Informatyka - studia - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-13, 12:53   #121
Beatagr3
Zadomowienie

Dot.: Studia informatyczne?

Hej!
Ja jestem po profilu geograficzno-językowym i kończę powoli pierwszy rok informatyki na polibudzie I szczerze powiedziawszy jestem lepsza od wielu facetów po technikach. Ale nie zaprzeczę, że w wielu przypadkach wiedza z technikum im się przydawała.
Spróbować zawsze warto, ale musisz nastawić się na ciężką pracę. Z matematyki byłam bardzo dobra zawsze, ale pisałam tylko podstawę więc musiałam dużo rzeczy nadrobić.
Na początku byłam przerażona i chciałam wiele razy rezygnować . Ale nadal jestem i studiuję więc da się przeżyć.
Stary 2014-06-13, 23:20   #122
brednie
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez zuczekmine Pokaż wiadomość
Moje drogie Wizażanki
Jestem z wami od dłuższego czasu, ale dopiero kwestia studiów zmusiła mnie do założenia konta :3 Albowiem wpadłam na szalony pomysł wybrania się na studia informatyczne po trzech latach liceum na profilu pol-ang (mój "musk" jest nietypowym przykładem humanisty-ścisłowca, jednak niestety na początku obrałam drogę humanisty, a teraz chcę to zmienić).
Moje maturalne wyniki to:
Polski podst 63%
Pol rozsz 63% (nie, to nie jest błąd XD)
Matematyka podst 86%
Mat. rozsz 44%
Geografia podst 56%
Angielski podst. 92%

Tutaj pojawia się pytanie do was:
Czy osoba z praktycznie zerowym kontaktem z przedmiotami ścisłymi jest w stanie dostać się oraz poradzić sobie na takowych studiach?
Na informatykę na Uniwersytecie Pedagogicznym w Krakowie w zeszłym roku przyjmowali z podstawową matematyką. Moi znajomi nie narzekają i dobrze sobie radzą.
brednie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-14, 08:36   #123
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez brednie Pokaż wiadomość
Na informatykę na Uniwersytecie Pedagogicznym w Krakowie w zeszłym roku przyjmowali z podstawową matematyką. Moi znajomi nie narzekają i dobrze sobie radzą.
matko, na uniwerek pedagogiczny, serio, na informatykę? szczerze, patrząc na plan to oni mają dosłownie 1/10 związaną z informatyką a reszta to jakieś profilaktyki zdrowotne, pierwsza pomoc, angielski, niemiecki, chemia, fizyka i Humanistyczne aspekty technologii informacyjnych i komunikacyjnych. Z informatycznych raptem Programy użytkowe i systemy baz danych i Podstawy procesów technologicznych. Więc nie wiem z czym oni mieliby sobie radzić jeśli mam być szczera. Teraz porównaj mój plan na wydziale fizyki i informatyki stosowanej:
z nieinformatycznych: angielski, matma dyskretna, analiza, komputerowe laboratorium matematyczne.
z informatycznych: języki programowania II, algorytmy i struktury danych, systemy operacyjne i sieci komputerowe, elektronika.
no bez jaj, informatyka gdzie mam więcej pedagogicznych rzeczy niż informatycznych? dla mnie to bez sensu ale z tego co wyczytałam to po tych studiach dostają uprawnienia pedagogiczne czyli w zasadzie kształcą nauczycieli, nic więcej.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-14, 11:34   #124
brednie
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
matko, na uniwerek pedagogiczny, serio, na informatykę? szczerze, patrząc na plan to oni mają dosłownie 1/10 związaną z informatyką a reszta to jakieś profilaktyki zdrowotne, pierwsza pomoc, angielski, niemiecki, chemia, fizyka i Humanistyczne aspekty technologii informacyjnych i komunikacyjnych. Z informatycznych raptem Programy użytkowe i systemy baz danych i Podstawy procesów technologicznych. Więc nie wiem z czym oni mieliby sobie radzić jeśli mam być szczera. Teraz porównaj mój plan na wydziale fizyki i informatyki stosowanej:
z nieinformatycznych: angielski, matma dyskretna, analiza, komputerowe laboratorium matematyczne.
z informatycznych: języki programowania II, algorytmy i struktury danych, systemy operacyjne i sieci komputerowe, elektronika.
no bez jaj, informatyka gdzie mam więcej pedagogicznych rzeczy niż informatycznych? dla mnie to bez sensu ale z tego co wyczytałam to po tych studiach dostają uprawnienia pedagogiczne czyli w zasadzie kształcą nauczycieli, nic więcej.
Nie wiem, czy patrzyłyśmy na ten sam plan, ale tutaj: http://kimk.up.krakow.pl/pdf/plans/2...tudiow_new.pdf nie widzę żadnej chemii czy pierwszej pomocy (?), za to m.in programowanie, matematykę, systemy operacyjne czy fizyczne podstawy urządzeń informatycznych, czyli całkiem klasyczne przedmioty informatyczne.
Stary 2014-06-14, 12:16   #125
pffe
BAN stały

Cytat:
Nie wiem, czy patrzyłyśmy na ten sam plan, ale tutaj: http://kimk.up.krakow.pl/pdf/plans/2...tudiow_new.pdf nie widzę żadnej chemii czy pierwszej pomocy (?), za to m.in programowanie, matematykę, systemy operacyjne czy fizyczne podstawy urządzeń informatycznych, czyli całkiem klasyczne przedmioty informatyczne.
to jest licencjat? bo ja patrzyłam na te "inżynierskie".
Stary 2014-06-14, 12:27   #126
brednie
Przyczajenie

Cytat:
to jest licencjat? bo ja patrzyłam na te "inżynierskie".
Tak. Inżynierskie to kierunek edukacja techniczno-informatyczna.
Stary 2014-06-14, 12:54   #127
pffe
BAN stały

Cytat:
Tak. Inżynierskie to kierunek edukacja techniczno-informatyczna.
a widzisz, ja patrzyłam na inż. Na licencjat to ja na prawdę rzadko patrzę bo licencjat jest mniej wart niż technik

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-06-15, 10:38   #128
dobrusia8e
Zadomowienie

Cytat:
a widzisz, ja patrzyłam na inż. Na licencjat to ja na prawdę rzadko patrzę bo licencjat jest mniej wart niż technik
Po raz kolejny się z Tobą nie zgodzę. Inżynier czy licencjat to tylko tytuł naukowy, 3 literki przed nazwiskiem. Szanse są takie same w obu przypadkach.

PM 2020
dobrusia8e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-15, 10:56   #129
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez dobrusia8e Pokaż wiadomość
Po raz kolejny się z Tobą nie zgodzę. Inżynier czy licencjat to tylko tytuł naukowy, 3 literki przed nazwiskiem. Szanse są takie same w obu przypadkach.
W pracy TŻ-a (informatyk) pracownicy są poszatkowani, połowa jest po licencjacie, połowa po inżynierze, z tego co mówi TŻ nie robi to nikomu specjalnej różnicy, ważne jest jak się zaprezentują na rozmowie i czy wywiązują się z obowiązków
Stary 2014-06-15, 11:40   #130
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez dobrusia8e Pokaż wiadomość
ja uważam, że na licencjacie jest za mało zajęć praktycznych i przez to później takiej osobie ciężko się zaprezentować na rozmowie kwalifikacyjnej, bo nie ma doświadczenia praktycznego a regułki klepać to każdy potrafi.
Stary 2014-06-15, 11:45   #131
viva91
na przekór do celu

Cytat:
ja uważam, że na licencjacie jest za mało zajęć praktycznych i przez to później takiej osobie ciężko się zaprezentować na rozmowie kwalifikacyjnej, bo nie ma doświadczenia praktycznego a regułki klepać to każdy potrafi.
to zależy od studenta, czego w praktyce się nauczy, znasz informatyka, który nie uczy się sam dla siebie, robi jedynie to co uczelnia każe?
jak tak, to sam jest sobie winien, zresztą nie tylko informatyk, to tyczy się każdego kierunku. jak widać licencjat nie jest przeszkodą na rozmowie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-15, 11:50   #132
Ruwi
Zadomowienie

A ja uważam, że studia nie mają żadnego znaczenia. Owszem, kiedyś porównywałam poziom między moją politechniką a uniwerkiem w moim mieście i jednak na nie-technicznej uczelni był on dużo niższy Ale z samego faktu, że masz trudną uczelnię w cv jeszcze nic nie przyjdzie, i tak musisz się samodzielnie rozwijać, a to można robić zawsze.
Ruwi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-15, 13:32   #133
dobrusia8e
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
W pracy TŻ-a (informatyk) pracownicy są poszatkowani, połowa jest po licencjacie, połowa po inżynierze, z tego co mówi TŻ nie robi to nikomu specjalnej różnicy, ważne jest jak się zaprezentują na rozmowie i czy wywiązują się z obowiązków
Cytat:
Napisane przez Ruwi Pokaż wiadomość
A ja uważam, że studia nie mają żadnego znaczenia. Owszem, kiedyś porównywałam poziom między moją politechniką a uniwerkiem w moim mieście i jednak na nie-technicznej uczelni był on dużo niższy Ale z samego faktu, że masz trudną uczelnię w cv jeszcze nic nie przyjdzie, i tak musisz się samodzielnie rozwijać, a to można robić zawsze.
Dokładnie tak. U mnie w pracy tak samo byli ludzie podzieleni i nikt nikogo nie dyskryminował "ty nie dostaniesz tego projektu, bo jesteś po licencjacie i miałaś/eś za mało zajęć praktycznych"
A na testach i rozmowach udało mi się przebić niejednego gościa po polibudzie, którzy już kończyli magisterkę, a ja na II roku licencjatu.

PM 2020
dobrusia8e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-15, 14:41   #134
pffe
BAN stały

tak, ja wiem, że to zależy od osoby, tylko tak po planach zauważyłam zróżnicowanie w zajęciach. Nie wyobrażam sobie marnować czasu na jakieś psychologie, socjologie dwa razy w tygodniu na przykład, strasznie mnie wkurzają te zapychacze.
Stary 2014-06-15, 14:46   #135
viva91
na przekór do celu

Cytat:
tak, ja wiem, że to zależy od osoby, tylko tak po planach zauważyłam zróżnicowanie w zajęciach. Nie wyobrażam sobie marnować czasu na jakieś psychologie, socjologie dwa razy w tygodniu na przykład, strasznie mnie wkurzają te zapychacze.
a no trudno, kto jak do czego dojdzie to już jego sprawa, liczy się efekt, a efekt nie jest zależy od lic czy inż

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-06-15, 23:49   #136
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Jak patrzyłaś na plan edukacji techniczno-informatycznej specjalność nauczycielska to co się dziwisz że jest psychologia w programie...
Stary 2014-06-16, 08:40   #137
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Jak patrzyłaś na plan edukacji techniczno-informatycznej specjalność nauczycielska to co się dziwisz że jest psychologia w programie...
ale nie tylko o tą uczelnię mi chodziło z tą psychologią
Stary 2014-09-07, 18:54   #138
201607111004
Konto usunięte

Dot.: informatyka studia

A czy warto iść na informatykę śledczą nie będąc wcześniej na ogólnej?
201607111004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-07, 18:59   #139
201607111004
Konto usunięte

Dot.: Informatyka - studia

Czy jest sens wyboru studiów podyplomowych z informatyki śledczej nie będąc wcześniej na tej ogólnej? Jeszcze mam w planach informatykę ze specjalizacją w grafice i multimediach.
I czy w ogóle warto brać informatykę śledczą która trwa rok i jest w systemie zaocznym?

Edytowane przez 201607111004
Czas edycji: 2014-09-07 o 19:00

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-07, 19:05   #140
201607111004
Konto usunięte

Dziewczyny, ja jeszcze nie wiem co dokładnie wybiorę. Jestem już prawie po licencjacie typowo humanistycznym. Myślę o zmianie kierynku na informatyczny. Studia na pewno zaoczne.
Nie wiem czy wybrać:
- ogólnie informatykę
- informatykę śledczą (roczne podyplomowe)
- grafikę i multimedia jako specjalizacja

W ogóle jeśli zdecyduję się na ogólną informatykę, na co powinnam zwrócić uwagę w programach? Każdy mówi, porównuj programy ale jak skoro nie wiem czego w nich powinno być więcej, czego mniej jeśli chodzi o ilość godzin. Te nazwy przedmiotów nic mi nie mówią, może oprócz wstępu do programowania.

To będą studia zaoczne, więc płacę. Nie chciałabym zmarnować swoich ciężko zarobionych pieniędzy bo okaże się, że albo nie dałam rady lub nic nie wyniosłam z z zajęć mimo chęci.
Myślę nad ofertą WSB w Trójmieście.
Stary 2014-09-07, 19:24   #141
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez SweetHusky Pokaż wiadomość
Czy jest sens wyboru studiów podyplomowych z informatyki śledczej nie będąc wcześniej na tej ogólnej? Jeszcze mam w planach informatykę ze specjalizacją w grafice i multimediach.
I czy w ogóle warto brać informatykę śledczą która trwa rok i jest w systemie zaocznym?
Podyplomówka z informatyki bez pojęcia o informatyce według mnie nie ma sensu.
Stary 2014-09-07, 19:26   #142
201607111004
Konto usunięte

Cytat:
Podyplomówka* z informatyki bez pojęcia o informatyce według mnie nie ma sensu.
*podyplomówka z informatyki śledczej
Informatyka już normalnie w trybie 3 letnim ale zaocznym.
Stary 2014-09-07, 19:40   #143
pffe
BAN stały

Cytat:
*podyplomówka z informatyki śledczej
Informatyka już normalnie w trybie 3 letnim ale zaocznym.
rozumiem
podyplomówka według mnie bez podstaw nie ma sensu, chyba, że faktycznie w programie studiów informatyki nie ma wcale.
A informatyka I stopnia?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-09-07, 19:45   #144
201607111004
Konto usunięte

Mówię właśnie o informatyce I stopnia, 3 lata, zaoczna
lub
podyplomowa, rok informatyka śledcza
lub
grafika komp. i multimedia I stopnia, 3 lata, zaoczne.

Najbardziej skłaniam się ku 2 ostatnim ale nie wiem czy jest jedynie rocznej śledczej. Czy taki program ma sens, czy warto:
http://www.wsb.pl/gdansk/studenci/st...matyka-sledcza
Czy bez wcześniejszej informatyki I stopnia warto w ogóle myśleć o informatyce śledczej?
Stary 2014-09-07, 19:50   #145
pffe
BAN stały

Cytat:
Mówię właśnie o informatyce I stopnia, 3 lata, zaoczna
lub
podyplomowa, rok informatyka śledcza
lub
grafika komp. i multimedia I stopnia, 3 lata, zaoczne.

Najbardziej skłaniam się ku 2 ostatnim ale nie wiem czy jest jedynie rocznej śledczej. Czy taki program ma sens, czy warto:
http://www.wsb.pl/gdansk/studenci/st...matyka-sledcza
Czy bez wcześniejszej informatyki I stopnia warto w ogóle myśleć o informatyce śledczej?
według mnie ta podypomówka bez informatyki I stopnia nie ma sens. nie ma egzaminów wstępnych na to?
ku grafice bym się nie skłaniała bo nie ma w tej chwili ten kierunek najmniejszego sensu. Lepiej porobić kursy z photoshopa i innych, będziesz bardziej ceniona.
Jeśli chodzi o informatykę to ja sobie nie wyobrażam zaocznej, programowanie raz w tygodniu lub raz na dwa tygodnie? wszystko ucieka zanim zdążysz się nauczyć. Miałaś w ogóle do czynienia z programowaniem?
Stary 2014-09-07, 20:00   #146
201607111004
Konto usunięte

Cytat:
według mnie ta podypomówka bez informatyki I stopnia nie ma sens. nie ma egzaminów wstępnych na to?
Nie ma.

Cytat:
ku grafice bym się nie skłaniała bo nie ma w tej chwili ten kierunek najmniejszego sensu. Lepiej porobić kursy z photoshopa i innych, będziesz bardziej ceniona.
Dlaczego Twoim zdaniem nie ma sensu? Photoshopa znam bardzo dobrze ale czuję, że jeszcze wiele mogę się nauczyć. Szczególnie ciekawią mnie zasady stworzenia dobrej, estetycznej grafiki (trochę już o tym się uczyłam i czytałam), strony internetowej, jak przygotować projekt do wydruku, montaż filmu, spotu. Nie wiem czy kursy mi to dadzą. Z tego co sprawdzałam w okolicach są jakieś ale drogie i głównie takie by nauczyć się od podstaw programów graficznych gdzie ja już podstawy mam. Potrzebuję czegoś więcej by wejść na wyższy szczebel niż "znam programy graficzne biegle ale nic poza tym z tego nie wynika".
Cytat:
Jeśli chodzi o informatykę to ja sobie nie wyobrażam zaocznej, programowanie raz w tygodniu lub raz na dwa tygodnie? wszystko ucieka zanim zdążysz się nauczyć. Miałaś w ogóle do czynienia z programowaniem?
Przyznam, że też nie wyobrażam sobie jej w formie spotkań co 2 tygodnie. Nie wiem czy sama dałabym radę wszystko opanować pomiędzy zajęciami. Z programowaniem nie, ale z tworzeniem stron kiedyś miałam styczność. Ale to pewnie tyle co nic.

Tak jak pisałam najbardziej skłaniam się ku śledczej i grafice komputerowej. Ale nie chciałabym wyrzucić pieniędzy w błoto. Wiecie, pójdę sobie na takie studia a nauczą mnie takich totalnych podstaw za te pieniądze, że aż szkoda i lepiej samemu się poczuć tego samego. Tylko samemu jak? Myślę, że są pewne informacje, których nie opanuję bez pomocy jakiegoś mentora, który pokaże, da jakieś źródła do skorzystania. Tak jak właśnie z tą grafiką. Niby znam programy ale jakoś brakuje mi dalszej wiedzy specjalistycznej by wykorzystać już to co umiem.
Stary 2014-09-07, 20:06   #147
pffe
BAN stały

Cytat:
Nie ma.

Dlaczego Twoim zdaniem nie ma sensu? Photoshopa znam bardzo dobrze ale czuję, że jeszcze wiele mogę się nauczyć. Szczególnie ciekawią mnie zasady stworzenia dobrej, estetycznej grafiki (trochę już o tym się uczyłam i czytałam), strony internetowej, jak przygotować projekt do wydruku, montaż filmu, spotu. Nie wiem czy kursy mi to dadzą. Z tego co sprawdzałam w okolicach są jakieś ale drogie i głównie takie by nauczyć się od podstaw programów graficznych gdzie ja już podstawy mam. Potrzebuję czegoś więcej by wejść na wyższy szczebel niż "znam programy graficzne biegle ale nic poza tym z tego nie wynika".
Przyznam, że też nie wyobrażam sobie jej w formie spotkań co 2 tygodnie. Nie wiem czy sama dałabym radę wszystko opanować pomiędzy zajęciami. Z programowaniem nie, ale z tworzeniem stron kiedyś miałam styczność. Ale to pewnie tyle co nic.

Tak jak pisałam najbardziej skłaniam się ku śledczej i grafice komputerowej. Ale nie chciałabym wyrzucić pieniędzy w błoto. Wiecie, pójdę sobie na takie studia a nauczą mnie takich totalnych podstaw za te pieniądze, że aż szkoda i lepiej samemu się poczuć tego samego. Tylko samemu jak? Myślę, że są pewne informacje, których nie opanuję bez pomocy jakiegoś mentora, który pokaże, da jakieś źródła do skorzystania. Tak jak właśnie z tą grafiką. Niby znam programy ale jakoś brakuje mi dalszej wiedzy specjalistycznej by wykorzystać już to co umiem.
Na grafikę było wielkie bum jakiś czas temu i po prostu dalej zapełniać tym rynek, po co? Szkoda czasu, a skoro sama już się tyle nauczyłaś to zacznij kompletować portfolio zamiast marnować czas. Myślisz, że nauczą Cię więcej? Też zaczną od zupełnych podstaw CAD'a i PS.

Ja tej informatyki śledczej nie widzę, studia podyplomowe jak sama nazwa wskazuje są jakąś kontynuacją, jak nie miałaś z tematem styczności to według mnie nie ma się co pakować i pieniądze tracić.

A informatyka sama w sobie? Jeśli potrafisz sama wkładać dużo pracy w naukę to czemu nie. Ale jak nie miałaś styczności to będziesz miała więcej pracy, zwłaszcza na I roku. A też przecież możesz potem wybrać specjalizację? I pewnie też jest grafika do wyboru?
Stary 2014-09-07, 20:18   #148
201607111004
Konto usunięte

Cytat:
Na grafikę było wielkie bum jakiś czas temu i po prostu dalej zapełniać tym rynek, po co? Szkoda czasu, a skoro sama już się tyle nauczyłaś to zacznij kompletować portfolio zamiast marnować czas. Myślisz, że nauczą Cię więcej? Też zaczną od zupełnych podstaw CAD'a i PS.
Może faktycznie dać sobie spokój z tymi studiami a samej się rozwijać, szczególnie w grafice i multimediach skoro już jakieś pojęcie mam. Ale fajnie jakbym znalazła też jakieś kursy, które pogłębią moją wiedzę.
Sama nie wiem. Czuję właśnie, że stanęłam w miejscu, a ja chcę więcej, rozwijać warsztat, ale już nie wiem gdzie szukać jeśli nie na studiach.
Stary 2014-09-07, 20:19   #149
pffe
BAN stały

Cytat:
Może faktycznie dać sobie spokój z tymi studiami a samej się rozwijać, szczególnie w grafice i multimediach skoro już jakieś pojęcie mam. Ale fajnie jakbym znalazła też jakieś kursy, które pogłębią moją wiedzę.
Sama nie wiem. Czuję właśnie, że stanęłam w miejscu, a ja chcę więcej, rozwijać warsztat, ale już nie wiem gdzie szukać jeśli nie na studiach.
No teraz powinnaś zacząć w portfolio inwestować. Tworzyć na zamówienie projekty i później je też wrzucać do portfolio, mieć co pokazać.
Stary 2014-09-07, 20:28   #150
201607111004
Konto usunięte

O tu mnie właśnie boli, że oprócz jakichś swoich dupereli nie mam nic co zrobiłabym na czyjeś zlecenie. Ale cóż, będę dalej próbować. Byleby nie stać w miejscu.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości