Jak zaoszczędzić na mieszkanie... - dylmat tych, którzy własnego lokum nie mają.. - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-20, 12:44   #121
isabelka00
Wtajemniczenie

Dot.: Jak zaoszczędzić na mieszkanie... - dylmat tych, którzy własnego lokum nie mają

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Argument z kaputą - koronny argument mojej mamy...
Odkąd żyje nie gotowałam kapusty, a odkąd mieszkam sama moim popisowym daniem było ugotowanie dwa razy rosołu i raz kotlety z ziemniakami. Nie mam czasu na gotowanie więc kuchnia to dla mnie głównie lodówka, parowar i palniki z gazem oraz zlew. A otwarte kuchnie lubię bo właśnie dają wrażenie że mieszkanie jest przestronne. Także koronny argument o kapuscie odpada, bo ja takich rzeczy nie jadłam nie jem jeść nie będę tym bardziej gotować a nie podobają mi się kuchnie w blokowiskach czasami o powierzchni 2 metrów kwadratowych.
ok, kapusty gotować nie musisz, ale jak garów nie powkładasz do zmywarki a tu cała kuchnia zawalona?
przychodza goście i się patrzą na te gary , a czasem mogą się wydobywać niezbyt przyjemne zapaszki jak się trochę zapuścimy w sprzątaniu.
Stary 2012-12-20, 12:50   #122
kaledonia
zielony stworek

Dot.: Jak zaoszczędzić na mieszkanie... - dylmat tych, którzy własnego lokum nie mają

Co do umowy na dożywocie- ją się spotkałam z sytuacją darowizny i przepisania mieszkanie łącznie, a nie po kilku latach. Znajoma mieszka tak z mężem w Sopocie w tym mieszkaniu, a staruszka ma tam swój pokoik i jej pomagają.
Moja ciocia szukała tak dla mnie mieszkania-pojawiła się jednak rodzina daleka tej pani i nie wyszło

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-20, 15:06   #123
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
aneksu kuchennego starałabym sie unikac i nie chodzi o nieszczesny zapach kapusty, bo zapachy i tak rozchodza sie po domu, ale o widok, otwarta kuchnia powinna byc super czysta i posprzatana, zeby nie psuc widoku salonu jak przyjda goscie, w zamknietej kuchni przejda i gary w zlewie, i rozmrażające sie mięcho, i okruchy na stole i kilka inych kuchennych rzeczy,

W dodatku nie jest to dobre rozwiązanie jak sie ma dzieci.
Albo koty.
Stary 2012-12-21, 22:33   #124
amg88
BAN stały

moi rodzice maja tak w domku ja mieszkam z nimi, i nigdy razem kuchnia z salonem;/
amg88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-21, 22:56   #125
coffee
and cigarettes

Cytat:
otwarta kuchnia powinna byc super czysta i posprzatana, zeby nie psuc widoku salonu jak przyjda goscie, w zamknietej kuchni przejda i gary w zlewie, i rozmrażające sie mięcho, i okruchy na stole i kilka inych kuchennych rzeczy
Trochę to absurdalne.Dlaczego niby w kuchni miałby być niesamowity brud i syf, a w salonie błysk, gdy goście przychodzą?
Nie wiem czy to normalne, ale gdy sprzątam, to nie tylko tam, gdzie widać. Tak dużo czasu i siły zajmuje zmycie paru garnków czy starcie okruchów z blatów od razu po przygotowaniu jakiegoś jedzenia?
Serio - nie rozumiem tego sprzątania na pokaz przed przyjściem gości.

Cytat:
Napisane przez isabelka00 Pokaż wiadomość
a czasem mogą się wydobywać niezbyt przyjemne zapaszki jak się trochę zapuścimy w sprzątaniu.

I bardziej by Ci przeszkadzało, że goście poczują smród z kuchni niż to, że Ty w takiej zapuszczonej kuchni jedzenie przygotowujesz?

Bardziej mnie przekonują argumenty o zapachu kapusty przy oglądaniu tv niż 'nie ma gdzie brudu przed gośćmi schować'.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-22, 06:55   #126
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Trochę to absurdalne.Dlaczego niby w kuchni miałby być niesamowity brud i syf, a w salonie błysk, gdy goście przychodzą?
Nie wiem czy to normalne, ale gdy sprzątam, to nie tylko tam, gdzie widać. Tak dużo czasu i siły zajmuje zmycie paru garnków czy starcie okruchów z blatów od razu po przygotowaniu jakiegoś jedzenia?
Serio - nie rozumiem tego sprzątania na pokaz przed przyjściem gości.
Mam dzieci, gotuje obiady, piekę ciasta nie zawsze mam czas i możliwość sprzątnięcia od razu. Syfu co prawda nie mam ale zawsze stoi jakiś garnek w zlewie czy cos jest nie na miejscu.
W salonie jest porządek i tak ma być, w kuchni nie musi, dlatego tak bardzo nie pasuje mi aneks kuchenny.

A sprzątania przed przyjściem gości sie nauczysz i zrozumiesz jak będziesz miała więcej niz jedno małe dziecko
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-22, 07:47   #127
sine.ira
BAN stały

Ciekawe kiedy (i czy w ogóle) ludzie w TYM KRAJU wyjdą z umysłowego oczadzenia i zaczną się domagać porządnego budownictwa pod wynajem zamiast wpierdzielać się w gigantycznie drogie kredyty na mocno przeszacowane nieruchomości, ergo - kiedy przestaną chcieć wspierać ten bezwzględny bankowo-deweloperski spisek.
TBSy, to wiadomo, że kpina. Po pierwsze jest tego zbyt mało, a po drugie czynsze to tam są z dupy wzięte.
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-22, 07:50   #128
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Ciekawe kiedy (i czy w ogóle) ludzie w TYM KRAJU wyjdą z umysłowego oczadzenia i zaczną się domagać porządnego budownictwa pod wynajem zamiast wpierdzielać się w gigantycznie drogie kredyty na mocno przeszacowane nieruchomości, ergo - kiedy przestaną chcieć wspierać ten bezwzględny bankowo-deweloperski spisek.
TBSy, to wiadomo, że kpina. Po pierwsze jest tego zbyt mało, a po drugie czynsze to tam są z dupy wzięte.

Co racja to racja w Niemczech większośc ludzi wynajmuje mieszkania czy domu a cena za wynajem to nie jedna pensja ale jej nieznaczna część.
Stary 2012-12-22, 08:29   #129
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez isabelka00 Pokaż wiadomość
ok, kapusty gotować nie musisz, ale jak garów nie powkładasz do zmywarki a tu cała kuchnia zawalona?
przychodza goście i się patrzą na te gary , a czasem mogą się wydobywać niezbyt przyjemne zapaszki jak się trochę zapuścimy w sprzątaniu.
Eeeee zazwyczja sprzątam od razu po sobie, a jakby goście mieli przyjść niezapowiedziani to nie tylko w kuchni byłby bałagan. Nikt do mnie nie wpada bez uprzedzenia nawet teraz gdy kuchnia jest osobno, nadal nie rozumiem problemu
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-22, 08:52   #130
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Eeeee zazwyczja sprzątam od razu po sobie, a jakby goście mieli przyjść niezapowiedziani to nie tylko w kuchni byłby bałagan. Nikt do mnie nie wpada bez uprzedzenia nawet teraz gdy kuchnia jest osobno, nadal nie rozumiem problemu
Mieszkasz sama, z męzem czy z mężem i dziećmi?
Stary 2012-12-22, 08:57   #131
201604181004
Konto usunięte

Z facetem, nie rozumiem o co halo? Że niby jak człowiek ma dzieci to wtedy procesjami przychodzą niezapowiedziani goście żeby oglądać brudne gary czy jak?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-22, 09:29   #132
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Cytat:
Z facetem, nie rozumiem o co halo? Że niby jak człowiek ma dzieci to wtedy procesjami przychodzą niezapowiedziani goście żeby oglądać brudne gary czy jak?

Ja też tylko i wyłącznie otwarta kuchnia na salon.
Tak mi się najbardziej podoba i wiem, że to się sprawdza.

Argument, że goście przychodzą, a w kuchni brudno mnie rozwala na łopatki. Gości do kuchni nie wpuszczacie jak Was odwiedzają? Bo u mnie, w moim domu rodzinnym i wszędzie gdzie nie byłam gościem zawsze się zachodziło do kuchni - a to na papierosa, a to pomóc pani domu, a to wyrzucić coś do śmieci etc.
Także nie rozumiem jak można sprzątać tylko salon a resztę domu zostawić usyfioną A brudne naczynia z 'bieżącej' imprezy/spotkania mnie jakoś nie rażą.

Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Czas edycji: 2012-12-22 o 09:32
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-22, 09:38   #133
dacn
Zakorzenienie

Że jak sie ma dzieci to sie gotuje więcej i garów jest sporo, a czasu na wszystko mniej.

A jak pisałam wcześniej, nie mówię tu o syfie(!) ale o garach w zlewie czy okruchach po chlebie, albo rozmrażającym sie właśnie mięsie. W kuchni takie rzeczy są ok, i nawet jak impreza przenosi sie do kuchni to nie rażą. Za to moim zdaniem w slaonie to nie przejdzie, Salon to salon. Ale ja lubie mieć porządek,nawet i przesadny.
Stary 2012-12-22, 09:42   #134
201604181004
Konto usunięte

No ale jak przychodzą do ciebie goście to w odosobnionej kuchni trzymasz brudne gary czy zadajesz sobie tyle trudu i je sprzątasz? Bo sprząta się tak czy siak, więc nadal nie rozumiem.
Stary 2012-12-22, 09:47   #135
dacn
Zakorzenienie

Gary myje w zmywarce, więc siłą rzeczy jak zmywarka działa to nowe dokladam do zlewu, więc tak magazynuje brudne w kuchni.
I nie da sie czasem sprzatnąć na bieżąco, tylko robie to pod koniec dnia, bo dopiero wtedy mogę.
Przed zapowiedzianymi wizytami sprzatam wszędzie, z resztą jak nikt nikt sie nie zapowiada to i tak sprzatam bo porzadek miec lubię, ale jak odwiedza mnie ktos w ciągu dnia to bywa ze nie jest idealnie czysto, co w otwartej kuchni by mi bardzo przeszkadzało w zamkniętej juz nie.
Stary 2012-12-22, 09:48   #136
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta

Edytowane przez mm444
Czas edycji: 2012-12-22 o 09:53
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-22, 10:10   #137
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Że jak sie ma dzieci to sie gotuje więcej i garów jest sporo, a czasu na wszystko mniej.

A jak pisałam wcześniej, nie mówię tu o syfie(!) ale o garach w zlewie czy okruchach po chlebie, albo rozmrażającym sie właśnie mięsie. W kuchni takie rzeczy są ok, i nawet jak impreza przenosi sie do kuchni to nie rażą. Za to moim zdaniem w slaonie to nie przejdzie, Salon to salon. Ale ja lubie mieć porządek,nawet i przesadny.
nie popadajmy w przesadyzm. kilka naczyn poskladanych w zlewnie to nie tragedia.

ale argument o smierdzacych naczyniach mnie juz rozj... nie jestem pedantka, ale nawet mnie nie przeszlo przez mysl, zeby zapuscic kuchnie do etapu smrodu. jedyny smrod w moim zlewie to jak wrzuce praske do czosnku w trakcie gotowania.
Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
u mnie w miescie nowoczesne budownictwo to pokoje 5-6-katne albo ze scianami polokraglymi

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-22, 10:23   #138
Heledore
Zakorzenienie

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;3825018 1]

Argument, że goście przychodzą, a w kuchni brudno mnie rozwala na łopatki. Gości do kuchni nie wpuszczacie jak Was odwiedzają? Bo u mnie, w moim domu rodzinnym i wszędzie gdzie nie byłam gościem zawsze się zachodziło do kuchni - a to na papierosa, a to pomóc pani domu, a to wyrzucić coś do śmieci etc.
Także nie rozumiem jak można sprzątać tylko salon a resztę domu zostawić usyfioną A brudne naczynia z 'bieżącej' imprezy/spotkania mnie jakoś nie rażą.[/QUOTE]

Nie wpuszczam Moi goście zawsze siedzą w salonie. Do kuchni na moze swobodnie wejść przyjaciółka, szwagierka czy teściowie. Przed nimi nie wstyd mi za okruszki na blacie czy upaćkany nóż leżący gdzieś z boku-pewnie ze względu na relacje między nami. Pozostali goście nie mają wstępu do kuchni. Goście, to goście mają się dobrze bawić a nie pomagać mi przy przynoszeniu potraw i odnoszeniu brudnych talerzy (do tego mogę zawołać swojego TZ )

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-22, 12:33   #139
paula78
Zakorzenienie

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;3825018 1]

Także nie rozumiem jak można sprzątać tylko salon a resztę domu zostawić usyfioną A brudne naczynia z 'bieżącej' imprezy/spotkania mnie jakoś nie rażą.[/QUOTE]

Miałam i u mnie sie nie sprawdziło i mi sie nie podoba
I nie chodzi o nie wpuszczanie gości do kuchni ale hałas, zapachy (smazenie kotletów) no i jakos mnie to nie podpasowało

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2012-12-22 o 12:35
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-22, 13:29   #140
axox
Raczkowanie

Poczytałam Was trochę i ... ale macie problemy. Ciekawe czy wasi mężowie/tz-eci też się zamartwiają brudnym garnkiem jak przyjdzie kumpel.
Nie musicie być odpowiedzialne za każdy okruszek.
Jeden lubi zamknięte kuchnie, drugi aneksy, ale czy to aż tak istotne żeby o tym debatować i dzielić zapach kapusty na każdy atom?;p
axox jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-22, 15:39   #141
amg88
BAN stały

a mój mąż zawsze mnie zagania, żebym poszła do kuchni i pomogła, ale każdemu może to się podobać co nie? Mi nikt nie pomaga jakoś;/ jak ktoś przychodzi do mnie;/ a może i lepiej heh
amg88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-22, 17:57   #142
_chocolate
Zakorzenienie

Cokolwiek się gotuje, zawsze zapachy się rozchodzą, mimo włączonego pochłaniacza. Poza tym, zawsze są jakieś okruchy, itp., od jedzenia i przyrządzania posiłków. Kuchnia to przede wszystkim funkcja praktyczna, gdzie przychodzisz zaspokoić potrzebę, podobnie jak WC. Łączenie tego z salonem (czystość, elegancja, relaks) mi się "gryzie"

---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:35 ----------

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Co do umowy na dożywocie- ją się spotkałam z sytuacją darowizny i przepisania mieszkanie łącznie, a nie po kilku latach. Znajoma mieszka tak z mężem w Sopocie w tym mieszkaniu, a staruszka ma tam swój pokoik i jej pomagają.
Moja ciocia szukała tak dla mnie mieszkania-pojawiła się jednak rodzina daleka tej pani i nie wyszło
Znam też taki przypadek, przejęcia mieszkania od starszej osoby przez "obcą" osobę. Rodzina próbuje je odzyskać, od kilku lat toczą się procesy, ale bez skutku. Jest praktycznie niemożliwe, żeby unieważnić taką umowę darowizny.

---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:39 ----------

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Zawsze można wyjść za wojskowego Ci dostają mieszkania od naszego hojnego państwa. A inni niech się ładują w kredyty na 30 lat
Deweloperzy się tłumaczą, że marże w Polsce są dwa razy większe niż na zachodzie, bo tu jest najgorsza biurokracja i najdłużej czeka się na wydanie pozwoleń. Przepisy pro-budowlane na pewno by pomogły, ale czy nasi wspaniali posłowie w ogóle o tym myślą :-/ Kredyty się dobrze sprzedają, mieszkania się dobrze sprzedają, to po co coś zmieniać :-/

Edytowane przez _chocolate
Czas edycji: 2012-12-22 o 18:03
_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-22, 18:03   #143
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2012-12-22, 18:07   #144
_chocolate
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
W praktyce to w sumie szybko wyrastają te nowe bloki a co do technologii to chyba czasem lepiej nie znać szczegółow

Stary 2012-12-22, 18:12   #145
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2012-12-22, 18:16   #146
201604181004
Konto usunięte

Znaczy się to ja powiem inaczej, ja mówiłam o nowym mieszkaniu w sensie mieszkanie docelowe takie gdzie założę rodzinę i będę mieszkać z dziećmi, to raczej celowałabym w nowsze budownictwo itp, bo jeśli chodzi o pierwsze mieszkanie w jakim pewnie zamieszkam to będzie stare budownictwo, kawalerka tylko na takie będzie mnie stać nie biorąc kredytu na 30 lat tylko na 10-15
Stary 2012-12-22, 18:21   #147
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2012-12-22, 19:40   #148
Heledore
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _chocolate Pokaż wiadomość
Zawsze można wyjść za wojskowego Ci dostają mieszkania od naszego hojnego państwa. A inni niech się ładują w kredyty na 30 lat
Rozczaruje cię kolega jest żołnierzem od ponad 5 lat i jeszcze żadnego mieszkania nie dostał ani nie dostanie wojsko już nie sponsoruje mieszkań, a jedynie dorzuca parę zł co miesiąc do wypłaty tytułem zapomogi mieszkaniowej.

Kiedyś rzeczywiście "funkcjonariusze publiczni" jak np. żołnierze i policjanci dostawali mieszkania. Funkcjonowały domy pielęgniarek itd. Dziś coś takiego to rzadkość.

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-22, 19:42   #149
201604181004
Konto usunięte

No ale jeden żołnierz wiosny nie czyni
Stary 2012-12-22, 19:51   #150
_chocolate
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Heledore Pokaż wiadomość
Rozczaruje cię kolega jest żołnierzem od ponad 5 lat i jeszcze żadnego mieszkania nie dostał ani nie dostanie wojsko już nie sponsoruje mieszkań, a jedynie dorzuca parę zł co miesiąc do wypłaty tytułem zapomogi mieszkaniowej.

Kiedyś rzeczywiście "funkcjonariusze publiczni" jak np. żołnierze i policjanci dostawali mieszkania. Funkcjonowały domy pielęgniarek itd. Dziś coś takiego to rzadkość.
Ja tak bliżej się nie orientuję, ale koleżanka wyszła za wojskowego i po niecałym roku dostali mieszkanie. Ładny, nowy blok w Piasecznie, 2 pokoje (kuchnia osobna ), 40 coś m2, podziemny parking. Mi się bardzo podoba to ich mieszkanie. Z tym, że ona mówi wprost, że pomógł im tatuś, będący na odpowiedniej pozycji w wojsku To było kilka lat temu.

Edytowane przez _chocolate
Czas edycji: 2012-12-22 o 20:04
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości