|
|
#121 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. V
Witam mamusie w nowym wątku
Ja dziś byłam na morfologii i myślałam, że padnę tam, okazało się, że ciężko mi wystać pół godziny tak mnie zaczął krzyż boleć. Później w busie burczało mi w brzuchu chyba tak, że wszyscy słyszeli, mimo tego, że śniadanie w domu pół godziny wcześniej zjadłam. Poza tym jestem chora, nos zatkany, uszy też, pewnie te nieszczęsne zatoki. Zauważyłam, że wszyscy na około chorzy, kaszlą, kichają, smarkają, co za wstrętna pogoda :/ Poza tym mam do Was takie pytanie, jak myślicie, mogę jechać w podróż 8 godzin w jedną stronę? Mam co do tego wielkie wątpliwości, jutro zapytam lekarza, ale Wy byście pojechały jeśli wszystko jest ok? |
|
|
|
|
#122 | |
|
Wtajemniczenie
|
monicca1989;
Na pewnym forum ktoś fajnie to wyjaśnił : "Trzustka dziecka zaczyna działać dopiero gdzieś na koniec 8 m-ca ciąży. Do tego czasu ma ono cukier na podobnym poziomie co matka, ewentualnie ciut niższy i DLATEGO niedocukrzenie jest tak niebezpieczne, bo jeśli my mamy cukier 25 to dziecko może mieć już śmiertelnie mało. A jeśli wysokie cukry będą, gdy trzustka dziecka już działa to ono błyskawicznie się podtucza i może mieć makrosomię. A u cieżarnej przy wysokich poziomach będzie wielowodzie. I może jeszcze inne problemy u dziecka." Dopisek: to jest oczywiście spore uproszczenie, ale właśnie o takie chodzi, żeby laik sobie to mógł wyobrazić plus minus. ---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ---------- Cytat:
ale fakt to prawdziwa plaga jest - wszędzie chorzy, a co gorsza do mnie na szkołę rodzenia przyłażą chore kobiety w ciąży co jest o tyle chore, że w tym msc, możesz sobie odrobić zajęcia na których Cię nie było z inną grupą .. no ale lepiej rozsiewać zarazki... Co do drogi, ja bym nie pojechała, ostatnio zrobiłam w II trymestrze trasę 600 km po polskich drogach i po prostu strasznie bolały mnie plecy, odezwała się rwa - masakra, a teraz jak sikam tak dużo to już sobie nie wyobrażam i jeszcze zimno, więc co chwile zmiany temp, mi by się nie chciało, chyba że byłby to mus - np wizyta u kogoś bardzo chorego w szpitalu, wtedy wiadomo zagryza się zęby i jedzie.
Dziedzic Edytowane przez ObserwujeCie Czas edycji: 2013-01-07 o 10:27 |
|
|
|
|
|
#123 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zdałam sobie sprawę, że ja za wiele na temat porodu nie wiem, więc mamusie może najwyższy czas aby uświadomić pierworódki i zacząć mówić o tym czymś na P...![]() Cytat:
za tygodniea co do grypy to ja też się boje Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#124 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nie zaszkodzi ![]() Cytat:
damy radę u mnie najgorsze są tzw "projekcje", wyobrażam sobie niestworzone rzeczy, planuję, a potem i tak wychodzi inaczej. Straszna bojdoopa jestem i jedno jest pewne, jak urodzę, to będę strasznie z siebie dumna ![]() ---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ---------- Cytat:
Co do podróży, to zależy, czym, na jak długo i czy to naprawdę konieczność. Ja osobiście bym nie jechała. |
|||
|
|
|
|
#125 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na wieczór też zjadłam tyle że ja tą ostatnią kanapkę jem o 20,30 i przed 21 idę spać. |
|
|
|
|
|
#126 | ||
|
Zakorzenienie
|
mnie wczoraj fale Dunaju... ale one nie oddają istoty rzeczy ![]() a jakim środkiem transportu?! ja bym nie pojechała - ale ja strachodupiec... Cytat:
![]() :brzyda l: niieeeeee......Cytat:
![]() ale też będę dumna
|
|
|
|
#127 |
|
Zadomowienie
|
Mamuśka XXL!
Jeju, ale wielka sie wydaję Kocham jednak swój brzuszek, hehe29t4d
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#128 | |||
|
Zakorzenienie
|
.... nie czepiajmy się szczegółów
Cytat:
- co do totka ..........- 9 tydz. Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#129 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#130 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do porodu -ja nie pamiętam abym na fotelu rodziła ..... ??? o ile czegoś nie pokićkałam to byłam na takim specjalnym łóżku z podpórkami do zaparcia nóg ...... Cytat:
|
|
|
#131 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#132 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i dlatego mój brat uważa, że konkubent powinien mieć kamerę włączoną non stop. W ogóle mówi, że mój P będzie hitem po moich różnych akcjach... hmmm... nie ma to jak wsparcie rodziny ![]()
|
|
|
|
#133 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() c zarny flamaster tez qrcze a ja mam taką wystajacą pupę...;/Cytat:
-jak te, któe już rodziły. Grunt, to nie schizować QRde musze przed tym szpitalem oprawic i oddac prace dyplomowe bo 19go obrona i szlag m,nie trafi!!! marginesy, lustrzane, dwustronnie, jednostronnie, wszystko mi sie przesuwa, przestawia, zmienia wrrrrrrrrrr! kij oddam tak jak mam, bo nie umiem, zeby było dobrze.... moze na cięzarna spojrzą przychylnym okiem... jade do xero, zawiezc zwolnienie i wypozyczyc z biblioteki cos miłego na szpital...wypadałoby sie ejszcze zameldowac w nowym domu, ale czy trzeba od razu zmienaic dokumenty? bo nie mam zdjęć... No i do pepco kupic wkłądki laktacyjne i nowy stanik, bo w domu chodze bez i zmieniam po 3 razy na dobe koszulki bo siara leci, stare biustonosze cisną, a w szpitalu chodzic z siarą na bluzce to siara;p!qrde i jeszcze snieg pada, 3majcie kciuki żebym szczesliwie objechała, bom marny kierowca! i wszystko załątwiła!
|
||
|
|
|
|
#134 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Właśnie się strasznie waham. Cytat:
Cytat:
Ja jestem w 26tygodniu i jak założę bluzę to niewtajemniczeni nie widzą, że w ciąży jestem.
|
||||
|
|
|
|
#135 |
|
Zakorzenienie
|
Taaa qrwa juz po jajecznicy
Wlsnie przed chwila wyladowala w Pracowniczym WC ...!!! Ehh nic co piekne nie trwa wiecznie Jak wroce do domu to was dokladnie nadrobie Pisac pisac zebym miala na co dop Ja lece do pracy :-(( |
|
|
|
|
#136 | |
|
Zadomowienie
|
Witamy w nowym wątku
tyle do nadrabiania! dziewczyny! drugi dzień z rzędu leci mi siara z cycuchów.. wstaje rano a tu plamy na koszulce.. powiedzcie mi czy nie za wcześnie?? to dopiero 26 tydzień od dziś!! wczoraj z tego wszystkiego beczałam cały dzień.. najpierw otwarłam pamiętnik dzidziusia, zaczęłam sobie wszystko przypominać, całą ciążę od początku i sruu beczałam chyba z godzinę.. a jak szłam spać znowu to samo.. bo dopiero teraz jak widzę moją dziecinę, że ona już taka duża i że się we mnie rozwija.. i że ja mam siarę w cycuchach i pierwsze rozstępy to dotarło do mnie że będę matką i że już za niedługo dziecina będzie z nami ![]() nie żeby mnie to jakoś szczególnie przerażało ale chyba z tego natłoku wrażeń hormony szaleją.. Moderna, Agnjeska mi lekarz teraz mówił, że dziecko ułożone jest główką do dołu.. że to super pozycja do porodu i że jak tak zostanie to będzie ok.. Moderna łóżeczko złożone? ![]() Cytat:
pytałam nawet lekarza to powiedział, że nie ma nic przeciwko ale żeby pamiętać o przerwach w trakcie jazdy i odpocząć po podróży.. moje dziecię nie lubi jazdy samochodem.. jak tylko wsiadam do auta to się wierci i wierci, uciska itp. mam dziś w planach prasowanie białych ubranek kolorowe czekają na wypranie.. a teściowa mnie nastraszyła że te ciuszki najmniejsze to mogą być wcale niepotrzebne nawet....... ehh depresja mnie dopada czy co
|
|
|
|
|
|
#137 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i na długo sie wybierasz? żebyś zaraz po dojechaniu i posiedzeni 3 godziny nie musiała wracać tylko miała czas na poleżenie Ja tam dobrze znosiłam podróże teraz po 30tc już ciężej mi się jedzie ale jakbym fotel lekko nachyliła do tyłu to mogę jeździć ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#138 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja jem ostatni posiłek teraz ok 22:30 - dla mojego organizmu pobudka o 9 to już za późno, od dziś wstaję o 6 na śpiącego coś zjadam i wracam, bo jak nie to mi na czczo wychodzi powyżej 90. Badaj w tych pierwszych dniach jak najczęściej cukier - a najlepiej zrób sobie kilka razy http://portal.abczdrowie.pl/dobowy-profil-glikemii Bo to co dzieje się w naszym organizmie po pierwszym posiłku, najczęściej odzwierciedla błędy popełnione przed nim, a nie jego samego. Cytat:
godzina po posiłku do 120. I później też, ważne żeby nowe rzeczy mierzyć i po1 h i po 2 h, bo część rzeczy cukier wolniej podnosi poziom np z tłuszczy z węglami a wahanie cukru po 2 h jest tak samo szkodliwe jak po 1 h. Np kaczka pieczona, z makaronem razowym i masą surówek po godzinie - 97 , po 2 h 113 ale jak widać ciągle się łapie
|
|
|
#139 |
|
Zakorzenienie
|
mnie za to wczoraj wszystko wkurzało wieczorem aż mi się w końcu śmiać chciało bo jak tż pytał co mi jest i czemu się denerwuję to sama nie wiedziałam czemu ale nie mogłam przestać sie wkurzać
|
|
#140 |
|
Wtajemniczenie
|
Aaa na jednym forum mam cukrzycowych czytałam, jak jakaś dziewczyna opisywała że zjadła pizze i się ucieszyła bo po 1 godzinie - 100 cukier, ale po 5 - 300
po prostu akurat pizza wielu podnosi cukier... bardzo powoli, ale skutecznie - bo czego nie mówią w ty uproszczony sposobie liczenia, to nie tylko węgle, ale i tłuszcze muszą być w odpowiedniej proporcji bo one też podnoszą, tyle że zupełnie inaczej, bo powoli i stopniowo, ale oni to upraszczają i każą liczyć węgle, a tłuszcze załatwiają po prostu ograniczeniem kalorycznym diety.
|
|
#141 |
|
Raczkowanie
|
dobra dziewczynki trochę starałam się Was nadrobić ale nie daję rady
uciekam pisać moją zaległą mgr,którą muszę oddać do końca stycznia a jeszcze prawie nic nie mam więc proszę nie bądźcie złe i trzymajcie kciuki
|
|
|
|
|
#142 | |||||
|
Zadomowienie
|
zdrówka wszystkim zaczynającym chorować
![]() Cytat:
![]() Cytat:
słaba jestemz drugiej strony wmawiam sobie, że będzie bolało jak podczas bardzo bolesnej miesiączki a to już przeżyłam więc musi być ok kolejne pocieszenie- szerokie biodra zawsze wszyscy wmawiali, że dzięki temu będzie łatwiej rodzić więc zobaczymy ![]() Cytat:
nie mogłabym żyć z taką świadomością ciężko mi przełknąć nawet tą trójkę wydawało mi się że to niedawno było a tu już 2 miesiące minęłykurcze, już drugi raz nie załapałam się na rozdawanie wzrostu może jeszcze choć ze 2 cm dla mnie się znajdzie?szkoda, że nie da się pozostałych zbędnych cm przenieść w inne miejsce wziełabym ze 3 cm z tyłka i upchnęła gdzieś pod piętyCytat:
i są podpórki pod nogi jak przy fotelu ginekologicznym i niestety nie przykrywają nóg żadną koszulą, zasłonką ani niczym podobnym jak to pokazują w filmach, także nawet stojąc przy głowie tż ma pełny widokCytat:
a mi chyba brzuch przestał rosnąć ostatnio się mierzyłam i dalej było 86-87cm... jutro się pomierze dokładniej, może coś się zmieniłomacie jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę na allegro od którego można byłoby na raz kupić większość rzeczy do wyprawki?
|
|
|
#143 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
w ciągu dnia staram się polegiwać ile mogę inaczej mi źle.. ale jeśli czujesz się dobrze i na siłach, a z dzidziusiem ok to czemu nie.. ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
jak rodziłam córę miała 52 cm i w 56 pływała.. ![]() a ja wczoraj wieczorem zamówiłam kilka rzeczy na allegro, i do szpitalnej torby i smoczki i butelki.. coraz częściej myślę o pakowaniu tej torby chociaż jeszcze 2 miesiące..
