![]() |
#121 |
Konto usunięte
|
Dot.: siostra chcę usunąć ciążę!!!!!!!!!
To ja napisałam o tej "fali krwi" ale nie miałam tego na myśli dosłownie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Według Ciebie, aby dokonać aborcji trzeba nie tylko zostać zgwałconą, ale jeszcze gwałt musi być brutalny? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Chcesz być męczennicą, to sobie bądź, nie każda musi. Ale to jest Twoja trauma i Twój problem, inni takiej traumy nie mają, podchodzą do tematu bez emocji.
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ---------- Cytat:
Szkoda to wszystko czytać .....
Chcę mieć coś swojego. Coś co będę kochać. Bo ja tak naprawdę najbardziej w życiu chcę kogoś kochać... <3 czerwca 2013 - Pedagog resocjalizacyjny ![]() luty 2014 - Pedagog wczesnoszkolny i przedszkolny Studentka Pedagogiki rewalidacyjnej ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Konto usunięte
|
Wiesz. Moja siostra kiedyś myślała, że wpadli, powiedziała o tym narzeczonemu, z którym była zaręczona 3 lata, znali się 7. Powiedział jej "to zrób z tym coś" i następnego dnia pojechał "budować ciotce dom" (był budowlańem). nie odzywał się przez 2 tygodnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
Nie chcę rozpętać kolejnej wojny, ale jak same słusznie tutaj zauważyłyście każdy ma prawo do swoich opinii i poglądów. Odniosłam wrażenie, że wypowiada się tu więcej zwolenniczek niż przeciwniczek aborcji, które próbują „zmiażdżyć” te drugie swoimi argumentami. Dla mnie każdy człowiek, powinien ponosić konsekwencje swoich czynów. Nie chcę porównywać zajścia w ciążę do morderstwa, ale załóżmy, że jakiś człowiek zabije innego. Musi ponieść konsekwencje, trafić do więzienia, a nie np. zabić świadka swojego czynu i pozostać wolnym. Podobnie jest w innych sytuacjach: zdradzisz chłopaka-on Cię zostawi-jesteś sama; weźmiesz psa ze schroniska- odpowiadasz za niego, to, że np. zachoruje nie zwalnia Cię z obowiązku opieki nad nim. Jest czyn, jest konsekwencja, jest sprawca. Skoro facet ma pieniądze na aborcję to zapewne będzie miał również na alimenty. Tak, jestem przeciwniczką aborcji, ale potrafię uszanować zdanie innych i nie narzucam nikomu swoich poglądów. Dla Was aborcja jest czymś naturalnym-ok, ale nie dla każdego. Dlatego proszę- szanujmy się, nawet tutaj- na anonimowym internetowym forum.
Każdy ma swoją hierarchię wartości- u mnie na pierwszym miejscu jest rodzina, nie kariera. Wiem, że w dzisiejszych czasach bardzo trudno jest o pracę i każda szansa jej otrzymania uznawana jest wręcz za świętość. Ale nie zrezygnowałabym z rodziny dla pracy. Argumenty typu- usunę ciążę, bo praca- zupełnie do mnie nie przemawiają. Wydaje mi się, że 20letni człowiek powinien być już na tyle dojrzały, żeby przewidzieć konsekwencje swoich czynów. Decydując się na współżycie wiedzieć, że może zakończyć się nieplanowaną ciążą, ale nie podchodzić do tego „jak zajdę, to najwyżej usunę”. Nie rozumiem również postawy partnera, która daje pieniądze aby pozbyć się problemu. Kluczowe słowo: odpowiedzialność. Aborcja to temat rzeka, możemy o niej dyskutować do końca świata i jeden dzień dłużej, zarzucając się nowymi argumentami.
![]() |
![]() |
#126 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() - pielęgniarki są choćby po to aby zająć się dzieckiem ![]() - lekarz też zawsze jest, chyba, że nie zdąrzy - mnie nikt po główce nie głaskał jakoś, ani żadna znajoma się tym nie chwaliła ![]() - pomoc przy karmieniu i przewijaniu? karmienie owszem, zależy jaka pielęgniarka ale jak dziecko leży na naświetlaniu przy żółtaczce fizjologicznej to zapomnij. Co do kąpieli...haha nie wiem w jakim szpitalu tego uczą - leżałam w zakrwawnionej pościeli bo ta którą miałam w sali została wykorzystana potem na porodówce jak leżałam tą h po wszystkim. - pomoc w kąpieli? żart jakiś?
