![]() |
#121 |
Przyczajenie
|
Dot.: Fotografia ważna czy nie?
Dlatego fajną opcją przy większym weselu jest mieć dwóch fotografów (niektóre firmy mają taką możliwość) wtedy mam pewność, że ja będę na zdjęciach w ważnych momentach oraz każdy z moich gości będzie miał conajmniej jedno zdjęcie z mojego ślubu/wesela.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nawet przy dwóch fotografach, nie każdy będzie na weselu ponieważ zadaniem fotografa jest zrobić dobry reportaż a nie zdjęcie każdemu z gości. Po za tym fotograf wbrew pozorom nie ma fotograficznej pamięci i nie wie komu zrobił a komu jeszcze nie zrobił zdjęcia. Zdjęcia mają wszyscy goście którzy częściej niż raz bawią się na parkiecie, natomiast najczęściej nie ma gości którzy np. przysięgli, że nie opuszczą palarni. Jedyną skuteczną metodą jest gdy PM idą i robią sobie zdjęcie z każdym z gości. I tutaj są 2 metody: 1. tzw. do kotleta - PM idą do stolików stają za poszczególnymi parami i wykonuję zdjęcia. 2. bardziej ambitna i tą lubię w odróżnieniu od pierwszej. PM wyciągają poszczególnych gości w jakieś ciekawsze miejsce na sali i tam robię zdjęcie
![]() |
![]() |
#123 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myśle że nawet za taka cene można znaleźć lepszych. Cytat:
[QUOTE=painka;40017216]Mój fotograf powiedział, że nad 1 zdjęciem siedzi ok. 20 minut [QUOTE] powiedziec moze wszystko ![]() Edytowane przez Dione Czas edycji: 2013-11-19 o 13:23 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
I ja miałam 1 warunek - zero pozowanych zdjęc (poza 3 zdjęciami pod kościołem z rodzicami/świadkami/chrzestnymi), sam spontan ![]()
![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja myśle że zdjecia sie powinny uzupełniać ; portretowe zawsze sie sprawdzą, są dobre jako pamiątkowe zdjecia danej osob/osób niekoniencznie nawet związane z całym wydarzeniem ale to świetna okazja kiedy wszyscy dobrze wyglądaja i jest profesjonalny fotograf Za to reportażowe fajnie sa ogląda, są dobrą pamiątka po wydarzeniu są ale nie koniecznie dobrze funkcjonują jako osobne zdjecie bo to czy ktoś coś zasłoni czy mine niezbyt czy tło nie takie . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez painka Czas edycji: 2013-04-02 o 20:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Rozeznanie
|
Fakt. Żadna z nas o tym nie powiedziała a dosyc istotne jest to ile będzie gości. Logiczne,że jak ktoś robi wesele na 50 osób będzie miał mniej zdjęc niż jakby miał 350 osób. Ale dalej wałkujemy jeden temat. Która z was jeszcze nie wybrała fotografa???
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#128 | |||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ---------- Cytat:
![]() Co do pozowanych zdjęć to jak widać w Twoim przypadku to kwesta gustu, ja np chciałam mieć pozowane zdjęcia z najbliższą rodziną i świadkami. Wyszły naprawdę fajne ujęcia i pamiątka na całe życie ![]() ---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wolę mieć zdjęcia już tego przysłowiowego wujka jedzącego kotleta, bo przynajmniej przypomni mi zabawę i ten dzień, a nie to że miałam na sobie białą suknię i skakałam z mężem w wodzie ![]()
![]() |
![]() |
#131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#132 |
Raczkowanie
|
O matko! to zdjęcie to jakiś koszmarek
![]() Z tym fotoszopem to nie do końca taka prawda jednak. Po pierwsze nie wszyscy używają fotoszopa (jest wiele innych profesjonalnych programów do obróbki zdjęć); po drugie teraz mamy technikę cyfrową, więc obróbka też cyfrowa. Kiedyś wywoływano zdjęcia w ciemni. Fakt, wymagało to nieco innych umiejętności, ale odpowiednie namaczanie, naświetlane i nasączanie zdjęć barwnikami wpływało na ich wygląd i jakość. Nie można mieć uważam pretensji do fotografa, że korzysta z programów graficznych. To taka współczesna ciemnia. Pretensje raczej można mieć o to, że za dużo takiej ingerencji na zdjęciach. Wszystko super wygładzone, na maksa rozjaśnione, lub nasycone kolorami = tandeta. Dlatego przy wyborze fotografa warto dobrze przeanalizować jego portfolio. Zapytać nie tylko o to ile zdjęć robi, ale też w jakim programie je obrabia i na czym ta jego obróbka polega. Poza tym po to właśnie te wszystkie rozmowy, spotkania i oglądanie albumów ![]() No, my tak zrobiliśmy w każdym bądź razie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ---------- Cytat:
Oczywiście rozumiem osoby które są przeciwnikami dużej obróbki i ich zwolenników. Ile propozycji tyle gustów, ważne żeby wybrać takiego fotografa który odpowiada naszym oczekiwaniom. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Wtajemniczenie
|
Dla mnie również zdjęcia są bardzo ważne. My zamówiliśmy póki co sam reportaż, a plener będzie robić nam siostra, jeżeli wyjdzie kiepsko (w co wątpię
![]() ![]() ![]() ![]() Film również jest dla nas ważny! Więc i kamerzystę już zarezerwowaliśmy ![]() ![]() Edit: My zdecydowaliśmy się na tego fotografa: http://www.pawel-zygmunt.pl/portfoli...reportaz.1.jpg Edytowane przez KaEs Czas edycji: 2013-04-04 o 15:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ale fakt faktem już na pierwszy rzut oka widac,że zna się facet na rzeczy. Już nie mogę doczekac się tego dnia ![]() Edytowane przez kreoolka Czas edycji: 2013-04-05 o 14:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kamila i Kuba 080.jpg Wiem że fotograf znana i rozwchwytywana ale jak dla mnie bez szału. nie lubie takich zbyt klimatycznych zdjec ,dla mnie sie nie kojarzą ślubnie przemyslawszklarski 87.jpg Cytat:
Cytat:
kilka przykładów jak dla ,mnie złej obróbki, chociaz niektórym pewnie sie takie właśnie podobaja zwłaszcza to z zachodem słońca FK phoca_thumb_l_dsc_7067.jpga456935.jpgIK plener%20(23).jpgŁR 3.jpg95834.jpgplener193.jpgplener 3.jpg |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
kilka przykładów jak dla ,mnie złej obróbki, chociaz niektórym pewnie sie takie właśnie podobaja zwłaszcza to z zachodem słońca
Załącznik 5195093Załącznik 5195094Załącznik 5195095Załącznik 5195096Załącznik 5195097Załącznik 5195099Załącznik 5195098[/QUOTE] żadne z tych zdjęć do mnie nie przemawia :/ w mojej opinii są złe i chyba nie zapłaciłabym fotografowi za takie zepsucie zdjęć. Ten zachód słońca to porażka, takie nierealne ![]() Mała obróbka zdjęć oczywiście, że może być ale nie przesadzajmy. Ja chcę na zdjęciach mieć to, jak było naprawdę. Np. u moich znajomych fotograf fajnie ukrył samochód który akurat w kadr się wepchał, to On go zastąpił drzewami i nikt nie poznał, że tam było zupełnie coś innego ![]()
![]() |
#139 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Mała obróbka zdjęć oczywiście, że może być ale nie przesadzajmy. Ja chcę na zdjęciach mieć to, jak było naprawdę. Np. u moich znajomych fotograf fajnie ukrył samochód który akurat w kadr się wepchał, to On go zastąpił drzewami i nikt nie poznał, że tam było zupełnie coś innego ![]() ---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- Oj,źle mi sie wpisuje,napiszę osobno że ta obróbka jest STRASZNA Edytowane przez roksana111 Czas edycji: 2013-04-10 o 13:45 Powód: ŻLE SIE WPISAŁO |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
BAN stały
|
Takiemu na dorobku to można powiedzieć co i jak się chce ,ale takiemu który ma już wielkie mniemanie o sobie to nawet nie warto mówić bo i tak zrobi tak jak on chce.Potem dziewczyny się chwalą kto im robił zdjęcia,bo nie ważne jakie są zdjęcia ważne kto robił zdjęcia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A z chwaleniem to jest tak, jak z modą. Jeden się zna i umie ubrać nie koniecznie podążając ślepo za tym co w telewizji lansują, drugi się nie zna więc ślepo za nią podąża choć nie do końca mu ona pasuje ale przynajmniej może się chwalić.
![]() |
![]() |
#142 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ale baaaardzo często panny młode oczekują retuszu krostek/krost na twarzy lub wygładzenia trądzikowatej buzi pana młodego.
![]() |
![]() |
#143 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja jestem za lekkim ratuszem,oczywiście nie zmiana koloru oczy ale jesli bym miała jakiegoś giganta na twarzy to poproszę o ratusz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Hej sol11 ![]() ![]() Więc chyba jesteśmy w dobrych rękach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#148 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mi sie spodobało jak jeden fotograf na swoim blogu napisal w FAQ ". Pan X robi takie ładne zdjęcia gdzie bukiet kwiatów jest kolorowy a reszta czarno biała, zrobi Pan nam kilka takich ujęć? Nie. A jabłko? żeby jabłko było kolorowe a reszta.. Nie umiem." -Czy zdjęcia są “obrabiane” na komputerze? - Zdjęcia są przede wszystkim odpowiednio naświetlone już w trakcie ich robienia. W zdecydowanej większości fotografii w moim portfolio “obróbka” ogranicza się do ustawienia temperatury światła, kontrastu, poziomu najjaśniejszych i najciemniejszych partii obrazu, nasycenia koloru. Na zbliżeniach czasami dochodzi retusz niedoskonałości skóry mających charakter przejściowy (drobna wysypka, wypryski)." Te niedoskonałości skóry sa zresztą dobrym przykładem bo retusz to trochę taki makijaż - trzeba go dostosować do sytuacji -może być subtelny i podkreślać urodę kobiety a może być mocny tak że staje sie maską i tworzy inną osobę ale takiego sie raczej na ślub unika. Podobne jak obróbka - wyrazista będzie pasować do niektórych zdjęć stylizowanych ,reklamowych ale nie powinno sie jej na sile stosować , np efekty postarzania kiedy na zdjęciu jest nowoczesny samochód to wygląda racze kiepsko No i podobnie jak źle zrobiony makijaż - kiczowata obróbka jest zła sama z siebie niezależnie od okoliczności ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To jest dopiero hit!!!! Nast razem wstawie przypadki ![]() Zauważyłam listerowki,oczywiście chodziło mi o retusz a nie ratusz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:13.