Edytowane przez joanna200 Czas edycji: 2013-01-07 o 11:24 |
|||
|
|
|
|
#144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja też z tych co mają szerokie biodra no 2 cm jeszcze mogę oddać
|
|
|
#145 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz wiem, że co to cięcie czaszki - pikuś!!!!!!! Ale zawsze na pocieszenie powiem, że ja to chyba naprawdę miałam ciężki poród i długi. Podobno statystycznie pierwszy w Polsce trwa 12 godzin. A tu dziewczyny 2 godziny dały radę. Ja niemal 16 więc się nie liczy.
|
|
|
#146 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja tez w 26 tygodniu a brzuch mam juz ogromny ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Mysle, ze to normalne i nie masz powodow do paniki ![]() ja musze codziennie pielegnowac brodawki, nadal mam popekane..co sie zagoja to pekaja.. ehh lozeczko niezlozone ![]() moj maz musi najpierw zlozyc swoje biurko i wyniesc do piwnicy.. no i sie zaczal wahac, ze moze jeszzce troche pouzywa komputera.. ... biedaczek
|
|
|
#147 |
|
Rozeznanie
|
ehhh... z tymi hormonami to wam powiem, że masakra
ja np. nigdy nie miałam tzw mega napięcia przedmiesiączkowego, nigdy nie byłam specjalnie ckliwa - ogólnie twardo stapająca po ziemi baba... a tu masz... jak się dowiedziałam o ciąży to ryk - ze strachu i szczęścia jednocześnie i tak kilka razy... no przez okres tych 7dmiu msc miałam takie dziwne akcje z 10razy... wiem nie wiele, ale dla mnie to totalne zaskoczenie... nawet wczoraj miałam jakiś kiepski dzień, bolało mnie jelito (mam nadwrażliwość) , było mi niedobrze i wogóle byłam nie do życia.. do tego czytałam mega smutną książkę, za oknem pochmurno i jakieś takie smęty nie wzieły ... mąż coś do mnie powiedział, o coś tam poszła wymiana zdań i bach ... rycze jakby się świat miał zawalić ... a właściwie i normalnie to zleciałoby to po mnie jak po kaczce, albo obróciłabym wszystko w żart, albo coś innego - ale nie ... stroje i rycze jak nienormalna... mąż na 100% zgłupiał bo patrzy się na mnie i patrzy nie bardzo wiedząc co zrobić, aż w końcu przytulił mnie mooocno, wy przepraszał (cholera wie za co ) wygłaskał mnie i małą az w końcu zaprosił na ulubionego ostatnio kebaba i kupił słonecznik (jedne z moich ulubionych kwiatów) na zadość uczynienie stwierdzam, że bd ryczeć codziennie Edytowane przez myaja Czas edycji: 2013-01-07 o 11:32 |
|
|
|
|
#148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny, zapytam jutro lekarza, pogadam z mężem i wtedy zdecyduję. |
|
|
|
|
|
#149 | ||||
|
Zakorzenienie
|
trzymam!
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
koszmarnie późne te terminy do CMUJ....choć tyle że pizzy nie jadłam... Cytat:
![]() Cytat:
tym sposobem byłabym bardzo wysoką kobietą wow! malutko!!!
|
|
|
|
#150 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:42.

co jest o tyle chore, że w tym msc, możesz sobie odrobić zajęcia na których Cię nie było z inną grupą .. no ale lepiej rozsiewać zarazki...
,
........ boże jak sobie TO wszystko przypomnę - jak ja To przeżyję .... ??? A najgorsze nocki - zamęczam tżta gadaniem o wszystkim byle nie ...o Tym ale w końcu on padnia a ja zostaję z tymi wszystkimi myślami których nie chcę ...... 
za tygodnie
chodziło Ci o 9ty dzień a nie 9 tydzień heh jednak muszę się jeszcze położyć 
nie zaszkodzi
damy radę 

o matulu strasznie długo, mam nadzieję że mi szybciej odpuści, bo tyle to mi do porodu zostało
..........
klaski :

05.07.2008 

uciekam pisać moją zaległą mgr,którą muszę oddać do końca stycznia a jeszcze prawie nic nie mam więc proszę nie bądźcie złe i trzymajcie kciuki