![]() |
![]() |
#128 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() teraz to już pięknie pokazałaś na jakim poziomie jest Twoja wiedza ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Konto usunięte
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;3968896 9]co Ty za bzdury opowiadasz
![]() teraz to już pięknie pokazałaś na jakim poziomie jest Twoja wiedza ![]() No dokładnie zgadzam się, ale głownym przekaźnikiem takiej wiedzy sa własnie grupy pro life, którzy w ten sposób manipulują informacjami ehh |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
Twojej siostrze jest teraz przede wszystkim potrzebne wsparcie, a nie pouczanie i narzucanie własnego zdania.
Porozmawiaj z nią, przedstaw swoje zdanie, powiedz jakie są alternatywne wyjścia, ale nie oceniaj, nie potępiaj, zaakceptuj jej decyzję. Jeśli zdecyduje się na aborcję, zadbaj żeby nie była w tej chwili sama. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Pomijam już fakt, że nawet nieocenianie i niepotępianie czegoś, co uznajemy za złe jest właściwie niemożliwe.
![]() |
![]() |
#132 | |
Wtajemniczenie
|
Zarodek 2-3 cm można juz zauważyć gołym okiem...
---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ---------- Cytat:
A po tych 2 tygodniach to gość oprzytomniał jeśli moge wiedzieć? Dla mnie gorszy jest facet, który każe dziewczynie usunąć niż pani dokonująca aborcji. Na nią działają wtedy silnie czynniki takie jak brak wsparcia i nacisk, jego nic nie usprawiedliwia. Mówi, że kocha, a potem zmusza swoją kobietę do decyzji, która nie do końca jest zgodna z jej sumieniem. Daje jej pieniądze? Dla mnie to upokorzenie, chyba bym mu te pieniądze przed nosem potargała! Dziewczyna nie bzyka się z pierwszymi lepszymi tylko z kimś z kim łaczy ją uczucie, miłośc - ma prawo wymagać od faceta odpowiedzialnego zachowania, wsparcia i uwzględnienia jej potrzeb. Inaczej to g**** nie miłośc ! I może jestem idealistką, romantyczką, itp, itd, ale mnie z tym dobrze - przynajmniej wiem czego chcę od zycia. Edytowane przez skrywana_fantazja Czas edycji: 2013-03-10 o 18:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uważam, że jako siostra, powinna tą młodą dziewczynę wesprzeć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Łatwiej jest wspierać w takiej sytuacji kogoś dalszego np koleżankę, niż własną siostrę tym bardziej w perspektywie rodzinnej tajemnicy. Dziewczyna została postawiona między młotem a kowadłem -bardzo trudno jest dzwigać taki ciężar. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
ma zielone pojęcie
|
Ale akceptacja to właśnie aprobowanie, zgadzanie się na coś. To nie tolerancja, która wymaga pogodzenia się z czymś, mimo że nie jest się zwolennikiem tego czegoś.
Cytat:
![]() |
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A skoro siostra powiedziała autorce o tym, co zamierza zrobić, oznacza to, że liczy na jej wsparcie i że jej ufa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Kluczowy jest tu też fakt, czy dziewczyna sama chce usunąć, czy została namówiona przez faceta, bo z wątku wynika, że głownym impulsem jest tutaj ,,dał mi kase, wiec musze to zrobić". Nie tędy droga ! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie róbmy z kobiet które zaliczyły wpadkę jakichś nie w pełni władz umysłowych, decyzja może być podjęta pod wpływem paniki ale równie dobrze może być przemyślana. Poza tym, tej dziewczyny nic nie musi usprawiedliwiać, bo ona nie robi nic złego.
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Wtajemniczenie
|
Ciekawa jestem czy te wszystkie zwolenniczki aborcji same by ciążę usunęły.
TheKey - myślę, ze robią cos złego. Ten płód, zarodek ma szanse być człowiekiem i korzystać z życia. Aborcja odbiera mu tą możliwość. Nie wiem, czy chciałabyś nie istnieć.. Bo ja nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
ma zielone pojęcie
|
Chociażby dowiedzieć się dlaczego siostra chce wykonać aborcję. Może da się jakoś wybrnąć z sytuacji bez usuwania ciąży? Może np. młodsza siostra nie jest gotowa na dziecko, ale zgodziłaby się je urodzić i oddać do adopcji starszej siostrze (co już tutaj dziewczyny proponowały)? A może pomysł na aborcję wynika z tego, że facet wywiera presję na siostrę? A może chodzi o finanse i starsza siostra byłaby gotowa finansowo wesprzeć młodszą siostrę?
Możliwości naprawdę kilka jest. A starsza siostra, moim zdaniem, nie ma obowiązku akceptowania aborcji młodszej siostry, tak samo, jak nie ma obowiązku akceptowania niczego, co uznaje za moralnie złe. Ma też prawo być niezadowolona z tego, że młodsza siostra w tajemnicy wyjawia jej sekret, który jest naprawdę trudny do udźwignięcia. Tak naprawdę młodsza siostra postawiła starszą w bardzo niekomfortowej sytuacji. Do tego wymaga od starszej zachowania tajemnicy, w tym, tajemnicy przed rodzicami. ---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ---------- Nie robi niczego złego… Twoim zdaniem. Inne osoby, mające inny system moralny, mogą uznać, że robi coś złego.
![]() |
#142 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Przedstawienie innych opcji. Tyle. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ty tak myślisz. Ale ani sumienie siostry autorki tak jej nie mówi, ani prawo tak nie stanowi.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | ||
Zakorzenienie
|
Czytam ten wątek od początku i miałam się nie odzywać, ale. Zastanawia mnie mocno, skąd wywnioskowałaś to:
Cytat:
Cytat:
Skąd wiesz, że to nie ona wpadła na pomysł aborcji, a on ma po prostu źródło, skąd może szybko dostać pieniądze (na co wnioskując po sytuacji, ona szans sama nie ma).
![]() |
![]() |
#145 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W Polsce legalnie można usunąc tylko w 3 przypadkach, na pewno nie ze zwykłej wpadki. martini. - to tylko przypuszczenia, prawdę zna tylko siostra i Autorka (lub może ją poznać). Daję tylko trop na wypadek gdybym akurat słusznie sie domyślała. Swoją drogą uważam, że forum to nie jest dobre miejsce na porady w sprawie aborcji, bo można sobie jeszcze większego bajzlu w głowie narobić. Edytowane przez skrywana_fantazja Czas edycji: 2013-03-10 o 19:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rodziłam i to nie raz, w polskim powiatowym szpitalu. Na oddziale noworodkowym na dzieciach zdrowych w większości dziećmi zajmują sie położne. Na patologii noworodka owszem pracują pielęgniarki. Lekarz NIE JEST potrzebny przy porodzie fizjologicznym, no bo co mialby tam zrobić czego nie potrafi wykonac położna?? I tak położne lub pielęgniarki kąpią dzieci, co w tym dziwnego? Tak samo jak uczą młode mamy zmiany pieluch i pomagają przy karmieniu to ich praca. Nie leżałam nigdy w zakrwawionej poscieli, na przescieradle kładziony jest wymienny podkład, I tak pomoc w kąpieli, mnie położna nawet opier.... za to że sama zaraz po porodzie poszłam pod prysznic, bo mogłabym zemdleć i byłby problem. ---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ---------- JAkie zwolenniczki aborcji? Nie s ądzę żeby tutaj była chociaż jedna. Tylko małomyslący człowiek nie odróżnia zwolennika czegos od osoby która twierdzi że ważny jest wolny wybór. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
ma zielone pojęcie
|
Przeoczyłam, przepraszam
![]()
![]() |
#148 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#150 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zależy czy chodzi o tę konkretną sytuację, czy ogólnie. Ja na przykład jestem zawsze za wolnym wyborem przede wszystkim. Ale w przypadku gwałtów, jestem zdecydowaną zwolenniczką aborcji, ponieważ uważam, że geny takich osobników należy eliminować z populacji.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:25.