![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Książki dla nastolatek...
Dziewczynki znacie moze jakieś ciekawe książki dla nastolatek??Jesli tak podajcie tytuły i autora.Bede wdzięczna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: książki dla nastolatek...
jak byłam troszke młodsza to uwielbiałam książkę "Ala Makota", o dziewczynie- nastolatce i jej problemikach. Jak miałam 15 czy 16 lat to czytałam namiętnie książki Małgorzaty Musierowicz. W tym wieku też sięgnęłam po Grocholę i jej opowiadania i "Nigdy w życiu". Nie wiem czy to dla nastolatek czy nie, w każdym razie j to uwielbiałam i uwielbiam będąc nastolatką.
![]() |
#3 |
Mrs Mrau
|
jak byłam nastką zachwyciła mnie ksiązka "Śpiewające telegramy" ale nie pamiętam autora niestety.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Ja polecam "Tam, gdzie spadają Anioły" Doroty Terakowskiej
![]() Na okładce pisze, że książka dla młodzieży, ale osobiście uważam, że i dla już nie tak młodych to świetna lektura!! Napisana prosto, szybko się czyta i co najważniejsze, to wciąga!! Bardzo ciekawie przedstawia świat ludzki połączony ze światem Aniołów. Coprawda jeszcze nie skończyłam czytać, ale już teraz wiem, że warto tę książkę polecić ![]() Do moich ulubionych książek należy też owocowa seria Izabeli Sowy, ale jak dla nastolatki, to może nie wszytskie części, bo niektóre mówią o życiu i problemach np. kobitki podchodzącej pod 30 ![]() ![]() Pozdrawiam
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Polecam jeszcze Stowarzyszenie Wędrujących Jeansów
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Pierwsze co przyszlo mi na mysl to wlasnie ksiazki Malgorzaty Musierowicz, bo rzeczywiscie sa one dla nastolatek. Po drugie - kilka lat temu wypozyczalam i czytalam ksiazki z serii "Nie dla mamy, nie dla taty lecz dla każdej malolaty", jest to jedna seria, ale ksiazi roznych autorow. Pochlanialam je bardzo szybko, zazwyczaj watkiem przewodnim byla mlodziencza milosc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Nastolatką jeszcze jestem
![]() ![]() Można powiedzieć że nauczyłam się czytać na Chmielewskiej, najpierw przygody Tereski i Okrętki oraz książki o Janeczce i Pawełku, potem jej kryminały, w wieku może lat 12 przeczytałam wszytskie tomy autobiografi Chmielewskiej. Mniej więcej wtedy też pochłaniałam książki Małgorzaty Musierowicz, cudowne, wręcz emanujące ciepłem ![]() Nie zachęcam do takich perwersji ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja polecam wszystkie książki Terakowskiej- szczególnie "Poczwarke". Jest to prawdziwy Grepolis, wyciskacz łez. Wiele można dzięki tej ksiażce zrozumiec jak również przy reszcie książek tej autorki.
Pozdrawiam
Życie to ciągłe ryzyko. Edytowane przez Nati02 Czas edycji: 2013-06-03 o 12:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
wszystkie podane nizej ksiazki napisane sa przez Marte Fox, uwielbiam te pisarke, sama mam w domu pare ksiazek, ale juz takich powazniejszych, te ponizej sa dla nastolatek
![]() "Batoniki always miekkie jak deszczowka" "Agaton-Gagaton: jak pięknie byc soba" "Agaton-Gagaton: wyprobuj bez szorowania" ------------------------------------------- "Magda.doc" "Paulina.doc" ------------------------------------------- cala seria ksiazeczek "pierwsza milosc" i chyba ksiazka pt:"pierwsza milosc" zupelnie jak seria jej ksiazeczek polecam, polecam i jeszce raz polecam ![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
i jeszcze Krystyna Boglar "Zatrzymajcie świat chcę wyściąść"
![]()
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
![]()
Moja ulubiona to PLOTKARA Cecily von Ziegesar (jakos tak)obecnie jest 6 czesci.czytalam narazie 4 ale goraco polecam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja od siebie polecam kryminały Chmielewskiej (Tereska, Okrętka oraz Janeczka z Pawełkiem ), całą Jeżycjadę której chyba nie trzeba przedstawiać. Nikt tu chyba jeszcze nie wspomniał o Siesickiej, która jest moją ulubioną autorką książek dla młodzieży. "Falbanki", "Woalki" i "Wachlarze" czytałam wielokrotnie, resztę jej książek również ![]() ![]() No ba zapomniałam K. Boglar "Telefon do diabła", "Każdy pies ma dwa końce" - moja ukochana książką ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Musicie koniecznie przeczytac ksiażke Romy Ligockiej - ,,Dziewczynka w czerwonym kapturku'' Jest to jakby taki pamietnik widziany oczami poczatkowo 2-letniego dziecka ktore przebywalo w getcie zydowskim. Lepszej ksiazki nie czytalam! No poprostu musicie przeczytac bo oparta na faktach autentycznych i naprawde wciagajaca! Jak ktos przeczyta to mowcie jak sie podobala
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Typowe książki opowiadające o nastoletnich problemach:
- 'Pamiętnik księżniczki' - Meg Cabot ( ma chyba 7 części) - 'Dziewczyna Ameryki' -Meg Cabot - 'Dziewczyny się odchudzają' Jacqueline Wilson - 'Dziewczyny się zakochują' Jacqueline Wilson - 'Dziewczyny się spóźniają' Jacqueline Wilson Polecam również książki Musierowicz. Też jestem w tym wieku, ale nie wiem jakie książki lubisz, ostatnio czytałam "Pięć osób które spotykamy w niebie' Mitch Albom i ' Nostalgia anioła' Alice Sebold (przy tej ostatniej płakałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Jako nastolatka zaczytywałam się w Jeżycjadzie, serii o Ani z Zielonego Wzgórza (polecam też inne książki autorstwa L.M. Montgomery, mają taki urzekający, staroświecki nastrój), była też taka powieść dla młodzieży Haliny Snopkiewicz chyba, "Słoneczniki", ukradłam ją
![]() Do tego moją ulubioną lekturą w podstawowce była seria o Panu Samochodziku, książki Szklarskiego i w ogóle wszelkie o Indianach, "Bogowie, groby i uczeni" Cerama i "Ja, Klaudiusz" Gravesa. Przeczytałam też "Żywoty cezarów" Swetoniusza ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ha to ja już mogę
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
seria Musierowicz-wszystkie
![]() Ania z Zielonego Wzgorza i ciag dalszy Stowarzyszenie Umarlych Poetow owocowa seria np cierpkosc wisni lubie "jestem nudziara" "ono" Terakowskiej ksiazki Marqueza-troszke ciezej sie czyta ale warto ![]() itd bardzo lubie czytac ![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Musierowicz !!!"Kłamczucha","Ida Sierpniowa"i reszta Jeżycjady - wracam do nich często,chociaż nastolatką już dawno nie jestem.Pamiętam jeszcze "Słoneczniki"...
Kryminały Chmielewskiej,a szczególnie -"Ostatnie zdanie nieboszczyka". ![]() Nic mi do głowy więcej nie przychodzi - może z powodu póżnej pory albo sklerozy. ![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Ja uwielbiałam kiedyś ksiażki Siesickiej i Musierowicz, Meg Cabot i Marte Fox też zaliczylam a poza tym czytam wszystko co mi wpadnie w ręce - i nie tylko typu dla nastolatek - Lolite na przykład także czytałam. No a o Harrym Potterze to już chyba nie musze psać...czekam z utęsknieniem na nastepna część choć to juz nie będzie to to samo kiedy wiem kto zginie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Czy przypadkiem nie chodzi Ci o książke pt. "Dziewczynka w czerwonym płaszczyku"- R. Ligocka? Książka godna polecenia.
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
![]()
"Tajemnica Abigail"- autorstwa Magdy Savo.
W życiu nic lepszego nie czytalam. Sięgam po tę książkę średnio co pół roku od 4 lat i ciągle nie mogę sie jej naczytać ![]()
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
-SMS [słowa mają siłe] Daniel Senderek
(podobno) pierwsza książka pisana smsami. ale jest SUPER ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
![]()
ja jzu nastolatką jestem ale mam 1 ksiazke z tego okresu -jakos tak wyszlo- jest to krystyna boglra "zatrzymajcie świat chce wysiąść" wieki temu czytlam taka wciagajaca ksiazka akcji
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
krystyna boglar tzn -sorki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
![]()
bardzo fajne sa ksiazki Siesickiej przeczytalam wszystkie niektore po pare razy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Hmm...musze sobie przeczytać "My dzieci z dworca ZOO".Ta książka kusi mnie od jakiegoś czasu.Oglądałam film i był drastyczny.Moim zdaniem film i książka przestrzegają przed zażywaniem narkotyków(nigdy nie wezmę do ust tego świństwa!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
"Diabeł ubiera sie u Prady" -> świetna ksiązeczka
![]() Oto krótki opis: Andrea Sachs, dziewczyna z małego miasteczka, poszukuje w Nowym Jorku pracy w branży dziennikarskiej. Nieoczekiwanie zdobywa posadę asystentki wpływowej redaktor naczelnej jednego z najbardziej prestizowych pism zajmujących się modą. Szybko przekonuje się, że jej przełożona to klasyczny szef "z piekła rodem". Andrea żyje w straszliwym stresie, wiedząc, że jeśli przetrwa rok, zostanie zaprotegowana do pracy w dowolnie wybranej gazecie.
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
Obstawiam za Małgorzatą Musierowicz i całą "Jeżycjadą", koniecznie!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:54.