Fotografia ważna czy nie? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-02, 13:43   #121
Dziamaja
Przyczajenie

Dot.: Fotografia ważna czy nie?

Dlatego fajną opcją przy większym weselu jest mieć dwóch fotografów (niektóre firmy mają taką możliwość) wtedy mam pewność, że ja będę na zdjęciach w ważnych momentach oraz każdy z moich gości będzie miał conajmniej jedno zdjęcie z mojego ślubu/wesela.
Dziamaja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-02, 14:42   #122
Emir1994
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dziamaja Pokaż wiadomość
Dlatego fajną opcją przy większym weselu jest mieć dwóch fotografów (niektóre firmy mają taką możliwość) wtedy mam pewność, że ja będę na zdjęciach w ważnych momentach oraz każdy z moich gości będzie miał conajmniej jedno zdjęcie z mojego ślubu/wesela.
Większość fotografów ma asystentów, którzy robią zdjęcia. Ja również mam asystenta, choć nie zawsze ze mną idzie bo nie zawsze PM chcą płacić za kolejną gębę do wykarmienia ;-)

Nawet przy dwóch fotografach, nie każdy będzie na weselu ponieważ zadaniem fotografa jest zrobić dobry reportaż a nie zdjęcie każdemu z gości.
Po za tym fotograf wbrew pozorom nie ma fotograficznej pamięci i nie wie komu zrobił a komu jeszcze nie zrobił zdjęcia.
Zdjęcia mają wszyscy goście którzy częściej niż raz bawią się na parkiecie, natomiast najczęściej nie ma gości którzy np. przysięgli, że nie opuszczą palarni.

Jedyną skuteczną metodą jest gdy PM idą i robią sobie zdjęcie z każdym z gości. I tutaj są 2 metody:

1. tzw. do kotleta - PM idą do stolików stają za poszczególnymi parami i wykonuję zdjęcia.

2. bardziej ambitna i tą lubię w odróżnieniu od pierwszej. PM wyciągają poszczególnych gości w jakieś ciekawsze miejsce na sali i tam robię zdjęcie
Stary 2013-04-02, 16:32   #123
Dione
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lala2506 Pokaż wiadomość
A co sądzicie o: http://www.magineo.pl/ ? Najbardziej interesuje mnie plener
Raczej kiepsko. Jest troche ładnych i troche kiczowatych obróbka czasem przesadzona (łacznie z zdjecie bw a kwiatek kolorwy co dla mnie jest klaycznym kiczem)

Myśle że nawet za taka cene można znaleźć lepszych.

Cytat:
Napisane przez Sophie86 Pokaż wiadomość
Tak z ciekawości przeglądałam sobie cenowo oferty na welonik.pl -mogą być dobre zdjęcia w fajnej cenie, ale też mogą być absolutnie przeciętne i przepłacone. Przykład: tutaj i tutaj - powyżej 5000 zł za dużą ilość photoshopa i całkiem zwyczajne zdjęcia bez znaczacej obróbki..
Dokałdnie Dla mnie te zdjecia zdecydowanie nie sawarte 5 tys a sa tacy który biorąś 2 tys a robią podobne do tych za 6 nie kazdy drogi fotograf jest tyle wart

[QUOTE=painka;40017216]Mój fotograf powiedział, że nad 1 zdjęciem siedzi ok. 20 minut [QUOTE] powiedziec moze wszystko Szczerze to watpie żeby nad każdym zdjeciem tyle siedział

Edytowane przez Dione
Czas edycji: 2013-11-19 o 13:23
Dione jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-02, 16:58   #124
painka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Emir1994 Pokaż wiadomość
Większość fotografów ma asystentów, którzy robią zdjęcia. Ja również mam asystenta, choć nie zawsze ze mną idzie bo nie zawsze PM chcą płacić za kolejną gębę do wykarmienia ;-)

Nawet przy dwóch fotografach, nie każdy będzie na weselu ponieważ zadaniem fotografa jest zrobić dobry reportaż a nie zdjęcie każdemu z gości.
Po za tym fotograf wbrew pozorom nie ma fotograficznej pamięci i nie wie komu zrobił a komu jeszcze nie zrobił zdjęcia.
Zdjęcia mają wszyscy goście którzy częściej niż raz bawią się na parkiecie, natomiast najczęściej nie ma gości którzy np. przysięgli, że nie opuszczą palarni.

Jedyną skuteczną metodą jest gdy PM idą i robią sobie zdjęcie z każdym z gości. I tutaj są 2 metody:

1. tzw. do kotleta - PM idą do stolików stają za poszczególnymi parami i wykonuję zdjęcia.

2. bardziej ambitna i tą lubię w odróżnieniu od pierwszej. PM wyciągają poszczególnych gości w jakieś ciekawsze miejsce na sali i tam robię zdjęcie
Dokładnie tak. U mnie również będzie 2 fotografów i ich zadaniem jest zrobienie dobrego reportażu, a nie pstrykanie zdjęc ciotkom jedzącym kotleta. Kto się będzie bawił na parkiecie ten będzie miał fotkę - proste.
I ja miałam 1 warunek - zero pozowanych zdjęc (poza 3 zdjęciami pod kościołem z rodzicami/świadkami/chrzestnymi), sam spontan
Stary 2013-04-02, 19:46   #125
Dione
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez painka Pokaż wiadomość
I ja miałam 1 warunek - zero pozowanych zdjęc (poza 3 zdjęciami pod kościołem z rodzicami/świadkami/chrzestnymi), sam spontan
nawet zdjec z mężem nie ? czemu tak ?
Ja myśle że zdjecia sie powinny uzupełniać ; portretowe zawsze sie sprawdzą, są dobre jako pamiątkowe zdjecia danej osob/osób niekoniencznie nawet związane z całym wydarzeniem ale to świetna okazja kiedy wszyscy dobrze wyglądaja i jest profesjonalny fotograf
Za to reportażowe fajnie sa ogląda, są dobrą pamiątka po wydarzeniu są ale nie koniecznie dobrze funkcjonują jako osobne zdjecie bo to czy ktoś coś zasłoni czy mine niezbyt czy tło nie takie .
Stary 2013-04-02, 20:45   #126
painka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Dione Pokaż wiadomość
nawet zdjec z mężem nie ? czemu tak ?
Ja myśle że zdjecia sie powinny uzupełniać ; portretowe zawsze sie sprawdzą, są dobre jako pamiątkowe zdjecia danej osob/osób niekoniecznie nawet związane z całym wydarzeniem ale to świetna okazja kiedy wszyscy dobrze wyglądaja i jest profesjonalny fotograf
Za to reportażowe fajnie sa ogląda, są dobrą pamiątka po wydarzeniu są ale nie koniecznie dobrze funkcjonują jako osobne zdjecie bo to czy ktoś coś zasłoni czy mine niezbyt czy tło nie takie .
Po prostu bardzo nie lubię pozowanych zdjęc, wręcz nienawidzę, TŻ tak samo. I tak będziemy pewnie przeżywac męki na sesji poślubnej, gdzie będziemy słyszec żeby np. teraz popatrzec na siebie, a teraz wyżej trochę głowa, a teraz ręka tak... Szukałam fotografa który podczas reportażu ślubnego jest "niewidzialny" - z resztą fotograf sam powiedział, że jeśli zauważy że się sztucznie spinamy, patrzymy w aparat albo zaczynami sztucznie się zachowywac, żeby tylko wyjśc ładnie na zdjęciu - to po prostu będzie się wycofywac, żebyśmy złapali trochę dystansu.

Edytowane przez painka
Czas edycji: 2013-04-02 o 20:47
painka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-03, 08:13   #127
kreoolka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Dziamaja Pokaż wiadomość
Zależy też jak duże jest wesele. Myślę, że 200 zdjęć z wesela powiedzmy na 160 osób to jednak trochę mało.
Fakt. Żadna z nas o tym nie powiedziała a dosyc istotne jest to ile będzie gości. Logiczne,że jak ktoś robi wesele na 50 osób będzie miał mniej zdjęc niż jakby miał 350 osób. Ale dalej wałkujemy jeden temat. Która z was jeszcze nie wybrała fotografa???
kreoolka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-04-03, 10:15   #128
ElkaMakeUp
BAN stały

Cytat:
Mój fotograf powiedział, że nad 1 zdjęciem siedzi ok. 20 minut, więc w ciągu godziny jest w pełni obrobic 3 zdjęcia, więc za 1 zdjęcie policzy mi 1/3 stawki godzinowej, ciekawa jestem ile to może byc, w sumie nie dopytałam.
No i idąc dalej - w pakiecie mam minimum 250 zdjęc, wszystkie obrobione, więc samo obrobienie tych zdjęc daje ponad 83 godziny pracy (pół etatu...).
20 minut na jednym zdjęciem to bardzo długo Rozumiem że np dwa zdjęcia są super i fotograf decyduję się na większą obróbkę ale nie każde

---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ----------

Cytat:
Dokładnie tak. U mnie również będzie 2 fotografów i ich zadaniem jest zrobienie dobrego reportażu, a nie pstrykanie zdjęc ciotkom jedzącym kotleta. Kto się będzie bawił na parkiecie ten będzie miał fotkę - proste.
dwóch fotografów to fajne rozwiązanie bo wtedy są w stanie uwiecznić o wiele więcej, tyle że to się wiąże w kosztami chyba że ktoś ma asystenta który się uczy (ma staż, praktykę)

Co do pozowanych zdjęć to jak widać w Twoim przypadku to kwesta gustu, ja np chciałam mieć pozowane zdjęcia z najbliższą rodziną i świadkami. Wyszły naprawdę fajne ujęcia i pamiątka na całe życie

---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ----------

Cytat:
Napisane przez kreoolka Pokaż wiadomość
wow to gratulacje !! widac mamy podobny gust Bardzo się cieszę, że mamy tego samego fotografa i mam nadzieję ,że będziemy zadowolone. Po ślubie czekamy na wasze zdjęcia
dziewczyny gust macie rewelacyjny Jestem pewna że będziecie zadowolone. Znam Łukasza Radzięte i współpracuje z nim od wielu lat i jeszcze nigdy nie zawiódł, to nie tylko profesjonalista ale człowiek z wielką pasją
ElkaMakeUp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-03, 14:03   #129
roksana111
BAN stały

Cytat:
Po prostu bardzo nie lubię pozowanych zdjęc, wręcz nienawidzę, TŻ tak samo. I tak będziemy pewnie przeżywac męki na sesji poślubnej, gdzie będziemy słyszec żeby np. teraz popatrzec na siebie, a teraz wyżej trochę głowa, a teraz ręka tak... Szukałam fotografa który podczas reportażu ślubnego jest "niewidzialny" - z resztą fotograf sam powiedział, że jeśli zauważy że się sztucznie spinamy, patrzymy w aparat albo zaczynami sztucznie się zachowywac, żeby tylko wyjśc ładnie na zdjęciu - to po prostu będzie się wycofywac, żebyśmy złapali trochę dystansu.
Dla mnie to samo,pozowanie do zdjęć to coś okropnego,dlatego my zdecydowaliśmy ze jednak nie robimy sesji poślubnej
roksana111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-03, 16:26   #130
rozowo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez roksana111 Pokaż wiadomość
Dla mnie to samo,pozowanie do zdjęć to coś okropnego,dlatego my zdecydowaliśmy ze jednak nie robimy sesji poślubnej
My też zrezygnujemy z sesji poślubnej, Nie znoszę takich stylizowanych, pozowanych sesji a to na tle morza albo w nim skąpani, a to na tle krzaka, albo jakieś inne wymyślanie. Jak dla mnie to takie zdjęcie nie jest pamiątką np. to http://www.kalina-studio.com/index.p...range=1&pic=53
Wolę mieć zdjęcia już tego przysłowiowego wujka jedzącego kotleta, bo przynajmniej przypomni mi zabawę i ten dzień, a nie to że miałam na sobie białą suknię i skakałam z mężem w wodzie
Stary 2013-04-03, 23:49   #131
Suqub
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rozowo Pokaż wiadomość
My też zrezygnujemy z sesji poślubnej, Nie znoszę takich stylizowanych, pozowanych sesji a to na tle morza albo w nim skąpani, a to na tle krzaka, albo jakieś inne wymyślanie. Jak dla mnie to takie zdjęcie nie jest pamiątką np. to http://www.kalina-studio.com/index.p...range=1&pic=53
Wolę mieć zdjęcia już tego przysłowiowego wujka jedzącego kotleta, bo przynajmniej przypomni mi zabawę i ten dzień, a nie to że miałam na sobie białą suknię i skakałam z mężem w wodzie
Jestem tego samego zdania. Zresztą teraz większość fotografów wszystkie zdjęcia obrabia w photoshopie co już w ogóle mnie irytuje. Żadnej prawdy tylko wszystko sztuczne. Miałam fotografa ale żadnej przeróbki i to jest dla mnie piękne.

I picture you in the sun wondering what went wrong...
Suqub jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-04, 07:22   #132
sylvetti
Raczkowanie

O matko! to zdjęcie to jakiś koszmarek

Z tym fotoszopem to nie do końca taka prawda jednak. Po pierwsze nie wszyscy używają fotoszopa (jest wiele innych profesjonalnych programów do obróbki zdjęć); po drugie teraz mamy technikę cyfrową, więc obróbka też cyfrowa. Kiedyś wywoływano zdjęcia w ciemni. Fakt, wymagało to nieco innych umiejętności, ale odpowiednie namaczanie, naświetlane i nasączanie zdjęć barwnikami wpływało na ich wygląd i jakość.
Nie można mieć uważam pretensji do fotografa, że korzysta z programów graficznych. To taka współczesna ciemnia.
Pretensje raczej można mieć o to, że za dużo takiej ingerencji na zdjęciach. Wszystko super wygładzone, na maksa rozjaśnione, lub nasycone kolorami = tandeta.
Dlatego przy wyborze fotografa warto dobrze przeanalizować jego portfolio. Zapytać nie tylko o to ile zdjęć robi, ale też w jakim programie je obrabia i na czym ta jego obróbka polega.
Poza tym po to właśnie te wszystkie rozmowy, spotkania i oglądanie albumów
No, my tak zrobiliśmy w każdym bądź razie
sylvetti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-04, 10:13   #133
ElkaMakeUp
BAN stały

Cytat:
Napisane przez rozowo Pokaż wiadomość
zdjęcie tragiczne, raczej z horrorem mi się kojarzy niż ze ślubem

---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ----------

Cytat:

Z tym fotoszopem to nie do końca taka prawda jednak. Po pierwsze nie wszyscy używają fotoszopa (jest wiele innych profesjonalnych programów do obróbki zdjęć); po drugie teraz mamy technikę cyfrową, więc obróbka też cyfrowa. Kiedyś wywoływano zdjęcia w ciemni. Fakt, wymagało to nieco innych umiejętności, ale odpowiednie namaczanie, naświetlane i nasączanie zdjęć barwnikami wpływało na ich wygląd i jakość.
Nie można mieć uważam pretensji do fotografa, że korzysta z programów graficznych. To taka współczesna ciemnia.
Pretensje raczej można mieć o to, że za dużo takiej ingerencji na zdjęciach. Wszystko super wygładzone, na maksa rozjaśnione, lub nasycone kolorami = tandeta.
Dlatego przy wyborze fotografa warto dobrze przeanalizować jego portfolio. Zapytać nie tylko o to ile zdjęć robi, ale też w jakim programie je obrabia i na czym ta jego obróbka polega.
Poza tym po to właśnie te wszystkie rozmowy, spotkania i oglądanie albumów
No, my tak zrobiliśmy w każdym bądź razie
Zgadzam się z Tobą obróbka zdjęć nie zawsze musi być przerysowana, jednak czasem mały szlif zdjęcia może go ładnie wyeksponować, a osoba oglądająca nawet tego nie zauważy.
Oczywiście rozumiem osoby które są przeciwnikami dużej obróbki i ich zwolenników.
Ile propozycji tyle gustów, ważne żeby wybrać takiego fotografa który odpowiada naszym oczekiwaniom.
Stary 2013-04-04, 15:34   #134
KaEs
Wtajemniczenie

Dla mnie również zdjęcia są bardzo ważne. My zamówiliśmy póki co sam reportaż, a plener będzie robić nam siostra, jeżeli wyjdzie kiepsko (w co wątpię) to wówczas pójdziemy do profesjonalisty ale siostra foci już wiele lat, widac że to jej pasja, więc nie mam czym się martwić. W rodzinie też jest mnóstwo osób mających lustrzanki, sama swoją oddam w ręce brata, więc na pewno będę mieć świetną pamiątkę z wesela

Film również jest dla nas ważny! Więc i kamerzystę już zarezerwowaliśmy ale filmu nie chcemy mieć długiego

Edit: My zdecydowaliśmy się na tego fotografa: http://www.pawel-zygmunt.pl/portfoli...reportaz.1.jpg

Edytowane przez KaEs
Czas edycji: 2013-04-04 o 15:38
KaEs jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-05, 13:18   #135
kreoolka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ElkaMakeUp Pokaż wiadomość
dziewczyny gust macie rewelacyjny Jestem pewna że będziecie zadowolone. Znam Łukasza Radzięte i współpracuje z nim od wielu lat i jeszcze nigdy nie zawiódł, to nie tylko profesjonalista ale człowiek z wielką pasją
hehe kamień z serca spada czytając to
Ale fakt faktem już na pierwszy rzut oka widac,że zna się facet na rzeczy. Już nie mogę doczekac się tego dnia

Edytowane przez kreoolka
Czas edycji: 2013-04-05 o 14:08
Stary 2013-04-05, 20:35   #136
Dione
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ElkaMakeUp Pokaż wiadomość
zdjęcie tragiczne, raczej z horrorem mi się kojarzy niż ze ślubem [COLOR="Silver"]
dla mnie jak z horroru jest to http://www.kalina-studio.com/blog/2009/12_28/080.jpg
Kamila i Kuba 080.jpg
Wiem że fotograf znana i rozwchwytywana ale jak dla mnie bez szału.

nie lubie takich zbyt klimatycznych zdjec ,dla mnie sie nie kojarzą ślubnie
przemyslawszklarski 87.jpg

Cytat:
Napisane przez sylvetti Pokaż wiadomość
dokładnie

Cytat:
Napisane przez sylvetti Pokaż wiadomość
Pretensje raczej można mieć o to, że za dużo takiej ingerencji na zdjęciach.
Wszystko super wygładzone, na maksa rozjaśnione, lub nasycone kolorami = tandeta.
No właśnie; bardzo jaskrawe kolory, skóra tak wygładzona że wygląda jak z jak z plastiku do tego bym dorzuciła jeszcze jakies dziwne efekty niepasujace do zdjecia.

kilka przykładów jak dla ,mnie złej obróbki, chociaz niektórym pewnie sie takie właśnie podobaja zwłaszcza to z zachodem słońca
FK phoca_thumb_l_dsc_7067.jpga456935.jpgIK plener%20(23).jpgŁR 3.jpg95834.jpgplener193.jpgplener 3.jpg
Stary 2013-04-06, 11:23   #137
ElkaMakeUp
BAN stały

Cytat:
dla mnie jak z horroru jest to http://www.kalina-studio.com/blog/2009/12_28/080.jpg
Załącznik 5195103
Wiem że fotograf znana i rozchwytywana ale jak dla mnie bez szału.
też przerażające nie chciałabym mieć takich zdjęć
Stary 2013-04-09, 23:11   #138
Suqub
Zakorzenienie

kilka przykładów jak dla ,mnie złej obróbki, chociaz niektórym pewnie sie takie właśnie podobaja zwłaszcza to z zachodem słońca
Załącznik 5195093Załącznik 5195094Załącznik 5195095Załącznik 5195096Załącznik 5195097Załącznik 5195099Załącznik 5195098[/QUOTE]

żadne z tych zdjęć do mnie nie przemawia :/ w mojej opinii są złe i chyba nie zapłaciłabym fotografowi za takie zepsucie zdjęć. Ten zachód słońca to porażka, takie nierealne

Mała obróbka zdjęć oczywiście, że może być ale nie przesadzajmy. Ja chcę na zdjęciach mieć to, jak było naprawdę. Np. u moich znajomych fotograf fajnie ukrył samochód który akurat w kadr się wepchał, to On go zastąpił drzewami i nikt nie poznał, że tam było zupełnie coś innego

I picture you in the sun wondering what went wrong...
Suqub jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-10, 13:46   #139
roksana111
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Suqub Pokaż wiadomość
Załącznik 5195093Załącznik 5195094Załącznik 5195095Załącznik 5195096Załącznik 5195097Załącznik 5195099Załącznik 5195098
żadne z tych zdjęć do mnie nie przemawia :/ w mojej opinii są złe i chyba nie zapłaciłabym fotografowi za takie zepsucie zdjęć. Ten zachód słońca to porażka, takie nierealne

Mała obróbka zdjęć oczywiście, że może być ale nie przesadzajmy. Ja chcę na zdjęciach mieć to, jak było naprawdę. Np. u moich znajomych fotograf fajnie ukrył samochód który akurat w kadr się wepchał, to On go zastąpił drzewami i nikt nie poznał, że tam było zupełnie coś innego[/QUOTE

---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ----------

Oj,źle mi sie wpisuje,napiszę osobno że ta obróbka jest STRASZNA

Edytowane przez roksana111
Czas edycji: 2013-04-10 o 13:45 Powód: ŻLE SIE WPISAŁO

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-10, 22:23   #140
roksana111
BAN stały

Cytat:
Napisane przez marianos1 Pokaż wiadomość
Każdy ma swój styl, swój aparat i swoją obróbkę. Jednym się podobają zdjęcia z gołębiami w każdej postaci, ponieważ jest hodowca, a inni wymagają zdjęć bw. Przyszłe Panny Młode na sam początek trzeba powiedzieć fotografowi czego się oczekuje od zdjęć.
Takiemu na dorobku to można powiedzieć co i jak się chce ,ale takiemu który ma już wielkie mniemanie o sobie to nawet nie warto mówić bo i tak zrobi tak jak on chce.Potem dziewczyny się chwalą kto im robił zdjęcia,bo nie ważne jakie są zdjęcia ważne kto robił zdjęcia
Stary 2013-04-10, 22:45   #141
Emir1994
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez roksana111 Pokaż wiadomość
Takiemu na dorobku to można powiedzieć co i jak się chce ,ale takiemu który ma już wielkie mniemanie o sobie to nawet nie warto mówić bo i tak zrobi tak jak on chce.Potem dziewczyny się chwalą kto im robił zdjęcia,bo nie ważne jakie są zdjęcia ważne kto robił zdjęcia
Bo to nie tak, musisz znaleźć fotografa, którego portfolio Ci odpowiada.

A z chwaleniem to jest tak, jak z modą. Jeden się zna i umie ubrać nie koniecznie podążając ślepo za tym co w telewizji lansują, drugi się nie zna więc ślepo za nią podąża choć nie do końca mu ona pasuje ale przynajmniej może się chwalić.
Stary 2013-04-11, 09:01   #142
arekpekalski
Przyczajenie

GG do arekpekalski

Cytat:
Jestem tego samego zdania. Zresztą teraz większość fotografów wszystkie zdjęcia obrabia w photoshopie co już w ogóle mnie irytuje. Żadnej prawdy tylko wszystko sztuczne. Miałam fotografa ale żadnej przeróbki i to jest dla mnie piękne.
Nie da się nie obrobić zdjęć. Nie mówię o obróbce głupiej i zbytecznej, bo są takie, gdzie ludzie robią zdjęcia czarnobiałe i zostawiają np. czerwoną różę tylko w kolorze. No nie nie nie.
Ale baaaardzo często panny młode oczekują retuszu krostek/krost na twarzy lub wygładzenia trądzikowatej buzi pana młodego.
Stary 2013-04-11, 11:03   #143
ElkaMakeUp
BAN stały

Cytat:
Napisane przez arekpekalski Pokaż wiadomość
Nie da się nie obrobić zdjęć. Nie mówię o obróbce głupiej i zbytecznej, bo są takie, gdzie ludzie robią zdjęcia czarnobiałe i zostawiają np. czerwoną różę tylko w kolorze. No nie nie nie.
Ale baaaardzo często panny młode oczekują retuszu krostek/krost na twarzy lub wygładzenia trądzikowatej buzi pana młodego.
też tak myślę że jednak obróbka zdjęć zawsze powinna być tylko w różnej skali
Stary 2013-04-16, 10:37   #144
ElkaMakeUp
BAN stały

Cytat:
A ja rozkręcam sztywniaków
no i bardzo dobrze że rozkręcasz
Stary 2013-04-16, 20:39   #145
sol11
Raczkowanie

Cytat:
Oj tak czarno-białe zdjęcie i czerwone róże
Ja jestem za lekkim ratuszem,oczywiście nie zmiana koloru oczy ale jesli bym miała jakiegoś giganta na twarzy to poproszę o ratusz.
sol11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 13:47   #146
kreoolka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sol11 Pokaż wiadomość
Ja jestem za lekkim ratuszem,oczywiście nie zmiana koloru oczy ale jesli bym miała jakiegoś giganta na twarzy to poproszę o ratusz.

Hej sol11 Ja mam wiadomośc z innej beczki . Nie wiem czy wiesz ale fotograf na którego się zdecydowałaś robił zdjęcia wielu celebrytom
Więc chyba jesteśmy w dobrych rękach
Stary 2013-04-24, 09:17   #147
arekpekalski
Przyczajenie

GG do arekpekalski

Cytat:
retusz ale jak podejść do tego tak, że ten retusz jest ratunkem dla wizerunku to istotnie można stworzyć takiego potworka językowego , specyficzny neologizm pod tytułem "ratusz" :P
Stary 2013-04-24, 17:54   #148
Dione
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
retusz ale jak podejść do tego tak, że ten retusz jest ratunkem dla wizerunku to istotnie można stworzyć takiego potworka językowego , specyficzny neologizm pod tytułem "ratusz" :P

Cytat:
Dla mnie też porażka, niestety tego typy zdjęcia są częste wręcz powszechne :/ Nie wszystkie oczywiście ale ogładzałam sporo fotografów i naprawde mało który nie zaszaleje czasem z obróbką w takim stylu jak pokazałam albo inne dziwne kiczowate efekciki

Mi sie spodobało jak jeden fotograf na swoim blogu napisal w FAQ
". Pan X robi takie ładne zdjęcia gdzie bukiet kwiatów jest kolorowy a reszta czarno biała, zrobi Pan nam kilka takich ujęć?
Nie.

A jabłko? żeby jabłko było kolorowe a reszta..
Nie umiem."

-Czy zdjęcia są “obrabiane” na komputerze?
- Zdjęcia są przede wszystkim odpowiednio naświetlone już w trakcie ich robienia. W zdecydowanej większości fotografii w moim portfolio “obróbka” ogranicza się do ustawienia temperatury światła, kontrastu, poziomu najjaśniejszych i najciemniejszych partii obrazu, nasycenia koloru. Na zbliżeniach czasami dochodzi retusz niedoskonałości skóry mających charakter przejściowy (drobna wysypka, wypryski)."

Te niedoskonałości skóry sa zresztą dobrym przykładem bo retusz to trochę taki makijaż - trzeba go dostosować do sytuacji -może być subtelny i podkreślać urodę kobiety a może być mocny tak że staje sie maską i tworzy inną osobę ale takiego sie raczej na ślub unika.
Podobne jak obróbka - wyrazista będzie pasować do niektórych zdjęć stylizowanych ,reklamowych ale nie powinno sie jej na sile stosować , np efekty postarzania kiedy na zdjęciu jest nowoczesny samochód to wygląda racze kiepsko

No i podobnie jak źle zrobiony makijaż - kiczowata obróbka jest zła sama z siebie niezależnie od okoliczności
Stary 2013-04-27, 21:38   #149
sol11
Raczkowanie

Cytat:

Dla mnie też porażka, niestety tego typy zdjęcia są częste wręcz powszechne :/ Nie wszystkie oczywiście ale ogładzałam sporo fotografów i naprawde mało który nie zaszaleje czasem z obróbką w takim stylu jak pokazałam albo inne dziwne kiczowate efekciki

Mi sie spodobało jak jeden fotograf na swoim blogu napisal w FAQ
". Pan X robi takie ładne zdjęcia gdzie bukiet kwiatów jest kolorowy a reszta czarno biała, zrobi Pan nam kilka takich ujęć?
Nie.

A jabłko? żeby jabłko było kolorowe a reszta..
Nie umiem."

-Czy zdjęcia są “obrabiane” na komputerze?
- Zdjęcia są przede wszystkim odpowiednio naświetlone już w trakcie ich robienia. W zdecydowanej większości fotografii w moim portfolio “obróbka” ogranicza się do ustawienia temperatury światła, kontrastu, poziomu najjaśniejszych i najciemniejszych partii obrazu, nasycenia koloru. Na zbliżeniach czasami dochodzi retusz niedoskonałości skóry mających charakter przejściowy (drobna wysypka, wypryski)."

Te niedoskonałości skóry sa zresztą dobrym przykładem bo retusz to trochę taki makijaż - trzeba go dostosować do sytuacji -może być subtelny i podkreślać urodę kobiety a może być mocny tak że staje sie maską i tworzy inną osobę ale takiego sie raczej na ślub unika.
Podobne jak obróbka - wyrazista będzie pasować do niektórych zdjęć stylizowanych ,reklamowych ale nie powinno sie jej na sile stosować , np efekty postarzania kiedy na zdjęciu jest nowoczesny samochód to wygląda racze kiepsko

No i podobnie jak źle zrobiony makijaż - kiczowata obróbka jest zła sama z siebie niezależnie od okoliczności
Takie róże to jeszcze nic a widzialyscie dziewczyny jakie zdjecia slubne robią w Rosji?
To jest dopiero hit!!!!
Nast razem wstawie przypadki
Zauważyłam listerowki,oczywiście chodziło mi o retusz a nie ratusz
sol11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-28, 12:44   #150
ElkaMakeUp
BAN stały

Cytat:
Takie róże to jeszcze nic a widzialyscie dziewczyny jakie zdjecia slubne robią w Rosji?
To jest dopiero hit!!!!
Nast razem wstawie przypadki
Zauważyłam listerowki,oczywiście chodziło mi o retusz a nie ratusz
tak z ciekawości spojrzałam na zdjęcia ślubne w Rosji i
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg rosyjskie_zdjecia_slubne_1.jpg (46,1 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg rosyjskie_zdjecia_slubne_15.jpg (45,6 KB, 46 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg rosyjskie_zdjecia_slubne_12.jpg (88,3 KB, 43 załadowań)
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości