![]() |
#121 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: książki dla nastolatek...
Cytat:
Z mlodziezowych jeszcze seria Melisy de la Cruz pt.Au pair-w Polsce dostepne sa 3 czesci, w USA juz 4...Denerwuje mnie to oponienie... Acha i jeszcze "Tylko dla wybranych"-poczatek nowej serii dla nastolatek...Oczywiscie w Stanach juz z 6 czesci wyszlo,u nas 1 chybaq ![]()
![]() |
![]() |
#122 |
Przyczajenie
|
Ja polecam książki Meg Cabot:
-serię "Pośredniczka" -serię "1-800 Jeśli-Widziałeś-Zadzwoń" -serię "Dziewczyna Ameryki" -"Idol Nastolatek" -"Liceum Avalon" -"Jeszcze mnie polubicie" -"Kłamczucha w opałach" -"Magiczny Pech" Pamiętnika Księżniczki nie polecam ,bo według mnie jest strasznie nudny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Przyczajenie
|
Ja polecam książki Meg Cabot:
-serię "Pośredniczka" -serię "1-800 Jeśli-Widziałeś-Zadzwoń" -serię "Dziewczyna Ameryki" -"Idol Nastolatek" -"Liceum Avalon" -"Jeszcze mnie polubicie" -"Kłamczucha w opałach" -"Magiczny Pech" Pamiętnika Księżniczki nie polecam ,bo według mnie jest strasznie nudny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Raczkowanie
|
Myślę, że Jacqueline Wilson świetnie się odnajduje w tym klimacie.
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
Książki młodzieżowe
Jest pełno książek młodzieżowych, ale większość jest płytka, nudna, w kółko o jednym itp.
Ale są też książki ciekawsze. Które możecie mi polecić? ![]() Mogą być zarówno romanse (tylko nie te najbanalniejsze >_<) jak i komedie, a nawet horrory. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zadomowienie
|
Dot.: Książki młodzieżowe
Stowarzyszenie Wędrujących Dzinsów. Bardzo mi się podobało. Nie pamiętam autora.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
Sam tytuł wystarczy, kojarzę go, ale mi się wydawał dość dziwny...ten elementy fantastyczny, dżisy.
Chociaż spotkałam się z wieloma pozytywnymi opiniami, ale jakoś tak...hm. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
Joanna Chmielewska - kryminały z humorem, uwielbiam
![]()
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
Szalone życie Rudolfa,Fabickiej
świńskim truchtem Seks i inne przykrosci Tango ortodonto wszystkie o tym samym bohaterze a poza tymmoze cos o Adrianie Molu? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
O czym to jest?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | ||
Zakorzenienie
|
no najlepiej przeczytac
Cytat:
Cytat:
Nie wiem ile masz lat ale np taki szkolny romans to Za minute pierwsza milosc Ozogowskiej z takich autorek dla dziewczyn to np Snopkiewicz-Tabliczka marzenia,Słoneczniki(reko mendacje do tej ksiazki ![]() Siesicka np Jezioro osobliwości(i do tej http://www.biblionetka.pl/ks.asp?id=1303) ,Fotoplastykon(na jego podst byl kiedys film/serial w latach 90tych) w ogole jej ksiazki Musierowicz to wiadomo np ksiazka ,ktora udalo mi sie zdobyc i ktoramilo wspominam,o bardzo mlodej nastolatce Jedynaczka ,Klary Jarunkovej Wymieniam to co ja czytalam jak mialam te nascie lat ![]() Ale dla mnie to jest kanon lektur podstawowych dla nastolatki wiecej nie pamietam ale znalazlam link do forum ksiazki i topic o tym samym tytule http://www.forumksiazki.pl/topics28/...-vt2977,75.htm Edytowane przez bess Czas edycji: 2008-05-07 o 00:35 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
O, dzięki
![]() Musierowicz b. lubię A inne to wolę jakoś...zagranicznych autorów... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
Ja bym proponowała sięgnąć po książki młodzieżowe wydawane w latach 60-70tych, nie są tak puste jak te współczesne (te wszystkie Pamiętniki księżniczki itp, horror
![]() ![]() ![]() Za moich czasów dużą popularnością cieszyła się również detektywistyczna seria Zbigniewa Nienackiego o Panu Samochodziku i przezabawne książki Edmunda Niziurskiego.
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z zagranicznych to namysl przychodzi mi tylko Harry Potter,ale tego nie czytalam,no i wspomniany Adrian Mole Aralka ksiazki wydaja Ci sie nudne czy po przeczytaniu stwierdzasz,ze sa nudne?? ![]() ![]() Ja dla odmiany wolepolskie,pamietam jak czytalam Klub baby sitters (http://pl.wikipedia.org/wiki/Klub_Baby-Sitters),masakra wole cos z glebszym przekazem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
"Zapałka na zakręcie"
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
A, teraz dopiero doczytałam, że interesują Cię raczej pozycje zaganiczne
![]() Przypominam sobie taką serię "Nie dla mamy, nie dla taty lecz dla każdej małolaty" Może głębokie to te powiastki nie są, ale ja je bardzo lubiłam (w szczególności Pożeracza serc ![]()
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
A, to coś o nich słyszałam
![]() Plotkara też jest chyba fajna, prawda? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zadomowienie
|
Z młodziezowych najbardziej mi sie podobała klasa pani czajki.
![]()
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
Ja najbardziej lubię te książki z Ossolineum i Zwierzenia Georgii Nicolson
![]()
![]() |
#141 |
Zadomowienie
|
Też mi się bardzo podobała
![]()
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
A o czym jest Klasa Pani Czajki?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
„Klasa pani Czajki” opowiada trzy lata życia uczniów pewnego gimnazjum na warszawskiej Saskiej Kępie – poznajemy ich w dniu rozpoczęcia roku w pierwszej klasie, a żegnamy, gdy kończą szkołę i rozchodzą się do różnych liceów. Małgosia, Kamila, Maciek, Kaśka, Kinga, dwóch Michałów, Aleks, Wojtek i inni – ich kłopoty szkolne i problemy domowe, radości i smutki, pierwsze miłości i rozczarowania, sympatie i antypatie... Zwyczajna klasa, przeciętne dzieciaki, normalne życie.
Czas gimnazjum to taki trudny i głupi wiek – z podstawówki przychodzą dzieci (z pretensjami do bycia młodzieżą), a po trzech latach szkołę opuszcza młodzież (z pretensjami do dorosłości). Na pierwszy rzut oka wyglądają już niemal jak dorośli, ale w głowach mają groch z kapustą, a głęboko w środku siedzą w nich jeszcze małe dzieciaki, które bardzo potrzebują czułości i oparcia w dorosłych. Bohaterowie tej książki są w sumie dość grzeczni – nie mają większych konfliktów z rodzicami (którzy, z małymi wyjątkami, też wyglądają rozsądnie i sympatycznie), uczą się, nie rozrabiają, nawet wagary niespecjalnie im wychodzą ;-). W klasie pani Czajki chyba nikt nie pali i (poza jednym klasowym „wyrzutkiem”) nikogo nie ciągnie do alkoholu. Z narkotykami i ich dealerami uczniowie nie spotykają nawet przypadkiem i to jest moje podstawowe zastrzeżenie do rzetelności kronikarskiej tej książki. Trudno mi uwierzyć, że przez całe trzy lata nikt z klasy nie ma najmniejszego kontaktu z narkotykami w żadnej postaci, nikt nie jest namawiany na spróbowanie, nie widzi nikogo „zaćpanego”. Szkoda - bo byłaby to niezła okazja, żeby pokazać, jak odmawiać, nie tracąc przy tym twarzy. Szkoła, do której chodzą bohaterowie – normalna, państwowa i rejonowa, w niczym nie przypomina piekła opisywanego przez panią Musierowicz w Jeżycjadzie, a nauczyciele (z tytułową wychowawczynią klasy na czele) też mają ludzkie oblicza. Pani Barbara Czajka jest zresztą postacią autentyczną – była ukochaną polonistką autorki, choć w rzeczywistości nie uczy w gimnazjum. W książce jest dość surową, ale sprawiedliwą wychowawczynią klasy i wymagającą, ale uczącą w sposób interesujący polonistką. Moja Ania zauważyła kiedyś, że w kilku czytanych przez nią współczesnych książkach młodzieżowych bohaterki (lub autorki) bardzo lubią swoje nauczycielki polskiego. Zapytała mnie, czy jest to warunek sine qua non zostania pisarką, bo jeśli tak, to ona na razie chyba nie ma szans. Teraz juz ma, bo polubiła swoją polonistkę ;-))) Ta książka nie jest powieścią - składają się na nią felietony, które przez trzy lata ukazywały się w piśmie „Victor. Gimnazjalista”. Z tego wynika brak jednolitej akcji i trochę denerwujące powtórzenia – przypomnienia, bo każdy rozdział zajmuje się inną sprawą, sygnalizuje inny problem. „Klasa pani Czajki” była przebojem wśród koleżanek Ani pod koniec piątej i na początku szóstej klasy mimo, że (a może właśnie dlatego, że... ;-) opowiada o gimnazjalistach. W tym wieku chętniej czyta się o perypetiach osób trochę starszych od siebie i problemach, do których się dopiero pretenduje. Sama wtedy zaczytywałam się Siesicką i wydawało mi się, że jej bohaterowie są okropnie dorośli i mają bardzo dorosłe problemy ;-)))
![]() |
#144 |
Zadomowienie
|
Mnie się Plotkara bardzo podobała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
I jeszcze jedna książka mi się przypomniała: "Letnia Akademia Uczuć" Hanny Kowalewskiej.
![]() |
#146 |
Raczkowanie
|
"Fotoplastykon" Siesickiej
![]() Kiedyś przeczytałam kilka książek Ewy Nowak - "Wszystko, tylko nie mięta", "Lawenda w chodakach" itd., polecam.
![]() |
#147 |
Raczkowanie
|
"Parada fiołków"i "Przez dziurke od klucza" Siesickiej.
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
Ja chyba w takim razie wybiorę się do biblioteki, bo już wszystko przeczytałam i wypożyczę sobie Plotkarę ^^
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
BAN stały
|
a ja pommo Waszej niechęci, będę bronić pamiętnik ksieżniczki...
super ksiażka, jak dla 12-17letniej dziewczyny jak dla mnie obowiązkowa lektura ![]() może nie jest zbyt ambitna, ale przecież książka powinna tez dawać radość i odprężenie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:42.