Australia :) - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-08-13, 13:51   #121
Naughty Fairy
Raczkowanie

GG do Naughty Fairy
Dot.: Australia :)

U mnie właściwie po staremu Czekamy na wiosnę, mimo że zima bardzo łaskawa w tym roku No i wszyscy w Polsce zazdroszczą mi takiej zimy, co to nawet drzewa są zielone i śniegu nie ma (ja akurat nienawidzę zimy, bo jestem bardzo ciepłolubna, więc tu mi jest bardzo dobrze )
A Ty, Bloou, wybierasz się w końcu tu na dół do nas czy nie?
Stary 2011-08-18, 17:20   #122
Bloou
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Naughty Fairy Pokaż wiadomość
U mnie właściwie po staremu Czekamy na wiosnę, mimo że zima bardzo łaskawa w tym roku No i wszyscy w Polsce zazdroszczą mi takiej zimy, co to nawet drzewa są zielone i śniegu nie ma (ja akurat nienawidzę zimy, bo jestem bardzo ciepłolubna, więc tu mi jest bardzo dobrze )
A Ty, Bloou, wybierasz się w końcu tu na dół do nas czy nie?
O, to rzeczywiście zima przeszła bokiem Nie to co w Nowej Zelandii.
Haha, musisz porozmawiać z TZtem na temat Brisbane, może da się jednak przekonać

Nie wiem, nie wiem. Ale turystycznie planuję! Na dodatek poznałam dziewczyny z Hobart i Cairns. Może zaproszą mnie do siebie

Nobody
, not even the rain, has such small hands
- Cummings

JESTEM ZA WPROWADZENIEM WIĘKSZYCH KAR DLA OSÓB, KTÓRE ZNĘCAJĄ SIĘ NAD ZWIERZĘTAMI.

Bloou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-20, 09:59   #123
Naughty Fairy
Raczkowanie

GG do Naughty Fairy

Cytat:
Napisane przez Bloou Pokaż wiadomość
O, to rzeczywiście zima przeszła bokiem Nie to co w Nowej Zelandii.
Haha, musisz porozmawiać z TZtem na temat Brisbane, może da się jednak przekonać

Nie wiem, nie wiem. Ale turystycznie planuję! Na dodatek poznałam dziewczyny z Hobart i Cairns. Może zaproszą mnie do siebie
Oj z już się poddałam co do przeprowadzki Nie jest tak źle, jeśli zima byłaby zawsze taka jak w tym roku Przez większość zimy wystarczał mi jedynie sweter, a ostatnio tylko t-shirt jesiennego płaszcza z szafy nie wyjęłam nawet kocham takie zimy!

No to jakbyś miała ochotę pozwiedzać kiedyś Melbourne to zapraszamy Z własnego doświadczenia wiem, że pieniądze niestety rozpływają się tu w zastraszającym tempie, więc jeśli masz możliwość skorzystać z darmowego zakwaterowania to koniecznie korzystaj
Stary 2011-08-21, 09:45   #124
Bloou
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Naughty Fairy Pokaż wiadomość
Oj z już się poddałam co do przeprowadzki Nie jest tak źle, jeśli zima byłaby zawsze taka jak w tym roku Przez większość zimy wystarczał mi jedynie sweter, a ostatnio tylko t-shirt jesiennego płaszcza z szafy nie wyjęłam nawet kocham takie zimy!

No to jakbyś miała ochotę pozwiedzać kiedyś Melbourne to zapraszamy Z własnego doświadczenia wiem, że pieniądze niestety rozpływają się tu w zastraszającym tempie, więc jeśli masz możliwość skorzystać z darmowego zakwaterowania to koniecznie korzystaj
oj.. szkoda myślałam, że nie dasz za wygraną!
haha, no to ładnie. nie to co w Polsce, ale lepiej! ale ja to bym tak nie mogła

naprawdę? dziękuję! uważajcie, bo skorzystam! bilety są drogie, więc jak dają to trzeba brać.

chciałabym się jeszcze coś zapytać, ale to już napiszę na gadu.

Nobody
, not even the rain, has such small hands
- Cummings

JESTEM ZA WPROWADZENIEM WIĘKSZYCH KAR DLA OSÓB, KTÓRE ZNĘCAJĄ SIĘ NAD ZWIERZĘTAMI.

Bloou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-25, 14:33   #125
Naughty Fairy
Raczkowanie

GG do Naughty Fairy

Cytat:
Napisane przez Bloou Pokaż wiadomość
oj.. szkoda myślałam, że nie dasz za wygraną!
haha, no to ładnie. nie to co w Polsce, ale lepiej! ale ja to bym tak nie mogła

naprawdę? dziękuję! uważajcie, bo skorzystam! bilety są drogie, więc jak dają to trzeba brać.

chciałabym się jeszcze coś zapytać, ale to już napiszę na gadu.
No dałam za wygraną, bo w sumie mamy bardzo ładne miejsce tu Super taras z pięknym widokiem, pięć minut spacerem do dzikich terenów (raz nawet udało mi się tam kangury zobaczyć ) i co bardzo ważne - 10 minut do lotniska - po dobie w samolotach i na lotniskach to najcudowniejsze uczucie, wiedzieć, że zaraz będzie się w domu

Hahaha Korzystaj, po to przecież proponuję
Na gg napisałam, więc daj znać
Stary 2011-09-16, 09:55   #126
mindsucker
Przyczajenie

w Sydney spędziłam 7 m-cy
mindsucker jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-16, 12:03   #127
hanna_f
BAN stały

Cześć dziewczyny,
możecie mi powiedzieć jak z pracą w Australii? Słyszałam, że oprócz drogich biletów z PL, życie w Australii również do najtańszych nie należy.
hanna_f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-16, 17:16   #128
Naughty Fairy
Raczkowanie

GG do Naughty Fairy

Cytat:
Napisane przez hanna_f Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny,
możecie mi powiedzieć jak z pracą w Australii? Słyszałam, że oprócz drogich biletów z PL, życie w Australii również do najtańszych nie należy.
Życie w Au jest drogie z punktu widzenia Polaka, ale nie wtedy, kiedy na miejscu znajdziesz pracę, wtedy jest ok Z pracą nie powinno być problemów, bezrobocie tu jest bardzo niskie, choć obecnie w czasach kryzysu może być trochę trudniej (choć nie koniecznie zależy od zawodu )
Stary 2011-09-20, 08:29   #129
mindsucker
Przyczajenie

jeśli ktoś chce wyjechać do Australii tylko na jakiś czas i załapać robotę w kawiarence czy restauracji, to takiej pracy jest masa, niezależnie od sezonu.
Stary 2011-09-21, 19:26   #130
Semia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mindsucker Pokaż wiadomość
jeśli ktoś chce wyjechać do Australii tylko na jakiś czas i załapać robotę w kawiarence czy restauracji, to takiej pracy jest masa, niezależnie od sezonu.
Hej My także jesteśmy zafascynowani Australią chciałabym się Was zapytać jak to jest tam z pracą dla budowlańca? Jest szansa na szybkie znalezienie takowej? Albo na wizę pracowniczą?

(...) Z troską myślą o przyszłości, zapominając o chwili obecnej i w ten sposób nie przeżywają ani teraźniejszości ani przyszłości.
Żyją jakby nigdy nie mieli umrzeć, a umierają, jakby nigdy nie żyli.
Semia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-22, 08:36   #131
mindsucker
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Semia Pokaż wiadomość
Hej My także jesteśmy zafascynowani Australią chciałabym się Was zapytać jak to jest tam z pracą dla budowlańca? Jest szansa na szybkie znalezienie takowej? Albo na wizę pracowniczą?
nie orientuję się w sytuacji budowlańców, ale o wizę pracowniczą do Australii jest coraz trudniej.
jeszcze w 2009r. wystarczyło ukończyć roczny college, by móc ubiegać się już o rezydenta/kartę stałego pobytu.
na początku 2010r. zmieniły się przepisy i teraz nie jest już tak kolorowo.
w 2011r. wprowadzono kolejne, które zaostrzają warunki otrzymania takowych --- teraz, by starać się o rezydenta (pomijam już nawet kwestię wykształcenia - lista zawodów jednak też została ukrócona), trzeba mieć szczęście i być zaproszonym przez ambasadę, kiedyś tak nie było.
znajomi są w AU 5 lat, mają dotąd rezydenta tymczasowego, chociaż mieli firmę.
możecie ew. spróbować pojechać na razie na dependant visa (jedna osoba się uczy, druga pracuje, by ominąć koszty jednoczesnej nauki dwóch osób) i na miejscu szukać sobie roboty w budownictwie. zdarzają się przypadki, że po znalezieniu odpowiedniego pracodawcy, dostaje się wizę sponsorowaną. znajoma miała rozmowę kwalifikacyjną (jest inżynierem), po której zaproponowano jej pracę i wizę na dzień dobry na 2 lata.
warto próbować, ale dobrze rozejrzeć się w rynku będąc już na miejscu.

Edytowane przez mindsucker
Czas edycji: 2011-09-22 o 08:37

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-09-22, 12:49   #132
Semia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mindsucker Pokaż wiadomość
nie orientuję się w sytuacji budowlańców, ale o wizę pracowniczą do Australii jest coraz trudniej.
jeszcze w 2009r. wystarczyło ukończyć roczny college, by móc ubiegać się już o rezydenta/kartę stałego pobytu.
na początku 2010r. zmieniły się przepisy i teraz nie jest już tak kolorowo.
w 2011r. wprowadzono kolejne, które zaostrzają warunki otrzymania takowych --- teraz, by starać się o rezydenta (pomijam już nawet kwestię wykształcenia - lista zawodów jednak też została ukrócona), trzeba mieć szczęście i być zaproszonym przez ambasadę, kiedyś tak nie było.
znajomi są w AU 5 lat, mają dotąd rezydenta tymczasowego, chociaż mieli firmę.
możecie ew. spróbować pojechać na razie na dependant visa (jedna osoba się uczy, druga pracuje, by ominąć koszty jednoczesnej nauki dwóch osób) i na miejscu szukać sobie roboty w budownictwie. zdarzają się przypadki, że po znalezieniu odpowiedniego pracodawcy, dostaje się wizę sponsorowaną. znajoma miała rozmowę kwalifikacyjną (jest inżynierem), po której zaproponowano jej pracę i wizę na dzień dobry na 2 lata.
warto próbować, ale dobrze rozejrzeć się w rynku będąc już na miejscu.
No tak, mamy dokładnie taki plan, ponieważ ze znajomą rozmawialiśmy, która się tym wszystkim zajmuje i nam doradzała właśnie takie rozwiązanie. Patrząc na to z boku jest to realne, bo na rezydenta nie ma co liczyć nawet, a rozpatrywanie wniosku to 2 lata nawet, więc nie ma sensu. Lepiej już być tam na miejscu

(...) Z troską myślą o przyszłości, zapominając o chwili obecnej i w ten sposób nie przeżywają ani teraźniejszości ani przyszłości.
Żyją jakby nigdy nie mieli umrzeć, a umierają, jakby nigdy nie żyli.
Semia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-14, 20:10   #133
Jesse
Rozeznanie

Podbijam temat.
Myśli o życiu w Australii trzeba oddalić w nicość?
Czy wszędzie już na maxa zamykają nam drogi? Jak to wygląda? Jak wylecieć z tego kraju\? myślę, zrobić to np. za dwa lata. Mam 29 prawie. Wizażysta, fryzjer (za 2 lata), terapeuta zajęciowy z wyższym wykształceniem, angielski na B2.
Słabo to widzę
Stary 2012-12-02, 14:22   #134
sadia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Jesse Pokaż wiadomość
Podbijam temat.
Myśli o życiu w Australii trzeba oddalić w nicość?
Czy wszędzie już na maxa zamykają nam drogi? Jak to wygląda? Jak wylecieć z tego kraju\? myślę, zrobić to np. za dwa lata. Mam 29 prawie. Wizażysta, fryzjer (za 2 lata), terapeuta zajęciowy z wyższym wykształceniem, angielski na B2.
Słabo to widzę
Jeśli masz prawie 29 lat, to radziłabym się pośpieszyć - władze imigracyjne przychylniej patrzą na dwudziestolatków... Najłatwiej wyjechać na wizie studenckiej (nawet na jakiś kurs zawodowy lub angielskiego). Możesz spróbować ze skilled visa, gdzie dostajesz punkty za doświadczenie zawodowe lub edukację, i musisz ich trochę nazbierać

..::Aby do czegoś dojść, trzeba wyruszyć w drogę::..

sadia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-31, 20:28   #135
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

Witam!

Zastanawiam się nad możliwością uzyskania wizy imigracyjnej dla specjalisty.

* mój zawód jest na tej liście SOL
* realnym jest, że egzamin IELTS mogę zdać na poziomie 7,0 przed końcem czerwca
* mam 24 lata
* 14 miesięcy doświadczenia w zawodzie w Polsce w ciągu ostatnich 2 lat - mam świadectwa pracy
* tytuł mgr inż., studia dzienne stacjonarne
* badania lekarskie nie powinny być problemem

Nie wiem jednak co z zatwierdzeniem kwalifikacji zawodowych przez właściwą do tego australijską instytucję (tzw. Assessing Body)?

Zastanawiam się też nad Graduate visa.

* broniłam pracy mgr pod koniec czerwca 2011, czyli za 3 miesiące miną 2 lata. czy to nie za późno?
* "założeniem wizy jest samodzielne znalezienie i podjęcie zatrudnienia w pełnym wymiarze czasu w wyuczonym zawodzie." - czy mog ę korzystać z jakiś agencji PL-AU czy to odpada?
* na stronie immi.gov.au jest napisane, że muszę być w AU kiedy składam wniosek o tą wizę? http://www.immi.gov.au/visas/students/485/

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-01, 10:15   #136
Partolcia
Raczkowanie

Agniesia666: Podam Ci stronę na której możesz się dużo dowiedzieć o emigracji do Australii. Są tam odpowiedzi na różne pytania a w razie jakiś wątpliwości można się skontaktować z konsultantami polskimi w Australii http://www.australiaonline.com.pl/
Ja również zastanawiam się nad wyjazdem ale ja chciałabym iść tam na studia zdobyć zawód, doświadczenie i starać się o wizę stałego pobytu bo z tego co czytałam to bardziej biorą pod uwagę wykształcenie i doświadczenie zawodowe zdobyte tam na miejscu. Ja niestety nie wiem czy dam radę finansowo na to by tam się uczyć bo nauka jest tam dosyć droga. Na razie żyje marzeniami które może uda mi się zrealizować a jak nie to potraktuję to jako przygodę życia i najwyżej wyjadę na rok bądź dłużej, a później wrócę ale raczej tej opcji za bardzo nie biorę pod uwagę bo nie chcę mieszkać w Polsce.
Partolcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-01, 13:54   #137
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

Cytat:
Napisane przez Partolcia Pokaż wiadomość
Ja również zastanawiam się nad wyjazdem ale ja chciałabym iść tam na studia zdobyć zawód, doświadczenie i starać się o wizę stałego pobytu bo z tego co czytałam to bardziej biorą pod uwagę wykształcenie i doświadczenie zawodowe zdobyte tam na miejscu. Ja niestety nie wiem czy dam radę finansowo na to by tam się uczyć bo nauka jest tam dosyć droga.
z ciekawości zerknęłam na ceny:
Cytat:
Aby ukończyć studia na poziomie licencjatu należy liczyć się z wydatkiem około 40.000-50.000 AUD za trzy lata nauki. Dwa lata nauki na studiach podyplomowych (magisterskich) to jakieś 20.000-30.000 AUD.
no nieźle
Stary 2013-04-02, 11:42   #138
Partolcia
Raczkowanie

Aż takiego sporego wydatku to ja nie biorę pod uwagę. Można wybrać trochę tańszy college, bo aż tak dużymi pieniędzmi to ja nie będę dysponowała. A dlaczego akurat o Australii myślisz??
Stary 2013-04-02, 13:42   #139
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

Cytat:
Napisane przez Partolcia Pokaż wiadomość
Aż takiego sporego wydatku to ja nie biorę pod uwagę. Można wybrać trochę tańszy college, bo aż tak dużymi pieniędzmi to ja nie będę dysponowała. A dlaczego akurat o Australii myślisz??
Szczerze mówiąc skupiałam się dotychczas bardziej na Kanadzie, ale rzuciło mi się gdzieś w necie w oczy, że mój zawód jest poszukiwany też w Australii - zaczęłam grzebać w temacie, bo kraj cieplejszy i taki bardziej egzotyczny się wydaje ale chyba odpuszczę. Myślałam, że fakt, iż mój zawód jest poszukiwany da mi więcej profitów przy ubieganiu się o wizę. Ale jak zobaczyłam, że będę musiałą wyskoczyć z prawie 2000 za opłatę wizową, 500 badania lekarskie, 700 za IELTS i to wszysto bez żadnej gwarancji, że cokolwiek dostanę w zamian... to chyba sobie odpuszczę

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-03, 15:30   #140
Partolcia
Raczkowanie

Ja właśnie też troszkę obawiam się tego że wydam tyle pieniędzy a nie dostanę wizy stałego pobytu ale w sumie mam jeszcze na to czas żeby podjąć ostateczną decyzję. Ale z drugiej strony też głupio by było nie spróbować bo jak pojadę i mi się nie uda to przynajmniej będę miała świadomość tego że chociaż próbowałam realizować swoje marzenie a po prostu się nie udało niż po kilku latach zastanawiać się czy akurat nie mieszkałabym w ciepłej Australii mając pracę i wiodąc spokojne życie.
Stary 2013-04-15, 15:32   #141
kijanka89
Raczkowanie

hej dziewczyny czy jest może ktoś z was, kto mieszka w Perth?
kijanka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-08, 06:12   #142
gucia6
Zakorzenienie

troche odswieze... ciekawe, czy bedzie odzew

Cytat:
Napisane przez kijanka89 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny czy jest może ktoś z was, kto mieszka w Perth?
o to samo chcialam zapytac

ja z mezem i dziecmi staramy sie o stala wize, mamy przyznany tzw sponsorship of WA (dlatego jestesmy "zwiazyni" z Perth przez przynajmniej 2 lata), teraz musimy jeszcze sie zglosic o wnioski o niekaralnosci i badania lekarskie, i nasz agent spodziewa sie, ze powinnismy dostac wize w okolichac pazdziernika br... oby
Stary 2013-06-13, 17:53   #143
Tycikata
Wtajemniczenie

Hej Dziewczyny, podnoszę wątek

u mnie sytuacja jest odwrotna. Ja dzieciństwo spędziłam w Australii, a jako nastolatka wyjechaliśmy z rodziną z powrotem do Polski
mieszkaliśmy w Adelaide...

Tym razem przychodzę tutaj bo mam do Was prośbę.

Piszę pracę magisterską o różnicach między angielskim w Australii a angielskim w Ameryce, skupiając się przede wszystkim na opinii Australijczyków na ten temat

stworzyłam ankietę i potrzebuję, aby mi jak najwięcej Australijczyków na nią odpowiedziało - i teraz prośba do Was - poproście Waszych znajomych/rodzinę z Australii o jej wypełnienie.
chciałabym, aby moje wyniki były jak najbardziej wiarygodne, a do tego potrzebuję więcej opinii.

Będę bardzo wdzięczna za pomoc

oto link: https://docs.google.com/forms/d/1tO_...tkTzQ/viewform

- Loesje
Tycikata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-14, 05:21   #144
australianaa
Raczkowanie

Dziewczynyyyy, jest tu ktos z Melbourne???
australianaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-14, 06:34   #145
NetJanina2933
Przyczajenie

Właśnie, są czy nie?
NetJanina2933 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-14, 23:51   #146
MelMagda
Przyczajenie

Hej, pozdrowienia z Melbourne
MelMagda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-15, 08:10   #147
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Dziewczyny, na jakiej wizie jestescie? Jak ja dostalyscie?

Sent from my iPad using Tapatalk - now Free
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-15, 08:14   #148
gucia6
Zakorzenienie

my mamy permanent residence i trochę zachodu z tym było, od rozpoczęcia procedury do otrzymania wizy zajęło jakieś 1,5 roku. Dużo tę pomógł nam agent

Widzę, że niewiele melduje się z Melbourne, to może ktoś jest z Perth?
Stary 2013-10-15, 11:28   #149
ilonkaczapela
Zakorzenienie

O, Gucia Czesc, pamietasz mnie z watku staraczkowego? czyli jestescie w Australii jednak? A na jakiej wizie wyjechaliscie? Tylko, ze ty chyba juz nie z
Polski wyjezdzalas, prawda?

---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ----------

Znalazlam, ze wiza sponsorowana przez wa. Mozesz cos wiecej napisac, bo juz gdzies sie zetknelam z tym sponsoringiem, ale nie wiem dokaldnie jak to jest z zawodem i praca. Trzba miec jakies konkretne wyksztalcenie?

ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-15, 13:27   #150
gucia6
Zakorzenienie

jasne, że pamiętam
mam nadzieję, że synek rośnie ładnie

jeśli chodzi o wizę, to na początku robiliśmy ankietę, czy w ogóle nadajemy się do AU. Z tym zgłosiliśmy się do agenta, okazało się, że brakowało nam 5 punków. Agent zaproponował nam wizę sponsorowaną WA, żeby właśnie te punkty zdobyć.
I zaczęła się papierkowa robota... mąż jest głównym aplikującym i musiał nostryfikować swój dyplom i doświadczenie zawodowe w Engineers Australia, w międzyczasie musieliśmy zdać IELTS, zdobyć zaświadczenie o niekaralności i zgłosić się na badanie lekarskie.

I wszystko poszło w miarę gładko, do Perth lecimy 25.02.2014

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości