stresie widzac ich na ulicy i porownujac zachowanie do tego polskiego.
A co do francuzek to ja uwazam ze sa bardzo ladne wlasnie dlatego ze nie przesadzaja z iloscia umalowania i wygladaja naturalnie
Ja mimo wszystko spotykam we Francji ludzi, ktorych nie spotkalabym w Polsce, sa tez zawody i branze, ktorych w Polsce nie ma lub sa slabo rozwiniete (marynarka, energia jadrowa jako przyklad na szybko), stres jest na pewno wiekszy w stolicy niz gdzie indziej i niespotykany nigdzie w POlsce na taka skale brud.

Francuski ogólnie są szczuplejsze od Polek, wydaje mi sie tez ze nieco nizsze. To taka nacja gdzie nie ma wielkiego problemu z nadwaga. Makijaz to glownie czerwone usta (ale raczej na okazje) i czerwone paznokcie, nawet na biznesowe spotkania tak przylaza.
Stary 2013-01-09, 19:25   #134
Foczka 81
Raczkowanie

Właśnie u Francuzek pierwsze mi się podobało to zero mody na solarium, tylko mleczne buzie bez nadmiaru szpachli.
Chociaż i w Polszy to też już się zmienia, jak byłam w lecie we Wrocławiu to na rynku albo w galeriach handlowych pełno ładnych naturalnych i dobrze ubranych studentek.

My tu między sobą możemy sobie dyskutować że we Francji jest niemniej ładnych kobiet niż na wschodzie, ale co nam szkodzi podtrzymywać ten mit
Ja od niedzieli zawsze się ładnie ubieram, rozpuszczam długie włosy i tuszuję rzęsy jak firanki, i jak mnie ktoś zagaduje czy czasem nie jestem z Polski albo z Ukrainy, to odpowiadam że oczywiście że z Polski bo we Francji takich nie robią
(chodzi mi o typ urody, chyba dla Francuzów tak wygląda Polka, bo wiele osób mnie rozpoznaje zanim jeszcze się odezwę z akcentem)

A ja z kolei rozpoznaję Polki po..... oczach. Kobiety z dawnej emigracji lub co miały matkę-Polkę, często mimo wieku balzakowskiego mają takie jasne promienne ładne oczy.
Stary 2013-01-11, 11:50   #135
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie

Francuzki to maja czesciej ciemne, niz jasne oczy. Ale ja tam ciemne oczy i ciemna oprawe oczu lubie, bo takich to mozna i nie malowac jest o.k., jasne w jasnej oprawie niepomalowane, to wiadomo, ale jasne umalowane wygladaja ladnie. Tu bardziej podobaja sie jasne oczy, bo rzadziej spotykane, a w Polsce raczej ciemne, z tego samego powodu, ze rzadziej spotykane sa. Osobscie nie uwazam, zebym miala jakis nadzwyczajny kolor oczu, sa bardziej szare niz niebieskie, ale tu sie podobaja, slyszalam nie raz komplement, ze mam bardzo ladne oczy, oczywiscie tusz na rzesach obowiazkowo, inaczej wygladaja wyblakle... Osobiscie bardziej mi sie podoba niz kolor ksztalt moich oczu, bo maja uniesione w gore konciki.

Jezeli chodzi o prostytutki, to z tego co widze w Marsylii, najwiecej jest Arabek i czarnych i z tzw wschodu, no i reportaz o Rumunkach taki byl i nie byly to rumunskie cyganki, tylko normalnie Rumunki. Francuzek parajacych sie tym jakos tu nie widze. A moze Francuzki, biore, za ze wschodu, jak sa troche jasniejsze, lub te ciemniejsze za Arabki.

Jezeli chodzi o brud, w dzielnicach, gdzie mieszka duzo Arabow i czarnych muzulmnow jest brud, w innych jest czysto...

Jezeli chodzi o Cyganow rumunskich to fakt, ze sie nie integruja. Cyganie hiszpanscy, to juz co innego, integruja sie calkiem dobrze, a napewno lepiej niz Arabi, czy czarni muzulmanie. Tu juz religia i kultura jest tak inna, ze i niema jak sie zintegrowac, chyba ze zrezygnuja z tej religii i kultury, to wtedy bedzie to mozliwe. Czarni jak chrzescijane, czy ateisci to sa tez zintegrowai calkiem dobrze.
Stary 2013-01-13, 23:12   #136
Rena
Zakorzenienie

Ja mam ciemne oczy. Tzn dokladnie to piwne.
Stary 2013-01-14, 15:16   #137
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie

Jak pewnie wiecie Marsylia jest w 2013 roku europejska stolica kultury. W sobote i niedziele byla uroczysta inauguracja, bylismy na niej w sobote wieczorem, oj dzialo sie dzialo, na Cannebiere i w Vieux Port i nie tylko, pieknie bylo pieknie, a nawet cudownie, bardzo widowiskowo i spektakularnie. A ludzi bylo ponad 400 000. Bylo fajnie, a bylo by jeszcze fajniej, zeby czesc osob powsrzymala sie od gderania na nasz podwojny wozek, z takim wozkiem w taki tlum, jestesmy nienormalni i etc. (zaznaczam, ze z wozkiem bylo tam duzo osob tyle, ze z pojedynczym), ale coz taka jest niestety mentalnosc marsylijska. Gderacze, to biali Francuzi, nie kolorowi, kolorowi nie sa tak drobiazgowi i upierdliwi. Kazdy ma jakies wady i zalety. Ale miasto piekne, wszystko tu mamy na miejscu i duzo sie tu ciekawch rzeczy dzieje. Nie mozna miec niestety wszystkiego cacy, il y a toujours quelque chose quicloche... Co prawda olewalismy ich gderanie, ale jednak bzyczalo kolo ucha jak natretna mucha.Ale mi sie zrymowalo.

Czas edycji: 2013-01-14 o 15:18
Stary 2013-01-15, 23:24   #138
alex171
Raczkowanie

dokladnie, piekna jest Marsylia. Wlasnie robilam o niej prezentacje na angielskim Jak ja bylam,w czerwcu to woda niestety byla w Sougiton za zimna do kapania . Choc byli tacy, co sie przemogli. A przy Vieux Port budowali część drogi.. czy nadal trwaja budowy ? I tak bylo dosc ciasno do przejscia, ale pewnie po remontach pieknie bedzie(jest??). Nie bylam jeszcze w dalszej czesci lazurowego, Saint Tropez, Cannes, Nicea..ale Marsylia piekna !
2014-licencjat
2015- ... ?

Stary 2013-01-16, 13:00   #139
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie

W Vieux Port robili wlasnie ten remont z okazji Europeskiej Stolicy Kultury 2013, juz nie ma remotow zostaly zakonczone jak mnie pamiec nie myli to w listoadzie 2012. No i odpalili Vieux Port z powyzszej okazji, jest piekny, jeszcze piekniejszy niz byl. Fajnie bo to nasze okolice, mieszkamy obok Starego Portu. A ty bylas jak byly te wykopy? Szkoda, wtedy wygladal najgorzej, wiadomo jak to przy remoncie. Ale za to teraz wyglada jeszcze lepiej. My sie w Marsylii w maju, to kapiemy juz zawsze normalnie, a czasem i wczesniej. Ale tak od maja lub kwietnia do konca wrzesnia, lub pazdziernika, zalezy od roku, normalnie jest tu plaza i kapanie.
Stary 2013-01-16, 20:40   #140
Rena
Zakorzenienie

wkleicie fotki portu?

w Paryzu snieg bylam teraz kilka dni w krk i byla chlapa sniezna, odgrazalam sie wszystkim, ze przed wiosna tu sie nie pojawie, wysiadam z samolotu na Beauvais na pewniaka ze narescie koniec z tym bialym pasudztwem ... a tymczasem bialo, juz sprawdzalam czy czasem samolotu nie pomylilam (choc 3 razy sprawdzaja bilet przed wejsciem)

Ale w pracy wlaczylam sobie dzisiaj 25 st na klimatyzacji - korzystam ze kilka pierwszych dni bede sama w pokoju (to nowa praca).

Slynna juz pralka kompletnie sie popsula i trzeba bedzie przetestowac pralnie miejska (na szczescie jest za rogiem).
Stary 2013-01-17, 08:55   #141
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie

Tu sa moje prywatne zdjecia ze Starego Portu i okolic Starego Portu, jeszcze z przed remontu. http://www.monalbum.fr/Album=YQ3ZMPMZ
Jak zrobie nowe zdjecia to wstawie jak wyglada Vieux Port po remoncie.
W pralniach miejskich to maja tu super proszek do prana, przynajmniej w tej, w ktorej bylam kilka razy zanim nie kupilismy pralki. Cudownie pachnial i super wszystko odpieral. Pytalam sie wlasciciela pralni co to za proszek, zeby mi zdradzil nazwe, ale powiedzial, ze nie ma go ogolnie w sprzedazy, ze to profesjonalny proszek tylko dla pralni.

Czas edycji: 2013-01-17 o 09:03
Stary 2013-01-17, 16:04   #142
malinka9191
Zakorzenienie

Czesc wszystkim
chwile mnie tu nie bylo, bo bylismy na swieta w PL, a tam czasu malo a zalatwien slubnych duzo
po powrocie sie rozchorowalismy z tztem oboje a do pracy trzeba bylo chodzic.. Teraz juz lepiej ale nadal cos mnie trzyma, ale juz wiecej sil mam wiec wpadlam
Stary 2013-01-17, 21:43   #143
irenkaaa
Zakorzenienie

tez wrocilam , nadrobilam i juz zostaje

Alex Ty teraz w PL czy FR ?
Stary 2013-01-18, 14:04   #144
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie

Fajnie, ze sie pojawiacie, piszcie cos wiecej co u was slychac.

Corka dzwonilaw poludnie, ze zlapala grype, ma temperature, kolezanka dala jej dolipran, kazalam jej wracac do domu, ale nie chciala, woli zostac w gimnazum, bo po poludniu maja tylko 2 godziny, niz potem nadrabiac te nieobecnosc. Wiec powiedzialam jej, ze niech robi jak uwaza i jak sie czuje. Grypa jest zrazliwa, a wiec pewnie rozchoruje sie caly dom. Mi dzis boli glowa, wiec byc moze to poczatek grypy.

Z francuskich filmow ogladalam ostatnio Aicha z Sofia Enssaidi, jest lekki i zabawny jak ktos ma ochote obejrzec to jest tu http://www.youtube.com/watch?v=9HUHka0oCBk i Aicha2, druga czesc tego filmu z ta sama aktorka i w tych samych klimatach tu http://www.youtube.com/watch?v=qeme_k59QwM

Czas edycji: 2013-01-18 o 14:19
Stary 2013-01-18, 14:18   #145
Triel
Przyczajenie

Witam wszystkich.
Co prawda piszę z południa Korsyki, ale to urzędowo też część Francji, więc z chęcią bym się przyłączyła. Mieszkam tu już z moim narzeczonym od 7 miesięcy. Niestety język idzie nam kulawo, a i Polaków mało więc bywa troszkę samotnie.
Pozdrawiam
Triel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-18, 14:22   #146
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie

Witam, Korsyka to Francja, wiec witam na watku francuskim, kolezanke z Francji.Mieszkacie niedaleko ode mnie, ja tez z poludnia Francji.
Stary 2013-01-18, 14:32   #147
Triel
Przyczajenie

Dziękuje za miłe powitanie.
Wiem, wiem że Francja, ale niektórzy starsi Korsykanie by się obrazili bo wciąż walczą o niepodległość..., w czasie pracy z nimi nauczyłam się poprawności politycznej To ich jedyna wada poza tym są bardzo mili. W Marsylii jeszcze nigdy nie byłam, ale słyszałam o niej wiele dobrego. Ja aktualnie mieszkam na obrzeżach Olmeto, koło Propriano.
Triel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-18, 23:09   #148
alex171
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez irenkaaa Pokaż wiadomość
tez wrocilam , nadrobilam i juz zostaje

Alex Ty teraz w PL czy FR ?
Poznań Wlasnie dzis stuknely 2 miesiace odkad tu jestem... w PL od sierpnia . A co uCiebie irenka ?? Co tam w DUB slychac ? poznala ostanio goscia z Cork, oni lubia Polandie.
A za Francja tesknie przeokrutnie !!! I ciagle slucham radia, muzyki.... Cos niedlugo skrobne na klubie !
2014-licencjat
2015- ... ?

Stary 2013-01-19, 00:52   #149
irenkaaa
Zakorzenienie

Alex jakos leci ale niezbyt ciekawie. Zdrowie glowny problem.
Stary 2013-01-19, 08:37   #150
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie

Zamowilam cos takiego dla mojego kota tu http://www.e-dgriffe.com/choix-coule...s-softpaws.php jak przyjdzie przesylka to dam znac jak sie sprawdza.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości